Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

Khan

Re: Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko

Post autor: Khan »

king pisze:

Brynów, Ligota, Piotrowice - jest jakiś Ruch, ale nie wypowiadam się, generalnie Gieksa, ale Ruch nie "chodzi kanałami" w nektorych rejonach

Panewniki, a zwłaszcza Kokociniec (bliżej do centrum Chorzowa niż Katowic) - nic konkretnego się nie dzieje, kibicowsko słabo, ale jak już to widać barwy Ruchu,

Tauzen - no bez jaj z tym R, mimo bliskosci Batorego, to raczej aktywne sąsiednie dzielnice Chorzowa, a na samym osiedlu przewaga Gieksy jednoznaczna (choc z silą roznie jest)

Giszowiec - przejmowany przez Gieksę od conajmniej początku lat 90 - tych, od dawna przewaga Gieksy, ale R zawsze istotny,

Bogucice - niepodważalne, ktoś pisał, że bez przeciwnika, kiedyś wspomagali Dąbrówkę vs ZS (głownie Milowice, Czeladz i przejezdzajacy "wspomagajacy")

Paderewa - zawsze Gieksa, generalnie niewykorzystany potencjal, generalnie same zakapiory, gdzie kazdy "za Gieksa", choc niektorzy nie widzieli stadionu. Problem taki, ze zawsze faktyczna "kibolska ekipa" zawsze byla hermetyczna, nieliczna, i nie dopuszczali innych, i to byly lata 80., 90., 20., teraz ponoc jakies kontakty lapia, ale o sile nie wypowiadam sie. Potrafili zawsze sami jezdzic na wyjazdy, na kadre, w malych grupkach, gdzie jako Gieksa byla sama Paderewa, ale z kolei na wielu innych w ogole ich nie bylo. Kiedys na stadionach, i na Bukowej tez, pelno Skinow bylo, a z Paderewy wszyscy punkowo nastawieni oficjalnie. Potrafili sami akcje robic, i to konketnie, tak generalnie zadeklarowana Gieksa, z wieloma wariatami, ale bardzo hermetyczne srodowisko, choc nieliczni z innych dzielnic (a nawet miast i klubow), ktorzy zostali tam przyjeci jako "swoi", wiedza, że wlos im z glowy nie spanie (lata 80-20 - teraz nie wiem). Zawsze anty R, z wojną z Giszowcem kiedyś na czele.

Szopienice - na niektorych dzielnicach Katowic mozna spotkac aktywny R, ale ciezko powiedziec, ze to "niebieskie" tereny. ale Szopienice to bastion R (z Nikiszowcem i w mniejszym stopniu Janowem)

Burowiec - Gieksa, wojna z R z Szopienic, a także z ZS

Witosa - Gieksa, dobra ekipa od zawsze ze wzgledu na bliskosc dobrych grup R

Welnowiec i okolice - GKS - blisko Siemianowice - R - ale moze ktos bardziej w temacie o szczegolach

o innych dzielnicach/miastach nie piszę, Zaleze - Gieksa z ostra granica (od Janasa?) na terenach przy Batorym?, centrum, Koszutka - są legendy o jednostkach - bez jaj... południowe dzielnice - jest spokojniej, o szczegółach się nie wypowiadam, na pewno ciekawe są Mysłowice, kiedyś Gieksa miała silne Jaworzno przy innych grupach, Żory, Zagłębie, Podbeskidzie, ok. Rybnika (Rydy?) - nie wiem
skoro nie masz pojecia to po co sie wypowiadasz ??
iparts.pl
prism

