Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Azory z tego co mi wiadomo skonfliktowały się same, gdzie to i tak cień osiedla był.Wykorzystałą to sąsiadka 'kupując' jedną z grup i faktycznie mieli swoje '5 minut' ale teraz to więcej mazania po nocy niż jakiejś wojny.
A co do przejmowania Krakowa to pomyliliście trochę czasy, to nie ten okres gdzie bez konsekwencji można było robić różne rzeczy.Jeden słaby ruch i osiedle leży.Jak dla mnie to wszystkie bądź prawie wszystkie osiedla(z obu stron) są o wiele słabsze niż kiedyś, mole manewru mniejsze bo jak ktoś sobie wyobraża przejęcie osiedla przez Wisłę.Przerzutów z KSC nie biorą więc jak?.
Od dawna rozkład jest mniej więcej taki sam, różnica jest tylko taka czy coś się na danym osiedlu dzieje czy nie.
A co do przejmowania Krakowa to pomyliliście trochę czasy, to nie ten okres gdzie bez konsekwencji można było robić różne rzeczy.Jeden słaby ruch i osiedle leży.Jak dla mnie to wszystkie bądź prawie wszystkie osiedla(z obu stron) są o wiele słabsze niż kiedyś, mole manewru mniejsze bo jak ktoś sobie wyobraża przejęcie osiedla przez Wisłę.Przerzutów z KSC nie biorą więc jak?.
Od dawna rozkład jest mniej więcej taki sam, różnica jest tylko taka czy coś się na danym osiedlu dzieje czy nie.
Na Azorach dobre naście lat temu pojawiły się pierwsze hasła "nie liczy się klub, tylko zachowanie", co związane było naturalnie z biznesem. Próby przywrócenia porządku skończyły się konfliktem wewnętrznym, co wykorzystała sąsiadka angażując tam siły spoza osiedla, M, H etc.
Po pasiastej ofensywie nastąpiła, wiślacka kontrofensywa i w tej chwili osiedle jest przetrzebione doszczętnie.
Jeśli chodzi o pasy na Widoku, to chyba na ul.Widok na Dąbiu.
Po pasiastej ofensywie nastąpiła, wiślacka kontrofensywa i w tej chwili osiedle jest przetrzebione doszczętnie.
Jeśli chodzi o pasy na Widoku, to chyba na ul.Widok na Dąbiu.
Na początku lat 2000 na os. Widok pojawili się pasiacy. Chyba chwilowa moda.
Azory były bastionem w latach 90 , potem to słabło z roku na rok i w okolicach 2010 , było już to zwykłe osiedle niczym się nie wyróżniające , bardziej jadące na opinii niż działające.Przy Arce , przerzuty , ale mieli obok siebie (wówczas) najbardziej przejebane wiślackie osiedla w hucie (Kzm i Jkg) , więc skrzydeł nie rozwinęli.Złoty Wiek , przerzucili się biegający , reszta została wierna , spora mieszanka tam jest (starzy TSW młodzi TSW/KSC).Bieżanów skasował się sam.Kurdwanów z obu stron wakacje,emigracje.Widok Wisła.
Super-w tym rzecz, żeby odpowiedzi udzielały osoby z rejonu-kompetentne. Fajnie jakby wypowiedział się jeszcze ktoś np Z Bieżanowa, lub Kurdwanowa. Ja osobiście mieszkam na Bronowicach i generalnie Wisła, nieliczne Pasiaki, których aktywność polega na niszczeniu grafów...trzeba jednak przyznać, że robią to dość precyzyjnie i spora ilość pięknych prac Wiślaków jest zabazgrana. Z racji bliskości stadionu Rejon "5" analogiczny do pasiastego Salwatora. 5 zawsze Wiślacka i jej aktywność kończy się w okolicach Wrocławskiej, rejonach Kleparza-tu pojawia się Cracovia
na 5 ostatnio kilku starozakonnych z rejonu Wrocławska/Łokietka kręci propagande że przejmują dzielnice :) ogolnie trzeba sobie zdać sprawę żer moda na aktywne kibicowanie dawno przeminęła.. Mało jest teraz chlopaków z charakterem którym chce się biegać za klub. Wystarczy jedna akcja za ktorą powiną aktywnych chlopaków i z reguły na osiedlu robi się pusto. Pewnie zaraz przekona się o tym ktoreś z wislackich osiedli za akcję na Teligi.. Co do terenów to nie są już czasy żeby coś się miało zmienić na mapie Krakowa.. Widok jest za Wisłą tak jak i całe Bronowice jednak brakuje tam aktywności chłopaków.. Bieżanów tak samo, brak jest tam kogoś kto ogarnie osiedle.. Miał to zrobić B no ale wszyscy wiedzą jak się to skończyło.. Kurdwanów myślę że na obecną chwilę 50/50.. A co do Azorów obecnie dla mnie wygladają tak iż