Potrafili nawet razem stać w klatce na meczu wyjazdowym :) Specyficzny klimat.Rodowity1928 pisze: 24.08.2022, 21:24 Zapytam tutaj może ktoś będący w temacie odpowie.
Kto kręci młyn na Mławiance i jak to było kiedyś? Tzn coś mi świta że lata temu 15-20 oba fc z Mławy dopingowały Mławianke?
Dzieki
Kibicowskie Mazowsze
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
Re: Kibicowskie Mazowsze
W zeszłej rundzie (poza meczem o awans do 3 ligi ) udzielali się tam legioniści, reaktywacja młynu miała miejsce jakoś w połowie rundy jesiennej. Jak jest obecnie i czy coś się dalej dzieje w tym sezonie to niech ktoś z Mławy się wypowie.Rodowity1928 pisze: 24.08.2022, 21:24 Zapytam tutaj może ktoś będący w temacie odpowie.
Kto kręci młyn na Mławiance i jak to było kiedyś? Tzn coś mi świta że lata temu 15-20 oba fc z Mławy dopingowały Mławianke?
Dzieki
Fakt :) Ale mieli też sparing wewnętrzny bodajże młodymi składami (wygrana Lechii). W tamtym czasie Lechia miała w Mławie nawet niezłą bandą, wywodzącą się głównie z OKMu. Inna sprawa, że czołowe osoby z obu fc dobrze ze sobą żyły.WF. pisze: 25.08.2022, 08:57 Potrafili nawet razem stać w klatce na meczu wyjazdowym :) Specyficzny klimat.
Radomskie Południe - pierwsza osiedlowa wigilia 2022.
https://www.youtube.com/watch?v=f8wMIUM1wxY
https://www.youtube.com/watch?v=f8wMIUM1wxY
No właśnie, pisząc dziś wspomnienia z Mławy zastanowiłem się: istnieje tam jeszcze ta Lechia czy już tylko Legia?WF. pisze: 25.08.2022, 08:57Potrafili nawet razem stać w klatce na meczu wyjazdowym :) Specyficzny klimat.Rodowity1928 pisze: 24.08.2022, 21:24 Zapytam tutaj może ktoś będący w temacie odpowie.
Dzieki
Może ktoś opisać sytuację w Żyrardowie?
Szwagier planuje się tam przeprowadzić, i ciekaw jestem jak to tam wygląda ;)
Szwagier planuje się tam przeprowadzić, i ciekaw jestem jak to tam wygląda ;)
Legii jest dużo więcej, ale ogólnie masz rację.GNLS1 pisze: 31.03.2023, 17:00Mam kuzyna w Mławie (pod Mławą) i mówił, że ilościowo może więcej Legi (tv, internet, piłka nożna), jakościowo zdecydowanie Lechia. Pojawiają się na meczach w Gdańsku jak i na wyjazdach.
Obstawialbym że nie wybiorą się w ogóle. Za tydzień na meczu u siebie ze Świtem NDM będą świętować 100 lecie klubu i koncentrują się pewnie na tym. Chociaż mogę się mylić, jak pojadą to spoko. Swoją drogą w poprzedniej rundzie mieli ciekawy i stosunkowo bliski wyjazd do Nowego Dworu Mazowieckiego i nie pojawili się. A co do meczu za tydzień to ciekawe czy Mławska Lechia i Legia połączą siły - co im się już zdarzało w przeszłości niejednokrotnie.
-
Wkontakcie
Marcovia Marki/ 4 liga Mazowiecka

Cicha czemu fotki w Ustroniu robiliscie?
Przejeżdzałem dziś przez Gostynin, w zasadzie widoczne były tylko napisy Wisły Płock i Widzewa.
O dziwo, spotkałem więcej napisów pro RTS, myślałem, że miasto jest bardziej pro Wisła Płock.
Może ktoś opisać jak to tam wygląda, bo przejazdem to ciężko stwierdzić, zwłaszcza gdy całego miasta nie objechałem.
O dziwo, spotkałem więcej napisów pro RTS, myślałem, że miasto jest bardziej pro Wisła Płock.
Może ktoś opisać jak to tam wygląda, bo przejazdem to ciężko stwierdzić, zwłaszcza gdy całego miasta nie objechałem.
Podbijam pytanie . Tez bylem dzis w tych rewirach, duzo napisow za Petra bo to dla mnie jedyna słuszna nazwa, a widziałem też chłopaków z Łodzi z jednej jak i z drugiej strony.
-
sircharles
-
plemplem81
Myślący pisze: 02.07.2023, 21:46Przejeżdzałem dziś przez Gostynin, w zasadzie widoczne były tylko napisy Wisły Płock i Widzewa. O dziwo, spotkałem więcej napisów pro RTS, myślałem, że miasto jest bardziej pro Wisła Płock.
