Jak wygląda sytuacja w ?

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

Goral74

Re: Jak wygląda sytuacja w ?

Post autor: Goral74 »

Lucymek pisze: 07.01.2026, 11:13 1) Czy Siemanowice to juz obecnie tylko Ruch czy jakaś aktywna Gieksa tam jest?
2) Świętochłowice to dalej 50/50 Górnik Ruch?
3) Z tego co widzę to Łagiewniki obecnie jakościowo dużo lepsza ekipa Ruchu niż ten marazm co kiedyś, czy to tylko online propaganda?
Z tego pytania wywiązała się dyskusja z której wynika to o czym chyba każdy wiedział zanim się rozpoczęła :)
Siemianowice - Ruch
Świętochłowice - Ruch (na jednej dzielnicy są też Żabole)
Mysłowice - GKS/Ruch
Tarnowskie Góry - Górnik (bardzo dobre liczby Ruchu)
Łagiewniki - Ruch
Alert w Zabrzu, Chorzowscy już są w Gliwicach (po tym jak grali tam swoje mecze) :):):)
A teraz na serio, Ruch ma sporo kibiców (choć zdecydowanie nie jest numerem jeden) a miał jeszcze więcej (najwięcej przed 1945) ale rozwój Gks K-ce spowodował że w miejscach gdzie kibicowano Ruchowi zaczęto w dużym stopniu jeździć na Gks (wspomniane tutaj Mysłowice, Jaworzno, Okolice Lędzin, i przede wszystkim Katowice) Jest to rzecz naturalna i nieodwracalna (historia, bez wyjątków, pokazuje że kibice z danego miasta większości identyfikują się z klubem tego miasta (grającym na poziomie tym samym co konkurencja). Osobiście mam ogromny szacunek do kibiców Ruchu z Katowic, Widzewa z Częstochowy, Bełchatowa czy kibiców Górnika walczących o pozycję swojego klubu w Gliwicach.
iparts.pl
Nowohucianie1950

Post autor: Nowohucianie1950 »

DennisWise pisze: 07.01.2026, 02:21
Nowohucianie1950 pisze: 31.12.2025, 09:00
Klaus B. pisze: 29.12.2025, 15:28 Ogólnie siatkówka i hokej tam ściąga januszy "kibicujących" Ruchowi, Górnikowi czy innej Barcelonie z całej okolicy nie tylko osoby z samego miasta (siatka bardziej).
Zdarza się, że pojawiają się na hokeju kumatsze osoby, ale tylko pooglądać, "młyn" to typowy "klub kibica" w którym są często osoby chodzące na piłkę czasem nawet tam bardziej zaangażowane ale środowiska kibicowskie GKSu nie są z hokejem realniezwiązane.
W Krakowie podobną sytuację macie na Wieczystej, gdzie (prawie?) każdy tam to Wiślak ale nikt ich nie traktuje poważnie.
Tak Wieczysta to glownie Wislacy, byli Wislacy i troche piknikow co tu przyjechali na studia/do pracy i ida obejrzec mecz ze slonecznikiem, bo jest kulturalna atmosfera nie to co na Wisle,Cracvovii czy Hutniku :)
No nie wiem nie wiem widziałem huligankę Wieczystej na reprezentacji. Nie przypadkowi jeden z takim wielkim tygrysem na plecach budził przerażenie. Hutnik bez podjazdu na dzień dzisiejszy.
Czy ja wiem ? Garbarnia ich nie jeden raz pogonila, a i Wanda potrafila skroic.

Post autor: oRt »

Północ86 pisze: 06.01.2026, 23:05 Szombierki Bytom miały jakieś grupki kibiców poza swoją dzielnicą?

Może w latach 80-tych, gdy zdobyli majstra, wiècej osób z innych dzielnic Bytomia przyjezdżało.
Ale teraz Szombry Bytom to stricto dzielnicowy klub, bez żadnych fc w innych dzielnicach Bytomia
Zresztą i tak są u siebie drugą siłą po Poloni.
Jest jeszcze mała grupka kibiców Ruchu i pojedyńcze sztuki Ksg.
Kibicfan1987

Post autor: Kibicfan1987 »

Jak sytuacja w Człuchowie ?
Tylko fc Arki czy Piast też działa?
Bytomia jeszcze działa?
To samo Cartusia ?
Jak w ogole wygląda sytuacja na Kaszubach ?
qwerty88

Post autor: qwerty88 »

