Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

sir.

Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

Post autor: sir. »

czy to nie jest też zabójstwo?
iparts.pl
Wupe1

Post autor: Wupe1 »

Kraków czy wam się to podoba czy nie, jest podzielony mniej więcej 50/50 + Hutnik w starej hucie i na czyżynach, więc pisanie że kibiców któregoś z klubów nie ma, albo że przewaga jednego z nich jest NIEPRAWDOPODOBNIE wielka jest co najmniej bez sensu.
daniKSC

Post autor: daniKSC »

Pająk Spajder pisze:Czekam kiedy będzie oprawa ile razy w procesie padło DPK....
cięzko zliczyć, mnie ciekawi czy koledzy wybaczą kolegom nadawanie na siebie nawzajem
ze specjalną dedykacją dla tych waszych bohaterów
https://www.youtube.com/watch?v=kgCL2V6s6tA
sam.dalla.bona

Post autor: sam.dalla.bona »

Ot taka internetowa propaganda nakazana przez górę. Kto bardziej kumaty wie jak jest.
sezamo

Post autor: sezamo »

ArkaOrłowo trzymaj fote świeżutka prosto z dnia dzisiejszego za to że tak dzielnie bronisz tutaj swoich zgodowiczów, od chłopaków z Kalinowego

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=59B92E18
sir.

Post autor: sir. »

Jak wy obliczacie czy Lechia ma większą przewagę nad Arką niż Wisła nad Cracovia?W Trójmieście każdy ma swoje miasto, FC, W Krakowie sympatie mogą się zmieniać kolejna ulica, nawet w jednym bloku mogą mieszkać kibice W i C, nawet w jednym mieszkaniu:-)
O przewadze to może niech decyduje aktywność ekipy, jaki jest podjazd do wroga bo na jednego kozaka zawsze się znajdzie inny albo kilku, niezależnie od barw klubowych:-)
Polish Power

Post autor: Polish Power »

Pytanie o Ruczaj III strona, czy KSC była tam "od zawsze" czy dawniej ta strona osiedla także należała do Wisły ?? jak tam było np w połowie lat 90-tych ??
eNGie

Post autor: eNGie »

Polish Power pisze:Pytanie o Ruczaj III strona, czy KSC była tam "od zawsze" czy dawniej ta strona osiedla także należała do Wisły ?? jak tam było np w połowie lat 90-tych ??
Wcześniej była Wisła. Chyba gdzieś koło lat 2000 się przerzucili.
sezamo

Post autor: sezamo »

Grubo przesadzasz, wjazdy są dalej na osiedla, krojenia barw są dalej, to że nie o wszystkim się pisze nie znaczy że nic się nie dzieje, śmieszy mnie takie pierdolenie. Nikt nie zostanie rozjebany sprzętem za same barwy i kibicowanie, tutaj się nic nie zmienia bo dopóki interesy nie wchodzą w gre kończy się lekkimi obrażeniami i skrojeniem barw co najwyżej lub przegonieniem. Nie mówiąc już o tym że Kraków jest mocno przetrzebiony wiele czołowych postaci i wariatów leży w kryminałach czy jest na przymusowej emigracji, nie mówie że jest tak jak jeszcze te 5-10 lat temu, ale nie przesadzajmy bo regres jest praktycznie wszędzie nie tylko w Krakowie. Jedyne województwo które wciąż trzyma wysoki poziom i jest bardzo aktywne to Górny Śląsk, reszta Polski zaliczyła regres, nie dosyć ze demograficznie z Polską jest coraz gorzej, to internet i ogólny postęp technologiczny zrobił w tej kwestii bardzo wiele. Jakbyś poczytał wyżej to już napisałem dlaczego "przejmowanie" osiedli w inny sposób niż "przerzucanie" masowe to jest SCI-FI i kwestia paru pokoleń.
amf0508

Post autor: amf0508 »

Odchodząc na chwilę od napinki na linii Wisła-Cracovia, powiedzcie mi jak wygląda/wyglądał ruch kibicowski na Garbarni Kraków? Miałem okazję tam być 2 razy na wyjeździe i jedyne przejawy kibicowania to kilku pikników w szalach i z pojedynczymi okrzykami, którzy o dziwo wywiesili całkiem fajne flagi. Działo się tam kiedyś coś więcej, jakiś bardziej zorganizowany młyn, wyjazdy czy od zawsze piknik? Jakby nie patrzeć klub z wielkimi tradycjami i na pewno mocno istniejący w świadomości mieszkańców Krakowa.

