Była i jest w Piekarach cały czas.Ilość może nie jest oszałamiajaca ale cały czas jesteśmy.bezel1948 pisze: 17.09.2017, 14:08Była Polonia w Piekarach ale to początek lat 90 tych dziś został Górnik i RuchNoga z Familoka pisze: 17.09.2017, 09:40 Polonia i do Zabrza dobre zarty :)
Oni nigdy w Piekarach nie byli a co dopiero w Zabrzu co najwyżej moga obic Cidry Szombierki albo jechac na Stolarzowice graffa zamalowac
Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
Re: Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko
-
_Piast1945
Polonia B. w Piekarach?? Zawsze sie słyszało o Ruchu,żabole i Gks K. ale o Polonii Bytom w żadnym zinie czy na żywo nie widziałem nawet w latach 90.
A jakie sa relacje Gornika z Cidrami badz Szombierkami rozumie że to nie ten poziom ale na Slasku te ekipy Gornik pewno też spotkał.
Czy na wszystkich meczach w Zabrzu był do tej pory komplet ?
Kiedy zbiera się komisja odnośnie odpalenia piro przez Śląsk w Zabrzu ?
https://www.youtube.com/watch?v=QwiKpq51MwY
Ogólnie fajny klimat panuje na Górniku :)
Kiedy zbiera się komisja odnośnie odpalenia piro przez Śląsk w Zabrzu ?
https://www.youtube.com/watch?v=QwiKpq51MwY
Ogólnie fajny klimat panuje na Górniku :)
-
siedze cicho
4 mecze w Zabrzu komplet i raz 54 głowy powyżej 20 tysięcy. Średnia 22177. Następny mecz w Zabrzu również będzie komplet, 2 tygodnie przed meczem w kasach biletów brak.
Co do Polonii w Piekarach. Znam kilku osobiście, powiedzmy starszej daty jak i ja. O młodzieży (poza dziećmi wymienionych) nic nie wiem i raczej jej już nie będzie - PB jest za mało nazwijmy to, medialna na dzisiaj. W Piekarach wybiera się dzisiaj między Ruchem i Górnikiem (lub odwrotnie, jakby ktoś musiał się napinać), GieKSa na wyginięciu w porównaniu choćby z przełomem wieków, nie mówiąc wcześniej.
Co do Polonii w Piekarach. Znam kilku osobiście, powiedzmy starszej daty jak i ja. O młodzieży (poza dziećmi wymienionych) nic nie wiem i raczej jej już nie będzie - PB jest za mało nazwijmy to, medialna na dzisiaj. W Piekarach wybiera się dzisiaj między Ruchem i Górnikiem (lub odwrotnie, jakby ktoś musiał się napinać), GieKSa na wyginięciu w porównaniu choćby z przełomem wieków, nie mówiąc wcześniej.
Były jednostki. Młodych, jak ktoś już napisał, prędko nie będzie - upadek sportowy klubu robi swoje._Piast1945 pisze: 19.09.2017, 00:44 Polonia B. w Piekarach?? Zawsze sie słyszało o Ruchu,żabole i Gks K. ale o Polonii Bytom w żadnym zinie czy na żywo nie widziałem nawet w latach 90.
Ciekaw sam jestem, jak sytuację w mniejszych/okolicznych miastach zmieni upadek sportowy Ruchu Chorzów, przy jednoczenej dobrej fali KSG.
Zabrze jednak dużo bogatszym miastem od Chorzowa jest, więc Górnik, mimo długów raczej nie upadnie, w przeciwieństwie do Ruchu z biednego Chorzowa..
Polonia Bytom pod swoją nazwą wystartowała w końcu w jakiejś lidze?
-
Noga z Familoka
A jakie mają być, bez urazy dla tych mniejszych klubów ale to nie te sama półka co Torcida. Kiedyś było tak ze Szombry kierowały sie bardziej ku Ruchowi Chorzów a Cidry ku Górnikowi a jak jest teraz to wiedza to tylko oniKibic 30x pisze: 19.09.2017, 01:24 A jakie sa relacje Gornika z Cidrami badz Szombierkami rozumie że to nie ten poziom ale na Slasku te ekipy Gornik pewno też spotkał.
