Lipiny graniczą z Godulą, dzielnicą GórnikaGieKSiarz00 pisze: 27.01.2026, 22:52 Z racji tego, że podczas lata często bywałem w Świętochłowicach to mam pytanie - jakim cudem KSG tak dzielnie trzyma się na Lipinach? Dosłownie wszędzie wokół praktycznie sam Ruch, a na Lipinach małolaci normalnie śmigali w koszulkach Torcidy. Pozdro
Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
Re: Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko
-
GieKSiarz00
Okej, zapomniałem, że graniczą z Godulą. Czyli rozumiem, że wsparcie?Mertens pisze: 27.01.2026, 23:14Lipiny graniczą z Godulą, dzielnicą GórnikaGieKSiarz00 pisze: 27.01.2026, 22:52 Z racji tego, że podczas lata często bywałem w Świętochłowicach to mam pytanie - jakim cudem KSG tak dzielnie trzyma się na Lipinach? Dosłownie wszędzie wokół praktycznie sam Ruch, a na Lipinach małolaci normalnie śmigali w koszulkach Torcidy. Pozdro
Wsparcie od Goduli mieli bardzo często przy "akcjach" natomiast nie powiem Ci, czy trzyma się to właśnie stricte dzięki Goduli. Ale bliskość tej dzielnicy i ich wsparcie wyraźnie na to wskazujeGieKSiarz00 pisze: 27.01.2026, 23:46Okej, zapomniałem, że graniczą z Godulą. Czyli rozumiem, że wsparcie?Mertens pisze: 27.01.2026, 23:14Lipiny graniczą z Godulą, dzielnicą GórnikaGieKSiarz00 pisze: 27.01.2026, 22:52 Z racji tego, że podczas lata często bywałem w Świętochłowicach to mam pytanie - jakim cudem KSG tak dzielnie trzyma się na Lipinach? Dosłownie wszędzie wokół praktycznie sam Ruch, a na Lipinach małolaci normalnie śmigali w koszulkach Torcidy. Pozdro
-
Obiektywnie01
A jak to wygląda w powiecie mikołowskim?
Jest na tyle rozległy, podejrzewam, że zróżnicowanie ogromne.
Wiem, że centrum Mikołowa to Ruch, a jak to wygląda na takiej Recie, Kamionce czy Borowej Wsi?
Orzesze chyba też mocno wymieszane?
Wiem, że centrum Mikołowa to Ruch, a jak to wygląda na takiej Recie, Kamionce czy Borowej Wsi?
-
Lipiniorze
Chodzi ci o blok przy żabce? To jakoś nie widać nikogo z Ruchu
-
Silesia 90
A potrafi ktoś wyjaśnić fenomen Rudy1, która graniczy z samym Zabrzem i to dużym osiedlem, a od drugiej strony z Godulą i Orzegowem i mimo tego jest tam spora grupa Ruchu?
Kaj jest na Rudzie 1 grupa Ruchu?Silesia 90 pisze: 28.01.2026, 20:01 A potrafi ktoś wyjaśnić fenomen Rudy1, która graniczy z samym Zabrzem i to dużym osiedlem, a od drugiej strony z Godulą i Orzegowem i mimo tego jest tam spora grupa Ruchu?
Niby Otok?
-
kumate info
Na Rudzie 1 spora grupa Ruchu? Tam nie ma nawet najmniejszej grupy jedynie pojedyncze osoby ktore sie nie wychylaja. Ruda1 100% KSG!
-
Korfanciorz
Fakt, że na fladze wyjazdowej Lipin widnieje herb Świętochłowic, sprawia, że jednak od przynależności miejskiej się nie odżegnują. Ciekawostką jest, że dzielnica Piaśniki do końca 1997 roku należała do Lipin. Przed laty praktycznie nie było dnia meczowego w Zabrzu bez czekania Chorzowskich na Żaboli, wracających autobusem 840. Lipiny są "solą w oku" kibiców Ruchu z tego względu, że od pokoleń jest to bastion Górnika, oddalony zaledwie 4 km od stadionu Ruchu, co jest ewenementem na skalę krajową. Tak, jak bohaterscy przodkowie dzisiejszych Lipiniorzy byli wierni Polsce w czasach powstań śląskich, tak samo ich potomkowie są symbolem wierności zabrzańskiemu Górnikowi.
