Toruń i kujawsko-pomorskie

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

PBJK

Re: Toruń i kujawsko-pomorskie

Post autor: PBJK »

To było oczywiste, że tak się skończą te derby Polonia-Zawisza. Pisałem o tym na innym forum zanim zapadła decyzja o rozegraniu meczu bez kibiców. Była wielka szansa na fajne wydarzenie z obiema grupami kibiców co się często w Bydgoszczy nie zdarza i mam nieodparte wrażenie, że to przez samych Zawiszakow nie doszło to do skutku. Dlaczego ?
Wszystko wydawało się zmierzać w dobrym kierunku była mobilizacja z obu stron....i nagle Zawisza wyskakuje z organizacją swojej zbiórki praktycznie pod stadionem Polonii. Tylko ktoś chory na umyśle mógł wpaść na pomysł, że to wszystko wypali i że tą decyzją nie strzelili sobie w kolano. Teoretycznie taka decyzja została podjęta po to żeby hmmmmm dokuczyć Polonii? Utrudnić im zebranie się pod stadionem ? Możliwe, ale albo zawiszacy wykazali się skrajnym brakiem logicznego rozumowania albo.....takie rozwiązanie (odwołanie zbiórek oraz mecz bez kibiców) było im na rękę. No bo jak to inaczej wytłumaczyć ? No kto o zdrowych zmysłach spodziewał się że zbiórka w jednym miejscu dwóch derbowych wrogów może w ogóle dojść do skutku ? Wiadomym było, że to nie wypali, że policja stanie na głowie żeby to się nie wydarzyło, a klubowi będzie grozić walkower lub decyzja o braku kibiców na stadionie.
Sami mam wrażenie, że doprowadzili do tego do czego teoretycznie tak bardzo dążyli czyli meczu derbowego odwiecznym wrogiem na trybunach. A dlaczego napisałem że mogło to im być na rękę ?
Ano dlatego że 3 godz później byl mecz z Elaną. No i wiadomo że trzeba też przypilnować miasto, stadion, zająć się organizacją tego meczu itp.......
Co do samej Polonii, fajnie że chcieli się zebrać, była mobilizacja , wiadomo przyjazd zgód itp....pewnie zebrałaby się całkiem zgrabna grupa i mogło być ciekawie. Szkoda tylko, że po zamknięciu meczu dla kibiców mimo wszystko nie zebrali się gdzies w ustronnym miejscu i nie próbowali pojawić się grupa na ul Słowiańskiej - to jednak minus.
Podsumowując......baaardzo szkoda tego dnia i meczu. Była okazją do ciekawego wydarzenia, a skończyło się jednym wielkim .....niczym. Pozostaje mieć nadzieję że wszyscy wyciągną odpowiednie wnioski z tej sytuacji.
iparts.pl
Blablabla11

Post autor: Blablabla11 »

