Województwo Pomorskie

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

Soczek01

Re: Województwo Pomorskie

Post autor: Soczek01 »

Ja mam pytanie odnośnie Chojnic i Tczewa.

Tczewska Arka obecna w 150 osób, jeszcze zrozumiem, bo 1800 biletów. Niejednokrotnie Tczew jeździł w +500 osób na mecze.

A Tczewska Lechia obecna w 300 osób na meczu domowym. W tym 110 na zbiórce i reszta "dojeżdża", czyli w sumie nie wiadomo czy to Tczew, czy okolice Gdańska podpięte pod LGFT.

Jak obecnie w Tczewie wygląda sytuacja liczbowo? Nadal więcej Arki?

Druga rzecz - Chojnice. U siebie Chojniczanka zbiera się czasem w 300-400 osób na ważniejsze mecze. W przeciwieństwie do Tczewa, jest tam bardzo rozwinięty LOKALNY ruch kibicowski (wspomniana Chojniczanka), więc jest skąd ten narybek brać. Na najważniejszy mecz w sezonie 133 osoby z Chojnic. Według mnie potencjał na wyjazd na 200-250 osób.
iparts.pl
Mr.Big

Post autor: Mr.Big »

Ty myślisz że 133 osoby to wszyscy Chojnic? Masa ludzi jechała na własną rękę, tak samo ze Starogardu, Malborka, Sopotu czy nawet Tczewa idt. Bo znam osoby które jechały z Tczewa, Pelplina czy nawet Gniewu niezależnie od zorganizowanej grupy. Tak w Tczewie więcej Arki.
KIBICTCZ

Post autor: KIBICTCZ »

w Tczewie lechia byla i jest tyle ze patrzac normalnie to powiedzmy prawde niby so ale nic nie znaczą , ARKA W TCZEWIE trzyma sie dobrze i huligansko nie ma kogo gonic nawet ,to ze Lechia jechała w 300 to nic nie znaczy , liczy sie jakosc a nie ilosc ,patrzac w inny sposób np czemu jesli ta ARKA w Tczewie jest niby tak mocna czemu nie wpadla na zbórke lgft odpowiem krótko bo psów w tcz bylo w tym dniu wiecej i była by lipa po całosci .
Prawo i pięść

Post autor: Prawo i pięść »

''W piątek w Hamburgu został zatrzymany Patryk M. o pseudonimie "Wielki Bu". Był poszukiwany do śledztwa prowadzonego przez Prokuraturę Krajową w Lublinie w związku z zarzutem udziału w zorganizowanej grupie przestępczej, handlem narkotykami i kradzieżami aut.''

A tak ładnie ten idol nastolatków oglądających freak fighty nawijał dzieciom makaron na uszy jaki to jest dobry, bo prowadzi fundację itd. No i przecież poprzednio siedział za niewinność.
tetteh

Post autor: tetteh »

Prowadzi fundację? To może dlatego bawił się z Mejza na jachcie.
Dziwie mu się, że się publicznie pokazuje z taką menda jak Mejza.
[email protected]

Post autor: [email protected] »

Przez takie osoby cała reszta "normalnych chłopaków" jest wrzucana z nimi do jednego wira.
yyyco

Post autor: yyyco »

Czy w takich miejscowościach jak Stężyca i Sulęczyno są jacyś kibice?
Mr.Big

W Stężycy oprócz kibiców miejscowej Raduni, są kibice Lechii.
Z Sulęczyna znam kilku lechistów ale nie wiem jak tam dokładnie wygląda sytuacja.
Weryfikator

Post autor: Weryfikator »

Pytanie do kibiców Lechii Gdańsk: jak się czujecie z faktem, że człowiek z waszej ekipy, chuligan, którego wynieśliście na piedestały, podpisał ustawę przedłużającą faworyzowanie banderowców ponad obywateli Polski?

Nadal będziecie go oklaskiwać na stojąco?
maystero

Post autor: maystero »

Ja p******* hahahahaha
swiatkibicow

Post autor: swiatkibicow »

Ile wy macie lat, że myślicie że to była jego decyzja? Decyzję podjął ktoś inny, powiedzieli że ma być podpis i podpis był.
WwaNh

Post autor: WwaNh »

Weryfikator pisze: 27.09.2025, 22:39 Pytanie do kibiców Lechii Gdańsk: jak się czujecie z faktem, że człowiek z waszej ekipy, chuligan, którego wynieśliście na piedestały, podpisał ustawę przedłużającą faworyzowanie banderowców ponad obywateli Polski?