-
RoyberpakaOdrodzenie
Widze że jesteś "Starej Daty"... Mam pytanieDoZo pisze: 19.09.2017, 08:32 Pamiętam, że np. na Legii (na starej "krytej") w 80' na meczach z "górnikami" siadało wielu widzów cieszących się z bramek dla zabrzan, którzy raczej nie przyjechali w tym dniu ze Śląska.
- na przestrzeni czterdziestu lat jaki klub był dla Ciebie najważniejszym rywalem (najbardziej Cię mobilizował w przychodzeniu na Ł3 lub w jechaniu na wyjazd) z kim Legia grała?
P.S. Pani E. jeszcze uczęszcza na mecze Legii? ( ta od matury)
Pozdrawiam
-
MKS Iskra Pszczyna
Jak obecnie wygląda na Koperniku w Gliwicach? Dalej bezapelacyjnie rządzi Górnik, czy Piasta walczy na osiedlu?
-
Homer Simpson
Cidry na chwile obecna, są mało znaczącą ekipą (bez obrazy panowie) by można mówić o jakiś relacjach. Choć osobiście twierdzę, że raczej w chwili obecnej jakiejś szczególnej kosy nie ma. Co do Szombierek, z tego co kojarzę kilka lat temu zawiesili działalność. Pamiętam jednak mecz chyba A-klasy w Tworogu gdzie zebrało się (20-30) osób miejscowych kibiców Górnika wspartych kilkoma ziomkami z Miasteczka Śląskiego gdzie pojawiły się wspomniane Szombierki. Podczas meczu wywiązała sie awantura, mecz został przerwany a kilka osób po obu stronach "barykady" trafiło na szpital ;) ehhhh piękne czasy, kiedy to na meczach takich lig nikt nie pomyślałby o policji na "stadionie"Kibic 30x pisze: 19.09.2017, 01:24 A jakie sa relacje Gornika z Cidrami badz Szombierkami rozumie że to nie ten poziom ale na Slasku te ekipy Gornik pewno też spotkał.
Ps. Jeśli dobrze kojarzę, to na owym meczu Cidry miały sztame z Szombrami i przyjechali razem. Jeśli coś przeinaczyłem, to przepraszam :) Pozdrawiam
W latach 90-tych jak również trochę później, w Radzionkowie byli kibice Górnika, którzy mieli nawet własna flagę. Nie wiem czy mieli coś wspólnego z Cidrami. Odnosiło się też wrażenie że na stadionie w Radzionkowie lubi się Górnika, w Zabrzu Cidry też do pewnego czasu były traktowane przynajmniej neutralnie - jako mniejsza ale na pewno nie wroga ekipka lub fc który wybił się na niezależność po sportowych sukcesach swojej drużyny. Natomiast na pewno potem były jakieś spiny między Górnikiem a Cidrami, bo pamiętam, ze Górnik zdobył co najmniej 2 flagi (jedna z fc Orzech a druga jakaś ważniejsza).
-
patriota85
Szombierki - fakt, działalność zawiesili i to nie wiem, czy nie więcej niż jeden raz, ale działają dalej.Homer Simpson pisze: 19.09.2017, 15:04 Co do Szombierek, z tego co kojarzę kilka lat temu zawiesili działalność.
Pamiętam, że na pewno Górnik zdobył 1 flagę.Ale flagę FC Orzech "Wojownicy" to Cidrom Jastrzębie skroiło.-dg- pisze: 19.09.2017, 15:38 Natomiast na pewno potem były jakieś spiny między Górnikiem a Cidrami, bo pamiętam, ze Górnik zdobył co najmniej 2 flagi (jedna z fc Orzech a druga jakaś ważniejsza).
