Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)
Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany
-
Re: Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)
quote=wszystkowiedzacy post_id=1362960 time=1603650736 user_id=77889]
I bede cie jebal na tym forum,stary chuju od dzisiaj,takie nowe hobby,bo mam taka prace,ze i tak siedze w necie 24/h tak jak ty jebana parowo...ty nawet nie wiedziales co to szpagat,kilkanascie miesiecy temu,czy juz lat,moze ogarnales ta wiedze juz,siedziales kiedys? Grypsowales? Miales kiedys babe? Czy ku*** tak ci zeszlo na jechanie Widzewowi cale zycie? I tej smiesznej polonii? j**** ta wasza warszawe,chociaz kilka osob z L bardzo szanuje,ale to nie sa pajace od malika montany,pzdr dla bonusa,ta bande szanuje bardzo,reszta was to takie ku*** lajzy tak jak ty
[/quote]
Nic mnie tak nie wkurwia jak nie szanowanie kobiet,jestes zwykla ku*** parowa z ta grafika,kiedys cie ku*** ubije za to,masz matke,moze siostre,ty k**** jebana,kobiety to rzecz swieta... I za to twoje pedalskie podejscie do naszych kobiet,ktore sa najwspanialsze na swiecie,i maja prawo o sobie decydowac,pojechalbym z toba po krakowsku,i to do spodu,jak z czlowiekiem...
I bede cie jebal na tym forum,stary chuju od dzisiaj,takie nowe hobby,bo mam taka prace,ze i tak siedze w necie 24/h tak jak ty jebana parowo...ty nawet nie wiedziales co to szpagat,kilkanascie miesiecy temu,czy juz lat,moze ogarnales ta wiedze juz,siedziales kiedys? Grypsowales? Miales kiedys babe? Czy ku*** tak ci zeszlo na jechanie Widzewowi cale zycie? I tej smiesznej polonii? j**** ta wasza warszawe,chociaz kilka osob z L bardzo szanuje,ale to nie sa pajace od malika montany,pzdr dla bonusa,ta bande szanuje bardzo,reszta was to takie ku*** lajzy tak jak ty
[/quote]
Nic mnie tak nie wkurwia jak nie szanowanie kobiet,jestes zwykla ku*** parowa z ta grafika,kiedys cie ku*** ubije za to,masz matke,moze siostre,ty k**** jebana,kobiety to rzecz swieta... I za to twoje pedalskie podejscie do naszych kobiet,ktore sa najwspanialsze na swiecie,i maja prawo o sobie decydowac,pojechalbym z toba po krakowsku,i to do spodu,jak z czlowiekiem...
-
Wyjanilem cie stary,j***** pedrylu do konca...nie masz pojecia o normalnym zyciu z kobieta w XX| wieku,chyba ze masz jakas zoske spod lublina,ktora rodzi co rok,zeby miec nastepne 500 od jarusia,albo nie masz,jestes napewno jakims beneficjentem programu tych pojebow z pisu,albo co gorsza,nie masz nic z tego i dalej jestes ich fanatykiem
-
Cóż za imponujący monolog 
-
A wracajac do spraw kibicowskich,wasza zgoda z Sosnowca,miazdzy was teraz na glowe,jakby pojebali was jak BKS i Pogon,to zostalibyscie z chujem w d****,Radomiak nie wystarczy,sam na sam taka Stalowka czy Stomil,calkiem przypadkowo i przykladowo by was rozjebal,cisniecie Elanie,Wisle,Ruchowi od celebrytow,ale instagram mowi cos innego,kto ku*** gwiazdorzy na internetach...ratuja was tylko relacje z szeroko pojetym swiadkiem...nie koronnym...tzw wiadomo jakim,macie tam przelozenie...ale chuligansko trzeba mierzyc sily na zamiary
-
Nie monolog,czekam na dozolka,jakos dziwnie znikl i zamilczal
-
Covid zbiera swoje żniwo :)
-