Kibicfan1987 pisze: 09.01.2026, 17:39 Jak sytuacja w Człuchowie ?
Tylko fc Arki czy Piast też działa?
Bytomia jeszcze działa?
To samo Cartusia ?
Jak w ogole wygląda sytuacja na Kaszubach ?
W Człuchowie działa FC Arki , którzy jednocześnie wspierają swój lokalny klub Piast. Bytów to kilku dzieciaków, którzy mają zajawkę na dopingowanie miejscowej Bytovi, opowiadają się po stronie Lechii i wydaje się, że za X czasu właśnie tam będą jeździli. W Kartuzach są FC Lechi i Arki, a na samej Cartusi echo (pustynia).
northside

Post autor: northside »

W Kartuzach fc Arki ? Poproszę rzetelne liczby tych osobników...
Ziomeczek2727

Post autor: Ziomeczek2727 »

northside pisze: 10.01.2026, 14:45 W Kartuzach fc Arki ? Poproszę rzetelne liczby tych osobników...
40 osób w Łodzi chociażby
htsk4

Post autor: htsk4 »

Ziomeczek2727 pisze: 10.01.2026, 19:05
northside pisze: 10.01.2026, 14:45 W Kartuzach fc Arki ? Poproszę rzetelne liczby tych osobników...
Człowiek zagląda tutaj po czasie, z nudów i.. jak zawsze się nie zawiedzie.
Niech tam sobie koleżanki piszą co chcą, że na księżycu też są i jeżdżą, jak te słynne fc lubelskie.
Fan page z Kartuz zamieścił informację, że na meczu w Łodzi z powiatu kartuskiego było 40 osób. Dla ścisłości powiat kartuski według chata gpt liczy 153 tyś, a same Kartuzy ok 14 tyś. Naciągane liczb powiatu pod miasto? - nowe nie znałem.
I żeby nie było, pewnie są jacyś arkowcy w Kartuzach, tylko ważny jest kontekst.Np grubo ponad 300 osób LG z Tczewa na derbach(i to z miasta, nie powiatu) nie świadczy przecież o tym, że dominujemy w mieście.
I tak na marginesie innych postów o Lechii na tym forum-istnieje przepaść pomiędzy tym co tutaj niektórzy wypisują a realnym życiem. Arczanin, który sugerował że Buła strzela z ucha powinien zniknąć na zawsze, prawdą natomiast jest, że chyba aktualnie mamy najlepsze stosunki w historii, z dawną koalicja Gks/Ksg :), co oczywiście nic nie oznacza.
Siwy 123, jak tam, kupiliśmy już Kotwicę? Jak tam standardy kibiców się twojej drużyny?
Północ86

Post autor: Północ86 »

Wśród fc Lecha Piła wciąż nr1?
qwerty88

Post autor: qwerty88 »

htsk4 pisze: 10.01.2026, 20:30
Niech tam sobie koleżanki piszą co chcą, że na księżycu też są i jeżdżą, jak te słynne fc lubelskie.
Fan page z Kartuz zamieścił informację, że na meczu w Łodzi z powiatu kartuskiego było 40 osób. Dla ścisłości powiat kartuski według chata gpt liczy 153 tyś, a same Kartuzy ok 14 tyś. Naciągane liczb powiatu pod miasto? - nowe nie znałem.
I żeby nie było, pewnie są jacyś arkowcy w Kartuzach, tylko ważny jest kontekst.Np grubo ponad 300 osób LG z Tczewa na derbach(i to z miasta, nie powiatu) nie świadczy przecież o tym, że dominujemy w mieście.
I tak na marginesie innych postów o Lechii na tym forum-istnieje przepaść pomiędzy tym co tutaj niektórzy wypisują a realnym życiem. Arczanin, który sugerował że Buła strzela z ucha powinien zniknąć na zawsze, prawdą natomiast jest, że chyba aktualnie mamy najlepsze stosunki w historii, z dawną koalicja Gks/Ksg :), co oczywiście nic nie oznacza.
Siwy 123, jak tam, kupiliśmy już Kotwicę? Jak tam standardy kibiców się twojej drużyny?
Nie wiem po co to ciśnienie. Ktoś zapytał to odpowiedziałem. Nie jestem z Kartuz napisałem obiektywnie z mojej perspektywy. A na tym forum to wszystko zero jedynkowe: rządzi jedna ekipa a druga w ogóle nie istnieje i nie ma racji bytu. Na szczęście tak to nie działa :)
htsk4

