Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)
Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany
-
Zgredek1906
Re: Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)
FC Lechia Nowy Targ
FC Chrobry Głogów Krościenko N/D
FC Cracovia Jordanów
FC Chrobry Głogów Krościenko N/D
FC Cracovia Jordanów
Cracovia Kasina Wielka
A jak to było/ jest z Warszawą ? Pamiętam taką flagę. Pozdrowienia dla Bałtyku.BaltykOldSchool pisze: 29.05.2026, 02:26 Z Sopotu na mecze Arki jeżdżą kibice, więc flaga Sopot jak najbardziej "legitna". Czy jest to Fan Club zorganizowany jak tczewska Arka? Nie. Ale jest to FC. W Sopocie niepodzielnie od zawsze rządzi Lechia Gdańsk ale i od zawsze są tam kibice zarówno Bałtyku jak i Arki. My kiedyś mieliśmy FC Łobez i dobrze, że flagi nie by było hehe ale jeździło do 4 lub 6 osób z tego pamiętam. Dosyć daleko. Powiązania rodzinne kogoś tam mieszkającego i wkęcił kolegów.
-
BaltykOldSchool
Z Warszawą muszę się wypowiedzieć bardzo subiektywnie. Był taki Fan Club, kilka osób. Założony przez syna gdynianina ale urudzonego już w Warszawie. Nie byli to Bałtykowcy, którzy się tam przeprowadzili. Tacy też byli ale się razem nie trzymali z "warszawiakami". Była to grupka mała ale bardzo aktywna i agresywna. Ponad miarę moim zdaniem. Mentalnie oni bardziej pasowali do naszych sąsiadów. Zarabiali na mieście, byli dobrze zorgsnizowani. Bili się w ustawkach ale i odwalali akcje typu zamazanie grafów Arki, fajna akcja ale zamazanie grafu zmarłego rugbysty to już był skandal dla nas. Mocno się wtedy pospinaliśmy. Oni działali tak trochę bez głowy. W Warszawie mieli swoje wojenki szczególnie z KSP. Dużo było na temat lidera tej grupki plotek. Chodziło o Bonusa i o biznesy i konfidenctwo. Zaprzeczał zainteresowany. Mówił że chcą go wmanjpulowqć. Nie mogę potwierdzić ani zaprzeczyć bo nie widziałem papierów. No kontrowersyjny, agresywny FC który wpadał do Gdyni robił dużo dymu i spadał a mieszkający tam Bałtykowcy musieli liczyć się z konsekwencjami. Teraz część z warszawskich w odosobnieniu. Typ który był głównym winowajcą zamazania grafa Śp. Oleja poniósł mocne konsekwencje. Wpadł w zasadzkę. Ciekawa sprawa. Prowadził biznes i zamówiono u niego usługę na miejscu zamiast klienta czekali goście którzy chcieli go ukarać. Dostał sprzętem. Zdjęcia widziałem. Mówił że ostry sprzęt to był. Nogi miał pocięte. Moim zdaniem o jeden graf za daleko.

ostatnio było o FC widmo to teraz czas na najmocniejsze miasta fan clubowe. ode mnie Tczew, szczególnie część Arki.
Mam dość dziwną rozkminę.
Lata temu Karkonosze Jelenia Góra orbitowały wokół Górnika Wałbrzych rozleciało się to tam z powodu innego podejścia co do wzajemnych relacji. Dla dalszej części pytania, ważne że Gornik miał wtedy zgodę z Arką.
Później Karkonosze miały swoją zgodę z Bałtykiem ale przez siłę obu ekip, odległości była ona dość krótka.
Teraz Karkonosze orbitują wokół Śląska, który ma zgodę z Lechią.
I tu pytanie: czy na Karkonoszach są udzielające się osoby które "gościły w całym Trójmieście"?
Lata temu Karkonosze Jelenia Góra orbitowały wokół Górnika Wałbrzych rozleciało się to tam z powodu innego podejścia co do wzajemnych relacji. Dla dalszej części pytania, ważne że Gornik miał wtedy zgodę z Arką.
Później Karkonosze miały swoją zgodę z Bałtykiem ale przez siłę obu ekip, odległości była ona dość krótka.
I tu pytanie: czy na Karkonoszach są udzielające się osoby które "gościły w całym Trójmieście"?
