Pierwsze poprawne, choć jeszcze nie zgodowe, kontakty między kibicami Wisły i Piasta miały miejsce na finale Pucharu Polski Lechia Gdańsk - Piast w czerwcu 1983 roku.Avgar pisze: 25.07.2017, 21:09 Wisla z Piastem miala kiedys zgode podajrze w latach 80'. Padla bodajrze z braku konraktow. Jesli sie myle to niech mnie ktos poprawi.
4. marca 1984 grupa kibiców Piasta i Śląska Wrocław wspomagała fanów Wisły na rewanżowym meczu ćwierćfinałowym Pucharu Polski z Górnikiem Knurów. Grupa gliwicko - wrocławska czekała na fanów Wisły na dworcu w Gliwicach, by wspólnie udać się do Knurowa. Wspomina kibic Wisły: "Ciekawostką jak dla mnie byli kibice Piasta Gliwice a raczej ich gadżety. Kilku z nich było odzianych w chusty ręcznie malowane (rysunki itp.) w barwach swojego klubu (takie jak maja rezerwiści wychodzący z wojska). Widziałem to po raz pierwszy i ostatni." Delegacja kibiców Piasta dopingowała też Wisłę w finale Pucharu Polski z Lechem w Warszawie w czerwcu 1984. Na pewno kibice Piasta wspomagali jeszcze Wiślaków na barażowym meczu z Górnikiem Knurów o wejście do ekstraklasy w czerwcu 1988. Zgoda zakończyła się około roku 1989. Umarła "śmiercią naturalną", a głównym tego powodem był brak kontaktów. Część starszych kibiców Wisły uważa relacje z Piastem raczej na poziomie układu niż zgody.