Nadal będziecie go oklaskiwać na stojąco?
Skąd ktokolwiek może wiedzieć w jakim momencie się zachowa? . Teraz Lechią bedzie zbiorowo odpowiadała za jego wpadki śmiech na sali co do ukrow podpisał ustawę dzięki której ukry maja dostęp do 800 plus i służby zdrowia ale tylko ci którzy pracują, ja tak się składa pracuje za granicą i również tam mam dostęp do ich świadczeń jeśli pracuje
Ciekawyswiata

Post autor: Ciekawyswiata »

To po co namawiali żeby głosowac na nawrocka ukrainke skoro efekt taki sam xDDDDDD
serwis

Post autor: serwis »

htsk4 pisze: 05.10.2025, 15:33 ... powinien mieć np tak z minimum pięć wyjazdów w ostatnich dwóch sezonach :) ?
Tylko uściślijmy, że chodzi o wyjazdy za swoją drużyną i nie liczymy w to wszelakich gal freakowych czy mma 😁
zgredzik

Post autor: zgredzik »

Nie, nie wszystko w temacie łódzkim trafia do netu. Jako przykład podam ci tylko niedawno udaremnioną bitkę pod Zgierzem przez smutnych panów.
Gedania Gdansk

Post autor: Gedania Gdansk »

Nie jest żadnym mitem fakt, że od jakiegoś czasu zaliczacie plecy, czy to „w spotkaniach twarzą w twarz” czy w „spotkaniach które przedostają się do opinii publicznej”. Żadna propaganda, ot Trójmiejska Sinusoida. Tak samo jak po Grabiszyńskiej gdzie Nasza banda została całkowicie rozbita, a Wy przejęliście pałeczkę. Wtedy Wasz przekaz był odwrócony o 180 stopni. Chcieliście Nas upokorzyć( co Wam się niejednokrotnie udawało) ale też wykręcaliście Nam krzywe afery nawet o turniej dzieciaków w Redzie, itp. Robiliście z Nas ekipę, która nawet po Gdyni chowa się i chodzi kanałami. Plus dla Was. Na szczęście nic nie może wiecznie trwać.

„ Słynny kibic w słynnym wywiadzie” odleciał kompletnie, relatywizowanie tej flagi przez wydawało się „honorowego gościa” śmiech na sali. Tak samo by seplenił jakby nagle zostały „odkopane” flagi z waszego magazynku?
Dobrze, wiesz, że Wasi starzy patrzą na niego już między palcami i śmieją się choćby z tego, że nawet te kilka osób z Bałtyku wam przyprowadza( chociaż tam teraz pani K z Wrzeszcza trzyma wszystko więc może ma to sens);)
Mr.Big

Z tym zaliczaniem pleców to nie wychodź przed szereg bo w ostatnim czasie było kilka sytuacji w których za dobrze nie wypadliście delikatnie mówiąc. Piszcie sobie na tych transparentach co tam chcecie, życie toczy się swoim trybem.
Soczek01

Chojniczanka działa bardziej jako Chojniczanka niż Lechia FC Chojnice, nawet jeżdżąc na mecze do Gdańska czy wspierając się z ekipami z "rodziny Lechii Gdańsk". Pytanie brzmi czy w Chojnicach na 1 miejscu jest Lechia czy miejscowy klub i czy to bardziej nie przypomina już zgody ze starszym bratem aniżeli bycia typowym FC?
serwis

Jako urodzony w Chojnicach odpowiem tak, starsi 40+, plus trochę młodszych wybrało Lechię i zadbało aby na Chojniczance nowy narybek poszedł ich śladami. Chojniczanka ciut mocniej postawiła na swój lokalny klub i działa razem z lokalnymi klubami które też są pro Lechia. Działają na własną kartę. Oczywiście są mile widziani w Gdańsku ale jednak priorytet to Chojniczanka. Natomiast to pokolenie co wybrało Lechię jeździ na Lechię a na Chojniczance zjawia się gdy termin nie koliduje. To tak w dużym skrócie.

Pytasz o Chojniczankę w kontekście meczu Olimpia- Chojniczanka?
Niby nie ten temat ale też jestem ciekawy w jaką to stronę pójdzie.
Olimpia neutral z GKM a na meczu GKM będzie wspierał Chojniczankę, skolei zapowiedzi Olimpii są mocno anty Chojniczanka.
Idą zmiany.
trzecigarnitur

Post autor: trzecigarnitur »

serwis pisze: 17.10.2025, 19:39 Jako urodzony w Chojnicach odpowiem tak, starsi 40+, plus trochę młodszych wybrało Lechię i zadbało aby na Chojniczance nowy narybek poszedł ich śladami. Chojniczanka ciut mocniej postawiła na swój lokalny klub i działa razem z lokalnymi klubami które też są pro Lechia. Działają na własną kartę. Oczywiście są mile widziani w Gdańsku ale jednak priorytet to Chojniczanka. Natomiast to pokolenie co wybrało Lechię jeździ na Lechię a na Chojniczance zjawia się gdy termin nie koliduje. To tak w dużym skrócie.