-
Coffinsheaker
Ruda Śl. (R, G) Dąbrowa Górnicza (ZS) Piła (Lech) Włocławek (ŁKS) Inowrocław(Zawisza)...kómaty pisze: 31.05.2026, 14:16 ostatnio było o FC widmo to teraz czas na najmocniejsze miasta fan clubowe. ode mnie Tczew, szczególnie część Arki.
-
rozkminiacz
Są. To przeobrażenie trwało zaledwie 7 lat. Jeszcze w 99 roku Karkonosze są z Górnikiem i Arką, a 2 lata później już Bałtyk. 2006-7 to już pucowanie się do Śląska. W międzyczasie bujali się z Lechią Dzierżoniów, która właśnie zaczynała spoglądać w stronę Chorzowa.Klaus B. pisze: 31.05.2026, 19:43 Mam dość dziwną rozkminę.
j**** rosje i ruskich
Karki to typowe zakompleksione cioty ze wsi
GŁOS PRAWDY W TWOIM DOMU
Mysłowice Gieksa, Świętochłowice Ruch, Górnik Gliwice/Knurów/Czerwionka, Ruch/Katowice, Ruch/Niebieskie Południe. Wiadomo te fc do Rudy startu nie mają, ale w skali kraju są napewno mocneCoffinsheaker pisze: 31.05.2026, 22:00Ruda Śl. (R, G) Dąbrowa Górnicza (ZS) Piła (Lech) Włocławek (ŁKS) Inowrocław(Zawisza)...kómaty pisze: 31.05.2026, 14:16 ostatnio było o FC widmo to teraz czas na najmocniejsze miasta fan clubowe. ode mnie Tczew, szczególnie część Arki.
-
Czarny1946
Parę rzeczy trzeba doprecyzować.rozkminiacz pisze: 31.05.2026, 22:14Są. To przeobrażenie trwało zaledwie 7 lat. Jeszcze w 99 roku Karkonosze są z Górnikiem i Arką, a 2 lata później już Bałtyk. 2006-7 to już pucowanie się do Śląska. W międzyczasie bujali się z Lechią Dzierżoniów, która właśnie zaczynała spoglądać w stronę Chorzowa.Klaus B. pisze: 31.05.2026, 19:43 Mam dość dziwną rozkminę.
Lata 1999-2001
Fakt poszło o nazywanie ich FC. To główny powód choć ferment już trwał nieco wcześniej. Karki mimo podziękowania Górnikowi (listopad 1999) nie wyciągnęły żadnych wniosków. Gość ktory skroil w młynie Karkow szalik Lechii Dz. (mieszkaniec JG ksywa D-ś) nie został nigdy za nic rozliczony czy wręcz rozjebany. W 2001 był z Karkami na sektorze gosci w Wałbrzychu. Tak właśnie wygląda u nich "rozliczenie". Idealny wątek do odcinka "Wybacz mi" 😉. Pogonienie zamienili na przygarnięcie. PS. Czy skrojony szalik im oddał nie mam pojęcia.
Lata 2001-2003
Temat KSK-Lechia rozpadł się chwilkę później po kosie z Górnikiem. Lechia zaczęła fan clubowac Ruchowi a Ci podłapali kontakty z Bałtykiem. I nie była to zgoda tylko układ. Karki były słabe i po jakimś czasie Bałtyk im też podziękował. Co ciekawe Karki podkreslały że.nigdy.nie były ich nie będą niczym fan clubem.
2003-2006
Karki zaczęły kumplować sie z Chrobrym Głogów. I ta relacja wydawała się najzdrowsza z tych co do tej pory mieli. Odwiedziny, zapraszanie na turnieje. Kręciło się. Czar prysnał gdy Karki zaczęły się bujać ze Śląskiem nie mówiąc o tym Chrobremu (wystawka Górnika Ślaskowi gdzie czesc składu Karkow stanowił Śląsk). Bujanie na 2 fronty jednocześnie trwało przynajmniej rok. Gdy Chrobry dowiedział jakie to są gnidy to od razu ich pognał.