Albo kręcili filmiki jak pchają sobie paluchy do d*** 😆thelastboyscout pisze: 27.01.2026, 21:43 …kilku istotnym osobom w mało elegancki sposób ,,podziękowano'' bo nie akceptowali pana M. …
Korfanciorz pisze: 28.01.2026, 21:04 Fakt, że na fladze wyjazdowej Lipin widnieje herb Świętochłowic, sprawia, że jednak od przynależności miejskiej się nie odżegnują. Ciekawostką jest, że dzielnica Piaśniki do końca 1997 roku należała do Lipin. Przed laty praktycznie nie było dnia meczowego w Zabrzu bez czekania Chorzowskich na Żaboli, wracających autobusem 840. Lipiny są "solą w oku" kibiców Ruchu z tego względu, że od pokoleń jest to bastion Górnika, oddalony zaledwie 4 km od stadionu Ruchu, co jest ewenementem na skalę krajową. Tak, jak bohaterscy przodkowie dzisiejszych Lipiniorzy byli wierni Polsce w czasach powstań śląskich, tak samo ich potomkowie są symbolem wierności zabrzańskiemu Górnikowi.
Z całym szacunkiem, ale dzisiejsi lipiniorze to potomkowi ludzi, którzy nie płacili czynszów a nie jakichś przedwojennych bohaterów, ale nie można się spodziewać znajomości historii po kimś kto ma taki nick jak ty.
Jak napiszesz za kim jesteś, to mogę się ustosunkować bo z bezklubowcami nie rozmawiamSilesia 90 pisze: 28.01.2026, 20:01 A potrafi ktoś wyjaśnić fenomen Rudy1, która graniczy z samym Zabrzem i to dużym osiedlem, a od drugiej strony z Godulą i Orzegowem i mimo tego jest tam spora grupa Ruchu?
-
Korfanciorz
A Ty myślisz, że Twoi rodzice wzięli się znikąd, czy może z wielowiekowej sztafety pokoleń?Parti1000 pisze: 28.01.2026, 22:45Korfanciorz pisze: 28.01.2026, 21:04 Fakt, że na fladze wyjazdowej Lipin widnieje herb Świętochłowic, sprawia, że jednak od przynależności miejskiej się nie odżegnują. Ciekawostką jest, że dzielnica Piaśniki do końca 1997 roku należała do Lipin. Przed laty praktycznie nie było dnia meczowego w Zabrzu bez czekania Chorzowskich na Żaboli, wracających autobusem 840. Lipiny są "solą w oku" kibiców Ruchu z tego względu, że od pokoleń jest to bastion Górnika, oddalony zaledwie 4 km od stadionu Ruchu, co jest ewenementem na skalę krajową. Tak, jak bohaterscy przodkowie dzisiejszych Lipiniorzy byli wierni Polsce w czasach powstań śląskich, tak samo ich potomkowie są symbolem wierności zabrzańskiemu Górnikowi.
Z całym szacunkiem, ale dzisiejsi lipiniorze to potomkowi ludzi, którzy nie płacili czynszów a nie jakichś przedwojennych bohaterów, ale nie można się spodziewać znajomości historii po kimś kto ma taki nick jak ty.
"Korfanciorze" to określenie na grupę ludzi szanujących dziedzictwo Wojciecha Korfantego. Jak z tego można wytknąć komuś brak znajomości historii?
Pomnik Powstańca Śląskiego jest na Lipinach nieprzypadkowo, dlatego z okazji setnej rocznicy wybuchu I powstania śląskiego przemawiał tam urzędujący wówczas prezydent Polski.
Zaczynasz zdanie od "z całym szacunkiem", a potem z pogardą wsadzasz wszystkich mieszkańców Lipin do jednego worka z ludźmi, którzy nie płacą czynszów, a tacy znajdą się wszędzie. Pokaz pogardy z Twojej strony, ale zawsze masz szansę się poprawić.
-
anonimowygość
Jeśli chodzi o Mikołów to tak:Obiektywnie01 pisze: 28.01.2026, 13:28 A jak to wygląda w powiecie mikołowskim?
