Kibicowska Warszawa

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

Nurni F.

Re: Kibicowska Warszawa

Post autor: Nurni F. » 26.08.2024, 22:44

Co ciekawe przez moment na oficjalnej stronie Polonii w fotoreportażu było zdjęcie młyna Polonii z meczu z Wartą, ale zdjęcie zostało szybko usunięte, a szkoda. Mówiąc delikatnie, nie było tam zbyt wiele osób, przynajmniej na moje oko.

No nic, może strona dumastolicy.pl wrzucić jakieś fotki z meczu. A klub poda wreszcie frekwencję.

PS: dla porównania dziś w Płocku (W PONIEDZIAŁEK) ponad 7.000 osób, całkiem konkretny młyn i niezła oprawa:

https://www.youtube.com/watch?v=75OupXLff8s
Wartości to podstawa

iparts.pl
Mertens

Post autor: Mertens » 26.08.2024, 22:44

LatającyHolender pisze:
26.08.2024, 22:41
Gasior84 pisze:
26.08.2024, 22:19
pfcasual pisze:
26.08.2024, 20:25

Dusiłem tą matkę twoją, kurwisko jebane
Pisze się "tę" matkę. Forma TĘ powinna być używana w bierniku, np. „Dusilem tę matkę”, forma TĄ – w narzędniku, np. „Wszędzie chodzę z tą matką”. W potocznej polszczyźnie mówionej aprobuje (trudne słowo, ale może sobie poradzisz) się używanie formy tą także w bierniku (będzie o tym w kolejnej klasie na zaocznych wykładach u komendanta), ale w piśmie należy przestrzegać różnicy między tę i tą. Ty amebo intelektualna z wiejskiego posterunku. Nie dziękuj i nie przepraszaj. Po prostu spierdalaj.
Nie wiem, czy na milicyjną, niespełnioną aferantkę to wystarczy... Ale mam nadzieję, że tak...
Kolego chyba nie zrozumiałeś :) wiesz co to biernik ?
Nie wchodzę w słowne przepychanki z forumowymi napinatorami

Subiektywne zdanie kibica Ruchu

Stpne

Post autor: Stpne » 26.08.2024, 22:51

Szanuję :)

Stpne

Post autor: Stpne » 26.08.2024, 23:11

:) Ciekawe masz fantazje "mieszczuchu". Pomijając już, że Targówek - przypadek - od 1916 jest częścią Stolicy... Napiszesz nam w końcu z jakiej metropolii jesteś? Bo już w odpowiedzi na pytanie o ekipę określiłeś się jako lamus i chyba nikt czytający te wysrywy nie ma w tej kwestii wątpliwości. Lamus skąd?

Mertens

Post autor: Mertens » 26.08.2024, 23:16

LatającyHolender pisze:
26.08.2024, 23:13
Mertens pisze:
26.08.2024, 22:44
LatającyHolender pisze:
26.08.2024, 22:41

Nie wiem, czy na milicyjną, niespełnioną aferantkę to wystarczy... Ale mam nadzieję, że tak...
Kolego chyba nie zrozumiałeś :) wiesz co to biernik ?
Po pierwsze primo: nie nazywaj mnie kolegą, bo z Tobą wódki, tequili nie zdążyłem się napić to raz, a dwa nie będzie mnie żaden CHŁOP pouczał (bo tak lubią "godoć" na Śląsku - pozdrawiam serdecznie prawilne Zagłębie) - nie będziesz teraz volks deutschu "wypominał" odmian przez przypadki w języku polskim - wariant fleksyjny- i w tym momencie wiem, że wpisujesz to w google...
Bardzo merytorycznie. Wróć do podstawówki, chłop wyżej ci wytłumaczył jak dziecku a i tak zajebałeś babola. Poza tym, nie był to atak w twoim kierunku, tylko chciałeś błysnąć i sam się wyjaśniłeś. Bez odbioru
Nie wchodzę w słowne przepychanki z forumowymi napinatorami

Subiektywne zdanie kibica Ruchu

Rozsądnychultaj88

Post autor: Rozsądnychultaj88 » 26.08.2024, 23:16

Mertens pisze:
26.08.2024, 22:44
wiesz co to biernik ?
Pewnie znowu jakiś fanclub widzewa, dajcie juz spokoj

lubię czytać książki

Post autor: lubię czytać książki » 27.08.2024, 00:02

Stpne pisze:
24.08.2024, 20:59
lubię czytać książki pisze:
24.08.2024, 00:06
Jak nie było zgody z Juventusem, jak sami informowaliście o jej zakończeniu.
Cała twoja wiedza z inernetu :) Tak, w internecie takie info dla ogółu społeczności (L) się pojawiło. Czy do niej należysz? ;)
Co do Bielska, naprawdę myślisz, że oglądanie waszych pleców nie miało na to żadnego wpływu?
Ale rozumiesz, że były konkretne prawdziwe powody wcześniejsze i niezależne od rozkmin w necie?
Co do Pogoni, mniej więcej zaczęło dojrzewać jak Zagłębie pluło na szczecinian na waszym wyjeździe, a wy nie reagowaliście?
Tak, i Pogoń powiedziała nam wtedy, że "jesteśmy u pani". Bo w przedszkolu na współprzedszkolaka/szkolankę/osobę przedszkolną pluć zdecydowanie nie wolno!
Bez powodu kopa w d*** nie dostaliście.