Post autor: htsk4 »

qwerty88 pisze: 10.01.2026, 22:23

Nie wiem po co to ciśnienie. Ktoś zapytał to odpowiedziałem. Nie jestem z Kartuz napisałem obiektywnie z mojej perspektywy. A na tym forum to wszystko zero jedynkowe: rządzi jedna ekipa a druga w ogóle nie istnieje i nie ma racji bytu. Na szczęście tak to nie działa :)
Przecież ja wogóle nie odnosiłem się do ciebie ani tego, co napisałeś.
Kamilzon

Post autor: Kamilzon »

Mnie ciekawi jak wygląda sytuacja w okolicach Buska Zdrój i Pińczowa, bo chyba to jedna z nielicznych okolic w Polsce gdzie FC Legii i FC TSW są tak blisko siebie, czy kiedykolwiek była chęć między tymi fanclubami na sprawdzenia się, czy dalej oba fancluby są aktywne?
wojna1906

Post autor: wojna1906 »

W Busku tylko ZS
UltrasCzarni1947

Post autor: UltrasCzarni1947 »

Jest i on. Kumaty kibol lechii, odpala swe mądrości w internecie. Najlepiej wie ktore fc istnieje, a które nie.
FC Lubelskie istnieje i ma sie dobrze
Chyba nie sądzisz, że mając taką odległości będą na każdym meczu? Albo by pokazać że istnieją, bedą niszczyć grafy motoru lub legii?
Jest kilku, młodych kibiców ktorzy z roku na rok są coraz bardziej aktywni i jeżdżą do Gdyni na mecze jak i na wyjazdy.

Lepiej zajmijcie sie osobami, ktore byly pogonione, ale przez rozprucie sie balona, dostali drugą szanse, bo ogromne braki macie. I nie mów, ze tak nie jest bo sami znajomi Lechiści mowią o tym i ze to ich wkurwia tym co sie dzieje na lechii.
tetteh

Post autor: tetteh »

Kali pisac "Arczanie" ale Kali nie lubi jak ktos pisac "lechia".
koles88

Post autor: koles88 »

Jak obecnie wygląda sytuacja w rejonach Sławków, Bolesław, Bukowno?
op3

Post autor: op3 »

Ogólnie to bieda w porównaniu do poprzednich lat. Zagłębie, Wisła i GieKSa w kiepskich liczbach. Miasta na wymarciu.
tikwath

Post autor: tikwath »

W Bukownie jezdzil, jezdzi ktos na Cracovie zorganizowanie?
cpcasual

Post autor: cpcasual »

Nie
WieszWięcej

Post autor: WieszWięcej »

Jak wygląda sytuacja w Bielsku-Białej?

Widziałem zdjęcia Podbeskidzia z wczorajszego wyjazdu na Hutnik - nabity sektor, dużo małolatów.

Sytuacja ciągle pod kontrolą BKS’u czy raczej tendencja się bardzo przechyla na ich niekorzyść?
shoe1984

Post autor: shoe1984 »

jak obecnie wygląda sytuacja w Zawierciu, Łazach, Myszkowie ?
Sam Fisher

Post autor: Sam Fisher »

Myszków - Ruch
Zawiercie - Ruch/ZS
B. Ricci

Post autor: B. Ricci »

Łazy - ZS
klansman

Post autor: klansman »

WieszWięcej pisze: 15.03.2026, 08:44 Jak wygląda sytuacja w Bielsku-Białej?

Widziałem zdjęcia Podbeskidzia z wczorajszego wyjazdu na Hutnik - nabity sektor, dużo małolatów.

Sytuacja ciągle pod kontrolą BKS’u czy raczej tendencja się bardzo przechyla na ich niekorzyść?
Chuligańsko dalej są pod butem BKSu, ale jak widać coś próbują kręcić i jakoś dają radę.
WieszWięcej

Post autor: WieszWięcej »

W dodatku czas działa na ich korzyść, bo mają większy potencjał populacyjny.

Skoro BKS nie mógł dać sobie z nimi rady tyle, lat to za 10-15 tam może być różnie, jeśli małolaci będą lgnęli do Ceramedu przy zastoju BKS'u.
B. Ricci

Post autor: B. Ricci »

WieszWięcej pisze: 25.03.2026, 10:47 W dodatku czas działa na ich korzyść, bo mają większy potencjał populacyjny.

