Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany

prawdomównyziom

Re: Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko

Post autor: prawdomównyziom »

Prawo i pięść pisze: 09.01.2026, 22:31 Pytasz ile mam lat? Wystarczająco dużo, żeby dostrzec prawdę na temat gangusów z trybun. Ile Ty masz lat, że żyjesz jakimiś pseudo zasadami, które nijak się mają do rzeczywistości i normalnego życia? Ktoś tam trenował w tym samym klubie co policja i wielkie halo/ Chłopie gdyby nie policja to bałbyś się z domu wychodzić a teraz najgłośniej krzyczysz hasełka jp. Jakby ci ktoś zagrażał to pierwszy być wołał ratunku policja. Takie właśnie są te wasze zasady a potem życie weryfikuje jednego po drugim. Ile już było takich wielkich twardzieli co zdecydowali się pójść na współpracę? W każdej ekipie byli, są i będą. Przychodzi odsiedzieć 10 lat za swoje czyny no i nagle z wielkich prawilniaków uchodzi powietrze i zaczyna się płacz.
Zmądrzyjcie jeden z drugim i zacznijcie normalnie żyć, bo te wszystkie ''zasady'' ulicy to bajeczki dla naiwnych. Tam gdzie wchodzą pieniądze tam kończy się lojalność i zassady. W więzieniach jest dokładnie to samo. Jak ktoś ma kasę to te wszystkie zasady idą w odstawkę. Mnie te śmieszne zasady nie interesują. Pokazuję tylko waszą hipokryzję i zakłamanie.
Słuchaj kolego mi nie grozi żadna współpraca i żadne gangsterskie zarzuty z prostego powodu,ja w przeciwieństwie do tych gangusow codziennie wstaję o 5 do pracy płacę podatki i oglądam mecz kibicuję, a nie rozglądam się gdzie i komu co opierdolic albo gdzie i kogo opierdolic albo co gorsza komu żonę dziewczynę wypierdolić rozumiesz? także nie ten adres ale rację muszę ci przyznać że zasad pseudogangusy mają tyle co Dzielnicowy z rejonu czyli zero,a najwięcej o nich gadają jak te ku*** łby pokroju trglwc i reszta tych c**** mieniących się gangusami,musisz im wytłumaczyć że jak są gangusami to nie mogą z policjantami trenować taka jest zasada ulicy ponoć, i oni ani ty bo coś tu wspominasz że to normalne na pewno nie mozecie ich zmieniać pod siebie, bo to zwykłe podróbki są i tak jak mówisz rozpierdalaja się hurtowo wprowadzili na estadio jakieś swoje urojone zasady których i tak się nie trzymają a do tego zgrywają kibiców a jak przyjdzie co do czego to wiadomo,o KURESTWIE jakie wprowadzili na trybuny i do życia fanatyków nawet nie wspomnę, dlatego takie k**** co sprzedadzą cię za 5 zł albo wyruchaja ci babę jak siedzisz trzeba ze stadionów ELIMINOWAĆ a nie za tym kurestwem obstawiać!!! Na koniec ci powiem że ja żyję według zasad oczywiście swoich dlatego codziennie jak wstaję i myje zęby mogę z czystym sumieniem spojrzeć w lustro i powiedzieć Brawo, jesteś jednym z tych którzy w takim KURESTWIE się nie brudzą. Pozdro bo myślałem że masz naście lat ale widzę że się pomyliłem i nawet coś sensownego wniosłeś do rozmowy. GWAŁCICIELE DILERZY ŚMIERCI I BANDY TRENUJĄCE NIE Z TYMI CO TRZEBA w********** ZE STADIONOW NIE RÓBCIE WSTYDU FANATYKOM. Jeszcze się tylko ciebie zapytam gdzie ja krzyczę jp itd? Chłopaku ja KRZYCZĘ GŁOŚNO I WYRAŹNIE TAKIE ZACHOWANIA JAK WYŻEJ TRZEBA ELIMINOWAĆ BEZ ŻADNYCH OPORÓW TRZEBA j**** FRAJERÓW BEZ ZACHAMOWAN.
PDW !!
iparts.pl
lobik

Post autor: lobik »

umulung pisze: 10.01.2026, 04:19
Prawo i pięść pisze: 09.01.2026, 22:31 Ktoś tam trenował w tym samym klubie co policja i wielkie halo/ Chłopie gdyby nie policja to bałbyś się z domu wychodzić a teraz najgłośniej krzyczysz hasełka jp. Jakby ci ktoś zagrażał to pierwszy być wołał ratunku policja.
Zmądrzyjcie jeden z drugim i zacznijcie normalnie żyć, bo te wszystkie ''zasady'' ulicy to bajeczki dla naiwnych. Mnie te śmieszne zasady nie interesują.
niby po części masz racje, ale powiedz nam tu, czy byłeś jednym z tych co śpiewał "Ruch Chorzów konfidenci..." i otwierales szampana w 2017 roku?
Ty na prawdę chcesz z kims takim dyskutować? Jak on nigdy na meczu nie był. To zwykły lewacki kiep, fanatyk trzaskowskiego. Po tym co wypisuje, to widać, matkę by sprzedał. Takie brudne ścierwo trzeba gonić z tego forum
"...nie pozwól Matko, by szargał Cię semicki pies.."
Prawo i pięść

Post autor: Prawo i pięść »

prawdomównyziom, w takim razie zwracam honor i przepraszam. Pewnie po części chodzi Ci o to, że ekipy na każdym kroku mówią o zasadach a prędzej czy później życie to weryfikuje. Szkoda tylko, że młodych ludzi wkręcają w kryminogenne środowisko, bo przecież ktoś musi gonić towar. Niech mi nikt nie powie, że ekipy chuligańskie w Polsce to są patrioci, bo w 90% nie mają nic wspólnego z patriotyzmem. Pojechanie 11 listopada do Warszawy to nie jest patriotyzm. Jeśli ktoś handluje dragami i robi inne nielegalne rzeczy to nie ma prawa nazywać się patriotą.

