Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Re: Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko
Widziałem, że powstał FC Piasta Tarnowskie Góry. Jest edycja vlepek i flaga w barwach narodowych. W jakich liczbach FC pojawia się na Okrzei? I czy FC ogranicza się tylko do miasta , albo podobnie jak FC Ruchu TG o cały rozległy powiat , miasteczka i wioski z Gminą Świerklaniec na czele?
-
Żaden fc Piasta w TG nie istnieje. Jest to ta sama sytuacja co Ruchu w Gliwicach. Ktoś tam jeździ wydali jakieś gadżety, ale o zorganizowanym fc nie ma mowySilesia 90 pisze: ↑23.07.2025, 13:19Widziałem, że powstał FC Piasta Tarnowskie Góry. Jest edycja vlepek i flaga w barwach narodowych. W jakich liczbach FC pojawia się na Okrzei? I czy FC ogranicza się tylko do miasta , albo podobnie jak FC Ruchu TG o cały rozległy powiat , miasteczka i wioski z Gminą Świerklaniec na czele?
-
A jak wygląda sytuacja na Tauzenie - okolice tzw kukurydz. Duże blokowisko - ktoś tam jakkolwiek działa ?
-
W TG to teraz uzbierałoby się z 8 fan clubów, bo generalnie miasto że względu na położenie cieszy się powodzeniem u kupujących mieszkania. Ktoś już chyba o tym wspominał.Silesia 90 pisze: ↑23.07.2025, 13:19Widziałem, że powstał FC Piasta Tarnowskie Góry. Jest edycja vlepek i flaga w barwach narodowych. W jakich liczbach FC pojawia się na Okrzei? I czy FC ogranicza się tylko do miasta , albo podobnie jak FC Ruchu TG o cały rozległy powiat , miasteczka i wioski z Gminą Świerklaniec na czele?
-
Teraz gdy F znowu aktywny to będzie tam coraz lepiej jeżeli chodzi o Ruch. Za ''jego'' czasów trzymał całe osiedle i Ruch tam miał się dobrze. Fanatyk przez duże F.Blablabla11 pisze: ↑23.07.2025, 17:00A jak wygląda sytuacja na Tauzenie - okolice tzw kukurydz. Duże blokowisko - ktoś tam jakkolwiek działa ?
Krakowia konfidenci
1910&1920&1968&1906
1910&1920&1968&1906
-
Idea słuszna, już nawet nie chodzi o to czy to coś da czy nie, po prostu przekaz poszedł, że Polacy potrafią sie zjednoczyć w ważnych sprawach.PolishFansTV pisze: ↑23.07.2025, 00:01Zjednoczony Górny Śląsk - kibicowska relacja z marszu w Katowicach (19.07.2025)
[link]
Ja chciałbym jednak zadać pytanie po jaki c*** większość kumatego towarzystwa poszła tam z telefonem. Dzięki temu policja a raczej szeroko pojęte służby jak na tacy dostali numery IMEI i tym sposobem wszyscy już są inwigilowani bo znaleźli się pod kontrolą systemu PREDATOR.
-
Towariszcz Komandir pisze: ↑23.07.2025, 19:08Idea słuszna, już nawet nie chodzi o to czy to coś da czy nie, po prostu przekaz poszedł, że Polacy potrafią sie zjednoczyć w ważnych sprawach.PolishFansTV pisze: ↑23.07.2025, 00:01Zjednoczony Górny Śląsk - kibicowska relacja z marszu w Katowicach (19.07.2025)
[link]
Ja chciałbym jednak zadać pytanie po jaki c*** większość kumatego towarzystwa poszła tam z telefonem. Dzięki temu policja a raczej szeroko pojęte służby jak na tacy dostali numery IMEI i tym sposobem wszyscy już są inwigilowani bo znaleźli się pod kontrolą systemu PREDATOR.
