Browar1629 pisze: 25.08.2024, 19:28
Największą dla mnie kpiną jest pisanie że Resovia skorzystała na byciu "Ogniwem" Rzeszów. Pozbawiona przez komunistów swojej przedwojennej nazwy i herbu.
1. O matko. Wszystkie kluby w Polsce były pozbawione wtedy swoich nazw. Dalej tego nie rozumiesz???????? a tak skorzystała że potem wszystkie Ogniwa były łączone ze wszystkimi Spójniami. Poszukaj sobie teraz na szybko w internecie, dlaczego piłkarska Spójnia Rzeszów była tak łakomym kąskiem? Z czego Spójnia Rzeszów słynęła w Rzeszowie, a nawet w całej Polsce o nich usłyszano
Browar1629 pisze: 25.08.2024, 19:28 Grająca przez 33 lata (!) po wojnie w III lidze podczas gdy lokalny "nowoczesny" rywal grał o 2 klasy wyżej w I lidze (wspominane często 11 sezonów jako najwièksza duma Stali). Idealnym rozwiazaniem byłoby jakby Resovia została całkowicie zlikwidowana wtedy wszystko byłoby OK (choć bycie trzecioligowym Ogniwem było de facto likwidacją).
A może po prostu brakowało piłkarskiego talentu, dlatego Resovia była tak słaba? Wymienisz jakiś piłkarzy którzy za swoją grę w Resovii otrzymali powołania do reprezentacji Polski?
Browar1629 pisze: 25.08.2024, 19:28Gdy w końcu nadeszła odwilż w latach 70. i szanse się w miare wyrównały to zarzuty że fuzje z innymi klubami - dalej źle. Nieskazitelna Stal w koncu zaczęła mieć równoprawnego lokalnego rywala.
Uważasz, że za Gierka nadeszła odwilż? Równoprawnego ???
Browar1629 pisze: 25.08.2024, 19:28I na końcu wisienka na torcie w połowie lat 70. Stal idzie w odstawke a Resovia jest windowana do góry, jednocześnie Stal nadal zachowuje dominacje sportową która trwa do dnia dzisiejszego.
No właśnie dlaczego gdy od połowy lat 70-tych postawiono na Resovię zabierając Stali ich najlepszych zawodników to Stal mimo wszystko przebudowała się i po kilku latach znowu pokazywała Resovii plecy? Więcej piłkarskiego talentu? Może szkolenie młodzieży Patyckiego? Nie potrafisz czytać. Napisałem wyraźnie, że Resovia miała kilka lat dominacji w latach 77-84 i w okresie 2010-2022 i tylko tyle. Porównajmy okres 1980-2024
1. Pytanie o reprezentantów Polski już zadałem
2. Wymień wychowanków Resovii którzy przez te lata otrzymali powołania na mecze juniorów reprezentacji Polski
3. Wymień osiągnięcia juniorów Resovii z tych lat
4. Wymień w których sezonach w tabeli końcowej Resovia była wyżej od Stali
5. Wymień wychowanków Resovii którzy grali w ekstraklasie
6. Wymień osiągnięcia w Pucharze Polski
Same fakty. Porównamy Zamkniemy temat raz na zawsze.
7. Odpowiedzi na temat gwardzistów dalej nie uzyskałem, choć uznam ostateczną odpowiedź z waszej strony: "mieszkańcy osiedli KRN i Gwardzistów po prostu przywykli do tych komunisytycznych nazw. Jako jedyni w Rzeszowie. Fenomem.
8. Nic o tej mistycznej wyjątkowości Resovii też nie przeczytałem. Szkoda, bo liczyłem na rozwinięcie tematu" resoviackie DNA", "resoviacki charrakter"
Browar1629 pisze: 25.08.2024, 19:28Jeśli chodzi o inne dyscypliny sportowe to celowo przywołałem tylko sukcesy siatkarzy i koszykarzy bo są to zespołowe gry sportowe ( nie indywidualne) które przyciągają mniejsze lub większe grona ludzi na trybuny i wznudzają zainteresowanie.
Jeśli przywolujemy indywidualne dyscypliny jak zapasy i skoki do wody to należaloby jeszcze wspomnieć np. o resoviackiej lekkoatletyce czy kolarstwie, ale to faktycznie dajmy sobie spokój.
I
Nie będę się tu naśmiewał z sukcesów koszykarskich i siatkarskich czy łuczniczych Resovii. Nie umniejszam tych osiągnięć, tyko dlaczego one były możliwe dopiero za komuny a nie przed wojną? Co do siatkarskiej Resovii podkreśliłem fakt, że bez przejęcia sekcji siatkarskiej Budowlanych (a nawet Stali Rzeszów) byłoby ciężko. W 1951 roku mistrzem woj. rzeszowksiego w siatkówce zostali właśnie Budowlani.
Sekcja lekkoatletyczna Stali Rzeszów też została włączona do Resovii. ;)
Resovia nękana, niszczona a w czasach stalinizmu przejmowała kluby i budynki klubowe. To chyba burzy waszą legendę nieco? Co? Wypierasz się z kolegami własnej historii
Aktyw partyjny Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej działający w Klubie powołał silny, liczący 87 osób Zespół Partyjny PZPR, który przydzielając członkom Partii konkretne zadania spowodował wzrost aktywności także i działacze bezpartyjnych. Kolejnym przewodniczącymi zespołów partyjnych byli Bronisława Piejko i Jan Stypuła. Z inicjatywy i dzięki pomocy członkom Partii zorganizowano w Klubie koło ZSMP, które wspólnie z Zespołem PZPR skutecznie pomagało Zarządowi Klubu w realizacji wspólnie opracowanych zadań. Aktywność członków PZPR i członków ZSMP spowodowały, że Resoviacy zaczęli przodować nie tylko w sporcie, ale także we wszystkich akcjach państwowych i społecznych, zdobywając sobie tym samym uznanie i życzliwość władz państwowych i partyjnych oraz społeczeństwa. W tych latach nieoceniona była życzliwa i codzienna troska miejska i wojewódzkiej instancji PZPR. W szczególności tow. Kazimierz Homik i sekretarz KW PZPR d/s propagandy tow. Bronisław Błażej interesowali się pracami Resovii i pomagali w rozwiązaniu szeregu trudności natury organizacyjnej i wychowawczej. Troska i pomoc i życzliwość doznawane na co dzień od władz partyjnych dopingowało działaczy Resovii do wzmożonych wysiłków, co z kolei owocowało w osiągnięciach sportowych poszczególnych sekcji.