Lobik, nasmarowałeś kolejny post nie mający niczego wspólnego z rzeczywistością. Już ci kilka razy pisałem, żeby zacytował jakikolwiek mój wpis, w którym popieram Trzaskowskiego albo Tuska. Jesteś po prostu zbyt ograniczony i plujesz jadem na każdego kto jest przeciwko Pis i Braunowi. Patrząc na twoje wpisy ty również w mojej opinii nie jesteś patriotą a najgłośniej krzyczysz, że ten lewak a tamten komuch. Jesteś po prostu pieniaczem, który został zmanipulowany, że każdy kto przeciwko pis to lewak i komunista.
Cyklon

Post autor: Cyklon »

Przykre jak to wszystko wygląda. Ze 12 lat temu jak zaczynałem treningi sw u siebie w mieście, to jak się okazało, że z nami jest pies w sekcji to przestaliśmy zbijać piątki, a ostatecznie zmieniliśmy klub, żeby z psami nie ćwiczyć. To było normalne w ‚klimacie’, a teraz największe ,charakterniaki’ ćwiczą razem. Wstyd w c***.
Biały front
prawdomównyziom

Cyklon pisze: 10.01.2026, 13:40 Przykre jak to wszystko wygląda. Ze 12 lat temu jak zaczynałem treningi sw u siebie w mieście, to jak się okazało, że z nami jest pies w sekcji to przestaliśmy zbijać piątki, a ostatecznie zmieniliśmy klub, żeby z psami nie ćwiczyć. To było normalne w ‚klimacie’, a teraz największe ,charakterniaki’ ćwiczą razem. Wstyd w c***.
I właśnie o tym mówię jak wiem że pies to zmieniam położenie bo wiadomo że on tam przychodzi po coś,a jak nie wiem i się dowiaduję no to też innego wyjścia nie ma jak zmiana terenu,, a nie ciulam se foty ku*** to dopiero jest upośledzenie "bo tak ku*** jest a nie inaczej i nie próbuj tu trglwc i tobie podobni z pod znaku kija i marchewki zaciemniać że jest inaczej.PRAWDZIWY KIBOL JAK SIĘ DOWIADUJE CO W TRAWIE PISZCZY ODBIJA ZROZUMCIE ku*** TĘPAKI .a tak po za tym to gdzie znikles trglwc przemyślałeś że obstajesz za frajernia i doszło do ciebie czy po prostu się wstydzisz i wpadniesz nie długo jak przełkniesz te pociski i wyjedziesz z przezwiskami.Cyklon Brawo.
PDW !!
glwtrcd

Post autor: glwtrcd »

prawdomównyziom pisze: 10.01.2026, 19:06
Cyklon pisze: 10.01.2026, 13:40 Przykre jak to wszystko wygląda. Ze 12 lat temu jak zaczynałem treningi sw u siebie w mieście, to jak się okazało, że z nami jest pies w sekcji to przestaliśmy zbijać piątki, a ostatecznie zmieniliśmy klub, żeby z psami nie ćwiczyć. To było normalne w ‚klimacie’, a teraz największe ,charakterniaki’ ćwiczą razem. Wstyd w c***.
I właśnie o tym mówię jak wiem że pies to zmieniam położenie bo wiadomo że on tam przychodzi po coś,a jak nie wiem i się dowiaduję no to też innego wyjścia nie ma jak zmiana terenu,, a nie ciulam se foty ku*** to dopiero jest upośledzenie "bo tak ku*** jest a nie inaczej i nie próbuj tu trglwc i tobie podobni z pod znaku kija i marchewki zaciemniać że jest inaczej.PRAWDZIWY KIBOL JAK SIĘ DOWIADUJE CO W TRAWIE PISZCZY ODBIJA ZROZUMCIE ku*** TĘPAKI .a tak po za tym to gdzie znikles trglwc przemyślałeś że obstajesz za frajernia i doszło do ciebie czy po prostu się wstydzisz i wpadniesz nie długo jak przełkniesz te pociski i wyjedziesz z przezwiskami.Cyklon Brawo.
To jak ci to tak niby przeszkadzalo to czemu tez tam trenowałeś z mara I tokarzem wtedy było ok tak?
I wez juz spierdalaj wszyscy sie zciebie śmieją potych twoich zjebanych lajwach.
Albo spełnij marzenie wiesz jakie my czekamy
Braun2025

Post autor: Braun2025 »

