Kibicowska Warszawa

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany

Czosnek1001

Re: Kibicowska Warszawa

Post autor: Czosnek1001 »

Legia ma fanclub w Szczecinie? Bo taką flagę wywiesili w Poznaniu, to raczej pojedynczy kibice czy coś tam działają?
iparts.pl
Hal9000

Post autor: Hal9000 »

KTS Weszło awansuje do III ligi.
Mnie zastanawia skąd nienawiść kibiców Legii do tej drużyny? Pamiętam jak „fani” Hutnika, czyli legioniści zawsze ubliżali Stanowskiemu i jego ekipie. Dziwne, bo Stanowski to wierny sympatyk Legii, i prawicowiec.
Dziwne może odżywają w nich ciągoty do komuny?

Ja tam się cieszę, w Warszawie powinno być z 5-6 klubów na poziomie centralnym, a nie jak podług przewodniej siły narodu jak PZPR czyli „jedno miasto jeden klub”. No ale wiadomo, gdzieś głęboko w ich genach komuna jest głęboko zakorzeniona. W sumie to rozumiem.
Proof

Post autor: Proof »

Czosnek1001 pisze: 26.04.2026, 18:31 Legia ma fanclub w Szczecinie? Bo taką flagę wywiesili w Poznaniu, to raczej pojedynczy kibice czy coś tam działają?
nie w Szczecinie a w SZCZECINKU to dwa rozne miasta.
Karpiu

Post autor: Karpiu »

Ten raper WKA "Warszawka" (co za ksywa dla typa z Warszawy) udziela się coś czy jest w ogóle widoczny na Legii czy to jakiś pozer?
Stpne

Post autor: Stpne »

Masz jakieś yt? Bo my tu typa nie znamy :)
Stpne

No i już wyjaśnione. Gość nie działa u nas, a raczej w Twojej okolicy. W tym momencie nie jest z Warszawy, nawet jeżeli tu się urodził. Odpowiadając na pytanie - nie jest widoczny na Legii.
Karpiu

Stpne pisze: 26.04.2026, 23:43 Masz jakieś yt? Bo my tu typa nie znamy :)
https://youtu.be/v5JA8YcuE84?si=paiMHuuKHPZzRChC

Pokazuję herb Legii, a i sam klip z typami z Czuwaju.
yalla

Post autor: yalla »

Hal9000 pisze: 26.04.2026, 19:30 KTS Weszło awansuje do III ligi.
Mnie zastanawia skąd nienawiść kibiców Legii do tej drużyny? Pamiętam jak „fani” Hutnika, czyli legioniści zawsze ubliżali Stanowskiemu i jego ekipie. Dziwne, bo Stanowski to wierny sympatyk Legii, i prawicowiec.

Ja tam się cieszę, w Warszawie powinno być z 5-6 klubów na poziomie centralnym, a nie jak podług przewodniej siły narodu jak PZPR czyli „jedno miasto jeden klub”. No ale wiadomo, gdzieś głęboko w ich genach komuna jest głęboko zakorzeniona. W sumie to rozumiem.
Skoro nie wiesz skąd się to wzięło + transparent "Stanowski, coś ci WESZŁO w d*** konfidencie", to oznacza tyle, że c*** wiesz o wydarzeniach w Warszawie, obrońco KSP :)
Hal9000

yalla pisze: 27.04.2026, 11:49

Skoro nie wiesz skąd się to wzięło + transparent "Stanowski, coś ci WESZŁO w d*** konfidencie", to oznacza tyle, że c*** wiesz o wydarzeniach w Warszawie, obrońco KSP :)
Może oświeć o co poszło, bo wybacz nie śledzę tego waszego półświatka spod akronimu KMWTW.
Stpne

Hal9000 pisze: 27.04.2026, 12:38 Może oświeć o co poszło, bo wybacz nie śledzę tego waszego półświatka spod akronimu KMWTW.
E, tam. Wcześniejsze niekończące się dyskusje pokazały wyraźnie, że żadne oświecanie nie jest ci potrzebne :) Rozpoczynasz kolejny watek z gotową tezą. Brak znajomości elementarnych faktów w ogóle nie przeszkadza w jej podtrzymywaniu. Niezależnie od tego, czy chodzi o historię warszawskiego sportu, czy trybun (w tym podobno własnej ekipy).

