Celtic-Rangers
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Celtic-Rangers
Do założenia temtu skłonił mnie półroczny pobyt w Belfaście (Irlandia Północna). Od zawsze lubiłem Celtic ale nigdy nie przybierało to charakteru fanatycznego. Zawsze interesowała mnie geneza i rozwój rywalizacji na linii Celtic-Rangers. Zanim przybyłem do Ulsteru nie sądziłem, że jest to jedno z największych zagłębi konfliktu kibicowskiego. O konfliktach religijnych chyba wiedzą wszyscy. Tak podzielonego kibicowska miasta na pół to chyba nawet w Polsce nie ma. W mieście są dzielnice w których mieszkają tylko protestanci (Rangers) lub tylko katolicy (Celtic). te dwa kluby to dla mieszkańców coś więcej niż sport. To styl życia, wyznanie. Co ciekawe rodowici mieszkańcy Irlandii Północnej spod znaku zielonej koniczynki uważają się za Irlandczyków (republikan) i nie uznają takiego państwa jak Irlandia Północna. Protestanci z kolei to jak wiadomo lojaliśći oddający cześć królowej i dumni z tego, że są Brytyjczykami. ogólnie klimat miasta jest wręcz nie do opisania. Można by o tym pisać i psać ale nie chce nikogo zanudzać. Przejdę może do sedna. Nie miałem niestety okazji do odwiedzenia Celtic Park ani Ibrox nad czym strasznie ubolewam. Chciałbym żeby ktoś opisał jak wygląda chuliganka w tych dwóch ekipach. Kto dysponuje lepszą (oczywiście pojęcie względna) ekipa, kto przyprowadził jakieś ciekawe akcje na lokalnego rywala itp. Miło by było gdyby był ktoś w posiadaniu jakichś ciekawych filmików. Co prawda poznałem scenę kibicowską na linii Celtic-Rangers ale tylko tą ulsterowską, a interesuje mnie coś więcej. z góry dzięki za jakieś informacje w temacie.