Lata od 2006
Karki myślały ze trafiły do raju. Śląsk szybko sprowadził ich na ziemię degradujac do miana FC. Gdzirs okolo 10 lat temtu niby pozornie zmieniono im status na byc w rodzinie. Pozornie bo temat powrócił w lutym tego roku gdy flaga fan clubowa Karków zaczęła wisieć na meczu z Odra Opole. Aktualnie Karki bujają się z Miedzią, ale mimo kilku lat relacji nie jest to zalegalizowane. Poprzez Miedź mają też kontaktu z Promieniem.
I to główne pytanie o osoby z lat 1999-2006 czy są. Tak są. Dziś to goście po 40-ce. Nie wielu ale są co "zaliczyli" klimaty Arka, Bałtyk, Lechia czy Górnik, Chrobry, Śląsk czy Miedź.
-
Nowohucianie1950
Szczerze powiem, że zupełnie nie kojarzę, ale też wtedy zapewne byłem dzieciakiem i dopiero na pierwsze mecze zacząłem śmigać.A na któym to osiedlu było ? Może ktoś ze starszych kojarzy temat.rozpuszczalnik1906 pisze: 24.05.2026, 01:04A kojarzysz FC Legii Warszawa, które było na jednym z osiedli Nowohuckich? Prawdopodobnie końcówka ubiegłego wieku/początek obecnego.Nowohucianie1950 pisze: 21.05.2026, 16:06FC Nowa Huta to z tego co mi wiaodmo byla jakas grupka studentów, którzy przeprowadzili się do Krakowa, mieszkali na Oświecenia i Tysiąclecia (bastiony Pasów) i ogłosili się fan clubem.kómaty pisze: 21.05.2026, 13:25 Jaka jest geneza Arka Gdynia FC Lubelskie? Na stronie arkowcy.pl jest jedynie napisane, że pojedyncze osoby zaczęły kibicować Arce w 2004/2005 roku, ale czemu? Nie jest to przecież sytuacja jak z Widzewem, który ma FC w całej Polsce ze względu na sukcesy klubu. Nurtują mnie też FC Zakopane, FC Kępno i kiedyś słyszałem coś o FC Nowa Huta, jaka jest geneza i czy są aktywne?
Był nawet graf, coś w tym stylu. Osiedle w zasadzie za Hutnikiem. W okolicach 2005 - 2008 znalazłem gdzieś info, że takie FC istniało, w spisie wszystkich/większości FC Legii. Niestety źródła nie pamiętam i nie jest już do namierzenia.
Ja jestem za Wisłą, u mnie odpowiedzi nie znalazłem. Wydaje mi się, że graf zniknął przed 2000, ale nie pamiętam kiedy to było dokładnie.
Jako usprawiedliwienie rzucę, że jestem 30+, więc mogę do końca nie kojarzyć dat.
Co się stało z tym FC, ile było tych osób, zostały "namierzone"?
Hutnik Nowa Huta
Pewnie wam chodzi o słynne fc ległej paka z grodu Kraka 😉
jaka jest geneza FC ŁKS we Włocławku? pytałem kumpla z Włocławka, ale nie wiedział, więc może tu się dowiem.
Nie dostał ostrym sprzętem, co za tym idzie nóg nie miał pociętych. Po wrzuceniu w internet zdjęć o których wspominasz, internauci szybko ustalili że zostały one pobrane bodajże ze strony Państwowej Straży Pożarnej.BaltykOldSchool pisze: 30.05.2026, 03:04 Z Warszawą muszę się wypowiedzieć bardzo subiektywnie. Był taki Fan Club, kilka osób. Założony przez syna gdynianina ale urudzonego już w Warszawie. Nie byli to Bałtykowcy, którzy się tam przeprowadzili. Tacy też byli ale się razem nie trzymali z "warszawiakami". Była to grupka mała ale bardzo aktywna i agresywna. Ponad miarę moim zdaniem. Mentalnie oni bardziej pasowali do naszych sąsiadów. Zarabiali na mieście, byli dobrze zorgsnizowani. Bili się w ustawkach ale i odwalali akcje typu zamazanie grafów Arki, fajna akcja ale zamazanie grafu zmarłego rugbysty to już był skandal dla nas. Mocno się wtedy pospinaliśmy. Oni działali tak trochę bez głowy. W Warszawie mieli swoje wojenki szczególnie z KSP. Dużo było na temat lidera tej grupki plotek. Chodziło o Bonusa i o biznesy i konfidenctwo. Zaprzeczał zainteresowany. Mówił że chcą go wmanjpulowqć. Nie mogę potwierdzić ani zaprzeczyć bo nie widziałem papierów. No kontrowersyjny, agresywny FC który wpadał do Gdyni robił dużo dymu i spadał a mieszkający tam Bałtykowcy musieli liczyć się z konsekwencjami. Teraz część z warszawskich w odosobnieniu. Typ który był głównym winowajcą zamazania grafa Śp. Oleja poniósł mocne konsekwencje. Wpadł w zasadzkę. Ciekawa sprawa. Prowadził biznes i zamówiono u niego usługę na miejscu zamiast klienta czekali goście którzy chcieli go ukarać. Dostał sprzętem. Zdjęcia widziałem. Mówił że ostry sprzęt to był. Nogi miał pocięte. Moim zdaniem o jeden graf za daleko.