Natomiast tak na marginesie to Górnik skroił 2 flagi Szombierkom.Jedna z nich to była "Polonia - Szombierki Bytom", ale nie wiem, czy to ktoś ogarnięty z Szombrów ją zrobił, czy raczej przypadkowy janusz.Druga to była flaga w barwach Szczakowianki Jaworzno.
Jak jesteśmy przy ekipie RR, to jakie zgody i układy miał Cidry w swojej historii, poza Szombierkami i Dozametem Nowa Sól ?
-
widmo_śmierci
Bytomski Sport, 4 ligaPolonia Bytom pod swoją nazwą wystartowała w końcu w jakiejś lidze?
Ta flaga fc Orzech o której pisałem to nie byli "Wojownicy" tylko płótno z napisem "Orzech"patriota85 pisze: 19.09.2017, 19:00
Pamiętam, że na pewno Górnik zdobył 1 flagę.Ale flagę FC Orzech "Wojownicy" to Cidrom Jastrzębie skroiło.
1. Jak jesteśmy przy ekipie RR, to jakie zgody i układy miał Cidry w swojej historii, poza Szombierkami i Dozametem Nowa Sól ?
Górnik Zabrze, Polonia Bytom.....
2. W latach 90-tych jak również trochę później, w Radzionkowie byli kibice Górnika, którzy mieli nawet własna flagę.
Więcej było GKSu Katowice niż Górnika (GieKSa miała flagę RADZIONKÓW. Górnik był kojarzony z Cidrami przez Tarnowskie Góry gdzie sympatyzowało się Górnikowi jak i RR
3. A jakie sa relacje Gornika z Cidrami badz Szombierkami rozumie że to nie ten poziom ale na Slasku te ekipy Gornik pewno też spotkał.
Concordia czy Gwarek TG dokładnie pokazuje nastawienie FC Górnika do RR i odwrotnie. Chociaż tak jak ktoś napisał ... nie ta liga.
Górnik Zabrze, Polonia Bytom.....
2. W latach 90-tych jak również trochę później, w Radzionkowie byli kibice Górnika, którzy mieli nawet własna flagę.
Więcej było GKSu Katowice niż Górnika (GieKSa miała flagę RADZIONKÓW. Górnik był kojarzony z Cidrami przez Tarnowskie Góry gdzie sympatyzowało się Górnikowi jak i RR
3. A jakie sa relacje Gornika z Cidrami badz Szombierkami rozumie że to nie ten poziom ale na Slasku te ekipy Gornik pewno też spotkał.
Concordia czy Gwarek TG dokładnie pokazuje nastawienie FC Górnika do RR i odwrotnie. Chociaż tak jak ktoś napisał ... nie ta liga.
Szombry miały układ czy tam zgodę ze Szczakowianką Jaworzno
-
NieskazanyFAN
-
RoyberpakaOdrodzenie
ŁKS, Lech i....DoZo pisze: 20.09.2017, 07:41Po prostu mam nienajgorszą pamięć. ;)RoyberpakaOdrodzenie pisze: 19.09.2017, 11:09Widze że jesteś "Starej Daty"... Mam pytanieDoZo pisze: 19.09.2017, 08:32 Pamiętam, że np. na Legii (na starej "krytej") w 80' na meczach z "górnikami" siadało wielu widzów cieszących się z bramek dla zabrzan, którzy raczej nie przyjechali w tym dniu ze Śląska.
- na przestrzeni czterdziestu lat jaki klub był dla Ciebie najważniejszym rywalem (najbardziej Cię mobilizował w przychodzeniu na Ł3 lub w jechaniu na wyjazd) z kim Legia grała?
P.S. Pani E. jeszcze uczęszcza na mecze Legii? ( ta od matury)
Pozdrawiam
W kwestii rywa(L)i, którzy wzbudzali u mnie/nas poważniejsze zainteresowanie, to zapewne trzy historyczne "kosy", czyli kluby z 'hanysowa' do nich nie należały (nawet "ruchole" w czasie, gdy po raz pierwszy zaczęli się na kibicowskiej scenie liczyć tj. przełom 80'/90', nie wzbudzali w W-wie większego napięcia).