Post autor: prism »

timo pisze:
widmo_śmierci pisze:Czy na terenie Zagłębia Dąbrowskiego są jakieś fancluby śląskich drużyn albo jakieś dzielnice które dominują nad Zagłębiem?
Sławków-Gieksa
Jakieś 5 lat temu to może jeszcze tak. Szczególnie gdy byli wspomagani przez Olkusz (razem tworzyli GOS) i Jaworzno. Później się sytuacja posypała. Najpierw w Olkuszu Wisła i ZS zrobili porządek z Gieksą, później samo ZS zaczęło regularnie przyjeżdżać do Sławkowa i obijać podejrzane jednostki. No i wybili z głowy kibicowanie. Do tego doszły kwestie finansowe (pogineła kasa ze zbiórek).
Sławków to teraz pustynia kibicowska, parę osób jeździ na Gieksę czy ZS, jedna nawet na Ruch regularnie. Ale żadnego zorganizowanego ruchu kibicowskiego od dawna nie ma.
walkers

Post autor: walkers »

Jak walkujemy dalej Katowice to może ja od siebie, zaczynając od tego co wiem najlepiej.

Ligota - liczbowo przewaga GKS, jakościowo podobnie, ostatnio walka jedynie na murach
Panewniki - tu będę utrzymywał, że to bastion R z dobrą młoda ekipa - tyle ze na ten moment niewiele robiącą
Piotrowice - wg mnie niezła ekipka Gieksy na Mnht ale Niebiescy z Katowic właśnie na Piotrowicach robią największy progres, ogólnie jeszxze przewaga G
Brynow - G
Centrum, Paderewskiego, Bogucice, Zawodzie, Koszutka, Welnowiec, Witosa- Gieksa
Gisz - Gieksa na fali, Ruch w defensywie ale próbują
Załęże - Gieksa 90 do 10
Tauzen - nie wykorzystany za c**** ani w jedna ani w drugą
Szopy, Nikisz bastiony Ruchu

pewnie o czymś zapomniałem, coś pominąłem. Nie wspominałem o jednostkach jednych czy drugich na danej dzielnicy bo to nie stanowi żadnej siły. Zapraszam do normalnej dyskusji bez napinańska
bez-napinki

Post autor: bez-napinki »

king pisze:Tauzen - no bez jaj z tym R, mimo bliskosci Batorego, to raczej aktywne sąsiednie dzielnice Chorzowa, a na samym osiedlu przewaga Gieksy jednoznaczna (choc z silą roznie jest)

Szopienice - na niektorych dzielnicach Katowic mozna spotkac aktywny R, ale ciezko powiedziec, ze to "niebieskie" tereny. ale Szopienice to bastion R (z Nikiszowcem i w mniejszym stopniu Janowem)

Welnowiec i okolice - GKS - blisko Siemianowice - R - ale moze ktos bardziej w temacie o szczegolach

o innych dzielnicach/miastach nie piszę, Zaleze - Gieksa z ostra granica (od Janasa?) na terenach przy Batorym?, centrum, Koszutka - są legendy o jednostkach - bez jaj... południowe dzielnice - jest spokojniej, o szczegółach się nie wypowiadam, na pewno ciekawe są Mysłowice, kiedyś Gieksa miała silne Jaworzno przy innych grupach, Żory, Zagłębie, Podbeskidzie, ok. Rybnika (Rydy?) - nie wiem
Tauzen kolego to bardziej graniczy z Klimzowcem niż z Batorym, tak czy siak z Batorego jest rzut beretem na Tauzen.

Janów / Nikiszowiec to osobne dzielnice z Szopienicami, więc wypadało je rozpisać w osobnych punktach. Janów / Nikisz to niepodważalna przewaga Ruchu. Na Janowie jakieś pojedyncze sztuki za GKS-em i tyle. Dzielnica pro Ruch.

Wełnowiec i okolice, czyli Józefowiec, Dąb (okolice stadionu GKS) i właśnie Koszutka mają najbliżej do Siemianowic. Tereny GKS-y z pojedynczymi jednostkami Ruchu.

Załęże graniczy z Witosa i z Batorym, niegdyś część Załęża pro Ruch i byli widoczni, teraz wygląda to niestety gorzej, ale cały czas Ruch się utrzymuje w pewny, rejonie Załęża.

