Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
-
Sajcokapral
Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Powiedzcie jak to jest ze szachujemy 7egle amice i chociaz przegralismy bitwe to wygramy wojne??
Ktos czytal moze ta ksiazke o Wisle ? Jest tam cos ciekawego ?
Tak, już na pierwszych paru stronach autor myli dwie czołowe postacie z ekipy Cracovii
Wiele rzeczy Jadczak mocno podkoloryzował - fakt.
W wielu miejscach ma szczątkową wiedzę - np. sytuacja Ł z Wielopola.
Ale sedno problemu jakim jest odejście od zasad ruchu kibicowskiego jest dobrze widoczne w książce.Wałki na kolegach po szalu, układy biznesowe nawet z największymi kosami,dopuszczenie przerzutów do czołówki grup,itd.
Są to tematy znane nie od dziś, występujące w każdym klubie w mniejszym lub większym stopniu nasilenia.
Ale WSH ze względu na specyfikę struktur TSu i zbiegu pewnych wydarzeń dali radę przejąć władzę w SA,czym moim zdaniem przelicytowali.Gdyby poprzestali na TS zapewne też byłby smród medialny,ale nie na taką skalę.Natomiast piłkarska Wisła wciąż wzbudza ogromne zainteresowanie i temat wystrzelił.
W wielu miejscach ma szczątkową wiedzę - np. sytuacja Ł z Wielopola.
Ale sedno problemu jakim jest odejście od zasad ruchu kibicowskiego jest dobrze widoczne w książce.Wałki na kolegach po szalu, układy biznesowe nawet z największymi kosami,dopuszczenie przerzutów do czołówki grup,itd.
Są to tematy znane nie od dziś, występujące w każdym klubie w mniejszym lub większym stopniu nasilenia.
Ale WSH ze względu na specyfikę struktur TSu i zbiegu pewnych wydarzeń dali radę przejąć władzę w SA,czym moim zdaniem przelicytowali.Gdyby poprzestali na TS zapewne też byłby smród medialny,ale nie na taką skalę.Natomiast piłkarska Wisła wciąż wzbudza ogromne zainteresowanie i temat wystrzelił.
W dalszym ciągu lajkonik.Kamil95 pisze: 18.10.2019, 10:55 Siema, siema. Kto tam teraz rządzi na Cracovii bo dawno mnie na meczu nie było?
Z bandytów to Janusz F. pseud. "Informatyk"
-
Szyderczy Paluszek
-
jansiekiera
Opowieść Legii prawie jak jadczka - c**** warta.
Co do książki to kilka sytuacji odnośnie Cracovii przy których byłem obecnym mocno nasciemniana. Autora bardzo poniosła fantazja I dopisał nieprawdziwe historie.
PDF lata w necie jakby ktoś chciał to sobie ogarnie.
Co do książki to kilka sytuacji odnośnie Cracovii przy których byłem obecnym mocno nasciemniana. Autora bardzo poniosła fantazja I dopisał nieprawdziwe historie.
Zarzuc z łaski swojej
Opowieść Legii humorystyczna i nieststy prawdziwa, każdy w Polsce widzi jaki bandycki klimat panuje na Kałuży. Wiecej takich relacji to człowiek bedzie weselszy.
-
gatewaycreative
Gdzie?jansiekiera pisze: 18.10.2019, 23:47 Opowieść Legii prawie jak jadczka - c**** warta.
Podobno spora cześć książki jest o Misiu
-
marecki901
Wiadomo iż książka tego typu nie może trzymac się w 100% faktów zreszta który opis wyjazdowy ekip trzyma się prawdy- zawsze jest koloryzowanie i naginanie faktów
Nie zmienia to faktów iż książka doskonale pokazuje w jakim kierunku poszedł ruch i ze na dobra sprawę od okolic połowy lat 90tych można było sobie darować jakakolwiek aktywność
Nie zmienia to faktów iż książka doskonale pokazuje w jakim kierunku poszedł ruch i ze na dobra sprawę od okolic połowy lat 90tych można było sobie darować jakakolwiek aktywność
-
jansiekiera
Czy DPK jest spoko na wisle ? Czy chlopaki zostana pogonieni ?
Zakładam, że zostaną pogonieni bo jak ktoś z KSC brał DPK to wielka afera była kręcona + oprawa na derbach.