Wypowiedź ekipy Wisły (Petrochemii) Płock w temacie Gostynina w numerze 262 "To My Kibice!":Kaleoa.02 pisze: 08.07.2023, 23:22Podbijam pytanie . Tez bylem dzis w tych rewirach, duzo napisow za Petra [...], a widziałem też chłopaków z Łodzi z jednej jak i z drugiej strony.

Ekipa w rzeczonym numerze bardzo szeroko opisała cały temat z nazewnictwem - kto do używania jakiej nazwy ma prawo. W zasadzie wyczerpane to zostało do spodu, bo dotychczas nigdzie nie została ta kwestia tak dogłębnie opisana z przykładami i przebojami z życia wziętymi. Polecam przeczytać cały wywiad.
Czytajcie polską prasę kibicowską!
-
localfootballfanatic
Dlaczego zakończony został układ Mazovia - Grodzisk?
Czy jest układ Dolcan - Huragan?
Czy Wicher Kobyłka ma zgody/układy?
-
localfootballfanatic
Podbijam temat i dodaje kolejne pytanie o ekipę Orła Zielonka . Widziałem na ich funpage że również się zbierają i robia oprawy.localfootballfanatic pisze: 19.06.2024, 10:52 Dlaczego zakończony został układ Mazovia - Grodzisk?
skąd takie ciśnienie na Gdańsk? wiadomo kosa kosą ale jest jakis konkretny powód? pamietam nawet ze po upadku zgody Lechii z wisłą były jakies spekulacje ze bedzie uklad L-L, Zaglebie podobono ma nawet dobre relacje ze Śląskiem a na niego tez lecą bluzgi
Legia może ewentualnie zostać fan clubem drużyny z Gdańska.batonLL pisze: 26.06.2024, 02:22 skąd takie ciśnienie na Gdańsk? wiadomo kosa kosą ale jest jakis konkretny powód? pamietam nawet ze po upadku zgody Lechii z wisłą były jakies spekulacje ze bedzie uklad L-L, Zaglebie podobono ma nawet dobre relacje ze Śląskiem a na niego tez lecą bluzgi
-
fredperrycp
Jak tam celebrytka Wrzosek? Już nie lata? Pieniądze nie śmierdzą? 
-
fredperrycp
A skąd masz info? Na tiktoku podał?
Ktoś dobrze opisze Mławę? Kto rządzi na trybunach Mławianki? Bo z tego co widzę raz jest tam Lechia, a raz Legia. Skąd w ogóle w tak odległej miejscowości wzięło się FC Lechii? Jakie liczby kręcą na wyjazdach? Kto rządzi w Mławie - Legia czy Lechia?
Temat pewnie byl wałkowany, ale czy wyjaśni ktoś historię z nazwą klubu z Płocka? Jest wiele flag gadżetów itp z nazwą Petrochemia jak i Wisła? Która nazwa jest historyczna dla miastai kibiców i czemu są one dwie ?
W telegraficznym skrócie - Wisla przez blisko 8 lat, tj między 1992 a 1999 rokiem funkcjonowała pod nazwą Petrochemia, a że był to okres gdzie po awansach na szczeble centralny (1 awans do ekstraklasy to 1994) na stadionie pojawiło się wielu nowych kibiców którzy "zostali na dłużej" :) to i utożsamiają się też z tą nazwą. Nazwa Wisła funkcjonuje od 1955 roku, nie licząc powyższej zmiany tego i dwuletniego epizodu z nazwa Orlen na przełomie wieków.
Tam było chyba kilka różnych nazw: Orlen, Petrochemia, Petro.F4NATIC0 pisze: 19.08.2025, 14:33 W telegraficznym skrócie - Wisla przez blisko 8 lat, tj między 1992 a 1999 rokiem funkcjonowała pod nazwą Petrochemia, a że był to okres gdzie po awansach na szczeble centralny (1 awans do ekstraklasy to 1994) na stadionie pojawiło się wielu nowych kibiców którzy "zostali na dłużej" :) to i utożsamiają się też z tą nazwą. Nazwa Wisła funkcjonuje od 1955 roku, nie licząc powyższej zmiany tego i dwuletniego epizodu z nazwa Orlen na przełomie wieków.
Moim zdaniem prawdziwy ruch kibicowski w Płocku (pomijając wcześniejsze FC klubów z innych miast) pojawił się po zmianie nazwy na Petrochemię. Wtedy nastała zgoda z Widzewem (kontakty głównie z Kutnem). Nie trwała zbyt długo, ale była intensywna, bo RTS był w Płocku bardzo popularny.
W dużym skrócie jest tak jak piszecie. Dla wielu ludzi początek kibicowania wiązał się z Perrochemią. Orlen i zmiana barw były nie do przyjęcia więc wrócono do macierzystej nazwy Wisla i zostawiono tradycyjne kolory. Nazwy Wisła i Petrochemia/Petra były używane równolegle. Od pewnego czasu z Petrochemią/Petrą utożsamia się bardziej ekipę sportową a z Wisłą ultrasów.