Druga sprawa co tam słychać od strony sportowej na Hutniku? Patrząc na tabele spędzą kolejny sezon w IV lidze, jest jakaś nadzieja, że HKS w najbliższych latach ogarnie się i wróci chociaż na poziom II ligi czy już totalny marazm i powolne umieranie klubu?
Khan

Post autor: Khan »

amf0508 pisze:Odchodząc na chwilę od napinki na linii Wisła-Cracovia, powiedzcie mi jak wygląda/wyglądał ruch kibicowski na Garbarni Kraków? Miałem okazję tam być 2 razy na wyjeździe i jedyne przejawy kibicowania to kilku pikników w szalach i z pojedynczymi okrzykami, którzy o dziwo wywiesili całkiem fajne flagi. Działo się tam kiedyś coś więcej, jakiś bardziej zorganizowany młyn, wyjazdy czy od zawsze piknik? Jakby nie patrzeć klub z wielkimi tradycjami i na pewno mocno istniejący w świadomości mieszkańców Krakowa.

Druga sprawa co tam słychać od strony sportowej na Hutniku? Patrząc na tabele spędzą kolejny sezon w IV lidze, jest jakaś nadzieja, że HKS w najbliższych latach ogarnie się i wróci chociaż na poziom II ligi czy już totalny marazm i powolne umieranie klubu?
ja jeszcze dodam czy na Garbarnie chodzą osoby z Wisły czy Cracovii
Wupe1

Post autor: Wupe1 »

amf0508 pisze:Odchodząc na chwilę od napinki na linii Wisła-Cracovia, powiedzcie mi jak wygląda/wyglądał ruch kibicowski na Garbarni Kraków? Miałem okazję tam być 2 razy na wyjeździe i jedyne przejawy kibicowania to kilku pikników w szalach i z pojedynczymi okrzykami, którzy o dziwo wywiesili całkiem fajne flagi. Działo się tam kiedyś coś więcej, jakiś bardziej zorganizowany młyn, wyjazdy czy od zawsze piknik? Jakby nie patrzeć klub z wielkimi tradycjami i na pewno mocno istniejący w świadomości mieszkańców Krakowa.

Jeżeli chodzi o grajków, to widać ze potencjał jest, ale trzeba grać tak jak obecnie cały sezon, a nie budzić się na wiosnę. Brakuje tez szczęścia. Jak nie w tym sezonie, to w następnym, w końcu się musi udać, o poddawaniu się i marazmie nie ma mowy. Mam nadzieje że zawitamy wkrótce wyżej to i humory na ss się poprawią.
twierdza śródmieście

Post autor: twierdza śródmieście »

Hutnik ma sporą stratę do lidera ale jest ona jeszcze przynajmniej w teorii do nadrobienia. W praktyce jednak lider czyt. Wiślanie Jaśkowice jest bardzo napalony na III ligę i raczej to się nie uda. Szkoda, bo były momenty że walka o awans wydawała się realna, a niestety IV liga to totalny marazm i nudy, ciężko będzie to znieść jeszcze sezon. Jeżeli słowa obecnego prezesa Hutnika są prawdą, to w następnym sezonie gramy o awans. III liga byłaby dla nas już atrakcyjna, z większością klubów nie widzieliśmy się już prawie 10 lat ;-)
ts06

Post autor: ts06 »

Na Garbarnie nikt nie chodzi(w sensie kumaci), z racji historii jakbyś zrobił ankietę to wyszła by Wisła.
Psiak

Post autor: Psiak »

eNGie pisze:
Psiak pisze:A jednak:
1995 - 10 (W) * Banda (C)
1996 - 3 * 3
Coś więcej o wymienionych wydarzeniach ?
1995 Paryż. (Polska - Francja 1:1)- była już dyskusja w tym i innych tematach.

1996 - Park Krakowski. 3*3.
Po awansie do ekstraklasy, na Rynku i w okolicach, doszło do kilku/kilkunastu potyczek. W jednej z nich oberwał B.....s z czołówki Cracovii. W rewanżu, jakieś kilka/kilkanaście dni po tym, bodajże 5-ciu z czołówki C przyszło do Maxima na Floriańskiej, wówczas knajpy Wisły, gdzie zaproponowano 3 przebywającym tam osobom, też z czołówki, bitke. Ci na to przystali.
Z tego co pamiętam bitka na zasadzie solów. Nasza przegrana.
Łoskot

Post autor: Łoskot »

