Marsz Niepodległości 2019

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

domin 1982

Marsz Niepodległości 2019

Post autor: domin 1982 »

Do Marszu już zostało nieco ponad miesiąc. Myślę że to już pora założyć taki temat.
iparts.pl
domin 1982

Re: Marsz Niepodległości 2019

Post autor: domin 1982 »

wyto(J)ski pisze: 04.10.2019, 16:30 Oby pis znowu sobie nie zawłaszczył Marszu, wolę iść ze "swoimi" niż z partyjniakami z bandy czworga.
Tylko ja tego dnia nie idę z kimś tylko dla Polski. Chyba tego dnia spory są nie potrzebne. Swoją drogą fajnie by było powtórzyć wynik z zeszłgo roku.
Seszele

Post autor: Seszele »

Szturm i ostatni głos radykalizmu wśród organizacji nacjonalistycznych? Rozumiem, że głos radykalizmu, ale żeby ostatni...? Bez przesady. Istnieje coś takiego jak ONR. Nie rozumiem tego przyciągania na siłę osób z zewnątrz, aby stworzyć pozory „wielkości”.

Mam pytanie związane z tematem. Zarówno na kadrze, jak i na MN niemile widziane są: Ruch, Wisła, Elana, Widzew. Czy są jeszcze takie polskie ekipy? Jak z Chrobrym?
WhiteBoyŁódź

Post autor: WhiteBoyŁódź »

Seszele pisze: 19.10.2019, 23:37 Szturm i ostatni głos radykalizmu wśród organizacji nacjonalistycznych? Rozumiem, że głos radykalizmu, ale żeby ostatni...? Bez przesady. Istnieje coś takiego jak ONR. Nie rozumiem tego przyciągania na siłę osób z zewnątrz, aby stworzyć pozory „wielkości”.

Mam pytanie związane z tematem. Zarówno na kadrze, jak i na MN niemile widziane są: Ruch, Wisła, Elana, Widzew. Czy są jeszcze takie polskie ekipy? Jak z Chrobrym?
Akurat w przypadku Ruchu nie ma znaczenia to czy są czy nie są mile widziani, bo i tak na marsze patriotyczne raczej się nie wybierają
korsyka9

Post autor: korsyka9 »

Ruch w tamtym roku jakoś 10-15 osób było. Ruch nie nie tylko ma kibiców na Śląsku
Slenderman

Post autor: Slenderman »

RAC Rock Against Communism/Capitalism. We Wrocławiu lepszy klimat. 2015 Obłęd zagrał i było obłędnie :) 2018 też fajnie :)
Slenderman

Korsyka9 swego czasu znałem chłopa z Batorego z szeregów ONR. To początek lat 2000 jak jeszcze byłem Skinheadem :) Nie wiem, jak dzisiaj, ale kiedyś z Chorzowa osoby jeździli na Patriotyczne marsze... Tak samo na mecze Reprezentacji jeździli z Chorzowa. W obu przypadkach to byli kibice Ruchu :)
kapitan_swir_planeta

Post autor: kapitan_swir_planeta »

El General pisze: 21.10.2019, 07:20
kapitan_swir_planeta pisze: 20.10.2019, 22:45
El General pisze: 20.10.2019, 22:06

Znacznie bliżej do Antify jest Czarnemu Blokowi niż mnie. Oni też walczą z kapitalizmem. Dogadalibyście się.
Tak, walczą ze współczesnym kapitalizmem. To nie znaczy że neguja własność prywatną i konkurencję na rynku.
Tak? W takim razie w czym się różni ich pogląd na gospodarkę od znanego nam dzisiaj kapitalizmu?
Na pewno ograniczeniem liczby emigrantów ekonomicznych.
kapitan_swir_planeta

El General pisze: 21.10.2019, 08:40
kapitan_swir_planeta pisze: 21.10.2019, 08:36
El General pisze: 21.10.2019, 07:20