PS. Jesli chodzi o E(L)WIRĘ, to widuję Ją rzadziej, ale pewnie jest to związane z tym, że ONA obecnie chodzi raczej na inny sektor [ja pozostałem na przeniesionej za jedną z bramek ŻY(L)ECIE].
PoZDRy!
Pozdrawiam.
P.S. na meczu Górnik-Real w 88r. (Stadion Śląski) było obecnych 5 kibiców Legii... kojarzysz coś? (Sexi, Niobe...)
-
plemplem81
Polonia przecież zapoczątkowała u was ruch kibicowski na Cidrach. Sytuacja analogiczna do tej z Widzewem i ŁKSem. Okoliczna Polonia przychodziła sobie na mecze wasze, czasem kręcili młyn, a to że podłapaliście to później i z biegiem czasu staliście się niezależną ekipką, to już odrębny temat. Jednak nie zmieniaj biegu historii.Łagodny pisze: 20.09.2017, 06:32Polonia Bytom raczej nie była uważana u nas za zgodę. Po prostu chodzili lokalnie do nas na mecze, gdy byliśmy wtedy tylko lokalnym klubikiem bez większego ruchu kibicowskiego. Później wszystko się zmieniło.
Teoria jest jedna, macie ciągłe wymówki i jedziecie na tym farmazonie już od lat.
A co do konfidentów to może zamilcz ramzejku, bo nie ma sensu by po raz kolejny rzucać przykładami z waszej strony.
A co do konfidentów to może zamilcz ramzejku, bo nie ma sensu by po raz kolejny rzucać przykładami z waszej strony.
waszego farmazonu i tak nie przeskoczymy a co do liczby konfidentów w ekipie na przestrzeni lat to nie ma do was równych nawet w połowie :) 44 by brakło
-
Starydziad
Witam można prosić kogoś znającego klimaty lokalne o w miarę obiektywny opis aktualnego podziału sił w Libiążu. Z tego co wiem miejscowy Górnik Libiąż sympatyzowal z Beskidem Andrychów więc bliższa im była opcja Cracovii.Ponadto w Libiążu obecna Wisła całkiem zgrabna ekipa Górnika Zabrze i do tego Gieksa. Nie wiem czy są też ludzie z Unii Oswiecim,Tychow czy Ruchu w każdym razie dość ciekawa mieszanka.
Jak wygląda sytuacja obecnie? Dziękuję.
Ale napisałeś w zasadzie to samo co ja. Tylko jak można nazwać tych kibiców Polonii Bytom, którzy chodzi na mecze do Bytomia i do Radzionkowa ? Zgoda to na pewno nie była. Wszystko wyglądało tak samo jak teraz w Warszawie i okolicach, gdzie w sobotę kibice zakładają szalik i idą na Żyletą, a w niedzielę te same osoby są już na Hutniku, Dolcanie, Olimpii i tam dopingują.plemplem81 pisze: 20.09.2017, 09:07Polonia przecież zapoczątkowała u was ruch kibicowski na Cidrach. Sytuacja analogiczna do tej z Widzewem i ŁKSem. Okoliczna Polonia przychodziła sobie na mecze wasze, czasem kręcili młyn, a to że podłapaliście to później i z biegiem czasu staliście się niezależną ekipką, to już odrębny temat. Jednak nie zmieniaj biegu historii.Łagodny pisze: 20.09.2017, 06:32Polonia Bytom raczej nie była uważana u nas za zgodę. Po prostu chodzili lokalnie do nas na mecze, gdy byliśmy wtedy tylko lokalnym klubikiem bez większego ruchu kibicowskiego. Później wszystko się zmieniło.
-
Jakimomnick
-
Oberschlesien14
Żródło "KIbole.pl" Bądźmy poważni
Wiadomo, że źródło kibole.pl jest raczej niepoważne, ale zarzuty dla psów, tymczasowy areszt i próby samobójcze nie są farmazonem. Z niechęcią przyznają to same psy a dzisiaj to chyba nawet Błaszczak się wypowiadał na ten temat...
