TMK
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
-
UrzadSkarbowy
Re: TMK
No też w szoku jestem, wywiad dobry i nawet w miarę obiektywny :)
-
UrzadSkarbowy
ja pierwszy raz kupiłem TMK od bardzo dawna (dzban ze mnie, teraz odkryłem że można online kupować) i nawet jak te wywiady się skończą to zostają relacje których nie ma na tych zjebanych SO czy forach także warto :)23 cm w zwisie pisze: 11.11.2021, 10:36Też jeśli już kupuję, to wyłącznie dla wywiadów. Aż strach pomyśleć co się stanie z pismem, jak się skończą wywiady.airmax360 pisze: 10.11.2021, 21:50 Jest już normalnie nowy nr w sprzedaży.
Wywiad z Elana ma z 15 stron, ale nie czytałem póki co jeszcze. W sumie kupuje właśnie o wywiady....
Pozostanie internet i kibice.net :)
-
bywalec_stadionów
Niby się przyznają do wtop wizerunkowych i do jakiś porażek, ale w dalszym ciągu sądzą, że mają najlepszą bandę (patrząc na jakość, a nie ilość) i nikt nie chce do nich wyjść.
Chyba tylko dla Ciebie.Opowiadają jaka to maja bandę a na wyjazdazh ostatnich same zera.Na kilku wstecz zamiast bandy to obrywali zwykli kibice.UrzadSkarbowy pisze: 11.11.2021, 08:54 No też w szoku jestem, wywiad dobry i nawet w miarę obiektywny :)
Dużo wymijających odpowiedzi i ogólnie klimat skruchy w wywiadzie Elany.Ja rozumiem, że Krystian mimo młodego wieku był olbrzymim motorem napędowym toruńskiej ekipy, ale żeby z tych kilkudziesięciu(?)osób, które udzielały się na polu chuligańskim nie można było upoważnić jedne osoby do wywiadu , tylko wyznaczyć fanatyka ze starej gwardii urodzonego w końcówce lat 70 tych to świadczy chyba tylko o tym,że ekipa Elany na dzień dzisiejszy to równe zero.Nie żebym ubliżał chłopu,bo domyślam się kim był odpowiadający na pytania, ale jemu bliżej do klubu(zajmuje nawet jakieś miejsce w zarządzie),organizowaniu akcji charytatywnych niż do aktualnej sceny chuligańskiej i jest na pewno wiele rzeczy o których nie wiedział a słyszał z 2 ręki.Zresztą kilka rzeczy jest mega mocno podkoloryzowanych chociażby zasadzka ŁKS i Zawiszy gdzie niby koalicji było 300 osób.
-
plemplem81
W rozmowie brały udział 3 osoby ze strony Elany.
ślusarz pisze: 08.09.2020, 14:20 Dobry wywiad. Fajnie się czyta, chociaż mam wrażenie, że niektóre niewygodne tematy celowo zostały ominięte. Jestem ciekawy jak w tamtych czasach widzieli te starcia w Warszawie, czy oceniali te awantury tak samo jak ich przeciwnicy z Olsztyna. Mówię o tamtych czasach w których te dymy się odbywały bo obecne czasy nie interesują mnie. Wiadomo, że tu na forum jest jeden mitoman który pod różnymi nickami z chęcią napisałby nowa historie. Druga sprawa, to gość z którym robiony był wywiad chyba pisał tu od czasu do czasu na forum i wrzucał opisy awantur Stomilu z różnymi ekipami na przestrzeni tych wszystkich lat. Jestem ciekawy czy udzielał się też X lat temu na kanale IRC #kibice... ;)
I wciąż piszę. A co do IRC... nawet nie wiem co to jest.
-
plemplem81
Okocimski Brzesko
Reportaże (28 meczów);
Wymarłe ekipy: województwo opolskie;
Polskie koalicje (Wschodnia Horda);
Old school: Górnik Wałbrzych, Górnik Zabrze, Lech Poznań, Pogoń Leżajsk oraz Najmniejsi;
No i etatowo: To i owo Pacanowo, Z uKosa, To i owo na bojowo, Liga pod lupą oraz Odchamiacz.
-
plemplem81
Do druku magazyn poszedł tydzień temu w poniedziałek, więc przypuszczam, że dziś-jutro (najpóźniej) powinien być do nabycia w salonach prasowych.
