Twins Special pisze: 31.05.2023, 11:18
Zawsze z fasonem pisze: 25.05.2023, 21:06
Już nawet nie chodzi o to, że czujemy się lepsi, jesteśmy Inni niż Wy, jesteśmy tutejsi, mamy swoje tradycje i gwarę. Wy jesteście potomkami ludności napływowej z całej Polski, której przemysł Górnego Śląska zapewnił możliwość normalnej egzystencji, zamiast rzucania widłami gnoju na pobliskie pola. Trochę szacunku gorolu.
Dokładnie tak. Nic dodać nic ująć. Tylko jak przemysł upadł, to my - dzieci rodziców, których rodzice rozrzucali gnój po polu jesteśmy teraz menedżerami i do pracy do Katowic jeździmy do szklanych wieżowców, a wy ze swoją gadką śląskie kopidoły nadajecie się jedynie do pracy na linii montażowej albo remontu ulic - zgodnie z waszą tutejszą tradycją.
Dzięki nam i tym mieszkańcom Górnego Śląska, którzy zamiast kilofu i godki woleli iść na studia, Katowice rozkwitają, budują się nowe osiedla, centrale zachodnich firm, a wy "tutejsi", "ze swoją tradycją i gwarą" zamieszkujecie familoki i slumsy, rozpamiętując stare czasy i naśmiewając się z gorolów co przyjechali na wozach z gnojem :))))
Specjalnie pisałem po polsku, a nie gwarą, by każdy zrozumiał, ale jak widać Ciebie to przerosło. Twoj kolega nieudolnie dowodził, że rzekomo to my, Ślązacy, uważamy się za lepszych. A Ty, twoim postem udowodniłeś, że jest zupelnie na odwrót. Dzięki! To Wam zawdzięczamy fakt, że Katowice rozkwitają? Serio?? Dumny jesteś z posady korposzczura w zagranicznej firmie? Jeśli twoim zdaniem używanie gwary jest jednoznaczne z brakiem wykształcenia to mocno ograniczony jesteś. Kiedy flaga "ZAGŁĘBIE MENADŻERÓW"? Z ciekawości pytam, bo pare razy już widziałem tą kawalkadę limuzyn i hipewozów na zagłębiowskich blachach na S86 stojących w korku. Tak jak piszesz, wszyscy w garniturach paląc cygara czekali cierpliwie by móc dołożyć swą cegiełkę do rewitalizacji Katowic. Jeśli dla Ciebie dla Ciebie mieszkanie w jakiejś klitce w pogierkowskim wieżowcu w Środuli czy tam na Zagórzu ma więcej prestiżu niż mieszkanie w familoku, który ma swoją historię, spory metraż i przydomowy ogródek, to żyj sobie dalej swoim szczurzym zyciem.
P. S. 1 Pytanie personalnie skierowane do Ciebie : Czy Twoi przodkowie po przyjeździe na Zagłębie też dmuchali na żarówkę, bo nie wiedzieli, jak światło zgasić? Ewentualnie czy wynosili wannę po kąpieli na klatkę i pytali sąsiadów, gdzie się wodę wylewa? Serio pytam, bo takich sytuacji było mnóstwo.
P. S.. 2 Przepraszam wszystkich użytkowników za offtop, wiem, że temat dotyczy czegoś innego, ale mie trocha gorol podhajcowoł. Z mojej strony koniec