-
Jakimomnick
Lepiej Kibole.pl niz Wyborczo
W Libiążu od kilku pokoleń numerem jeden jest Górnik Zabrze. Górnik Libiąż zawsze była to głównie młodzież która prędzej czy później dołaczała do Torcidy.Zgoda z Beskidem bez żadnego podłoża Cracovii. Od dawna nieliczna grupa GKS-u. Jednostki Wisły nieliczące się.Starydziad pisze: 20.09.2017, 15:50 Witam można prosić kogoś znającego klimaty lokalne o w miarę obiektywny opis aktualnego podziału sił w Libiążu. Z tego co wiem miejscowy Górnik Libiąż sympatyzowal z Beskidem Andrychów więc bliższa im była opcja Cracovii.Ponadto w Libiążu obecna Wisła całkiem zgrabna ekipa Górnika Zabrze i do tego Gieksa. Nie wiem czy są też ludzie z Unii Oswiecim,Tychow czy Ruchu w każdym razie dość ciekawa mieszanka.
-
Oberschlesien14
Kiedyś nawet na tym śmieszkowym forum żeby coś komuś zarzucić trzeba było mieć białko albo jakiś mocny dowód, obecnie wystarczy link ze strony "Kibole.pl"
-
Polish Power
Pamiętam Libiąż z lat od ok 92 do ok 2000 - zapamiętałem tylko napisy GieKSYy. Około roku 2003-04 spora grupa z Libiąża jeździła busami na Wisłę.piteros1 pisze: 20.09.2017, 20:42W Libiążu od kilku pokoleń numerem jeden jest Górnik Zabrze. Górnik Libiąż zawsze była to głównie młodzież która prędzej czy później dołaczała do Torcidy.Zgoda z Beskidem bez żadnego podłoża Cracovii. Od dawna nieliczna grupa GKS-u. Jednostki Wisły nieliczące się.Starydziad pisze: 20.09.2017, 15:50 Witam można prosić kogoś znającego klimaty lokalne o w miarę obiektywny opis aktualnego podziału sił w Libiążu. Z tego co wiem miejscowy Górnik Libiąż sympatyzowal z Beskidem Andrychów więc bliższa im była opcja Cracovii.Ponadto w Libiążu obecna Wisła całkiem zgrabna ekipa Górnika Zabrze i do tego Gieksa. Nie wiem czy są też ludzie z Unii Oswiecim,Tychow czy Ruchu w każdym razie dość ciekawa mieszanka.
Jesteś z Górnika? Jeśli tak, to powiedz, czy w takim razie zaprzeczasz temu, co lata po sieci? :)))Oberschlesien14 pisze: 20.09.2017, 21:54 Kiedyś nawet na tym śmieszkowym forum żeby coś komuś zarzucić trzeba było mieć białko albo jakiś mocny dowód, obecnie wystarczy link ze strony "Kibole.pl"
-
plemplem81
Twój post nie mówił jasno o tym, kim była Polonia początkowo na waszych "śmieciach". Oni byli katalizatorem zapalnym do powstania kibolki, ale już w stricte żółto-czarnych barwach. Sami sobie winni. A z porównaniem do Legii to jednak nie ten tor myślenia. Mimo, że Hutnik, Dolcan, Olimpia, ale także i Świt czy Targówek udzielają się na Legii, to na pewno im nie w głowie odseparowanie się od Legii. Weź przykład choćby Pogoni Siedlce, która grywa obecnie wcale nie tak nisko, więc byłyby podstawy, by próbować stać się samodzielną ekipą, ale nikt tam nawet na to nie wpadnie. Myślę, że w samej Warszawie i bardzo bliskich okolicach próba oderwania się od legijnego piętna skończyłaby się tak jak sytuacja wygląda obecnie w Sieradzu czy Łęczycy. Miejscowy fc (siłą rzeczy większy i mający większe pole manewru - wsparcia okolicznych ekip fc) całkowicie kładzie ruch kibicowski na lokalnym klubie. Przykra sprawa. W ten sposób zabijana jest kibicowska scena.