Rydy - Rydułtowy to miejscowy Naprzód i kibice KSG.
WileTheBest

Post autor: WileTheBest »

Na Wiśniowej na Załężu nadal wy panujecie? Czy coś się zmieniło od tego opisu na slaskiemiasta.pl?
zwyklykibic07

Post autor: zwyklykibic07 »

prism pisze:
timo pisze:
widmo_śmierci pisze:Czy na terenie Zagłębia Dąbrowskiego są jakieś fancluby śląskich drużyn albo jakieś dzielnice które dominują nad Zagłębiem?
Sławków-Gieksa
Jakieś 5 lat temu to może jeszcze tak. Szczególnie gdy byli wspomagani przez Olkusz (razem tworzyli GOS) i Jaworzno. Później się sytuacja posypała. Najpierw w Olkuszu Wisła i ZS zrobili porządek z Gieksą, później samo ZS zaczęło regularnie przyjeżdżać do Sławkowa i obijać podejrzane jednostki. No i wybili z głowy kibicowanie. Do tego doszły kwestie finansowe (pogineła kasa ze zbiórek).
Sławków to teraz pustynia kibicowska, parę osób jeździ na Gieksę czy ZS, jedna nawet na Ruch regularnie. Ale żadnego zorganizowanego ruchu kibicowskiego od dawna nie ma.
Bardzo jestem ciekawy w jaki to sposob Wisła zrobiła porządek w Olkuszu?
bez-napinki

WileTheBest pisze:Na Wiśniowej na Załężu nadal wy panujecie? Czy coś się zmieniło od tego opisu na slaskiemiasta.pl?
Chyba nigdy bym nie powiedział, że na Wiśniowej my panowaliśmy, chyba że to było naprawdę dawno, ale mocno w to wątpię.
Wiśniowa leci bezpośrednio na granicę z Witosa, więc dziwne byłoby żeby Ruch tam kiedyś panował. Zwłaszcza, że mury zawsze były pro GKS.
Khan

chyba z ul pokoju pomyliłeś tam to panował/panuje Ruch na wiśniowej to kojarzę że tam były osoby z Ruchu ale o żadnym panowaniu nie było mowy
nbsiemce1920

Post autor: nbsiemce1920 »

bez-napinki pisze:
king pisze:Tauzen - no bez jaj z tym R, mimo bliskosci Batorego, to raczej aktywne sąsiednie dzielnice Chorzowa, a na samym osiedlu przewaga Gieksy jednoznaczna (choc z silą roznie jest)

Tauzen kolego to bardziej graniczy z Klimzowcem niż z Batorym, tak czy siak z Batorego jest rzut beretem na Tauzen.

Janów / Nikiszowiec to osobne dzielnice z Szopienicami, więc wypadało je rozpisać w osobnych punktach. Janów / Nikisz to niepodważalna przewaga Ruchu. Na Janowie jakieś pojedyncze sztuki za GKS-em i tyle. Dzielnica pro Ruch.

Wełnowiec i okolice, czyli Józefowiec, Dąb (okolice stadionu GKS) i właśnie Koszutka mają najbliżej do Siemianowic. Tereny GKS-y z pojedynczymi jednostkami Ruchu.

Załęże graniczy z Witosa i z Batorym, niegdyś część Załęża pro Ruch i byli widoczni, teraz wygląda to niestety gorzej, ale cały czas Ruch się utrzymuje w pewny, rejonie Załęża.

Rydy - Rydułtowy to miejscowy Naprzód i kibice KSG.

