Komentarze Dla Miasta Łódź ...

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

morello

Post autor: morello »

To do czego teraz drodzy przyjaciele z "ciemnej" strony miasta się przyczepicie? Poruszaliśmy tematy:

- nie ma Widzewa w Łodzi są tylko FC z wiosek i to oni stanowią trzon kibiców RTS-u

- datą Widzewa nie jest 1910 tylko 1922

- nie ma flag Widzewa z napisem Łódź z lat 90

Zastanawiam się co teraz wymyślicie. Ale spokojnie my podmiejscy przyzwyczailiśmy się do waszych kompleksów i z chęcią odpowiemy na wszystkie nurtujące was pytania.
iparts.pl
WDZW_M

Post autor: WDZW_M »

Tak wyglądały moje Derby ale również wielu innych kibiców Widzewa :wink:
Pozdro dla wszystkich którzy przyszli pod stadion Widzewa i chociaż próbowali dostać się na Derby. Moja przygoda zakończyła się na Kościuszki, więc tym większy szacunek dla tych którzy zawitali pod samymi bramami stadionu ŁKS.

http://www.youtube.com/watch?v=FiJcNpa36OE
R/F
ban

Post autor: R/F »

Prosto z mostu pisze:zawsze utożsamialiście się jako Widzew lub RTS nigdy Widzew łódż
:shock:
Nie jestem z Łodzi, ale cieszy mnie fana "nasz klub WIDZEW, nasze miasto ŁÓDŹ" w barwach Łodzi, czy też oprawy "hoolyŁódź", "jesteśmy dumą tego miasta", "ziemia obiecana" itd.
A cieszą mnie, bo zdaję sobie sprawę, z jakim rozdrażnieniem reagują na nie kibice Łksu, których rodowitość prowadzi do takich debilnych motywów jak oprawa z meczu z Jagą "żółto czerwona jest Łódź, a nie Jagiellonia" :shock:
A Widzew jest klubem łódzkim, co jeszcze nie raz, mam nadzieję, będzie motywem przewodnim w oprawach, uwidocznione na vlepkach, szalach, flagach itd.
Teraz możecie nazwać mnie wieśniakiem, liczę także na teksty typu "nigdy nie byłeś w Łodzi, skąd możesz wiedzieć jak tu jest" :D
Draco

Post autor: Draco »

Kilka refleksji z mojej strony.
Po pierwsze akcja z transparentami "Kibice Widzwa życzą miłego dnia", ciekawa ale pomysł nie jest innowacyjny - w moim Krakowie na jednej z głównych ulic kilka miesięcy tenu powstał graf o podobnej treści (Kibice TS życzą miłego dnia:) i nawet w dziale Specyficznych fotek było umieszczone foto więc było z czego korzystać :wink:

Po drugie - jeżeli Widzewa było 400-500 (spojrzcie na foty obejmujace cały sektor przyjezdnych) to liczba 6000 na poprzednich derbach jest zwykłym populizmem, bo nie ma szans umieścić na takiej przestrzeni więcej jak 3500-4000 osób

Po trzecie - z całym szacunkiem ale co pokazał RTS? Jeden transparent, dwie fany, a pojedyńcze śpiewy wynikały z tego że ekipa była sportowa czy raczej z braku wiary/możliwości przebicia się przez Galere?

Po czwarte - prezentacja ŁKSu - 3 choreografie (ostatnia naprawdę mocna - strobo + setki flag małych flag) hasła (My sprite, wy pragnienie, Większość Ich Dojezdza ZE Wsi, Łodzianie witają Dziadostwo) poparte małymi sektorówkami robiły dobre wrażenie choć można czepiać się jakości wykonania. Poza tym dobre oflagowanie (nowa fana Teofilów) i frekwencja sporo większa niż oficjalne 8 tyś.

Po czwarte - doping ŁKSu bez rewelacji ale nie pierdolcie że był słaby, pierwszą połowę byłem na Galerze, drugą na Trybunie i Widzew praktycznie niesłyszalny. ŁKS - czasem zbyt długie przestoje ale Galera nabita maxymalnie i głos z gniazda nie dochodził wszędzie (słabe nagłośnienie) i tez brak synchronizacji dopingu na pewno miał wpływ na jakość ale zapytajcie Widzewiaków (partyzantów) którzy byli na Trybunie czy doping eŁKSy był rzeczywiscie słaby :roll:

Jest nadzieja że przyszłoroczne derby nie będą tak reglamentowane pod wględem frekwencji przyjezdnych co pozwoli na ciekawą rywalizację
Ostatnio zmieniony 18.03.2007, 14:27 przez Draco, łącznie zmieniany 1 raz.
MuRPhY

Post autor: MuRPhY »

http://i18.tinypic.com/4bhg0va.jpg

Draco chyba nie za bardzo jestes swiadomy ze jednak Wiekszosc Ich... a nie Wszyscy onI...

co do reszty caly ten temat ma tylko jedna zalete... inne nie sa zasmiecane...
syndrom