Łagodny pisze: 20.09.2017, 16:02Ale napisałeś w zasadzie to samo co ja. Tylko jak można nazwać tych kibiców Polonii Bytom, którzy chodzi na mecze do Bytomia i do Radzionkowa ? Zgoda to na pewno nie była. Wszystko wyglądało tak samo jak teraz w Warszawie i okolicach, gdzie w sobotę kibice zakładają szalik i idą na Żyletą, a w niedzielę te same osoby są już na Hutniku, Dolcanie, Olimpii i tam dopingują.plemplem81 pisze: 20.09.2017, 09:07Polonia przecież zapoczątkowała u was ruch kibicowski na Cidrach. Sytuacja analogiczna do tej z Widzewem i ŁKSem. Okoliczna Polonia przychodziła sobie na mecze wasze, czasem kręcili młyn, a to że podłapaliście to później i z biegiem czasu staliście się niezależną ekipką, to już odrębny temat. Jednak nie zmieniaj biegu historii.
-
Polish Power
Pytanie do Żaboli, ile Sandecji wczoraj w Zabrzu oraz dlaczego tak nie lubicie Korzyma ??
Nas 40 osób
A ktory klub w Polsce nie ma szrotu Polska liga jest na poziomie ligi azerskierskiej.
-
siedze cicho
To znaczy, że kibic ma akceptować ściąganie tego szrotu do swojego klubu i jeszcze potem na rękach nosić? Jak patrzę na obecną grę KSG to nie dziwota, że w Zabrzu stadion jest pełny, ale warunkiem było: dać do zrozumienia szrotowi, że w "w"uja publiczność nie da się zrobić oraz okazywać te "uczucia" również po opuszczeniu klubu, aby podobnego typu wynalazki nie pozwalały sobie na podpisywanie kontraktu w Zabrzu. Sam wuefista również nie jest mile widziany. Ale to poza tematem, do kolegi wyżej.
No to fakt ja znowu nie rozumie sciaganie o klubow pilkarzy typu Arubraeny czy Langile co oni maja dać? Skoro u sibie nie grarali na poziomie 1 ligi pan Arubrena.Znowu i tak jestem podziwu ze w ogole dziadki ta kopanine oglądają mecz typu Gornilk Leczna - Podbeskidzie
Prezesi przyzwyczaili ich do duzych pieniedzy potem rujnujac klub dlatego przychoda pilkarze z 3 ligi hiszpanskiej czy 4 angielskiej.A pozniej zdziwienie ze Szeryfy nas eliminuja z Moldawii.Kibic 30x pisze: 22.09.2017, 13:38 No to fakt ja znowu nie rozumie sciaganie o klubow pilkarzy typu Arubraeny czy Langile co oni maja dać? Skoro u sibie nie grarali na poziomie 1 ligi pan Arubrena.Znowu i tak jestem podziwu ze w ogole dziadki ta kopanine oglądają mecz typu Gornilk Leczna - Podbeskidzie
plemplem81 są jakieś widoki na kolejny numer Twojego zina???
-
Lepsza Strona Miasta
A i jest historia z z nim jeszcze jedna związana, którą nigdy sie nie pochwalił. Bo prócz tego, że sie rozjebał to....na_chwile pisze: 21.09.2017, 09:16 Największy konfident w polskim świecie kibicowskim to i tak brzęczkowicki Pustuła, któremu już chyba zostało przebaczone :O
Pojawia się w Mysłowicach a GKS z tym nic nie robi.
Pierwsza i chyba jedyna flaga Gieksy z napisem Brzęczki nigdy nie dojechała na Bukową. Całkowicie przypadkowo znani wtedy P. i K. trafiąja go niedaleko jego bloku, a on grzecznie oddał im flagę. Rok 98 albo 99...