Stpne

Post autor: Stpne » 27.08.2024, 00:15

Od przedszkolanki? :) Zdradzę ci w tajemnicy, że czytają to ludzie znający tematy z realu. Twoje rozmaite rozkminki na tym forum są z pewnością frapujące. Dla ciebie. Ludzie zwyczajnie wiedzą, jak "się sprawy miały". Nie zmienisz tego. Ale walcz :)

localfootballfanatic

Post autor: localfootballfanatic » 27.08.2024, 09:10

pfcasual pisze:
26.08.2024, 15:08
Nie ma top 5. Rządzi bezapelacyjnie koalicja hutnik-gpk targowek
Ciebie bez żadnych wątpliwości można za to umieścić w TOP1 przygłupów na tym forum

Kuba1906

Post autor: Kuba1906 » 27.08.2024, 12:29

Pytanie odnośnie tworu jakim była "Polonia grafitti". Owa grupa kilka lat temu była aktywna w przestrzelaniu grafów/ widziałem też kilka wrzutów pro polonijnych. Co się z nimi stało?
Ostatnio zauważyłem bardzo duży progres legijnych FC. Masę wrzutów w całej Warszawie w widocznych miejscach oraz okolicach Marki/Zielonka/Kobyłka/Wyszków też elegancko ozdobione.
Czy Polonia na dziś wykazuje jakąkolwiek aktywność w zamalowywaniu?

P.S Ciekawostką dla mnie było przestrzelenie kilku prac na Wawrze przez ŁKS.

localfootballfanatic

Post autor: localfootballfanatic » 27.08.2024, 13:04

Kuba1906 pisze:
27.08.2024, 12:29
Pytanie odnośnie tworu jakim była "Polonia grafitti". Owa grupa kilka lat temu była aktywna w przestrzelaniu grafów/ widziałem też kilka wrzutów pro polonijnych. Co się z nimi stało?
Ostatnio zauważyłem bardzo duży progres legijnych FC. Masę wrzutów w całej Warszawie w widocznych miejscach oraz okolicach Marki/Zielonka/Kobyłka/Wyszków też elegancko ozdobione.

Ostatnio generalnie widoczny jest spory wzrost aktywności jeśli chodzi o działania związane z kibicowaniem, nie tylko związane z Legią ale też z lokalnymi klubami. W wielu mniejszych miejscowościach wrócił doping po kilku latach, a tam gdzie go nigdy nie było, też pojawiają się grupy które próbują coś rozkręcać.
Jeśli chodzi o Polonię to nie ma nawet najmniejszego znaku ich działalności. A właśnie z uwagi na to, że w wielu miejscach lokalne ekipy kręcą młyn (a wszystkie to tak naprawdę FC Legii i często doping dla swojego klubu połączony jest z bluzgami na Polonię), to dziwi mnie, że nie próbują się pokazać chociażby wpadając na mecz albo przyjeżdżając i zamazując graffiti Legii w tych miastach.

Kuba1906

Post autor: Kuba1906 » 28.08.2024, 09:59

localfootballfanatic pisze:
27.08.2024, 13:04
Kuba1906 pisze:

Ostatnio generalnie widoczny jest spory wzrost aktywności jeśli chodzi o działania związane z kibicowaniem, nie tylko związane z Legią ale też z lokalnymi klubami. W wielu mniejszych miejscowościach wrócił doping po kilku latach, a tam gdzie go nigdy nie było, też pojawiają się grupy które próbują coś rozkręcać.
Jeśli chodzi o Polonię to nie ma nawet najmniejszego znaku ich działalności. A właśnie z uwagi na to, że w wielu miejscach lokalne ekipy kręcą młyn (a wszystkie to tak naprawdę FC Legii i często doping dla swojego klubu połączony jest z bluzgami na Polonię), to dziwi mnie, że nie próbują się pokazać chociażby wpadając na mecz albo przyjeżdżając i zamazując graffiti Legii w tych miastach.
Czy ktoś z Polonii może zabrać głos?

kozdam4s

Post autor: kozdam4s » 28.08.2024, 14:20

Kuba1906 pisze:

Każda ich grupa działa do czasu kiedy napotka Legie, następnie z 10 osób robi się już tylko 5 - bo połowa o****** i więcej nie chce ryzykować zdrowia, a 5 dzielnych którzy zostali, uznaje że to nie ma sensu i też rezygnuje.

Przykre jest to bo jeszcze kilka/naście lat temu Polonia coś tam próbowała i bardzo mocno potrafiła napsuć krwi Legii, a teraz po prostu nie istnieją.. zaraz wejdą oczywiście chuligani KSP i okaże się że istnieją, ale nie oszukujmy się... daje 5 max 10 lat i Polonia całkowicie zniknie piłkarsko to pewnie szybciej a kibicowsko do max 10 lat. Ewentualnie jakieś nie wiem skąd nowe pokolenie pogoni obecnych pedałów mam na myśli np. Gorczak, osoba która sprzedała wszystkich Polonistów których znała, adresy, gdzie przesiadują itd. Legia wtedy bardzo mocno te wystawione osoby obiła, zdarzały się nawet podpalenia drzwi do mieszkania... 5 lat później brakowało ludzi to Gorczak jedynie musiał się "odkupić" i dalej jest w Polonii mimo że każdy jego obecny kolega doskonale wie że dostał w******* właśnie przez niego bo wskazał adres złym legionistom którzy go złapali gdy uciekał przez boiska na Varsovii.

takich legend na Polonii jest znacznie więcej ale że nie można tu zbytnio rzucać ksywkami to zakończę na tej kurwie Gorczaku.

jeżeli admin uzna że trzeba zakreślić ksywkę no to dla kumatych by wiedzieli o kogo mi chodzi w wiadomości - "duże uszy, mały wacek - to jest właśnie G. Jacek"
Jedno Miasto Jeden Klub
Czarnym Kurvvom Chvja w Dziób

Nurni F.