Skoro BKS nie mógł dać sobie z nimi rady tyle, lat to za 10-15 tam może być różnie, jeśli małolaci będą lgnęli do Ceramedu przy zastoju BKS'u.
Dużo przy tym wszystkim też będzie zależeć od formy BKS zarówno kibicowskiej i sportowej, jak i dopływu świeżej krwi do BKS na przestrzeni najbliższych 5-10 lat.
cpcasual

Nie ma szans, BKS do tego nie dopuści. Każdy małolat z miasta wie, że jak mocne wrażenia i mocna banda i możliwości zarobku to tylko BKS a Podbeskidzie to dla ułomnych bardziej
Wózek

Post autor: Wózek »

cpcasual pisze: 25.03.2026, 11:33 Nie ma szans, BKS do tego nie dopuści. Każdy małolat z miasta wie, że jak mocne wrażenia i mocna banda i możliwości zarobku to tylko BKS a Podbeskidzie to dla ułomnych bardziej
Kiedyś w Wałbrzychu sytuacja wyglądała podobnie - prym wiodło chuligańskie Zagłębie "Thorez" (mocne zgody ze Śląskiem, Lechią czy Ruchem Chorzów), Górnik gdzieś tam raczkował. Losy potoczyły się tak jak się potoczyły. Młodzież na Górniku poszła w przód, Thorez za bardzo w młodych nie inwestował. Dziś po Zagłębiu nie ma śladu....
Biały,

Post autor: Biały, »

Tam na mieście w ogóle musi być ciekawa "socjologicznie" sytuacja, jak grali nawet w starej III lidze to pamiętam że frekwencja była bardzo porządna, a na piłkarskim BKSie co do zasady od zawsze kiepsko w tym aspekcie, co raczej nie jest normalne przez wzgląd na daty założenia obu klubów, spora część mieszkańców musiała/musi nie czuć związku z BKSem - ale to by musiał ktoś z Bielska napisać czemu tak jest, albo że się mylę:)

Co nie zmienia faktu, że te głosy, że jeszcze trochę, jeszcze kilka lat i sytuacja się zmieni, to już słyszy się od 20 lat, a nie zmienia się nic, a swój najlepszy okres to TSP miało chyba te naście lat temu, gdy mieli układ z GKM. Pewnie już będą małą ekipą z lepszymi i gorszymi momentami, ale ani BKS ich nie wytępi do zera ani nagle trend się nie zmieni i wszystkie młode bandziory z Bielska nagle zaczną wybierać Podbeskidzie:)
cpcasual

Wózek pisze: 25.03.2026, 12:40
cpcasual pisze: 25.03.2026, 11:33 Nie ma szans, BKS do tego nie dopuści. Każdy małolat z miasta wie, że jak mocne wrażenia i mocna banda i możliwości zarobku to tylko BKS a Podbeskidzie to dla ułomnych bardziej
Kiedyś w Wałbrzychu sytuacja wyglądała podobnie - prym wiodło chuligańskie Zagłębie "Thorez" (mocne zgody ze Śląskiem, Lechią czy Ruchem Chorzów), Górnik gdzieś tam raczkował. Losy potoczyły się tak jak się potoczyły. Młodzież na Górniku poszła w przód, Thorez za bardzo w młodych nie inwestował. Dziś po Zagłębiu nie ma śladu....
Zgadza się jednak, było kilka takich przykładów niedoceniana małego wroga. Jednak czasy się zmieniły i już każdy się nauczył myślę, żeby do takich rzeczy nie dopuścić.
Karpiu

Post autor: Karpiu »

W przeciwieństwie do innych małych ekip jak np Polonia WWA, Tarnovia, Granat to Górale nie robią z siebie pajaców pod chuligańska symboliką, więziennymi hasłami i innym syfem nieadekwatnym do realiów grupy. Fajnie że się chcę chłopakom, potrafią wystawić spory młyn, ładnie pojechać i zrobić estetyczną oprawę. Ja uważam, że robią progres w ostatnim czasie
wino

Post autor: wino »

Witam, interesuje mnie Piotrków Trybunalski na przestrzeni ostatnich 30 lat
Północ86

wino pisze: 01.04.2026, 13:05 Witam, interesuje mnie Piotrków Trybunalski na przestrzeni ostatnich 30 lat
Kiedyś miasto kojarzone głównie z Widzewem. Swoich kibiców miała również Piotrcovia i Concordia. Aktualnie miasto ŁKSu, jest też działająca Polonia i pozostałości po fc Widzewa.
PolnocnaStrona

Post autor: PolnocnaStrona »

Północ86 pisze: 01.04.2026, 16:20
wino pisze: 01.04.2026, 13:05 Witam, interesuje mnie Piotrków Trybunalski na przestrzeni ostatnich 30 lat
Kiedyś miasto kojarzone głównie z Widzewem. Swoich kibiców miała również Piotrcovia i Concordia. Aktualnie miasto ŁKSu, jest też działająca Polonia i pozostałości po fc Widzewa.
Pozostałości są jednak dość duże bo w Chorzowie na Ruchu przy okazji inwazji było 280 Widzewiaków z Piotrkowa wg danych oficjalnych Ruchu. Kilka razy liczby Piotrkowa w Łodzi przekraczały ponad 100, wyjazdy po Polsce ogólnie przyzwoite liczby. Dla sprostowania tematu. Reszta PT była już wałkowana.
ziomek

