Toruń i kujawsko-pomorskie

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

Blablabla11

Re: Toruń i kujawsko-pomorskie

Post autor: Blablabla11 »

Na Bydgoskim mają też chyba jakąś salke do sztuk walki z tego co kojarzę, nie wiem czy myślę o Pomorzaninie czy coś jescze tam jest, ale to też pewnie wpływa na siłę rażenia okolicy bo lokalne chłopaki mają gdzie trenować. Tym bardziej dziwią mnie te przekreślone wrzuty Elany na Broniewskiego. Swoją drogą myślałem, że Apator odbił się gdzieś tam od Legii z Chełmży, ale niby nadal dobre kontakty utrzymane i z Chełmżą i Brodnicą.
iparts.pl
patrinhotrn

Post autor: patrinhotrn »

Blablabla11 pisze: 14.07.2024, 17:45 Na Bydgoskim mają też chyba jakąś salke do sztuk walki z tego co kojarzę, nie wiem czy myślę o Pomorzaninie czy coś jescze tam jest, ale to też pewnie wpływa na siłę rażenia okolicy bo lokalne chłopaki mają gdzie trenować. Tym bardziej dziwią mnie te przekreślone wrzuty Elany na Broniewskiego. Swoją drogą myślałem, że Apator odbił się gdzieś tam od Legii z Chełmży, ale niby nadal dobre kontakty utrzymane i z Chełmżą i Brodnicą.
Tak, jest hala olimpijczyk gdzie treningi ma sekcja bokserska Pomorzanina, kiedyś jeszcze był Ring wolny ale nie wiem czy dalej istnieje. W Pomorzaninie kiedyś trenowało kilku młodych chłopaków z Apatora ale ze hala położona w rejonie mocnej ekipy Elany na bydgoskim to wiadomo że ciężko pewnie było im chodzić.
Thor1910

Post autor: Thor1910 »

KanarET pisze: 14.07.2024, 11:06
szpak pisze: 14.07.2024, 09:07 Rotki to jest potoczna nazwa na całe osiedle Rubinkowo II czy tylko jakąś jego konkretną część?
Rotki to 3 budynki na przeciwko sp31, 2 bloki czyli tak zwana czeczenia i jeden szereg małych bliźniaków które stoją obok
Z czystej ciekawości mam dwa pytanka. Skąd na Rotkach i Czeczeni Apator? Bo jak dobrze rozumiem te dwa rejony to Rubinkowo? MotoArena jest po drugiej części Torunia i wcześniej myślałem, że to jakieś rejony bliżej ich stadionu.
Drugie pytanie, to są kibice zorganizowani jakiś innych drużyn w Toruniu? Kiedyś trafił nam się typek w smyczce Lecha i z tego co mówili chłopaki z Elany to, że pewnie był z osiedla Wrzosy.
patrinhotrn

Post autor: patrinhotrn »

Thor1910 pisze: 14.07.2024, 21:19
KanarET pisze: 14.07.2024, 11:06
szpak pisze: 14.07.2024, 09:07 Rotki to jest potoczna nazwa na całe osiedle Rubinkowo II czy tylko jakąś jego konkretną część?
Rotki to 3 budynki na przeciwko sp31, 2 bloki czyli tak zwana czeczenia i jeden szereg małych bliźniaków które stoją obok
Z czystej ciekawości mam dwa pytanka. Skąd na Rotkach i Czeczeni Apator? Bo jak dobrze rozumiem te dwa rejony to Rubinkowo? MotoArena jest po drugiej części Torunia i wcześniej myślałem, że to jakieś rejony bliżej ich stadionu.
Drugie pytanie, to są kibice zorganizowani jakiś innych drużyn w Toruniu? Kiedyś trafił nam się typek w smyczce Lecha i z tego co mówili chłopaki z Elany to, że pewnie był z osiedla Wrzosy.
Jeśli chodzi o rotki Czeczenie itp to chyba od zawsze. Jak tu ludzie zaczęli mieszkać to wszyscy na zuzel chodzil a na Elane chyba jeszcze nikt i tak zostało z pokolenia na pokolenie. Co do drugiego pytania. Kiedyś coś sobie Zawisza ubzdurała o FC Toruniu i raz gdzieś chyba na rubinkowie pojawił się herb na śmietniku Zawiszy ale to był krotki epizod. Jeśli chodzi o szczegóły niech ktoś poprawi Jeśli się mylę w tej kwestii. Ostatnio na mieście zaczęły się pojawiać napisy i niskiej jakości grafy TKH Toruń ale zostały zamazane.
peltasta

