Derbowe Miasta Europy.

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
szybowiec22

Derbowe Miasta Europy.

Post autor: szybowiec22 » 25.10.2017, 21:25

Jeżdżąc po europie i ich miastach zastanawiam się jak wygląda sytuacja kibicowska w nich. Będąc ostatnio w Madrycie zauważyłem ze o ile Real to centrum miasta oraz wiele przybyszów i zwykłych pokemonów, to jak wjedzie się w głąb miasta czyli blokowiska to czuć dominacje Atletico. I to nie tylko z nazwy ale tez dosyć fanatycznej ekipy.
Bedać z kolei w Sewilli zaskoczyło mnie ze to Betis jest bardziej widoczny na mieście (barwy, napisy) niż tak rozreklamowana Fc Sewilla. Czy ktoś z was ma doświadczenia z innych miast europy np Stambuł, Mediolan, Rzym, czy nawet Praga. Piszcie możne powstać fajny temat.

iparts.pl
Januszek90

Re: Derbowe Miasta Europy.

Post autor: Januszek90 » 27.10.2017, 14:21

Będąc w stambule widziałem parę osób w barwach fenerbahce, jest tam napewno jakiś podział ze azjatycka część za kimś a europejska za kimś innym ale szczegółów niestety nie znam. Zajebisty temat

Kefirjagodowy

Post autor: Kefirjagodowy » 27.10.2017, 17:28

Fajny temat, również byłem w stambule i widziałem barwy chyba każdego ich topowego klubu na mieście, bez jakichkolwiek spin, w sumie nawet u mnie w Szczecinie w jednym z tureckich lokali wiszą szaliki chyba trzech Tureckich klubów z jednego miasta obok siebie i z tego co udało mi się zagadać z właścicielem to większość poza meczami żyje w zgodzie, a na stadionach co innego.

Interesuje mnie Praga

MKS Iskra Pszczyna

Post autor: MKS Iskra Pszczyna » 27.10.2017, 21:23

Nie czasem na odwrót? Galatasatay - Europa
Fenerbahce - Azja

??

WileTheBest

Post autor: WileTheBest » 27.10.2017, 21:35

Besiktas to Azja na pewno.
Września 100% Lech Poznań!

IceTea

Post autor: IceTea » 27.10.2017, 22:03

WileTheBest pisze:
27.10.2017, 21:35
Besiktas to Azja na pewno.
Besiktas i Galatasaray położone są w zachodniej, europejskiej części Stambułu. Stadion Fenerbahe oraz m.in. ich hala sportowa leżą już w Azji.
Obrazek

1lazio

Post autor: 1lazio » 28.10.2017, 08:31

Mieszkałem w Turynie 3 lata i samo miasto to zdecydowanie Toro.W mojej pracy byl jeden kibic Interu, dwóch Juve i Ok.20 Toro.W latach kiedy tam mieszkałem AC Torino grało w drugiej lidze i na ciekawszych meczach z bezpośrednimi kandydatami do awansu przychodzili ich ponad 60 tys.Tymczasem Juve tradycyjnie walczyło o majstra i średnia liczba widzów to bylo 19 tys.Juve to zdecydowanie najpopularniejszy włoski klub , do którego kibicowania przyznaje się Ok.12 mln Włochów natomiast samo miasto to kibice Granaty. Jeśli chodzi o Stambuł to stadiony Galatasaray i Besiktasu leżą w Europie a Fenerbahce w Azji. Fenerbahce to najbardziej popularny klub w Turcji, Galatasaray to inteligencja i studenci a Besiktas to klasa robotnicza.

domin 1982

Post autor: domin 1982 » 28.10.2017, 08:48

A jak to wygląda w Moskwie?

Januszek90

Post autor: Januszek90 » 28.10.2017, 09:45

W Moskwie najwięcej kibiców ma Spartak, potem CSKA, Dynamo, Lokomotiv. Zawsze mówiło się też ze najsilniejszą ekipą H jest Yaroslavka z CSKA, a jak to jest teraz to pewnie ktoś z Widzewa mógłby przybliżyć

Lari

Post autor: Lari » 28.10.2017, 11:58

szybowiec22 pisze:
25.10.2017, 21:25
Mediolan, Rzym,
Wg moich obserwacji, w Rzymie dominuje Roma. Na mieście można natknąć się na vlepki "Roma = city, Lazio = outside" i o ile wiadomo że z vlepek wiedzy nt. sytuacji w mieście nie powinno się czerpać, to jest ona dosyć symboliczna. Dużo barw Romy, napotkani kelnerzy, sklepikarze itd. zdecydowanie opowiadają się za Romą. Chcąc kupić pamiątki z wakacji Romy i Lazio, z pamiątkami tych drugiach miałem niemały problem, aby je znaleźć + osoby je sprzedające krzywiły się pytając po co mi to :)) Natomiast wyjeżdżając do Lacjum, poza miasto, dużo wrzutów "Ultras Lazio".

