Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
Re: Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko
jeszcze nie
[quote=siwy_rr post_id=1241627 time=1510390240 us
Żyjemy w chorym przekonaniu ze wygrana w 10 na 1 ze sprzętem jest więcej warta niz porażka 1 na 1 na pięści...
[/quote]
Idealne podsumowanie dzisiejszych czasów i prawie 170 stron tego gównianego forum.
Żyjemy w chorym przekonaniu ze wygrana w 10 na 1 ze sprzętem jest więcej warta niz porażka 1 na 1 na pięści...
[/quote]
Idealne podsumowanie dzisiejszych czasów i prawie 170 stron tego gównianego forum.
Ile podobnych akcji zrobił Gornik, w tygodniu przed smiercia Pastora? Ba, nawet na przypadkowych ludziach.
_Piast1945 pisze: 06.11.2017, 23:01Największy odsetek kibiców którzy godają znajdziemy besprzecznie na Ruchu.Na Górniku i Gieksie jeszcze też trocha tych hanysów jest. Na Polonii Piaście czy Tychach to już trza mieć naprawdę farta żeby trafić kogoś kto godo.szybowiec22 pisze: 06.11.2017, 21:47 Patrząc na ostatni mecz Zagłebie-Ruch miało sie wrażenie ze ta święta wojna to trochę na wyrost. widać obecnie ze ekipy ze Slaska maja większe ciśnienie na siebie(Górnik,Ruch,GKS,Polonia) niż na Zagłębie. Jesli tak nie jest to niech sie ktos wypowie z zainteresowanych strom. Czy Zagłebie ma na ktoras z ekip wieksze cisnienie lub mniejsze i czy w przeciwna strone tez tak jest.
Mecz byl bez udzialu publicznosci a Zagłebie nie lubi hanysów od dawna tak samo jak Ruch czy Górnik,GKS,Polonia,Tychy,Piast nie lubią Gorolstwa.
-
wezstoperan
Ba, pewnie na matkach z dziećmi i niepełnosprawnych emerytach.na_chwile pisze: 11.11.2017, 10:44 Ile podobnych akcji zrobił Gornik, w tygodniu przed smiercia Pastora? Ba, nawet na przypadkowych ludziach.
-
jakisyf1997
Teraz jaki to Ruch jest zły porostu zaczol grać waszymi zasadami i wielki płacz na całą kibicowska Polskę szkoda kolesia [*] i wyrazy współczucia dla rodziny
-
krystalicznieczysta2
Czy Ruch z Gisza z Adama jeszcze jest? Czy działają jednostki z pomocą dzielnic niebieskich obok?
Co to na Borkach napisy niebieski burowiec? :)
-
nowonarodzony
Po tych komentarzach widać że wasze kibicowanie to głownie internet, niestety takie rzeczy się dzieją w całej Polsce, tutaj skonczyło się niestety tragedią, ale takie sytuacje ma na koncie praktycznie każda ekipa, kto uczestniczył w jakiejś zadymie, zasadzce to wie co za rzeczy się dzieją, a analizowanie tego na forum jest niepoważne
Morał z tego taki,ze W********** pokropkowac sie zdjęcia.
Jakby tu każdy miał wyłapać bana za napinkowe wpisy, za obelgi, za debilizmy to na tym forum zostało by może z 10 ludzi.
Dobre kontakty z kibicami roznych klubow w drodze powrotnej z marszu do tego sporo alkoholu i nawet nie pamietam ze takie cos pisałem :)
-
_Piast1945
CKS Czeladz jeszcze cos dziala na meczach pojawiaja sie kibice? W latach 90 kilka ciekawych mlynow i meczy bylo.
Nie bylo takiego typa. Ale cos czuje ze to twoje farmazony.