jednostki KSC od Jaremy a reszta Wisła z tym że także nieaktywna poza obecnością na meczach.. Złotówa starzy Wisła a młodzi TSW/KSC..Król2002 pisze: 23.02.2018, 13:00 Super-w tym rzecz, żeby odpowiedzi udzielały osoby z rejonu-kompetentne. Fajnie jakby wypowiedział się jeszcze ktoś np Z Bieżanowa, lub Kurdwanowa. Ja osobiście mieszkam na Bronowicach i generalnie Wisła, nieliczne Pasiaki, których aktywność polega na niszczeniu grafów...trzeba jednak przyznać, że robią to dość precyzyjnie i spora ilość pięknych prac Wiślaków jest zabazgrana. Z racji bliskości stadionu Rejon "5" analogiczny do pasiastego Salwatora. 5 zawsze Wiślacka i jej aktywność kończy się w okolicach Wrocławskiej, rejonach Kleparza-tu pojawia się Cracovia
ZW miałby pewnie potencjał, tylko że jest zbyt otoczony innymi przerzuconymi osiedlami, zresztą był taki moment , nie aż tak dawno (jakoś 2012/15) gdzie u nas na prawdę dobrze się działo.Sportowcy, UW, WG, młodzi łapali bakcyla, mnóstwo barw na osiedlach, wspólne akcje no ale potem wyskoczyły takie rzeczy(w północnej części Krakowa)że większości się wszystkiego odechicało i się nie dziwię.
-
UraBuraSzefPodwura
Zgadzam sie w 100 % z toba.Psiarnia wtedy nie byla tak zorganizowana dlatego byla duza bezwzglednosc.Dzis kamery spoleczniacy z telefonami i specjalne grupy cbs do walki z kibicami.
Patrzac jednak na to w druga strone to kiedys ktos powiedzial(nie pamietam kto) ze gdyby nie psiarnia to duza czesc dzisiejszych wyjazdowiczow by odpuscila mecze albo po prostu wogole by na 1 wyjazd nie pojechali.Niestety ale kibice osiem w jednym juz nie powroca.
Patrzac jednak na to w druga strone to kiedys ktos powiedzial(nie pamietam kto) ze gdyby nie psiarnia to duza czesc dzisiejszych wyjazdowiczow by odpuscila mecze albo po prostu wogole by na 1 wyjazd nie pojechali.Niestety ale kibice osiem w jednym juz nie powroca.
Ciepłe_Placki pisze: 22.02.2018, 11:58
Przy Arce i Złotej jesieni to słabe osiedla Cracovii, które w internecie przejmuje Wisła
a od kiedy Złotej Jesieni to osiedle Cracovii.?
Panowie a co by policja zrobiła gdyby wasi koledzy nie sprzedawali? Przecież w żadnej innej grupie nie ma takiego sprzedawania jak w kibolskim grupach. Może tu jest powód, że młodzi mają już to gdzieś? Patrzcie jak szybciutko teraz połapali gangsterów z maczetami, po usłyszeniu zarzutu zabójstwa jestem pewny, że reszta jest sprzedana co do nuneru buta.
Ciepłe_Placki pisze: ↑
wczoraj, 11:58
Przy Arce i Złotej jesieni to słabe osiedla Cracovii, które w internecie przejmuje Wisła
Właśnie te,u służy mój wpis, moje pytania aby ktoś kto tam mieszkał opisał jak się mają sprawy....Podobnie z Os Przy Arce. Tylko w ostatnich wpisach ktoś napisał, że to Os Cracovii tym czasem w wielu wpisach na poprzednich stronach jest wyraźnie wiele razy napisane, że Osiedle przyjęli młodzi z Wisły. Ze Złotówą jest w tym temacie także ogromne zamieszanie
wczoraj, 11:58
Właśnie te,u służy mój wpis, moje pytania aby ktoś kto tam mieszkał opisał jak się mają sprawy....Podobnie z Os Przy Arce. Tylko w ostatnich wpisach ktoś napisał, że to Os Cracovii tym czasem w wielu wpisach na poprzednich stronach jest wyraźnie wiele razy napisane, że Osiedle przyjęli młodzi z Wisły. Ze Złotówą jest w tym temacie także ogromne zamieszanie
ZW krótka piłka - w barwach Wisły nie wyjdziesz
Troche rozwalacie temat. Dajcie spokój z rozkminianiem tego co się stało na Teligi.wracając do tematu oczywiście macie racje pisząc, że Młodzi są dziś uśpieni, nie chce im się gonić w ekipach ale wydaje się, że realnie ciągle coś ciekawego dzieje się jednak na Hucie. Tutaj konfrontacje Prądnika i Wiślackich rejonów , głównie z Oświecenia dalej mają czasem miejsce. Kilka lat temu jeździłem na Os. Kościuszkowskie, które jest pomiędzy Wiślackimi Dywizjonami a Albertyńskim, gdzie jest Cracovia. Mam pytanie. Czy Kościuszkowskie ma jakąś przynależność? Jak forma Albertyńskiego?