Ale debil
-
Po jakim czasie populaRny wśród pSYCHOfAJ1996 "szpagat" (m.in. pójście na tzw. samoukaranie bez zgody wszystkich wspólników np. chyba w sprawie ... grudniowej i analogicznie - żyDóWki, jO(h)NSONki ws. "Sz....." itd.) wśród niebieskich się ... pRzedawnia? Czy może w sojuszu 'wpÎerw' wystarczy ... ta7mudyczne rozgrzeszenie od frajeróW z 'rozje6anej' bandy dEhAwU2000, jak ze szmatami pEEf-ki, bo prawdopodobnie właśnie na stadionie eRTeeS-u ta największa ści-eRka przestała być miesiącami/latami chowana ... ze wstydem? ;)kupA pisze: ↑23.07.2025, 18:53Teraz, gdy fRONTA7 znowu jest aktywny w sieci, to będzie tam coraz lepiej, jeżeli chodzi o e-Ruch. Za jego czasów trzymał całe osiedle i rucHOOLe tam miały się dobrze, fanatyk przez małe "f" ... jak frajer.Bla.bla.bla11 pisze: ↑23.07.2025, 17:00A jak wygląda sytuacja na "Tauzenie" m.in. okolice tzw. kukurydz. Duże blokowisko, woęc czy ktoś tam jakkolwiek działa?
-
Odra Wodzisław podobno wycofała się z rozgrywek klasy okręgowej, jakieś przemyślenia na ten temat?
-
-
Nic nowego, już 3 wycofanie się z rozgrywek/brak licencji w przeciągu ostatnich 15 lat w Wodzisławiu.
Ruch lewostronny jest dla lewaków
-
Przeciez on tam nawet nie mieszka ?Kepi pisze: ↑23.07.2025, 18:53Teraz gdy F znowu aktywny to będzie tam coraz lepiej jeżeli chodzi o Ruch. Za ''jego'' czasów trzymał całe osiedle i Ruch tam miał się dobrze. Fanatyk przez duże F.Blablabla11 pisze: ↑23.07.2025, 17:00A jak wygląda sytuacja na Tauzenie - okolice tzw kukurydz. Duże blokowisko - ktoś tam jakkolwiek działa ?
A po drugie to ten caly Frontal byl tutaj na forum lata temu i calkiem fajny chlop, szlo z nim popisac normalnie. Zmartwie cie tylko z jednym mlodziencze, potrafil napisac cos obiektywnie i hmmmm widac, ze zbyt duzo czasu spedzasz w internecie ;)
ŁKS Łódź Polska !
-
Tam już nikomu nie zależy na piłce nożnej? Skoro mieli grać na tak niskim poziomie rozgrywkowym to czemu w zarządzanie klubu się nie zaangażują kibice?
-
jak sytuacja na Koperniku w Gliwicach?
-
-
-
-
Ty sobie jaja robisz czy to naprawdę? Przecież większość tych twoich kumatych dawno swój numer telefonu/e-mail podała na komendzie dobrowolnie do kontaktu podczas jakiegoś zatrzymania/przesłuchań/wezwań czy nawet przy odmowie nie przyjęcia mandatu. Łeb jeden z drugim prowadzą potem "ukryte-tajne" czaty/grupy na telegramie/fejsie. Takie one ukryte jak ten Jaworek spod Częstochowy.Towariszcz Komandir pisze: ↑23.07.2025, 19:08Ja chciałbym jednak zadać pytanie po jaki c*** większość kumatego towarzystwa poszła tam z telefonem. Dzięki temu policja a raczej szeroko pojęte służby jak na tacy dostali numery IMEI i tym sposobem wszyscy już są inwigilowani bo znaleźli się pod kontrolą systemu PREDATOR.
-
Jakimi pokaz mi kogoś kto chodzi w barwach odwas po Koperniku.
Przyjechaliście z Szobiszowic ,trojkakata czy tam trynku zrobić zapowiedź i się zmysliscie i tyle.
Na Koperniku znowu się pokazuje młodzież odnas i was to boli
-
Kopernik to sypialnia kibicowska. Zmiana pokoleniowa spowodowała że ludziom koło c**** lata czy jestes z jednej czy drugiej strony.
Chyba że piszesz o tych 5 młodych osobach, którym i tak zaraz odechce się.
Kopernik i Łabędy od paru lat duży spadek w dół - ilościowy i jakościowy.
-
Moim zdaniem to w większości takich dzielnic tak jest. Większość tych młodych ma to gdzieś. I to nie tylko w Gliwicach,ale w większości miast. Coraz mniej osób chętnych na takie zabawy ,a coraz więcej na działalność w internecie. Niestety takie czasy.P1945G pisze: ↑27.07.2025, 16:27Kopernik to sypialnia kibicowska. Zmiana pokoleniowa spowodowała że ludziom koło c**** lata czy jestes z jednej czy drugiej strony.