Interesują mnie w miarę obiektywne powody, dla których od dłuższego czasu Cracovia ma tak naprawdę poważne problemy z zebraniem młyna, oprócz dnia derbów.
Mile widziane odpowiedzi od osób zarejestrowanych przed 2017 rokiem, zdaję sobie sprawę, że w kraju ogólnie kibicowanie jest w odwrocie i atmosfery sprzed kilku(nastu) lat, raczej nikt i nic już nie przywróci, w każdym razie interesują mnie odpowiedzi poziom wyżej niż to, że Pasy są na hokeju.
Temat wziął się z ogłoszenia mobilizacji na najważniejszy domowy mecz całej wiosny, tj z Ruchem.
kary07

Post autor: kary07 »

Psiak pisze:
eNGie pisze:
Psiak pisze:A jednak:
1995 - 10 (W) * Banda (C)
1996 - 3 * 3
Coś więcej o wymienionych wydarzeniach ?
1995 Paryż. (Polska - Francja 1:1)- była już dyskusja w tym i innych tematach.

1996 - Park Krakowski. 3*3.
Po awansie do ekstraklasy, na Rynku i w okolicach, doszło do kilku/kilkunastu potyczek. W jednej z nich oberwał B.....s z czołówki Cracovii. W rewanżu, jakieś kilka/kilkanaście dni po tym, bodajże 5-ciu z czołówki C przyszło do Maxima na Floriańskiej, wówczas knajpy Wisły, gdzie zaproponowano 3 przebywającym tam osobom, też z czołówki, bitke. Ci na to przystali.
Z tego co pamiętam bitka na zasadzie solów. Nasza przegrana.

To było dokładnie w Parku na Szlaku obok ówczesnej siedziby Radia Kraków.Trzy osoby od nas trafiły w centrum kilkanaście osób z Cracovii,były to pierwsze garnitury i poszli do parku na solówki.W. dostał od kompana Kokosza , śp Bystry od kanara,a Dz. chciał wyjść ze Św. z Podwawelskiego,ten wymigał się jakimś dentystą (!!!) i różnicą w wadze i zastąpił go najstarszy Br.Na początku nawet mu nieźle szło,ale jako sportowiec później Br dał mu radę.Trochę po tych wydarzeniach poprzestawiało im się w głowach,zwłaszcza W,który wyłapał od małolata ówczesnego.
DVL98

Post autor: DVL98 »

Młodociany pisze:Witam, mam pytanie czy pomiędzy Wisłą a Craxą była kiedyś ustawka czy tylko łapaki? mógłby ktoś przybliżyć temat?
90-92 nie pamiętam dokładnie to było za gówniarza (nie brałem udziału) w dzisiejszych kategoriach można to uznać za ustawkę na Kurdwanowie. Wisła Kurdwanów na KSC w Woli i Kurswanowa.Liczb nie kojarze ale razem ze 100 była. Liczbowo więcej KSC i też ich wygrana, ale lepiej pamiętaja to roczniki 70.
adiKOLEJORZ

Post autor: adiKOLEJORZ »

WIDZEWSKAduma pisze:
daniKSC pisze:
cięzko zliczyć, mnie ciekawi czy koledzy wybaczą kolegom nadawanie na siebie nawzajem
ze specjalną dedykacją dla tych waszych bohaterów
https://www.youtube.com/watch?v=kgCL2V6s6tA

Ten dani nie pierwszy raz się błaźni, nie tylko w temacie krakowskim, więc to pewnie jakiś małolat
Co prawda kawałek spoko ale do Wisły ma się jak ja do ŁKSu
Akurat DaniKSC małolatem nie jest, wiem że na forum każdemu łatwo pocisnąc od malolatów, ale to akurat powazna osoba
1925

Post autor: 1925 »

Admini ! przymknijcie temat !
typer

Post autor: typer »

Ta wszystkie tematy teraz pozamykajta
MosadKSC

Post autor: MosadKSC »

Chłopak, który zginął "Maciek Nh" profil na fb.
wołex

Post autor: wołex »

Wiślak ?
internethooligans

Post autor: internethooligans »

ArkaOrłowo pisze:Znamy już transparent gtsu na pierwszy mecz nowego sezonu!