Pozostańmy więc konsekwentnie dla tych dyskusji przy opcji, że Stanowski jest jechany ze względu na nasze ciągoty do komuny. Brzmi logicznie. Jak wszystkie twoje poprzednie pomysły.
K_89

Post autor: K_89 »

Hal9000 pisze: 26.04.2026, 19:30 Ja tam się cieszę, w Warszawie powinno być z 5-6 klubów na poziomie centralnym, a nie jak podług przewodniej siły narodu jak PZPR czyli „jedno miasto jeden klub”. No ale wiadomo, gdzieś głęboko w ich genach komuna jest głęboko zakorzeniona. W sumie to rozumiem.
Uważaj z tym tropieniem komuny, bo zaraz się okaże, że jesteś jedyną osobą na tym forum, która nie wie, kto u Was pisał petycje do najbardziej czerwonych szmatławców o pomoc dla klubu. Piękna lekcja hipokryzji – na sztandarach walka z systemem, a w archiwach prośby o partyjną kroplówkę. Wrzucić sobie ten skan na tapetę, to może ta chora obsesja Cię w końcu opuści 😂

Obrazek
Better Dead Than Red...
Hal9000

Stpne pisze: 27.04.2026, 12:54
Pozostańmy więc konsekwentnie dla tych dyskusji przy opcji, że Stanowski jest jechany ze względu na nasze ciągoty do komuny. Brzmi logicznie. Jak wszystkie twoje poprzednie pomysły.
Słusznie zatem Stanowski zauważył, bo nie było większego beneficjenta komuny niż Legia.
Hal9000

K_89 pisze: 27.04.2026, 15:45
Hal9000 pisze: 26.04.2026, 19:30 Ja tam się cieszę, w Warszawie powinno być z 5-6 klubów na poziomie centralnym, a nie jak podług przewodniej siły narodu jak PZPR czyli „jedno miasto jeden klub”. No ale wiadomo, gdzieś głęboko w ich genach komuna jest głęboko zakorzeniona. W sumie to rozumiem.
Uważaj z tym tropieniem komuny, bo zaraz się okaże, że jesteś jedyną osobą na tym forum, która nie wie, kto u Was pisał petycje do najbardziej czerwonych szmatławców o pomoc dla klubu. Piękna lekcja hipokryzji – na sztandarach walka z systemem, a w archiwach prośby o partyjną kroplówkę. Wrzucić sobie ten skan na tapetę, to może ta chora obsesja Cię w końcu opuści 😂

Obrazek
A to chyba z cyklu, Prawda?:
"„Pierwszy sekretarz KC odnosi się z szacunkiem i zaufaniem do opinii społecznej. Społeczeństwo odwzajemnia się tym samym”

Dawno cię tu nie było gazetkowy propagandzisto.
yalla

Hal9000 pisze: 27.04.2026, 12:38

Może oświeć o co poszło, bo wybacz nie śledzę tego waszego półświatka spod akronimu KMWTW.
Wątek był na tyle głośny, że aż doczekał się transparentu na Żylecie i "o co chodzi" wiedziały zapewne też pewnie inne ekipy, siłą rzeczy i rozgłosu. Były jeszcze (wcześniej i później) inne aspekty, niektóre typowo KMWTW a inne już oficjalne, o których głosił Hutnik transparentami podczas meczów z Weszło.

Takimi wpisami tylko się kompromitujesz, bo myślę że nawet średnio ogarnięty Polonista wie czemu Legioniści nie przepadają za Stanowskim. Ale Tobie pozostaje tylko komuna/urzędnicy/Walter/ITI i takie tam, bo jak widać, brak Ci elementarnej wiedzy o warszawskim świecie kibicowskim :)
Hal9000

yalla pisze: 27.04.2026, 17:00
Hal9000 pisze: 27.04.2026, 12:38

Wątek był na tyle głośny, że aż doczekał się transparentu na Żylecie i "o co chodzi" wiedziały zapewne też pewnie inne ekipy, siłą rzeczy i rozgłosu. Były jeszcze (wcześniej i później) inne aspekty, niektóre typowo KMWTW a inne już oficjalne, o których głosił Hutnik transparentami podczas meczów z Weszło.