Fac Fideli Sis Fidelis
-
Zdecydowanie. Za naszych czasów nie mieliśmy tyle możliwości co teraz te dzieci mają. Nie mieliśmy tyle kasy a jedna z niewielu rozrywek było wyjście na mecz i wjazdy na inne osiedla. Dzieci mają inne zainteresowania. Co przekłada się na to że styl kibicowania robi się bardzo piknikowy.
-
Dawniej też nie było rudej mendy wymyślającej mandaty za trzymanie sektorówki i kamer na każdym jebanym krokuP1945G pisze: ↑27.07.2025, 17:12Zdecydowanie. Za naszych czasów nie mieliśmy tyle możliwości co teraz te dzieci mają. Nie mieliśmy tyle kasy a jedna z niewielu rozrywek było wyjście na mecz i wjazdy na inne osiedla. Dzieci mają inne zainteresowania. Co przekłada się na to że styl kibicowania robi się bardzo piknikowy.
-
Dokładnie masz rację. Różnego rodzaju monitoringi miast itd. Wy nie mieliśmy tyle rozrywki co teraz mają młodzi. Piłka pod blokiem ,albo iść na mecz ze starszymi . I to nawet podnosiło adrenalinę bo nie raz trzeba było uciekać rodzicom na taki mecz, bo nie chcieli puszczać . Godziny meczy były akurat po naszej stronie:). A teraz? Młodzi mają wszystko. Gdzie im w głowach takie rzeczy.P1945G pisze: ↑27.07.2025, 17:12Zdecydowanie. Za naszych czasów nie mieliśmy tyle możliwości co teraz te dzieci mają. Nie mieliśmy tyle kasy a jedna z niewielu rozrywek było wyjście na mecz i wjazdy na inne osiedla. Dzieci mają inne zainteresowania. Co przekłada się na to że styl kibicowania robi się bardzo piknikowy.
Ps. Ryży to pała to fakt,ale to nie zmienia postać rzeczy że są inne rozrywki dla młodych.
Fac Fideli Sis Fidelis
-
Człowiek z Piastowskiego tworu w Gliwicach pisze coś o zjeździe w dół kibiców Górnika z Łabęd czy Kopernika... na mecz z Lechią Z Łabęd oficjalnie wyjechały 2 autokary kibiców (Łabędy, Kopernik, Pyskowice) Z Łabęd 80 osób.P1945G pisze: ↑27.07.2025, 16:27Kopernik to sypialnia kibicowska. Zmiana pokoleniowa spowodowała że ludziom koło c**** lata czy jestes z jednej czy drugiej strony.
-
No tylko, że ten "Piastowski Twór" w Gliwicach powstał 3 lata wcześniej niż Górnik.
-
Górnik z Zabrza - nazwa mówi sama za siebie. Piast a Gliwice ? Jeśli wiesz coś o Piastach i znasz trochę historii Gliwic... stąd "Piastowski twór w Gliwicach"
-
Gratuluje liczby. Jestem pod wrażeniem.Goral74 pisze: ↑28.07.2025, 12:28Człowiek z Piastowskiego tworu w Gliwicach pisze coś o zjeździe w dół kibiców Górnika z Łabęd czy Kopernika... na mecz z Lechią Z Łabęd oficjalnie wyjechały 2 autokary kibiców (Łabędy, Kopernik, Pyskowice) Z Łabęd 80 osób.P1945G pisze: ↑27.07.2025, 16:27Kopernik to sypialnia kibicowska. Zmiana pokoleniowa spowodowała że ludziom koło c**** lata czy jestes z jednej czy drugiej strony.
A teraz przeczytaj jeszcze raz swój post i przemyśl co napisałeś.