Ja p******* Bieniu zostań na tiktoku i skończ tutaj zaśmiecać temat. Marczuk z psem trenował od dobrych 10 lat ciebie nie ma 5-6 tyle w temacie.
prawdomównyziom

glwtrcd pisze: 10.01.2026, 20:05
To jak ci to tak niby przeszkadzalo to czemu tez tam trenowałeś z mara I tokarzem wtedy było ok tak?
I wez juz spierdalaj wszyscy sie zciebie śmieją potych twoich zjebanych lajwach.
A ty dalej upośledzony jesteś, nigdy tam nie trenowałem ale z tego co wiem to twoja fota mogła się gdzieś zawieruszyc ktoś tam wyżej ci zadał pytanie czy ty trenujesz z psem? to ja dopytam trenowałeś w Spartanie?powiedz masz jakieś foty z tamtąd? TYLKO ZASTANÓW SIĘ NAD ODPOWIEDZIĄ BO MOŻE ZAPOMNIAŁEŚ A JEST I OKAŻE SIĘ TUTAJ ŻE WALCZYSZ Z WIATRAKAMI I BĘDZIE CI GŁUPIO CHOCIAŻ CIEBIE TRUDNO ZAWSTYDZIĆ HE ALE WIADOMO DLACZEGO.Tak jeszcze dopytam po co to robisz?w imię czego? Boga twego zwanego ZLOTÓWA? Na h** w to brniesz? PORZĄDEK MUSI BYĆ!!.
PDW !!
prawdomównyziom

Ty gaśnica proszkowa od Pana BRAUNA dla ciebie to może być zaśmiecanie a dla kogoś innego walka z kurestwem które musi ujrzeć światło dzienne i którego nie MOŻNA zamiatać TYLKO trzeba utylizować bez względu na to jaka to ekipa, poprostu trzeba was wyjebać tam gdzie wasze miejsce czyli hasiok,piszesz tam że kogoś nie ma 5-6lat, a nie czasem prawie 8- 9 i czasem nie było tak że jak się pewne osoby jorneły o co kaman to próbowały coś robić ale niestety były gaszone w zarodku albo w przewadze, bo zamiast pójść w dobrą stronę ta przewaga wybrała tą skurwiałą i teraz się wstydzą no tak zapytam, to nie p****** że nikomu to nie przeszkadzało jeden z drugim,ty jesteś z GÓRNIKA? znasz sytuację czy wnioskujesz to po postach tutaj? Masz jaką kolwiek wiedzę na te tematy?po za internetową na pełnej hujni i kłamstwie czy może któryś z tych dojebanych z papierami ci powiedział tą prawdę,jeszcze ci tylko powiem odnośnie tego zaśmiecania uważaj bo możesz się zdziwić ilu kibiców chce poznać prawdę.Moze zrobimy jakąś sondę jak u ciebie w partii he ilu jest za a ilu przeciw i jak wygram, to wypierdalasz z tąd razem z tym kiepem trglwc i nie będziecie już kłamać i obstawać za tym kurestwem a jak przegram i będzie ktoś kto chce poznać prawdę to zostanę i dalej będę solą w twoim waszym oku ok? Jeszcze tam tylko dodam do twojego ziomka trglwc bo nie chcę mi się znowu skrobać że widzę nauka nie idzie w las, nawet ładnie dzisiaj napisał a wystarczyło mu pokazać że źle pisze może z czasem też zrozumie że źle prowadzi swoje spojrzenie i życie kibicowskie.POZDRAWIAM PRAWDZIWYCH FANÓW GÓRNIKA. I JESZCZE JEDNO TA ku*** PRAWDA WAS ZABIJE ,boicie się go co He,ty trglwc a co tam z tymi lajwami kto to się śmieje ty i tobie podobni no to przecież normalne bo co wam zostało śmiech przez łzy i uważaj bo ty wczoraj pisać nie umiałeś a dzisiaj zobacz jaka zmiana życie jest przewrotne i pomyśl jakby te marzenia co tu piszesz się spełniły to nie dość że ze stadionu zostaniesz wyjebany to nawet tu nić nie naskrobiesz.I ZROZUM TAKICH JAK ON JEST CORAZ WIĘCEJ DLATEGO WYDAJECIE TE SWOJE POZAL SIĘ BOŻE OŚWIADCZENIA A WIESZ DLA CZEGO BO LUDZIE ZACZYNAJĄ WIDZIEĆ PRAWDĘ KTÓRĄ TRZEBA DO KOŃCA PRZEDSTAWIĆ A WY SIĘ BOICIE PRZEWROTU I TAK TO WYGLĄDA I NIESTETY TAK TO MUSI WYGLĄDAĆ TAKIE ZASADY,,WASZE "DOBRA IDĘ SIĘ KIMNĄC NA ZAPLECZE BO DZISIAJ NOCKA ku*** I RANO WSTANĘ I ZOBACZĘ CO NASKROBAŁYSCIE PANIE Z KGP.
PDW !!
s80

Post autor: s80 »

https://www.facebook.com/share/p/1JrkVCV28j/

W opisie macie Ogólnopolska. To jak to jest z Wami jesteście Polakami czy nie?? Chyba nie bo barw, szalików, flag Polski na zdjęciu brak.
AMF1948

Post autor: AMF1948 »

s80 pisze: 11.01.2026, 09:32 https://www.facebook.com/share/p/1JrkVCV28j/

W opisie macie Ogólnopolska. To jak to jest z Wami jesteście Polakami czy nie?? Chyba nie bo barw, szalików, flag Polski na zdjęciu brak.
Nie jestem z Ruchu , wręcz przeciwnie. Ale ty jesteś ślepy? Czapka Polski ,szalik Polski . Kilka szali z barwami Polski.
Fac Fideli Sis Fidelis
s80

Post autor: s80 »