Tak? W takim razie w czym się różni ich pogląd na gospodarkę od znanego nam dzisiaj kapitalizmu?
Na pewno ograniczeniem liczby emigrantów ekonomicznych.
Aha. Super. Przekonałeś mnie. Ja pierdolę.
Nie wiem co mam Ci odpisać.
Nie jestem NS, mam poglądy w miarę wolnorynkowe.
Ale uważam że poglądy ekonomiczne nie są celem samym w sobie tylko narzędziem do podniesienia poziomu życia mieszkańców kraju. Oni sprzeciwiają się filozofii liberalnej popierajacej indywidualizm.
W Polsce postawilbym na protekcjonizm.
Kkrawczyk

Post autor: Kkrawczyk »

Slenderman pisze: 21.10.2019, 07:41 RAC Rock Against Communism/Capitalism. We Wrocławiu lepszy klimat. 2015 Obłęd zagrał i było obłędnie :) 2018 też fajnie :)
We Wrocławiu byłem dwukrotnie w 2014 i 2015, racja klimat o wiele lepszy niż w Stolicy.
kapitan_swir_planeta

kivloff pisze: 21.10.2019, 16:16 Jestem w stanie się tym poniekąd zgodzić, że poglądy ekonomiczne nie determinują, z tym, że poglądy ekonomiczne są wprost pochodną spojrzenia na człowieka, obiekty materialne itd itp. A to już stanowczo determinuje czy ktoś jest z lewa czy z prawa. Zasadniczo odrzucenie indywidualizmu ani nie jest prawicowe, ani nie jest nawet narodowe, w kontekście polskiej tradycji narodowej. Lewicowe jest za to marzenie o stworzeniu nowego rodzaju społeczeństwa, te wszystkie nawiązania do "walki". To jest jakby próba połączenia nacjonalizmu i socjalizmu. Hmm, ciekawe czy ktoś już tego kiedyś próbował...
Tak i ten indywidualizm nas zgubił, bo każdy stan miał wyjebane w jakiś naród, obchodzily go jego interesy. Nie mam czasu się nad tym rozwodzić, polecam "Myśli nowoczesnego Polaka".
A do wszystkich chcących świętować niepodległość : Biedron też jest patriota. Antifa w Jaworznie też gra na patriotycznej nucie. Miłością do swojego narodu jest właśnie nacjonalizm.
niezbanowany

Post autor: niezbanowany »

Może nie typowo w temacie MN, ale sama prawda o "tolerancyjnym terrorze"
https://www.youtube.com/watch?v=9-L2_j87zBc
V.a.l.o

Post autor: V.a.l.o »

ŚWH pisze: 21.10.2019, 18:57 Czemu w każdym temacie ponad 60% postów,to napinka?
Niezależnie jaki temat, czy to komentarze dotyczące kolejki, czy też marsz/ trapi mnie to od dawna. Ludzie ogarnijcie się. Jesteśmy rodakami i jakiś poziom/szacunek powinien obowiązywać.
Ktoś założy temat o hodowli rybek, to ludzie po 20 postach zaczną sobie skakać do gardła.
Jesteśmy radykalni 360 dni w roku i bardziej radykalni 11,11 już być nie możemy ale wybieramy się pokazać silna dobra polska wartość narodowa ;-)
Slenderman

KKrawczyk we Wrocławiu prawie sami ludzie z klimatu, a w Warszawie pełno wynalazków :) Lepiej w mniejszym gronie, ale ze swoimi, niż w wielkim tłumie pełnych dziwnych osób. Chwała 14! Niezrzeszony byłem, jestem i będę. Najbliżej mi do NOP. Trzymałem się z Skinheadami z Chorzowa Batory, Chorzowa Miasto, Katowice różne dzielnice. Jak się wybiorę, to do Wrocławia.
Ardian

Post autor: Ardian »

OK, a taki np. Czarny Blok to bardziej pcha ludzi w stronę wspierania idei nacjonalizmu czy odpycha ludzi od niej? Rzucanie achtungami na lewo i prawo wzbudza ducha patriotyczno-nacjonalistycznego w narodzie i sprawia, że wyznawcy tej idei są przez resztę traktowani jak margines i patologia?
Bo idea jest jak najbardziej słuszna, ale u nas w środowisku zawsze spora część próbuje ją krzewić w taki sposób, że dużo jest z tego szkody. Potem inne sprawy, w których narodowcy zabierają głos, też zbierają mniejsze poparcie, bo mnóstwo osób jest do nich zrażonych - w tym chociażby kwestia uchodźców i imigrantów, których niestety wiele osób będzie witać z otwartymi ramionami tak po prostu na złość tym, których nie cierpią.
Raiden