-
Kudryashov
Plemplem mam jedno pytanie co TMK +. Czy w najbliższym numerze będzie można się spodziewać zapowiedzianą w letnim numerze plusa historię fanatyków Boteva? W jesiennym jej nie było, a dosyć mocno na nią czekam.
8 grudnia w sprzedaży ukaże się 241. numer miesięcznika „To My Kibice!”. Sprawdź, co przygotowaliśmy dla Ciebie w najnowszym wydaniu magazynu!
„To My Kibice” nr 12 (241) grudzień 2021
W NUMERZE:
Fotoreportaże z 28 meczów:
Legia Warszawa-SSC Napoli
Pogoń Szczecin-Jagiellonia Białystok
Wisła Kraków-Śląsk Wrocław
Piast Gliwice-Legia Warszawa
Górnik Zabrze-Zagłębie Lubin
Górnik Łęczna-Lech Poznań
Wisła Kraków-Cracovia
Legia Warszawa-Stal Mielec
Arka Gdynia-Resovia Rzeszów
Widzew Łódź-ŁKS Łódź
GKS Jastrzębie-GKS Katowice
GKS Katowice-Korona Kielce
Stomil Olsztyn-Zagłębie Sosnowiec
Motor Lublin-Stal Rzeszów
Hutnik Kraków-Ruch Chorzów
Broń Radom-Polonia Warszawa
Igloopol Dębica-JKS Jarosław
Warta Sieradz-Pogoń Zduńska Wola
ROW Rybnik-Góral Żywiec
Płomień Dębe Wielkie-Mazovia Mińsk Mazowiecki
Astra Krotoszyn-Ostrovia Ostrów Wielkopolski
Górnik Wałbrzych-Skałki Stolec
Spartak Wielkanoc Gołcza-LZS Stare Bukowno
GKP Targówek-Jedność Warszawa
Świt Nowy Dwór Mazowiecki-Lechia Gdańsk
KKS Kalisz-Raków Częstochowa
Stal Ostrów Wielkopolski-Anwil Włocławek
Anwil Włocławek-Czarni Słupsk
Ależ się dzieje! Coś niesamowitego! Dawno, bardzo dawno, nie było tak kolorowej, barwnej i pełnej sektorów wyjazdowych Polski kibicowskiej. Derby Krakowa z kibicami gości, a szczególnie derby Łodzi również z obiema ekipami w swoich sektorach – to istne perełki i crème de la crème naszej sceny! Wszystko to w pełni zrelacjonowane na naszych łamach i to przez bezstronnego obserwatora. Jeśli śmigacie na mecze, czujecie w sobie zacięcie pisarskie i chcielibyście się podzielić wrażeniami z meczów, na których byliście jako bezstronni obserwatorzy – piszcie do nas na maila. Takie opisy są zawsze na wagę złota. Niepodrabialne.
Na łamy „TMK” powróciła rubryka „Wymarłe ekipy”. Pomimo, że wciąż się bardzo wiele dzieje i nudno na pewno na polskich stadionach nie jest, uznaliśmy, że już najwyższy czas wrócić do cyklu, który jest wyczekiwany przez wielu czytelników naszego magazynu. Tym razem opisujemy scenę z województwa opolskiego. Wielu powie – nudnego. Nic bardziej mylnego!
Wywiadu naszemu miesięcznikowi udzielili fanatycy brzeskiego Okocimskiego. To niemedialna ekipa ze wschodnich krańców województwa małopolskiego. Przeczytacie o meandrach relacji kibiców biało-zielonych z krakowską Wisłą oraz tarnowską Unią. Dowiecie się ciekawych sytuacji z chuligańskiego szlaku, jakie przyszło im trafić na swoich ścieżkach. Poszerzycie też wiedzę, dlaczego pierwsza chuligańska ekipa nazwała się tajemniczo Necromans.
„Polskie koalicje” otwierają przed Wami kolejny rozdział – tym razem przestawiona została Wschodnia Horda i data po dacie prezentowane są dzieje funkcjonowania tej koalicji na polskiej scenie kibicowskiej.
Etatowo w numerze stałe pozycje:
– „To i owo Pacanowo”
– „Z Ukosa”
– „Old School” Górnik Wałbrzych, Górnik Zabrze, Lech Poznań, Pogoń Leżajsk i Najmniejsi
– „Liga pod lupą”
– „Odchamiacz”
Polska-kibolska na 84 stronach. Fotki, historie, wywiady, reportaże, felietony, artykuły – wszystko to w cenie 12,90 zł (dostępna również prenumerata i jednorazowa sprzedaż wysyłkowa poprzez tomykibice.pl oraz skleptmk.pl).