Jedna dziewczyna w barwach Polski, pewnie koleżanka reportera Ruchu, który stoi obok niej, może przypadkiem przechodziła i załapała sie na fotkę.
AMF1948

s80 pisze: 11.01.2026, 10:07 Jedna dziewczyna w barwach Polski, pewnie koleżanka reportera Ruchu, który stoi obok niej, może przypadkiem przechodziła i załapała sie na fotkę.
To popatrz dokładniej , bo ja tam widzę nawet szal Ruchu z barwami Polski. No ,ale widać że się nawet do czegoś takiego trzeba przyczepić.
Fac Fideli Sis Fidelis
Braun2025

prawdomównyziom pisze: 11.01.2026, 03:44 Ty gaśnica proszkowa od Pana BRAUNA dla ciebie to może być zaśmiecanie a dla kogoś innego walka z kurestwem które musi ujrzeć światło dzienne i którego nie MOŻNA zamiatać TYLKO trzeba utylizować bez względu na to jaka to ekipa, poprostu trzeba was wyjebać tam gdzie wasze miejsce czyli hasiok,piszesz tam że kogoś nie ma 5-6lat, a nie czasem prawie 8- 9 i czasem nie było tak że jak się pewne osoby jorneły o co kaman to próbowały coś robić ale niestety były gaszone w zarodku albo w przewadze, bo zamiast pójść w dobrą stronę ta przewaga wybrała tą skurwiałą i teraz się wstydzą no tak zapytam, to nie p****** że nikomu to nie przeszkadzało jeden z drugim,ty jesteś z GÓRNIKA? znasz sytuację czy wnioskujesz to po postach tutaj? Masz jaką kolwiek wiedzę na te tematy?po za internetową na pełnej hujni i kłamstwie czy może któryś z tych dojebanych z papierami ci powiedział tą prawdę,jeszcze ci tylko powiem odnośnie tego zaśmiecania uważaj bo możesz się zdziwić ilu kibiców chce poznać prawdę.Moze zrobimy jakąś sondę jak u ciebie w partii he ilu jest za a ilu przeciw i jak wygram, to wypierdalasz z tąd razem z tym kiepem trglwc i nie będziecie już kłamać i obstawać za tym kurestwem a jak przegram i będzie ktoś kto chce poznać prawdę to zostanę i dalej będę solą w twoim waszym oku ok? Jeszcze tam tylko dodam do twojego ziomka trglwc bo nie chcę mi się znowu skrobać że widzę nauka nie idzie w las, nawet ładnie dzisiaj napisał a wystarczyło mu pokazać że źle pisze może z czasem też zrozumie że źle prowadzi swoje spojrzenie i życie kibicowskie.POZDRAWIAM PRAWDZIWYCH FANÓW GÓRNIKA. I JESZCZE JEDNO TA ku*** PRAWDA WAS ZABIJE ,boicie się go co He,ty trglwc a co tam z tymi lajwami kto to się śmieje ty i tobie podobni no to przecież normalne bo co wam zostało śmiech przez łzy i uważaj bo ty wczoraj pisać nie umiałeś a dzisiaj zobacz jaka zmiana życie jest przewrotne i pomyśl jakby te marzenia co tu piszesz się spełniły to nie dość że ze stadionu zostaniesz wyjebany to nawet tu nić nie naskrobiesz.I ZROZUM TAKICH JAK ON JEST CORAZ WIĘCEJ DLATEGO WYDAJECIE TE SWOJE POZAL SIĘ BOŻE OŚWIADCZENIA A WIESZ DLA CZEGO BO LUDZIE ZACZYNAJĄ WIDZIEĆ PRAWDĘ KTÓRĄ TRZEBA DO KOŃCA PRZEDSTAWIĆ A WY SIĘ BOICIE PRZEWROTU I TAK TO WYGLĄDA I NIESTETY TAK TO MUSI WYGLĄDAĆ TAKIE ZASADY,,WASZE "DOBRA IDĘ SIĘ KIMNĄC NA ZAPLECZE BO DZISIAJ NOCKA ku*** I RANO WSTANĘ I ZOBACZĘ CO NASKROBAŁYSCIE PANIE Z KGP.
Ja nikogo nie bronie. Wałkujesz temat jak jakiś jebniety a każdy wie, że w torcidzie było tuszowane kurestwo bo jest masa na to dowodów ( nawet teledyski rowu z podmzdrowieniami dla Marczuka). Jedziesz z nimi chłopie na tiktoku naćpany jak Messerschmitt a jakoś do zarzutów o twoje złodziejstwo nie dementujesz. Wrzuć może jakieś papiery gdzie pracowałeś te 8 lat temu z czego żyłeś? Za chwilę się okaże, że ta twoja widownia Cię kopnie w d*** jak wyjdzie jednak prawda, że kradles pieniądze które miały iść na inne cele złodzieju
glwtrcd

Post autor: glwtrcd »

prawdomównyziom pisze: 11.01.2026, 01:52

A ty dalej upośledzony jesteś, nigdy tam nie trenowałem ale z tego co wiem to twoja fota mogła się gdzieś zawieruszyc ktoś tam wyżej ci zadał pytanie czy ty trenujesz z psem? to ja dopytam trenowałeś w Spartanie?powiedz masz jakieś foty z tamtąd? TYLKO ZASTANÓW SIĘ NAD ODPOWIEDZIĄ BO MOŻE ZAPOMNIAŁEŚ A JEST I OKAŻE SIĘ TUTAJ ŻE WALCZYSZ Z WIATRAKAMI I BĘDZIE CI GŁUPIO CHOCIAŻ CIEBIE TRUDNO ZAWSTYDZIĆ HE ALE WIADOMO DLACZEGO.Tak jeszcze dopytam po co to robisz?w imię czego? Boga twego zwanego ZLOTÓWA? Na h** w to brniesz? PORZĄDEK MUSI BYĆ!!.
Ogólnie tak nietrenowalem a jak juz byłem se potrenować to u J wiesz około chodzi.
Masz pecha w spartanie nigdy niebylem , w przeciwieństwie do ciebie są zdjęcia ze tam trenowałeś.
Co do lajwow to cala polska sie zciebie śmieje ze takimi debilem , downem jestes i bardziej ten pysk swoj tam wykręcaj.
Braun2025