Post autor: ziomek »

Biały, pisze: 25.03.2026, 12:46 Tam na mieście w ogóle musi być ciekawa "socjologicznie" sytuacja, jak grali nawet w starej III lidze to pamiętam że frekwencja była bardzo porządna, a na piłkarskim BKSie co do zasady od zawsze kiepsko w tym aspekcie, co raczej nie jest normalne przez wzgląd na daty założenia obu klubów, spora część mieszkańców musiała/musi nie czuć związku z BKSem - ale to by musiał ktoś z Bielska napisać czemu tak jest, albo że się mylę:)
(...)
Bielsko-Biała powstała w latach 50tych z połączenia Bielska i Białej. BKS to Bialski KS, a Podbeskidzie jest z Bielska, więc rzeczywiście cześć mieszkańców nie musi czuć klimatu BKS (w czym nie pomaga sytuacja sportowa). Jest jak jest a co będzie w przyszłości to się okaże. Mimo wszystko BKS mimo sportowej padaki od lat ciągle ma przyzwoita ekipę, a Podbedkidzie raczej nie.
Lucymek

Post autor: Lucymek »

ziomek pisze: 02.04.2026, 00:21
Biały, pisze: 25.03.2026, 12:46 Tam na mieście w ogóle musi być ciekawa "socjologicznie" sytuacja, jak grali nawet w starej III lidze to pamiętam że frekwencja była bardzo porządna, a na piłkarskim BKSie co do zasady od zawsze kiepsko w tym aspekcie, co raczej nie jest normalne przez wzgląd na daty założenia obu klubów, spora część mieszkańców musiała/musi nie czuć związku z BKSem - ale to by musiał ktoś z Bielska napisać czemu tak jest, albo że się mylę:)
(...)
Bielsko-Biała powstała w latach 50tych z połączenia Bielska i Białej. BKS to Bialski KS, a Podbeskidzie jest z Bielska, więc rzeczywiście cześć mieszkańców nie musi czuć klimatu BKS (w czym nie pomaga sytuacja sportowa). Jest jak jest a co będzie w przyszłości to się okaże. Mimo wszystko BKS mimo sportowej padaki od lat ciągle ma przyzwoita ekipę, a Podbedkidzie raczej nie.
Czy Ci z Bielska identyfikuja sie bardziej jako Slazoki a Ci z białej jako Polacy? Jest taki podział żywy obecnie?
cpcasual

Nie ma takiego podziału. Mieszkańcy Bielska Białej nie czują się Ślązakami
Montanista

Post autor: Montanista »

ziomek pisze:Bielsko-Biała powstała w latach 50tych z połączenia Bielska i Białej. BKS to Bialski KS, a Podbeskidzie jest z Bielska, więc rzeczywiście cześć mieszkańców nie musi czuć klimatu BKS (w czym nie pomaga sytuacja sportowa).
Zauważ, że mimo iż Stal jest Bialska, to już Lwy są Bielskie 😉
https://www.instagram.com/p/DU1HfzXCrXs/?img_index=1
pikol_EZD

Post autor: pikol_EZD »

ziomek pisze: 02.04.2026, 00:21
(...)
O ile Podbeskidzie jest z Bielska, a BKS z Białej, tak obecnie występuje pewien paradoks, że BKS gra na dawnym stadionie BBTSu (protoplasta Podbeskidzia) w Bielsku, a Podbeskidzie na dawnym stadionie BKSu w Białej. No i przydomkiem Podbeskidzia są Górale, a ci na ogół kojarzą się z Małopolską.
Północ86

PolnocnaStrona pisze: 01.04.2026, 23:32
Północ86 pisze: 01.04.2026, 16:20
Pozostałości są jednak dość duże bo w Chorzowie na Ruchu przy okazji inwazji było 280 Widzewiaków z Piotrkowa wg danych oficjalnych Ruchu. Kilka razy liczby Piotrkowa w Łodzi przekraczały ponad 100, wyjazdy po Polsce ogólnie przyzwoite liczby. Dla sprostowania tematu. Reszta PT była już wałkowana.
A czy Widzew posiada jakieś swoje osiedla/ulice w Piotrkowie?
ODPOWIEDZ