Post autor: syndrom »

niech ktos mi wreszcie wyjasni, dlaczego zdaniem niektorych te derby byly dla widzewa ?? co takiego zrobili ? bo chyba to ze praktycznie biernie uczestniczyli w tym "widowisku" nie jest powodem do okrzykniecia ich lepszymi.
komi

Post autor: komi »

ku*** derby dla Widzewa bo ŁKS sie słabo zaprezentował :lol: , a Widzew co zaprezentował ? ŁKS musze przyznać że może wielkiej oprawy nie było , ale trans ,, Łodzianie... " do tego sektorówki , ,,my sprite wy pragnienie " , baloniada , noi flagowisko + strobo nie były najgorsze , do tego można dodać dobrą frekwencje ( większośc na biało ) więc nie wiem czemu piszecie że Widzew sie zaprezentował ......... // aha co do akcji chłopaków w czasie meczu to ciekawy jestem co byście pisali jakby nikt nie wybiegł tylko każdy by sie przyglądał jak CC płonie
Grzes

Post autor: Grzes »

Derby zdecydowanie dla Łks i zycze dalszej dominacji w Łodzi
Eldorado

Post autor: Eldorado »

Proponuje odrobine powściągliwości dla kibiców Widzewa.

To że ŁKS zaprezentował się słabo na derbach nie oznacza automatycznie, że Widzew je wygrał. Patrząc obiektywnie to rzeczywiście ŁKS bardzo słabiutko wypadł, ale Widzew jeszcze słabiej.

Dwa transy, dwie flagi i czerwone kominiarki to troche za mało żeby uważać się za bezdyskusyjnego zwycięzce derbów. Poza tym mimo iż ŁKSowi słabo szedł doping (zwłaszcza w II połowie) to Widzew i tak nie istniał. To że kilka razy się przebił to normalka na takich meczach. Czasem są 2-3 minutowe przestoje i coś tam przyjezdni mogą krzyknąć. Tego się nie da uniknąć.

Poza tym proponuje żeby Kibice Widzewa nie pisali tektów "spalenie CC boli Was pewnie tak samo jak nas bolało spalenie Robotnicze". Raczej nie porównywałbym tych dwóch flag, to troche inny kaliber zdobyczy.

Powtarzam po raz kolejny że ŁKS wypadł słabo jak na swój potencjał, ale żeby pisać "pośmiewisko, żenada, tragedia" to troche przegięcie.

Pozdrawiam
Eldorado

Post autor: Eldorado »

Z tego co piszą niktórzy użytkownicy tego forum można wysnuć wniosek, że gdyby na derby nie wpuszczono żadnych kibiców Widzewa to i tak oni by te derby wygrali.

Choćby dlatego że wywiesili na mieście 6 transpadentów.
BT
ban

Post autor: BT »

:x
Salceson

Post autor: Salceson »

BT pisze::x
BT rozumiem Twoje zdegustowanie, ale tak będzie dopóki nie doprowadzicie do sytuacji gdy "derby" to będą DERBY. I gdy miast internetowych napinek czy pojedynków będzie się coś działo w rzeczywistości.
Łódzki Klub Sportowy

Post autor: Łódzki Klub Sportowy »

Salceson żal mi Ciebie chłopie :D
Incognito.

Post autor: Incognito. »

Kurde lepiej jakby Łks zrobil 3 oprawy a pozadne jakies
Liczy sie jakosc a nie ilosc :wink:
RTS_Widzew

Post autor: RTS_Widzew »

dobra,juz jest po derbach...remis po zero...na trybunach bylismy lepsi i tyle :)
RTS_Widzew

derby

Post autor: RTS_Widzew »

dobra,juz jest po derbach...remis po zero...na trybunach bylismy lepsi i tyle :)
does.not.matter
Kontakt:

Post autor: does.not.matter »