Centrum - Ruch
Reta - nie przebywałem tam
Kamionka - ruch chodź często tam Gieksa im wjeżdża i niekiedy są widoczne vlepy Gieksy właśnie z Kamionki
Borowa Wieś - tam jest Górnik
Jeśli chodzi o inne mniejsze miejscowości:
Wyry - Ruch
Łaziska - Ruch/Górnik ale bardziej tam Ruchu tak mi się wydaje
Orzesze - Pomieszane jedna cześć miasta za Ruchem druga za Górnikiem chodź Górnik gdzie widziałem to na Woszczycach
-
GieKSiarz00
Ja bym jednak powiedział, że Łaziska to zdecydowanie Ruch, a Orzesze z przewagą Górnika.anonimowygość pisze: 29.01.2026, 01:20Jeśli chodzi o Mikołów to tak:Obiektywnie01 pisze: 28.01.2026, 13:28 A jak to wygląda w powiecie mikołowskim?
Centrum - Ruch
Kamionka - ruch chodź często tam Gieksa im wjeżdża i niekiedy są widoczne vlepy Gieksy właśnie z Kamionki
Wyry - Ruch
Orzesze - Pomieszane jedna cześć miasta za Ruchem druga za Górnikiem chodź Górnik gdzie widziałem to na Woszczycach
-
GieKSiarz00
Mikołów to silny bastion Ruchu, jak bywałem na Borowej Wsi to raczej same grafy Ruchu, bardzo blisko do niebieskiej Halemby. Orzesze z przewagą Górnika.Obiektywnie01 pisze: 28.01.2026, 13:28 A jak to wygląda w powiecie mikołowskim?
-
Obiektywnie01
Byłem pewien, że Borowa Wieś to raczej Górnik. Choć słyszałem od kilku znajomych, że to już nie czasy 10/15 lat temu i teraz tam po prostu mieszkają "normalni" ludzie, którzy z działaniem nie mają nic wspólnego. Stąd też sporo osób z Borowej jeździ na Górnik, ale sporo osób jeździ również na Ruch, więc to już jest raczej taki neutralny teren, a osoby z tamtejszych domków jednorodzinnych raczej mają w poważaniu chuligankę.
Na Borowej wsi grafy Ruchu ? No toś poleciał trochę.GieKSiarz00 pisze: 29.01.2026, 04:57Mikołów to silny bastion Ruchu, jak bywałem na Borowej Wsi to raczej same grafy Ruchu, bardzo blisko do niebieskiej Halemby. Orzesze z przewagą Górnika.Obiektywnie01 pisze: 28.01.2026, 13:28 A jak to wygląda w powiecie mikołowskim?
Zaczynasz od "z szacunkiem" żeby zaraz po tym pluć ludziom w twarz..... kim ty ku*** jesteśParti1000 pisze: 28.01.2026, 22:45Korfanciorz pisze: 28.01.2026, 21:04 Fakt, że na fladze wyjazdowej Lipin widnieje herb Świętochłowic, sprawia, że jednak od przynależności miejskiej się nie odżegnują. Ciekawostką jest, że dzielnica Piaśniki do końca 1997 roku należała do Lipin. Przed laty praktycznie nie było dnia meczowego w Zabrzu bez czekania Chorzowskich na Żaboli, wracających autobusem 840. Lipiny są "solą w oku" kibiców Ruchu z tego względu, że od pokoleń jest to bastion Górnika, oddalony zaledwie 4 km od stadionu Ruchu, co jest ewenementem na skalę krajową. Tak, jak bohaterscy przodkowie dzisiejszych Lipiniorzy byli wierni Polsce w czasach powstań śląskich, tak samo ich potomkowie są symbolem wierności zabrzańskiemu Górnikowi.
Z fb Lipin. Grudzień 2025, sprzed miesiąca
Torcida Lipiny
Dzisiejszego dnia zbieramy się jak co roku i rozdajemy paczki na święta dla dzieci !🌲🎁
Życzymy każdemu zdrowych ,wesołych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia !😉
LIPINY&CHROPACZÓW😎❗️
To jest właśnie twój poziom. Czerpanie wiedzy z fb
Za kim jesteś?anonimowygość pisze: 29.01.2026, 01:20Jeśli chodzi o Mikołów to tak:Obiektywnie01 pisze: 28.01.2026, 13:28 A jak to wygląda w powiecie mikołowskim?