W Warszawie nic nie bylo alko dopiero z powrotem kilka ekip Jastrzebie, Zaglebie S.skini fajnie wspominalo sie stare czasy,koncerty itp., Szczakowianka mloda ekipa, Plonia Bytom.. wyjęli trunki i zaczela sie biba żadnych zgrzytów kazdy mial tylko jeden temat Polska, opowiadania kibolskie i wyjazdy na reprezentacje. Wszyscy tez przyznali ze najlepiej zaprezentował sie Łks Lodz. Okolo 24 w Katowicach bylo jeszcze normalnie dopiero po imprezie 3 w nocy juz bylo za duzo w czubie.
W Warszawie nic nie bylo alko dopiero z powrotem kilka ekip Jastrzebie, Zaglebie S.skini fajnie wspominalo sie stare czasy,koncerty itp., Szczakowianka mloda ekipa, Plonia Bytom.. wyjęli trunki i zaczela sie biba żadnych zgrzytów kazdy mial tylko jeden temat Polska, opowiadania kibolskie i wyjazdy na reprezentacje. Wszyscy tez przyznali ze najlepiej zaprezentował sie Łks Lodz. Okolo 24 w Katowicach bylo jeszcze normalnie dopiero po imprezie 3 w nocy juz bylo za duzo w czubie.
To dlaczego chłopy z Gieksy piszą że wytępili Ruch z tego rejona? Heh trochę to śmiesznePeRkun pisze: 13.11.2017, 07:33Tak jest Ruch na Adama normalnie jest troche Ruchu na calym Giszowcu. To samo na Borkach tez jest Ruch.krystalicznieczysta2 pisze: 11.11.2017, 16:42 Czy Ruch z Gisza z Adama jeszcze jest? Czy działają jednostki z pomocą dzielnic niebieskich obok?
Na Borkach jest Ruch ale drogowy Szopienice Burowiec dzieli jeden przystanek a raczej tylko pola wiec nie trudno spotkac takie napisy po jednej badz drugiej stronie
-
krystalicznieczysta2
No tak to takie pogranicze. Z góry wieża ciśnień i jeden blok. Wyżej już osiedle z Burowca. A familoki od głównej ulicy aż po samo osiedle w Borkach to na samym końcu to tak jakby dół Gieksa, a Ruch wyżej. To by było logiczne jak polami wokół dwóch cmentarzy się idzie na Szopienice. Zawsze tam jadąc co kilka miesięcy samochodem zastanawiam się jak to na co dzień wygląda życie, bo jest tu akurat ciasno ;)
Chodzi glownie o to ze Borki sa praktycznie pustynia kilku kibicow GieKSy i to bardziej nie z samej osady Borki tylko okolicznych kamienic zbyt leniwych zeby wyjsc z puchą i zaciepac smierdzace napisy gdyby Borki tetnily zyciem jak z 10 lat temu nie uswiadczyl bys innych wciepow i barw niz GieKSy
Dlatego, ze kiedys na Adama byla jedna z lepszych ekip w Katowicach jesli chodzi o niebieskich. Ogolnie Giszowiec stanowil w Katowiacach mocna sile. Teraz jest wrecz odwrtonie i to, ze zostaly jednostki z tak mocnej ekipy, stad swierdzenie, ze sa wytepieni.Nocnik pisze: 13.11.2017, 08:07To dlaczego chłopy z Gieksy piszą że wytępili Ruch z tego rejona? Heh trochę to śmiesznePeRkun pisze: 13.11.2017, 07:33Tak jest Ruch na Adama normalnie jest troche Ruchu na calym Giszowcu. To samo na Borkach tez jest Ruch.krystalicznieczysta2 pisze: 11.11.2017, 16:42 Czy Ruch z Gisza z Adama jeszcze jest? Czy działają jednostki z pomocą dzielnic niebieskich obok?
-
krystalicznieczysta2
Dzięki za odpowiedź odnośnie Borek itp...
Czy kiedykolwiek w Szopienicach ktoś z Gieksy się ujawnił, że jest za Gieksą (ew. jakaś grupa), że są lub incognito uderzali na GKS?