-
Będąc kibicem Piastowskiego tworu w Gliwicach, nie dziwne że liczba robi na Tobie wrażenie.. Osobiście podchodzę do tego spokojnie, pewnie może być lepiej (może i było, nie wiem ile osób pojechało na własną rękę autami itp. Przypuszczam że wszyscy w podobnym wieku do mojego :) ) ale nie jest źle.P1945G pisze: ↑28.07.2025, 18:14Gratuluje liczby. Jestem pod wrażeniem.Goral74 pisze: ↑28.07.2025, 12:28Człowiek z Piastowskiego tworu w Gliwicach pisze coś o zjeździe w dół kibiców Górnika z Łabęd czy Kopernika... na mecz z Lechią Z Łabęd oficjalnie wyjechały 2 autokary kibiców (Łabędy, Kopernik, Pyskowice) Z Łabęd 80 osób.P1945G pisze: ↑27.07.2025, 16:27Kopernik to sypialnia kibicowska. Zmiana pokoleniowa spowodowała że ludziom koło c**** lata czy jestes z jednej czy drugiej strony.
A teraz przeczytaj jeszcze raz swój post i przemyśl co napisałeś.
Napisz proszę czego nie rozumiesz to Ci wytłumaczę
-
@Goral74 tak mnie zagotowałeś swoim wpisem, az po latach sie zalogowałem...
Wiem coś o Piastach Ślaskich, znam historie miasta Gliwice i wiem czyj orzeł jest w herbie miasta. Napisz o co ci chodzi, bo na pewno pisanie o tworach piastowskich w Gliwicach, które w swoim fundamecie sa piastowskie to jakaś abberacja.Górnik z Zabrza - nazwa mówi sama za siebie. Piast a Gliwice ? Jeśli wiesz coś o Piastach i znasz trochę historii Gliwic... stąd "Piastowski twór w Gliwicach"
-
Jeśli chcesz się cofać do 12-18 wieku to się nie burz bo masz prawo. Dla mnie to prehistoria coś jak tyranozaury... Rodzina moich dziadków, pradziadków miała kamienicę w rynku... uwierz że do Piastów było im daleko, daleko.... choć część rodziny była bardzo pro Polska ( częste na Śląsku ). Żebyś zrozumiał istotę "tworu" - stworzyli go Lwowiacy sympatyzujący Pogoni Lwów. Co ci śpiewająco mówiący kresowiacy mieli wspólnego z Gliwicami ? NIC.... co ma wspólnego z Gliwicami Piast ? tyle że ma w tym mieście stadion i tak jak kresowiacy przejęli gliwickie kamienice tak Piast przejął nazwę miasta.Kondziołek pisze: ↑29.07.2025, 11:16@Goral74 tak mnie zagotowałeś swoim wpisem, az po latach sie zalogowałem...
Wiem coś o Piastach Ślaskich, znam historie miasta Gliwice i wiem czyj orzeł jest w herbie miasta. Napisz o co ci chodzi, bo na pewno pisanie o tworach piastowskich w Gliwicach, które w swoim fundamecie sa piastowskie to jakaś abberacja.Górnik z Zabrza - nazwa mówi sama za siebie. Piast a Gliwice ? Jeśli wiesz coś o Piastach i znasz trochę historii Gliwic... stąd "Piastowski twór w Gliwicach"
-
A co ma ze slaskoscia wspolnego twor zabrzanski, ktorego masa kibicow wywodzi sie z rodzin przybylych na Gorny Slask po wojnie, gdy trzeba bylo rak do pracy. Ogromna ilosc waszych kibicow to ludzie pochodzacy ze swietokrzyskiego czy lubelskiego, wiec skoncz pierdolic i czepiac sie Piasta odnosnie "bycia tworem", bo w taki sam sposob mozna odbic pileczke w strone GornikaGoral74 pisze: ↑29.07.2025, 12:44Jeśli chcesz się cofać do 12-18 wieku to się nie burz bo masz prawo. Dla mnie to prehistoria coś jak tyranozaury... Rodzina moich dziadków, pradziadków miała kamienicę w rynku... uwierz że do Piastów było im daleko, daleko.... choć część rodziny była bardzo pro Polska ( częste na Śląsku ). Żebyś zrozumiał istotę "tworu" - stworzyli go Lwowiacy sympatyzujący Pogoni Lwów. Co ci śpiewająco mówiący kresowiacy mieli wspólnego z Gliwicami ? NIC.... co ma wspólnego z Gliwicami Piast ? tyle że ma w tym mieście stadion i tak jak kresowiacy przejęli gliwickie kamienice tak Piast przejął nazwę miasta.Kondziołek pisze: ↑29.07.2025, 11:16@Goral74 tak mnie zagotowałeś swoim wpisem, az po latach sie zalogowałem...