Takimi wpisami tylko się kompromitujesz, bo myślę że nawet średnio ogarnięty Polonista wie czemu Legioniści nie przepadają za Stanowskim. Ale Tobie pozostaje tylko komuna/urzędnicy/Walter/ITI i takie tam, bo jak widać, brak Ci elementarnej wiedzy o warszawskim świecie kibicowskim :)
Komuna/urzędnicy/Walter/ITI - zaprzeczacie, że zawdzięczacie im wszystko?

Oj dopiekliście Stanowskiemu. Facet przeżywał bardzo.
Graficznie niedopracowany, połączenie słów "weszło" oraz "w d***" trochę oklepane, ale poza tym może być.
https://x.com/K_Stanowski/status/919623 ... nt%2F65762
Słowo "konfident" sugeruje, że jednak sprawcy nie kwestionują prawdziwości przekazu.
https://x.com/K_Stanowski/status/919628 ... nt%2F65762
K_89

Hal9000 pisze: 27.04.2026, 16:12 Dawno cię tu nie było gazetkowy propagandzisto.
Dawno mnie nie było, a Ty dalej masz te swoje ruminacje i kompulsje. Zero postępów w leczeniu. W dalszym ciągu rzucasz słowa na wiatr, bez żadnych źródeł na poparcie tego, co piszesz. Darmowy cyrk trwa nadal, więc czemu z niego nie korzystać? 🤣
Better Dead Than Red...
DennisWise

Post autor: DennisWise »

Hal9000 pisze: 26.04.2026, 19:30 KTS Weszło awansuje do III ligi.
Prawicowiec? On to poparł by nawet związki konioseksulane człowieka z koniem jakby mu zapłacili. Gość ma pięciozłotówki zamiast oczu od niego przedwojenni żydowscy sklepikarze mogliby się uczyć jak z pilnowacza meczów dorobić się majątku.
Jakuszyn

Post autor: Jakuszyn »

Hal chyba nie widział wywiadu z Walusiem w kanale zero. Wtedy Krzysiu pokazał swoją prawicowość.
Więc chodź pomaluj mój świat na żółto i na niebiesko...
Hal9000

DennisWise pisze: 27.04.2026, 19:39
Prawicowiec? On to poparł by nawet związki konioseksulane człowieka z koniem jakby mu zapłacili. Gość ma pięciozłotówki zamiast oczu od niego przedwojenni żydowscy sklepikarze mogliby się uczyć jak z pilnowacza meczów dorobić się majątku.
Powiedzmy, że się z tobą zgadzam, ale to samo można powiedzieć o każdym, kto kieruje dużym biznesem zwłaszcza w futbolu.
Wasz loczek i cała jego otoczka to czym niby się różni xD, i pewnie nie kocha €€€?, a żeby być sprawiedliwym to nasz grubas tak samo liczy tylko pieniądze i zesrałby się żeby zrobić klub dla wszystkich i wpuściłby nawet kozy na trybuny byleby zostawiały kasę.
Żydowscy sklepikarze powiadasz, a kim on jest? kim jest loczek? Przecież to ci sami ludzie.
Zresztą powiem wam w tajemnicy, po wojnie to w Legii największy udział miała żydo-komuna, o czym pewnie nie pisały pożółkłe gazety a wy się nie zgadzacie 🤣
Stpne

:))) W tej swojej obsesji nie tylko odpisujesz gościowi, który nie ma nic wspólnego Legią jako komuś od nas, ale jeszcze nawet od Stanowskiego robisz parabolę do... "żydo-komuny po wojnie" :))) Tradycyjnie bez źródeł, konkretów, itd.

Sam nie doceniasz, jaką nam tu serwujesz zabawę :)
Hal9000

I vice versa, zrywam boki jak próbujecie tu pokazać jak kryształowy jest wasz klub, choć jego historia jest szczególnie paskudna, jak mało u kogo.
K_89

Hal9000 pisze: 27.04.2026, 20:13 Zresztą powiem wam w tajemnicy, po wojnie to w Legii największy udział miała żydo-komuna, o czym pewnie nie pisały pożółkłe gazety a wy się nie zgadzacie 🤣
Jeżeli mamy dożyć tej historycznej chwili, w której uraczysz nas jakimkolwiek źródłem podawanych przez Ciebie rewelacji, to ja zgłaszam się na ochotnika do lektury. Chętnie się czegoś dowiem, choć szczerze mówiąc, nie spodziewam się niczego błyskotliwego

Nie jestem zwolennikiem posługiwania się terminami, których merytoryczna zasadność została wielokrotnie zaorana:https://ipn.gov.pl/download/1/18099/1-3954.pdf

