Hal9000 pisze: 16.05.2026, 16:59
Jak pożółkłe gazety typu trybuna ludu czy życie Warszawy pisały po śmierci Breżniewa, że zmarł wybitny mąż stanu i orędownik pokoju to też mam uznawać , że to są prawda?
Mylisz pojęcia i to drastycznie. Już Ci tłumaczę różnicę między faktem a opinią.
To, że Leonid Breżniew zmarł 10 listopada 1982 roku, to jest niepodważalny fakt historyczny i nie ma znaczenia, czy przeczytasz o tym w 'Trybunie Ludu', podręczniku do historii, czy na Wikipedii. Śmierć nastąpiła i kropka. Natomiast to, że komunistyczna prasa nazywała go 'wybitnym mężem stanu', a podziemie solidarnościowe i media na Zachodzie pisały o krwawym dyktatorze – to jest ocena, publicystyka i propaganda.
Jeżeli w ogóle zadałeś sobie trud i przeczytałeś wrzucone przeze mnie skany, to powinieneś zauważyć, że tam nikt nie ocenia tamtych wydarzeń ani nie uprawia publicystyki. Informacja o tym, że dany działacz został wpisany do protokołu, powołany do zarządu albo że klub zmienił strukturę prawną, to czysta, urzędowa kronika faktów. Faktów, których istnienia nośnik (czyli papier danej gazety) w żaden sposób nie zmienia..
Hal9000 pisze: 16.05.2026, 16:59
K_89 wkleja tu skany propagandy komunistycznej jak to Polonia była hołubiona a Legia poniewierana.
Wiedziałem, że dasz się podpuścić jak dziecko i na Ciebie zawsze można w takich sytuacjach liczyć.
Jeden z moich ostatnich skanów zawierał pewien szczegół, który zostawiłem tam z pełną premedytacją jako przynętę na takich „znawców” jak Ty.
Wiesz, co to oznacza? To była stopka redakcyjna „Orła Białego” – tygodnika wydawanego w Londynie przez polską emigrację niepodległościową, który na terenie PRL-u był całkowicie zakazany przez komunistyczną cenzurę, a za jego posiadanie szło się do więzienia.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Orze%C5%8 ... (tygodnik)
I co teraz zrobisz ze swoją teorią o „komunistycznej propagandzie”? Londyński, antykomunistyczny „Orzeł Biały” pisał teksty na zlecenie PZPR, żeby „wybielać Legię”? Przecież Ty właśnie zaliczyłeś taki bolesny upadek, że głośniej już się nie dało.
Jak widzisz, dysponuję skanami ze źródeł, które ze względu na swój bezkompromisowy antykomunizm powinieneś z góry uznać za absolutnie wiarygodne. Problem w tym, że Ty nawet nie czytasz tego, co wklejam. Widzisz literki, które nie pasują do Twoich życzeniowych teorii, więc z automatu krzyczysz „komuna!”.
Cardano pisze: 16.05.2026, 17:03
Tak jak już pisałem. Dla ciebie Legiunia jest nieskazitelnym klubem, z historią czystą jak łza, bez żadnych momentów, które w jakiś sposób rysują ten obraz, więc tkwij sobie w tej 'wielce obiektywnej' megalomanii ;) Honorowi i prawilni warszawiacy, bardziej święci od papieża. Spoko 🤣🤣
Nigdy czegoś takiego nie twierdziłem i nie buduj sobie taniego chochoła.
Nie wszystko, co się w klubowej historii znajduje, mi się podoba i nie ze wszystkiego jestem dumny. Tak samo jak dzisiaj obecny właściciel Legii jest bezlitośnie krytykowany przez trybuny za przedłużanie kontraktów z nieudacznikami, ściąganie emerytów czy marnowanie potencjału akademii, tak samo krytycznie oceniam wiele decyzji podejmowanych przez ludzi rządzących klubem w czasach PRL-u czy przed wojną.
Czym innym jest dojrzałe i krytyczne podejście do historii własnego klubu, a czym innym bezmyślne łykanie forumowej propagandy, na której przyłapuję was tu raz za razem. Ja piszę o faktach – Ty, po tym jak spaliłeś się ze „skanami z AI”, potrafisz już tylko bezradnie ironizować o „prawilnych warszawiakach”. EOT.