Post autor: Nurni F. » 28.08.2024, 14:36

Wygląda na to, że klub Polonia Warszawa uznał, że lepiej nie publikować frekwencji za mecz z Wartą- zaraz minie tydzień od meczu, a w sieci nie można znaleźć najmniejszej choćby wzmianki o ilości osób na tym meczu, nie ma też żadnych zdjęć trybun (dotyczy to tak oficjalnej strony klubu, jak i strony robionej przez kibiców).

Ile było osób na Kamiennej akurat było widać w transmisji meczowej (garstka, może z 50 osób), natomiast trybuna Główna nie była widoczna w TV, bo to na tej trybunie są umieszczone kamery ekipy filmującej mecze. Niestety jak mówię zdjęć tej trybuny brak.

Moja teoria jest taka, że na tym meczy było około tysiąca osób, może tysiąc z groszami (czyli mniej więcej tyle, co niedawno na meczu z Miedzią), w tym osoby wpuszczone za darmo w ramach akcji kibic oraz kibice gości, którzy akurat na tym meczu byli. W takiej sytuacji klub uznał, że lepiej rżnąć głupa, udawać że tematu nie ma, skupić się na tym, że jest nowy trener, że udało się wygrać z Wartą itd., a ten temat przemilczeć.

W jakimś sensie jest to zrozumiała postawa- jeśli rzeczywiście na meczu było mniej więcej tyle osób, to nie ma sensu się tym "chwalić", szczególnie biorąc pod uwagę batalię Polonii o nowy stadion.
Wartości to podstawa

kibiccc1

Post autor: kibiccc1 » 28.08.2024, 15:51

Nurni F. pisze:
28.08.2024, 14:36
Wygląda na to, że klub Polonia Warszawa uznał, że lepiej nie publikować frekwencji za mecz z Wartą- zaraz minie tydzień od meczu, a w sieci nie można znaleźć najmniejszej choćby wzmianki o ilości osób na tym meczu, nie ma też żadnych zdjęć trybun (dotyczy to tak oficjalnej strony klubu, jak i strony robionej przez kibiców).

Ile było osób na Kamiennej akurat było widać w transmisji meczowej (garstka, może z 50 osób), natomiast trybuna Główna nie była widoczna w TV, bo to na tej trybunie są umieszczone kamery ekipy filmującej mecze. Niestety jak mówię zdjęć tej trybuny brak.

Moja teoria jest taka, że na tym meczy było około tysiąca osób, może tysiąc z groszami (czyli mniej więcej tyle, co niedawno na meczu z Miedzią), w tym osoby wpuszczone za darmo w ramach akcji kibic oraz kibice gości, którzy akurat na tym meczu byli. W takiej sytuacji klub uznał, że lepiej rżnąć głupa, udawać że tematu nie ma, skupić się na tym, że jest nowy trener, że udało się wygrać z Wartą itd., a ten temat przemilczeć.

W jakimś sensie jest to zrozumiała postawa- jeśli rzeczywiście na meczu było mniej więcej tyle osób, to nie ma sensu się tym "chwalić", szczególnie biorąc pod uwagę batalię Polonii o nowy stadion.
Ale co to znaczy "chwalić" ? Przecież po każdym meczu podawane są takie informacje i teraz też powinny być podane.

Nurni F.

Post autor: Nurni F. » 28.08.2024, 17:01

Z jakiegoś powodu po tym konkretnym meczu informacje dotyczące frekwencji podane nie zostały. Z jakiego- nie wiem, ale się domyślam, o czym napisałem szerzej powyżej. Tyle.
Wartości to podstawa

Hal9000

Post autor: Hal9000 » 28.08.2024, 17:25

Jak taki ciekawy to idź i zza płotu od parku Traugutta zrób fotę, a potem sobie licz.
Rzeczywiście jest multum grafów legii na mieście jak nigdy dotąd. Niszczenie ich to syzyfowa praca biorąc pod uwagę dysproporcje jakie są na mieście. Nawet jak coś zostanie zdewastowane to za 2-3 dni jest odnawiane.
Jest teraz kryzys na Polonii na co wpływ ma wiele czynników. Fatalne wyniki i dziadowska gra piłkarzy. Konflikt z prezesem. Olewczy stosunek do modernizacji stadionu przez władze miasta.
Może i jest opcja, że Polonia ma zniknąć z mapy miasta, o co dba nasz wierny kibic Trzaskowski, ale jak dotąd to się nie wydarzyło mimo 70 letniej hegemonii komuszej Legii.