Jak już rozmawiamy o Italii... W całym kraju są porozrzucani kibice wszystkich klubów, jest masa FC, oficjalnie działających i mieszanie się barw jest rzeczą zupełnie normalną. Będąc na Sycylii widziałem domy, gdzie w jednym wisi flaga Interu, obok Milanu, dalej klubów sycylijskich. Na boiskach i plażach wszystkie barwy razem wymieszane. Czuć niechęć jednych do drugich, ale kończy się na uszczypliwościach, słynnych włoskich napinkach i krzykach, ale potem jedni z drugimi browary spijają. Tam wg mnie nie istnieje klimat jak we Wschodniej Europie. Nikt nikomu raczej w mordę nie da, nie skroi barw i nie wytępi wroga. W Mediolanie to już w ogóle jest sielanka między Interem a Milanem.
exitus acta probat.

Alea_iacta_est

Post autor: Alea_iacta_est » 28.10.2017, 12:38

Januszek90 pisze:
28.10.2017, 09:45
W Moskwie najwięcej kibiców ma Spartak, potem CSKA, Dynamo, Lokomotiv. Zawsze mówiło się też ze najsilniejszą ekipą H jest Yaroslavka z CSKA, a jak to jest teraz to pewnie ktoś z Widzewa mógłby przybliżyć
Z tego co kojarzę CSKA ma chyba układ z Dynamo a Spartak układ z Torpedo, ewentualnie jakieś tam znajomości dobre. Mam pytanie o Sofię jeśli ktoś zna bułgarską scenę, kto dominuje na mieście? Levski, CSKA czy 50/50?

Abr1908

Post autor: Abr1908 » 28.10.2017, 12:55

Nikt nie dominuje na codzień ale z tego co się dowiedziałem, Levski ogarnia "miasto".To był głos z Plowdiv(tez fajne derby) i nie wiem czy maksymalnie obiektywny.Jeżeli ktoś ma ochotę to derby w Sofi to smialo polecam.Spokojnie porównywalne do meczów w Belgradzie.Mowa o atmosferze.Jest jeden problem z tym mastem i ekipami.Cichy uklad z psiarnia.Przeżyłem taki mecz z perspektywy młyna CSKA Sofia.Ogólnie jest mega pierdolniecie.Korea nie do opisania a skład w mlynach szokuje.Zajebisty potencjał mają.
ŁKS Łódź Polska

Abr1908

Post autor: Abr1908 » 28.10.2017, 13:07

[youtube][/youtube]
1lazio pisze:
28.10.2017, 08:31
Mieszkałem w Turynie 3 lata i samo miasto to zdecydowanie Toro.W mojej pracy byl jeden kibic Interu, dwóch Juve i Ok.20 Toro.W latach kiedy tam mieszkałem AC Torino grało w drugiej lidze i na ciekawszych meczach z bezpośrednimi kandydatami do awansu przychodzili ich ponad 60 tys.Tymczasem Juve tradycyjnie walczyło o majstra i średnia liczba widzów to bylo 19 tys.Juve to zdecydowanie najpopularniejszy włoski klub , do którego kibicowania przyznaje się Ok.12 mln Włochów natomiast samo miasto to kibice Granaty. Jeśli chodzi o Stambuł to stadiony Galatasaray i Besiktasu leżą w Europie a Fenerbahce w Azji. Fenerbahce to najbardziej popularny klub w Turcji, Galatasaray to inteligencja i studenci a Besiktas to klasa robotnicza.
Włochy są pojebane maksymalnie.Jeżeli ja w Neapolu na stoisku z ich fantami mogę kupić koszulkę Juve a na mieście widzę kolesi w koszulkach Milanu to ku*** coś jest nie tak.Nie wspomnę o potencjale ludzkim na trybunach.Przy takich liczbach to dopina powinien mnie zrzucać z krzesełka... a jest bieda straszna
ŁKS Łódź Polska