-
BaltykOldSchool
Masz rację kolego. Aż zadzwoniłem do aktualnie aktywnych osób dopytać. Bo pamięć mogła mnie już zawieść. Potwierdzone są Twoje słowa.
Dodać należy, że ta osoba została z Bałtyku usunięta za sianie fermentu, robienie pod górę, akcje z grafem Śp. Oleja i farmazony typu akcja ze Startem Gniezno.
Dodać należy, że ta osoba została z Bałtyku usunięta za sianie fermentu, robienie pod górę, akcje z grafem Śp. Oleja i farmazony typu akcja ze Startem Gniezno.

Jedyną Legię w Hucie pamiętam z akademików Politechniki ale to były bardziej studenckie wynalazki które mogły coś pokrzyczeć pod wpływem dynksu. Byli też napewno na AGH w akademikach bo tam akurat kiedyś (dokładnie w latem 2002 po meczu Polska-Portugalia) dyscyplinowaliśmy czterech mocniej zrobionych rozwrzeszczanych i odważnych studentów - Gieksiarzy i jeden z nich przemówił słowami "Przepraszam za chłopaków ale jestem za Legią" i rzeczywiście dostał rozgrzeszenie;)).Nowohucianie1950 pisze: 01.06.2026, 09:16Szczerze powiem, że zupełnie nie kojarzę, ale też wtedy zapewne byłem dzieciakiem i dopiero na pierwsze mecze zacząłem śmigać.A na któym to osiedlu było ? Może ktoś ze starszych kojarzy temat.rozpuszczalnik1906 pisze: 24.05.2026, 01:04A kojarzysz FC Legii Warszawa, które było na jednym z osiedli Nowohuckich? Prawdopodobnie końcówka ubiegłego wieku/początek obecnego.Nowohucianie1950 pisze: 21.05.2026, 16:06
FC Nowa Huta to z tego co mi wiaodmo byla jakas grupka studentów, którzy przeprowadzili się do Krakowa, mieszkali na Oświecenia i Tysiąclecia (bastiony Pasów) i ogłosili się fan clubem.
Był nawet graf, coś w tym stylu. Osiedle w zasadzie za Hutnikiem. W okolicach 2005 - 2008 znalazłem gdzieś info, że takie FC istniało, w spisie wszystkich/większości FC Legii. Niestety źródła nie pamiętam i nie jest już do namierzenia.
Ja jestem za Wisłą, u mnie odpowiedzi nie znalazłem. Wydaje mi się, że graf zniknął przed 2000, ale nie pamiętam kiedy to było dokładnie.
Jako usprawiedliwienie rzucę, że jestem 30+, więc mogę do końca nie kojarzyć dat.
Co się stało z tym FC, ile było tych osób, zostały "namierzone"?
Nie można wykluczyć że później wśród studentów pojawili się bardziej kumaci Legioniści. Jak to w akademicko-napływowym mieście.
Co do samej Paki z Grodu Kraka - bo to był FC Legii w Krakowie to był to chyba najlepiej zakonspirowany FC w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Zarówno TSW jak i KSC bardzo chciały go trafić (to pewnie miejska legenda ale rozkminiano podobno nawet zdjęcie ogródka licząc że uda się jakoś zawęzić rejon poszukiwań) ale bezskutecznie (no chyba że coś mnie ominęło).
