Piła, Gostyń, Ostrów Wlkp., Środa Wlkp., Gniezno, Śrem.
Kibicowska Wielkopolska
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
-
WileTheBest
Re: Kibicowska Wielkopolska
Ostrów taki dobry? Pytam bez żadnej złośliwości. Bo słyszałem, że tam kryzys mieli? Chyba nawet Ostrovi tam kibicowanie odpuścili lub osłabło?
I jak w Kole? Pamiętam, że tam mieliście dobry fc. Podupadło to teraz?
-
WileTheBest
Obydwa wymienione przez ciebie miasta to dobre FC. Jeśli chodzi o Ostrovię mogę powiedzieć tylko tyle, że Afro włożył ogrom pracy w to aby była ona silna, a po jego śmierci jakby to podupadło. Na resztę pytań twoich się nie wypowiadam, bo nie jestem z tych miast, nie chcę palnąć głupoty na ich temat, a co za tym idzie nie mam takiej wiedzy, żeby udzielić ci na nie odpowiedzi. Pozdro!
-
Artur Polska
A Konin ?? Jak tam sytuacja wygląda, wydawałoby się że tez jest jednym z lepszych fc, niech ktoś opisze ich jesli moze.
-
stary zgred
Flaga Konin pojawia się na wyjazdach, i to często a ja do fc dodałbym Szamotuły i Jarocin
-
minioola1909
Ostrovia od śmierci Afra(10 lat już nie żyje) zaliczyła 90% wszystkich wyjazdów, wiec jak widać jeździmy, działamy i mamy się dobrze.
Na meczu Miedź-Chrobry całkiem przyzwoite wsparcie ze strony Unii Leszno. Niedawno również była próba starcia z lokalnym FC Lecha (co jest sporym progresem w stosunku do wcześniej prowadzonej wojny wlepkowej). Czyżby w końcu coś tam się ruszyło kibicowsko?
-
patriota85
Niedawno to Unia Leszno biła się z lokalny FC Lecha w umówionej walce.Po wszystkim Unia miała zastrzeżenia, że po stronie FC biły się osoby z poza Leszna.kimbol pisze: 01.04.2018, 16:35 Na meczu Miedź-Chrobry całkiem przyzwoite wsparcie ze strony Unii Leszno. Niedawno również była próba starcia z lokalnym FC Lecha (co jest sporym progresem w stosunku do wcześniej prowadzonej wojny wlepkowej). Czyżby w końcu coś tam się ruszyło kibicowsko?
Czy istnieją jakieś niesnaski pomiędzy fanclubami Lecha? Wiadomo są miasta, które za sobą nie przapadają np. Gostyń z Lesznem. Słyszałem, tez kiedyś o niechęci pomiędzy Wrześnią a Mosiną. Jak to się ma do kibicowania wspólnemu klubowi?
Unia miała zastrzeżenia mimo że przed walką sprawdzali dowody...patriota85 pisze: 01.04.2018, 17:44Niedawno to Unia Leszno biła się z lokalny FC Lecha w umówionej walce.Po wszystkim Unia miała zastrzeżenia, że po stronie FC biły się osoby z poza Leszna.kimbol pisze: 01.04.2018, 16:35 Na meczu Miedź-Chrobry całkiem przyzwoite wsparcie ze strony Unii Leszno. Niedawno również była próba starcia z lokalnym FC Lecha (co jest sporym progresem w stosunku do wcześniej prowadzonej wojny wlepkowej). Czyżby w końcu coś tam się ruszyło kibicowsko?
Zastrzeżenia tylko w internecie.
-
sejnianczyk
FC to tez ekipy na niższych ligach więc tam gdzię sa niesnaski na 3,4 i dalej w dół ligach tak i jest na LEchu konin i okoliczne fancluby podobno dobrze nie żyją jak i ostrów z kaliszem a i może jarocin z wagrowcemCzapka pisze: 03.04.2018, 23:40 Czy istnieją jakieś niesnaski pomiędzy fanclubami Lecha? Wiadomo są miasta, które za sobą nie przapadają np. Gostyń z Lesznem. Słyszałem, tez kiedyś o niechęci pomiędzy Wrześnią a Mosiną. Jak to się ma do kibicowania wspólnemu klubowi?
-
domin 1982
Nie tylko Gostyń nie żyje dobrze z Lesznem, tylko FC Leszno i Unia to różne ekipy. Zaś Unii Leszno w Wlkp nikt nie lubi i tak naprawdę leje ich każdy (Start Gniezno, Obra skroiła im sektorówke czy nawet napisy Obry do dziś są widoczne w ich mieście). Wiele ekip im popisało stadion już.
-
mariuszek321
Apropo to Obra coś działa aktualnie?
-
domin 1982
Ekipa istnieje, byli np na turnieju Start Gniezno. Ale na meczach Obry cisza.
