Kibicowska Wielkopolska
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
Re: Kibicowska Wielkopolska
a tymczasem na jednym z gnieźnieńskich osiedli trwa inba i w przerwach między okrzykami o Lechu takiej jednej z Ł3 wybrzmiewa co chwila AKGŚ :P
Cos nie coś słyszałeś ale z tym kiblem to bzdury. Na wiosnę 1988 roku kibic Lecha Poznań (mecz Lecha ze Śląskiem)wsiadając w Mosinie do pociagu nie przewidział, ze jada nim kibice z Wrocławia. Niestety chłopak został wyrzucony w pociagu i zginął. Byłem na tym meczu i dokładnie pamiętam.DoZo(L) pisze: 10.04.2018, 12:24 Zapytanie do starszych użytkowników:
Ile jest prawdy w plotce, że pod koniec 80' w Mosinie w wyniku akcji Śląska Wrocław "zszedł" jeden z lechitów (rzekomo umarł na zawał serce zamknięty w toalecie)?
-
Abrakadabra1410
Dozo jak Ty mozesz pamietac ta piosenke jak wtedy netu nie bylo?? Poza tym skoro konczysz gimnazjum w latach 80 to chyba raczej Cie nie bylo...
Gimnazjum w latach 80-tych...
-
WileTheBest
Nic się nie zmieniło, nadal.
-
Widzewski Charakter
DoZo potrafi zadać pytanie bez napinki i normalnie odpowiedzieć. Jakaś nowość. Tak trzymaj.
Wyczuć to Ty możesz, że Ci mama obiad już zrobiła i czas odejść od komputera. Szkoda na ciebie prądu i robię podobnym.Z Kujawiaczka pisze: 27.04.2018, 20:38 Psioriasis...nikt tu nie wpieprza się między wódkę a zakąskę - a na pewno nie w tej dyskusji - wyczułem i kilka innych osób , że mamy do czynienia z "pacjentem" i nie jest nim FlorianT ... na koniec ... życzę miłej "dyskusji" w parku.
Gniezno jak to Gniezno, są kibice lecha i Startu, animozje dotyczące dawnych wydarzeń wyjasnione już i jest spokój na mieście, tylko, ze z Falubazem to było FcG i Start więc info z d***, Gniezno było pierwszym FC Lecha i jeździli na Start i Lecha więc co to za błedne informacje piszesz.
Człowieku poniosła Cie fantazja, Kalisz i Leszno do grupy rywalizujące z okolicznymi FC Lecha. Sugerowanie, że Lech jakkolwiek będzie miał kłopoty w regionie z tymi grupami nawet w dalszej perspektywie jest równie relane jak propozycja walki banda na bande Gównika Wałbrzych i Polonii Świdnica przeciwko Śląskowi Wrocław.
Pewne różniecie, choćby przez samą wielkość miast, Kaliszowi i Lesznu nie pozwolą wystartować do Poznania, co najwyżej mogą wywalizowac z Ostrowem, Gostyniem, Koninem.
Pewne różniecie, choćby przez samą wielkość miast, Kaliszowi i Lesznu nie pozwolą wystartować do Poznania, co najwyżej mogą wywalizowac z Ostrowem, Gostyniem, Koninem.
W 2 lata przejmą całą Wielkopolskę! A jak Elana im pomoże to w tydzień, a jeśli im nie wyjdzie to powiedzą, że to przez tego typa z rocznika 98 co waży 75 kilo.
Podczas zawodów żużlowych Unii Leszno z Falubazem, napinkową bandę UL który przybyła pod sektor gości przepędziła jedna potężna baba z ochrony nie używając nawet gazu, taka oto to "potężna" ekipa która ma wraz z koalicjantami opanować WLKP ;-)
Eeee tam,na przejmowanie WLKP to oni takich 80-kilogramowych hardcore'ów wysląCzapka pisze: 22.05.2018, 23:59 W 2 lata przejmą całą Wielkopolskę! A jak Elana im pomoże to w tydzień, a jeśli im nie wyjdzie to powiedzą, że to przez tego typa z rocznika 98 co waży 75 kilo.