Zakładam, że zostaną pogonieni bo jak ktoś z KSC brał DPK to wielka afera była kręcona + oprawa na derbach.
-
Dolniety_Pierre
Dpk chyba powinno dyskredytowac na wstępie, nie ważne czy Wisła, Cracovia, Lech czy Legia, w myśl zasady nigdy się nie przyznawaj. Niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę.
-
jansiekiera
nrth pisze: 22.10.2019, 16:33 Było cisniete o depek bo nie wszyscy od Was skłaniali się do tego
W ten sposób osoba depekujaca się wpierdala tego niechętnego na minę
Czyz nie?
Ustalenie było odgórne.
Czyli chłopaki zostają i jest ok ;)
-
jansiekiera
Jak ktoś wrzuci to będzie miał zaraz wizytę smutnych panów także nie ma chętnych.
Ile razy jeszcze o tym Chrobrym napiszesz dzbanie??Witalski pisze: 22.10.2019, 14:06 Czyli co DPK jest ok na Wiśle czy pogonieni? Podwojne standardy?
A i prośba przy okazji Tytus żebyś w końcu odnisł się do tej sytuacji z Chrobrym.
-
Pasierb Bogdana
Jak ktoś idzie na DPK to nie powinien grypsować.Wsh dobrowolnie poddali się karze czyli poszli jakby nie było na współpracę z organami ścigania.
-
kapitan_swir_planeta
Tak teoretycznie.Pasierb Bogdana pisze: 22.10.2019, 21:38 Jak ktoś idzie na DPK to nie powinien grypsować.Wsh dobrowolnie poddali się karze czyli poszli jakby nie było na współpracę z organami ścigania.
Co w przypadku gdy ktoś ma lipę i dobrowolnie podda się karze ale nikogo w ten sposób nie obciąży? Jakiś "samodzielny" przypał, nwm na przykład posiadanie, jazda pod wpływem etc.
-
strazaksam
Jak juz takie rozkminki.kryminalne tutaj to ja zapytam czy to normalne, ze osoba co grypsuje pisze listy do prokuratury, ze zrobi wszystko doslownie wszystko zeby wyjsc na wolnosc, i na koniec podpis,, z powazaniem''? Czu taka osoba po wyjsciu na wolnosc moze mowic, ze siedziala sztywno?
-
Pasierb Bogdana
W kryminale powinien być schowany do wora po takim liście.Za to na wolce nikt mu nie może afery wykręcić bo niby za co?strazaksam pisze: 22.10.2019, 23:43 Jak juz takie rozkminki.kryminalne tutaj to ja zapytam czy to normalne, ze osoba co grypsuje pisze listy do prokuratury, ze zrobi wszystko doslownie wszystko zeby wyjsc na wolnosc, i na koniec podpis,, z powazaniem''? Czu taka osoba po wyjsciu na wolnosc moze mowic, ze siedziala sztywno?
-
Pasierb Bogdana
Tytusromek coś tak ucichł?
Śpi po nocce daj mu spokój
-
StatystykKalkulator
Ja pozwoliłem sobie przeczytać ta książkę jadczaka żeby wyrobić sobie zdanie i przyznam szczerze ze chyba nigdy nie czytałem rownie żenujacej lektury. Fałsz i konfabulacja bije tam z kilometra,zero konkretow,styl pisania to jakas kpina i przedszkole a nie dziennikarstwo i tak jak ktoś już tu napisał większość tych jego tez opiera się na spowiedzi niby byłych kiboli którzy hurtowo mu się zwierzali niczym w produkcjach tvn.
Widać z daleka ze autora mocno bolała ta Wisła.
Widać z daleka ze autora mocno bolała ta Wisła.
"Nie wiadomo, dlaczego poszukiwany kibol postanowił zjawić się w miejscu, gdzie aż roiło się od policji."
szczyt debilizmu... inaczej tego nie da się wytłumaczyć
szczyt debilizmu... inaczej tego nie da się wytłumaczyć
Przeciez ten typ mial juz kilka kont na tym forum i za kazdym razem tylko sie napina przez kabel
-
Dolniety_Pierre
Twierdzisz, że ja i raiden to ta sama osoba hehe?
https://www.press.pl/tresc/59048,moj-na ... jadczakiemMam naturę buntownika – może ten mój bunt jest bardzo naiwny – i zawód dziennikarza śledczego traktuję jak bycie dobrym policjantem, który naprawia świat. A nie naprawisz świata, rozmawiając tylko z miłymi panami i grzecznymi paniami – mówi Szymon Jadczak, dziennikarz śledczy TVN 24 i Tvn24.pl w rozmowie z Mariuszem Kowalczykiem, która ukazała się w "Press", nr 07-08/2019.