os. Kościuszkowskie swego czasu wymieszane, raczej Wisła.
W zasadzie to w tym momencie można powiedzieć że jest całkowicie bezpiecznie. Kraków to turystycznie miasto nr 1 w Europie (no conajmniej w środkowo wschodniej ale wg mnie w całej) więc władze miasta dbają o bezpieczeństwo. Społeczeństwo jest coraz bogatsze, ludzie się ucywilizowali, kamery wszędzie. Śmiem twierdzić że można przejść w szaliku jednego czy 2 kluby przez całe miasto i jedyne co cię spotka to to że ktoś się krzywo popatrzy.
-
P141171215B
Toś dojebał, jak dzik w sosnę. Dawaj zatem spacerkiem na Prokocim w Wiślackim szaliku( ale nie skitranym pod kurtką) albo na Prądnik w szalu w pasy... masz poczucie humoru przy sobocie, albo robisz z siebie głupka.mmm1 pisze: 24.02.2018, 17:29 W zasadzie to w tym momencie można powiedzieć że jest całkowicie bezpiecznie. Kraków to turystycznie miasto nr 1 w Europie (no conajmniej w środkowo wschodniej ale wg mnie w całej) więc władze miasta dbają o bezpieczeństwo. Społeczeństwo jest coraz bogatsze, ludzie się ucywilizowali, kamery wszędzie. Śmiem twierdzić że można przejść w szaliku jednego czy 2 kluby przez całe miasto i jedyne co cię spotka to to że ktoś się krzywo popatrzy.
czym spowodowane jest pogorszenie stosunków na linii Wisła Elana? Pytanie bez napiniki.
Jasne, że ciśnienie na krojenie barw jest mniejsze niż kiedyś. W latach 90-tych nie wszedłeś dało się wejść nawet na Rynek w szaliku Wisły. To co piszę mmm1 jest częściową prawdą, znacznie uproszczoną. Na wielu osiedlach jest ostre ciśnienie szczególnie po takich sytuacjach jakie miały miejsce ostatnio na Prokocimiu. mmm1 przejdź sie tu w barwach Wisły, zobaczymy.Wiem to od znajomych z Bieżanowa i Złocienia. Ewenementem są dni meczowe. Kiedy tłumy wysypują się ze stadionu na Bronowicach widziałem ludzi w barwach Wisły, na Salwatorze w barwach Wisły. Ludzie tłumnie wracają po prostu z meczu, psiarni pełno itp.
Kościuszkowskie to najmniejsze osiedle w Hucie, z najdłuższym blokiem mieszkalnym w Południowej Polsce. To osiedle ma raptem 4 bloki (wieżowce) + ten najdłuższy, gdy sie je zobaczy to śmiało można powiedzieć, ze to Dywizjonu 303 i tak poniekąd jest. Osiedle raczej takie jak Kombatantów, nikogo szczególnego tam nie ma, ale przesiadują tam obie strony z racji bliskości Albertyńskiego, które opisałem kilka postów wcześniej.
https://imgur.com/a/Vo2wU - zęby uprzedzić napinających się jednozębich, tak panowie tego grafa już nie ma.
-
UraBuraSzefPodwura
Z tego co mi wiadomo chodzilo o Resovie.DLW1988 pisze: 24.02.2018, 19:49 czym spowodowane jest pogorszenie stosunków na linii Wisła Elana? Pytanie bez napiniki.
Bieżanów- kiedyś jedno z topowych osiedli w Krk , dzisiaj nic pozostało po starych latach. Praktycznie zerowa siła , pełno konfidentów.Wyniszczone przez krakowski klimat...
Bieżanów możesz sobie zamienić na sporo innych osiedli(z jednej i drugiej strony) i jest podobnie.Żeby daleko się nie przemieszczać, jedna krzywa akcja Prokocimia z udziałem kilkunastu osób i będzie to samo.