gównojedzący pisze: ↑25.10.2020, 20:13Nic mnie trapi, po prostu nie mam kobiety, ktora jesli by byla w zagrozonej ciazy, to musialaby dokonac aborcji, bo nie chcialbym jej stracic ani wychowywac i dbac przez cale zycie ciezko o chorego lub uposledzonego dzieciaka, panstwo ma mnie w chuju, i chója by mi pomoglo, ale trzeba miec kobiete i ja bardzo kochac, zeby ja zrozumiec, stare kuźmy dziady decydowac maja o zyciu i przyszlosci mlodych kobiet, jabalem cwe7i, jabalem sie za agrafke, serio, sam jestem jak te kórwy komuchy z pisu, je6ac nas wszystkich
Jak 'pocis(nę)łaś' przez drut siostrze "po sza7u" i sobie przy okazji, to weź sobie do serca moją radę i ogranicz dopalacze, bo to nie jest rozwiązanie na tWoje utrapienia.gównojedzący pisze: ↑25.10.2020, 20:22Pokazalem przy tej agrafce, kim w ogole jestem i nie za tematy kibicowskie tylko swiatopogladowe, a nawet prawa kobiet decydujacych o swoim zyciu, pewnie taki chój jak ja nie powinien miec kobiety, a powinienem byc wyjebany przez Legie wielkim wibrusem za takie rzeczy, je6ac mnie kórwe jebaną
Chciałabyś, ale tylko czekam na twój następny atak ... psychozy, zjadaczko płodóW.gównoojedzący pisze: ↑25.10.2020, 21:21Nie monolog, czekam na dozo..., jakos dziwnie znikl i zamilczal
https://images91.fotosik.pl/482/820b8673c74b13b6.png
-
Może przeczytaj kolego najpierw ustawę, potem wyrok trybunału i połącz kropki. Wypisz sobie co ten wyrok oznacza, co zabiera i co daje. Nie daj się sterować ludziom, którym zależy na destabilizacji państwa i na tym, żeby wszyscy się kłócili.wszystkowiedzacy pisze: ↑25.10.2020, 20:13Nic mnie trapi,po prostu mam kobiete,ktore jesli by byla w zagrozonej ciazy,to niestety musialaby dokonac aborcji,bo nie chcialbym jej stracic,ani wychowywac i dbac przez cale zycie ciezko chorego lub uposledzonego dziecka,panstwo ma cie w chuju,i c**** by ci pomoglo,ale trzeba miec kobiete,i ja bardzo kochac,zeby ja zrozumiec,stare ku*** dziady decydowac maja o zyciu i przyszlosci mlodych kobiet,j***** cwelu,j**** cie za ta grafike,serio,sam jestes jak te k**** komuchy z pisu,j**** was wszystkich
PS. Jak Twoja kobieta (oby nie) miałaby problem o którym napisałeś, to miałaby prawo do legalnej aborcji. W kwestii zagrożenia życia matki ten wyrok trybunały nic nie zmienia :)
-
Dodam, że po polskie dzieci m.in. z zespołem Downa w NL ustawiają się adopcyjne kolejki, nie wspominając o postępie medycyny, więc chyba lepiej ewentualnie oddawać zagranicę dzieci chore niż zdrowe, a w kraju uzupełniać (np. via "okna życia") niż demograficzny białymi obywatelami, a nie imigrantami z afryki.Monster96 pisze: ↑26.10.2020, 07:38Może przeczytaj kolego najpierw ustawę, potem wyrok trybunału i połącz kropki. Wypisz sobie co ten wyrok oznacza, co zabiera i co daje. Nie daj się sterować ludziom, którym zależy na destabilizacji państwa i na tym, żeby wszyscy się kłócili.wszystkowiedzacy pisze: ↑25.10.2020, 20:13Nic mnie trapi,po prostu mam kobiete,ktore jesli by byla w zagrozonej ciazy,to niestety musialaby dokonac aborcji,bo nie chcialbym jej stracic,ani wychowywac i dbac przez cale zycie ciezko chorego lub uposledzonego dziecka,panstwo ma cie w chuju,i c**** by ci pomoglo,ale trzeba miec kobiete,i ja bardzo kochac,zeby ja zrozumiec,stare ku*** dziady decydowac maja o zyciu i przyszlosci mlodych kobiet,(...),j**** was wszystkich
PS. Jak Twoja kobieta (oby nie) miałaby problem o którym napisałeś, to miałaby prawo do legalnej aborcji. W kwestii zagrożenia życia matki ten wyrok trybunały nic nie zmienia :)
Poza tym, raczej nic nie stoi na przeszkodzie, aby entuzjaści zabijania nienarodzonych dzieci robili sobie zrzutki na aporcyjną turystykę, prawda?