Przyszła mi jednak do głowy pewna ciekawostka z tym związana. W latach 1947–48 prezesem warszawskiej Polonii był niejaki Ferdynand Arczyński (używający imienia „Marek”) – członek Krajowej Rady Narodowej od 1945 roku, zaangażowany w propagandę referendum „3xTAK”, poseł na Sejm Ustawodawczy po sfałszowanych wyborach, czyli członek koncesjonowanej opozycji. To on ujawnił wszystkie patologie ówczesnej Polonii, jak choćby działalność Rady Załogowej, która organizowała strajki zawodników, domagała się coraz wyższych premii i blokowała młodzieży miejsce w składzie:https://wikipolonia.pl/images/9/98/Prze ... 8_s._1.PNG

I tu najlepsze: 18 maja 1965 r. Instytut Yad Vashem w Jerozolimie uhonorował tego samego Ferdynanda Arczyńskiego tytułem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata. Dla ludzi o tak prymitywnych i czarno-białych poglądach jak Twoje, to pewnie przykład „żydokomuny” grubego kalibru, co? 🤣"
Better Dead Than Red...
yalla

@Hal9000 - no właśnie Stanowski to przeżywał Legię od dawna, nawet trafiłeś przypadkiem :) A to, że jest inteligentnym i bystrym gościem, to inna sprawa - dzięki temu z ironią odpowiedział na twitterze. Bo co innego miał zrobić, napisać prawdę, że wkurwiony jest na nas od dawien dawna? :)

Był taki serial, gdzie zagrał jeden z raperów i powiedział taki tekst o Warszawie - "to małe miasto, na pewno się dowiesz" do znanego aktora, który reprezentował drugą stronę barykady. Skoro Ty przez tyle lat nie wiesz o co chodzi ze Stanowskim, to znaczy, że ogólnie to mało co wiesz :) I skoro nie wiesz, to tak zostanie. I przy okazji rozwiałeś wątpliwości - czasem myślałem, że pod nickiem Hal9000 stoi ktoś wyżej z KSP, kto w ramach wolnego czasu sobie trolluje. A tu się okazuje, że stoi jakiś leszcz słodkowodny, który nic nie wie :)
DennisWise

Stpne pisze: 27.04.2026, 20:22 :))) W tej swojej obsesji nie tylko odpisujesz gościowi, który nie ma nic wspólnego Legią jako komuś od nas, ale jeszcze nawet od Stanowskiego robisz parabolę do... "żydo-komuny po wojnie" :))) Tradycyjnie bez źródeł, konkretów, itd.

Oczywiście że mam wiele wspólnego z Legią, codziennie się modlę do Wodana i Donara żeby spadła do 2 ligi jeszcze za mojego życia. Ten warszawski ragnarok będzie chyba najpiękniejszym dniem życia dla 75% Polaków.
yalla

DennisWise pisze: 27.04.2026, 23:29
Stpne pisze: 27.04.2026, 20:22 :))) W tej swojej obsesji nie tylko odpisujesz gościowi, który nie ma nic wspólnego Legią jako komuś od nas, ale jeszcze nawet od Stanowskiego robisz parabolę do... "żydo-komuny po wojnie" :))) Tradycyjnie bez źródeł, konkretów, itd.

Oczywiście że mam wiele wspólnego z Legią, codziennie się modlę do Wodana i Donara żeby spadła do 2 ligi jeszcze za mojego życia. Ten warszawski ragnarok będzie chyba najpiękniejszym dniem życia dla 75% Polaków.
Ja pitolę, ale to trzeba mieć smutne, nudne i ubogie (niekoniecznie finansowo) życie, żeby najlepszym dniem swego życia nie były np. narodziny dziecka, ślub, czy cokolwiek innego, a spadek wroga o ligę niżej :))
K_89

DennisWise pisze: 27.04.2026, 23:29 Oczywiście że mam wiele wspólnego z Legią, codziennie się modlę do Wodana i Donara żeby spadła do 2 ligi jeszcze za mojego życia. Ten warszawski ragnarok będzie chyba najpiękniejszym dniem życia dla 75% Polaków.
Jeżeli faktycznie te 75% Polaków ma aż taką obsesję i emocjonalne uzależnienie, to ten scenariusz skończy się tak, że drugi poziom rozgrywkowy zacznie przyciągać znacznie większą uwagę niż ten pierwszy 🤣
Better Dead Than Red...
Karpiu