Post autor: Raiden »

Nacjonalizm w dzisiejszych czasach nie ma racji bytu. Jest za duża nagonka, więc tak jak pisałem taki czarny blok przynosi wiele szkody MN, działa na niekorzyść.
Idea Nacjonalizmu jest jasno kojarzona z faszyzmem i nazizmem i nic i nikt już tego nie zmieni dlatego tak jak napisałem nie powinno być miejsca dla takich ugrupowań na patriotycznych marszach w Polsce. Robicie tylko krecią robotę. Zróbcie sobie swoje marsze a od MN wara. Ja nie mam zamiaru potem znowu słuchać przez wiele dni o MN jako marszu faszystów. Nie dajmy pożywki i idźmy pod biało-czerwonymi flagami.
Raiden

Post autor: Raiden »

kapitan_swir_planeta pisze: 22.10.2019, 17:53
Ardian pisze: 22.10.2019, 15:48 OK, a taki np. Czarny Blok to bardziej pcha ludzi w stronę wspierania idei nacjonalizmu czy odpycha ludzi od niej? Rzucanie achtungami na lewo i prawo wzbudza ducha patriotyczno-nacjonalistycznego w narodzie i sprawia, że wyznawcy tej idei są przez resztę traktowani jak margines i patologia?
Bo idea jest jak najbardziej słuszna, ale u nas w środowisku zawsze spora część próbuje ją krzewić w taki sposób, że dużo jest z tego szkody. Potem inne sprawy, w których narodowcy zabierają głos, też zbierają mniejsze poparcie, bo mnóstwo osób jest do nich zrażonych - w tym chociażby kwestia uchodźców i imigrantów, których niestety wiele osób będzie witać z otwartymi ramionami tak po prostu na złość tym, których nie cierpią.
Achtungami rzucali głównie najebani kibice.
Co do imigrantów to właśnie te wynalazki pokroju Bąkiewicza nic do nich nie mają. Dochodzi do tego że marsz narodowcow zmienia się w państwowy, pisopodobny pochód. Już rok temu na marszu pojawili się imigranci z Indii i Afryki.
Ty jeden z drugim chyba nie rozumiesz idei tego marszu. To nie jest marsz antyimigracyjny tylko MARSZ NIEPODLEGŁOŚCI. Jeśli jakiś obcokrajowiec mieszkający w Polsce chce świętować kolejną rocznicę niepodległości Polski to nie może? Jesteście strasznie ograniczeni.
A niektórym to trochę się w główkach poprzestawiało i myślą, że organizowanie jakichś nacjonalistycznych pochodów w rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości jest jak najbardziej na miejscu. Otóż nie jest i nie będzie.

Ktoś tam pytał co robiłem x lat temu jak MN raczkował. Otóż nie byłem wtedy ale z tego powodu nie mogę wygłosić swojego sprzeciwu?? P
KumatyParadygmaty

Post autor: KumatyParadygmaty »

Panowie, trochę szacunku i kultury do siebie nawzajem oraz osób, które idą w Marszu Niepodległości.

Wracając do rozkmin na temat Czarnego Bloku to osobiście uważam ich za taką ekipę H, która szuka wrażeń ;) Tak samo jak na wyjeździe, ktoś musi ochraniać resztę gdyby na trasie coś się wydarzyło. Tylko na Marszu Niepodległości jest trochę inna sytuacja, tu jest relacja na całą Polskę, uwaga mediów i społeczeństwa skupia się na ich grupie- banerach/ flagach jakie prezentują i potem cały Marsz dostaje po głowie i grillują to przez tydzień nazywając wszystkich faszystami i myślę, że tu jest problem związany z Czarnym Blokiem.