glwtrcd pisze: 11.01.2026, 12:18
prawdomównyziom pisze: 11.01.2026, 01:52
Ogólnie tak nietrenowalem a jak juz byłem se potrenować to u J wiesz około chodzi.
Masz pecha w spartanie nigdy niebylem , w przeciwieństwie do ciebie są zdjęcia ze tam trenowałeś.
Co do lajwow to cala polska sie zciebie śmieje ze takimi debilem , downem jestes i bardziej ten pysk swoj tam wykręcaj.
Oto właśnie chodzi gość "jedzie z kurestwem" w internecie. Kaniol przynajmniej jak wyjaśniał PNG to na ulicy taki to hooligans acab Bieniu tiktok gangster odznaczający dzigi WSH 😂
Niekumaty_95

Post autor: Niekumaty_95 »

Sędziowie uznali, że współpracujący z prokuraturą założyciel Torcidy opowiadający o planach porwania, a następnie zastrzelenia Krzysztofa M. ps. "Mara" jest w tym wątku niewiarygodny. Oskarżony o to mężczyzna został prawomocnie uniewinniony.
Bohaterami tej historii są 47-letni Krzysztof Sz. i 43-letni Krzysztof M. ps. „Mara", dwaj czołowi pseudokibice Górnika Zabrze. Obaj pochodzą z Knurowa i przez wiele lat byli przyjaciółmi. Sz. jest założycielem Torcidy, zorganizowanej grupy przestępczej kiboli Górnika Zabrze. Po kilku latach „Mara" miał wypuścić jednak fałszywą plotkę, że Sz. jest konfidentem i przejąć kierownictwo nad gangiem. W efekcie tego mężczyźni stali się śmiertelnymi wrogami.

Dzisiaj obaj współpracują z Prokuraturą Krajową i mają status małych świadków koronnych. Opowiedzieli śledczym o wszystkich tajemnicach Torcidy. Krzysztof Sz. przyznał się nawet do tego, że zlecił zabójstwo „Mary". Udający policjantów gangsterzy z Opolszczyzny mieli go porwać i zastrzelić. – Wszystko było dopięte na ostatni **** – powiedział Sz. w prokuraturze. Sąd mu w to teraz nie uwierzył.

Krzysztof Sz., założyciel kibolskiego gangu Torcida, opowiada w sądzie w Gliwicach o przestępstwach popełnianych przez pseudokibiców Górnika Zabrze.
Krzysztof Sz., założyciel kibolskiego gangu Torcida, opowiada w sądzie w Gliwicach o przestępstwach popełnianych przez pseudokibiców Górnika Zabrze. Fot. Marcin Pietraszewski
Założyciel Torcidy: "Mara" biegał po chłopakach i mówił, że jestem konfidentem

Krzysztof Sz. w 1998 r. wziął udział w słynnej awanturze w trakcie turnieju piłkarskiego w katowickim Spodku. Pojechało tam 1000 szalikowców Górnika Zabrze, ale w bijatyce z szalikowcami Ruchu Chorzów i GKS-u Katowice uczestniczyło zaledwie kilkudziesięciu z nich. Sz. walczył w pierwszym szeregu. Zaraz potem odbyła się impreza z udziałem najważniejszych kiboli Górnika Zabrze. Podrzucali Sz. do góry, śpiewali mu "Sto lat".

- Starszym chłopakom spodobało się moje zaangażowanie w Spodku. Wtedy też zrodził się pomysł, żeby się zorganizować i bronić się przed innymi ekipami. Nasza grupa miała charakter chuligański, biliśmy się, a ja byłem głównym dostawcą narkotyków dla kibiców z Zabrza. Byliśmy przestępcami – przyznał śledczym Sz. bardzo szybko nawiązał kontakt ze śląskimi gangsterami, którzy zajmowali się handlem narkotykami. Zdobył od nich adresy dostawców i razem z innymi członkami Torcidy zaczął zwozić na Śląsk dziesiątki kilogramów amfetaminy i haszyszu.

Krzysztof Sz. przyznał też, że kiedy „Mara" trafił do więzienia w Jastrzębiu-Zdroju kilka razy przysłał mu tam półkilogramowe paczki amfetaminy, a kiedy wyszedł na wolność, dał mu 11 tys. zł na „dobry start". – Kiedy wyszedł na wolność, razem handlowaliśmy narkotykami – przyznał w prokuraturze założyciel Torcidy.

W 2010 r. policja zatrzymała Krzysztofa Sz. z narkotykami. Zza krat wysłał kolegom gryps, że weźmie winę na siebie. Chciał ich w ten sposób ochronić. - Wtedy "Mara" zaczął biegać po chłopakach, że jestem konfidentem. Postanowił się mnie w ten sposób pozbyć ze środowiska - zeznał Krzysztof Sz.

