Hugo Boss pisze: ↑22.08.2022, 19:06
To ja w związku z tym. W opisie Polonii Przemyśl czytam o "wojnie w Ukrainie". Całe życie mówiło/pisało się "na Ukrainie", tak samo jak "na Litwie" czy "na Lubelszczyźnie". Nową wersję usilnie propagują media typu wyborcza, onet czy tvn, dziwnym trafem akurat od lutego/marca. Wcześniej to nie miało miejsca. Mocno zdziwiłem się widząc "nowomowę" w piśmie kibicowskim.
Dobrze myślisz, ale porównywanie regionu Lubelszczyzny do suwerennego państwa jest nietrafne. Bo właśnie o tą niezależność tu chodzi. Łap wyklarowanie tematu - Rada Języka Polskiego:
[link] oraz Państwowe Wydawnictwo Naukowe:
[link]. Nie posądzałbym tych instytucji o tęczowe spiski ;). Racja jednak, że ten temat podniesiony został od marca br. Przejrzałem historię stron - faktycznie nikt o tym wcześniej nie pisał. Dobrze, że w końcu to zostało uwypuklone.
Hugo Boss pisze: ↑22.08.2022, 19:06
Wg mnie nawet lepiej, że prowadzący jest z mniejszej ekipki, nawet balansującej na granicy istnienia. Przynajmniej mamy w TMK obiektywizm.
Mam wrażenie, że w wielu sytuacjach to w ogóle mi otwiera drzwi do jakichkolwiek rozmów. Właśnie zaściankowość mojej prawie nieżyjącej grupy kibicowskiej i w pewnym sensie jej folklor powodują, że mogę rozmawiać i z Widzewem Łódź, i z Lechem Poznań, i z Zagłębiem Sosnowiec, i z Cracovią, i ze Śląskiem Wrocław itp., itd. Dla ludzi jestem po prostu niegroźny szaraczek. No i świetnie, że tak jest.
Bardzo żałuję, że na wywiady zacząłem jeździć tak późno, od momentu, gdy przejąłem prowadzenie pisma i postawiłem wywiady jako numer 1 w "TMK". Wszystkie wcześniejsze były robione fatalną metodą wysyłania pytań mailem - to był dramat. Dziś z tych ekip, które dały wywiady mailowe wycisnąłbym dużo więcej ciekawych wątków. Szkoda wielka.
Jeszcze parę słów odnośnie wywiadów - w ostatnich 3 miesiącach zrobiłem wielki tour de Polska. Poszło Podkarpacie, Lubelszczyzna, Podlasie oraz Pomorze. 9 wywiadów czeka na swoją kolej, a jeszcze w centralnej Polsce zapowiada się numer 10. Od października rusza wywiadowa karuzela, bo we wrześniu priorytetem były relacje z meczów pucharowych polskich ekip. Przypuszczalnie żadnej z nich nie znajdziecie w necie.