-
WileTheBest
To źle słyszałeś. Jedyne spiny były z Koninem, ale to przez zawirowania historyczne.
Z tego co pamietam niechęć do Leszna została podkręcona w połowie lat 90tych gdy Unia odwiedzała Oporowską i wpadła na sektor gości na Bułgarskiej. Były wtedy chyba też wspolne akcje na Zetke i Pogoń w Lesznie z Wrocławianami.
Walka Unia-FC Lecha była dość drastcznie ogaraniczona rocznikowo, Unia miala swoje zastrzeżenia w internecie a chłopaki z fc Lecha ogłosili się władcami Leszna. Na walke bez ograniczeń wiekowych jakoś nie było chęci.
Walka Unia-FC Lecha była dość drastcznie ogaraniczona rocznikowo, Unia miala swoje zastrzeżenia w internecie a chłopaki z fc Lecha ogłosili się władcami Leszna. Na walke bez ograniczeń wiekowych jakoś nie było chęci.
-
domin 1982
Też o tym słyszałem, ale to świadczy o jednym też źe Unia jest słaba skoro ma silny FC w swoim mieście.
-
Głos_z_Wału
No to chyba ty coś źle słyszałeś albo jesteś w takim wieku, że o pewnych rzeczach nie wiesz.WileTheBest pisze: 04.04.2018, 16:59To źle słyszałeś. Jedyne spiny były z Koninem, ale to przez zawirowania historyczne.
Spotkania z Mosiną zawsze toczone były w napiętej atmosferze, raz po meczu we Wrz doszło do konkretnej zadymy pod stadionem, innym razem na meczu juniorów piłkarze z Mosiny zostali obrzuceni jajkami.
-
Edward1488
Widzę, że twój nick jest adekwatny :) I nic w sumie nie wykrakał bo jednak ich nie złapano, co najwyżej przyłapano.
Słabe jest niszczenie auta, ale w tym przypadku to zrozumiałe. Auto nie odda, ale mur też nie. A Vandalsi hmmm do właścicela auta łatwo dojść...
Nie. Świadczy to o tym, że po prostu kibic żużlowy i piłkarski to dwa inne profile kibica. Szczególnie gdy ma się wsparcie najsilniejszej ekipy w kraju. Każda grupa żużlowa jest w takim momencie skazana na porażkę.domin 1982 pisze: 04.04.2018, 17:50 Też o tym słyszałem, ale to świadczy o jednym też źe Unia jest słaba skoro ma silny FC w swoim mieście.
A poza tym takie coś jak fan club Lecha w Lesznie to śmiech, podobnie jak fc w Kaliszu. Miasta od zawsze nieprzyjazne Lechowi a nagle znajdują się jakieś odmieńce idące za modą.
W starych czasach (lata 90-te) były pojedyncze osoby jeżdżące na Lecha i na Unię, ale powtórzę - pojedyncze. To raczej typowi poszukiwacze przygód, typu raz tu, raz gdzie indziej...
Jeśli ten FC w Lesznie to smiech to czemu Unia nie zrobi z nim porządku ? boi się późniejszych konsekwencji ? czy jednak nie jest to taki smiech ten FC? jak widać działają jezdzą na Lecha i ich wyjazdy gdzie prawie zawsze ich flagę widać więc jak to jest ?Chino XL pisze: 07.04.2018, 23:10Nie. Świadczy to o tym, że po prostu kibic żużlowy i piłkarski to dwa inne profile kibica. Szczególnie gdy ma się wsparcie najsilniejszej ekipy w kraju. Każda grupa żużlowa jest w takim momencie skazana na porażkę.domin 1982 pisze: 04.04.2018, 17:50 Też o tym słyszałem, ale to świadczy o jednym też źe Unia jest słaba skoro ma silny FC w swoim mieście.
A poza tym takie coś jak fan club Lecha w Lesznie to śmiech, podobnie jak fc w Kaliszu. Miasta od zawsze nieprzyjazne Lechowi a nagle znajdują się jakieś odmieńce idące za modą.
W starych czasach (lata 90-te) były pojedyncze osoby jeżdżące na Lecha i na Unię, ale powtórzę - pojedyncze. To raczej typowi poszukiwacze przygód, typu raz tu, raz gdzie indziej...
-
WileTheBest
W Kaliszu nie mamy FC, są jacyś pojedynczy fani, ale nie można nazwać tego FC.Chino XL pisze: 07.04.2018, 23:10Nie. Świadczy to o tym, że po prostu kibic żużlowy i piłkarski to dwa inne profile kibica. Szczególnie gdy ma się wsparcie najsilniejszej ekipy w kraju. Każda grupa żużlowa jest w takim momencie skazana na porażkę.domin 1982 pisze: 04.04.2018, 17:50 Też o tym słyszałem, ale to świadczy o jednym też źe Unia jest słaba skoro ma silny FC w swoim mieście.