Krzysztof M. ps. 'Mara' ( w kurtce w kolorowe pasy) na sektorze VIP stadionu Górnika Zabrze. Obok niego siedzi ochroniarz i kierowca.
Krzysztof M. ps. 'Mara' ( w kurtce w kolorowe pasy) na sektorze VIP stadionu Górnika Zabrze. Obok niego siedzi ochroniarz i kierowca. Archiwum Gazety Wyborczej
Krzysztof Sz.: "Mara" miał zostać porwany, wywieziony do lasy i zastrzelony

Po wyjściu na wolność próbował wyjaśnić kibolom Górnika Zabrze, że nikogo nie obciążył. Było już jednak za późno. Na murach wielu budynków w Knurowie, Zabrzu i Gliwicach pojawiły się napisy, że jest konfidentem. - Poszedłem do jednego z pubów i chciałem to wyjaśnić z "Marą" w solowym pojedynku. Jednak kiedy zaczęliśmy się bić, zaatakował mnie jeden z kumpli "Mary" i uderzył krzesłem w głowę. Straciłem przytomność - zeznał Sz.

Dzień przed jego weselem w Knurowie zaatakowało go kilkunastu zamaskowanych mężczyzn. Mieli kije bejsbolowe. Otoczyli jego auto, kopali w drzwi i powybijali szyby. – W tej ekipie tylko „Mara" nie miał kominiarki – powiedział Sz. Przebił się przez blokadę, a potem ostrzelał z pistoletu goniące go auta z członkami Torcidy.

Wtedy Krzysztof Sz. związał się z Aleksandrem K. ps. „Alek", znanym gangsterem z Opolszczyzny. I w 2012 r. poprosił go, aby ten zorganizował zamach na „Marę". Zabójcy mieli udawać policjantów, porwać „Marę" z siłowni w Knurowie, wywieźć do lasu w okolicach Raciborza, zastrzelić, a następnie zakopać. Sz. opowiedział ludziom „Alka" o zwyczajach „Mary". Gangsterzy zrobili przygotowania do zamachu, wszystko było dopięto na ostatni ****. – Jednak w dniu, kiedy miało dojść do porwania, dostałem telefon, że „Alka" do innej sprawy zatrzymało CBŚP. To uratowało „Marę" – zeznał Krzysztof Sz.

Na postawie jego zeznań prokuratura o pomocnictwo do zabójstwa „Mary" oskarżyła Michała B. ps. „Bugol". Kiedy go zatrzymano, miał dokumenty potwierdzające, że jest rezydentem w Dubaju. „Bugol" znał Krzysztofa M. i nawet finansował jego przygotowania do walk MMA. Zarzucono mu też udział w gangu, a także handel dużymi ilościami narkotyków. – Łączyły nas dobre relacje, nie wierzę, że Michał mógł planować moje zabójstwo – przyznał trzy lata temu w sądzie „Mara" przesłuchany jako świadek w procesie „Bugola". Wtedy jeszcze nie współpracował z prokuraturą.

Sąd nie uwierzył w wersję o zamachu na "Marę". Oskarżony prawomocnie uniewinniony

Sąd w Opolu nie uwierzył w przedstawioną przez Krzysztofa Sz. wersję o planowanym zabójstwie „Mary" i uniewinnił „Bugola" od tego zarzutu. Prokuratura zaskarżyła to rozstrzygnięcie. Jednak Sąd Apelacyjny we Wrocławiu także uznał, że założyciel Torcidy w tym wątku jest niewiarygodny. „Bugol" został teraz prawomocnie uniewinniony od udziału w gangu, a także pomocnictwa do zamachu na „Marę". Za handel narkotykami skazano go jednak na cztery lata pozbawienia wolności. Czterem pozostałym oskarżonym w tej sprawie wymierzono kary więzienia za udział w zorganizowanej grupie przestępczej, handel narkotykami i posiadanie broni oraz amunicji

Prokuratura nie zgadza się z uniewinnieniem od zarzutu zamachu na „Marę". „Prokurator zwrócił się do Sądu Apelacyjnego we Wrocławiu o pisemne uzasadnienie wyroku, a następnie po zapoznaniu się z jego treścią podejmie decyzję o ewentualnym wywiedzeniu kasacji" - napisała „Wyborczej" prokurator Katarzyna Calów-Jaszewska z biura prasowego Prokuratury Krajowej.

Z kolei mecenas Monika Gorząch, obrończyni „Bugola", uważa uniewinnienie za jedyne słuszne i sprawiedliwe rozstrzygnięcie. „Byłam zdziwiona, że można kogoś postawić w stan oskarżenia na podstawie tak słabego materiału dowodowego. Mój klient od początku konsekwentnie zaprzeczał, aby należał do jakiejkolwiek struktury przestępczej, co zresztą potwierdziło toczące się postępowanie. Obrona nie zgadza się z wyrokiem w zakresie skazania, choć to skazanie obejmuje marginalną część zarzutów stawianych mojemu klientowi, a od większości został on uniewinniony, to jednak w tej marginalnej części będziemy składać kasację do Sądu Najwyższego" - napisała mecenas Gorząch.