Hal9000

Post autor: Hal9000 » 28.08.2024, 19:15

Dobrze wiem o czym piszę.
Bycie klubem ludowego wojska Polskiego i kalką CSKA. Z sowieckimi generałami na świeczniku. Po "obaleniu" komuny w łapskach żydokomuny, neokomuny. Stadionik za sprawą tajnych współpracowników bezpieki mających wtyli w mieście. Czego chcieć więcej w waszym poczuciu nieskazitelności

Stpne

Post autor: Stpne » 28.08.2024, 19:31

:) Ale to nie my mamy poczucie nieskazitelności. I to nie my na prostą listę faktów z Oleksym w radzie nadzorczej KSP (za komuny I sekretarzem PZPR w Białej Podlaskiej), Olejniczakiem (byłym szefem SLD) maszerującym w kibicowskim (sic!) marszu z postulatami dotyczącymi nowego stadionu, czy w końcu przypomnienia milicyjnej genezy pierwszego mistrza z 1949 próbujemy odpowiadać "a uwas biją murzynów" :)

W tym temacie wielokrotnie padły nasze oceny tych spraw (również dotyczących Legii). Padła i taka, że zbudowaliście mitologię "piłkarzy wyklętych" KSP,, którzy niemal rozstrzelali piłkami przywiezione na sowieckich czołgach władze PRL. Kreatywne :) A prawda jest taka, że działacze Polonii uczestnicząc w PZPN rządzonym... właśnie przez generałów, których wypominasz, sami z siebie najpierw przyjęli patronat milicji, na czym klub skorzystał, a później jako Kolejarz Warszawa podejmowali uchwały ku czci władzy ludowej. I zdobyli stalinowski Puchar Polski. W czasach CWKS żadnych uchwał nie było, bo to była jednostka wojskowa pod rozkazami czerwonych trepów. Czy to coś zmienia w ocenie tamtego okresu? Nie. Ale fakty są jakie są, więc swoją mitologię możecie wsadzić sobie w - dziedziczone aż do czasów Oleksego i Olejniczaka - walonki. To nie była jakaś anonimowa "żydokomuna", tylko akceptowana przez środowisko kibicowskie już po 1989... po prostu komuna. W złudzeniu, że się opłaci. Efekty, z przyjemnością, obserwujemy :)

Hal9000

Post autor: Hal9000 » 28.08.2024, 19:45

Polonia była mistrzem na gruzach w 1946 roku a nie w 1949. Taki jesteś zorientowany. Polonia zrezygnowała z patronatu milicji po kilku miesiącach, legia była w resorcie siłowym przez ponad 40 lat, jako największy klub w Polsce z największą ilością sekcji. Waszymi prezesami byli sowieccy generałowie Popławski i Bordziłowski. Przez całe dekady na stanowiskach prezesowskich generałowie i pułkownicy LWP. Nie próbuj nawet porównywać. Legia to taka CSKA Moskwa, CSKA Sofia, Steaua Bukareszt, czy tam inny klub dawnego bloku sowieckiego, który jako patrona miał resort siłowy. To komuna zbudowała wam klub.

Stpne

Post autor: Stpne » 28.08.2024, 20:25

Hal9000 pisze:
28.08.2024, 19:45
Polonia była mistrzem na gruzach w 1946 roku a nie w 1949. Taki jesteś zorientowany.
Taki jestem zorientowany, że zrobiłem literówkę, a w jednym z moich niedawnych postów zacytowałem postpsie okoliczności zdobycia mistrza w 1946, skaperowania czołówki Warszawianki włącznie z liczbą zdobytych przez tych zawodników bramek dla KSP na drodze do mistrzostwa :)
Hal9000 pisze:
Waszymi prezesami byli sowieccy generałowie Popławski i Bordziłowski.
A teraz próbka czarnej logiki... Za wiki:
Jerzy Bordziłowski, ros. Юрий Вячеславович Бордзиловский (ur. 16 listopada 1900 w Ostrowi Mazowieckiej, zm. 5 kwietnia 1983 w Moskwie) – radziecko-polski wojskowy, polityk, działacz piłkarski i redaktor pochodzenia ukraińskiego. Generał pułkownik wojsk inżynieryjnych Armii Radzieckiej i generał broni Wojska Polskiego. W latach 1954–1965 szef Sztabu Generalnego Wojska Polskiego oraz wiceminister obrony narodowej. Poseł na Sejm PRL I kadencji. W 1947 roku prezes Legii Warszawa a w latach 1951–1953 prezes PZPN. Weteran wojny polsko-bolszewickiej, rosyjskiej wojny domowej i II wojny światowej. Odpowiedzialny za pacyfikację Poznańskiego Czerwca.
[link]

W którym roku Polonia (jako Kolejarz Warszawa) zdobyła swój pierwszy i jedyny na długie lata (do momentu przyjścia byłego ZSMP-owca Romanowskiego) Puchar Polski? W ramach protestu przeciwko krwawemu trepowi i zwalczając go? W 1952 :)))

Nie piszesz niczego nowego powtarzając starą mantrę. Co miałem do napisania, napisałem. Żyjcie w swoim świecie. Dla nas to naprawdę optymalna opcja.

Hal9000

Post autor: Hal9000 » 28.08.2024, 20:50

Puchar Polski powiadasz? Jedyny puchar, po którym nastąpił spadek do II ligi i zaczęła się 40 letnia banicja po niższych ligach. Tak Polonię ta komuna kochała. Ile w tym czasie pucharów zdobyła Legia?