„To My Kibice” nr 12 (241) grudzień 2021
W NUMERZE:
Fotoreportaże z 28 meczów:
Legia Warszawa-SSC Napoli
Pogoń Szczecin-Jagiellonia Białystok
Wisła Kraków-Śląsk Wrocław
Piast Gliwice-Legia Warszawa
Górnik Zabrze-Zagłębie Lubin
Górnik Łęczna-Lech Poznań
Wisła Kraków-Cracovia
Legia Warszawa-Stal Mielec
Arka Gdynia-Resovia Rzeszów
Widzew Łódź-ŁKS Łódź
GKS Jastrzębie-GKS Katowice
GKS Katowice-Korona Kielce
Stomil Olsztyn-Zagłębie Sosnowiec
Motor Lublin-Stal Rzeszów
Hutnik Kraków-Ruch Chorzów
Broń Radom-Polonia Warszawa
Igloopol Dębica-JKS Jarosław
Warta Sieradz-Pogoń Zduńska Wola
ROW Rybnik-Góral Żywiec
Płomień Dębe Wielkie-Mazovia Mińsk Mazowiecki
Astra Krotoszyn-Ostrovia Ostrów Wielkopolski
Górnik Wałbrzych-Skałki Stolec
Spartak Wielkanoc Gołcza-LZS Stare Bukowno
GKP Targówek-Jedność Warszawa
Świt Nowy Dwór Mazowiecki-Lechia Gdańsk
KKS Kalisz-Raków Częstochowa
Stal Ostrów Wielkopolski-Anwil Włocławek
Anwil Włocławek-Czarni Słupsk
Ależ się dzieje! Coś niesamowitego! Dawno, bardzo dawno, nie było tak kolorowej, barwnej i pełnej sektorów wyjazdowych Polski kibicowskiej. Derby Krakowa z kibicami gości, a szczególnie derby Łodzi również z obiema ekipami w swoich sektorach – to istne perełki i crème de la crème naszej sceny! Wszystko to w pełni zrelacjonowane na naszych łamach i to przez bezstronnego obserwatora. Jeśli śmigacie na mecze, czujecie w sobie zacięcie pisarskie i chcielibyście się podzielić wrażeniami z meczów, na których byliście jako bezstronni obserwatorzy – piszcie do nas na maila. Takie opisy są zawsze na wagę złota. Niepodrabialne.
Na łamy „TMK” powróciła rubryka „Wymarłe ekipy”. Pomimo, że wciąż się bardzo wiele dzieje i nudno na pewno na polskich stadionach nie jest, uznaliśmy, że już najwyższy czas wrócić do cyklu, który jest wyczekiwany przez wielu czytelników naszego magazynu. Tym razem opisujemy scenę z województwa opolskiego. Wielu powie – nudnego. Nic bardziej mylnego!
Wywiadu naszemu miesięcznikowi udzielili fanatycy brzeskiego Okocimskiego. To niemedialna ekipa ze wschodnich krańców województwa małopolskiego. Przeczytacie o meandrach relacji kibiców biało-zielonych z krakowską Wisłą oraz tarnowską Unią. Dowiecie się ciekawych sytuacji z chuligańskiego szlaku, jakie przyszło im trafić na swoich ścieżkach. Poszerzycie też wiedzę, dlaczego pierwsza chuligańska ekipa nazwała się tajemniczo Necromans.
„Polskie koalicje” otwierają przed Wami kolejny rozdział – tym razem przestawiona została Wschodnia Horda i data po dacie prezentowane są dzieje funkcjonowania tej koalicji na polskiej scenie kibicowskiej.
– „To i owo Pacanowo”
– „Z Ukosa”
– „Old School” Górnik Wałbrzych, Górnik Zabrze, Lech Poznań, Pogoń Leżajsk i Najmniejsi
– „Liga pod lupą”
– „Odchamiacz”
Polska-kibolska na 84 stronach. Fotki, historie, wywiady, reportaże, felietony, artykuły – wszystko to w cenie 12,90 zł (dostępna również prenumerata i jednorazowa sprzedaż wysyłkowa poprzez tomykibice.pl oraz skleptmk.pl).
