2DoZada pisze: 10.01.2021, 00:45
Będę się rozpierda(L)ał , dopóki wszystkie moje koszmary nie przestaną mi się kojarzyć z widzewiakami itd. będę czymś w podobie... forumowego pisuaru. ;)
Dyzia ty już nim jesteś
Na baczność hanka, nie ma czasu na drzemki!
Mój ojciec ma bilet na pociąg specjalny z 1966 roku na mecz w II lidze - Górnik Wałbrzych - Lech Poznań. I wtedy już takiego określenia się używało - mówiąc generalnie o kibicach z Poznania. Jednakże nie były to "wycieczki zakładowe". Zorganizowanym ruchem kibicowskim z pewnością nie można tego było nazwać, ale grupy osób z osiedli, wiosek, podpoznańskich miasteczek i miast w Wielkopolsce wspólnie "organizowały się" i "łączyły" w specjalach organizowanych przez PKP. PKP była wtedy "sponsorem" Lecha Poznań.
Były to pospolite ruszenia - ale podkreślam - zorganizowanym ruchem nie można było tego nazwać. Chcę jedynie podkreślić, że nie mówimy tylko o latach 70-80 - jak podkreślali niektórzy, tylko również o końcówce lat 60-siątych. Kibicowanie Kolejorzowi zawsze było specyficzne - patrz klub regionu. Co do słynnego meczu w Częstochowie - miałem okazję wysłuchać kilkunastu osób z jednej i kilku z drugiej strony. Wycieczki zakładowe - wycieczkami zakładowymi, ale poprzez "transfer do wojska" Okonia straciły swój "januszowy" charakter. Warto dodać, że obie strony miały bardzo ciekawe doświadczenia z milicją (pamiętajmy to rok 1980, tuż przed kolejnym "zakrętem historii"). Temat walki z aparatem represji był poruszany przez praktycznie każdego z rozmówców. Krąży plotka, że komendant milicji odpowiedzialny za bezpieczeństwo meczu poprosił o pomoc wojsko stacjonujące w okręgu górnośląskim. Na ile jest to prawda - nie wiem. I przypuszczam, że nikt z nas się tego nie dowie. Gwoli wyjaśnienia i jako ciekawostkę postanowiłem jednak poruszyć ten wątek.
mam pytanie, które rzeczywiście trapi mnie od dawna. Na jakich dzialaniach skupiaja sie kibice Czarnych Słupsk? wspieraja jakas sekcje swojego klubu? FC Lechii? bo slychac o nich jedynie podczas rocznic zabójstwa przez paly Śp. Przemka oraz gdy wspieraja Lechie lub Bytovie. Pytam poważnie, bo dla mnie to ewenement w PL.
DiglettOi pisze: 12.01.2021, 16:52
mam pytanie, które rzeczywiście trapi mnie od dawna. Na jakich dzialaniach skupiaja sie kibice Czarnych Słupsk? wspieraja jakas sekcje swojego klubu? FC Lechii? bo slychac o nich jedynie podczas rocznic zabójstwa przez paly Śp. Przemka oraz gdy wspieraja Lechie lub Bytovie. Pytam poważnie, bo dla mnie to ewenement w PL.
Są na każdym meczu u nas, i na większości wyjazdów.
Nie kupisz.
Z tego co czytałem nigdy więcej zaczęło współprace z allegro w 2017 i zrobili porządek według swoich chorych wymysłów.
ośrodek monitorowania zachowań rasistowskich... gdzieś w 2018 zrobił aferę i olx się zesrał.
Jeszcze w zeszłym roku BBC coś tam dołożyło.
Tak, że na polskich stronach nie ma szans. Może na jakiejś zagranicznej ale ciężki temat.
23 cm w zwisie pisze: 04.03.2021, 21:52
Może w tym temacie zapytam.
Czy ktoś wie, gdzie aktualnie (w sieci) kupię koszulkę/bluzę "Shooting Club" Janusza Walusia ???
Kiedyś było ich wszędzie pełno, a teraz godzinę szukałem i nie mogłem nigdzie znaleźć.
Dzięki za pomoc !
Możesz gdzieś w agencji reklamowej sobie wykonać taki nadruk
23 cm w zwisie pisze: 04.03.2021, 21:52
Może w tym temacie zapytam.
Czy ktoś wie, gdzie aktualnie (w sieci) kupię koszulkę/bluzę "Shooting Club" Janusza Walusia ???
Kiedyś było ich wszędzie pełno, a teraz godzinę szukałem i nie mogłem nigdzie znaleźć.
Dzięki za pomoc !