Ktoś napisze, że po co przejmować się mediami jak na tych banerach napisali prawdę, ok, ale wytłumacz to innym. Taki typowy Janusz czy Grażyna tego nie zrozumie, w TVNie czy GW pokazali parę banerów i nazwali to promowaniem faszyzmu i koniec dyskusji. Myślę, że niektórzy przedmówcy chcieli to właśnie uzmysłowić, że swoim zachowaniem odstraszają takich zwykłych ludzi od całej idei Marszu Niepodległości i nacjonalizmu, może w jakiś inny sposób dotrzeć do takich osób, niekoniecznie samymi radykalnymi hasłami? Sam tego nie wiem, pozostawiam Wam temat do dalszej dyskusji.
kapitan_swir_planeta

KumatyParadygmaty pisze: 22.10.2019, 23:29 Panowie, trochę szacunku i kultury do siebie nawzajem oraz osób, które idą w Marszu Niepodległości.

Wracając do rozkmin na temat Czarnego Bloku to osobiście uważam ich za taką ekipę H, która szuka wrażeń ;) Tak samo jak na wyjeździe, ktoś musi ochraniać resztę gdyby na trasie coś się wydarzyło. Tylko na Marszu Niepodległości jest trochę inna sytuacja, tu jest relacja na całą Polskę, uwaga mediów i społeczeństwa skupia się na ich grupie- banerach/ flagach jakie prezentują i potem cały Marsz dostaje po głowie i grillują to przez tydzień nazywając wszystkich faszystami i myślę, że tu jest problem związany z Czarnym Blokiem.

Ktoś napisze, że po co przejmować się mediami jak na tych banerach napisali prawdę, ok, ale wytłumacz to innym. Taki typowy Janusz czy Grażyna tego nie zrozumie, w TVNie czy GW pokazali parę banerów i nazwali to promowaniem faszyzmu i koniec dyskusji. Myślę, że niektórzy przedmówcy chcieli to właśnie uzmysłowić, że swoim zachowaniem odstraszają takich zwykłych ludzi od całej idei Marszu Niepodległości i nacjonalizmu, może w jakiś inny sposób dotrzeć do takich osób, niekoniecznie samymi radykalnymi hasłami? Sam tego nie wiem, pozostawiam Wam temat do dalszej dyskusji.
Określenie "faszysta" - nie "nazista", nie jara mnie mordowanie chorych ludzi albo mniejszości etnicznych, to zwykle ludobójstwo- nie musi się kojarzyć pejoratywnie. Włoski faszyzm był w sumie po prostu prawicowa dyktatura. Stąd da się logicznie uzasadnić że faszysta był Franco- do niedawna myślałem że to naciągane ale coś było że osiedlal Hiszpanów w Katalonii-, Salazar, Piasecki, endecy, Pinochet etc. Po prostu musi to po nas splywac jak po kaczce.
Przypominam, piszę o faszyzmie, nie nazizmie.
Fajnie że ucywilizowano ruch. Nie latamy już w ciężkich butach i fryzami na zero, ludzie traktują nas poważnie, nie kojarzą nacjonalizmu tylko z jakąś subkultura. Nie ma co się rozwodzić, idę dalej.
Rzecz w tym że bez radykalnych haseł Marsz zaczyna przypominać... no właśnie, co on przypomina? Wiec poparcia dla PiS? Przecież oni, będąc proaborcyjna - przypominam głosowanie z 2007 i 2016 roku oraz wypowiedzi obu Kaczyńskich sprzed ok dekady- i proimigracyjna partią, krzyczą dokładnie to samo. Stąd zatraca się różnica między obozem nacjonalistycznym a PiS który cynicznie wyciera sobie gębę patriotycznymi i katolickimi haslami. Janusz i Grażyna uważają pisowcow za obrońców "bastionu Europy" i rola m.in. Marszu jest ich przekonać kim naprawdę są rządzący.
Slavia_ZSC

Post autor: Slavia_ZSC »

Bardzo jestem ciekawy frekwencji na marszu w tym roku. Obstawiam max 50.000.
19__kattowitz__20

Post autor: 19__kattowitz__20 »

przed ch wila pan Dera (pis) powiedzial ze jeszcze nie zdecydowali czy beda 2 marsze czy jeden..,
Gromson

Post autor: Gromson »

Kebab po marszu obowiązkowo, najlepiej w lokalu w którym pracują kolorowi przybysze
muszynianka2

Post autor: muszynianka2 »

ponoć w tym roku za hajlowanie na marszu mają być kontrolne liście od uczestniczących ekip, czy to prawda?
kapitan_swir_planeta