PBJK pisze: 19.10.2025, 12:23 To było oczywiste, że tak się skończą te derby Polonia-Zawisza. Pisałem o tym na innym forum zanim zapadła decyzja o rozegraniu meczu bez kibiców. Była wielka szansa na fajne wydarzenie z obiema grupami kibiców co się często w Bydgoszczy nie zdarza i mam nieodparte wrażenie, że to przez samych Zawiszakow nie doszło to do skutku. Dlaczego ?
Wszystko wydawało się zmierzać w dobrym kierunku była mobilizacja z obu stron....i nagle Zawisza wyskakuje z organizacją swojej zbiórki praktycznie pod stadionem Polonii. Tylko ktoś chory na umyśle mógł wpaść na pomysł, że to wszystko wypali i że tą decyzją nie strzelili sobie w kolano. Teoretycznie taka decyzja została podjęta po to żeby hmmmmm dokuczyć Polonii? Utrudnić im zebranie się pod stadionem ? Możliwe, ale albo zawiszacy wykazali się skrajnym brakiem logicznego rozumowania albo.....takie rozwiązanie (odwołanie zbiórek oraz mecz bez kibiców) było im na rękę. No bo jak to inaczej wytłumaczyć ? No kto o zdrowych zmysłach spodziewał się że zbiórka w jednym miejscu dwóch derbowych wrogów może w ogóle dojść do skutku ? Wiadomym było, że to nie wypali, że policja stanie na głowie żeby to się nie wydarzyło, a klubowi będzie grozić walkower lub decyzja o braku kibiców na stadionie.
Sami mam wrażenie, że doprowadzili do tego do czego teoretycznie tak bardzo dążyli czyli meczu derbowego odwiecznym wrogiem na trybunach. A dlaczego napisałem że mogło to im być na rękę ?
Ano dlatego że 3 godz później byl mecz z Elaną. No i wiadomo że trzeba też przypilnować miasto, stadion, zająć się organizacją tego meczu itp.......
Co do samej Polonii, fajnie że chcieli się zebrać, była mobilizacja , wiadomo przyjazd zgód itp....pewnie zebrałaby się całkiem zgrabna grupa i mogło być ciekawie. Szkoda tylko, że po zamknięciu meczu dla kibiców mimo wszystko nie zebrali się gdzies w ustronnym miejscu i nie próbowali pojawić się grupa na ul Słowiańskiej - to jednak minus.
Podsumowując......baaardzo szkoda tego dnia i meczu. Była okazją do ciekawego wydarzenia, a skończyło się jednym wielkim .....niczym. Pozostaje mieć nadzieję że wszyscy wyciągną odpowiednie wnioski z tej sytuacji.
no z punktu widzenia obserwatora to to co piszesz ma sens, bo mogły być emocje i rozrywka, ale to tylko z tego punktu widzenia - obserwatora zewnętrznego, ma sens. I z żadnego innego. Idąc dalej takim tokiem rozumowania to może jeszcze chłopaki z Zawiszy powinni im na zbiórkę podrzucić wodę i przypilnować, żeby na ich ewentualnej trasie przemarszu bron Boże im włos z głowy nie spadł żeby bezpiecznie dotarli na derby i odbyły się one z kibicami. Daj spokój, to jest miasto derbowe, dojeżdża się przeciwnika jak można (oczywiście w formie nie urągającej człowieczeństwu) a organizacja zbiórki praktycznie po drugiej stronie ulicy od zbiórki wroga to tylko pokazanie dominacji. Z resztą przecież finalnie nikt Polonii nie zabronił się zebrać w miejscu pierwotnej zbiórki... Jest to trochę kopanie leżącego, ale taki jest klimat derbowych miast, nie ma co płakać.
Kalafior11

Post autor: Kalafior11 »

Jakie ekipy z Elana na derbach?
tikwath

Post autor: tikwath »

KS Myszkow
Widzew
KKS Kalisz
samake999

Post autor: samake999 »

Inowrocław to bardzo ciekawe miasto. Jest fan clubem Zawiszy , a jednocześnie ich zgodą. Jest gdzieś tak jeszcze?
yalla

Post autor: yalla »

samake999 pisze: 21.10.2025, 12:44 Inowrocław to bardzo ciekawe miasto. Jest fan clubem Zawiszy , a jednocześnie ich zgodą. Jest gdzieś tak jeszcze?
Goplania jest oficjalnie zgodą Zawiszy?
trzecigarnitur

Post autor: trzecigarnitur »

Goplania to nie żadna zgoda Zawiszy. Goplania to kibice Zawiszy.
Baryła90s

Post autor: Baryła90s »

W sumie pytanie nie jest głupie, tak w ogóle to Goplania chyba wznowiła działalność dopiero od tego sezonu. ZFCI i Goplania to są oddzielne ekipy, czy po prostu ci sami ludzie działaja tutaj i tutaj?
Kalafior11

Post autor: Kalafior11 »

KS Myszków to fc Ruchu, czyli poniekąd Ruch nadal akceptuje Elane, mimo że Elana coś tam pod nosem ma żale do Ruchu że ich opuścił...
tikwath

Post autor: tikwath »

I dlugoletnia zgoda Elany.
trzecigarnitur

Post autor: trzecigarnitur »

Baryła90s pisze: 21.10.2025, 14:12 W sumie pytanie nie jest głupie, tak w ogóle to Goplania chyba wznowiła działalność dopiero od tego sezonu. ZFCI i Goplania to są oddzielne ekipy, czy po prostu ci sami ludzie działaja tutaj i tutaj?
w poprzednim sezonie Goplania już działała, a FCinowrocław i Goplania to właściwie to samo
maczetatata

Post autor: maczetatata »

ptaszki cwierkaja ze ktos zachwala makowca ,dobrze przygotowany podobno i cala blacha juz poszla
qwepoi

Post autor: qwepoi »

Źródło godne pozazdroszczenia.
Ultras-Design

Post autor: Ultras-Design »