-
The-Best.Dobry-Ziom
Jest tam coś o https://zrzutka.pl/an4n2e która wisi już od dłuższego czasu w necie ale wobec braku większego zainteresowania pojawiła się kilka dni temu podobna na bardziej wiarygodnym portalu?
https://twojazbiorka.pl/zbiorki/32/pomo ... -Walusia-1
https://twojazbiorka.pl/zbiorki/32/pomo ... -Walusia-1
-
The-Best.Dobry-Ziom
Gdzieś w ogóle doszło i ktoś potrafi mi odpowiedzieć na moje pytanie?
The-Best.Dobry-Ziom pisze: 09.12.2021, 12:46 Jest tam coś o https://zrzutka.pl/an4n2e która wisi już od dłuższego czasu w necie ale wobec braku większego zainteresowania pojawiła się kilka dni temu podobna akcja na bardziej wiarygodnym portalu
https://twojazbiorka.pl/zbiorki/32/pomo ... -Walusia-1?
-
plemplem81
Historia kibicowska Boteva będzie w numerze wiosennym, bo do zimowego znów "nie weszła".Kudryashov pisze: 08.12.2021, 11:49Mam jedno pytanie co TMK +. Czy w najbliższym numerze będzie można się spodziewać zapowiedzianą w letnim numerze plusa historię fanatyków Boteva? W jesiennym jej nie było, a dosyć mocno na nią czekam.
-
plemplem81
Dziś wyjątkowy dzień:

Wszystkiego najlepszego Kibole i Kibolki :)

Wszystkiego najlepszego Kibole i Kibolki :)
-
Kudryashov
Czy na łamach TMK możemy się spodziewać wywiadu z chłopakami z Radomiaka lub Broni Radom?
Zarówno z Radomiakiem jak i Bronią były już wywiady w ostatnim pięcioleciu.Plemplem numer grudniowy,który dostałem we wtorek 14 grudnia jest dość ciekawy szczególnie wywiad z piwoszami.Pytanie mam czy od paru numerów jest gorszy papier w tmk?
-
Kudryashov
Broń o ile dobrze pamiętam to była w 2015, ale wywiadu z Radomiakiem nie mogę sobie przypomnieć. Który to był numer?dee facto pisze: 16.12.2021, 10:18 Zarówno z Radomiakiem jak i Bronią były już wywiady w ostatnim pięcioleciu.Plemplem numer grudniowy,który dostałem we wtorek 14 grudnia jest dość ciekawy szczególnie wywiad z piwoszami.Pytanie mam czy od paru numerów jest gorszy papier w tmk?
-
plemplem81
Prace trwają.Kudryashov pisze: 15.12.2021, 23:48Czy na łamach TMK możemy się spodziewać wywiadu z chłopakami z Radomiaka lub Broni Radom?
Prace trwają.
Odnośnie dwóch powyższych kwestii - umówienie wywiadu nie zawsze okazuje się rzeczą prostą. Przecież ja mam pełną świadomość, że większość (wszyscy?) TeeMKowców chciałaby czytać rozmowy z Lechią Gdańsk, Ruchem Chorzów czy ŁKS-em Łódź. Patrząc na mapę kibicowską Polski, większość dużych ekip wywiadu udzieliła. Parę jest "w drodze ustalania szczegółów", choć tu z doświadczenia wiem (niestety), że na ostatniej prostej nagle wychodzi klops. Jeden wywiad z poważną bandą od roku jest zrobiony (spisany nawet) i został zawieszony, a był (jest...) najdłuższym wywiadem w historii, bo i tradycja tej ekipy jest niesamowicie długa (jedni z pierwszych na scenie kibicowskiej). Są też ekipy, które z zasady wywiadu nie udzielają. Koniec i kropka (vide Legia Warszawa). Do ŁKS-u Łódź uderzałem już niezliczoną ilość razy, już nawet był umówiony wywiad z ich liderem, ale... No właśnie. Życie kibicowskie bywa bardzo przewrotne. Wywiad upadł. Nowa góra biało-czerwono-białych póki co stopuje temat. Do Stali Rzeszów podbijałem już z cztery razy, do Stali Stalowa Wola podobnie, do Radomiaka co najmniej dwukrotnie, do Resovii dobijam się od 2 lat. To wszystko jest trochę bardziej skomplikowane, niż niektórym się wydaje. To nie wygląda tak, że dzwoni typ z "TMK" do chłopa z ekipy X, a tamten cały szczęśliwy z miejsca się zgadza. Czasem jest wręcz na odwrót :).