-
Widzew i Jagiellonia poszli w lewo?
Po jednym z ich kibiców widocznych wczoraj na manifestacjach pod kościołami
„Tu kolor skóry znaczy wszystko!”
-
Nie to żebym stawał w ich obronie, szczególnie że nie po drodze ani z jednymi ani z drugimi, ale sporo jest przychlastów praktycznie w każdej ekipie którzy nie rozumieją że to lewackie ścierwo napędza te protesty, a skoro kibolskie profile milczą to idą jak owieczki za telewizją.kapitan_swir_planeta pisze: ↑26.10.2020, 10:47Widzew i Jagiellonia poszli w lewo?
HISTORIA NIE KŁAMIE, RODOWICI ŁODZIANIE!
-
Czyżbyś rozpoznał protestuJących, którzy przerzucili się W drugą stronę?MW10 pisze: ↑26.10.2020, 10:56Nie to żebym stawał w ich obronie, szczególnie że nie po drodze ani z jednymi ani z drugimi, ale sporo jest przychlastów praktycznie w każdej ekipie którzy nie rozumieją że to lewackie ścierwo napędza te protesty, a skoro kibolskie profile milczą to idą jak owieczki za telewizją.kapitan_swir_planeta pisze: ↑26.10.2020, 10:47Widzew i Jagiellonia poszli w lewo?
-
Prawda. Tylko czy to walka o dzieci czy o statystyki...
U nas zero w dokumentach to problemu nie ma. A problem jest i to bardzo duży.
-
Ale to już jest ich osobisty dramat życiowy. :Dban82 pisze: ↑26.10.2020, 16:56Prawda. Tylko czy to walka o dzieci czy o statystyki...2DZ pisze: ↑26.10.2020, 08:03
[...]
Dodam, że po polskie dzieci m.in. z zespołem Downa w NL ustawiają się adopcyjne kolejki, nie wspominając o postępie medycyny, więc chyba lepiej ewentualnie oddawać zagranicę dzieci chore niż zdrowe, a w kraju uzupełniać (np. via "okna życia") niż demograficzny białymi obywatelami, a nie imigrantami z afryki.
Poza tym, raczej nic nie stoi na przeszkodzie, aby entuzjaści zabijania nienarodzonych dzieci robili sobie zrzutki na aborcyjną turystykę, prawda?
U nas zero w dokumentach to problemu nie ma. A problem jest i to bardzo duży.
-
Dalej robisz z siebie pajaca i kogos kto nigdy nie mial kobiety,wyjebane mam na tych pedalow i lpg co sie podlaczaja pod ten protest,sa tez przedsiebiorcy,ludzie,ktorym zajebali lockdown,i jakies paparuchy c*** wie skad,ale nie odwracaj kota p****,tu chodzi o nasze kobiety,zony,narzeczone,siostry,kuzynki...co Ty ku*** masz w rodzinie samych facetow,nie wiem jakis rozjebany tok myslenia, a jak ktos pisze,ze nadal bedzie ok,badania plenatarne,to c**** wiecie jak to wyglada...siedzicie ku*** w czterech scianach i zycia nie znacie...a tobie dozol powtarzam,jesli ta grafika chciales zablysnal i sugerujesz,ze kobieta jest tylko od tego,zeby jej kutasa wlozyc do mordy,bo tak trzeba to odebrac,to j**** cie po raz kolejny,j**** pis,j**** lewactwo,ale chyba najwazniejsza w zyciu jest rodzina,z ukochana kobieta i zdrowymi dziecmi,zbanuj mnie lisie vel dozo bo juz wam sie w glowach od tego onru pojebalo calkiem
-
Debil...wszystkowiedzacy pisze: ↑26.10.2020, 20:30Dalej robisz z siebie pajaca i kogos kto nigdy nie mial kobiety,wyjebane mam na tych pedalow i lpg co sie podlaczaja pod ten protest,sa tez przedsiebiorcy,ludzie,ktorym zajebali lockdown,i jakies paparuchy c*** wie skad,ale nie odwracaj kota p****,tu chodzi o nasze kobiety,zony,narzeczone,siostry,kuzynki...co Ty ku*** masz w rodzinie samych facetow,nie wiem jakis rozjebany tok myslenia, a jak ktos pisze,ze nadal bedzie ok,badania plenatarne,to c**** wiecie jak to wyglada...siedzicie ku*** w czterech scianach i zycia nie znacie...a tobie dozol powtarzam,jesli ta grafika chciales zablysnal i sugerujesz,ze kobieta jest tylko od tego,zeby jej kutasa wlozyc do mordy,bo tak trzeba to odebrac,to j**** cie po raz kolejny,j**** pis,j**** lewactwo,ale chyba najwazniejsza w zyciu jest rodzina,z ukochana kobieta i zdrowymi dziecmi,zbanuj mnie lisie vel dozo bo juz wam sie w glowach od tego onru pojebalo calkiem