Po Twoim filmie o kibolach Wisły Kraków „Piłka nożna i gangsterzy” w „Superwizjerze” TVN 24 policja zatrzymała Pawła M., „Miśka”, przywódcę bandziorów, który trząsł klubem. Potem do aresztu szli następni bohaterowie programu.
Okazało się, że wystarczy 10 dni, żeby znaleźć faceta, który ukrywał się od czterech miesięcy. A potem lawina ruszyła, Wisła się posypała. Pewnie byłoby inaczej, gdyby w klubie były pieniądze. Ale po moim materiale przez trzy miesiące nie sprzedali ani jednego karnetu, nie znalazł się żaden sponsor. W kasie było pusto. Klub nie mógł funkcjonować z powodów finansowych. Kolejne wydarzenia były tego pochodną.
Stefan Szczepłek, legenda dziennikarstwa sportowego, napisał, że na gali Ekstraklasy powinieneś dostać nagrodę specjalną, bo każdy, kto pisze o piłkarskich chuliganach, „musi się liczyć z ich reakcją w formie pogróżek lub fizycznych aktów agresji”. Atakowali Cię?
Może to się zmieni, jak o tym powiem, ale momentami częściej się śmiałem, niż bałem. Z jednej strony ci kibole chcą być postrzegani jako najgroźniejsi gangsterzy, ale często przypominają gang Olsena. Gdy na meczu z Legią chcieli mnie obrazić transparentami, nie umieli ich nawet w całości rozwinąć. Gdy pojawiałem się w klubie, uciekali jak szczury. Nie dostałem ani jednej groźby, nie było żadnej dziwnej sytuacji. W marcu podczas derbów w Krakowie chodziłem wokół stadionu i tylko usłyszałem za plecami: „O, Jadczak”.
Policja nie chciała dmuchać na zimne i Cię chronić?
Zachowali się bardzo profesjonalnie. Wkrótce po emisji filmu przyjechali do mnie i zaproponowali ochronę. Przeszkolili mnie też z procedur bezpieczeństwa.
Zdecydowałeś się na ochronę?
Nie chcę o tym rozmawiać.
A jakich rad Ci udzielili w sprawie bezpieczeństwa. Żebyś się oglądał za siebie przed wejściem do bramy?
Standardowe sprawy, na przykład, żeby zmieniać trasę dojazdu do pracy, uczulić sąsiadów, żeby dali znać, gdyby zauważyli, że ktoś dziwny się kręci.
Ta dziennikarzyna z przerośniętym ego myśli że teraz jest jakimś autorytetem bo zrobił reportaż który poskładał z zeznań w prokuraturze i tego co wyczytał na kibolskich forach.
jedno z jego zdań które pokazuje jak odpływa w samouwielbieniu. Dziwi się że kluub we wrześniu nie sprzedał już karnetu? albo nie znalazł prze to sponsora hahah (ciekawe czy inne kluby sprzedały jakieś karnety w trakcie sezonu albo znalazły sponsorów)Ale po moim materiale przez trzy miesiące nie sprzedali ani jednego karnetu, nie znalazł się żaden sponsor.
-
Königshütte
Romek Andersen to ma jeszcze bardziej wybujałą fantazję niż jadczakowa. Może wspólnie napiszą kolejną część, tym razem o tym jak Sharksi zarządzają Wisłą zza krat.
-
Potezny Warmianin
Donos jest najwyzsza forma dojrzalosci obywatelskiej
-
paramedic5
Przeczytałem książkę, bo pdf krąży po Gdańsku.
Jak ktoś się buja w klimacie, to wie, że jest tam baaardzo dużo prawdy.
Pomimo mojej niechęci do do autora, to gość ma sporą wiedzę na te tematy.
Jak ktoś się buja w klimacie, to wie, że jest tam baaardzo dużo prawdy.
Pomimo mojej niechęci do do autora, to gość ma sporą wiedzę na te tematy.