Jednostki to są wszędzie nie ma co wspominać, co do Wełnowca nasi są na Alferdzie ale to bardziej małe skupowisko kilku kamienic ,to jeszcze WNC ale oni się bardziej utożsamiają z osiedlem Tuwim graniczącym właśnie z WNC. Józefowiec ciężko nazwać w slangu kibicowskim jakimś osobnym osiedlem bo działają pod znakiem WNC z czego część to apartamentowce i domki (bardziej spokojna okolica od wieży tv do szpitala).
Taka ciekawostka, zaraz za małym Józefowcem jest dzielnica Dąb i stadion, gdy Gks gra mecz u nas wszystko słychać nawet na centrum miasta widać jak blisko mamy na Gks, jednak miasto opanowane przez Ruch.
Co do WNC nie wiem jaka sile maja teraz na Gks ale wizualnie przez dzielnice bardzo slabo grafy zamalowane ponad pół roku. Kiedyś regularne wojny z Nami toczyli było ciekawiej,a teraz ich aktywność ogranicza się do tego ze przyjada raz na jakis czas nam w nocy grafy zajebac.
Co warto dodać trzymają sie z naszym FC widmo z Siemianowic i może oni im zaniżyli tak poziom :)
stopislamizacjieurop

Post autor: stopislamizacjieurop »

Wytłumacz mi jeden z drugim dlaczego kopalnie na śląsku są ciągle nierentowne już od kilkunastu lat?,przecież to nie fabryka tu nie trzeba produkować od podstaw itd,gotowy surowiec się wydobywa i ciągłe strajki ciągle żle ciągle mało ciągle brakuje kasy,pół Polski węglem pali przecież....
Na_lajcie

Post autor: Na_lajcie »

Dlatego że im błębiej kopiesz tym droższe są koszty wydobycia. Po drugie to dlatego że nie palisz w piecu śląskim węglem tylko czeskim i rosyjskim, bo po prostu jest tanszy. Rosyjski węgiel jakościowo nawet dorównuje naszemu, przy czym czeski to już węgiel gorszej jakości. Następnym razem zamawiając opał zapytaj się skąd mają węgiel, a odpowiedź na swoje pytanie otrzymasz sam.
Mareczek86

Post autor: Mareczek86 »

stopislamizacjieurop pisze:Wytłumacz mi jeden z drugim dlaczego kopalnie na śląsku są ciągle nierentowne już od kilkunastu lat?,przecież to nie fabryka tu nie trzeba produkować od podstaw itd,gotowy surowiec się wydobywa i ciągłe strajki ciągle żle ciągle mało ciągle brakuje kasy,pół Polski węglem pali przecież....
Kopalnie są nierentowne przez pare lat bo ktoś sobie z kopalń zrobił dojną krowę, setki dyrektorów, nadsztygarów i sztucznych stanowisk w pensjach +20 tysi.
Stary Wyjazdowicz

Post autor: Stary Wyjazdowicz »

Nerva1 pisze:PErsona NOn Grata INO RUCH
fana przerobiona
old school CRBB

Post autor: old school CRBB »

Stary Wyjazdowicz pisze:
Nerva1 pisze:PErsona NOn Grata INO RUCH
fana przerobiona
Kibic ŁKS-u. Jeśli przerobiona +. Za słabo widać resztki fany Gieksy-. Sam pomysł +.
p.s. Jak Ruch spadnie to dopiero będą mogli się wykazać na +.
saab10

Post autor: saab10 »

Gieksa proponuje Ruchowi walke o fany na co otrzymuje odpowiedź, że Ruch moze sie bić o fane ŚP PISAKA i Reprezentacyjna
Sebastian75

Post autor: Sebastian75 »

[quote="płyndonaczyń"] tak cwelu twoj post to nr 1 na tym forum.
OleOle

Post autor: OleOle »

saab10 pisze:Gieksa proponuje Ruchowi walke o fany na co otrzymuje odpowiedź, że Ruch moze sie bić o fane ŚP PISAKA i Reprezentacyjna
Co Gieksa proponuje? Zmień dilera lub informatora.
_Piast1945

Post autor: _Piast1945 »

Górnik w walce o ekstraklase z tym jak graja za słabi są.
212

Post autor: 212 »

stadion styknie, a z kasa to nie wiem skad sie urwales. jak ktos tam ma kase to GKS a nie Gornik
Puncher

Post autor: Puncher »

Dokladnie, Gornik na kolejnych dotacjach z miasta, ktora ratuje ich od kolosalnych dlugow z tego co dalo sie wyczytac. W GKS od pewnego czasu bez dlugow od wejscia konkretniej miasta w klub.
daniKSC