-
Placzka,ze jej troche maczeta ktos noge przejechal,trzeba na stadionowych i youtube sie poskarzyc...i spierdalal po swoim terenie...a juz bez zlosliwosci wychowywalbys smiertelnie chore dziecko,majac swiadomosc,ze np pozyje 3-4 lata,albo cale zycie bedzie musial przy nim siedziec 24/h...masz babe w ogole?PCHLG pisze: ↑26.10.2020, 20:35Debil...wszystkowiedzacy pisze: ↑26.10.2020, 20:30Dalej robisz z siebie pajaca i kogos kto nigdy nie mial kobiety,wyjebane mam na tych pedalow i lpg co sie podlaczaja pod ten protest,sa tez przedsiebiorcy,ludzie,ktorym zajebali lockdown,i jakies paparuchy c*** wie skad,ale nie odwracaj kota p****,tu chodzi o nasze kobiety,zony,narzeczone,siostry,kuzynki...co Ty ku*** masz w rodzinie samych facetow,nie wiem jakis rozjebany tok myslenia, a jak ktos pisze,ze nadal bedzie ok,badania plenatarne,to c**** wiecie jak to wyglada...siedzicie ku*** w czterech scianach i zycia nie znacie...a tobie dozol powtarzam,jesli ta grafika chciales zablysnal i sugerujesz,ze kobieta jest tylko od tego,zeby jej kutasa wlozyc do mordy,bo tak trzeba to odebrac,to j**** cie po raz kolejny,j**** pis,j**** lewactwo,ale chyba najwazniejsza w zyciu jest rodzina,z ukochana kobieta i zdrowymi dziecmi,zbanuj mnie lisie vel dozo bo juz wam sie w glowach od tego onru pojebalo calkiem
-
Debilwszystkowiedzacy pisze: ↑26.10.2020, 20:43Placzka,ze jej troche maczeta ktos noge przejechal,trzeba na stadionowych i youtube sie poskarzyc...i spierdalal po swoim terenie...a juz bez zlosliwosci wychowywalbys smiertelnie chore dziecko,majac swiadomosc,ze np pozyje 3-4 lata,albo cale zycie bedzie musial przy nim siedziec 24/h...masz babe w ogole?PCHLG pisze: ↑26.10.2020, 20:35Debil...wszystkowiedzacy pisze: ↑26.10.2020, 20:30Dalej robisz z siebie pajaca i kogos kto nigdy nie mial kobiety,wyjebane mam na tych pedalow i lpg co sie podlaczaja pod ten protest,sa tez przedsiebiorcy,ludzie,ktorym zajebali lockdown,i jakies paparuchy c*** wie skad,ale nie odwracaj kota p****,tu chodzi o nasze kobiety,zony,narzeczone,siostry,kuzynki...co Ty ku*** masz w rodzinie samych facetow,nie wiem jakis rozjebany tok myslenia, a jak ktos pisze,ze nadal bedzie ok,badania plenatarne,to c**** wiecie jak to wyglada...siedzicie ku*** w czterech scianach i zycia nie znacie...a tobie dozol powtarzam,jesli ta grafika chciales zablysnal i sugerujesz,ze kobieta jest tylko od tego,zeby jej kutasa wlozyc do mordy,bo tak trzeba to odebrac,to j**** cie po raz kolejny,j**** pis,j**** lewactwo,ale chyba najwazniejsza w zyciu jest rodzina,z ukochana kobieta i zdrowymi dziecmi,zbanuj mnie lisie vel dozo bo juz wam sie w glowach od tego onru pojebalo calkiem
-
drugie konto??? Inaczej,bo jestescie przyjebani ciezko,porozmawiajcie ze swoim siostrami,dziewczynami,zonami...co o tym wszystkim sadza...no chyba,ze ich nie macie to mi bardzo przykro
-
W Warszawie grube dymy z Antifą. Zamknijcie te pizdy i brońcie pomników i kościołów w swoich miastach zamiast tu pierdolić kocopoły.