To tak w największym uproszczeniu.
To tak w największym uproszczeniu.
-
navijaci88
Stomil Olsztyn też ma nazwę od firmy opon i nikt nie wyobraża sobie innej nazwy
dzięki za odp. Bardzo malo mam skojarzen z klubem z Płocka a jedynie co kojarze to ze trzymacie z Hutnikiem Kraków ? pozdrawiam.F4NATIC0 pisze: 19.08.2025, 14:33 W telegraficznym skrócie - Wisla przez blisko 8 lat, tj między 1992 a 1999 rokiem funkcjonowała pod nazwą Petrochemia, a że był to okres gdzie po awansach na szczeble centralny (1 awans do ekstraklasy to 1994) na stadionie pojawiło się wielu nowych kibiców którzy "zostali na dłużej" :) to i utożsamiają się też z tą nazwą. Nazwa Wisła funkcjonuje od 1955 roku, nie licząc powyższej zmiany tego i dwuletniego epizodu z nazwa Orlen na przełomie wieków.
-
maszerujlubgin
Fabryka opon to ten klub dawno temu kopneła w dupe więc chujowy przykładnavijaci88 pisze: 20.08.2025, 08:21 Stomil Olsztyn też ma nazwę od firmy opon i nikt nie wyobraża sobie innej nazwy
Więcej jest przykładów nazw klubów powstałych i funkcjonujących przy zakładach pracy, których nazwa nawiązuje do tego zakładu - Petrochemia, Stomil, Elana, Motor, Iglopol, Anilana, Ursus, etc. etc.maszerujlubgin pisze: 20.08.2025, 09:21Fabryka opon to ten klub dawno temu kopneła w dupe więc chujowy przykładnavijaci88 pisze: 20.08.2025, 08:21 Stomil Olsztyn też ma nazwę od firmy opon i nikt nie wyobraża sobie innej nazwy
-
Spaacerowicz
Motor? Szczerze mówiąc nie znam takiego zakładu, z wymienioną resztą zgoda. Jeśli chodzi o Lublin to w ręcznej Montex, nazwa została chociaż już tego sponsora nie ma od dawna.F4NATIC0 pisze: 20.08.2025, 14:34Więcej jest przykładów nazw klubów powstałych i funkcjonujących przy zakładach pracy, których nazwa nawiązuje do tego zakładu - Petrochemia, Stomil, Elana, Motor, Iglopol, Anilana, Ursus, etc. etc.maszerujlubgin pisze: 20.08.2025, 09:21Fabryka opon to ten klub dawno temu kopneła w dupe więc chujowy przykładnavijaci88 pisze: 20.08.2025, 08:21 Stomil Olsztyn też ma nazwę od firmy opon i nikt nie wyobraża sobie innej nazwy
Faktycznie Motor to zbyt duże uproszczenie, chociaż można powiedzieć że skoro klub powstał przy Fabryce Samochodów Ciężarowych to nazwa Motor jest też nawiązaniem, z tym że nie dokładnie do nazwy przedsiębiorstwa a bardziej do przredmiotu działalności.Spaacerowicz pisze: 21.08.2025, 09:52Motor? Szczerze mówiąc nie znam takiego zakładu, z wymienioną resztą zgoda. Jeśli chodzi o Lublin to w ręcznej Montex, nazwa została chociaż już tego sponsora nie ma od dawna.F4NATIC0 pisze: 20.08.2025, 14:34Więcej jest przykładów nazw klubów powstałych i funkcjonujących przy zakładach pracy, których nazwa nawiązuje do tego zakładu - Petrochemia, Stomil, Elana, Motor, Iglopol, Anilana, Ursus, etc. etc.maszerujlubgin pisze: 20.08.2025, 09:21
Fabryka opon to ten klub dawno temu kopneła w dupe więc chujowy przykład
-
Spaacerowicz
Nie no to zupełnie co innego bo tym tokiem rozumowania to można o każdym Górniku tak napisać bo powstał przy jakiejś kopalni ;)F4NATIC0 pisze: 21.08.2025, 12:09Faktycznie Motor to zbyt duże uproszczenie, chociaż można powiedzieć że skoro klub powstał przy Fabryce Samochodów Ciężarowych to nazwa Motor jest też nawiązaniem, z tym że nie dokładnie do nazwy przedsiębiorstwa a bardziej do przredmiotu działalności.Spaacerowicz pisze: 21.08.2025, 09:52Motor? Szczerze mówiąc nie znam takiego zakładu, z wymienioną resztą zgoda. Jeśli chodzi o Lublin to w ręcznej Montex, nazwa została chociaż już tego sponsora nie ma od dawna.F4NATIC0 pisze: 20.08.2025, 14:34
Więcej jest przykładów nazw klubów powstałych i funkcjonujących przy zakładach pracy, których nazwa nawiązuje do tego zakładu - Petrochemia, Stomil, Elana, Motor, Iglopol, Anilana, Ursus, etc. etc.