Czy to dzielnica zdominowana tak, że nawet nie można pomysleć inaczej niż na niebiesko? Sory za takie ciągnięcie tematu. Mam rodzinę w Szopienicach (Morawa i bloki nad stawami) i tam prywatnie różnie jest w blokach, tzn. nie tylko Ruch, a Gieksa.
Wilhelmina to oczywiście 100% Ruch jak i w stronę Nikisza, Mysłowic (Real)?
Czy kiedykolwiek w Szopienicach ktoś z Gieksy się ujawnił, że jest za Gieksą (ew. jakaś grupa), że są lub incognito uderzali na GKS?
Czy to dzielnica zdominowana tak, że nawet nie można pomysleć inaczej niż na niebiesko? Sory za takie ciągnięcie tematu. Mam rodzinę w Szopienicach (Morawa i bloki nad stawami) i tam prywatnie różnie jest w blokach, tzn. nie tylko Ruch, a Gieksa.
Wilhelmina to oczywiście 100% Ruch jak i w stronę Nikisza, Mysłowic (Real)?
W zeszłym roku przez 3 miesiące bywałem regularnie w sprawach służbowych na Szopienicach. Generalnie mało barw było dostrzegalnych na ulicach, jakieś plakaty reklamujące mecze Ruchu, raz widziałem w sklepie gościa w koszulce GKSu, ale ogólnie mało akcentów kibicowskich było dostrzegalnych.
Na Szopienicach nie ma szans na barwy inne niz Ruchu, zgoła odwrotnie jest na Burowcu zdominowanym przez GKS, ktory de facto też jest czescia Szopienic. Jak ktos twierdzi, ze widzial na Szopach Szopach typa w koszulce GKS, to niech gra w totka, ja nie widzialem nigdy a przez pol roku bylem tam codziennie
Są na Szopienicach kibice GKS jednak są to nieliczne jednostki nie mające żadnego wpływu na życie kibicowskie dzielnicy.
Tak samo na mocnych terenach Gieksy jak Bogucice czy Witosa znajdą się jednostki niebieskich ale i tu nie ma szans by coś zaczeli działać bez uszczerbku na zdrowiu i wyprowadzki. Na GŚ są to normalne sytuacje że nawet na kibicowskich monolitach znajdują się kibice innych drużyn. W Zabrzu trafi się ktoś z Legii czy w Tychach z Wisły ale jak mówie są to niezwykle rzadkie przypadki odnotowane jako ciekawostki.
Choć jestem ciekaw jakby w tych Tychach pozbierać w kupę mieszkających tam kibiców np Ruchu czy KsGks to czy można by założyć że mogli by działać jako fancluby. Wiem że na Górnik śmiga dość ciekawa liczba osób z Tych ale rozsiani po mieście nie mają nic do powiedzenia tak samo jak Niebieskich.
Tak samo na mocnych terenach Gieksy jak Bogucice czy Witosa znajdą się jednostki niebieskich ale i tu nie ma szans by coś zaczeli działać bez uszczerbku na zdrowiu i wyprowadzki. Na GŚ są to normalne sytuacje że nawet na kibicowskich monolitach znajdują się kibice innych drużyn. W Zabrzu trafi się ktoś z Legii czy w Tychach z Wisły ale jak mówie są to niezwykle rzadkie przypadki odnotowane jako ciekawostki.
Choć jestem ciekaw jakby w tych Tychach pozbierać w kupę mieszkających tam kibiców np Ruchu czy KsGks to czy można by założyć że mogli by działać jako fancluby. Wiem że na Górnik śmiga dość ciekawa liczba osób z Tych ale rozsiani po mieście nie mają nic do powiedzenia tak samo jak Niebieskich.