-
j**** antife,bardzo dobrze,pomniki tak,pedofilow z kosciola nie bardzo,chyba,ze lubisz takie klimaty,sprowadzacie wszystko do pedalskiego lewactwa,a tu ku*** chodzi o kobiety,wszystkie...
-
Zaraz przekonasz tutaj do aborcji w III przypadku - widzewiaków z wrodzonym debilizmem. ;)
"Ale wkoło jest wesoło, ooo ...". :)
"Ale wkoło jest wesoło, ooo ...". :)
-
Postaram sie kulturalnie i grzecznie...masz kobiete,jak ona odbiera ta sytuacje? Odpowiedz jesli to nie problem,bo odbieram to tak,ze zalozyles jakies smieszne konta,pobawiles sie slowami,czapki z glow,ze Ci sie chcialo...ale niestety,zawiode Cie...z Widzewem mam tyle wspolnego co Ty z zdrowym rozsadkiem...czyli ku*** nic a nic
-
Lecz się durniu, szkoda że matka ciebie nie wyskrobała.
-
Czyzbys zdezerterowa7? Czy uciekles pogadac z kobieta? Bo ku*** to jest proste jak dupcenie,wiadomo,ze kobiety nie wypierdola lewactwa,lgbt i reszty tego chujostwa z tych marszow,ale same dziewczyny maja sluszna racje,chyba,ze macie swoje kobiety za przedmiot i traktujecie je instrementualnie...
-
Najebales sie sterydami i kozaczysz w internecie,a malolat z Arki Cie wyjasnil,pomijajac fakt co Dz w krk o Tobie mowil,lecisz na legendzie a jest beka z ciebie
-
Czy te szczekające lewackie suki, też zamierzasz bronić?wszystkowiedzacy pisze: ↑26.10.2020, 21:03j**** antife,bardzo dobrze,pomniki tak,pedofilow z kosciola nie bardzo,chyba,ze lubisz takie klimaty,sprowadzacie wszystko do pedalskiego lewactwa,a tu ku*** chodzi o kobiety,wszystkie...
https://m.youtube.com/watch?v=IVlXOU6GW6A
Szkoda ze stara cię nie wyskrobała, skoro wiedziała że urodzi się kretyn, jeszcze o lewackich poglądach.
"...nie pozwól Matko, by szargał Cię semicki pies.."
-
Obecnie w Warszawie dzieje się tyle ciekawych rzeczy, że musiałbym być tobą, żeby z miasta dezerterować do internetu. Następny szturm na kościoły antifa planuje na popołudnie, więc mam trochę czasu, żeby tu z kobietami poGADać.wszystkojedzaca pisze: ↑26.10.2020, 21:27Czyzbys zdezerterowa7? Czy uciekles pogadac z kobieta? Bo ku*** to jest proste jak dupcenie,wiadomo,ze kobiety nie wypierdola lewactwa,lgbt i reszty tego chujostwa z tych marszow,ale same dziewczyny maja sluszna racje,chyba,ze macie swoje kobiety za przedmiot i traktujecie je instrementualnie...
A więc zanim 'wydupcys dupcyć' inne lesbijki napisz, któremu klubowi [poza parlamentarnym (s)7(d)] sportowemu kibicujesz?
-
Witam. Czy ktoś wie jak wygląda prawnie sytuacja, że ktoś wniósł lub rozłożył pirotechnikę na stadionie ale ostatecznie nie odpalał ?
-
Niestety słabo.
-
Może nie od dawna, ale od wczoraj. Widzę coraz więcej ekip popiera marsze kobiet i mimowolnie angażuje się w polityczną wojenkę. Kibolem nie przeszkadza już wpieranie ludzi którzy akceptują antife i walczą o mordowanie nienarodzonych dzieci? Takie mam odczucia.