To jest najlepsze wytykanie Legii komuny i najgłośniej o tym mówią kibice KSP, którzy przetrwali lata tylko dzięki wsparciu neo komuchów z Antify, punków i innych dziwaków. Reasumując wytykanie komuś władz i "sponsora" na co nie miało się wpływu czy akceptowanie w latach 90 tych którzy popiersia Lenina mieli w domu i na kostce nosili anarchię i Che??
yalla

Karpiu pisze: 28.04.2026, 11:54 To jest najlepsze wytykanie Legii komuny i najgłośniej o tym mówią kibice KSP, którzy przetrwali lata tylko dzięki wsparciu neo komuchów z Antify, punków i innych dziwaków. Reasumując wytykanie komuś władz i "sponsora" na co nie miało się wpływu czy akceptowanie w latach 90 tych którzy popiersia Lenina mieli w domu i na kostce nosili anarchię i Che??
Ale komu Ty to tłumaczysz, Halinie9000, co nie ma o niczym pojęcia? :)
DennisWise

K_89 pisze: 28.04.2026, 09:40
DennisWise pisze: 27.04.2026, 23:29 Oczywiście że mam wiele wspólnego z Legią, codziennie się modlę do Wodana i Donara żeby spadła do 2 ligi jeszcze za mojego życia. Ten warszawski ragnarok będzie chyba najpiękniejszym dniem życia dla 75% Polaków.
Jeżeli faktycznie te 75% Polaków ma aż taką obsesję i emocjonalne uzależnienie, to ten scenariusz skończy się tak, że drugi poziom rozgrywkowy zacznie przyciągać znacznie większą uwagę niż ten pierwszy 🤣
Po spadku do niższej ligi z trybun odejdą jedno sezonowcy, janusze, celebryci, selfiarze, sojowe dzieci, maliki a zostaną prawdziwi fanatycy z krwi i kości jak bracia Hanna czy bracia Dobrowolscy. Wyjdzie to Legii na dobre nawet jakby to była 2 betclic liga. A wyjazdy do Skierniewic, Kleczewa czy Nowego Targu będą powrotem do kolebki kibicowania.
yalla

DennisWise pisze: 28.04.2026, 14:27
K_89 pisze: 28.04.2026, 09:40
Po spadku do niższej ligi z trybun odejdą jedno sezonowcy, janusze, celebryci, selfiarze, sojowe dzieci, maliki a zostaną prawdziwi fanatycy z krwi i kości jak bracia Hanna czy bracia Dobrowolscy. Wyjdzie to Legii na dobre nawet jakby to była 2 betclic liga. A wyjazdy do Skierniewic, Kleczewa czy Nowego Targu będą powrotem do kolebki kibicowania.
Nie no, najpierw to musimy spaść do 1., dopiero potem do 2., powoli :)
Stachu Wirażka

Post autor: Stachu Wirażka »

Nawet jeśli mieliby spaść(według mnie się spokojnie utrzymają) to wyjazdowo nic się nie zmieni a wręcz będzie to jakaś miła odmiana.U siebie pewnie z 20-30% ludzi odpadnie(kibice sukcesu) no ale to tak jak wszędzie.Taki Lech jakby spadł to też frekwencja będzie niższa niz w esktraklapie.Normalna sprawa.
Ewenementem pod tym kątem jest Widzew.Nie ważne czy 3 liga,1 czy ekstraklasa.Frekwencja bardzo wysoka,wręcz ten stadion jest za mały dla nich.No to frekwencyjnie bo jeżeli o ekipę h,czy ogólnie sprawy uliczne to nie mają podjazdu do ŁKS i są robieni jak dzieci.Ilościowo w Łodzi nie stracili ale jakościowo na tle rywala tak i to bardzo.