-
Głos_z_Wału
A we Wrześni jest zorganizowany FC?WileTheBest pisze: 08.04.2018, 11:50 W Kaliszu nie mamy FC, są jacyś pojedynczy fani, ale nie można nazwać tego FC.
Jesteś z Wrześni i zadajesz takie pytania?
Tak, jest zorganizowany FC i to od lat.
Tak, jest zorganizowany FC i to od lat.
Jest jakiś ruch kibicowski na FC Mosina i Mieszko Gniezno czy koncentracja 100 pro na FC Lech? I jakie relacje na linii Mieszko a Start.
-
kondziu0709
Na Mieszku nie ma zorganizowanego ruchu kibicowskiego. W Gnieźnie jest Start i FcG
Przecież FC Mosina to FC Lecha, więc chyba miałeś na myśli klub K.S 1920 Mosina?!albtraum pisze: 09.04.2018, 22:48 Jest jakiś ruch kibicowski na FC Mosina i Mieszko Gniezno czy koncentracja 100 pro na FC Lech? I jakie relacje na linii Mieszko a Start.
Na 1920 Mosina absolutnie nie ma żadnego ruchu kibicowskiego, byłem tam ze 2 razy i na trybunach nie ma praktycznie nikogo poza rodzinami piłkarzy.
Czy na linii Jarota Jarocin-Nielba Wagrowiec nadal kosa?
FC Gniezno to taki trochę odpowiednik Elany w Toruniu. W imię lizania d*** silniejszemu (tam Ruchowi, tu Lechowi), leją tych słabszych (tam Apator, tu Start), nie bacząc, że i jedni i drudzy są po tej samej stronie barykady.
Kiedyś i tu i tam było inaczej, w ostatnich latach wychodzi brak charakteru.
Mylisz nieco pojęcia - odróżnij bycie fanem danego klubu (Lech) od bycia zgodą (Elana dla Ruchu).Chino XL pisze: 15.04.2018, 01:38 FC Gniezno to taki trochę odpowiednik Elany w Toruniu. W imię lizania d*** silniejszemu (tam Ruchowi, tu Lechowi), leją tych słabszych (tam Apator, tu Start), nie bacząc, że i jedni i drudzy są po tej samej stronie barykady.
FC to taka jakby dalsza dzielnica. Każdy tu pilnuje swojego rewiru i tyle.
Generalnie wiem do czego zmierzasz że było pomiędzy stronami więcej wspólnego a teraz więcej ich dzieli - znak czasu nie tylko w tym przypadku. O Grudziądzu nie będę wspominać (czeski film - co sezon większe pomieszanie z poplątaniem) ale chociażby nie tak dawno w Łęczycy (miejscowy Górnik i FC Widzewa).
Jakie dzielnice są FC Gniezna a jakie Startu?
-
WileTheBest
FCG jest na każdej dzielnicy/osiedlu bez wyjątku. Bastion Startu to Tajwan, ale lechici też na nim są. Więcej powinien napisać Florian, gdyż na pewno o wiele lepiej się orientuje w sytuacji ode mnie, bo jest z Gniezna, a ja tutaj tylko studiuję i mogę się oczywiście mylić. Pzdr.
-
WileTheBest
Lech oczywiście.
http://pyrusy.pl/wp-content/uploads/201 ... ezno-4.jpg - tu zdjęcie bodajże z początku lat 90. Na nim z szalem Barcelony jest baaaaaardzo znany kibic z tego FC.
http://pyrusy.pl/wp-content/uploads/201 ... ezno-4.jpg - tu zdjęcie bodajże z początku lat 90. Na nim z szalem Barcelony jest baaaaaardzo znany kibic z tego FC.
Ja napisałem tylko, że kibice Startu Gniezno byli wcześniej zanim internetowy chuligan z tornistrem na plecach, niejaki Florian T. postanowił zostać kibicem Lecha Poznań.
-
alkopato_1
I jedni i drudzy sięgają swoją historią do lat 80-tych, jak nie wcześniej. I jak to bywało w owych czasach, większość śmigała na oba stadiony.vvv pisze: 17.04.2018, 16:01Czyli Start Gniezno ma dluzsza historie "kibicowania" czy Lech fc Gniezno ? Pytam z czystej ciekawosci, poniewaz kolega tutaj pisze o "uleganiu modzie", wiec naprawde ciekawi mnie, ktora ekipa byla pierwsza ?
Potem nastała era kibiców sukcesu, którzy zaczęli wypinać się na swoich a szukać swojego miejsca wyłącznie u boku tych silnych. Tyczy się to rzecz jasna nie tylko Gniezna, tylko wielu innych miast w Polsce.