Post autor: daniKSC »

to prawda że Piasta było tylko 160?
pangrzegorz1975

Post autor: pangrzegorz1975 »

Cos koło tego,swoja drogą szkoda,bo po odrodzeniu,w końcówce lat 90,potencjał był tam serio duzy.Na wioski jezdziło po kilkaset osób na najniższe klasy rozgrywkowe.Potem coś stanęłoMimo całej mojej sympatii dla Piasta obecnie to tylko minimalnie wyższa liga niż taki Ruch Radzionków.
Polska24

Post autor: Polska24 »

Decyzją wojewody sektor gości na niedzielny mecz z Rakowem zostaje zamknięty.... Można wiedzieć jaki powód?
syn sołtysa

Post autor: syn sołtysa »

Polska24 pisze:Decyzją wojewody sektor gości na niedzielny mecz z Rakowem zostaje zamknięty.... Można wiedzieć jaki powód?
Powód pewnie ten sam co nie wpuszczenie Rakowa na Radomiak PIŁKA NOŻNA DLA KIBICÓW!!!
plemplem81

Post autor: plemplem81 »

pangrzegorz1975 pisze:Cos koło tego,swoja drogą szkoda,bo po odrodzeniu,w końcówce lat 90,potencjał był tam serio duzy.Na wioski jezdziło po kilkaset osób na najniższe klasy rozgrywkowe.Potem coś stanęłoMimo całej mojej sympatii dla Piasta obecnie to tylko minimalnie wyższa liga niż taki Ruch Radzionków.
Nie wiem, na jakiej podstawie takie wnioski wysuwasz, ale są one chyba krzywdzące dla Piasta. Z 8 miesięcy temu miałem sposobność spotkania w Gliwicach z paroma starszymi chuliganami Piasta po ich meczu bodajże z Górnikiem Łęczna (a więc żaden ciekawy rywal z punktu widzenia Piasta Gliwice). Tak się złożyło, że w tej knajpie, gdzie byliśmy była też z 10-osobowa młoda banda Piasta. I możesz mi na słowo uwierzyć lub nie - twoja rzecz - wizualnie to była półka jak w większości poważnych ekip. Piast ma jeden wielki problem - małą ilość takich właśnie chuliganów i kiboli. Jednak ci co są, zdecydowanie nie mają się czego wstydzić. Tych 10, co widziałem to pewnie jakaś tam niemała część całej ekipy. Jednakże porównanie Piasta do Ruchu Radzionków jest zupełnie nie na miejscu. To była, jest i będzie chyba zawsze zupełnie inna liga.
plemplem81

Post autor: plemplem81 »

Mimo wszystko sposób bycia, ubioru, muskulatura - to cechy charakterystyczne dla chuliganów we wszystkich ekipach. Każdy kto z bandami miał styczność wie o czym mowa. Nie da się ich pomylić ze zwykłymi kibolami czy ludźmi od opraw. Przynależność do ekipy też nie bierze się z niczego. Byle kogo nie rekrutują. Dziwne, że takie rzeczy nie są oczywiste i ktoś może stwierdzać, że wizualizacja ekipy nie przekłada się na jakość. Jak zatem chcesz tą jakość mierzyć? Po przegranej ustawce Piasta z Pogonią stwierdzasz, że są chujowi czy może, że jednak są ok, bo coś tam powalczyli? Przecież zupełnie nie w tym jest rzecz.
Piast ma zasadniczy problem, o którym pisałem wcześniej - małą ilość kiboli wszelkiej maści (chuligani, stali wyjazdowicze itp). To jest bariera nie do przeskoczenia. Na dodatek w najbliższej okolicy nie ma nikogo "do wzięcia" z kim mogliby utworzyć silny sojusz, dzięki któremu mieliby także i wewnątrz swoich struktur mobilizację do ciągłego parcia na rozwój.
Znawca GŚ