90% tych głupków, którzy uczestniczą w tych marszach to ludzie zmanipulowani, którzy nawet nie przeczytali tego wyroku TK... Czas sobie uświadomić Panowie, że to nie żadna walka o prawa kobiet, tylko skrupulatnie zaplanowana akcja rządzących, którym zależy właśnie na takim obrocie sprawy. Oni grają, wszyscy dla nich tańczą...
90% tych głupków, którzy uczestniczą w tych marszach to ludzie zmanipulowani, którzy nawet nie przeczytali tego wyroku TK... Czas sobie uświadomić Panowie, że to nie żadna walka o prawa kobiet, tylko skrupulatnie zaplanowana akcja rządzących, którym zależy właśnie na takim obrocie sprawy. Oni grają, wszyscy dla nich tańczą...
-
To za mecz ze Szczakowianką (czarne świece) czy piro na Pucharze Polski z nami? Prawnie mogą wam zrobić tyle co nic, nie macie imprez masowych. Jedynie mogli wam wlepić mandaty, ale to mam nadzieję, że ich po prostu nie przyjęliście (jakie kwoty wchodzą w rachubę?). Nigdy się nie przyznawaj...

-
To ja z innej beczki (może podobna "zagadka" gdzieś już została rozwiązana ;): Kto lub jacy kibice [(z) którego klubu/miasta] i orientacyjnie kiedy, zaczął/ęli jako pierwszy/pierwsi używać określenia 'kibol(e)'?
PS. Aż mi się ciśnie ... pod paLec: "I dlaczego były to 'eRTeeSiaki'?", ale moje pierwotne pytanie padło całkiem serio i naprawdę od dawna mnie trapi powyższe zagadnienie. :)
PS. Aż mi się ciśnie ... pod paLec: "I dlaczego były to 'eRTeeSiaki'?", ale moje pierwotne pytanie padło całkiem serio i naprawdę od dawna mnie trapi powyższe zagadnienie. :)
-
Z tego co mi wiadomo,i co wynika z starozytnych ksieg pierwszy,ktory uzyl tego slowa byl twoj pra pra dziadek,on juz wtedy wiedzial,ze w ktoryms nastepnym pokoleniu Waszej rodziny,pojawi sie pierwszy w Polsce kibol...Do7ol
-
Więc jednak ...wszystkowiedzacy pisze: ↑29.10.2020, 18:09Z tego co mi wiadomo,i co wynika z starozytnych ksieg pierwszy,ktory uzyl tego slowa byl twoj pra pra dziadek,on juz wtedy wiedzial,ze w ktoryms nastepnym pokoleniu Waszej rodziny,pojawi sie pierwszy w Polsce kibol...Do7ol
-
No niestety...jednak tak2DZ pisze: ↑29.10.2020, 18:18Więc jednak ...wszystkowiedzacy pisze: ↑29.10.2020, 18:09Z tego co mi wiadomo,i co wynika z starozytnych ksieg pierwszy,ktory uzyl tego slowa byl twoj pra pra dziadek,on juz wtedy wiedzial,ze w ktoryms nastepnym pokoleniu Waszej rodziny,pojawi sie pierwszy w Polsce kibol...Do7ol
-
Heh nawet nie wpadłem na to. No cóż to zarzut z kodeksu wykroczeń grozi Wam mandat jeśli się przyznacie a jeśli nie sprawa pójdzie do Sądu, który pewnie wyda wyrok zaocznie i będzie albo nagana albo grzywna + koszty sądowe. Jak wyżej napisano nie przyznawać się niech niezawisły i sprawiedliwy Sąd demokratycznego kraju decyduje :) a ostatnio chyba są zmęczeni błahymi sprawami bo np. za odpalanie pirotechniki bodajże rok temu dostałem naganę :).
-
źle myślisz, jego pra pra dziadek pierwszy użył słowa c*** i policyjny konfident i on już wtedy wiedział że powinni go wyskrobać w przyszłym pokoleniuwszystkowiedzacy pisze: ↑29.10.2020, 18:09Z tego co mi wiadomo,i co wynika z starozytnych ksieg pierwszy,ktory uzyl tego slowa byl twoj pra pra dziadek,on juz wtedy wiedzial,ze w ktoryms nastepnym pokoleniu Waszej rodziny,pojawi sie pierwszy w Polsce kibol...Do7ol