-
strazaksam
To tak jak z tym co gadali, ze Sharksi klub utrzymywali przy zyciu i dawali kase, a zle dziennikarzyny z jadczakiem na czele im klub rozjebaly :)Witalski pisze: 27.10.2019, 20:38 Wiadomo że Wisła będzie tu pisać że w książce są farmazony. Naturalna reakcja obronna, ale ludzie nie są tacy głupi, już nie mówiąc o tych którzy znają temat.
-
strazaksam
Pytanie do kogos z Wisly, jaki jest wedlug Was Wasz najwiekszy sukces, najwieksze zwyciestwo H, najlepsza awantura gdzie biliscie sie z kims bez sprzetu w Pl oprocz Cracovii? Z ostatnich 15 lat moze byc.
Podbijam, bardzo ciekawe pytanie.strazaksam pisze: 28.10.2019, 12:51 Pytanie do kogos z Wisly, jaki jest wedlug Was Wasz najwiekszy sukces, najwieksze zwyciestwo H, najlepsza awantura gdzie biliscie sie z kims bez sprzetu w Pl oprocz Cracovii? Z ostatnich 15 lat moze byc.
Pytanie jeżeli chodzi o flagi, które zostały spalone/zniszczone po tym jak osoby odpowiedzialne za nie rozjebały się(m.in. Bieżanów). Czy ten Wasz zwyczaj tyczy się wszystkich grup/osiedli/flag, czy flaga Wisła Sharks jest tu wyjątkiem?
Taki klimat Krakowa, dowiedz się ilu poodbijało z drugiej strony, popatrz na niektóre osiedla(obu ekip), kiedyś potężne a teraz szkoda gadać.
Dla mnie Szarksy zaczęli strzelać sobie w kolano kiedy "Młody" wyszedł i zaczął wszystko niszczyć.Długo nie podziałał ale szkody widać do dziś.
Układ z Ruchem i Widzewem w ogóle mnie nie zdziwił, popatrzcie na inne ekipy, wszystkie te przetasowania, układy chuligańskie itp.
Niby stare czasy ale Gieksa, Górnik, przecież oni się nienawidzili.Lech z Łksem, ciągłe przetasowania na Podkarpaciu itp.
Zgoda ze Śląskiem od dawna kulała a z Ruchem nigdy wielkiej kosy nie było.Pomijam że lepiej mieć zgodę między ekipami które w kilkadziesiąt minut mogą się zebrać, niż z ekipą gdzie praktycznie była to już zgoda wyłącznie ultrasów i kibiców(nie z bandy).
Tyle od anonima.
Dla mnie Szarksy zaczęli strzelać sobie w kolano kiedy "Młody" wyszedł i zaczął wszystko niszczyć.Długo nie podziałał ale szkody widać do dziś.
Układ z Ruchem i Widzewem w ogóle mnie nie zdziwił, popatrzcie na inne ekipy, wszystkie te przetasowania, układy chuligańskie itp.
Niby stare czasy ale Gieksa, Górnik, przecież oni się nienawidzili.Lech z Łksem, ciągłe przetasowania na Podkarpaciu itp.
Zgoda ze Śląskiem od dawna kulała a z Ruchem nigdy wielkiej kosy nie było.Pomijam że lepiej mieć zgodę między ekipami które w kilkadziesiąt minut mogą się zebrać, niż z ekipą gdzie praktycznie była to już zgoda wyłącznie ultrasów i kibiców(nie z bandy).
Tyle od anonima.
-
obserwatorr88
Ile razy Wisła zbierała się bandą z Ruchem w ostatnim czasie ? Bo raczej cisza w tym temacie. Po za rozgonieniem ich przez Legie i Zagłębie i atak na Wisłoke.ts06 pisze: 28.10.2019, 16:06 Pomijam że lepiej mieć zgodę między ekipami które w kilkadziesiąt minut mogą się zebrać, niż z ekipą gdzie praktycznie była to już zgoda wyłącznie ultrasów i kibiców(nie z bandy).
Tyle od anonima.
Ta, o Stalówce tez miał coś ujawniać i na gadaniu sie skończyło jak Witalski go sprostował
Rykoszetem bo czołówka PF się na niego rozjebała, co tu tłumaczyć. Najpoważniejsze zarzuty ma na Śląsku a nie w Krakowie.
Jak dla mnie hajs rozjebał ruch kibolski
Jak dla mnie hajs rozjebał ruch kibolski