Aleksander K. ps. „Alek" został zatrzymany niedawno w Holandii. Prokuratura Krajowa doprowadziła już do jego ekstradycji do Polski. Krzysztof Sz. i Krzysztof M. ps. "Mara" stoją teraz "po tej samej stronie barykady" i są małymi świadkami koronnymi. W nagrodę za współpracę ze śledczymi wyszli na wolność. "Mara" jest znienawidzony w środowisku kibolskim w całej Polsce. Pseudokibice na trybunach życzą mu śmierci.Z tego powodu ma ochronę policji.
490

Post autor: 490 »

Na serio jak zobaczyłem te relacje na fejsgównie Górnika i Piastunek, że się zbierali itd... To łzy stanęły mi w gardle, przez to jak stoczyło się to całe nasze środowisko. Ktoś się zebrał, drugi też, wszystko na przypale. Nawet widziałem fotę z bilingu połączeń. Dzieciaki na serio tak nisko upadliście? Nic się nie wydarzyło, a fotek, klipów, filmików i oświadczeń nasrane jakby to było jakies osiągnięcie. Przykro mi to twierdzić, ale wstyd jest być dzisiaj kibicem...
Goral74

Post autor: Goral74 »

490 pisze: 12.01.2026, 21:49 Na serio jak zobaczyłem te relacje na fejsgównie Górnika i Piastunek, że się zbierali itd... To łzy stanęły mi w gardle, przez to jak stoczyło się to całe nasze środowisko. Ktoś się zebrał, drugi też, wszystko na przypale. Nawet widziałem fotę z bilingu połączeń. Dzieciaki na serio tak nisko upadliście? Nic się nie wydarzyło, a fotek, klipów, filmików i oświadczeń nasrane jakby to było jakies osiągnięcie. Przykro mi to twierdzić, ale wstyd jest być dzisiaj kibicem...
Kto się zebrał ?.... W dniu treningu bokserskiego Piasta, Radomska i Jastrzębia pojawia się w najbardziej piastowskiej dzielnicy Gliwic Górnik informując o tym bokserów 3 ekip. Czekali na mrozie ok 2 godzin i się rozjechali. Pod wieczór zadzwonili bokserzy że są w Górniczej dzielnicy... Zebrałbyś jeden z drugim na szybko ekipę 2 raz w ciągu dnia ?
Oświadczenia zbędne... znak czasów
Porto.Tekila

Post autor: Porto.Tekila »

490 Piast był bez psów. Górnik tradycyjnie w obstawie.
Jabollo

Post autor: Jabollo »

Porto.Tekila pisze: 13.01.2026, 09:19 490 Piast był bez psów. Górnik tradycyjnie w obstawie.
Źródło: oświadczenia na FB wraz z bilingami.
AMF1948

Porto.Tekila pisze: 13.01.2026, 09:19 490 Piast był bez psów. Górnik tradycyjnie w obstawie.
A to te niebieskie świecidełka w asyście Piasta to ozdoby świąteczne były ? Przecież sami taki filmik wstawili że widać kilka radiolek z nimi.
Fac Fideli Sis Fidelis
19seba20

Post autor: 19seba20 »

Goral74 pisze: 13.01.2026, 09:01
490 pisze: 12.01.2026, 21:49 Na serio jak zobaczyłem te relacje na fejsgównie Górnika i Piastunek, że się zbierali itd... To łzy stanęły mi w gardle, przez to jak stoczyło się to całe nasze środowisko. Ktoś się zebrał, drugi też, wszystko na przypale. Nawet widziałem fotę z bilingu połączeń. Dzieciaki na serio tak nisko upadliście? Nic się nie wydarzyło, a fotek, klipów, filmików i oświadczeń nasrane jakby to było jakies osiągnięcie. Przykro mi to twierdzić, ale wstyd jest być dzisiaj kibicem...
Kto się zebrał ?.... W dniu treningu bokserskiego Piasta, Radomska i Jastrzębia pojawia się w najbardziej piastowskiej dzielnicy Gliwic Górnik informując o tym bokserów 3 ekip. Czekali na mrozie ok 2 godzin i się rozjechali. Pod wieczór zadzwonili bokserzy że są w Górniczej dzielnicy... Zebrałbyś jeden z drugim na szybko ekipę 2 raz w ciągu dnia ?
No i co,że się żabole pojawili? Co miał Piast zrobić ? Wjebac w nich w biały dzień? Chłopie dorośnij w dzisiejszych czasach to narażanie się na mega przypał. Z resztą już raz Piastole pojawili się na treningu waszych wojowników. Od razu wyciągnęły szczewa łapy po sprzęt, no ale u was to zawsze w modzie
Goral74

19seba20 pisze: 13.01.2026, 12:07
Goral74 pisze: 13.01.2026, 09:01
No i co,że się żabole pojawili? Co miał Piast zrobić ? Wjebac w nich w biały dzień? Chłopie dorośnij w dzisiejszych czasach to narażanie się na mega przypał. Z resztą już raz Piastole pojawili się na treningu waszych wojowników. Od razu wyciągnęły szczewa łapy po sprzęt, no ale u was to zawsze w modzie
Na Koperniku raczej nie był to problem... Kto cie pytał ?
19seba20

c*** cię to ciulu obchodzi, styknie tako odpowiedź ?
Boli wos szczewusy ten Piast. Śmialiście się z nich cały czas, torcida Gliwice ich wciąga nosem,Piast to ekipa widmo. Okazuje sie że jednak nie bardzo. Teraz wychodzi na to,że musicie na nich zbierać Knurów,Pyskowice, Rudę Śląską żeby czasem gańby nie było i wpierdolu
Goral74

19seba20 pisze: 13.01.2026, 12:47 c*** cię to ciulu obchodzi, styknie tako odpowiedź ?
Boli wos szczewusy ten Piast. Śmialiście się z nich cały czas, torcida Gliwice ich wciąga nosem,Piast to ekipa widmo. Okazuje sie że jednak nie bardzo. Teraz wychodzi na to,że musicie na nich zbierać Knurów,Pyskowice, Rudę Śląską żeby czasem gańby nie było i wpierdolu
Wdupiasz się w temat Górnika choć żadnego tu związku z R. Kogo coś boli to właśnie pokazujesz
19seba20

