rympałek pisze: 16.06.2025, 22:20
Psiak pisze: 16.06.2025, 15:45
rympałek pisze: 13.06.2025, 20:40
Dziadku strzelasz ślepakami i duma cię rozsadza, bo wydaje ci się że trafiłeś.
Jak nie z kolebką Cracovii to z przelogowywaniem się , a teraz z juniorami w osobie Musiala , Iwana , czy Kmiecika.
Logicznym chyba jest, że skoro byli ponad przeciętnie utalentowani to na co było czekać , aż zaczną grać w 3 lidze , albo w okręgówce ?
Masz kłopot z czytaniem ze zrozumieniem?
Nigdzie nie twierdziłem, że piszesz z dwóch kont a jedynie zapytałem.
O waszej kolebce możesz zawsze napisać.
Co do zawodników i mistrza z 78r opisałem wyżej, każdy może to sobie ocenić.
Tak jak myślałem , pokolenie o którym mowa nie miało bladego pojęcia o historii sportu , obraz Żyda z pejsami i w jarmułce i pasiastej koszulce to max co mogło zakodować .
Szkoda tylko, że w 1948 Wisła odmówiła Cracovii rozegrania decydującego spotkania na…Reymonta , gdzie mogło się zmieścić dwa razy więcej ludzi niż na Garbarni.
Jak pisała prasa w obawie przed zdominowaniem trybun przez kibiców Cracovii.
Ale wiadomo pewnie to żydy w swoich żydowskich gazetach pisały .
Na pierwsze odpowiedział ci mds.
Mnie natomiast interesuje pogrubione.
Podaj źródło tych "rewelacji" !!! Zarówno, co do
pojemności stadionów Wisły i Garbarnii w 1948r jak i planowanego zdominowania trybun Wisły przez pikoli z Cracovii !
Hehehe pikoli wiadomo,
Na tle Wisły byliście w tamtym latach zwykłymi pikolami:
Cytaty z Piłkarza, PS, Naprzodu
Uwagę widzów przykuła grupa kibiców Wisły z dużym sztandarem klubowym, stojąca po lewej stronie boiska i dająca znać o sobie hałaśliwym trąbieniem i dzwonieniem.[...]
Wisła prowadzi po 80 sek. Gry 1:0, a jaj zwolennicy dają znać o sobie dzwonkami, wiwatowaniem i wzniesieniem w górę sztandaru o barwach klubowych. Wraz z chóralnym okrzykiem „Wisła, tempo!” suną dwa następne ataki na bramkę Cracovii,[...]
Nastrój na widowni był podniecony, a zwolennicy Wisły już na długo przed meczem demonstrowali swoją obecność okrzykami, dzwonkami i trąbkami. [...]
rympałek pisze: 16.06.2025, 22:20ale łap
,,Publiczność wiadomo krakowska zna się na piłce i nawet w krytycznych dla jej drużyny momentach potrafi pokazać sportowe wyrobienie. Było jej tylko 17 tys... ale to już tylko wina Wisły, która nie chciała się zgodzić na daleko idącą propozycję Cracovii rozegrania zawodów na boisku Wisły. Przegrała i tutaj.
Przez upór kierownictwa Wisły około 10 tys. chętnych oglądania tego historycznego spotkania widzów, musi zadowolić się transmisją radiową, lub też... przeczytaniem naszych skromnych sprawozdań.”
Źródło: Sport z 6 grudnia 1948
Wyjątkowa bzdura! :D :D :D (Pomijam fakt, że cały opis jest tendencyjny i pokazuje sympatie autora)
Największa publika na tym samym stadionie! była w 36r Wisła - Chelsea 10 tysięcy, a stadion można powiedzieć pękał w szfach,
więc jak nagle miałby się rozciągnąć do 27-30 tysięcy? :D
Co do gierki na Wiśle to druga bzdura!
O miejscu spotkania zadecydował PZPN
Przepisy mówią - jak słusznie zauważył wiceprezes PZPN płk. Minecki - że mecz musi się odbyć na neutralnym boisku. Boiskiem takim jest stadion Garbarni. Idziemy jednak dalej. Ponieważ stadion Garbarnii nie jest tak chłonny jak Cracovii czy Wisły, wydaje nam się, że nie było by żadnego nieszczęścia, gdyby za zgodą obu zainteresowanych klubów, mecz rozegrano zamiast na Garbarnii na jednym ze wspomnianych boisk.
Przeklejam razem z odnośnikiem o większym stadionie Wisły, bo to druga gazeta (PS), która podała taką informację.
PS można uznać za w miarę obiektywny więc pytanie skąd te błędy. Chyba, ze chcieli upchnąć ludzi na bieżni...
W każdym bądź razie Garbarnia miała nową główną trybunę na 4 tys widzów, Wisła raptem na ok 1500 osób! Pozostałe trybuny były pojemnościowo podobne.
Stadion Wisły:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... kty/276775
Stadion Garbarni (unikatowy film z tych derbów z ekipą Wisły :))
https://www.youtube.com/watch?v=gloBomX0JdY
A co ze źródłem na przejęcie stadionu Wisły przez piColandie? hehehe