To by trzeba wrócić do czasów przedsprzętowych i przy takim podziale Krakowa, byłoby ciekawie ale wiadomo - nie te czasy, nie ci ludzie.
To by trzeba wrócić do czasów przedsprzętowych i przy takim podziale Krakowa, byłoby ciekawie ale wiadomo - nie te czasy, nie ci ludzie.
Wiadomo, że Bieżanów to enklawa między pasiastymi terenami ale mam pytanie o położony nieopodal Złocień. Czy to osiedle, które także jest za Wisłą stanowi jakąś realną siłę i wsparcie?
Oni też się(chyba!)posypali po jakiejś akcji.
Uproszczając północ Krakowa to Cracovia ale Wisła ma Płaszów Stary, pół Kurdwanowa, Bieżanów i troszkę na Woli. Południe to Wisła ale Cracovia ma tu Siemaszki i XXX-lecia, część Azorów-ale tutaj to już nikt nie wie czy jeszcze są czy nie. Jak wiadomo to ogromne uproszczenie i teoretycznie wszędzie można spotkać jednych i drugich. Nie ma takiego łatwego podziału jak np w Łodzi i to cały urok Krakowa
-
Polish Power
Pomyliłeś Południe z Północą :) Południe to w większości Ksc, Północ to w większości TSWKról2002 pisze: 26.02.2018, 17:50 Uproszczając północ Krakowa to Cracovia ale Wisła ma Płaszów Stary, pół Kurdwanowa, Bieżanów i troszkę na Woli. Południe to Wisła ale Cracovia ma tu Siemaszki i XXX-lecia, część Azorów-ale tutaj to już nikt nie wie czy jeszcze są czy nie. Jak wiadomo to ogromne uproszczenie i teoretycznie wszędzie można spotkać jednych i drugich. Nie ma takiego łatwego podziału jak np w Łodzi i to cały urok Krakowa
Dzięki za sprostowanie i sorki za "geograficzną literówkę". Oprócz niej mam nadzieje, że wszystko się zgadza.
Raczej nie. Jeśli przyjąć, że naturalną granicą między północą a południem jest rzeka Wisła to na północy pozostaje m.in. Salwator, Grzegórzki czy Kazimierz, które są Pasów. Na południu Wiślacki pozostaje jeszcze częściowo Ruczaj (kiedyś mocny, nie wiem jak teraz), część Podgórza, Borek Fałęcki. Przynajmniej tak było 5-6 lat temu, kiedy jeszcze w KRK mieszkałem.Król2002 pisze: 26.02.2018, 18:32 Dzięki za sprostowanie i sorki za "geograficzną literówkę". Oprócz niej mam nadzieje, że wszystko się zgadza.
Jak pisałem mocno uprościłem-wcześniej na forum są mapki i nie ma co się za bardzo powtarzać. Część Grzegórzek jest Wiślacka https://www.facebook.com/Wis%C5%82a-Now ... 624458910/, na Ruczaju trzecia strona od dawna za Pasami-przerzucona. W Borku sama Wisła. Podgórze bardzo wymieszane ale dobrze by było , żeby ktoś zaktualizował. Na Getta była zawsze Wisła ale im bliżej Korony chyba już więcej Pasów. Nie mam pojęcia jak jest na Łagiewnikach. W pobliżu Podwawelskie-oczywiście Cracovia
Nie wiem po co robić mapki jak na połowie osiedli nie dzieje się nic lub prawie nic.Chyba że dla zaprzyjaźnionych z jednym czy drugim klubem kibiców, którzy sprowadzają się do Krk, no ale jak mają znajomych u nas to mapka im też nie potrzebna.Pomijam te 'tony' nowych zamkniętych osiedli, gdzie kompletnie chujem straszy, chyba że jakieś ważne persony się tam sprowadzą ale nie po to by coś nakręcać, a mieć poczucie jakiegoś tam bezpieczeństwa.
-
wu tang pcklan
Ciekawym było jak tramwajem na Hute miałem po zioło tyle co autem na Śląsk (Kato).
Kilometraż to raz, ale na powrocie na Wesołą było już na setce minus ze 5g,Bo tyle secł za każdym razem sobie setek razy skun na codzienność. Skun podlewany zraszaczem do roślin, parowało z cztery na setkę do ofiar Katynia z Huty, powiezdzaiłem dość
Towarzystwo się cieszyło i jadło, ale postanowiłem iść na odwyk.
Po dziś dzień nie mogę odszukać bandy. Proszę mi pomóż na priv.