Draco pisze:Kilka refleksji z mojej strony.
Po pierwsze akcja z transparentami "Kibice Widzwa życzą miłego dnia", ciekawa ale pomysł nie jest innowacyjny - w moim Krakowie na jednej z głównych ulic kilka miesięcy tenu powstał graf o podobnej treści (Kibice TS życzą miłego dnia:) i nawet w dziale Specyficznych fotek było umieszczone foto więc było z czego korzystać :wink:
haha. dobre. nie widzisz pomiędzy tą akcja (jaką akcją?) z Krakowa, a akcją z Łodzi?
Po drugie - jeżeli Widzewa było 400-500 (spojrzcie na foty obejmujace cały sektor przyjezdnych) to liczba 6000 na poprzednich derbach jest zwykłym populizmem, bo nie ma szans umieścić na takiej przestrzeni więcej jak 3500-4000 osób
Po pierwsze na derbach był ścisk niemiłosierny, w piątek tego nie było - jakbyśmy stanęli w kupie to byśmy zajmowali z połowę sektora. Każdy stal sobie luźno, bez problemu można było się poruszać, a na dole było dużo miejsca wolnego. Po drugie wysil głowę i pomyśl ile takich małych sektorów gości zmiesiło by się na całym luku.
Po trzecie - z całym szacunkiem ale co pokazał RTS? Jeden transparent, dwie fany, a pojedyńcze śpiewy wynikały z tego że ekipa była sportowa czy raczej z braku wiary/możliwości przebicia się przez Galere?
Większość z tych co była na derbach nie była od śpiewania czy od machania balonikami. A i tak dość często było nas słychać o czym świadczą gwizdy gospodarzy. Poza tym co mieliśmy pokazać, super mega oprawe? Tego dnia nie było to priorytetem. Przy okazji spójrz na ŁKS, u nas byli w podobnej liczbie, a nawet oficjalnie większej bo dostali 450 biletów. I oni co pokazali? Nawet flagi Niewiadowa nie mieli ze sobą. Ze strachu?
Po czwarte - prezentacja ŁKSu - 3 choreografie (ostatnia naprawdę mocna - strobo + setki flag małych flag) hasła (My sprite, wy pragnienie, Większość Ich Dojezdza ZE Wsi, Łodzianie witają Dziadostwo) poparte małymi sektorówkami robiły dobre wrażenie choć można czepiać się jakości wykonania. Poza tym dobre oflagowanie (nowa fana Teofilów) i frekwencja sporo większa niż oficjalne 8 tyś.
Oprawa powinna być czytelna dla wszystkich, a tym bardziej dla nas bo była do nas skierowana. A to co było na tych śmiesznie małych sektorówkach dowiedziałem się dopiero w domu oglądając zdjęcia. I jeśli uważasz ze ta ostatnia oprawa była mocna to gratuluje samopoczucia. Oprawa średnia na maksa. I to ultrasi ŁKSu przygotowywali całą zimę? Przy okazji nie nudzi was już to ? - wy rodowici, my podmiejscy. Nie macie kompletnie innego nic do zaoferowania?
Po czwarte - doping ŁKSu bez rewelacji ale nie pierdolcie że był słaby, pierwszą połowę byłem na Galerze, drugą na Trybunie i Widzew praktycznie niesłyszalny. ŁKS - czasem zbyt długie przestoje ale Galera nabita maxymalnie i głos z gniazda nie dochodził wszędzie (słabe nagłośnienie) i tez brak synchronizacji dopingu na pewno miał wpływ na jakość ale zapytajcie Widzewiaków (partyzantów) którzy byli na Trybunie czy doping eŁKSy był rzeczywiscie słaby :roll:
Były momenty ze doping stał na wysokim poziomie (początek), ale przez większą cześć meczu stał na niskim poziomie. Nie wiem może na ŁKSie taki doping uważa się za dobry (ale czytając forum lksfans widać, ze nie do końca bo tam można przeczytać wiele wpisów ze było słabo), ale u nas wiem ze na taki doping mówi się ze był porostu słaby.
komi

does.not.matter pisze:Większość z tych co była na derbach nie była od śpiewania czy od machania balonikami. A i tak dość często było nas słychać o czym świadczą gwizdy gospodarzy. Poza tym co mieliśmy pokazać, super mega oprawe? Tego dnia nie było to priorytetem. Przy okazji spójrz na ŁKS, u nas byli w podobnej liczbie, a nawet oficjalnie większej bo dostali 450 biletów. I oni co pokazali? Nawet flagi Niewiadowa nie mieli ze sobą. Ze strachu?
to od czego ku*** była ta ekipa ? przyszli mecz obejrzeć ? a jeśli chodzi ci o mocniejsze wrażenia to czemu nie wyskoczyli jak chłopaki od nas to zrobili ? i nie pisz że nie było sensu bo jak tak to po c*** ta ekipa sie wybierała skoro nie było sensu sie bić :lol:
Carlito-ŁKS

Post autor: Carlito-ŁKS »