Ptaszki ćwierkają, że na linii Bydgoszcz-Gdynia bardzo ociepliły się relacje.
Blablabla11

świeże info :D
maczetatata

Ten cały dzigi Sharks to jak wjedzie na kryminał to z Denisem bd siedzieć na ochronkach, o ile uda mu się prokuratora o nie ubłagać :) Jedna Rada dla małolatów, nie bierzcie z tych ludzi przykładu pod żadnym pozorem bo to się dobrze nie może skończyć ;)
beware

Post autor: beware »

tyle ze Zalecki juz wyskoczyl
maczetatata

Jak na 2 tygodnie pajdy to tam grypsowania za dużo nie było ;) Ale zgody z Ruchem już niema, to i w dwa tygodnie się może pozmieniać ;) Ogólnie na km to śmierdzi to co się dzieje w tym Toruniu, samo to że tak szybko Denis wyskoczył świadczy tylko o tym że na jednym kawałku makowca to się nie skonczylo ;)
maczetatata

Dzisiaj o 21 na polsacie leci toruński dramat kryminalny "ostatni kawałek makowca " :)
sket1968

Post autor: sket1968 »

maczetatata pisze: 29.10.2025, 12:53 Jak na 2 tygodnie pajdy to tam grypsowania za dużo nie było ;) Ale zgody z Ruchem już niema, to i w dwa tygodnie się może pozmieniać ;) Ogólnie na km to śmierdzi to co się dzieje w tym Toruniu, samo to że tak szybko Denis wyskoczył świadczy tylko o tym że na jednym kawałku makowca to się nie skonczylo ;)
Z tym że Szachta też wyskoczył
maczetatata

No trzeba zobaczyć czy mu mak z zębów wystaje i ocenić jego praworządność ;) Ogólnie to z góry ci mówię że wygląda to podejrzanie, tymbardziej że na nagraniach widać z czym latają, dlatego między innymi wszędzie ludzie kręcą nosem jak patrzą na te całe zasady ;)
roymakay

Post autor: roymakay »

Ojeju
maczetatata

Szachta ma wydac oświadczenie z wanny podobno, tylko zapomniał kupić płynu do kąpieli, jak tylko uzupełni zapasy to napewno wyjaśni tą calą sytuację. Swoją drogą kiedyś taki film był chłopaki nie płaczą, i akurat jeśli 2 mieli by nakręcić to z kamerami do torunia zapraszamy, Denis to taki Bolec typowy,tata mocny na mieście,on też chciał pokazać jaki jest charakterny,ale niestety się okazało ze pomimo upływu lat naszym chłopaka cały czas brakuje luzu ;)
berserkergang

Post autor: berserkergang »

Zdjecie na siłowni z gazem przy nodze w koszulce bad girl robi furorę, uliczny rekord 40-0 utrzymany.
maczetatata

Kiedyś insynuowalem tutaj że Denis makowca wpierdalał aż mu się uszy trzęsły, teraz szachta potwierdził w sumie że coś jest na rzeczy ;)
marmar

Post autor: marmar »

Temat Denisa normalnych ludzi przestał interesować, natomiast ptaszki ćwierkają że w Bydgoszczy tak sztywno nie jest jak miało być:)
xkmlx4

Post autor: xkmlx4 »

marmar pisze: 06.11.2025, 15:24 Temat Denisa normalnych ludzi przestał interesować, natomiast ptaszki ćwierkają że w Bydgoszczy tak sztywno nie jest jak miało być:)
Chodzi o ekipę która preferuje stary styl chuligański? 😆
maczetatata

Makowiec ma to do siebie ze jest pysznym ciastem i zawsze znajdzie sie jakis łasuch ktory się skusi na kawałek,makowiec był jest i będzie jedzony ;)
maczetatata

To ty tu właśnie widzę grypsujesz na wolności :) bez odbioru
Foremny

Post autor: Foremny »

To prawda, że na Elanie trenują małolaci z Ukrainy?
Ja tylko przejazdem

Post autor: Ja tylko przejazdem »

No barwy przecież takie same…
Blablabla11

Foremny

Post autor: Foremny »

Z tego co widziałem, mają wydać nutę kibicowską i zapowiedzi wyglądają nieźle, kibicowski rap i dobrze sklejony klip, w Grudziądzu już to było od każdej ekipy, na konkretnym poziomie no i najwidoczniej przyszedł czas na nich, zobaczymy. Nie wiem za bardzo co obśmiewasz
vector