Kilometraż to raz, ale na powrocie na Wesołą było już na setce minus ze 5g,Bo tyle secł za każdym razem sobie setek razy skun na codzienność. Skun podlewany zraszaczem do roślin, parowało z cztery na setkę do ofiar Katynia z Huty, powiezdzaiłem dość
Towarzystwo się cieszyło i jadło, ale postanowiłem iść na odwyk.
Po dziś dzień nie mogę odszukać bandy. Proszę mi pomóż na priv.
-
lllllllllll
Poprawiając kolegę - graf jest. Oprócz niego przybyło też innych w okolicy. Bardziej mnie zaciekawiło, że ktoś (Cracovia ?) przestrzelił na Kościuszkowskim oprócz kilku grafów Wisły, graf anty-Górnik. Chyba że jakiś amator wrażeń z GŚ.KR 1906 pisze: 25.02.2018, 14:31 https://imgur.com/a/Vo2wU - zęby uprzedzić napinających się jednozębich, tak panowie tego grafa już nie ma.
Kościuszkowskie raczej możemy więc przypisać Wiśle i nie składa się ono z tego co wiem z kilku bloków. Jest istotnie o wiele mniejsze niż Albertyński i Dywizjonu ale bez przesady. Jak na Piastów??? znane jest jako Os. Cracovii ale znam paru Wiślaków stamtąd a aktywność takiej np stronki też raczej nie jest nieprzypadkowa https://www.facebook.com/Wis%C5%82a-Pia ... 313916574/
Stronki na fb kontra rzeczywistość.Król2002 pisze: 27.02.2018, 10:11 Kościuszkowskie raczej możemy więc przypisać Wiśle i nie składa się ono z tego co wiem z kilku bloków. Jest istotnie o wiele mniejsze niż Albertyński i Dywizjonu ale bez przesady. Jak na Piastów??? znane jest jako Os. Cracovii ale znam paru Wiślaków stamtąd a aktywność takiej np stronki też raczej nie jest nieprzypadkowa https://www.facebook.com/Wis%C5%82a-Pia ... 313916574/
Piastów to Cracovia.
kościuszkowskie to de facto fragment dywizjonu, konia z rzędem temu kto nie mieszka na w/w osiedlach (+ ew. sąsiednich 2PL , XXlecia , lotnisko) a potrafi wskazać granicę między tymi osiedlami
zresztą to typowe dla nowej huty , większość małych osiedli jest poprzeplatana
takie np strusia/kalinowe/lotnisko/wysokie to de facto jeden rejon itp
Jest więcej takich przykładów.kaelowiec pisze: 27.02.2018, 16:07 kościuszkowskie to de facto fragment dywizjonu, konia z rzędem temu kto nie mieszka na w/w osiedlach (+ ew. sąsiednich 2PL , XXlecia , lotnisko) a potrafi wskazać granicę między tymi osiedlami
Osiedle Młodości np. czy Urocze.
-
UraBuraSzefPodwura
Moze sprobuj odnalezc ich na fejsbuku.Znalem troche osob z Huty niestety kontakty sie pourywaly przez lata.Pozdrawiam.wu tang pcklan pisze: 27.02.2018, 05:22Po dziś dzień nie mogę odszukać bandy. Proszę mi pomóż na priv.
-
P141171215B
A Łysy?UraBuraSzefPodwura pisze: 27.02.2018, 21:48Moze sprobuj odnalezc ich na fejsbuku.Znalem troche osob z Huty niestety kontakty sie pourywaly przez lata.Pozdrawiam.wu tang pcklan pisze: 27.02.2018, 05:22Po dziś dzień nie mogę odszukać bandy. Proszę mi pomóż na priv.
-
UraBuraSzefPodwura
Lysy obecnie przebywa w NY na Greenpoincie.
https://www.youtube.com/watch?v=p7imG1JuXcA
Dzis po latach odpalilem sobie ta kawaline.Cos pieknego.przypomnialy mi sie stare czasy.Co do Szajki to z tego co pamietam to nie sympatyzowali z zadna z krakowskich druzyn.Jak sie myle to niech ktos mnie poprawi.
https://www.youtube.com/watch?v=p7imG1JuXcA
Dzis po latach odpalilem sobie ta kawaline.Cos pieknego.przypomnialy mi sie stare czasy.Co do Szajki to z tego co pamietam to nie sympatyzowali z zadna z krakowskich druzyn.Jak sie myle to niech ktos mnie poprawi.
-
Zbedny_balast
Łysy Ci wysłał złą rakietę z info - Szajka - Cracovia