-
Górnik stworzyli towarzysze ,by promować polskość na ziemi Ślaskiej ,miał być konkurencją dla Ruchu Chorzów który reprezentował czystą Ślaskość .Dla tych głupszych Towarzyszy kojarzył się z Niemcami ,dla tych trochę mniej głupszych z Autonomią Ślaską która trwała od 1920 do 1945 roku .Miał przyciągnąć wszystkich przybyszów powojennych i wzbudzić w nich niechęć i wrogość do wszystkiego co Śląskie ,taki był cel komunistycznych dygnitarzy .W Radlinie się nie zgodzili ,wybrali Zabrze ,gdyby wybrali Gliwice to teraz by klub z Gliwic miał 14 mistrzostw i wszystkie inne trofea .Jak by się nazywał ? Czy Górnik Gliwice czy Piast Gliwice tego już się nie dowiemy .W późniejszych latach Górnik był komunistycznym sztandarem do rywalizacji także z Legią Warszawa
-
Do Panów Zubek i GuwniakZubekpor pisze: ↑30.07.2025, 08:14Górnik stworzyli towarzysze ,by promować polskość na ziemi Ślaskiej ,miał być konkurencją dla Ruchu Chorzów który reprezentował czystą Ślaskość .Dla tych głupszych Towarzyszy kojarzył się z Niemcami ,dla tych trochę mniej głupszych z Autonomią Ślaską która trwała od 1920 do 1945 roku .Miał przyciągnąć wszystkich przybyszów powojennych i wzbudzić w nich niechęć i wrogość do wszystkiego co Śląskie ,taki był cel komunistycznych dygnitarzy .W Radlinie się nie zgodzili ,wybrali Zabrze ,gdyby wybrali Gliwice to teraz by klub z Gliwic miał 14 mistrzostw i wszystkie inne trofea .Jak by się nazywał ? Czy Górnik Gliwice czy Piast Gliwice tego już się nie dowiemy .W późniejszych latach Górnik był komunistycznym sztandarem do rywalizacji także z Legią Warszawa
Górnik Zabrze został stworzony przez towarzyszy z połączenia kilku małych zabrzańskich klubików bo niby kto miał go stworzyć po 45 roku... Nie po to jednak by krzewić cokolwiek poza branżą górniczą Panie Zubek. O konkurencji w stosunku do Ruchu można mówić tylko w kontekście konkurencji górnictwa z hutnictwem jako że Ruch wspierali towarzysze branży hutniczej Panie Zubek wie Pan że Prezesem honorowym Ruchu jest niejaki Manfred Gorywoda (i to jeden z wielu przykładów jak to Pański klub walczył z towarzyszami)
Życie pokazało że jeśli coś towarzyszom się udało to z pewnością Górnik był jedną z tych rzeczy.
Co do śląskości czy polskości. Pierwszymi piłkarzami Górnika byli Ślązacy z Zabrza i okolic o często niemiecko brzmiących nazwiskach. Panie Guwniak pierwszymi piłkarzami Piasta byli repatrianci z Lwowa i kilku Ślązaków którym zakazano używania słów tor, torman, szpil. Centrum Gliwic po 45 r zostało wysiedlone i przybyli tu ludzie ze wschodu. Część obrzeży miasta i okolic to nieszczęście nie spotkało. Jak myślicie czemu centrum kibicuje Piastowi a okoliczne miejscowości i część dzielnic Górnikowi ? czy tylko z powodu sukcesów sportowych będących udziałem tak zacnych ludzi jak Oślizło, Kostka czy Szołtysik z Lubańskim ? Owszem Górnikowi kibicuje również wiele osób których dziadkowie przybyli na Śląsk do pracy na kopalni, ale to tyczy każdego klubu ze Śląska i nie widzę w tym niczego nadzwyczajnego.
Dla jasności, poznałem wiele osób których ojcowie, dziadkowie przybyli na Śląsk z okolic Lwowa. Są czy też byli to fantastyczni, serdeczni, otwarci ludzie.