Derby jak najbardziej dla ŁKS!
Widzew zapowiadał wielotysięczne pochody, wejscie wszystkich swoich kibiców na nasz stadion, zajęcie trybuny itd. I co?
I nic...
Pod Waszym stadionem zebrało się niemalże dwukrotnie mniej kibiców Widzewa aniżeli kibiców ŁKS, którzy przyszli oglądać na telebimie zeszłoroczne derby rozgrywane na stadionie przy Piłsudskiego.
Myśleliście, że wszyscy przyjdziecie na Al. Unii i zostaniecie grzecznie wpuszczeni (bo miało być Was tak dużo i w końcu przed kibicami "słynnego" Widewa otwirać się miały wszystkie drzwi). A tymczasem co? Potulnie jak baranki pakujecie się do autobusów, większośc rozchodzi sie do domów, a tylko niewielka częsć próbuje się przedostać na nasz stadion. Z Waszych szumnych zapowiedzi jak zwykle nici...
Na stadionie około 10 tysięcy kibiców ŁKS. Większość na biało. Cała Galera i Trybuna szczelnie wypełniona. I tu kolejne widzewskie rozczarowanie. Wśród tych 10 tysięcy nie ma w ogóle Widzewa, albo są, ale tak posrani, że boją sie przyznać do swojego klubu. Gdzie te czasy z lat 90-tych chciałoby się zapytać. Ewidentnie widać, że z każdym rokiem kibiców ŁKS jest coraz więcej, a co za tym idzie Widzew ma w mieście coraz mniej do powiedzenia.
Jeśli chodzi o sam mecz, szczerze powiedziawszy, liczyłem na jekieś fajerwerki z Waszej strony. Jednak kolejny raz się zawiodłem... Wielki Widzew stać widocznie obecnie jedynie na wywieszanie po kryjomu transparentów czy zakładanie kominiarek, ale juz do bójki, która w pewnym momencie wisiała w powietrzu już się nie kwapicie... Teraz słychać tylko płacze Widzewiaków, że akcja chuliganów ŁKS nie miała szans powodzenia. A pamiętacie może podobną akcję 2 lata temu u Was (biała inwazja). Wykonaliscie podobną akcję i strasznie się podniecaliscie, że rzekomo się Was boimy, bo nie sforsowalismy ogrodzenia. W kontekscie tego, co obecnie wypisujecie ( że nasza akcja nie miała szans powodzenia) brzmi to co najmniej śmiesznie, bo wtedy chciało Was wyskoczyć kilkunastu na 3,5 tysiąca kibiców ŁKS, ale cóż to pewnie ten słynny widzewski obiektywizm.
Podsumowując derby zdecydowanie dla nas. Widzew nic nie pokazał. Przez większość meczu niesłyszalny. Niby usprawiedliwiać to ma charakter chuligański ekipy, która przybyła na nasz stadion, ale nawet oceniając ich jako chuliganów, ocena ta nie może być wysoka. U nas bardzo dobra frekwencja, większość osób na biało co daje dobry efekt, doping mimo, że chujowy to i tak lepszy od Widzewa. Podobnie rzecz się ma z hasłami na transparentach. Przyznam jednak, że głupoty wypływającej z naszych transparentów po dziś dzień nie jestem w stanie zrozumieć...
Mam szczerą nadzieje, że za rok derby odbędą się w pełnej krasie...
Draco

Post autor: Draco »

Boldem moje skromne uwagi - Draco

does.not.matter pisze:
Draco pisze:Kilka refleksji z mojej strony.
haha. dobre. nie widzisz pomiędzy tą akcja (jaką akcją?) z Krakowa, a akcją z Łodzi?

Przeczytaj swój post raz jeszcze i zastanów się nad jego sensem, pomyśl co chciałeś przekazać i napisz ponownie konsultując wypowiedź ze swoją polonistką.
Po pierwsze na derbach był ścisk niemiłosierny, w piątek tego nie było - jakbyśmy stanęli w kupie to byśmy zajmowali z połowę sektora. Każdy stal sobie luźno, bez problemu można było się poruszać, a na dole było dużo miejsca wolnego. Po drugie wysil głowę i pomyśl ile takich małych sektorów gości zmiesiło by się na całym luku.

Tak się składa że miałem okazję dokonać stosownej analizy także na meczu i lansowane przez Widzew 6000 na oprzednich derbach to mitomania w czystej postaci, czerwona propaganda sukcesu tak jak i w czerwonej PRLowskiej rzeczywistości planów 5-letnich etc. Możemy pobawić się w analizy, ale pamiętaj że PRLu już nie ma, ustrój został obalony i twoje argumenty w tym zakresie także na to czekają.
Większość z tych co była na derbach nie była od śpiewania czy od machania balonikami. A i tak dość często było nas słychać o czym świadczą gwizdy gospodarzy. Poza tym co mieliśmy pokazać, super mega oprawe? Tego dnia nie było to priorytetem. Przy okazji spójrz na ŁKS, u nas byli w podobnej liczbie, a nawet oficjalnie większej bo dostali 450 biletów. I oni co pokazali? Nawet flagi Niewiadowa nie mieli ze sobą. Ze strachu?

Chciałbyś :wink: Tu odwaracam pytanie - dlaczego spaliliście CC w środku sektora a nie jak to jest ogolnie w zwyczaju - na płocie, czy tworzycie nową trendy, czy ze strachu :?: :lol:
Zauważ że pół roku temu nasza ekipa też nie była przypadkowa, a doping z naszej strony był nieporównywalny z waszym w ostatni piatek. Poza tym ogromną większość była na biało, a wy przedwczoraj? Ale za to przy al. Piłsudskiego widzewska gościna była iście legendarna - pamiętasz kamienny poczęstunek? Cały mecz w krainie latających przedmiotów - to wasz widzewski charakter ?
Więc na jakiej podstawie wnioskujesz lepszą prezentację z waszej strony?

Oprawa powinna być czytelna dla wszystkich, a tym bardziej dla nas bo była do nas skierowana. A to co było na tych śmiesznie małych sektorówkach dowiedziałem się dopiero w domu oglądając zdjęcia. I jeśli uważasz ze ta ostatnia oprawa była mocna to gratuluje samopoczucia. Oprawa średnia na maksa. I to ultrasi ŁKSu przygotowywali całą zimę? Przy okazji nie nudzi was już to ? - wy rodowici, my podmiejscy. Nie macie kompletnie innego nic do zaoferowania?