Mnie ciekawi inna sprawa.Czy ten typ z TB czy Turystów ;) co musiał wpłacić 40 klocków i ma dozór faktycznie się rozjebał na młodszych kolegów?
Sensi_

Post autor: Sensi_ »

Zaspokajam Twoją ciekawość. Nie prawda.
cpcasual

Post autor: cpcasual »

Mój kolega Marek nagrał nowy film także proszę o oglądanie aby chłopak dorobił
GŁOS PRAWDY W TWOIM DOMU
Hal9000

Karpiu pisze: 28.04.2026, 11:54 To jest najlepsze wytykanie Legii komuny i najgłośniej o tym mówią kibice KSP, którzy przetrwali lata tylko dzięki wsparciu neo komuchów z Antify, punków i innych dziwaków. Reasumując wytykanie komuś władz i "sponsora" na co nie miało się wpływu czy akceptowanie w latach 90 tych którzy popiersia Lenina mieli w domu i na kostce nosili anarchię i Che??
O k……..! Zabawny gościu.
Szkoda, że nam te punki i inne dziwaki, czy może komuchy z antify 🤣 nie zbudowały nam stadionu, bo wam „sponsor” ITI z towarzyszem Walterem i Wejchertem do Spółki z Hanną Gronkiewicz-Waltz i warszawską PO wybudowali stadion wartości pół miliarda złotych, który dziś według dzisiejszych cen materiałów i budowy kosztowałby co najmniej półtora miliarda, stadion który wprowadził klub na nowe tory, które doprowadziły do sukcesów, określanych przez samą Legię jako: „ możemy zaliczyć do jednych z najlepszych w historii klubu” . Bez nowego stadionu, Legia zaliczyłaby upadek.
Od kiedy powstał nowy stadion Legia zdobyła 7 mistrzostw , 7 razy puchar Polski, ciągle europejskie puchary.
Polonia w tym czasie tułała się na peryferiach futbolu, na starym wysłużonym. Nie dziwne, że to właśnie ostatnie lata dały Legii taki fejm. Nie dziwi też, że Legia boi się jak ognia nowej areny dla Polonii, która tak samo jak Legii, dałaby Polonii nową perspektywę rozwoju.
Ja już nie wspominam „sponsora” w postaci Ludowego,Wojska Polskiego i statusu w postaci CSKA, czyli CWKS a więc kalki resortowych wojskowych klubów państw demokracji ludowej. Nie będę się rozpisywał co to znaczy, bo każdy średnio rozgarnięty to rozumie.
Rozsądnychultaj88

Post autor: Rozsądnychultaj88 »

Każdy średnio rozgarnięty rozumie, że jak Legii budowano stadion, to wam Wojciechowski kupował licencję - na bazie której ciągniecie ten wasz los, zamiast w końcu upaść. I właziliście Wojciechowskiemu w odbyt do samego końca. Każdy średnio rozgarnięty rozumie, że w całej Polsce budowano przez ostatnie kilkanaście lat stadiony z publicznych pieniędzy (poza jakimiś nielicznymi wyjątkami typu Nieciecza). Tak, Legia bardziej niż nowego stadionu dla Polonii, boi się tylko 15latków zamazujących grafy. Każdy średnio rozgarnięty to rozumie. Podobnie jak Twoją dwubiegunówkę w której jednocześnie największe sukcesy Legii były za komuny oraz wtedy kiedy ITI sprzedało Legię grającą na nowym stadionie.
Stpne

Hal9000 pisze: 29.04.2026, 10:02 O k……..! Zabawny gościu.
A ja Stpne. Wprawdzie dla porządku warto przypomnieć, że tę krucjatę spod czerwonej gwiazdy prowadzi sympatyk pierwszego klubu milicyjnego w Polsce, który dzięki temu patronatowi został pierwszym mistrzem PRL. Chwilę później jako pierwszy warszawski klub - uchwałą własnych działaczy, a nie poprzez narzucenie - wdrożył stalinowską "reformę sportu". No i nie wiadomo czyja to wina, że z Oleksym w zarządzie i pod władzą dużego stołecznego developera z zaplecza postkomuny nie udało się wybudować nowego stadionu? :) A co do lewarów na trybunach - na to akurat środowisko miało wpływ, w końcu samo ich zaprosiło. W czarnym pięknym umyśle to wszystko... wina Legii oczywiście :)

Ale i tak najśmieszniejsze, że piszesz już do kolejnego człowieka z Polski jako do kibica Legii, mimo że nie ma on z nami nic wspólnego. Bo jako kolejny puka się w głowę czytając najnowsze odsłony KSP-SciFi. Interesujące.
K_89

Stpne pisze: 29.04.2026, 10:48 Chwilę później jako pierwszy warszawski klub - uchwałą własnych działaczy, a nie poprzez narzucenie - wdrożył stalinowską "reformę sportu".
Warto dodać, że ci, którzy dzisiaj najgłośniej krzyczą o kalkach czy 'polskim CSKA', sami stali się stołeczną centralą kolejową – polską wersją Lokomotivu Moskwa. Gdyby kibice Wisły mieli tę samą mentalność, to pretensje za swoje gwardyjskie dekady powinni kierować właśnie na Konwiktorską.