Wiadomo też że dziećmi rywalizacji Legii z Widzewem w latach 90tych byli pojedynczy kibice tych klubów na wioskach wokół Krakowa ale nie byli to w 98% goście z klimatu.
Panowie, jak to jest jeździć ciągle na te same wyjazdy? Jeszcze rozumiem Lech czy Legia zawsze jakiś aspet sportowy - potencjalna walka o mistrzostwo. Bo ja bardziej znam klimat jak klub balansuje między I a III ligą to są zawsze nowe wyjazdy. Te ciekawsze i mniej.
Ale tak ku*** kibicować np drużynie w ekstraklasie, która co roku gra w sumie o nic i zaliczać ciągle te same miasta i widzieć się z tymi samymi ekipami to musi być monotonia.
Ale tak ku*** kibicować np drużynie w ekstraklasie, która co roku gra w sumie o nic i zaliczać ciągle te same miasta i widzieć się z tymi samymi ekipami to musi być monotonia.
-
dumaihonor
Przecież na tych zdjęciach była smyczka czy vlepy Bałtyku.J6K! pisze: 02.06.2026, 13:55Nie dostał ostrym sprzętem, co za tym idzie nóg nie miał pociętych. Po wrzuceniu w internet zdjęć o których wspominasz, internauci szybko ustalili że zostały one pobrane bodajże ze strony Państwowej Straży Pożarnej.BaltykOldSchool pisze: 30.05.2026, 03:04 Z Warszawą muszę się wypowiedzieć bardzo subiektywnie. Był taki Fan Club, kilka osób. Założony przez syna gdynianina ale urudzonego już w Warszawie. Nie byli to Bałtykowcy, którzy się tam przeprowadzili. Tacy też byli ale się razem nie trzymali z "warszawiakami". Była to grupka mała ale bardzo aktywna i agresywna. Ponad miarę moim zdaniem. Mentalnie oni bardziej pasowali do naszych sąsiadów. Zarabiali na mieście, byli dobrze zorgsnizowani. Bili się w ustawkach ale i odwalali akcje typu zamazanie grafów Arki, fajna akcja ale zamazanie grafu zmarłego rugbysty to już był skandal dla nas. Mocno się wtedy pospinaliśmy. Oni działali tak trochę bez głowy. W Warszawie mieli swoje wojenki szczególnie z KSP. Dużo było na temat lidera tej grupki plotek. Chodziło o Bonusa i o biznesy i konfidenctwo. Zaprzeczał zainteresowany. Mówił że chcą go wmanjpulowqć. Nie mogę potwierdzić ani zaprzeczyć bo nie widziałem papierów. No kontrowersyjny, agresywny FC który wpadał do Gdyni robił dużo dymu i spadał a mieszkający tam Bałtykowcy musieli liczyć się z konsekwencjami. Teraz część z warszawskich w odosobnieniu. Typ który był głównym winowajcą zamazania grafa Śp. Oleja poniósł mocne konsekwencje. Wpadł w zasadzkę. Ciekawa sprawa. Prowadził biznes i zamówiono u niego usługę na miejscu zamiast klienta czekali goście którzy chcieli go ukarać. Dostał sprzętem. Zdjęcia widziałem. Mówił że ostry sprzęt to był. Nogi miał pocięte. Moim zdaniem o jeden graf za daleko.
każdy ma inaczej. niektórzy powtarzają te ciekawsze kibicowsko mecze, inni są fanatykami i jeżdżą na każdy wyjazd, a są i tacy co jeżdża tylko pod melanż i znajomych (zdarza się, że jadą 7h w jedną stronę, żeby nie wejść nawet na trybuny). ja osobiście póki jestem młody, mam możliwości czasowe i finansowe, do tego grupke kumpli, z którymi jeżdże to korzystam, szczególnie, że od dzieciaka marzyłem o tym, żeby jeździć na wyjazdy.Soczek01 pisze: dzisiaj, 00:08 Panowie, jak to jest jeździć ciągle na te same wyjazdy? Jeszcze rozumiem Lech czy Legia zawsze jakiś aspet sportowy - potencjalna walka o mistrzostwo. Bo ja bardziej znam klimat jak klub balansuje między I a III ligą to są zawsze nowe wyjazdy. Te ciekawsze i mniej.