Doktor P(r)awica

Post autor: Doktor P(r)awica » 28.10.2017, 13:43

Wiesz co, głos z Plovdivu może być bardzo nieobiektywny bo po prostu Loko trzyma z Levskim, a teoretycznie Botev jest bliżej CSKA :) Faktycznie, ja uważam, również, że Sofia i te ekipy mają w c*** potencjał, ale niewiele charakteru i za to ich nie szanuje.
CSKA sprzedało swój klub, zgodziło się na fuzje, a ich główna ekipa Animals poszła na układ z prezesem i za pieniądze kręci doping. Jest to grupa czysto biznesowo miastowa, byłeś sam widziałeś. Ich inna ekipa, bardziej szanowana, chociaż słabsza chuligańsko, ale z lepszą mentalnością czyli Offenziva zawiesiła działalność, to też wiele mówi.
Z drugiej strony podobnie, Levski i ekipa Sofia West. Gdy zobaczyli jak ładnie prosperuje sklepik kibciowski itp przejęli go i hajs i oczywiście bez pomysłu będąc zjebali sprawe, dlatego mi średnio pasuje ten klimat miastowy. Tam jest Polska lat 90 pod względem chaosu, swobody, nieogarnięcia psów. Ale jeżeli sie pozna ludzi, wejdzie w środek, widać jak dla wielu jest to po prostu biznes, sposób na wygodne życie, budowanie pozycji.
Rzym. Cóż, moim zdaniem Lazio jest tam nie do ruszenia. Jako przykład może posłużyć historia w której to albańczycy z bronią wchodzą do pubu Romy i grożą im żeby nie atakowali Lazio. Dlaczego? Bo jedna z najważniejszych osób i jednocześnie założyciel IRR po prostu robi interesy z albańcami. Generalnie z każdym, nawet Romą. Lazio dla mnie to gówno, faszyści za pieniądzą. Choć oczywiscie jest tak wielu dobrych chłopaków i ja przede wszystkim szanuje Bande Noantri. Stare ok 40 letnie typy. Porzadne w duchu ultras, nie pieniędzy i miasta. Gabriele był własnie z Bandy.
Co do Neapolu, cóż. Nikt nie bedzie sobie zawracał takimi pierdołami jak koszulka Milanu czy coś główy. Gwarantuje Ci, że z koszulką Romy było by znacznie gorzej. Moim zdaniem Napoli (Curva A) to najlepsza ekipa Włoska i każdy chyba to potwierdzi. Mają na ten moment ok 200-300 osób z zakazami. Ludzie z grup, nie janusze za picie piwa. I to zakazy typu 2 lata tylko np 6-8, dożywotni. Zakazy opuszczania domu, miasta. Daj polskiej ekipie typu Legia, Lech, ŁKS ktokolwiek 200-300 zakazów (mówie o członkach grup, ultrasom, gniazdowym itp) i jestem pewien że mizeria by była straszna.

IceTea

Post autor: IceTea » 28.10.2017, 13:51

Ok, a może ktoś opisać Hamburg? Wdzięczny byłbym również za info na temat Glasgow.
Obrazek