Obrazek

Co więcej, wizyty dygnitarzy z centrali sami organizowali jako wielkie wydarzenie i atrakcję dla kibiców.

Obrazek

Banda konformistów, która dziś próbuje udawać niezłomnych 😎
Better Dead Than Red...
yalla

Rozsądnychultaj88 pisze: 29.04.2026, 10:43 Każdy średnio rozgarnięty rozumie, że jak Legii budowano stadion, to wam Wojciechowski kupował licencję - na bazie której ciągniecie ten wasz los, zamiast w końcu upaść. I właziliście Wojciechowskiemu w odbyt do samego końca. Każdy średnio rozgarnięty rozumie, że w całej Polsce budowano przez ostatnie kilkanaście lat stadiony z publicznych pieniędzy (poza jakimiś nielicznymi wyjątkami typu Nieciecza). Tak, Legia bardziej niż nowego stadionu dla Polonii, boi się tylko 15latków zamazujących grafy. Każdy średnio rozgarnięty to rozumie. Podobnie jak Twoją dwubiegunówkę w której jednocześnie największe sukcesy Legii były za komuny oraz wtedy kiedy ITI sprzedało Legię grającą na nowym stadionie.
Jak KSP kupiło sobie awans przy zielonym stoliku, to Hal'a9000 pewnie jeszcze nawet w planach nie było. A potem ten płacz, że Król ich spuścił do IV ligi haha.

Fuzja z Groclinem i awans przy zielonym stoliku - ok
Spuszczenie drużyny po odpusczeniu Króla - nie ok, jak tak można!
Hal9000

Gdzie kolejowej Polonii do klubu sponsorowanego przezd resort siłowy Ludowego Wojska Polskiego wizytówki PRL?
Legia Warszawa w czasach PRL była postrzegana jako wizytówka systemu komunistycznego, a konkretniej – jako centralny klub wojskowy, pełniący funkcję narzędzia propagandy i wizytówki armii. Legia, jako klub podległy Ministerstwu Obrony Narodowej (WKS – Wojskowy Klub Sportowy), cieszyła się szczególnym wsparciem władz.
Sukcesy sportowe Legii miały dowodzić potęgi i wyższości systemu socjalistycznego.
Ale możecie sobie myśleć odwrotnie, że to Polonia była hołubiona przez władze a Legia miała rzucane kłody pod nogi. Pewnie K-89 nie ma skanów żółtych gazet o tym jak komuna kochała Legię? Bo tymi o Polonii sypie jak z rękawa.
Zabawne.
Stpne

Zabawne jest raczej to, że my nie wypieramy części historii naszego klubu z czasów stalinowskich, ani nikogo nie pouczamy, chociaż pierwsze stadionowe "wydarzenia" antykomunistyczne miały miejsce przy Ł3. Próbuje pouczać zaś sympatyk klubu, którego działacze co najmniej od 1945 byli i są gotowi zrobić wszystko, by ten klub odniósł sukces. Włącznie z przyjmowaniem z własnej inicjatywy stalinowskiej "reformy" do której wiele innych klubów było zmuszanych przez resorty, do których były przypisane. Milicja, Lokomotiv, Romanowski, Wojciechowski, Oleksy. No i Król. A trybuny przy K6 z tych samych powodów łykną wszystko. Pełny komformizm za komuny, postkomuniści na oprawach i kibicowskich marszach (Olejniczak), przyjęcie odrzuconego przez trybuny w innych miastach Króla, itd. Ale coś nie wychodzi. A jedyne dwa mistrzostwa, to efekt patronatu milicji i skaperowania połowy Warszawianki w PRL oraz rządy ZSMP-owca Romanowskiego w III RP.

A jeszcze zabawniejsze, że zamiast szukać źródeł dot. historii własnego klubu ograniczasz się do kwestionowania tych, które nie pasują do sekciarskiej mitologii. Lewary na Kamiennej. I przyczyny tego wszystkiego muszą leżeć poza K6. No, po prostu muszą :)
ODPOWIEDZ