Jeżeli tak was to boli to znaczy że prezentacja odniosła skutek :lol:
Przepraszamy że oprawa była nieczytelna :oops: Powinniśmy ją skierować w strone sektora przyjezdnego a nie Trybuny, następnym razem postaramy się abyście siedzieli na przeciwko Galery wtedy będzie mogli wszystko zobaczyć :lol:
Były momenty ze doping stał na wysokim poziomie (początek), ale przez większą cześć meczu stał na niskim poziomie. Nie wiem może na ŁKSie taki doping uważa się za dobry (ale czytając forum lksfans widać, ze nie do końca bo tam można przeczytać wiele wpisów ze było słabo), ale u nas wiem ze na taki doping mówi się ze był porostu słaby.
Doping rzeczywiscie odbiegał od normy i jest kilka powodów (bez tłumaczeń bo jeszcze oskarżycie nas o płacz :wink: ale mimo wszystko nie było tak tragicznie jak to przedstawiacie. Mój znajomy był mimo wszystko pod wrażeniem ale on jest niedzielnym kibicem i nie ma punktu odniesienia.
Czekamy na nowy stadion, już bliżej niż dalej 8)
seba1910

Post autor: seba1910 »

oczywiscie jak zwykle byliscie lepsi
rogoo_widzew

Post autor: rogoo_widzew »

My byliśmy lepsi..
Nie, to my byliśmy lepsi..
Wcale nie, bo my..
I tak, w kółko.

A te derby wygrali Ci, którzy chcą je zniszczyć, którzy nie chcą pochodów, którzy chcą w 72 godziny wydać kilka spektakularnych wyroków. Ci, którzy chcą mieć spokój na stadionach, osiedlach.
Zamiast bezsensownie się spierać o to, kto wygrał te jedne z najgorszych derbów, pomyślcie co zrobić, żeby kolejne były normalne i żeby w tych normalnych derbach pokazać coś co da wam prawo mówić "byliśmy najlepsi".

W tych derbach wszyscy przegrali, zarówno ŁKS jak i Widzew.
nisan

Post autor: nisan »

WIDZEW
+ spalenie flagi
+ transy na miescie
+ proby pochodu (nieudane ale zawsze)
- napinka przed meczem jak to nie wejda w 5000 na trybuny
- dopingu 2/10 niewazne jaka ekipa

Łks
+ frkfencja
+ transy ok!
+proba odbicia flagi
- mimo wszystko doping
- niestetyczne wykonanie oprawy chociaz pomysly dobre

REMIS 8)

a teraz dwa słowa do napinaczy z Widzewa ; powinniscie odszczekac te wszystkei szumne zapowiedzi jak to nie zrobicie zajebistego pochodu nei wiedjzeicie wszyscy na trybuny. Chyba kazdy wie co mowil przed emczem - zreszta mozna wrocic do tematu spedz tygonia. A teraz usiasc i pokornie schylic glowe i odszczekac swoja napinke.

Ps. Szanuje i Widzew i Łks! ale jakos Was nie lubie :wink:
does.not.matter
Kontakt:

Post autor: does.not.matter »

WidzeW_1910 pisze:Swieta wojna w Lodzi moim zdaniem zaszla juz dosc daleko. Z opowiadan paru duzo starszych widzewiakow slyszalem ze kiedys jak przyjezdzala Legia to byl spokoj na jeden dzien zjednoczenie sil i wspolne uderzenie na wroga. Ełkaesiacy przychodzili na WidzeW i nikt nie robił z tego jakis problemów . A teraz doszło do tego ze taka Legia moze siedziec z wami na jednym sektorze a my nie. Chociaz tak naprawde jestesmy z jedno miasta, znamy sie i mamy swoich ziomow w przeciwnym obozowisku.
O co ci chodzi? O to żebyśmy siedzieli wspólnie z Łksem na jednym sektorze?
adwt

Post autor: adwt »

Sporo osób "troszkę" sie zagalopowalo w swoim odbiorze tych pseudoderbow.
Nigdy wiiecej takich meczow miedzy lodzkimi ekipami ! Czy to na jednym, czy tez 2 stadionie.
acab

Post autor: acab »

przestancie sie wpisywac Widzewiacy,bo niema sensu
Ostatnio zmieniony 05.06.2007, 03:00 przez acab, łącznie zmieniany 1 raz.
WDZW_M

Post autor: WDZW_M »

http://www.sport.pl/sport/1,65025,3996726.html

Trochę prawdy w tym jednak jest :wink:
Łks 1908

Post autor: Łks 1908 »

A co ma jedno z drugim??? Bez komentarza....
Łks 1908

No tak,zapomniałem,ze jest to forum kółek naukowych,sory Miodki...
Łks 1908

No tak,zapomniałem,ze jest to forum kółek naukowych.Sory Miodki....
R/F
ban

Łks 1908 pisze:No tak,zapomniałem,ze jest to forum kółek naukowych.Sory Miodki....
Oj nie obrażaj się. Nikt przecież z ciebie nie szydzi :wink:
Czekamy z wypiekami na twarzy na kolejne dziesiątki twoich wpisów, jakże wiele wnoszących do tematu :D
Incognito.