Na grupach kolekcjonerskich koszulki , szaliki popytaj .
Co do 60 to ostatnio byłem świadkiem jak ojciec spytał syna(na oko z 12-13 lat) gdzie i z kim się szwędał po lekcjach a małolat na to że nie może odpowiedzieć bo nie jest 60tką.Chłop nawet nie skumał o co chodzi tylko kiwnął ręką. A ja się w duchu uśmiechnąłem i pomyślałem kumaty dzieciak będą z niego ludzie.
A mnie trapi co robicie ze starymi barwami koszulkami bluzami itp które już nie nadaja sie do chodzenia ? Wyrzucacie do kosza , palicie, czy zachowujecie i macie specjalne miejsce w szafce na wiekowe ubrania ?
obserwatorr88 pisze: 20.01.2022, 00:05
A mnie trapi co robicie ze starymi barwami koszulkami bluzami itp które już nie nadaja sie do chodzenia ? Wyrzucacie do kosza , palicie, czy zachowujecie i macie specjalne miejsce w szafce na wiekowe ubrania ?
Też mnie to trochę trapi. Ja dotychczas odkładałem do specjalnej szafki, ale przez lata się tego nazbierało i rozważam spalenie.
obserwatorr88 pisze: 20.01.2022, 00:05
Też mnie to trochę trapi. Ja dotychczas odkładałem do specjalnej szafki, ale przez lata się tego nazbierało i rozważam spalenie.
Fajne pytanie bo sam mam podobny problem. Ponadto i tak mam za dużo tych przeróżnych gadżetów wiec postanowiłem ograniczyć przyjmowanie do minumum bo nie mam na to miejsca, a i tak na codzień w tym nie chodzę.
Osobiście póki co niczego nie wyrzuciłem, ale mam schowane w kartonie i sobie tak leży i czeka. Zapewne pójdzie z dymem kiedyś bo nie wyobrażam sobie, żebym miał wyrzucić barwy do śmieci.
U mnie tak samo, zdecydowany nadmiar tego wszystkiego. Niczego jeszcze nie wyrzucilem, jedna koszulka ulegla zniszczeniu a poza tym te rzeczy juz schodzone leza gdzies na dnie szafy i czekaja w sumie nie wiem na co. Nie zbieram juz nowych gadzetow, smigam w tym co nagromadzilem przez lata albo casual.
Jessica B. pisze: 22.01.2022, 13:16
To może w końcu zaproponuj coś sensownego, bo póki co to tylko tak pierdolissz i pierdolissz i nic z tego nie wynika.
Dostałaś wystarczająco drugi raz, wyczerpująca wiadomosc/propozycję. Więc czekam aż odpiszesz.
Pyatlem już kiedyś ale odpowiedź nie padła. Jak wyglądały wyjazdy Apatora i Elany na mecze Rychu za czasów zgód obu druzyn z Torunia? Zdażały się spięcia czy na dzień meczu byl układ o nieogresji?
Np tak.
Ruch Chorzów-Górnik Zabrze 2008
Już w nocy przed derbami na trasie obrywa Elana Toruń,na którą ustawiły się połączone siły Zawiszy i ŁKS-u(po około 80 osób z Łodzi i Bydgoszczy).Torunianie zrywają się,część z nich obrywa,w ręcę rywali wpada pudło z 35 bluzami Ruchu pozostawione w jednym z bagażników.Natomiast już po meczu elanowcy odbijaja sobie niepowodzenia,atakując autokar fanów Apatora,który nie podejmuje walki.
Czyli odwagi nie starczyło na Zawiszę,ale na Apator to juz byli kozaki,chociaż byli razem na meczu swojej zgody.
ostr pisze: 23.01.2022, 12:53
Pyatlem już kiedyś ale odpowiedź nie padła. Jak wyglądały wyjazdy Apatora i Elany na mecze Rychu za czasów zgód obu druzyn z Torunia? Zdażały się spięcia czy na dzień meczu byl układ o nieogresji?
Jeżdżenie na inne mecze, goszczenie przez inne grupy/dzielnice/FC. Jak już się spotkali na tym samym meczu to zależy kto i w ile osób był. Przycinanie, groźne miny lub jakieś zaczepki i czekanie na siebie w Toruniu. Z tego co kojarzę to pod koniec zgody były jakieś dwa większe spięcia - derby Śląska i coś jeszcze.
Tak jak pisze Resitance.
Znam chopców(nie z ekipy) którzy gościli Apator i delikatnie mówiąc nie przepadali za Elaną. Koniec końców ta zgoda paść musiała no ale prywatne kontakty niektórych osób pozostały jeszcze przez jakiś czas.