Na posty grzegorza vel Torcida nie odpowiadam, jak chcesz zweryfikuj się na PW za kim jesteś i gdzie można uzyskać potwierdzenie osiedle/FC, z chęcią porozmawiam z tobą gdzie indziej.
merek13 pisze: ↑01.03.2023, 20:16
Po pandemii i tym całym cyrku teorie spiskowe są jak najbardziej na miejscu. Szekle są w stanie zrobić wszystko ze wszystkimi. Wytłumaczy mi ktoś jakim cudem kacapy rozpierdzielaja poligon w Jaworowie(aż się Kukiz w tv obsrał bo znajomi byli a tu boom a nie jak w grze komputerowej). A bidulki nie potrafią trafić w 650 km torów linii kolejowej do Kijowa? Tylko pielgrzymki jeżdżą do żydka jak do Częstochowy? Następny hit nie potrafią trafić w drogi zaopatrzenia którymi jedzie ciężki sprzęt 1000 km z Polski. W 24 godz. po rozpoczęciu konfliktu odcina się takie rzeczy. I nie tłumaczcie mi o opl bo oni strącają 110% tego co leci

a teraz lament pod Bahmutem dejta samoloty bo rusy nakurwiają z powietrza. A na koniec Hit z łonetu czy wp. Patrzę kiedyś artykuł myślę oooo poczytam. Bayaktary były piosenki i duperele taaaak ku*** tydzień rusy ogarnęły i wszystkie poszły do piachu. Oficjalnie przewaga w artylerii 7-1 a jak jest naprawdę? 10-1? Reduta Ordona się kłania wstąpiłem na działo 200 armat grzmiało. Za rok może dwa konfliktu to baby pójdą na front albo gieroje z Polski bo te ukry co są u nas to do Kanady pojadą. Bo wrócą tam na swoje pola jak my do Lwowa. Dyskusja spoko można by oddzielny temat założyć albo dwa jeden dla onuc drugi dla banderowców. I nie wyzywajmy się bo im w to graj a jak będziemy zjednoczeni to jest moc. Zobaczcie jak srają się o jeden baner Ślaska. A jak będzie wiecej takich banerów i zorganizowane jasne stanowisko Polskie to się obsrają. Przypominam że Wybory mamy na jesień.
To nie jest tak, że nie strzelają w linie kolejowe, na początku strzelali zarówno w linie kolejowe, mosty jak i tunele. Na początku wojny, gdy wstawiano jeszcze wszystkie efekty ostrzałów, nie raz widziałem zniszczone linie kolejowe czy np. uszkodzony Tunel Beskidzki. Teraz mocno ograniczyli wrzucanie zdjęć, aby nie pokazywać w co trafili.
Tutaj im się to po prostu nie opłaca. Raz, te rakiety nie lecą kilku sekund, ale kilkanaście minut jak nie godziny
i łatwiej wycelować w koszary lub miejsce koncentracji wojsk niż np pociąg przewożący uzbrojenie. Dwa, linie kolejowe są małe a błąd rakiet dalekiego zasięgu używany przez Rosje, ma kilka metrów. Tak więc ciężko trafić w linię kolejową strzelając np 1 rakietą. Trzy, Ukraina mocno dba o linie kolejowe w czasie wojny i praktycznie po każdym zniszczeniu na bieżąco to naprawia. Tak więc nie ma to najmniejszego sensu, opóźniać transport o np kilka godzin, gdzie zmarnują na to kilka rakiet wartych miliony.
Drugim aspektem jest to, że liniami tymi uciekali/uciekają Ukraińcy przed wojną. Rosja nie popełni aż tak dużego błędu i nie zniszczy dróg ucieczki, bo dba o opinię publiczną w innych krajach. Może to głupio brzmi, ale grają na uczuciach zachodu. Już teraz pojawiają się znaki znudzenia wojną, a atak i odcięcie dróg ucieczki ponownie rozgrzeje temat, bo "Ukraińcom przeszkadzają w ucieczce" i trzeba im pomóc dostawami sprzętu. A tak grzeją temat, że Ukraińcy uciekają nie przed wojną, ale rządem w Kijowie.
Drogi, o których wspominasz również nie tak łatwo zniszczyć, zmień swoje wyobrażenie o rakietach, bo ewidentnie nie masz pojęcia, ile taka rakieta leci. Stąd uderzenia np na centra logistyczne w głębi kraju niż trasy dojazdowe.
O OPL też ewidentnie nie masz pojęcia, bo ona nie ma zasięgu na cały kraj tylko jeden wybrany kierunek. Po atakach na infrastrukturę krytyczną rozstawili OPL bliżej nich. OPL też tracą cały czas, to nie jest tak, że stawiasz to i jesteś bezpieczny. Do tego nie dotarły jeszcze Patrioty, na których jeszcze ćwiczą.
O banerze Śląska pisałem już kilka razy, nie chcę poruszać prostego tematu.