A tu Legijna historia, której nigdy nie dorównamy:

[link]

K_89

Post autor: K_89 » 28.08.2024, 21:08

Hal9000 pisze:
28.08.2024, 19:15
Bycie klubem ludowego wojska Polskiego i kalką CSKA. Z sowieckimi generałami na świeczniku.
A bycie klubem komunistycznego kolejnictwa i kalką Lokomotivu Moskwa to już jest ok? Jeżeli tak bardzo interesujesz się historią sportu i wcale, a wcale nie traktujesz jej instrumentalnie, to dowiedz się dlaczego Wisła nie chciała być klubem kolejowym. Po prostu pozycja centralna w tym pionie była szykowana dla innej drużyny. Zgadnij której.
Hal9000 pisze:
Z sowieckimi generałami na świeczniku.
A weź policz ile ich wszystkich było po Październiku 1956 r. Czemu jesteś taki wybiórczy i nie interesuje Cię ani to co było potem, ani to co było wcześniej? Warto dodać, że gen. Bordziłowski pełnił też funkcję prezesa ówczesnego PZPN-u, tego samego do którego należała też Polonia i w pełni legitymizowała przynależność do czerwonej ligi. Zaiste.
Hal9000 pisze:
Z sowieckimi generałami na świeczniku. Po "obaleniu" komuny w łapskach żydokomuny, neokomuny. Stadionik za sprawą tajnych współpracowników bezpieki mających wtyli w mieście. Czego chcieć więcej w waszym poczuciu nieskazitelności
To jest na takim żenującym poziomie intelektualnym, że aż udam, że tego nie zauważyłem.
Hal9000 pisze:
Polonia była mistrzem na gruzach w 1946 roku a nie w 1949. Taki jesteś zorientowany.
Przy okazji tego mistrzostwa warto przypomnieć, że nie byłoby ono możliwe, gdyby wcześniej zasadą fair-play nie wykazali się działacze Legii, którzy przeforsowali miejsce dla Polonii w klasie A. Polonia kończąc mariaż z MO i kaperując odradzającą się drużynę Warszawianki powinna według ówcześnie obowiązujących przepisów rozpocząć nowy sezon od klasy C, jednak działacze Legii, ci wszyscy "sowieciarze", tak bardzo chcieli zniszczyć Polonię, że przeforsowali dla niej miejsce w najwyższej klasie rozgrywkowej, dzięki czemu KSP zdobyła pierwszy tytuł mistrzowski. Wiem, wiem, przeróżnie Pekiny i Gawkowskie nie zbyt często o tym opowiadają.
Hal9000 pisze:
Polonia zrezygnowała z patronatu milicji po kilku miesiącach
Tylko że pułkownik Józef Konarzewski dalej pomagał klubowi, kupował piłki, stroje etc. I jakoś nikomu to nie śmierdziało. Przestał dopiero jak rozwinął MKS Grochów, protoplastę ówczesnej Gwardii.
Hal9000 pisze:
legia była w resorcie siłowym przez ponad 40 lat
A wcześniej to z wojskiem nie była związana i nie powstała jako klub wojskowy. Widzisz, ja nie wątpię, że w pierwszych latach władzy ludowej, wojskowa centrala zadbałaby o to, aby stolica miała swój centralny klub wojskowy, jednak jego charakter, rodowód, nazwa i symbolika daleko odbiegła by od klubu założonego w 1916 r. I nie zmieni tego faktu ani niczyja ignorancja historyczna, ani niczyje nieuctwo.
Hal9000 pisze:
Waszymi prezesami byli sowieccy generałowie Popławski i Bordziłowski.
Jak mi udowodnisz, że Popławski pełnił FUNKCJĘ prezesa Legii, że faktycznie kierował klubem i na co dzień rozdawał działaczom zadania, to przeleję Ci na konto całą moją pensję za sierpień i za wrzesień. Masz, przeczytaj ;) https://zapodaj.net/images/979507d7886af.jpg
No i jak to jest być uniżonym wobec wschodniego sąsiada? ;)))
Hal9000 pisze:
Przez całe dekady na stanowiskach prezesowskich generałowie i pułkownicy LWP
Tak samo jak w Śląsku, Zawiszy, Wawelu, Grunwaldzie Poznań etc. Co w tym dziwnego, że klubami wojskowymi rządzili wojskowi? Ktoś z kibiców miał na jakiś wpływ? Może tak samo kibice KSP wybrali sobie do zarządu kata stanu wojennego pułkownika Henryka Cekaka albo towarzysza Dmoszyńskiego. Zanim zaczniesz wyciągać takie rzeczy sprawdź najpierw jakich ludzi Twój klub trzymał w zarządzie.
Hal9000 pisze:
Legia to taka CSKA Moskwa, CSKA Sofia, Steaua Bukareszt, czy tam inny klub dawnego bloku sowieckiego, który jako patrona miał resort siłowy.
A Polonia to taki Lokomotiv Moskwa, Lokomotiv Sofia, CFR Cluj, Rapid Bukareszt, Zeljeznicar Sarajevo, Debreceni VSC. Twoje uwagi brzmią mniej więcej tak, jakby w bloku wschodnim było dopuszczalne istnienie stowarzyszeń sportowych niezależnych od państwowych zakładów pracy. Co z tego, że był to resort siłowy, skoro sama możliwości siłowe nie ogrywały w sporcie żadnej roli. Kluby wojskowe w Polsce nie miały takich możliwości finansowych, jak kluby związane z przemysłem ciężkim na którym to opierała się gospodarka PRL i dlatego nie odniosły tak znaczących sukcesów.