Nie wiem kto na tym forum jest na szlaku aż tak długo. Najzabawniejsze dla mnie jest, że w dawnych latach każda z grupek tej koalicji poza Elana miały etap fascynacji Śląskiem. Bywał u nas Chrobry, fakt prywatnie i w małych ilościach. Unia działając przeciwko Lechowi i Sparcie miała swój epizod. Cebulorze też swego czasu proponowali wparcie w Ostrowie czy Koninie za układ/zgode.
Elana powoli jak Stalówka, niedługo będzie w 7-8 ekip jeździć, ale może dzięki temu zaczną proponować spotkania w OPEN, haha.
Elana powoli jak Stalówka, niedługo będzie w 7-8 ekip jeździć, ale może dzięki temu zaczną proponować spotkania w OPEN, haha.
-
domin 1982
Unia to chyba już do wszystkich sie pucowała widze
Z czyjej inicjatywy wyszedł ten szal https://img01-olxpl.akamaized.net/img-o ... -konin.jpg
Wydał go jeden z wielkopolskich kolekcjonerów z własnej inicjatywycasuality pisze: 24.05.2018, 15:44 Z czyjej inicjatywy wyszedł ten szal https://img01-olxpl.akamaized.net/img-o ... -konin.jpg
Unia w dawnych latach to ograniczala sie do kamionki, na jadacy lub wracajacy Rawicz lub Gostyn. Na nic wiecej pozwolic sobie nie mogli. W tym miescie to ogolnie byl mix. Szale Legii lub Slaska.Bunio pisze: 23.05.2018, 11:31 Nie wiem kto na tym forum jest na szlaku aż tak długo. Najzabawniejsze dla mnie jest, że w dawnych latach każda z grupek tej koalicji poza Elana miały etap fascynacji Śląskiem. Bywał u nas Chrobry, fakt prywatnie i w małych ilościach. Unia działając przeciwko Lechowi i Sparcie miała swój epizod. Cebulorze też swego czasu proponowali wparcie w Ostrowie czy Koninie za układ/zgode.
Leszno to chyba bardziej bylo anty Rawicz niz do samego Poznania. Taki lokalny folklor w dawnym woj. leszczynskim :)
-
domin 1982
Dokładnie Unia to tylko startowała do Ravii, Kanii, Obry. Ostatnio to spacerowałem po Lesznie i moźna było spotkać napisy Obry. Zreszta stadion Unii już wiele ekip z farbą odwiedzało. Ot taka ekipka bardzo barwna
Zejdź chłopie wreszcie na ziemiędomin 1982 pisze: 01.06.2018, 19:53 Dokładnie Unia to tylko startowała do Ravii, Kanii, Obry. Ostatnio to spacerowałem po Lesznie i moźna było spotkać napisy Obry. Zreszta stadion Unii już wiele ekip z farbą odwiedzało. Ot taka ekipka bardzo barwna
-
domin 1982
A nie jest tak? Idac od dworca w kierunku rynku można spotkać napisy Obry. A wjazd Startu Gniezno do miasta i krojenie was? Sparta Wroclaw wam popisala stadion, Zuzlowy Ostrow, FC Leszno tez. Obra wam maluje miasto. Nie zaklinaj prawdy czlowieku.
KKS Kalisz przybił oficjalnie układ z Kotwicą, więc wącha się zarówno z ekipą proPogoń jak i proWidzew (Elana) jeszcze brakuje Dolcanu Ząbki żeby proLegia doszła... ale kto wie czas pokaże ;)
-
mariuszek321
Jak sytuacja w Ostrowie pomiędzy FC Ostrów, Ostrovią, Stalą i Ostrovią żużlową?
kibice na żużlu, którzy organizują doping to poprostu pikniki i młodziki- ot taka siatkarska ekipka. Co do Ostrovii to kiedyś zarówno wiara jeździła na mecze Lecha i Ostrovii, lecz ładnych parę lat temu każda ekipa poszła w swoją stronę. Ostrów miasto 80 tysięczne można powiedzieć, że każdy kogoś zna lecz każda ekipa zna swoje miejsce i nie wchodzi sobie w drogę.
W jakich miastach mają aktywne fan cluby Unia Leszno, KKS Kalisz, Dyskobolia?
-
Edward1488
Kalisz i Unia nigdzie, Dyskobolia jakieś mniejsze miejscowości np. Granowo.