Post autor: peltasta »

Zrobiłem kibicowską mapę Torunia. Póki co wersja wstępna, więc jak coś się nie zgadza to piszcie co poprawić.

https://shorturl.at/rmN7I
SZURowski

Post autor: SZURowski »

c*** kogo obchodzą te twoje mapki. Pokażesz je kolegom 1 września w szkole.
Wrogzly

Post autor: Wrogzly »

Podczas turnieju Apatora, Elana była chętna również się dołączyć do zabawy jednakże wiadomo kto przeszkodził i był mocno obstawiony przez policję. Czy podczas Mucha Cup, Apator będzie również chętny do udziału w turnieju? Czy jak to zwykle bywa będą ukryci w kanałach?
wafel10

Post autor: wafel10 »

No jasne, na Elane, Wisłe, Ruch, Widzew, Stal, KKS, Karpaty, Oswięcim itd ma wpasc Apator ze Startem i Dyskobolia? W jakiej Ty bajce zyjesz?!
Wrogzly pisze: 16.07.2024, 04:57 Podczas turnieju Apatora, Elana była chętna również się dołączyć do zabawy jednakże wiadomo kto przeszkodził i był mocno obstawiony przez policję. Czy podczas Mucha Cup, Apator będzie również chętny do udziału w turnieju? Czy jak to zwykle bywa będą ukryci w kanałach?
Kinan

Post autor: Kinan »

Wrogzly pisze: 13.07.2024, 19:40 Był czas że na Skarpie Apator prawie wyginął. Spokojnie, Toruń to miasto gdzie co 5 lat Apator coś tam zaczyna działać aż nagle przychodzi pokolenie Elany i Apator znika do podziemi. Tak jak wyżej było napisane 2~3 lata okażą się kluczowe ale ja sądzę że Elana się odrodzi.
Przez chwilę Skarpa była nawet bardziej Elanowska. Mieli nawet solidną ekipę GPS, ale obecnie osiedle jest dominowane przez Apatora w 100%. Nawet na tych terenach, gdzie Elanowcy rozdawali karty (Witosa, Olimpijska) jest więcej Apatora, niż niedobitków GPS.
ktopytaniebladzi

Post autor: ktopytaniebladzi »

Jakie ekipy były obecne na Mucha Cup 2024?
Wnuk Edwarda

Post autor: Wnuk Edwarda »

ktopytaniebladzi pisze: 23.07.2024, 11:18 Jakie ekipy były obecne na Mucha Cup 2024?
Na pewno Pogoń, inaczej pewnie by tej afery nie było. A ilu, to by musiał ktoś z Legii napisać 😉
Wrogzly

Post autor: Wrogzly »

Pogoń obecna na turnieju?
KanarET

Post autor: KanarET »

Wrogzly pisze: 23.07.2024, 14:46 Pogoń obecna na turnieju?
oczywiście że nie, tak poza tym mam pytanie, wie ktoś może co spowodowało rozwiązanie fc Sparty Brodnica w Jabłonowie Pom. ?
ktopytaniebladzi

Post autor: ktopytaniebladzi »

Na warszawskich telegramach i signalach już od piątkowego wieczoru oburzenie, że na pewno Pogoń będzie na turnieju, a i treningi z Chorzowem były wypominane, Legia znów farmazoni i wymyśla?
KanarET

ktopytaniebladzi pisze: 24.07.2024, 20:45 Na warszawskich telegramach i signalach już od piątkowego wieczoru oburzenie, że na pewno Pogoń będzie na turnieju, a i treningi z Chorzowem były wypominane, Legia znów farmazoni i wymyśla?
Najak, legia to bardzo dużo ma do powiedzenia na temat innych ekip ale nikomu nie wypominają bicia dzieci trenujących w Polonii i akcji z krojeniem jej flagi na reprezentacji.
old_rts_old

Post autor: old_rts_old »