Poza tym sam MON też nie stanowił żadnego monolitu i zdarzało się nawet tak, że wojskowe służby specjalnego prześladowały najlepszych zawodników Legii za niewłaściwe kontakty za granicą czy posiadanie nieprawilnej waluty:
[link]
Ciekawe, że budowanie tej wielkiej potęgi dla niektórych oficerów WSW nie miało takiego znaczenia, jak dziś opowiadają to ludzie związani z KSP
Hal9000 pisze:
To komuna zbudowała wam klub.
Widzisz, los tak chciał, że wojskowe trepy wykazały się dosyć przytomną postawą w czasach transformacji ustrojowej. W kwietniu 1989 r. wydzielili sekcję piłkarską z CWKS-u jako ASPN i dzięki w klubie mogli pojawić się inwestorzy tacy jak np. Romanowski, którzy uratowali klub przed upadkiem. Gdyby nie to Legia podzieliłaby los Gwardii i tyle byłoby z tej mitycznej potęgi zbudowanej na komunie o której tutaj opowiadasz.
Better Dead Than Red...

Hal9000

Post autor: Hal9000 » 28.08.2024, 21:38

Komuna zbudowała was kibicowsko. Chyba 40 lat bez spadku w ekstraklasie plus europejskie puchary, kadrowicze w składzie robią dużo większą robotę niż balansowanie przez ten czas na poziomie 2 i 3 ligi, prawda? Potem na takiej podbudowie i takiej masie kibiców łatwiej przejść przez transformację ustrojową.
Polonia w tym czasie wytraciła praktycznie wszystkich kibiców. Kilka przebłysków po komunie a następnie kolejny upadek sprawiły, że jest po prostu słabo, tym bardziej, że Legia dzięki nowemu stadionowi dostała niewyobrażalny impuls do dalszego rozwoju.
Tej

K_89

Post autor: K_89 » 28.08.2024, 22:01

Hal9000 pisze:
28.08.2024, 20:50
Puchar Polski powiadasz? Jedyny puchar, po którym nastąpił spadek do II ligi i zaczęła się 40 letnia banicja po niższych ligach. Tak Polonię ta komuna kochała. Ile w tym czasie pucharów zdobyła Legia?
A teraz jak to wygląda? Po upadku PRL-u minęło prawie 40 lat, był trzeciej ligi smak, od ponad 10 lat poza ekstraklasą. Kto teraz jest temu winny? Kapitalizm? ;)))

Ale Ty wiesz, że żaden klub sportowy nie ogranicza się jedynie do piłki nożnej? W sekcji lekkoatletycznej wszystko to wyglądało całkiem przyzwoicie i Polonia miała swoich olimpijczyków takich jak Irena Szewińska. Tak samo koszykarze KSP, mistrzowie Polski w 1959 r., zawsze w czołówce, zaistnieli także w Europie (srebrny medal w 1963 r.). Spadli dopiero w 1978 r. aby już po roku powrócić do ekstraklasy. Tylko piłkarze byli pokrzywdzeni poprzednim systemem?
Hal9000 pisze:
28.08.2024, 20:50
A tu Legijna historia, której nigdy nie dorównamy:

[link]
A kiedy druga część? Przecież autor zapowiadał, że ciąg dalszy nastąpi. Widocznie ma tempo jak Żydzi wędrujący z Egiptu do Palestyny. ;))

Nikt nigdy nie wpadł na to, aby ten materiał sprawdzić od strony faktograficznej?

Popławski, widać, że mamy kolejnego, co chce być uniżony wobec wschodniego sąsiada ;)))

Nie jest prawdą, że Legia mogła powoływać zawodników dopiero po powstaniu CWKS-u. Miało to miejsce już przed wojną, to właśnie dlatego Legia nazywana była stołeczną filią Cracovii.

Poza tym, czy ktoś mi może wytłumaczyć, w jaki niby inny sposób CWKS - który był jednostką wojskową sensu stricte - miał robić transfery w inny sposób? Mieli nagle wyczarować setki cywilnych etatów w strukturach wojskowych? One i tak były przeznaczone głównie dla kobiet potrzebnych w innych sekcjach, a które nie za bardzo garnęły się do wojska jako ochotniczki.

Następnie ciekawe czy autor miał w szkole logikę? Bo jeśli miał, to chyba kompletnie jej się nie nauczył. CWKS jest be, bo osiągnął pierwsze sukcesy powołaniami do wojska, ale już Wawel jest biedny i poszkodowany pomimo, że doszedł do wicemistrzostwa w 1953 r. dokładnie tym samym sposobem. Wówczas generał Bolesław Kieniewicz został karnie zesłany do Krakowa i rzucił centrali rękawicę. Zatrudnił jako trenera Artura Waltera i to on przedstawił listę zawodników do powołania do wojska, co KIeniewicz ochoczy wykonał. Wśród ich był m.in. przedstawiony w filmie Edmund Kowal albo Marceli Strzykalski przesunięty do Wawelu z Garnizonowego WKS Kielce lub Andrzej Danielowski skaperowany z AKS Chorzów. Czyli co, jak CWKS i odnosi sukcesy tak robi to źle, a jak Wawel robi to samo i zostaje wicemistrzem to nagle wielce poszkodowany ;))))