Przecież to pozdrowienie ludzi którzy np tworzyli NSZ.
HC

Post autor: HC »

Szkoda, że nie wrócą już czasy kiedy na MN 1000 osób to była mega liczba, a towarzystwo było mega charakterne...
muszynianka2

Post autor: muszynianka2 »

trochę słabo to wygląda jak obok rodzin z dziećmi niby kumate ekipy wznoszą okrzyki sławiące hitlera, hessa itd, ale co tam i tak będzie co roku
kapitan_swir_planeta

muszynianka2 pisze: 25.10.2019, 16:00 c*** wbijam w paragrafy
No i o to chodzi a nie "Co powiedzą w mediach" ;)
Slavia_ZSC

Post autor: Slavia_ZSC »

W takim razie 90% uczestników nie zdaje sobie sprawy z tego. Z drugiej strony nacjonalizm to szerokie pojęcie.
kapitan_swir_planeta

Raiden pisze: 26.10.2019, 07:53 Ja piszę z czym ten gest się jednoznacznie kojarzy i że nie powinno się go używać a ci dalej swoje. W Polsce takie gesty nie powinny być używane i koniec kropka a jak tego ktoś nie rozumie to już nie moja wina. Nie piszcie do mnie więcej.
Na pewno nie przy weteranach niebędących nacjolami, tu się zgodzę z ratujmy trzmiele.
podlasiak1977

Post autor: podlasiak1977 »

jak czytam wypowiedzi niektorych osob to mam wrazenie ze chcialyby one aby MN wygladal tak jak marsz bylego prezydenta.ma byc wszystko grzecznie to moze tvn lub wyborcza ladnie o nas napisza hehe.
juz wole isc z czarnym blokiem i poczuc atmosfere "starych" marszow,gdzie nikt nie martwil sie co o nas napisza,co wypada a co nie.marsz sie rozrosl sie co do ogromnych rozmiarow w porownaniu z tym co bylo 10 lat temu i sciagnelo to mase roznych ludzi.dla wiekszosci z nich patriotyczna aktywnosc zaczyna sie i konczy 11.11. jedni przyjada,nawala sie jak swinie,inni polansuja sie fejsbuku a przez reszte roku zapominaja o patriotyzmie nawet niewywiesza flagi 2.05.ze juz nie wspomne o udziale w innych marszach.
przyjada i narzekaja pozniej ze race be,zakryte twarze be itp.
ziomek

Post autor: ziomek »

Wtedy RN nie był partią polityczną..
Teraz wszelkie dymy niszczą wypracowany polityczny "pi ar".
Busta

Post autor: Busta »

Moze ktos wie bilet weekendowy PKP IC bedzie ważny do wtorku 6 rano?
Tak przy okazji polecam ten bilet 81zl i masz przejazd w dwie strony jak gdzies daleko mieszkasz to jest tania opcja przejazdu.
Kkrawczyk

Post autor: Kkrawczyk »

Busta pisze: 30.10.2019, 17:04 Moze ktos wie bilet weekendowy PKP IC bedzie ważny do wtorku 6 rano?
Tak przy okazji polecam ten bilet 81zl i masz przejazd w dwie strony jak gdzies daleko mieszkasz to jest tania opcja przejazdu.

Tez chcialem z niego korzystac wybierajac sie do Wrocławia ale nie ma odstępu od regulaminu więc ważny jest do poniedziałku do 6 rano..
Jarek_K

Post autor: Jarek_K »

Ze strony PKP:

Kiedy obowiązują bilety weekendowe?
Bilet weekendowy obowiązuje od godziny 19:00 dnia roboczego poprzedzającego dzień wolny od pracy do godziny 6:00 pierwszego dnia roboczego następującego po dniach wolnych. Najczęściej więc od godz.19 w piątek do godziny 6:00 w poniedziałek. Czyli jeśli np. piątek lub poniedziałek jest dniem wolnym od pracy, bilet obowiązuje o jeden dzień dłużej
ts1998

Post autor: ts1998 »

coś z cyklu: " Gimby nie pamiętajo " viewtopic.php?f=1&t=20671
ODPOWIEDZ