KanarET pisze: 24.07.2024, 20:24
oczywiście że nie, tak poza tym mam pytanie, wie ktoś może co spowodowało rozwiązanie fc Sparty Brodnica w Jabłonowie Pom. ?
Ja wiem.
gumisiowytoudi

Post autor: gumisiowytoudi »

ktopytaniebladzi pisze: 23.07.2024, 11:18 Jakie ekipy były obecne na Mucha Cup 2024?
Z tego co widać to Ruch, Myszków, Widzew, KKS, Stal Rz, Unia Oświęcim, Wisła i Leszno
Ciekawyswiata

Post autor: Ciekawyswiata »

Witam jak wyglada aktualna sytuacja w Świeciu i czy to prawda ze duża cześć Zawiszy odpuściła kibicowanie?
Kinan

Ciekawyswiata pisze: 25.07.2024, 11:06 Witam jak wyglada aktualna sytuacja w Świeciu i czy to prawda ze duża cześć Zawiszy odpuściła kibicowanie?
W Świeciu nadal Zeta
fnx73

Post autor: fnx73 »

Kinan pisze: 27.07.2024, 10:52
Ciekawyswiata pisze: 25.07.2024, 11:06 Witam jak wyglada aktualna sytuacja w Świeciu i czy to prawda ze duża cześć Zawiszy odpuściła kibicowanie?
W Świeciu nadal Zeta
Tak jest
KanarET

old_rts_old pisze: 24.07.2024, 21:59
KanarET pisze: 24.07.2024, 20:24
Ja wiem.
a zechcesz się dobry człowieku podzielić tą wiedzą??
Kinan

KanarET pisze: 13.07.2024, 15:05 Zasadniczo wydaję mi się że m.in właśnie ta sytuacja stoi za przejęciem przez Apator w 90% Rubinkowa 2 i skarpy, kiedy Apator "werbował" młodych i zachęcał "egzotycznością" żużla Elana pozostawała w swoim środowisku i kiedy młodzi wyrośli a starzy zaczęli odpuszczać kibicowanie Apator zyskał dużą przewagę liczebną nad Elaną w tamtych rejonach.
Z drugiej strony dawny bastion Apatora jakim było Jakubskie dzisiaj jest praktycznie całe Elany choć nie jest to bardzo znacząca dzielnica. Co do zamazywania grafów Elany na bydgoskim stoi za tym Apator z okolic Gagarina, zazwyczaj przychodzą w tym celu na bydgoskie po 20 licząc na to że nie trafią na Elanowców co nie zawsze się im udaje :)
To nie są chlopaki z Gagarina. Zupełnie inna ekipa jezdzi na Bydgoskie nocą
KanarET

Kinan pisze: 28.07.2024, 01:48
KanarET pisze: 13.07.2024, 15:05 Zasadniczo wydaję mi się że m.in właśnie ta sytuacja stoi za przejęciem przez Apator w 90% Rubinkowa 2 i skarpy, kiedy Apator "werbował" młodych i zachęcał "egzotycznością" żużla Elana pozostawała w swoim środowisku i kiedy młodzi wyrośli a starzy zaczęli odpuszczać kibicowanie Apator zyskał dużą przewagę liczebną nad Elaną w tamtych rejonach.
Z drugiej strony dawny bastion Apatora jakim było Jakubskie dzisiaj jest praktycznie całe Elany choć nie jest to bardzo znacząca dzielnica. Co do zamazywania grafów Elany na bydgoskim stoi za tym Apator z okolic Gagarina, zazwyczaj przychodzą w tym celu na bydgoskie po 20 licząc na to że nie trafią na Elanowców co nie zawsze się im udaje :)
sry w takim wypadku, ja miałem info że to są goście z okolic uniwerku.
maczetatata

Post autor: maczetatata »

KanarET pisze: 28.07.2024, 11:56
Info czy wiedze operacyjna?
Ziomeczek2727

Post autor: Ziomeczek2727 »

Siema,orientuje się ktoś jak wygląda Arka w tym województwie?Kiedyś jacyś Arkowcy jeździli z Chełmna,Tucholi ale to chyba już nieaktywne.Jest ktoś w stanie się o tym wypowiedzieć?
qwerty88

Post autor: qwerty88 »

Tuchola to Zawisza. Pewnie ktoś tam na Chojniczanke jeździ (ale to raczej jednostki) i to z racji bliskości Chojnic z Tucholą.
fnx73