-
snusmumriken
I nigdy mieć nie będą nawet jakby znów była u nas 4 liga :)
Dość ciekawa liczba ? jeśli nie mieszkasz w Tychach no się nie wypowiadaj, bo podejrzewam że ktoś Ci głupot naopowiadał,siwy_rr pisze: 13.11.2017, 23:40 Są na Szopienicach kibice GKS jednak są to nieliczne jednostki nie mające żadnego wpływu na życie kibicowskie dzielnicy.
jedyne z czym mogę się zgodzić to fakt że na pewno są tu kibice innych śląskich drużyn jak wszędzie, to tyle więc nie rozpędzaj swojej bujnej wyobraźni.
-
CopA.C.A.B.ana
Luc pewnie wtedy nie zauważył,że jest na Burowcu.23 cm w zwisie pisze: 14.11.2017, 13:08Nie wiem kto tam zauważył jakiegoś desperata w koszulce GKS :)
Co do Gisza to niestety dzielnica od dobrych kilku lat w plecy a tak jak było pisane kiedyś Ruch z Gisza czyli głównie Adama,Mysłowickiej,Miłej to była naprawdę mocna banda.
-
krystalicznieczysta2
A czy za starych czasów jak jeszcze Górnik był kosą Gieksy, to czy Wesoła jakoś miała na co dzień akcje z Ruchem i Gieksą z Gisza, czy ten las na Adama co idzie do Wesołej to zbyt duża bariera na jakieś wypady?
Bo z kolei na Szopienicach Zagłębie wpadało na osiedle i wicewersa Ruch na Stary Sosnowiec. (Lata 80 i 90).
Bo z kolei na Szopienicach Zagłębie wpadało na osiedle i wicewersa Ruch na Stary Sosnowiec. (Lata 80 i 90).
-
plemplem81
Czyli wyznacznikiem działalności ekipy jest posiadanie ciekawych kibicowsko rywali?MENTOL1 pisze: 13.11.2017, 00:17CKS dziala jezdza na Zaglebie , nie maja ciekawych przeciwnikow jak kiedys.
Ja na meczach CKSu byłem od momentu reaktywacji ich sekcji w, bodajże 2006 roku. Kibicowskich rywali nie mieli w ogóle, a działali bardzo prężnie. Potem przyszły sezony meczów ze Szczakowianką, gdzie o CKS usłyszała wreszcie cała kibicowska Polska. No i potem znów bryndza. Z wiadomości, jakie otrzymywałem rykoszetem, słyszałem, że był też i jakiś wewnętrzny konflikt - nie chcę jednak wyrokować - takie rzeczy musieliby opisać sami zainteresowani. Szkoda, że o tej ekipie ucichło, klub znów dołuje - co prawda jest wiceliderem, ale w A-klasie... W mojej opinii ekipa o wielkim potencjale, myślę, że największym z tych wszystkich mniejszych ekip województwa śląskiego.
-
krystalicznieczysta2
Czy dalej jest wewnątrz Czeladzi podział na CKS i Górnik Piaski, że między sobą kosa, a śmigają razem na Zagłębie?
Podział tak i pewnie zawsze będzie ale kosy już nie ma.krystalicznieczysta2 pisze: 14.11.2017, 15:22 Czy dalej jest wewnątrz Czeladzi podział na CKS i Górnik Piaski, że między sobą kosa, a śmigają razem na Zagłębie?
-
Homer Simpson
Ponawiam pytanie.Homer Simpson pisze: 05.11.2017, 21:22 Witam. Mam pytanie odnośnie forum kibiców Górnika, na którym można było sensownie i konstruktywnie wymienić się opiniami, informacjami itd itp. Czy dzieje się coś w kierunku "odblokowania" owego forum kibicowskiego, czy może zakładane będzie nowe? Nie wszyscy mają fb ( osobiście uważam posiadanie fb za mało roztropne) Może ktoś z ultraski poda jakieś info? Pozdrawiam.