Olimpia neutral z GKM a na meczu GKM będzie wspierał Chojniczankę, skolei zapowiedzi Olimpii są mocno anty Chojniczanka.
Idą zmiany.
Idą, idą. I ktoś będzie miał, albo już ma twardy orzech do zgryzenia :) Bo ktoś bardzo silny tu rozdaje karty.
Soczek01

trzecigarnitur pisze: 17.10.2025, 19:46
serwis pisze: 17.10.2025, 19:39 Jako urodzony w Chojnicach odpowiem tak, starsi 40+, plus trochę młodszych wybrało Lechię i zadbało aby na Chojniczance nowy narybek poszedł ich śladami. Chojniczanka ciut mocniej postawiła na swój lokalny klub i działa razem z lokalnymi klubami które też są pro Lechia. Działają na własną kartę. Oczywiście są mile widziani w Gdańsku ale jednak priorytet to Chojniczanka. Natomiast to pokolenie co wybrało Lechię jeździ na Lechię a na Chojniczance zjawia się gdy termin nie koliduje. To tak w dużym skrócie.

Idą zmiany.
Idą, idą. I ktoś będzie miał, albo już ma twardy orzech do zgryzenia :) Bo ktoś bardzo silny tu rozdaje karty.
Takie zmiany idą, że typy trenują razem na salkach i się prywatnie kolegują w Grudziądzu.
Oden2

Post autor: Oden2 »

Idą zmiany.
Groźnie to zabrzmiało, Olimpia jakis czas temu spaliła flage FC Stomilu, każdy może to zinterpretować na swój sposób. Wydaje mi się, że z racji tego że Grudziądz jest dosyć mały i wszyscy sie znają to nie doszło jeszcze do zaognienia się kosy. Wiecznie to trwać nie będzie, wkońcu ktos kogoś podkurwi i polecą pierwsze gongi.

A co do Chojniczanki to podobna sytuacja w obozie rywala jest na Gryfie Wejherowo.
tetteh

Post autor: tetteh »

Chojniczanka w ostatniej dekadzie grala w 1-2 lidze i jest ponad 120km od Gdanska, juz Grudziadz lezy blizej.
Takie czynniki sprzyjaja sympatyzowaniu mocniej z lokalna druzyna.
Wejherowo mimo wszystko lezy blizej Gdyni i pilkarsko mialo tylko epizody w PP.
trzecigarnitur

Post autor: trzecigarnitur »

Soczek01 pisze: 17.10.2025, 22:50

Idą zmiany.
Takie zmiany idą, że typy trenują razem na salkach i się prywatnie kolegują w Grudziądzu.

Ktos musi podjac jakas decyzje, jesli nie, to wyleci z rodziny. Dodajac do tego ze Olimpia chetnie znalazlaby sie w innej trojmiejskiej rodzinie to ruchy musza byc szybkie. A co do Stomilu to raczycie zartowac. Oni sa w takiej formie ze nie sa w stanie nikogo usunac ze swojej rodziny.
serwis

Soczek01 pisze: 17.10.2025, 22:50 Takie zmiany idą, że typy trenują razem na salkach i się prywatnie kolegują w Grudziądzu.
Jesteś na miejscu i masz swoje obserwacje.
GKM po stronie Stomilu spokojnie (?!) patrzy jak Olimpia pali flagę FC OKS-u. W weekend GKM będzie z Chojniczanką na sektorze słuchał jak Olimpia układowiczom ciupie ?
Kiedyś pisałem o pizdowatości Grudziądza i są pierwsze przecieki, że ten stan długo nie potrwa.
BrdaPrzechlewo

Post autor: BrdaPrzechlewo »

serwis pisze: 22.07.2025, 22:08
Ziomeczek2727 pisze: 22.07.2025, 15:25 A takie miasta jak Czersk,Skarszewy,Dzierzgoń Arkę jeszcze można tam spotkać?
Wydaje mi się że Czersk najlepiej z tych miast wyglądał na Arce,własna machajka i potrafili się zebrać dobra liczbą,jak się trzymają?
W Czersku Arka i jednostki starszej wiary z Zawiszy (ostatni finał P.P. w Świeciu, Wda-Zawisza). Kompletnie nie wchodzą sobie w drogę.
Witam

