Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
rympałek

Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

Post autor: rympałek » dzisiaj, 01:05

To ja w uzupełnieniu dodam,że ten cały Kajstak to był najsłynniejszym kanarem na Wiśle tak jak kanar Metal na Cracovii. I jego stary był milicjantem,dzięki czemu wywodzi się z Prądnika Białego , gdzie dawano przydziały mieszkaniowe osobom w tym resorcie zatrudnionym .

iparts.pl
kibiccc1

Post autor: kibiccc1 » dzisiaj, 13:27

Wywiad z D. już na yt. Ktoś słuchał? Jak oceniacie?

eNGie

Post autor: eNGie » dzisiaj, 14:48

kibiccc1 pisze:
dzisiaj, 13:27
Wywiad z D. już na yt. Ktoś słuchał? Jak oceniacie?
Podaj link! Pzdr.

Psiak

Post autor: Psiak » dzisiaj, 17:05

Stpne pisze:
wczoraj, 21:06
No to w uzupełnieniu :) Przecież na tej fotce nie jest flaga Wisły. Powszechnie w Polsce płótnami kojarzonymi z OH/SH były "brytyjki", w Warszawie czy Gdańsku często w uzupełnieniu z nazwą... Chelsea - takie czasy. Jeżeli chodzi o barwy klubowe i buldoga, to pierwsze z jakimi się zetknąłem to 1993 i nasze koszulki z "buldogiem kuternogą" w barwach (L) i pajęczyną na prawym łokciu na łapie trzymającej bejsbol (w lewej łapie tarcza w barwach), a na plecach "Official Hooligans Warsaw" (szukałem w google'u i mimo reedycji sprzed jakichś 10 lat niczego specjalnego nie znalazłem). Ze 3 lata później, zdaje się krakowskie OK produkowało inny wzór, z biegnącym (?) buldogiem z pustymi łapami podmieniając tylko barwy zamawiających ekip i wrzucając duże nazwy klubów pisane w pionie obok (sorki) psiaka ;).

Słaba jakość, ale "kuternogę" widać

[link]
Flagą Wisły też nie była piracka bandera a ją wieszaliśmy :)
Nie wiedziałem, że mieliście bulla na koszulkach, przyjmuję do wiadomości ;) ale generalnie to nie spotkałem się wówczas na innych stadionach z taką symboliką na flagach.
Jeśli chodzi o Wisłę to brytyjka/i? debiutowała/y już chyba w latach 70tych, choć mogę się tu mylić, ale żeby nie tworzyć zbędnej dyskusji to zaznaczam, że nie kojarzę ich jako nawiązywanie do wyspiarskich hools ale właśnie do barw Wisły. Część tych z lat 80-tych nawiazywała już do angielskich hools zwłaszcza z końcówki tych lat. Za młody jednak jestem (hehe) by ocenić jakie miały mieć przesłanie te powiedzmy z połowy tych lat choć skłoniłbym się raczej do nawiązywania jedynie do barw. Tu np 1986:

Obrazek

W 88? (na pewno w 89) jedno z nowohuckich osiedli zrobiło koszulki brytyjki i chyba od tego czasu zaczęło się to na Wiśle upowszechniać.
rympałek pisze:
dzisiaj, 01:05
To ja w uzupełnieniu dodam,że ten cały Kajstak to był najsłynniejszym kanarem na Wiśle tak jak kanar Metal na Cracovii. I jego stary był milicjantem,dzięki czemu wywodzi się z Prądnika Białego , gdzie dawano przydziały mieszkaniowe osobom w tym resorcie zatrudnionym .
To ja z kolei uzupełnie, że wątek kanara był już przerabiany w tym temacie. Odszukasz sobie, czy za ileś kolejnych stron będziesz się ponownie kompromitował?
Oooo i ojca milicjanta też miał? :D
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"

swrs1982

Post autor: swrs1982 » dzisiaj, 18:02

Z tym przerzuceniem się rodzicami to obie ekipy są śmieszne bo "kwiatków" jest sporo w obu krakowskich ekipach jak i w całej Polsce.

Stpne

Post autor: Stpne » dzisiaj, 19:11

Psiak pisze:
dzisiaj, 17:05
Jeśli chodzi o Wisłę to brytyjka/i? debiutowała/y już chyba w latach 70tych, choć mogę się tu mylić, ale żeby nie tworzyć zbędnej dyskusji to zaznaczam, że nie kojarzę ich jako nawiązywanie do wyspiarskich hools ale właśnie do barw Wisły.
Zgoda. 1979 i pseudobrytyjka w barwach Legii

Obrazek
Psiak pisze:
dzisiaj, 17:05
Część tych z lat 80-tych nawiazywała już do angielskich hools zwłaszcza z końcówki tych lat.
Ale one były już po prostu flagami UK, a nie ich "parafrazą" w barwach poszczególnych klubów (no, Wisła jest tu w szczególnej sytuacji). Chyba temat przewinięty.

ODPOWIEDZ