Abr1908

Post autor: Abr1908 » 28.10.2017, 21:07

Doktor P(r)awica pisze:
28.10.2017, 13:43
Wiesz co, głos z Plovdivu może być bardzo nieobiektywny bo po prostu Loko trzyma z Levskim, a teoretycznie Botev jest bliżej CSKA :) Faktycznie, ja uważam, również, że Sofia i te ekipy mają w c*** potencjał, ale niewiele charakteru i za to ich nie szanuje.
CSKA sprzedało swój klub, zgodziło się na fuzje, a ich główna ekipa Animals poszła na układ z prezesem i za pieniądze kręci doping. Jest to grupa czysto biznesowo miastowa, byłeś sam widziałeś. Ich inna ekipa, bardziej szanowana, chociaż słabsza chuligańsko, ale z lepszą mentalnością czyli Offenziva zawiesiła działalność, to też wiele mówi.
Z drugiej strony podobnie, Levski i ekipa Sofia West. Gdy zobaczyli jak ładnie prosperuje sklepik kibciowski itp przejęli go i hajs i oczywiście bez pomysłu będąc zjebali sprawe, dlatego mi średnio pasuje ten klimat miastowy. Tam jest Polska lat 90 pod względem chaosu, swobody, nieogarnięcia psów. Ale jeżeli sie pozna ludzi, wejdzie w środek, widać jak dla wielu jest to po prostu biznes, sposób na wygodne życie, budowanie pozycji.
Rzym. Cóż, moim zdaniem Lazio jest tam nie do ruszenia. Jako przykład może posłużyć historia w której to albańczycy z bronią wchodzą do pubu Romy i grożą im żeby nie atakowali Lazio. Dlaczego? Bo jedna z najważniejszych osób i jednocześnie założyciel IRR po prostu robi interesy z albańcami. Generalnie z każdym, nawet Romą. Lazio dla mnie to gówno, faszyści za pieniądzą. Choć oczywiscie jest tak wielu dobrych chłopaków i ja przede wszystkim szanuje Bande Noantri. Stare ok 40 letnie typy. Porzadne w duchu ultras, nie pieniędzy i miasta. Gabriele był własnie z Bandy.
Co do Neapolu, cóż. Nikt nie bedzie sobie zawracał takimi pierdołami jak koszulka Milanu czy coś główy. Gwarantuje Ci, że z koszulką Romy było by znacznie gorzej. Moim zdaniem Napoli (Curva A) to najlepsza ekipa Włoska i każdy chyba to potwierdzi. Mają na ten moment ok 200-300 osób z zakazami. Ludzie z grup, nie janusze za picie piwa. I to zakazy typu 2 lata tylko np 6-8, dożywotni. Zakazy opuszczania domu, miasta. Daj polskiej ekipie typu Legia, Lech, ŁKS ktokolwiek 200-300 zakazów (mówie o członkach grup, ultrasom, gniazdowym itp) i jestem pewien że mizeria by była straszna.
Wiem jak jest w Plovdiv podzielone miasto dlatego napisałem o tym ze nie może być nieobiektywnie.W Bułgarii jest w c*** potencjału ale tak jak piszesz mało charakteru.Znam historie od osoby z Levskiego jak im psy na mecz wnosily race... Ręce opadają.Powiedzmy ze miałem bliskie spotkania z Animals i wiem co i jak tam funkcjonuje
Co do Neapolu to spoko.Nie mowie ze to leszcze Przez Legia która tam dobrze pamiętają człowiek musi się czasem dobrze nagimnastykowac.Jak dla mnie to miasto zupełnie inne niż reszta kraju.Neapol to stan umysłu.Rozumiem zakazy itd ale jeżeli na meczu gdzie jest 50 koła ludzi ja słyszę mruczenie(z dwóch mlynow) to oceniam to słabo.
ŁKS Łódź Polska

Ineder56

Post autor: Ineder56 » 28.10.2017, 21:40

Abr1908 pisze:
28.10.2017, 21:07
Co do Neapolu to spoko.Nie mowie ze to leszcze Przez Legia która tam dobrze pamiętają człowiek musi się czasem dobrze nagimnastykowac.
Mógłbyś rozwinąć co masz na myśli?

Abr1908

Post autor: Abr1908 » 28.10.2017, 21:48

Mam na myśli to ze Legii się tam w c*** nie lubi.Jak mówisz ze jesteś z Polski to automatycznie się uruchamia pytanie/agresja u każdego prawie.Trzeba się dobrze tłumaczyć,opowiadać co i jak.Ewentualnie odejść :)
ŁKS Łódź Polska

Januszek90

Post autor: Januszek90 » 28.10.2017, 22:46

Prawda to, że w Belgradzie "miasto" trzyma Alcatraz z Partizana ?

nonameboy

Post autor: nonameboy » 29.10.2017, 01:00

Będąc w Bułgarii na wakacjach miałem okazje zobaczyć właśnie Animalsów z CSKA Sofia i powiem tyle- wizualnie konkretnie w c***, smialem sie ze bulgarska meta od małego dobrze wchodzi chyba hehe. Ogólnie bułgarska scena jest chyba najbardziej niedoceniana, a szkoda bo jest duzo ciekawsza niz serbska, gdzie mamy dwie, trzy ekipy z prawdziwego zdarzenia czy chorwacka ( Dinamo i Hajduk tak naprawde).
Ktoś Bukareszt i wyzej wspomniany Płowdiw może opisać?

KaczyP

Post autor: KaczyP » 29.10.2017, 08:56

Może ktoś się wypowiedzieć na temat Wiednia i Pragi?

ostr

Post autor: ostr » 29.10.2017, 10:18

Panowie na forum jest już taki temat
viewtopic.php?f=10&t=16424&start=160

Pozdrawiam
R1908 pisze:
13.02.2023, 20:16
Nerva1 pisze:
13.02.2023, 18:09
Jedyny czysty klub w Polsce to Ruch Chorzów i tyle.nigdy żadnego murzyna,chińczyka czy innego odmieńca
Nadrabiacie rozjebusami, ot czysty prawilnym klub.