Centrum - Ruch
Wyry - Ruch
-
GieKSiarz00
Może się tu jebnąłem faktycznie, mogła to być jeszcze Halemba.AMF1948 pisze: 29.01.2026, 08:08Na Borowej wsi grafy Ruchu ? No toś poleciał trochę.GieKSiarz00 pisze: 29.01.2026, 04:57Mikołów to silny bastion Ruchu, jak bywałem na Borowej Wsi to raczej same grafy Ruchu, bardzo blisko do niebieskiej Halemby. Orzesze z przewagą Górnika.Obiektywnie01 pisze: 28.01.2026, 13:28 A jak to wygląda w powiecie mikołowskim?
Nie prowokujcie Adriana bo weźmie telefon i zacznie od nowa nagrywać bo widzę pamięć jest krótka i należy się przypomnienie…
-
JOKERJOKES
Podsumowanie Torcidy 1999-2026
- stracone dzielnice na Rudzie Slaskiej ( Fryna, Halemba, Wirek) cieb ekipy z poczatku lat 2000 TRSL
- stracone Gliwice , Piast gania Gornika
- Czerwionka - Leszczyny wybiera ROW
- ROW fan club pozniej zgoda kopie w dupe Torcide
- Laziska stracone jakiekolwiek wplywy
- zgoda z GKSem dala tyle ze GKS mocniejszy od Gornika zadne tereny GKS nie pomoglo odbic
-kompletny brak organizacji i brak planu jak wykorzustac to zgode
- w******* od Stomilu pod stadionem
-w******* za wpierdolem od Ruchiu
- w******* za wpierdolem od Zaglebia
-w******* od Arki
/p****** od Legii
JAK
MOZNA BYLO TO TAK SPIERDOLIC TO TYLKO MARA WIE
- stracone dzielnice na Rudzie Slaskiej ( Fryna, Halemba, Wirek) cieb ekipy z poczatku lat 2000 TRSL
- zgoda z GKSem dala tyle ze GKS mocniejszy od Gornika zadne tereny GKS nie pomoglo odbic
-w******* od Arki
/p****** od Legii
JAK
-
kumate info
Prawdomownyziom potwierdzi!!! Same wpierdole to ty wylapujesz.
-
enterorokej
Do budy! Psiury policyjne piszące z kilkunastu kont hehe
Ps. Odnośnie Lipin to zawsze sie żartowało że "Lipiny domagają sie dostępu do ...wody" :)
Ps. Odnośnie Lipin to zawsze sie żartowało że "Lipiny domagają sie dostępu do ...wody" :)
-
SilesiaStreets
W sumie nie ma się do czego doczepić. Gieksa się wybiła na plecach zaboli i ich kopla w dupe hahaJOKERJOKES pisze: 30.01.2026, 00:12 Podsumowanie Torcidy 1999-2026
-w******* od Arki
/p****** od Legii
JAK
-
ultravandals
Już jutro mecz w Zabrzu. Górnik Zabrze na lekko ponad dobę do meczu na liczniku ma już 23 tysiące, Piast już przekroczył 1400. Wszystko wskazuje na to, że kibice Piasta wypełnią sektor gości, a Górnik wypełni stadion. Zapowiada się bardzo ciekawy mecz.
Pogoda ma dopisać (ma być pogodnie, choć zimno). Jak mawia klasyk jest zima to musi być zimno. Na stadionie atmosfera będzie z pewnością gorąca.
Pogoda ma dopisać (ma być pogodnie, choć zimno). Jak mawia klasyk jest zima to musi być zimno. Na stadionie atmosfera będzie z pewnością gorąca.
A jutra cyk i Piast rozwala sracze i serwerownie, a sektor gości zamknięty na rok.
Mozesz dac do tego kontekst?Major_Bień pisze: 30.01.2026, 10:21- Młodzież Ruchu z ich naczelnym rapowym bardem Setą bujająca się w teledysku ciapaka Montany (Haram Masari, co panowie?)JOKERJOKES pisze: 30.01.2026, 00:12 Podsumowanie Torcidy 1999-2026
-w******* od Arki
/p****** od Legii
JAK
-
DennisWise
Ten pierwszy z lewej Ukrainiec to chyba prosto z kopalni przyszedł na trening.
https://zapodaj.net/plik-GBJl6oCjgq-
JOKERJOKES
A Ty Bieniu wrzucam tam filmik ze ze Stomilem pod kasami w 1 szeregu byles Super ale co zrobiles z kolegami w czarnych kurteczlach Torcida co Cie tam zostawili , zabrales im czy dalej piony zbijales na nastepny weekend jak kurz opadl.