Aktywne grupy kibiców są we Wschowie (największe FC), Krzemieniewie, Lipnie, Rydzynie i Święciechowie (mniejsze grupy).Czapka pisze: 23.07.2018, 01:07 W jakich miastach mają aktywne fan cluby Unia Leszno, KKS Kalisz, Dyskobolia?
Tak było. Pierwsze pytanie jakie można było usłyszeć to z jakiej jesteś dzielni.
-
ZwischenwerkVIIIa
Lub osiedla klapsy można było wyłapać wszędzie jak ktoś z rejonu danej dzielnicy lub osiedla rozkminil ze nie jesteś z tego rewiru.TiTulus pisze: 31.08.2018, 00:18 Tak było. Pierwsze pytanie jakie można było usłyszeć to z jakiej jesteś dzielni.
30 Unii Leszno na Elana - Widzew ...... nowy uklad sie szykuje??
Z tego co zauważyłem flaga Unii nigdy nie zawisła na sektorze Chrobrego mimo układu (chyba, że coś przeoczyłem), a tutaj mimo niczego oficjalnego flaga wisi na sektorze Elany. Trochę dziwna sprawa.
Dobra, abstrahując od tego jaki jest Hmiel to mam pytanie do wcześniej wspomnianej walki między osiedlami w Poznaniu: jakie były mocne (pewnie zależy też od okresu, ale pytam tak w miarę ogólnie). Swego czasu mój wujek opowiadał trochę o starym Poznaniu i wspominał, że na Zawadach cieszyli się uznaniem w mieście, ale nie wiem na ile mówił prawdę.
Pozdrawiam z Łodzi.
Pozdrawiam z Łodzi.
Wilda, Jeżyce, Łazarz, Chwaliszewo. Moze to nie sa osiedla, ale odkad pamietam, zawsze to byly ciekawe rejony...R/R138 pisze: 04.09.2018, 20:23 Dobra, abstrahując od tego jaki jest Hmiel to mam pytanie do wcześniej wspomnianej walki między osiedlami w Poznaniu: jakie były mocne (pewnie zależy też od okresu, ale pytam tak w miarę ogólnie). Swego czasu mój wujek opowiadał trochę o starym Poznaniu i wspominał, że na Zawadach cieszyli się uznaniem w mieście, ale nie wiem na ile mówił prawdę.
Pozdrawiam z Łodzi.
''Poznan Poznan Grunwald i Jezyce to dwie najbardziej pojebane dzielnice''R/R138 pisze: 04.09.2018, 20:23 Dobra, abstrahując od tego jaki jest Hmiel to mam pytanie do wcześniej wspomnianej walki między osiedlami w Poznaniu: jakie były mocne (pewnie zależy też od okresu, ale pytam tak w miarę ogólnie). Swego czasu mój wujek opowiadał trochę o starym Poznaniu i wspominał, że na Zawadach cieszyli się uznaniem w mieście, ale nie wiem na ile mówił prawdę.
Pozdrawiam z Łodzi.
Niech ten cytat z kawaliny 'Anty Liroy' posluzy za odpowiedz.Jednak najlepiej bedzie jak wypowie sie jakis stary kibol z Lecha.
-
WileTheBest
A jak Dębiec się prezentuje na ich tle? Kiedy zobaczyłem te socjalne chałupy z dachem rodem z XIX wieku, to byłem w szoku. Podobno to tam z całego Poznania ludzi przesiedlają do socjalnych? Fajny kontrast tam jest, z jednej strony te chałupki, a z drugiej jakieś wypaśne wille. Pozdrawiam.Psoriasis pisze: 04.09.2018, 20:57Wilda, Jeżyce, Łazarz, Chwaliszewo. Moze to nie sa osiedla, ale odkad pamietam, zawsze to byly ciekawe rejony...R/R138 pisze: 04.09.2018, 20:23 Dobra, abstrahując od tego jaki jest Hmiel to mam pytanie do wcześniej wspomnianej walki między osiedlami w Poznaniu: jakie były mocne (pewnie zależy też od okresu, ale pytam tak w miarę ogólnie). Swego czasu mój wujek opowiadał trochę o starym Poznaniu i wspominał, że na Zawadach cieszyli się uznaniem w mieście, ale nie wiem na ile mówił prawdę.
Pozdrawiam z Łodzi.
