halodrol pisze: 29.04.2020, 15:38Bez urazy PP81 ale jak Ty nie wiesz, że w Krakowie nie ma innych kibiców niż wiadomej trójki to chyba czas na meliskę :)
Aha no Garbarnia, ale już było wiele razy pisane, ze to taka bezkonfliktowa zabawa.
No i Wawel lata świetlne temu.
To że na KS Prokocim odpalą race w meczu z Bieżanowianką i pobluzgają na Wisłę czy przy okazji lokalnych kos typu Dalin Myślenice (Wisła) - Karpaty Siepraw (c.) ktoś podjedzie autem i da komuś w mordę a w rewanżu stadion będzie wył bluzgami to nie znaczy że mamy tutaj chociaż namiastkę Mazowsza czy nawet Świętokrzyskiego.
Tak się składa, że faktycznie nie wiem. Mało tego - nie zakładam w ciemno, że na pewno poza wielką trójcą nie ma nikogo niezależnego. Wręcz powiedziałbym, że CHCIAŁBYM przeczytać/usłyszeć, że tak nie jest - czyli, że jest ktoś, kto działa na własną rękę. Ze względu jednak na wielkie tradycje piłkarskie Cracovii i Wisły przypuszczam, że ciężko byłoby jakiejkolwiek ekipie wolnej od wpływów wielkich graczy tego miasta (choćby najmniejszej) tam powstać, bo nawet nie ma punktu zaczepienia w postaci tradycji futbolowych.
Jednak nawiązując do mojej wypowiedzi - przecież ja ani słowem o Wieczystej nie wspomniałem, że to niezależna ekipa. Zapytałem jedynie, kiedy powstał tam ruch kibicowski. Jeśli są szale, flagi, palone piro - to jest ruch ultra'. Nawet gdy na zasadzie osiedlowej odskoczni, jakiejś wybitnie lokalnej zajawki i zależny (udzielający się kibice to kibole wielkich ekip) - to JEST. Tylko o tą wiedzę mi chodziło - kiedy rozpoczęto na Wieczystej Kraków czynne kibicowanie.