Post autor: Znawca GŚ »

plemplem81 pisze:
pangrzegorz1975 pisze:Cos koło tego,swoja drogą szkoda,bo po odrodzeniu,w końcówce lat 90,potencjał był tam serio duzy.Na wioski jezdziło po kilkaset osób na najniższe klasy rozgrywkowe.Potem coś stanęłoMimo całej mojej sympatii dla Piasta obecnie to tylko minimalnie wyższa liga niż taki Ruch Radzionków.
Nie wiem, na jakiej podstawie takie wnioski wysuwasz, ale są one chyba krzywdzące dla Piasta. Z 8 miesięcy temu miałem sposobność spotkania w Gliwicach z paroma starszymi chuliganami Piasta po ich meczu bodajże z Górnikiem Łęczna (a więc żaden ciekawy rywal z punktu widzenia Piasta Gliwice). Tak się złożyło, że w tej knajpie, gdzie byliśmy była też z 10-osobowa młoda banda Piasta. I możesz mi na słowo uwierzyć lub nie - twoja rzecz - wizualnie to była półka jak w większości poważnych ekip. Piast ma jeden wielki problem - małą ilość takich właśnie chuliganów i kiboli. Jednak ci co są, zdecydowanie nie mają się czego wstydzić. Tych 10, co widziałem to pewnie jakaś tam niemała część całej ekipy. Jednakże porównanie Piasta do Ruchu Radzionków jest zupełnie nie na miejscu. To była, jest i będzie chyba zawsze zupełnie inna liga.
Twój opis bardzo fajnie wygląda na papieże ale w życiu realnym już tak kolorowo nie jest. Tak jak napisałeś ich problemem jest ilość ale nie tylko ale to sobie zostawię dla siebie bo zacznie się gówno burza na forum. Porównywanie Piasta do Ruchu R to przesada to ekipa bardziej na poziomie Odry Wodzisław z czasów ekstraklasowych.
pangrzegorz1975

Post autor: pangrzegorz1975 »

Znawca GŚ pisze:
plemplem81 pisze:
Twój opis bardzo fajnie wygląda na papieże ale w życiu realnym już tak kolorowo nie jest. Tak jak napisałeś ich problemem jest ilość ale nie tylko ale to sobie zostawię dla siebie bo zacznie się gówno burza na forum. Porównywanie Piasta do Ruchu R to przesada to ekipa bardziej na poziomie Odry Wodzisław z czasów ekstraklasowych.
Przesadziłem z tym porównaniem Piasta do RR,fakt.
biohazard

Post autor: biohazard »

Konradku napisałem, że otwierali to łomem bo we wcześniejszych postach napisał to jeden z waszych kibiców
minimini

Post autor: minimini »

Jest jakaś inna oficjalna relacja co do akcji w Kato, czy tą opublikowaną przez PF&WSH uznaję się za jedyną prawdziwą?
bez-napinki

Jest jedyna i prawdziwa. GKSa próbuje jak zwykle zmienić rzeczywistość, która jest dla nich bolesna.
Jagermeister

Post autor: Jagermeister »

Pisek pisze:Pradopodobnie w następnym sezonie czeka nas mecz GieKSa - Ruch, to będzie ciekawe widowisko pod względem kibicowskim
W c*** ciekawe.

"Wojewoda śląski zamknął sektor gości na mecz Ruch Chorzów - GKS Katowice / GKS Katowice - Ruch Chorzów"
"10 000 policjantów z całego województwa zabezpiecza trasę Chorzów-Katowice / Katowice-Chorzów" itd

Tak to bydzie wyglądać.
Khan

do tego dodaj jeszcze ze na bukowej w ramach bezpieczenstwa kibicom bedzie udostepniona tylko trybuna główna a blaszok zamkniety by policja miala mniejszy obszar do zabezpieczenia a pod stadionem jednym i drugim z 15 lodówek i 3 armatki do tego napewno oddziały narodowych sił rezerwy. wiec kibicowsko bedzie nudno i pokaz mundurowych. ciekawie to na dzielnicach bedzie gdzie sa sympatycy Ruchu i Gieksy
Łoskot

Post autor: Łoskot »

Najpierw to jeszcze muszą zaklepać, że Ruch jest uprawniony do gry na tym szczeblu przy takim syfie organizacyjnym.
Khan

Pisek pisze:
Łoskot pisze:Najpierw to jeszcze muszą zaklepać, że Ruch jest uprawniony do gry na tym szczeblu przy takim syfie organizacyjnym.