Abr1908

Post autor: Abr1908 » 29.10.2017, 11:21

nonameboy pisze:
29.10.2017, 01:00
Będąc w Bułgarii na wakacjach miałem okazje zobaczyć właśnie Animalsów z CSKA Sofia i powiem tyle- wizualnie konkretnie w c***, smialem sie ze bulgarska meta od małego dobrze wchodzi chyba hehe. Ogólnie bułgarska scena jest chyba najbardziej niedoceniana, a szkoda bo jest duzo ciekawsza niz serbska, gdzie mamy dwie, trzy ekipy z prawdziwego zdarzenia czy chorwacka ( Dinamo i Hajduk tak naprawde).
Ktoś Bukareszt i wyzej wspomniany Płowdiw może opisać?
Jest dokładnie tak jak napisałeś .Bułgarska scena jest niedoceniana.Animals wizualnie konkretnie w c***.Bylem w ich knajpie a jeden gosc z ich ekipy nam pomagał.Piszesz prawde o wizualnych wrażeniach.W Płowdiw byłem dwa razy.Nikt na mieście się w barwach nie wozi raczej .Jedni mówią ze maja przewagę w mieście i drudzy to samo.Ciężko obiektywnie napisać kto mówi prawdę..Ekipy tak jak w stolicy wyglądają konkretnie.Dla wielu było by szokiem zobaczenie ich band.Sam w życiu bym nie pomyślał że jest aż tak dobrze.Samo miasto bardzo ładne chociaz biedne.Policja niedojebana.Na zbiórce przed derbmi każdy robi co chce.Jeden wielki chaos.Ten kraj jest szyty pod Polaków.Jedzenie,alko,nocleg... wszystko tanie w c***.
ŁKS Łódź Polska

szybowiec22

Post autor: szybowiec22 » 29.10.2017, 18:23

Lari pisze:
28.10.2017, 11:58
szybowiec22 pisze:
25.10.2017, 21:25
Mediolan, Rzym,
Jeśli chodzi o Rzym to miasto duza przewaga Romy. Tam jest po prostu moda wśród mieszkańców Rzymu na kibicowanie temu klubowi.ale gdy znajdziesz sie na obrzeżach a miasto jest spore to sytuacja zmienia się diametralnie. tutaj dominacja Lazio jest niepodważalna. można podsumować tak ze miasto w centrum Romy a im dalej na obrzeza to Lazio. Jeśli chodzi o bandy to raczej fanów Lazio uważa się za bardziej szalonych i niebezpiecznych, wiadomo zajawka na faszyzm itd.

nisc

Post autor: nisc » 29.10.2017, 20:02

Temat "zajebisty" zawsze w centrum przewaga bardziej "chultajskich" klubow z wyjatkiem Rzymu a obrzeza to lamusy z komercyjnych klubow...dobre kwiatki powyzej lacznie z zalozycielem watku ktory oczywiscie juz istnieje w odpowiednim dla zagranicy dziale...
TYBET JEST SERBSKI

kropek

Post autor: kropek » 29.10.2017, 22:16

Jak byliśmy w Sofii rok temu to ochroniarz z hotelu ( w miarę konkretny) był z CSKA. Opowiadał, że Levski to c*** nie ekipa, bo mają duże kontakty z psiarnia
Obrazek

Abr1908

Post autor: Abr1908 » 29.10.2017, 23:09

kropek pisze:
29.10.2017, 22:16
Jak byliśmy w Sofii rok temu to ochroniarz z hotelu ( w miarę konkretny) był z CSKA. Opowiadał, że Levski to c*** nie ekipa, bo mają duże kontakty z psiarnia
CSKA też ma i taka jest smutna prawda dla tych ekip.Co nie zmienia faktu że atmosfera na derbach tego miasta jest zajebista.
ŁKS Łódź Polska

Decident

Post autor: Decident » 30.10.2017, 17:35

A kto w Polsce z ekip takich kontaktów nie ma? Chcesz się rozbijać drogimi furami w modnych ciuchach i dzielić sobie miasto to układasz się z psami, albo ci skład rozmontowują prędzej czy później. I nie chodzi mi stricte kibicowanie, tylko naturalnie już powiązany z tym półświatek.

ODPOWIEDZ