Pisze z konta naszego fc , po 1 kim jesteś że wypowiadasz się w temacie Chojniczanki ? Po 2 w Chojnicach niema żadnej zorganizowanej grupy Lechii która jeździ sama i jest jakkolwiek większym procentem w mieście niż sama Chojniczanka , osoby jeżdżące na Lechię to osoby z Chojniczanki , osoby inne które jeżdżą stanowią może 5 procent i to są ewentualnie osoby starsze . Po 3 żadnego GKMu nie będzie z Chojniczanka w Grudziądzu . W Czersku Arka została wytępiona przez Czerska Lechię , praktycznie do zera , ostatnim razem 2 jednostki jechały z Człuchowem z Brus . O Zawiszy w Czersku nikt nic nie słyszał ani nikt ich nie widział . Proszę albo o zbanowanie tego konta , albo nie brania poważnie postów tej osoby . Bo nie jest z Chojniczanki ani Chojnic ani niema żadnej wiedzy która jakkolwiek pokrywa się z prawdą.

Chojniczanka Chojnice
serwis

Kolego, przecież w drugim poście napisałem, że pomyliłem Czersk z Człuchowem ( nie specjalnie ) więc po co celowo wklejasz pomylony post?
W Czersku Lechia, Człuchowie Arka!

Co do Chojnic, przecież potwierdziłeś to co napisałem. Ja nigdy nie jeździłem na Chojniczankę czy Lechię a do 20 roku żyłem na osiedlu gdzie masa ludzi jezdziła na Lechię i do dziś jeżdżą! Wy wtedy braliście się z Polonią co średnio Wam wyszło. Dziś ewidentnie skupiacie się na Chojnie i jesteście w rodzinie Lechii. Wszystko się zgadza?
P.S. w Czersku nie ma Zawiszy ? Ja Ci mówię że są osoby które jednak jeżdżą ( nie jest to oficjalny fc) łap fotę https://zapodaj.net/plik-hXLvaPiGtT
BrdaPrzechlewo

Post autor: BrdaPrzechlewo »

Słuchaj mówisz o starych czasach to raz , dwa na obecne czasy niema żadnej grupy która jeździ tylko na Lechię a na mocniejsze mecze chodzi wspierać Chojniczankę , chyba że na prostej wszyscy co są na Chojniczance jako grupa zorganizowana tak samo jeżdżą na Lechię , a o GKM i wspieraniu nas przez nich to skąd sobie takie informacje bierzesz ? Bo są one kompletną bzdurą , nie masz o czymś pojęcia to się za nas nie wypowiadaj , a jak chcesz dawaj priv , jak jesteś z Chojnic .
serwis

Nie jestem z Chojnic. Urodziłem się tam i mieszkałem do 20 roku życia. Mam tam rodzinę i trochę znajomych. Są to osoby 40-50 + i śmigają normalnie na Lechię.
Nie wypowiadam się w imieniu Chojny! Piszę w 3 osobie jako komentator.
Sytuacja z GKM- em jest czysto teoretyczna. Jakbyś nie był tak spięty to umiałbyś czytać między wierszami i zorientował się co chciałem przekazać a biłem do sytuacji w Grudziądzu.
Kończę temat i nie zaśmiecajmy już tematu! Powodzenia na szlaku!
AjDontKer

Post autor: AjDontKer »

Dzisiaj Pogoń Lębork wpuściła na swoje sektory Gryfa Wejherowo. Doping oddzielny, w kulminacyjnym momencie obie ekipy bluzgają na biało-zielonych. Robi się ciekawie, Układ Arka-Zawisza mógłby sporo namieszać na Pomorzu, coś na wzór GKS-Górnik na Śląsku.
yyyco

Post autor: yyyco »

Porównanie jednak trochę przesadzone.
Z Zabrza do Katowic jest z 10 czy 15 km, których żyje wspólny wróg. Z Bydgoszczy do Gdyni jest +150 km.
Przykładny93