Post autor: vector »

jak ja czytam czasem te komentarze... To klękajcie narody... Przepraszam, no ale odnoszę wrażenie, że większość tutaj wypowiadających się nie ma bladego pojęcia o czym pisze... Gdzieś coś tam na osiedlu lub wyjeździe usłyszeliście o więzieniu i grypsowaniu, potem od kolegi, który nie Grypsował, że Grypsowania nie ma, że zasady się skończyły i powielacie to wszystko... I żeby była jasność - nie twierdzę, że nie jest gorzej względem wcześniejszych lat itp/itd bo kto mnie zna ten wie jakie mam zdanie na dzisiejsze czasy... Chodzi mi tylko o zabieranie głosu w sprawach w których nigdy się nie uczestniczyło... Wyśmiewanie Szachty za to, że mówi o wyjściu jako najlepszym uczuciu dowodzi o kompletnym niezrozumieniu sytuacji... Tu kompletnie nie chodzi, że po dwóch tygodniach wyskoczył i (tak jak tutaj opisują) c**** pali, chodzi o to, że tam była wielka niewiadoma po jakim czasie wyjdzie, możesz siedzieć 2tyg, ale mógł równie dobrze siedzieć 2lata i dłużej... Ale to zrozumieją osoby, które chociaż raz były w podobnej sytuacji... Nie zamierzam bronić ogólnie tych wszytskich akcji itp bo moje zdanie jest takie, że jeżeli coś mnie nie dotyczy i nie jestem w temacie bardzo dobrze poinformowany to się nie wpierdalam... Ale ogólnie świat kibicowski to już nie jest fanatyzm połączony z bitką, a bitka połączona z biznesikami... przykłady z Kaniolem vs GKS Katowice i Denisem vs Elana Toruń i takich przypadków, uwierzcie mi jest znacznie więcej, po prostu te są szerzej znane bo są medialne (i tu znowu, żeby ktoś mi nie zarzucił, nie mówię, która strona ma rację (bo nie znam wystarczająco dużo szczegółów), wskazuje na konflikty i rozłamy)...
Pozdrawiam
Ujmujm

Post autor: Ujmujm »

Foremny pisze: 11.11.2025, 22:13 Z tego co widziałem, mają wydać nutę kibicowską i zapowiedzi wyglądają nieźle, kibicowski rap i dobrze sklejony klip, w Grudziądzu już to było od każdej ekipy, na konkretnym poziomie no i najwidoczniej przyszedł czas na nich, zobaczymy. Nie wiem za bardzo co obśmiewasz
Może przez poziom pozerki tam zaprezentowany
ICAO

Post autor: ICAO »

Ptaszki cierkają, że Ruch mimo zapewniania, że będzie neutralnie i z szacunkiem to robi Elanie pod górkę i Wisła już odstawiła Elanę na rzecz Ruchu. Barwy Elany nie są już honorowane na krakowskim stadionie oraz nie będzie już pozdrowień ... Elana ma cieżkie czasy

CDN.
Proof

Post autor: Proof »

ICAO pisze: 15.11.2025, 12:51 Ptaszki cierkają, że Ruch mimo zapewniania, że będzie neutralnie i z szacunkiem to robi Elanie pod górkę i Wisła już odstawiła Elanę na rzecz Ruchu. Barwy Elany nie są już honorowane na krakowskim stadionie oraz nie będzie już pozdrowień ... Elana ma cieżkie czasy

CDN.
W tym samym czasie Elana robi zgodową flage z Widzewem, i raczej na WIdzewie Elana jest mocno respektowana... ciekawe czy prędzej czy pozniej tam tez nie dojdzie do wyboru hehe, będe miał ubaw jak ta koalicja sie r**********, zwlaszcza ze slyszalem tutaj glosy od kibicow z WRWE ze triada sie rozjebie bo ŁKS i Arka hehe.
winer

Post autor: winer »

Ktoś coś słyszał Kuźma i Wielki Bu schowani do wora ? takie info puścił penis załecki 😂😂😂 Wiem że nie należy brać na poważnie fantasty 😂😂😂 .
eNGie

Post autor: eNGie »

winer pisze: 19.11.2025, 00:44 Ktoś coś słyszał Kuźma i Wielki Bu schowani do wora ? takie info puścił penis załecki 😂😂😂 Wiem że nie należy brać na poważnie fantasty 😂😂😂 .
Można by znaleźć poważniejsze źródło informacji niż załęcki.
ODPOWIEDZ