Raczej degeneracja sportowa klubu. W której teraz lidze Szombierki grają?Noga z Familoka pisze: ↑27.09.2017, 09:59Jestem z Miechowic więc akurat mi takich rzeczy nie musicie tlumaczyc o dzielnicach a z tym tłumaczeniem to chodzilo mi o to ze albo kibicują albo zawieszaja działalność a nie jakies odwieszanie na jeden dzien bo ktos tam przyjedzie bez sensu i robi sie z tego cyrk.
Fakt ze Baltyk miał kiedyś ekipe ale ile tych osob pozostało z tamtych lat? Mają tez obok siebie Arke, kawalek dalej Lechia i jak mają jechac w 8 osob na wyjazd to jada bo zyją tym co jest teraz a nie przeszłościa.
Wiem ze tu w temacie gadka jest tylko o jednym ale na Slasku sa tez inne mniejsze ekipy i warto o nich rozmawiac dlatego tez nasz region jest tak niepowtarzalny nie tylko za sprawą tych trzech dużych ekip
Pewnie, gdyby pojawiły się kolejne awanse, to stworzyłby się na nowo jakiś mały ruch kibicowski - a tak klub dryfuje sobie, jak amatorski.
Szkoda, bo jakieś zasługi dla polskiej piłki Szombierki posiadają.
Porównanie pozycji z Bałtykiem jest nie na miejscu - o ile Bałtyk raz spadał, raz awansował do centarlnej ligi, to Szombierki poleciały po fuzji z Polonią Bytom i okopały się w bardzo niskich ligach. Przy awansie lokalnej rywalki - Polonii do ekstraklasy, Ruch Chorzów , Piaście Gliwice czy Górniku Zabrze za miedzą - chyba wiadomo, kogo młodzież będzie wybierała.