Od kiedy zauważyłeś gorszy papier? Podaj dokładny numer, to dopytam w drukarni.dee facto pisze: 16.12.2021, 10:18Plemplem numer grudniowy,który dostałem we wtorek 14 grudnia jest dość ciekawy szczególnie wywiad z piwoszami.Pytanie mam czy od paru numerów jest gorszy papier w tmk?
Uważasz, że tamte wywiady to wywiady, gdy dostajesz aktualnie to, co dostajesz ;)? Ostatnio ruszyłem temat z jedną z ekip, która dała wywiadu w 2010 roku. Obecnie uważam, że puszczenie takiego czegoś do druku było skandalem. Ja w życiu bym się na to nie zgodził. Większość odpowiedzi na zasadzie zlewy, zasłona milczenia, pytania dłuższe niż odpowiedzi. Kabaret, krótko ujmując. Na c*** w ogóle pisać odpowiedzi na pytania, skoro ma to tak wyglądać? Dlatego wywiad z tą ekipą będzie zrobiony na nowo - porządnie. Już zimą siadamy do rozmów. To jest, generalnie rzecz ujmując, bardziej obszerny temat dotyczący przeszłości. Część ekip (powiedzmy wprost - znacząca mniejszość) poważnie podchodziła do kwestii wywiadów wysyłanych drogą mailową, bo do końca 2018 roku tylko tą drogą były realizowane wywiady. Część natomiast traktowała to na zasadzie cokolwiek napisać i po sprawie. Po czasie większość z nich czytam i są tak pustymi frazesami usiane, że ręce opadają.
-
patriota85
Tak mi się przypomniało, że jakiś czas temu szukałeś zdjęć flag Widzewiaków z Warszawy.Pewnie temat już ogarnąłeś, ale jeśli nie, to z nudów siedząc wczoraj na necie przypadkowo je znalazłem.plemplem81 pisze: 05.12.2020, 17:24 Jeszcze co do Red Bulls Warszawa - może któryś z obecnych tu Widzewiaków będzie w stanie odpowiedzieć na pytanie, ile flag ekipa Red Bulls miała na stanie? Osobiście znałem chłopaka z Widzewa z tego fan clubu, który miał w swoim mieszkaniu flagę Red Bulls (cała czerwona z białymi literami) - wisiała ona na meczach Widzewa (na stówę była wywieszona w marcu 1999 roku na meczu w Zabrzu, gdy Widzewiacy byli bliscy zerwania z płotu flagi Górnika "Fanatycy" - do szczęścia zabrakło oderwanych 2-3 ostatnich sznurków). W poniższym wykazie są wypisane 3 flagi warszawskiego fc:
https://www.widzewtomy.net/poza-lodzkie ... y-widzewa/
Czy posiada ktoś z Was - Widzewiaków - zdjęcia wszystkich wymienionych 3 flag fan clubu z Warszawy? Chcę się upewnić czy flaga znajomka, która w 1999 roku wisiała na sektorze gości to ta z numerem 37 w tymże wykazie (bo jeśli nie, to wykaz jest niekompletny :) ).
https://www.fotosik.pl/zdjecie/b8b74c502ebb1387
https://www.fotosik.pl/zdjecie/8baef310a5d8d223
https://www.fotosik.pl/zdjecie/93f6308b7eb73b7e
Wychodzi na to, że tych flag było by co najmniej 4, bo jeszcze RB'87.
Na forum, w temacie o chuligańskich wspomnieniach, Gotyk kiedyś opisywał, że skroili kiedyś widzewiakom flagę pisaną gotykiem "Warszawa", gdzieś jest jeszcze opis tego wydaje mi się.patriota85 pisze: 25.12.2021, 10:59Tak mi się przypomniało, że jakiś czas temu szukałeś zdjęć flag Widzewiaków z Warszawy.Pewnie temat już ogarnąłeś, ale jeśli nie, to z nudów siedząc wczoraj na necie przypadkowo je znalazłem.plemplem81 pisze: 05.12.2020, 17:24 Jeszcze co do Red Bulls Warszawa - może któryś z obecnych tu Widzewiaków będzie w stanie odpowiedzieć na pytanie, ile flag ekipa Red Bulls miała na stanie? Osobiście znałem chłopaka z Widzewa z tego fan clubu, który miał w swoim mieszkaniu flagę Red Bulls (cała czerwona z białymi literami) - wisiała ona na meczach Widzewa (na stówę była wywieszona w marcu 1999 roku na meczu w Zabrzu, gdy Widzewiacy byli bliscy zerwania z płotu flagi Górnika "Fanatycy" - do szczęścia zabrakło oderwanych 2-3 ostatnich sznurków). W poniższym wykazie są wypisane 3 flagi warszawskiego fc:
https://www.widzewtomy.net/poza-lodzkie ... y-widzewa/
Czy posiada ktoś z Was - Widzewiaków - zdjęcia wszystkich wymienionych 3 flag fan clubu z Warszawy? Chcę się upewnić czy flaga znajomka, która w 1999 roku wisiała na sektorze gości to ta z numerem 37 w tymże wykazie (bo jeśli nie, to wykaz jest niekompletny :) ).