-
BaltykOldSchool
dumaihonor pisze: dzisiaj, 00:44Przecież na tych zdjęciach była smyczka czy vlepy Bałtyku.J6K! pisze: 02.06.2026, 13:55Nie dostał ostrym sprzętem, co za tym idzie nóg nie miał pociętych. Po wrzuceniu w internet zdjęć o których wspominasz, internauci szybko ustalili że zostały one pobrane bodajże ze strony Państwowej Straży Pożarnej.BaltykOldSchool pisze: 30.05.2026, 03:04 Z Warszawą muszę się wypowiedzieć bardzo subiektywnie. Był taki Fan Club, kilka osób. Założony przez syna gdynianina ale urudzonego już w Warszawie. Nie byli to Bałtykowcy, którzy się tam przeprowadzili. Tacy też byli ale się razem nie trzymali z "warszawiakami". Była to grupka mała ale bardzo aktywna i agresywna. Ponad miarę moim zdaniem. Mentalnie oni bardziej pasowali do naszych sąsiadów. Zarabiali na mieście, byli dobrze zorgsnizowani. Bili się w ustawkach ale i odwalali akcje typu zamazanie grafów Arki, fajna akcja ale zamazanie grafu zmarłego rugbysty to już był skandal dla nas. Mocno się wtedy pospinaliśmy. Oni działali tak trochę bez głowy. W Warszawie mieli swoje wojenki szczególnie z KSP. Dużo było na temat lidera tej grupki plotek. Chodziło o Bonusa i o biznesy i konfidenctwo. Zaprzeczał zainteresowany. Mówił że chcą go wmanjpulowqć. Nie mogę potwierdzić ani zaprzeczyć bo nie widziałem papierów. No kontrowersyjny, agresywny FC który wpadał do Gdyni robił dużo dymu i spadał a mieszkający tam Bałtykowcy musieli liczyć się z konsekwencjami. Teraz część z warszawskich w odosobnieniu. Typ który był głównym winowajcą zamazania grafa Śp. Oleja poniósł mocne konsekwencje. Wpadł w zasadzkę. Ciekawa sprawa. Prowadził biznes i zamówiono u niego usługę na miejscu zamiast klienta czekali goście którzy chcieli go ukarać. Dostał sprzętem. Zdjęcia widziałem. Mówił że ostry sprzęt to był. Nogi miał pocięte. Moim zdaniem o jeden graf za daleko.
Ja już tak dobrze nie pamiętam. To było z 9 lat temu. Pamiętam te zdjęcia ran kłótych i mieliśmy wiadomości od niego, że pocięty gdzieś na wsi jak pojechał wykonać prace.
Wyglądało autentycznie ale ponieważ jak pisałem postać kontrowersyjna i dość powszechnie nielubiana u nas przez sporo osób to dlatego sprwadziłem u aktywnych i potwierdzili wersję kolegi z Kamiennej.
Temu typowi podziękowano na Bałtyku i od lat już go nie ma.

W pierwszej kolejności wrzucił zdjęcie mocno pociętych nóg. Następnie, gdy okazało się, że to oszustwo, wrzucił autentyczne zdjęcie z obitymi nogami od kijów, tłumacząc się, że to jego kobieta wszystko publikowała i że pomyliły jej się zdjęcia hahBaltykOldSchool pisze: dzisiaj, 06:35dumaihonor pisze: dzisiaj, 00:44Przecież na tych zdjęciach była smyczka czy vlepy Bałtyku.J6K! pisze: 02.06.2026, 13:55
Nie dostał ostrym sprzętem, co za tym idzie nóg nie miał pociętych. Po wrzuceniu w internet zdjęć o których wspominasz, internauci szybko ustalili że zostały one pobrane bodajże ze strony Państwowej Straży Pożarnej.
Ja już tak dobrze nie pamiętam. To było z 9 lat temu. Pamiętam te zdjęcia ran kłótych i mieliśmy wiadomości od niego, że pocięty gdzieś na wsi jak pojechał wykonać prace.
Wyglądało autentycznie ale ponieważ jak pisałem postać kontrowersyjna i dość powszechnie nielubiana u nas przez sporo osób to dlatego sprwadziłem u aktywnych i potwierdzili wersję kolegi z Kamiennej.
Temu typowi podziękowano na Bałtyku i od lat już go nie ma.