-
stary zgred
Kolego granice Dębca wyznaczały tory kolejowe i tak ul. Opolska to już świerczewo , o którym piszesz , i ul. wspólna to wilda .Dębiec jak wiesz to dzielnica stworzona przez HCP , gdzie pracownicy Ceglorza dostawali tam mieszkania. Nie chce mi się dalej rozpisywać , ale każda ulica , w tamtym czasie miała na ławkach wieczorem swoją ekipę i jak ktoś nowy się pojawiał to miał naprawdę ciężko.
Jakby Ci się chciało parę słów napisać, okolice ronda Śródka jaką były sławą owiane? No i może parę słów o Zawadach.stary zgred pisze: 04.09.2018, 21:59 Kolego granice Dębca wyznaczały tory kolejowe i tak ul. Opolska to już świerczewo , o którym piszesz , i ul. wspólna to wilda .Dębiec jak wiesz to dzielnica stworzona przez HCP , gdzie pracownicy Ceglorza dostawali tam mieszkania. Nie chce mi się dalej rozpisywać , ale każda ulica , w tamtym czasie miała na ławkach wieczorem swoją ekipę i jak ktoś nowy się pojawiał to miał naprawdę ciężko.
-
stary zgred
Śródka i Zawady , to fyrtel , gdzie wszyscy się znali , w dawnych czasach nikt w te rejony się nię zapuszczał .
Wielkie dzięki, pozdrawiam.stary zgred pisze: 04.09.2018, 22:31 Śródka i Zawady , to fyrtel , gdzie wszyscy się znali , w dawnych czasach nikt w te rejony się nię zapuszczał .
Przecież Ty jesteś starym kibolem, pisałeś, że pamiętasz tamte czasy i jeździłeś do dziewczyny. To jak to jest?Hmiel pisze: 04.09.2018, 21:27''Poznan Poznan Grunwald i Jezyce to dwie najbardziej pojebane dzielnice''R/R138 pisze: 04.09.2018, 20:23 Dobra, abstrahując od tego jaki jest Hmiel to mam pytanie do wcześniej wspomnianej walki między osiedlami w Poznaniu: jakie były mocne (pewnie zależy też od okresu, ale pytam tak w miarę ogólnie). Swego czasu mój wujek opowiadał trochę o starym Poznaniu i wspominał, że na Zawadach cieszyli się uznaniem w mieście, ale nie wiem na ile mówił prawdę.
Pozdrawiam z Łodzi.
Niech ten cytat z kawaliny 'Anty Liroy' posluzy za odpowiedz.Jednak najlepiej bedzie jak wypowie sie jakis stary kibol z Lecha.
Prosze o zacytowanie mnie gdzie i kiedy pisalem ze jestem starym kibolem.Po drugie jak bys niezauwazyl to napisalem zeby wypowiedzial sie jakis stary kibol LECHA.Ja nie jestem kibicem Lecha,z Poznania tez nie jestem.Wpisalem sie w temacie bo zaczela sie ciekawa dyskusja.
Na mecze zaczalem jezdzic 15 lat temu a teraz juz rzadziej bo wycieczkowy klimat z calymi zastepami psiarni mi nie sluzy.Kiedys bylem na kazdym wyjezdzie,dzis jezdze ale rzadziej.Zaluje i ubolewam nad tym ze niebylo mi dane jezdzic w latach 80/90dziesiatych w zlotej erze Polskiego ruchu hools.No ale tak 8-10-15 lat temu tez jeszcze niebylo najgorzej.
Na reprezentacje tez cos sie pojezdzilo,Londyn,Bratyslawa Praga.
ps.jeszcze raz pozdro dla starej gwardi.
Na mecze zaczalem jezdzic 15 lat temu a teraz juz rzadziej bo wycieczkowy klimat z calymi zastepami psiarni mi nie sluzy.Kiedys bylem na kazdym wyjezdzie,dzis jezdze ale rzadziej.Zaluje i ubolewam nad tym ze niebylo mi dane jezdzic w latach 80/90dziesiatych w zlotej erze Polskiego ruchu hools.No ale tak 8-10-15 lat temu tez jeszcze niebylo najgorzej.
Na reprezentacje tez cos sie pojezdzilo,Londyn,Bratyslawa Praga.
ps.jeszcze raz pozdro dla starej gwardi.