-
plemplem81
Dzięki. Nie, nie szukałem tej flagi. Ale to wciąż nie jest ta, którą wówczas widziałem w 1999 roku w Zabrzu. Niestety, w necie nie ma z tego meczu nawet nagrania, by spojrzeć na nią choćby w urywkach, jak za starych dobrych czasów, gdy oglądało się magazyn piłkarski tylko po to, by zobaczyć li tylko skrawek trybun z widocznymi na nich fanatykami i wywieszonymi flagami :).patriota85 pisze: 25.12.2021, 10:59Tak mi się przypomniało, że jakiś czas temu szukałeś zdjęć flag Widzewiaków z Warszawy.Pewnie temat już ogarnąłeś, ale jeśli nie, to z nudów siedząc wczoraj na necie przypadkowo je znalazłem.
Skoro już się wpisuję, to należą się Czytelnikom przeprosiny z mojej strony, bo zamieszczony parę stron wcześniej wykaz numerów magazynu, w których będzie zaprezentowany cykl "Wymarłe ekipy" niestety nijak się ma do rzeczywistości... Nagromadzenie ciekawych kibolskich pojedynków (opraw, a zarazem pirotechnicznych pokazów) spowodowało, że wolałem w myśl idei kroniki kibicowskiej odsłonić przed Wami fotoreportaże meczowe (w numerze 242 polecam zajebiste, nigdzie niepublikowane foty z awantury Ruch-Motor!), aniżeli podążać tropem cyklu, który można dać wówczas, gdy się dzieje mniej (jak choćby przerwa międzysezonowa czy, jak teraz, zimowa).
W numerze styczniowym natomiast, z racji dwumiesięcznej (październik-listopad) absencji "Wymarłych ekip", znajdziecie opis nieistniejących szajek województwa łódzkiego kosztem wywiadu. Z wywiadami permanentnie (oby ;) ) drukowanymi co miesiąc ruszamy ponownie od lutego.
Dobrego, kibolskiego, 2022 roku. ACAB. Piona.
11 stycznia na rynku ukaże się 242 numer miesięcznika „To My Kibice!”. Sprawdź, co przygotowaliśmy dla Ciebie w najnowszym wydaniu!
„To My Kibice” nr 1 (242) styczeń 2022
W NUMERZE:
Fotoreportaże z 26 meczów:
Leicester City-Legia Warszawa
Legia Warszawa-Spartak Moskwa
Górnik Zabrze-Legia Warszawa
Wisła Kraków-Radomiak Radom
Legia Warszawa-Jagiellonia Białystok
Lech Poznań-Warta Poznań
Zagłębie Lubin-Lech Poznań
Cracovia-Legia Warszawa
Radomiak Radom-Lech Poznań
Raków Częstochowa-Górnik Zabrze
Lech Poznań-Górnik Zabrze
Resovia Rzeszów-GKS Katowice
Podbeskidzie Bielsko-Biała-GKS Katowice
Chrobry Głogów-Widzew Łódź
Ruch Chorzów-Motor Lublin
Polonia Warszawa-Wissa Szczuczyn
Jarota Jarocin-Zawisza Bydgoszcz
Okocimski Brzesko-Tranovia Tarnów
Płomień Dębe Wielkie-Victoria Sulejówek
Dozamet Nowa Sól-Tęcza Krosno Odrzańskie
Hutnik Huta Czechy-Zryw Sobolew
GKP Targówek-Świt Warszawa
Motor Lublin-Legia Warszawa
Widzew Łódź-Wisła Kraków
Twarde Pierniki Toruń-Anwil Włocławek
ŁKS Łódź-Budowlani Łódź
Na łamach naszego pisma inauguruje nowy kilkuodcinkowy cykl „Rachunek sumienia”, w którym człowiek kryjący się pod anonimowym pseudonimem Kalkulator spogląda na scenę kibicowską z perspektywy aktywnej osoby, a jednocześnie potrafiącej z dystansem odnieść się do panującej sytuacji. Na dzień dobry leci rozliczenie z pychą.