Post autor: Przykładny93 »

serwis pisze: 18.10.2025, 00:25
Soczek01 pisze: 17.10.2025, 22:50 Takie zmiany idą, że typy trenują razem na salkach i się prywatnie kolegują w Grudziądzu.
Jesteś na miejscu i masz swoje obserwacje.
GKM po stronie Stomilu spokojnie (?!) patrzy jak Olimpia pali flagę FC OKS-u. W weekend GKM będzie z Chojniczanką na sektorze słuchał jak Olimpia układowiczom ciupie ?
Kiedyś pisałem o pizdowatości Grudziądza i są pierwsze przecieki, że ten stan długo nie potrwa.
Nie ma co w sumie nad tym kminić, jeszcze rok temu myślałem, że coś się w Grudziądzu wydarzy. Olimpia stoi dużo lepiej sportowo, GKM ma lepszą organizację. Nie wiem, od czego zacząć, ale chyba od tego, że GKM zawdzięcza drugie życie Olimpii i młodym w latach 2014–19, którzy nie bali się latać ze sprzętem. Olimpia odpuściła im, gdy bili się na sprzęt z Wfcg. W tamtym czasie nie dawali sobie rady w walce z obiema ekipami, było ich zaledwie kilkunastu (czasy po pakcie anty-Wfcg). Olimpia ustawiła się wtedy z boku i robiła swoje.
Co do flagi FC Stomilu, to była spalona prawie dwa lata temu na meczu w Grudziądzu, właśnie ze Stomilem. Myślę, że Stomil, spośród wszystkich zgód i układów obu ekip, wie najlepiej, co się w Grudziądzu działo i dzieje. Olimpia wygrała ostatnie dwa starcia: jedno oficjalne (młodymi składami) i jedno nieoficjalne. W zeszłym roku bili się jeszcze o grafa i Olimpia również wygrała (plotka niepotwierdzona). Co do obecnych czasów bez sprzętu, to GKM nie chce bić się z biało-zielonymi. Co do innych postów nie wiem, czy jakaś zgoda pomogłaby i czy widzi w tym coś więcej niż interesy? Podsumowując cały temat, Olimpia dalej dumnie nazywa się Władcami Miasta Ułanów, nic się za prędko nie wydarzy. Kosa nie przyniesie żadnemu z klubów nic dobrego, obie ekipy są na tyle zbliżone do siebie, że nie da się ich wyciąć do końca bez kilku ciężkich lat przeprawy.
yogi_1981

Post autor: yogi_1981 »

yogi_1981

Post autor: yogi_1981 »

AdamKowalski77

Post autor: AdamKowalski77 »

Gryf Słupsk razem z Kotwą która się przytuliła do Pogoni.SZ i rodziny.
Co na to Lechia no i Pogoń Szczecin bo sytuacja bardzo dziwna
HalaMadrid06

Post autor: HalaMadrid06 »

Cartusia wystawia mlyn u siebie?
seba_cartusia

Post autor: seba_cartusia »

HalaMadrid06 pisze: 04.12.2025, 14:52 Cartusia wystawia mlyn u siebie?
Nie
Taksepatrze

Post autor: Taksepatrze »

Rumia. Kilkanascie lat temu dało sie slyszec o jakis ilosciach Lechii i Bałtyku w tym miescie, czy były to grupki, ktore w jakikolwiek sposób kąsały Arke z tego miasta, czy raczej nigdy sie nie wychylali ? Mieli jakąś swoją ulice w mieście? Pytanie raczej o Bałtyk, bo Lechii z tego co kojarze (jesli dobrze pamietam) byly tam mniejsze proporcje od Kadłubów.
Robert Makłowicz

Post autor: Robert Makłowicz »

Panowie, czy w latach 95-2005 można było uświadczyć Bałtyk w rejonach Wzgórza Św. Maksymiliana i na Dąbrowie?
BaltykOldSchool

Post autor: BaltykOldSchool »

Taksepatrze pisze: 05.01.2026, 10:18 Rumia. Kilkanascie lat temu dało sie słyszeć o jakis ilosciach Lechii i Bałtyku w tym miescie, czy były to grupki, ktore w jakikolwiek sposób kąsały Arke z tego miasta, czy raczej nigdy sie nie wychylali ? Mieli jakąś swoją ulice w mieście? Pytanie raczej o Bałtyk, bo Lechii z tego co kojarze (jesli dobrze pamietam) byly tam mniejsze proporcje od Kadłubów.
Był Bałtyk w Rumi i w Rumii Janowie, kąsać kąsał ale to było dawno. Choć zdarzały się tam konkretne akcje to głównie w latach 90tych. Na przełomie wieków było tam kilku chłopaków z tak zwanej Ekipy. Oczywiście to wszystko już historia. Lechia była też w Rumi w kilka osób.

Co do Dąbrowy to tam była solidna ekipa Bałtyku i dużo więcej Arki, a na Dąbrówce już prawie sama Arka. Co do Wzgórza tam mało Bałtyku zaledwie kilka osób ale z tych ogarniętych.
ODPOWIEDZ