Obrazek
Brawo mistrzu painta. Twoje zabawy w paincie nie przywrócą życia ani mariuszowi ani mistrzowi wymieniania akumulatorów w śmieciarce
Cracoviaczek_jeden

Post autor: Cracoviaczek_jeden »

MosadKSC pisze:Chłopak, który zginął "Maciek Nh" profil na fb.
Na przypadkowego nie wyglada, pewnie sam nieraz z kolegami wjezdzal na 2pl
Umierdo

Post autor: Umierdo »

Mógłby mi ktoś powiedzieć dlaczego Hutnik robi smyczki,koszulki,vlepki i itp anty Cracovia.A KSC nic z tego nie robi i olewa ich,i dlaczego nie kroja się nawzajem
twierdza śródmieście

Umierdo pisze:A KSC nic z tego nie robi i olewa ich,i dlaczego nie kroja się nawzajem
farmazon
Umierdo

Post autor: Umierdo »

Oczywiście nie mam pewności jakbyc co
SinNombre

Post autor: SinNombre »

Narodowi...A może to dlatego że po części klimat Krakowa jest troszkę klimatem kibicowsko-osiedlowo-gangsterskim...Nikt nie zatrzymał tego gdy była możliwość, a teraz cóż. Łowcy Psów sami przekonali się że istnieją też Łowcy Łowców i sytuacja wygląda jak wygląda. I tak teraz wg mnie w miarę spokojniej niż 10-15 lat temu.Po za tym teraz działa internet i wszystko jest nagłaśniane. A przedtem...Mało tutaj na forum jest pewnie działających wtedy Krakowie, ale za pewne przyznają mi rację.
Tel

Post autor: Tel »

Uważam, że teraz mniej sytuacji jest nagłaśnianych. A przez kilka ostatnich miesięcy było kilka "incydentów". Ale fakt, to nie "terror" z lat 2000-2010.
Hutnik220

Post autor: Hutnik220 »

Narodowi nie bierz tego do siebie ale pojecia nie masz chlopaku o Krakowie.
Decyzyjnym od lat dokladnie o to chodzi aby to nakrecac a puzniej z tego dobrze zyc.
Zastanow sie dlaczego kibicowski Krakow lezy na lopatkach I dlugoooo sie nie podniesie.
A no dlatego ze ludzie maja oczy i uszy i hurtowo odbili a mlodzi juz tak sie nie pala do kibicowania rowniez.

Napisalem enigmatycznie "oczy I uszy" a mozna by tu ksiazke o tym napisac.

Jeszcze troche I z jednego z najsilniejszych kibicowsko miast w Polsce zostana tylko wspomnienia.
twierdza śródmieście

Hutnik220 pisze: 17.06.2017, 11:03 Jeszcze troche I z jednego z najsilniejszych kibicowsko miast w Polsce zostana tylko wspomnienia.
jak dla mnie to już dawno tak jest :)
Narodowi

Post autor: Narodowi »

Hutnik220 pisze: 17.06.2017, 11:03 Narodowi nie bierz tego do siebie ale pojecia nie masz chlopaku o Krakowie.
Decyzyjnym od lat dokladnie o to chodzi aby to nakrecac a puzniej z tego dobrze zyc.
Zastanow sie dlaczego kibicowski Krakow lezy na lopatkach I dlugoooo sie nie podniesie.
A no dlatego ze ludzie maja oczy i uszy i hurtowo odbili a mlodzi juz tak sie nie pala do kibicowania rowniez.

Napisalem enigmatycznie "oczy I uszy" a mozna by tu ksiazke o tym napisac.

Jeszcze troche I z jednego z najsilniejszych kibicowsko miast w Polsce zostana tylko wspomnienia.
Nie biorę tego do siebie bo właśnie dlatego zamiast się wymądrzać to wolę zapytać. Kraków to nie jest mój rewir. Rozumiem co chciałeś napisać przez enigmatyczne "oczy i uszy:. Ludzie widzą i słyszą co się dzieje, tutaj walczą o barwy, a decyzyjni kawki spijają razem opijając interesy... Temat wiele razy wałkowany. Ze świecą szukać takiego miasta w Polsce które ma trzy ekipy o konkretnej historii i potencjale. Ciekaw jestem co na to starzy, że młodzież takie drogi wybiera.

Poza tym szkoda chłopaka bez względu na to z której ze stron by był.
Edward1488

Post autor: Edward1488 »

A to spoko, sorry za zamieszanie.
Gumis1312

Post autor: Gumis1312 »

Z tego co mi wiadomo to sprawka chłopaków z Garbarni Kraków.
Łoskot

Post autor: Łoskot »

NIe czy, tylko za ile.
dzd

Post autor: dzd »

z takimi zasadami,powodzenia w szukaniu ,narybku''.
Polish Power

Post autor: Polish Power »

Ten tranparent na meczu z Piastem na sektorze KSC "Napinaczu garbaty odejdź od kraty" to decyzyjni Cracovii wywiesili do swoich kibiców ???
Hutnicze

Post autor: Hutnicze »

Artykuł płatny.
ODPOWIEDZ