Odkrywamy przez Wami nowe województwo w dziale „Wymarłe ekipy”. Tym razem, podążając zgodnie z naszym geograficznym zamysłem, przedstawiamy nieistniejące ekipy z województwa łódzkiego. Która z ekip tego województwa była wielokrotnie krojona ze swoich flag, a jednocześnie nieprzerwanie działała za każdym razem po porażkach podnosząc się z kolan? Znacie ekipę kibicowską na polskiej scenie z derbowego miasta (oba kluby mające w przeszłości swoje kibicowskie załogi!) z biało-fioletowymi barwami? Którą z ekip w latach 90. XX wieku tworzył młyn złożony z miejscowych kibiców Legii Warszawa i ŁKS-u Łódź żyjących w antagonizmie z przeważającymi w mieście fanatykami łódzkiego Widzewa? Jaka ekipa przez swoją kompletną niefrasobliwość z zapędami przeciwnymi do panujących na jej ziemiach zamknęła wieloletnio działający ruch kibicowski na swoim klubie? Chcielibyście mieć stadion położony 10 metrów od ruin średniowiecznego zamku? Jedna z ekip w województwie łódzkim tak właśnie miała. Która? Wszystkie odpowiedzi na powyższe pytania znajdziecie w tekście.
Opis „Polskie koalicje” traktuje o przymierzu ekip z Dolnego Śląska – mowa o Miedzi Legnica oraz Śląsku Wrocław. Dolnośląska Koalicja to dziś siła numer jeden na terenach południowo-zachodniej Polski. Poznajcie zakamarki i historię jej powstawania.
Cykl „Mniejsze ekipy” to przedstawienie prawdziwego kopciuszka. GKS Jaraczewo jest ekipą, która dosłownie od zera zaczynała swoją przygodę kibicowską przed paroma laty. Dość powiedzieć, że w 2017 roku hulał tam po trybunach jedynie wiatr. Dziś natomiast są w stanie wystawiać młyn rzędu 50 osób i żyją w przyjaznych stosunkach z nie byle jaką szajką kibicowską! Historia, jaką warto naśladować i podawać innym za przykład, jak w trudnych czasach można mimo wszystko rozpalać w młodych ludziach ducha fanatyzmu.
– „To i owo Pacanowo”
– „Z Ukosa”
– „Old School” Miedź Legnica, Motor Lublin, Powiślanka Lipsko, Ruch Radzionków i Najmniejsi
– „Liga pod lupą”
– „Odchamiacz”
„To My Kibice” nr 1 (242) styczeń 2022
W NUMERZE:
Fotoreportaże z 26 meczów:
Leicester City-Legia Warszawa
Legia Warszawa-Spartak Moskwa
Górnik Zabrze-Legia Warszawa
Wisła Kraków-Radomiak Radom
Legia Warszawa-Jagiellonia Białystok
Lech Poznań-Warta Poznań
Zagłębie Lubin-Lech Poznań
Cracovia-Legia Warszawa
Radomiak Radom-Lech Poznań
Raków Częstochowa-Górnik Zabrze
Lech Poznań-Górnik Zabrze
Resovia Rzeszów-GKS Katowice
Podbeskidzie Bielsko-Biała-GKS Katowice
Chrobry Głogów-Widzew Łódź
Ruch Chorzów-Motor Lublin
Polonia Warszawa-Wissa Szczuczyn
Jarota Jarocin-Zawisza Bydgoszcz
Okocimski Brzesko-Tranovia Tarnów
Płomień Dębe Wielkie-Victoria Sulejówek
Dozamet Nowa Sól-Tęcza Krosno Odrzańskie
Hutnik Huta Czechy-Zryw Sobolew
GKP Targówek-Świt Warszawa
Motor Lublin-Legia Warszawa
Widzew Łódź-Wisła Kraków
Twarde Pierniki Toruń-Anwil Włocławek
ŁKS Łódź-Budowlani Łódź
Na łamach naszego pisma inauguruje nowy kilkuodcinkowy cykl „Rachunek sumienia”, w którym człowiek kryjący się pod anonimowym pseudonimem Kalkulator spogląda na scenę kibicowską z perspektywy aktywnej osoby, a jednocześnie potrafiącej z dystansem odnieść się do panującej sytuacji. Na dzień dobry leci rozliczenie z pychą.