Post autor: Incognito. »

......pomarzyc......
:lol: :lol: :lol: :lol:
Rafał

Post autor: Rafał »

Naprwdę miałem tu nie zabierać więcej głosu ale nie wytrzymałem. Jestecie tak dumni z fan clubów i nie ma dla was znaczenia pochodzenie kibiców to jednak zauważyłem na ostatnim waszym meczu z GKS Bełchatów, że starsznie podkreślacie swoją rodowitość !Na głównej trybunie flagi Stare Miasto , Widzew Śródmieście, Żabieniec ( czyżby jednak kompleksy ) ? A gdzie flagi Koluszek , Zduńskiej Woli, Poddębic ?. A może ktoś wam zabronił wywieszać flag fan clubów ? Poprostu pytam ?
IHSAHN

Post autor: IHSAHN »

Rafał pisze:Naprwdę miałem tu nie zabierać więcej głosu ale nie wytrzymałem. Jestecie tak dumni z fan clubów i nie ma dla was znaczenia pochodzenie kibiców to jednak zauważyłem na ostatnim waszym meczu z GKS Bełchatów, że starsznie podkreślacie swoją rodowitość !Na głównej trybunie flagi Stare Miasto , Widzew Śródmieście, Żabieniec ( czyżby jednak kompleksy ) ? A gdzie flagi Koluszek , Zduńskiej Woli, Poddębic ?. A może ktoś wam zabronił wywieszać flag fan clubów ? Poprostu pytam ?
bo plot ma swoja dlugosc i tego sie nie przeskoczy, za to wisialy flagi innych fc
komi

wytłumacze ci to jak najprościej potrafie . My Rodoewici ponieważ ŁKS jest 1 klubem w Łodzi i jego główna że tak powiem sila tkwi w chłopakach z Łodzi , wy ........ ( tu sobie wpisz co chcesz ) ponieważ macie dużo fc i wyróżniacie się tym z Polskich ekip , wasze fc koło Łodzi skupiają dużo osób ktore działają na Widzewie w przeciwieństwie do ŁKS gdzie większość to ludzie z Łodzi . Rozumiesz ?
nie napinaj sie tak, ok?

Post autor: nie napinaj sie tak, ok? »

komi pisze:wytłumacze ci to jak najprościej potrafie . My Rodoewici ponieważ ŁKS jest 1 klubem w Łodzi i jego główna że tak powiem sila tkwi w chłopakach z Łodzi
aha, wg Ciebie glowna sila Widzewa tkwi poza granicami miasta, czyli 'rdzeniem kibicowskim' tego klubu sa FC?
idąc tym tokiem myślenia, ilosc kibicow obecnych na meczach przy Piłsudzkiego to głównie kibice z Fan Clubów, a kibice z Łodzi stanowią zdecydowaną mniejszość stadionową?:lol:

z tym, ze ŁKS jest klubem wczesniej powstałym od Widzewa, to zgadzam się całkowicie, ale 'Rodowici' to zdecydowanie mało trafne określenie tegoż oto faktu.

panowie eŁKaeSiacy, jesli chcecie tak bardzo ubrać ten fakt w mądre słowa, powinniście użyć raczej: "Pierworodni", bo widzę taką samą 'rodowitość' u kibiców Łódzkiego Widzewa, urodzonych w Łodzi jak i u kibiców ŁKS'u.
bez napinki.
R/F
ban

nie napinaj sie tak, ok? pisze: idąc tym tokiem myślenia, ilosc kibicow obecnych na meczach przy Piłsudzkiego to głównie kibice z Fan Clubów, a kibice z Łodzi stanowią zdecydowaną mniejszość stadionową?:lol:
Każdy kumaty ełkaesiak wie, że FC przyjeżdżają do Łodzi na mecze pociągami specjalnymi :wink:
komi

tutaj kolega po szalu ładnie wyjasnił niektóre trapiące was kwestie , zacytuje Jego wypowiedż :
1. Czyli przyjmujesz do świadomości rzeczywistą datę powstania Widzewa z 1922 roku. To wytłumacz mi jeszcze dlaczego zostało przyjęte, że nawiązujecie historią do tworu, a raczej do daty jego powstania, podczas gdy samo stowarzyszenie do którego nawiązywano nie istniało już od ponad 20 lat? Na podobnych zasadach AS Roma mogłaby sobie nawiązać historią do czasów Igrzysk gladiatorów w czasach Imperium Rzymskiego. Jaki to ma sens? Wierzycie w to co podsunęli wam na tacy PRL, żeby zrobić sobie jakiś jubileusz i wypromować nikomu wówczas nieznany klub. Ówczesna władza znacznie więcej nabroiła ale o tym w dalszych punktach…
Piszesz że nie jest to dla Ciebie ważne a w 2010 pewnie będziesz jednym z pierwszych na obchodach 100-lecia waszego klubu…