-
lordfisher
Forum padło już chyba definitywnie (nawet z tapatalka je usunięto) i nikt nie kwapi się do jego naprawy. Od meczu z Piastem minął już chyba z miesiąc a nie był to chyba atak hakerski siły ataków na Pentagon czy Biały dom. Jedyne forum Górnika, póki co działa to forum SOCIOS ale tam raczej na tematy chuligańskie czy ultrasowskie sobie nie pogadacie...Homer Simpson pisze: 14.11.2017, 18:42Ponawiam pytanie.Homer Simpson pisze: 05.11.2017, 21:22 Witam. Mam pytanie odnośnie forum kibiców Górnika, na którym można było sensownie i konstruktywnie wymienić się opiniami, informacjami itd itp. Czy dzieje się coś w kierunku "odblokowania" owego forum kibicowskiego, czy może zakładane będzie nowe? Nie wszyscy mają fb ( osobiście uważam posiadanie fb za mało roztropne) Może ktoś z ultraski poda jakieś info? Pozdrawiam.
-
Homer Simpson
Dziękuje kolego za odpowiedź, chciałem jednak zasięgnąć opinii u źródła, lecz chyba GTW nabrała wody w usta. Szkoda,co prawda czasem były poruszane tam niewygodne tematy (szczególnie dla władz miasta, a zarazem Górnika) jednak zawsze z myślą o dobru dla Klubu. No cóż czasy się zmieniają i priorytety też. Pozdrawiam.lordfisher pisze: 14.11.2017, 19:20Forum padło już chyba definitywnie (nawet z tapatalka je usunięto) i nikt nie kwapi się do jego naprawy. Od meczu z Piastem minął już chyba z miesiąc a nie był to chyba atak hakerski siły ataków na Pentagon czy Biały dom. Jedyne forum Górnika, póki co działa to forum SOCIOS ale tam raczej na tematy chuligańskie czy ultrasowskie sobie nie pogadacie...Homer Simpson pisze: 14.11.2017, 18:42Ponawiam pytanie.Homer Simpson pisze: 05.11.2017, 21:22 Witam. Mam pytanie odnośnie forum kibiców Górnika, na którym można było sensownie i konstruktywnie wymienić się opiniami, informacjami itd itp. Czy dzieje się coś w kierunku "odblokowania" owego forum kibicowskiego, czy może zakładane będzie nowe? Nie wszyscy mają fb ( osobiście uważam posiadanie fb za mało roztropne) Może ktoś z ultraski poda jakieś info? Pozdrawiam.
-
krystalicznieczysta2
Czy kiedykolwiek Burowiec był za Ruchem?
W czasach "nowożytnych" chyba nie.
W 2003 roku na Polska-Szwecja w Chorzowie, jechałem baną z Gieksiarzami z Jaworzna,
mówili że Burowiec to druga ekipa na Gieksie z miasta Katowice, zaraz po " bokserach z Witosa".
Zaskakujące, że w tak małym osiedlu odnalazł się taki potencjał, biorąc pod uwagę, że to część Szopienic, na których ekipa R była w tym czasie również bardzo konkretna, sami atakowali np. Raków. W ustawce na Bułgarskiej Lecha z Gieksą (same Katowice) Buowiec najliczniej. Uważam, że w tamtych pięknych czasach, Szopy to jedno z ciekawszych miejsc w Pl. Mimo iż SZ-B to tylko 18 000 mieszkańcow, codziennie coś się działo.
Były na pewno 2 akcje między Wesołą a Giszowcem(GieKSą). Zresztą Giszowiec nie był tam mile widziany,takie były czasy. Ja mam natomiast pytanie czy Mikołów albo Pszczyna robili wjazdy/akcje Tyskim???krystalicznieczysta2 pisze: 14.11.2017, 14:35 A czy za starych czasów jak jeszcze Górnik był kosą Gieksy, to czy Wesoła jakoś miała na co dzień akcje z Ruchem i Gieksą z Gisza, czy ten las na Adama co idzie do Wesołej to zbyt duża bariera na jakieś wypady?