Odkrywamy przez Wami nowe województwo w dziale „Wymarłe ekipy”. Tym razem, podążając zgodnie z naszym geograficznym zamysłem, przedstawiamy nieistniejące ekipy z województwa łódzkiego. Która z ekip tego województwa była wielokrotnie krojona ze swoich flag, a jednocześnie nieprzerwanie działała za każdym razem po porażkach podnosząc się z kolan? Znacie ekipę kibicowską na polskiej scenie z derbowego miasta (oba kluby mające w przeszłości swoje kibicowskie załogi!) z biało-fioletowymi barwami? Którą z ekip w latach 90. XX wieku tworzył młyn złożony z miejscowych kibiców Legii Warszawa i ŁKS-u Łódź żyjących w antagonizmie z przeważającymi w mieście fanatykami łódzkiego Widzewa? Jaka ekipa przez swoją kompletną niefrasobliwość z zapędami przeciwnymi do panujących na jej ziemiach zamknęła wieloletnio działający ruch kibicowski na swoim klubie? Chcielibyście mieć stadion położony 10 metrów od ruin średniowiecznego zamku? Jedna z ekip w województwie łódzkim tak właśnie miała. Która? Wszystkie odpowiedzi na powyższe pytania znajdziecie w tekście.
Opis „Polskie koalicje” traktuje o przymierzu ekip z Dolnego Śląska – mowa o Miedzi Legnica oraz Śląsku Wrocław. Dolnośląska Koalicja to dziś siła numer jeden na terenach południowo-zachodniej Polski. Poznajcie zakamarki i historię jej powstawania.
Cykl „Mniejsze ekipy” to przedstawienie prawdziwego kopciuszka. GKS Jaraczewo jest ekipą, która dosłownie od zera zaczynała swoją przygodę kibicowską przed paroma laty. Dość powiedzieć, że w 2017 roku hulał tam po trybunach jedynie wiatr. Dziś natomiast są w stanie wystawiać młyn rzędu 50 osób i żyją w przyjaznych stosunkach z nie byle jaką szajką kibicowską! Historia, jaką warto naśladować i podawać innym za przykład, jak w trudnych czasach można mimo wszystko rozpalać w młodych ludziach ducha fanatyzmu.
– „To i owo Pacanowo”
– „Z Ukosa”
– „Old School” Miedź Legnica, Motor Lublin, Powiślanka Lipsko, Ruch Radzionków i Najmniejsi
– „Liga pod lupą”
– „Odchamiacz”
W opisie pominięta została pierwsza zgoda z lat 88-94 i pozytywne relacje z lat 90.Opis „Polskie koalicje” traktuje o przymierzu ekip z Dolnego Śląska – mowa o Miedzi Legnica oraz Śląsku Wrocław. Dolnośląska Koalicja to dziś siła numer jeden na terenach południowo-zachodniej Polski. Poznajcie zakamarki i historię jej powstawania.
Była wspomniana kwestia kontaktów Opawy z Motorem ("kilka wspomagań-nic nie wyszło"),a tam naprawdę całkiem blisko przybicia zgody było...
-
Zupełnie Zielony.
Tak, jest tu:Na forum, w temacie o chuligańskich wspomnieniach, Gotyk kiedyś opisywał, że skroili kiedyś widzewiakom flagę pisaną gotykiem "Warszawa", gdzieś jest jeszcze opis tego wydaje mi się.
viewtopic.php?f=1&t=15807&p=895842&hili ... ka#p895842
Zdjęcia flagi nie ma ale to żadna z w/w, nie za duża i nie za mała, starannie wykonana. Na pewno ją widziałem w magazynie "Gol" przed 1994 rokiem.
Zupełnie Zielony. pisze: 10.01.2022, 18:02Tak, jest tu:Na forum, w temacie o chuligańskich wspomnieniach, Gotyk kiedyś opisywał, że skroili kiedyś widzewiakom flagę pisaną gotykiem "Warszawa", gdzieś jest jeszcze opis tego wydaje mi się.
viewtopic.php?f=1&t=15807&p=895842&hili ... ka#p895842
Zdjęcia flagi nie ma ale to żadna z w/w, nie za duża i nie za mała, starannie wykonana. Na pewno ją widziałem w magazynie "Gol" przed 1994 rokiem.