2. Terminy Rodowici i Podmiejscy określające odpowiednio nas i Was, wzięły się z wielu względów. O niektórych już pisałeś, o innych chyba zapomniałeś. Ale od początku…
FC - Do niedawna sami chełpiliście się liczbą swoich FC, oraz ilością ludzi z nich przyjeżdżających, na płotach okalających wasze boisko wisiało całe mnóstwo flag reprezentujących różne miasteczka, czy nawet wsie. W jednym z waszych felietonów propagandowych przy okazji jakiegoś meczu (już teraz nie pamiętam jakiego), przeczytałem jak autor z dumą oznajmiał że na stadionie była spora grupa kibiców z FC, silił się nawet na ocenę ich ilości i podał że była to ¼ ludzi na stadionie po czym dodał „a być może i więcej”. Więc niejako sami jesteście autorami obiegowej opinii o was.
Na ŁKS przyjeżdżają też osoby spoza aglomeracji łódzkiej a nawet i z dalszych miejscowości, ale nie stanowią na pewno tak dużego procentu jaki jest u was. Wy w swym szaleństwie tworzenia FC zaczęliście nawet tym terminem nazywać grupy z dzielnic Łodzi opanowanych przez nas. A wasze jazdy z FC Retkinia zakrawają na śmieszność.
Ziemniaki (lol), można tu jeszcze podciągnąć kamieniarstwo na waszym stadionie, chyba sam przyznasz ze nie jest to szczytem ucywilizowania a na waszym stadionie jest to zjawisko obecno od bardzo dawna, a co gorsza nie możecie sobie z tym w żaden sposób poradzić.
ŁKS: Poniekąd twierdzenie że każdy kibic ŁKSu jest Rodowitym jest prawdziwe. Może i dla was jest to śmieszne ale chyba nie łapiecie o co w tym biega. Otóż ŁKS to jest łódzki klub, reprezentujący od zawsze nasze miasto. Stąd nazwa Łódzki Klub Sportowy. To nie jest retkiński klub sportowy czy koziński klub sportowy reprezentujący osiedlę czy też dzielnicę. To jest klub, który od samego początku swego istnienia był w centrum uwagi łodzian. Klub, którego historia od samego początku nierozerwalnie splata się z historią naszego miasta od 1908 roku. To miłość do tego klubu jest przekazywana przez mieszkańców Łodzi z dziada pradziada i z ojca na syna.
1908-Polska/1910-Łódź -?: Teraz delikatnie mówiąc nie błysnąłeś. Jeżeli twoim zdaniem podział polityczny i podział administracyjny jest tym samym to gratuluję… Czyli twoim zdaniem kiedy Łódź nie należała do Polski to nie było tu Polaków? Gratuluję postawy patriotycznej… Widzisz bo Łódzki Klub Sportowy powstawał z myślą o Łodzianach i Polakach, stąd były problemy z jego zatwierdzeniem aż do 1909 roku i przymus zmiany barw biało-czerwonych na biało-czarne oraz wpisania „niepolskich” nazwisk do formularza rejestracyjnego, co teraz z takim zamiłowaniem nam wypominacie.
Jeżeli chodzi o Widzew i przyjmiemy już jego nieprawdziwą datę założenia jako obowiązującą to chyba chcesz w tym momencie wmówić wszystkim że mieszkańcy wsi Widzew żyli w poczuciu bycia łodzianami, tak? Bo niebardzo rozumiem o co Ci dokładnie chodzi. Jeżeli tkwicie w przekonaniu że wasz klub powstał w 1910 roku to po prostu dostarczacie kolejny argument do określania was tak jak jesteście teraz nazywani. Wszak wiesz doskonale że Widzew został przyłączony do Łodzi dopiero w 1915 roku

3. To że macie więcej sukcesów to niezaprzeczalny fakt. Ale chyba ŁKSowi tak owych odmawiać nie zamierzacie. Bo zdaje się że nieustannie staracie się umniejszać dorobek ŁKSu podpierając się jakimiś teoriami o nieuczciwości czy też przydziałach tytułów.
Pomijam już kwestię że wszystkie sukcesy mieliście na kredyt, którego spłacanie później było waszym działaczom nie po drodze to założyli nowy klub bez zobowiązań.