No i sprawa Polonii Bytom. Po co informować widza, że już po roku wróciła do I ligi, a w roku 1962 była mistrzem Polsi. Niech myśli, że upadli przez CWKS i nie podnieśli łba przez.... 40 lat ;)

Zajebisty materiał Milordzie. Próbuj dalej :D
Hal9000 pisze:
28.08.2024, 21:38
Komuna zbudowała was kibicowsko. Chyba 40 lat bez spadku w ekstraklasie plus europejskie puchary, kadrowicze w składzie robią dużo większą robotę niż balansowanie przez ten czas na poziomie 2 i 3 ligi, prawda? Potem na takiej podbudowie i takiej masie kibiców łatwiej przejść przez transformację ustrojową.
Podbudowa kibicowska na nic by się nie zdała, gdyby Legia nie wyodrębniła się jako sekcja autonomiczna i nie znalazła sobie inwestorów. Skończyłaby tak jak Gwardia, o czym już pisałem. Przykład Romanowskiego najlepiej pokazuje, że wcale nie trzeba być pierwszym mieście ani nie trzeba mieć permanentnie pełnego stadionu, aby znaleźć bogatego inwestora. Chyba wiesz, gdzie trafił po tym, jak zakończył przygodę z Legią.
Hal9000 pisze:
28.08.2024, 21:38
Polonia w tym czasie wytraciła praktycznie wszystkich kibiców. Kilka przebłysków po komunie a następnie kolejny upadek sprawiły, że jest po prostu słabo, tym bardziej, że Legia dzięki nowemu stadionowi dostała niewyobrażalny impuls do dalszego rozwoju.
Tej
Jeszcze w latach 70-tych na Polonię przychodziło po 10 tys. ludzi, a na Legii była traktowana tak teraz jak Warta w Poznaniu. Niestety pojawiła się wyodrębniona ekipa z kontaktami w Krakowie i Gdyni i na Legii ktoś powiedział, że w Warszawie nikt nie popełni tego błędu, co popełnił ŁKS.
Poza tym jeżeli kibicowanie Polonii podyktowane jest rzekomo niesprawiedliwością dziejową i nonkonformizmem na zasadzie, będę kibicował słabszemu na złość losowi, to ja proponuję przerzucić się na Warszawiankę, To też drużyna wpisana w krajobraz przedwojennej Warszawy i realnie poszkodowana przez poprzedni system, która to nie może odbudować się piłkarsko aż po dzień dzisiejszy. Widzisz nie nic w tym dziwnego, że kibicuje się drużynie z potencjałem sportowym i widokami na przyszłość i pewnie sam miałbyś dziś Polonię gdzieś, gdyby nie grała w najwyższej klasie rozgrywkowej i nie odnosiła sukcesów jak w 2000 r.

Sorry, ale nie poczuwam się do niczego ;) Branoc
Better Dead Than Red...

Obserwator1946

Post autor: Obserwator1946 » 29.08.2024, 00:22

Ale Wy poświęcacie czasu na pisanie o tej Polonii, której rzekomo nie ma. To jest fenomen i to trwa od lat. Polonii nie ma, Polonia to, Polonia tamto, Polonia taka i owaka. To się leczy, kompleksy naprawdę można leczyć. Są od tego specjaliści. Powodzenia, trzymam kciuki.

lubię czytać książki

Post autor: lubię czytać książki » 29.08.2024, 10:40

Macie taki kompleks, że od ponad 20 lat nie potraficie wykroić Polonii żadnej flagi. Niby tacy władcy stolicy, a jednak mają jakieś tam problemy z Polonią.

extremalny_korbelis

Post autor: extremalny_korbelis » 29.08.2024, 10:43

29.08.2024, 10:40
Macie taki kompleks, że od ponad 20 lat nie potraficie wykroić Polonii żadnej flagi. Niby tacy władcy stolicy, a jednak mają jakieś tam problemy z Polonią.
A Polonia kiedy ostatni raz kogoś wykroiła z flag?
Skarżyć nie wolno, kapować nie wolno, ODEGRAĆ SIĘ WOLNO!

localfootballfanatic

Post autor: localfootballfanatic » 29.08.2024, 11:05

Jak wyglądały kiedyś kosy między legijnymi miastami - np. między Otwockiem i Karczewem? Czy były to awantury, wjazdy do miast itp. czy raczej ograniczanie się do uprzejmości na meczach lokalnych drużyn?
I jakie były przykłady innych kos warszawskich i podwarszawskich poza wyżej wymienioną?

Biruang

Post autor: Biruang » 29.08.2024, 12:25

extremalny_korbelis pisze:
29.08.2024, 10:43
29.08.2024, 10:40
A Polonia kiedy ostatni raz kogoś wykroiła z flag?
Zapytaj Pogoni Siedlce.

Obserwator1946

Post autor: Obserwator1946 » 29.08.2024, 13:33

jestesmywaszastolica pisze:
29.08.2024, 03:00
Tak jest mamy kompleks KSP
Ich wyjazdów, młyna, chuliganki, nie mówiąc już o ultrasce.
Swoje robią też stadion, drużyna i zgody 😂
Wy tez robicie swoje stadiony, ze swoich pieniędzy :-)
Stary weź się ku*** ogarnij, bo kiedyś uważałem Ciebie za kogoś wartościowego tutaj, ale już od jakiegoś czasu odpływasz.
Zaraz Ci do c**** Pana ta Polonia z łóżka wyjdzie , albo lodówki. Ogarnij gumę od stringów.