-
krystalicznieczysta2
Dzięki za ciekawe informacje. Swojego czasu to ekipy jadące na Ludowy wysiadały w Szopienicach i był przemarsz na Sosnowiec. Wtedy pozostawały na ulicy Fr. Rybki dzisiejszej Morawie sprajowane znaczki. Np. GZ wszędzie. Będąc tam początkiem lat 90 u rodziny nad stawami na osiedlu szła ekipka kilkanaście może osób Zagłębia Lubin i Ruch z osiedla nie mia ł spiny tylko dali im nawet jakieś napoje i życzyli wpi... Zagłębiu S. :)
Zawsze tez mnie ciekawi jak Gieksa na Mydlicach działała - skąd to powstało i działało konkretnie w samym środku Sosnowca?
No albo skąd Wojkowice osiedle Pooloni Bytom?
Zawsze tez mnie ciekawi jak Gieksa na Mydlicach działała - skąd to powstało i działało konkretnie w samym środku Sosnowca?
Mydlice to dzielnica Dąbrowy Górniczej.krystalicznieczysta2 pisze: 15.11.2017, 12:29 Dzięki za ciekawe informacje. Swojego czasu to ekipy jadące na Ludowy wysiadały w Szopienicach i był przemarsz na Sosnowiec. Wtedy pozostawały na ulicy Fr. Rybki dzisiejszej Morawie sprajowane znaczki. Np. GZ wszędzie. Będąc tam początkiem lat 90 u rodziny nad stawami na osiedlu szła ekipka kilkanaście może osób Zagłębia Lubin i Ruch z osiedla nie mia ł spiny tylko dali im nawet jakieś napoje i życzyli wpi... Zagłębiu S. :)
Chyba Ci chodzi bardziej o Mierzęcice ? Osiedle kilkunastu bloków w lesie, byłe osiedle wojskowe jednostki z Bytomia. Jeżeli chodzi o Wojkowice to już raczej historia, a sympatie do Polonii w takich miejscowościach jak właśnie Wojkowice, Bobrowniki, Dobieszowice, Rogoznik, Ossy, Tąpkowice, Niezdara, Saczów, Przeczyce itp były tam zawsze od lat 70', oczywiście z różnym natężeniem, ilościa, jakośćią itp wynikały mi się wydaje z faktu, że z tych okolic mnóstwo ludzi po prostu w pewien sposób były związane z Bytomiem najczęściej poprzez prace (jak były jeszcze jakiekolwiek "państwowe" zakłady), dużo młodzieży chodziło do bytomskich szkół. Nie znaczy to, że w tych miejscowościach nie było kibiców innych klubów, zawsze jest tak, że klub na topie to i kibice są bardziej widoczni. W chili obecnej mnóstwo budujących się nowych domków, ludzie się dorabiają i budują.krystalicznieczysta2 pisze: 15.11.2017, 12:29 Dzięki za ciekawe informacje. Swojego czasu to ekipy jadące na Ludowy wysiadały w Szopienicach i był przemarsz na Sosnowiec. Wtedy pozostawały na ulicy Fr. Rybki dzisiejszej Morawie sprajowane znaczki. Np. GZ wszędzie. Będąc tam początkiem lat 90 u rodziny nad stawami na osiedlu szła ekipka kilkanaście może osób Zagłębia Lubin i Ruch z osiedla nie mia ł spiny tylko dali im nawet jakieś napoje i życzyli wpi... Zagłębiu S. :)
"Troszkę" się pomyliłem z datą sympatii do Polonii, ta już zaczeła się w latach '50 (warto spojrzeć w google kto wtedy grał w drużynie :) ) pózniejsze sukcesy zrobiły swoje. Należy wspomnieć tez o komunikacji, z tych miejscowości autobusy jezdziły bezpośrednio do Bytomia, do Zabrza z przesiadką w Bytomiu, do Chorzowa też z przesiadka w Bytomiu, jedynie do Sosnowca też były bezpośrednie.
-
krystalicznieczysta2
Wtedy też modne były szale czarno-białe Sosnowca.