Tuchola i Chełmno to FC Zawiszy. Arki tam nie ma, jedynie w Chełmnie są jeszcze jednostki za Legią.
KanarET

maczetatata pisze: 29.07.2024, 00:32
KanarET pisze: 28.07.2024, 11:56
Info czy wiedze operacyjna?
info
N'08

Post autor: N'08 »

patrinhotrn pisze: 14.07.2024, 11:52
N'08 pisze: 14.07.2024, 02:23 W kwestii przejmowania osiedli przez Apator. Jak obecnie wygląda sytuacja West Thorn? Kiedyś najmocniejsze osiedla Apatora, następnie całkowicie wybite i przejęte przez Elanę. A jak sytuacja wygląda obecnie?
Tu się wychowałem więc myślę że mogę się wypowiedzieć. West thorn można powiedzieć że się skończył mniej więcej tak jak skończyło się SNA. To były czasy kiedy ludzie z Apatora zaczęli wyjeżdżać za granicę, Koszary i Gagarina z mocnym wsparciec starszych z Elany zaczęli tępić tych co zostali, młodzi zaczęli się przerzucać na Elane. Mniej więcej każdy wie w jaki sposób K. Wybili chuliganke z głowy elanowcy. Klub bokserski w którym trenował W. Z Apatora i kilku jeszcze chlopakow w gimnazjum 22 przestał istnieć. Głównie do tego przyczyniła się emigracja i to się zbiegło w czasie z wymianą pokoleń. Obecnie widać i tutaj odrodzenie Apatora. Co do samej Elany myślę że te celebryctwo i interesy zniszczyły ich od środka. Wiem że swego czasu był konflikt K z chłopakami z rolniczej i K zabronił swoim kolega się trzymać z chłopakami z Rolniczej. Znam kilku chłopaków z Elany którzy odbili od chuliganki po tym jak K sodowa uderzyła do głowy. Na starym bydgoskim widać młodych chłopaków którzy trenują w parkach itp, boksują że starszymi chłopakami no ale zobaczymy. Myślę że właśnie dużo czynników się na Elanie zbiegło w czasie i jest jak jest.
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

A mając na uwadze to co napisałeś - czy prawdą jest to, że początkiem końca SNA były ich ówczesne konszachty z Arką? Chyba najlepsze relacje były z FC Arki z Kościerzyny? Pechem dla Apatora niestety było to, że nie były to już czasy kiedy Arki bali się wszyscy. :)

Kontakty te spowodowały przykręcenie śruby, co kończy się stratą West Thorn przez Apator, zawieszeniem działalności przez SNA (chociaż ostatnimi laty już w zawieszeniu pokazywali się przy paru okazjach z flagą) i praktycznym zanikiem jakiejkolwiek działalności KSA na dobrych parę lat.
Kinan

KanarET pisze: 13.07.2024, 14:53
Kinan pisze: 08.07.2024, 22:06
Blablabla11 pisze: 08.07.2024, 20:13 To już chyba jakiś czas temu takie info latało.

"przejmując większość Rubinkowa" - no ku*** nie uwierze, że Apator przejął największe i najbardziej ludne blokowisko w Toruniu.
Osiedle Rubinkowo ogólnie obecnie wygląda jak typowo Apatorowskie. Na osiedlu w dodatku co jest fenomenem w porównaniu do 10 lat wstecz widać osoby w barwach.
niby tak ale mimo tego wciąż Elana jest tam aktywna, na rubinkowie 1 pojawiają się nawet grafy Elany przy głównych ulicach i widać że są tam aktywni kibice, bardziej bym powiedział że poprostu do apatora dołączyło wielu ludzi, którzy kilka lat temu byli dzieciakami i zwyczajnie w ten sposób ich liczebność się zwiększyła.
Na R1 zostało z 5-10 osób będących wstawionymi Elanowcami + kilka dzieciaków regularnie się wyrzekajacych. 10 lat temu bastion dzisiaj Elana na Rubinkowie jest na wyginięciu.