-
A Górnikowi nie kibicowali repatrianci zza Buga ?
-
Szczerze to nie wiem ale skoro mieli swój Piast w Gliwicach czy Polonię w Bytomiu to chyba nie Pewnie z biegiem czasu wraz sukcesami Górnika ktoś z nich zaczął bywać na Śląskim czy w Zabrzu.... i super jeśli tak było
-
Śląskimi klubami były 1 FC Katowice i AKS Chorzów, a nie Ruch Chorzów. I te dwa dla kluby był konkurencją dla Ruchu, dlatego też towarzysze je zlikwidowali.Zubekpor pisze: ↑30.07.2025, 08:14Górnik stworzyli towarzysze ,by promować polskość na ziemi Ślaskiej ,miał być konkurencją dla Ruchu Chorzów który reprezentował czystą Ślaskość .Dla tych głupszych Towarzyszy kojarzył się z Niemcami ,dla tych trochę mniej głupszych z Autonomią Ślaską która trwała od 1920 do 1945 roku .Miał przyciągnąć wszystkich przybyszów powojennych i wzbudzić w nich niechęć i wrogość do wszystkiego co Śląskie ,taki był cel komunistycznych dygnitarzy .W Radlinie się nie zgodzili ,wybrali Zabrze ,gdyby wybrali Gliwice to teraz by klub z Gliwic miał 14 mistrzostw i wszystkie inne trofea .Jak by się nazywał ? Czy Górnik Gliwice czy Piast Gliwice tego już się nie dowiemy .W późniejszych latach Górnik był komunistycznym sztandarem do rywalizacji także z Legią Warszawa
-
Kluby niemieckie to dla ciebie = śląskie, a klub powstańców śląskich Ruch Chorzów to nie klub śląski? Ciekawe.Silesia 90 pisze: ↑30.07.2025, 13:39Śląskimi klubami były 1 FC Katowice i AKS Chorzów, a nie Ruch Chorzów. I te dwa dla kluby był konkurencją dla Ruchu, dlatego też towarzysze je zlikwidowali.
-
Pisząc klub powstańców śląskich masz na myśli klub polski ? bo celem powstańców było przyłączenie Śląska do Polski o ile wiem Stąd też nazwa Ruchzetor pisze: ↑30.07.2025, 13:49Kluby niemieckie to dla ciebie = śląskie, a klub powstańców śląskich Ruch Chorzów to nie klub śląski? Ciekawe.Silesia 90 pisze: ↑30.07.2025, 13:39Śląskimi klubami były 1 FC Katowice i AKS Chorzów, a nie Ruch Chorzów. I te dwa dla kluby był konkurencją dla Ruchu, dlatego też towarzysze je zlikwidowali.
Tak FC jak i AKS były klubami śląskimi pro niemieckimi nie lubianymi przez towarzyszy w przeciwieństwie do popularnego polskiego, śląskiego Ruchu.
-
Goral74 pisze: ↑30.07.2025, 14:18Pisząc klub powstańców śląskich masz na myśli klub polski ? bo celem powstańców było przyłączenie Śląska do Polski o ile wiem Stąd też nazwa Ruchzetor pisze: ↑30.07.2025, 13:49Kluby niemieckie to dla ciebie = śląskie, a klub powstańców śląskich Ruch Chorzów to nie klub śląski? Ciekawe.Silesia 90 pisze: ↑30.07.2025, 13:39Śląskimi klubami były 1 FC Katowice i AKS Chorzów, a nie Ruch Chorzów. I te dwa dla kluby był konkurencją dla Ruchu, dlatego też towarzysze je zlikwidowali.
Tak FC jak i AKS były klubami śląskimi pro niemieckimi nie lubianymi przez towarzyszy w przeciwieństwie do popularnego polskiego, śląskiego Ruchu.
No i w czym masz problem? Powstańcy śląscy chcieli przyłączyć region do Polski, bo Ślązacy to też Polacy, tak jak np. Małopolanie czy Wielkopolanie. A FC Katowice w okresie międzywojennym to był klub jednoznacznie kojarzony z mniejszością niemiecką.Pisząc klub powstańców śląskich masz na myśli klub polski ? bo celem powstańców było przyłączenie Śląska do Polski o ile wiem Stąd też nazwa Ruch