To właśnie ty jednostrzałowcu pokazujesz,że boli cię Piast,który niby nic nie znaczy według was
Bobson1312

Post autor: Bobson1312 »

19seba20 pisze: 13.01.2026, 12:47 c*** cię to ciulu obchodzi, styknie tako odpowiedź ?
A ty co tak pizde śmierdzielu spinasz, musieli ci ładnie po tym pustym łbie skakać parowo
Oldfreak

Post autor: Oldfreak »

Dziwne oświadczenie Piasta.Górnik jest ekipą na mieście i czeka na nich,a "oni muszą dokończyc trening".
Braun2025

Gumiś ty się ku*** zobacz jakie ekipy wspomagają Rude w ich niebieskim mieście. Jak na Rudzie w awanturze na Górniczej brały udział Siemce Świony i Mikołów to było pierdolenie, że po to są fc żeby się wspierać a też ciągle utrzymujecie, że zabole na rudzie do ruchu nie mają startu...
19seba20

Braun2025 pisze: 13.01.2026, 18:18
Gumiś ty się ku*** zobacz jakie ekipy wspomagają Rude w ich niebieskim mieście. Jak na Rudzie w awanturze na Górniczej brały udział Siemce Świony i Mikołów to było pierdolenie, że po to są fc żeby się wspierać a też ciągle utrzymujecie, że zabole na rudzie do ruchu nie mają startu...

Z Tobą farmazoniaro na tematy kibicowskie pisał nie będę.
Chropaczów według ciebie pedale dalej 50/50 czy może już przewaga szczew ?

P.S. A do tego pajaca wyżej co tam coś piszczy do mnie ....idź do mary się wypłakać,albo do aspiranta nogi ciulu z policyjnej bandy
Celownik

Post autor: Celownik »

Kiedyś te forum miało jakiś poziom teraz jak czytam te wypociny to mam wrażenie, że to piszą jakies dzieciaki.
Smutne że obecna scena kibicowska to walka na oświadczenia i filmiki w necie chyba już za stary jestem,.
Oczywiscie ze kiedys bylo latwiej o jakiejkolwiek akcje ale teraz to tylko gangsterka, dragi i grozne miny w necie - widocznie takie czasy.
Braun2025

19seba20 pisze: 13.01.2026, 19:13

P.S. A do tego pajaca wyżej co tam coś piszczy do mnie ....idź do mary się wypłakać,albo do aspiranta nogi ciulu z policyjnej bandy
Nie chropaczów 90/10 na korzyść Ruchu. Wy nawet w Warszawie macie przewagę.
Goral74

19seba20 pisze: 13.01.2026, 19:13

ty tępy ciulu z patologicznej rodziny żyć bez Górnika nie możesz, walcz dalej pajacu
19seba20

Braun- albo jesteś zwykła farmazoniara,albo nic nie znaczący dzieciak,który wie tylko tyle ile mu koledzy powiedzą. Nawet temat Chropaczowa cię przerósł a ty chcesz o sprawach kibicowskich gadać ....komedia

Do tego ciula o ksywie gorol czy góral ....walczymy i tępimy szczewo przykład Halemba,Fryna, dawniej Bykowina a teraz młodzi Wirek. Napiszę więcej, walczyć dalej będziemy
Bobson1312

Post autor: Bobson1312 »

19seba20 pisze: 14.01.2026, 09:53 Braun- albo jesteś zwykła farmazoniara,albo nic nie znaczący dzieciak,który wie tylko tyle ile mu koledzy powiedzą. Nawet temat Chropaczowa cię przerósł a ty chcesz o sprawach kibicowskich gadać ....komedia

Do tego ciula o ksywie gorol czy góral ....walczymy i tępimy szczewo przykład Halemba,Fryna, dawniej Bykowina a teraz młodzi Wirek. Napiszę więcej, walczyć dalej będziemy
ty śmierdzielu to tylko w necie walczysz parowo
19seba20

Bobson1312 pisze: 14.01.2026, 10:13
19seba20 pisze: 14.01.2026, 09:53 Braun- albo jesteś zwykła farmazoniara,albo nic nie znaczący dzieciak,który wie tylko tyle ile mu koledzy powiedzą. Nawet temat Chropaczowa cię przerósł a ty chcesz o sprawach kibicowskich gadać ....komedia

Leć do aspiranta nogi się wypłakać bita parówo
Busta

Post autor: Busta »

19seba20 pisze: 14.01.2026, 11:36
Bobson1312 pisze: 14.01.2026, 10:13

Typ z Ruch pisze o aspiracie 🤣

Na Ruchu setki konfidentow od lat 90
Kilku policjantów
Wspópraca z CBŚ
I najlepszy jest typ z Ruchu co współpracuje z psami i rozpracowuje przestępczość stadionową !
Stadion Ruch powinien byc sponsorowany przez psiarnie i powinien miec nazwe Komeda Policji Cicha 6.
19seba20

Busta pisze: 14.01.2026, 13:09
19seba20 pisze: 14.01.2026, 11:36
Bobson1312 pisze: 14.01.2026, 10:13 ty śmierdzielu to tylko w necie walczysz parowo
Typ z Ruch pisze o aspiracie 🤣
ty sie cyganko nauczyć pisać poprawnie, polska język być trudna
ODPOWIEDZ