Byl temat Bydgoskiego, wie ktos może dlaczego główne osiedle Apatora w latach 90' Jakubskie, stało się rewirem Elany? Powolny proces ginięcia Apatora to kwestia Belwederu czy może zaniedbania sprawy przez trójkolorowe barwy na mieście?
witoldpyrkosz

Post autor: witoldpyrkosz »

Za kim jesteś?
pikur75

Post autor: pikur75 »

fnx73 pisze: 30.07.2024, 21:55 Tuchola i Chełmno to FC Zawiszy. Arki tam nie ma, jedynie w Chełmnie są jeszcze jednostki za Legią.
Nie wiesz jak wygląda sytuacja w Chełmży ?? Czy tam tylko Legia czy z racji bliskiej odległości od Torunia są ekipy Elany lub Apatora ?
marmar

Post autor: marmar »

Kinan pisze: 01.08.2024, 08:40
KanarET pisze: 13.07.2024, 14:53
Kinan pisze: 08.07.2024, 22:06
Osiedle Rubinkowo ogólnie obecnie wygląda jak typowo Apatorowskie. Na osiedlu w dodatku co jest fenomenem w porównaniu do 10 lat wstecz widać osoby w barwach.
niby tak ale mimo tego wciąż Elana jest tam aktywna, na rubinkowie 1 pojawiają się nawet grafy Elany przy głównych ulicach i widać że są tam aktywni kibice, bardziej bym powiedział że poprostu do apatora dołączyło wielu ludzi, którzy kilka lat temu byli dzieciakami i zwyczajnie w ten sposób ich liczebność się zwiększyła.
Na R1 zostało z 5-10 osób będących wstawionymi Elanowcami + kilka dzieciaków regularnie się wyrzekajacych. 10 lat temu bastion dzisiaj Elana na Rubinkowie jest na wyginięciu.

Byl temat Bydgoskiego, wie ktos może dlaczego główne osiedle Apatora w latach 90' Jakubskie, stało się rewirem Elany? Powolny proces ginięcia Apatora to kwestia Belwederu czy może zaniedbania sprawy przez trójkolorowe barwy na mieście?
Niezły farmazon, na R1 i częściowo na R2 Elana posiada nadal mocną ekipę, co do bydgoskiego przedmieścia, o ćwiczących chłopakach z Apatora w tej części Torunia nikt nie słyszał, jak sięgam pamięciom, a mieszkam na tym osiedlu dobre kilkadziesiąt lat
ruch kibicowski kibiców żużlowych wyginął ok 15 lat temu.
Ps powoli w Toruniu wszystko wraca do normy sprzed kliku lat, co potwierdza kilka wydarzęń w ostatnim czasie:)
Kinan

pikur75 pisze: 01.08.2024, 19:09
fnx73 pisze: 30.07.2024, 21:55 Tuchola i Chełmno to FC Zawiszy. Arki tam nie ma, jedynie w Chełmnie są jeszcze jednostki za Legią.
Nie wiesz jak wygląda sytuacja w Chełmży ?? Czy tam tylko Legia czy z racji bliskiej odległości od Torunia są ekipy Elany lub Apatora ?
Chełmża 100% Legia
fnx73

W Chełmży Legia. Parę lat temu Elana próbowała coś rozkręcić, ale jakoś szybko się zwinęli.
pikur75

fnx73 pisze: 01.08.2024, 22:16
W Chełmży Legia. Parę lat temu Elana próbowała coś rozkręcić, ale jakoś szybko się zwinęli.
Dzięki
pikur75

Kinan pisze: 01.08.2024, 22:11
Chełmża 100% Legia
Dzięki
Resistance

Post autor: Resistance »

Kinan pisze: 01.08.2024, 22:11
Chełmża 100% Legia
Jeśli chodzi o ekipę to może tak, ale dużo osób mniej lub bardziej kumatych jeździło na żużel.
Soczek01

Post autor: Soczek01 »

Co tam się dziś stało na meczu Apator-GKM? W sektorze gości może góra 400 osób, z tego większość oglądająca na siedząco, brak flag. Zużel to ledwie 14 meczów w roku i tylko 7 u siebie, tu był mecz derbowy w miejscowości oddalonej niecałe 70 kilometrów dalej.
gumisiowytoudi

Post autor: gumisiowytoudi »

GKM miał problemy z ochroną na wejściu. Norma w Toruniu jesli chodzi o zachowanie bialych kaskow.
ODPOWIEDZ