A i ta cala TRSL jak tam na Godule na treningi wbijalem 2011 o ile pamietam to chcieli mnie po 2 treningach na akcje brac… no serio
A i ta cala TRSL jak tam na Godule na treningi wbijalem 2011 o ile pamietam to chcieli mnie po 2 treningach na akcje brac… no serio
Ej kumaci 😅 jak coś to nie musicie pisać skrótami, psiarnia wszystkich zna. Jakby co to ja wam tej wiedzy tajemnej nie dałem
-
kumate info
No i ladnie ich wyjasniles kolego. Jokerjokes czekamy na odpowiedzi bo od prawdomownegozioma to nie ma co oczekiwac bo on tylko bluzgami rzuca takze jemu podziekujemy. Joke skoro twierdzisz ze latales w ekipie to powinienes wiedziec o roznych sytuacjach o ktore zapytal sebastian.
"kumaty" dej se spokoj..
Pytanie odnośnie Katowic:
Jak obiektywnie wygląda sytuacja w mieście, Gieksa twierdzi że Ruch już tam nic nie znaczy, Ruch uważa że jest dalej mocny w Katowicach, chociaż twierdzą niektórzy że proporcja to 80/20 na korzyść GKS, ale nie ilość mnie interesuje. Czy Ruch naprawdę ma mocną ekipę z Katowic że mogą odeprzeć ataki Gieksy czy już pozamiatane, czy takie dzielnice jak Szopienice są mocnymi bastionami Ruchy że potrafią się obronić czy raczej potrzebują wsparcia innych FC i czy jest tam w miarę spokój czy GKS ich tam gnębi ?
Jak obiektywnie wygląda sytuacja w mieście, Gieksa twierdzi że Ruch już tam nic nie znaczy, Ruch uważa że jest dalej mocny w Katowicach, chociaż twierdzą niektórzy że proporcja to 80/20 na korzyść GKS, ale nie ilość mnie interesuje. Czy Ruch naprawdę ma mocną ekipę z Katowic że mogą odeprzeć ataki Gieksy czy już pozamiatane, czy takie dzielnice jak Szopienice są mocnymi bastionami Ruchy że potrafią się obronić czy raczej potrzebują wsparcia innych FC i czy jest tam w miarę spokój czy GKS ich tam gnębi ?
Przecież nikt poważny nie będzie ci tu pisać proporcji czy jakiś analiz.
Nie jest ruch tak słaby jak twierdzi gieksa.
Nie jest też tak mocny jak sami twierdzą.
Kto rządzi to wiadoma sprawa.
Nie jest ruch tak słaby jak twierdzi gieksa.
Nie jest też tak mocny jak sami twierdzą.
Kto rządzi to wiadoma sprawa.
Gablota, kumate info - za kim jesteś(cie) ? Bo, że cpcasual jest bezklubową ciotą to już wszyscy wiedzą, ale jeszcze nie wiemy jak was kategoryzować
Możesz mnie kategoryzować jak uważasz. Nie kibicuję już od lat nikomu, interesuje się sceną kibicowską. Jeśli nie rozmawiasz z osobami które się nie zdeklarowały za kim są, to oczywiście masz do tego pełne prawo, a ja mam prawo być na tym forum, odrazu mówię że nie jestem tu do napinania i do wyzywania.
-
Major_Bień
Na Kaufhausie popytaj.Lucymek pisze: 30.01.2026, 14:38Mozesz dac do tego kontekst?Major_Bień pisze: 30.01.2026, 10:21- Młodzież Ruchu z ich naczelnym rapowym bardem Setą bujająca się w teledysku ciapaka Montany (Haram Masari, co panowie?)JOKERJOKES pisze: 30.01.2026, 00:12 Podsumowanie Torcidy 1999-2026
-w******* od Arki
/p****** od Legii
JAK