4. Nie wypominamy wam że wywodzicie się z ruchu kibicowskiego ŁKS (chociaż możemy do tego wrócić jeśli chcesz, przerzucie ;)). Jak się czujemy z tym że wychowaliśmy takiego niewdzięcznego pasożyta „na własnym łonie”? Hmm ciężkie pytanie, dla porównania musielibyśmy wiedzieć jak by było bez was…
To, czy Widzew przewyższa ŁKS pod względem kibicowskim pozostawię nie oceniając tego. Wiadomo że nie byłbym obiektywny. Jednak przy takiej ocenia trzeba by było wziąć wiele różnych faktów, poczynając od waszych sukcesów a na naszym pobycie w II lidze kończąc. Mimo tak diametralnie róznych historii naszych klubów w ostatnich latach chyba nie chcesz powiedzieć że ŁKS jest słabszy kibicowsko, tym bardziej że w podsumowaniu swojego wywodu nadmieniasz ze obie ekipy cieszą się szacunkiem w Polsce, a ten jak wiesz z niczego się nie bierze. Wobec tego powiedz jak wy się czujecie z tym że mimo takiej przeszłości obu klubów nie byliście sobie w stanie wypracować nad nami znaczącej przewagi jak zrobił to np. Lech z Wartą, czy Legia z Polonią?
W kwestii dopingu nie jesteś w stanie ocenić tego co prezentujemy bo zapewne widziałeś tylko mecz derbowy, który zdaniem wszystkich wyszedł nam gorzej niż mecze w II lidze. Do tej pory ciężko jest sobie przypomnieć mecze w których goście przebijali się u nas z dopingiem jak i te mecze wyjazdowe, na których nas słychać nie było.
U nas też wchodzą nowe przyśpiewki i różne ciekawe akcje, ale o tym wspomnieć nie raczysz.
Zwracając nam uwagę na ludzi naćpanycn, pijanych czy też najzwyklejszych chamów, nie zapominaj ze dokładnie taki sam przekrój społeczny przychodzi na Widzew. Jestem w stanie się założyć że gdybyście mieli na stadionie tunele to też byście mieli w nich moczospady, więc nie fechtuj wyrokami sytuując kibiców Widzewa ponad kibicami ŁKS.
Wasza próba przedostania się na derby mi nie zaimponowała. Wręcz przeciwnie. Bo głupotą jest narażać swoich kibiców na różnego rodzaju konsekwencje wiedząc że nie ma się szans powodzenia. Dlatego my zdecydowaliśmy się zbojkotować derby u was, bo wiedzieliśmy że mimo ograniczeń i braku zapewnień wielu by poszło i tak pod stadion bez biletu. Kim musielibyśmy być żeby narażać innych na różnego rodzaju konsekwencje w imię obejrzenia sobie meczu? Nie licze że to zrozumiesz bo widzę jak bardzo zadowolony jesteś z waszego „przemarszu”, a o konsekwencjach i powiniętych już wiesz?
W kwestii akcji CC to tam chodziło o barwy, jedyne ryzyko dotyczyło ludzi którzy tam wyskoczyli. Nie byli przy okazji narażani inni jak przy okazji waszego marszu, którzy w większości w swej naiwności zapewne wierzyli że dotrą na stadion.

5. Widzisz, dobrze zdajesz sobie sprawę że macie stadion i zerowe szanse na jego rozbudowę. Wiecie to doskonale wszyscy, począwszy od waszych kibiców a na działaczach kończąc jednak wszyscy sprzeciwiacie się idei stadionu miejskiego na ŁKS, bo „nie i c***”.
W przypadku Derbów i naszej obecności na nich to już widać było światełko w tunelu przy okazji pierwszych II-ligowych derbów u was. Co by nie mówić, mimo ze ponad 1 tyś naszych weszło po walce z policją i ochroną, to były derby udane. Więc czemu na następne tak nie było można tylko wprowadzono dodatkowe ograniczenia? Wasze zdanie nic nie obchodzi waszego prezesa i dlatego jesteście bezradni. Odnośnie stanu waszego obiektu to przypomnij sobie jak wyglądał rozkład dotacji z UMŁ w minionych kadencja rządzących pomiędzy ŁKS a Widzew. Wówczas zrozumiesz czemu stadion ŁKS wygląda jak wygląda.

6. To zdaje się że nie pamiętasz dokładnie genezy zjawiska rzucania „żydami” we wszystko dookoła w Łodzi. Faktem jest że Legia pierwsza zaczęła wyzywać na stadionie ale na długo przed tym już w Łodzi oba obozy już wyzywały się od żydów. Podłoże to miało w działaniach ówczesnej władzy politycznej, która promowała wasz klub jako propagatora idei „robotniczej” tak pożądanej w ówczesnych czasach. Wówczas zaczęły pojawiać się publikacje „obnażające” wg ówczesnej władzy historię ŁKS jako klubu burżuazyjnego i niepolskiego. Starano się nawet wymazać Henryka Lubawskiego jako założyciela ŁKS z historii klubu, by dodatkowo spotęgować to wrażenie.
Jak już pisałeś o „Taubwurcelach, Wiessmanach i Hirszbergach” to jeszcze poczytaj trochę o nich dowiedz się kim byli i co dokładnie robili w ŁKS. Bynajmniej ni byli oni założycielami co z taka lubością wy kibice Widzewa zakładacie. Ale o tym możesz poczytać na stronie oficjalnej klubu w dziale historia. A odnośnie twojego stosunku do założycieli i generalnie historii Widzewa to jest ona raczej smutna…

Jest to nawiazanie do posta WDZW_M ze strony 16
piotras

Post autor: piotras »

"komi" zapodaj proszę autora tych twierdzeń, i skąd je zdobyłeś.
mejdej

Post autor: mejdej »

Pewnie na derbach nie byłeś skoro piszesz że było Nas 8 tyś.Co do FC to uważam że jest to wasz duży plus.
Zablokowany