Psi Patrol

Post autor: Psi Patrol » 29.08.2024, 15:01

Panowie Panowie.... pojawiły się kulisy z meczu Polonia - Warta na youtube ;) Kryta Nabita do ostatniego miejsca, młyn spokojnie kilka tys z oprawa i wieloma flagami. Kamienna wszystkie bilety poszły. Pod bramami tłum dla którego zabrakło biletów. Spokojnie na tym meczu 30 tys by było kibiców... szkoda tylko że stadion taki mały. Pozdrawiam

kibiccc1

Post autor: kibiccc1 » 29.08.2024, 22:12

Dlaczego zgoda między Polonią, a Cracovią została zerwana? Która ze stron zerwała zgodę?

lubię czytać książki

Post autor: lubię czytać książki » 30.08.2024, 15:58

Legia z zerem wyjazdowym w Kosowie?

Nurni F.

Post autor: Nurni F. » 31.08.2024, 10:13

Psi Patrol pisze:
29.08.2024, 15:01
Panowie Panowie.... pojawiły się kulisy z meczu Polonia - Warta na youtube ;) Kryta Nabita do ostatniego miejsca, młyn spokojnie kilka tys z oprawa i wieloma flagami. Kamienna wszystkie bilety poszły. Pod bramami tłum dla którego zabrakło biletów. Spokojnie na tym meczu 30 tys by było kibiców... szkoda tylko że stadion taki mały. Pozdrawiam
Rzeczywiście pojawiły się kulisy z tego meczu, i rzeczywiście w tym materiale znaleźć można odpowiedzi na takie pytania jak frekwencja na meczu, ilość flag gospodarzy, wielkość ich młyna. Klub frekwencji aż po dziś nie podał, ale ten materiał mówi wiele. Wystarczy obejrzeć pierwsze 3 czy 4 minuty:

https://www.youtube.com/watch?v=GcMhDG2zemY
Wartości to podstawa

yalla

Post autor: yalla » 31.08.2024, 11:27

Nurni F. pisze:
31.08.2024, 10:13
Psi Patrol pisze:
29.08.2024, 15:01
Rzeczywiście pojawiły się kulisy z tego meczu, i rzeczywiście w tym materiale znaleźć można odpowiedzi na takie pytania jak frekwencja na meczu, ilość flag gospodarzy, wielkość ich młyna. Klub frekwencji aż po dziś nie podał, ale ten materiał mówi wiele. Wystarczy obejrzeć pierwsze 3 czy 4 minuty:

https://www.youtube.com/watch?v=GcMhDG2zemY
Oni są nie podjebania. Przy otwartej historycznej trybunie młyna, wolą go tworzyć na piknikowym sektorze. A pikniki siedzą na Kamyku. K6 to stan umysłu.

Nurni F.

Post autor: Nurni F. » 31.08.2024, 12:45

Polonia wczoraj w Głogowie na meczu z Chrobrym:

[link]
Wartości to podstawa

kibiccc1

Post autor: kibiccc1 » 01.09.2024, 10:54

Puchatek84 pisze:
31.08.2024, 12:52
Nurni F. pisze:
31.08.2024, 12:45

[link]
Czepiasz się... Pewnie część ekipy wspierała zgody a część zapewniała atrakcje na trasie innym ekipom 😉
Czy na zdjęciu są jakieś osoby spod znaku (H) ?

Nurni F.

Post autor: Nurni F. » 01.09.2024, 11:25

Puchatek84 pisze:
Nurni F. pisze:
31.08.2024, 12:45

[link]
Czepiasz się... Pewnie część ekipy wspierała zgody a część zapewniała atrakcje na trasie innym ekipom 😉
Wrzucam to raczej informacyjnie, bo jakoś tak fani Polonii nie są zainteresowani informowaniem w ostatnim czasie o swoich liczbach wyjazdowych czy frekwencji na meczach u siebie. A zdjęcia sektorów w Łęcznej i Głogowie czy materiał filmowy z meczu z Wartą mówią chyba same za siebie.

Swoją drogą zwracam uwagę na to jak pokazała się Warta Poznań na wyjazdowym meczu z Polonią, widać ich w minucie 4:04 materiału kulisy meczu Polonia vs Warta (https://www.youtube.com/watch?v=GcMhDG2zemY). Kilka flag, wszyscy w barwach. Warto to porównać z fotką sektora kibiców Polonii w Łęcznej i teraz w Głogowie.
Wartości to podstawa

kibiccc1

Post autor: kibiccc1 » 01.09.2024, 22:33

Puchatek84 pisze:
01.09.2024, 11:03
kibiccc1 pisze:
01.09.2024, 10:54
Puchatek84 pisze:

Czy na zdjęciu są jakieś osoby spod znaku (H) ?
Posterunkowy ciężka niedziela ci się szykuje na przeglądaniu zdjęć 😉 niestety nie pomogę...
Nie ciężka, bo jedno zdjęcie. Ale raczej nie wypowiesz się obiektywnie tylko będziesz ubliżał od "posterunkowych" odwracając kotka ogonem:)

ODPOWIEDZ