Ruch zawsze jakoś dawał sobie radę i tym razem pewnie też im sie uda.

Pamiętam że był sezon gdzie byli na spadkowym ale uratowała ich degradacja Polonii W. i skoczyli miejsce wyżej nad spadkowe
tak to było z 4 lata temu jakos a i znow im sie udalo juz. bo od przyuszlego sezonu ma byc 18 druzyn czyli 16 jest teraz plus 2 z pierwszej ligi i mamy 18 czyli nikt nie spada teraz w tym sezonie
john22

Post autor: john22 »

W przyszłym sezonie na pewno nie będzie 18 drużyn. Zostaje ESA37 tylko że najprawdopodobniej bez podziału punktów.
KomisGier

Post autor: KomisGier »

Bliżej IV liga niż I
W dniu 18 maja 2017 roku Komisja ds. Licencji Klubowych PZPN postanowiła wszcząć wobec Klubu Ruch Chorzów postępowanie wyjaśniające w związku z podejrzeniem naruszenia kryterium F.04 Podręcznika Licencyjnego dla Klubów Ekstraklasy na sezon 2017/2018, zobowiązując Klub do przedstawienia wyjaśnień do dnia 19 maja br.
Po przeanalizowaniu przedstawionych wyjaśnień, Komisja postanowiła zawiesić Klubowi Ruch Chorzów SA przyznaną w dniu 12 maja 2017 roku licencję nr 16 na rozgrywki Ekstraklasy w sezonie rozgrywkowym 2017/2018 do momentu zakończenia postępowania wyjaśniającego.

Komisja postanowiła zawiesić Klubowi licencję ze względu na podejrzenie naruszenia kryterium F.04 Podręcznika Licencyjnego dla Klubów Ekstraklasy na sezon 2017/2018. Uzyskane przez Komisję informacje oraz dokumenty wskazują na wysokie prawdopodobieństwo naruszenia kryterium F.04 Podręcznika Licencyjnego dla Klubów Ekstraklasy na sezon 2017/2018 i uzyskanie licencji na rozgrywki Ekstraklasy pomimo posiadania wymagalnych i przeterminowanych zobowiązań powstałych przed 31 grudnia 2016 roku i nieuregulowanych do 31 marca 2017 roku z tytułu należnych zawodnikom premii.

Komisja informuje jednocześnie, że będzie dalej prowadzić działania zmierzające do pełnego i kompletnego wyjaśnienia sprawy.
https://www.laczynaspilka.pl/federacja/ ... chorzow-sa
ts06

Post autor: ts06 »

Pomijając akurat świeży temat to ja już jakiś czas temu zmieniłem zdanie co do opierdalania tzw magazynów.Oczywiście za wzór można postawić sobie takie akcje jak Legia na Koronę czy Jagę, Łks na Widzew czy starą naszą akcję na 'akademicką' sąsiadki ale czasy się zdecydowanie zmieniły.Pamiętam wkurwienie jak sąsiadka wyjebała nam kilka flag z magazynu...Z perspektywy czasu - flagi się samemu szyło, samemu woziło/pilnowało, na wyjazdy jeździło się bez obstawy, często wywieszano je z zewnętrznej strony itp.Sami woziliśmy swoją flagę autem, czasem zostawała nawet tam na noc, zazwyczaj w piwnicy u kogoś - potem przyszła era magazynu, gdzie z tego co pamiętam na Wiśle nie był on na stadionie(słynnym naszym straszaku).

Nawet za totalnego gówniarza pamiętam akcje gdzie Mariusz(Piesek)z małolatami po meczu niósł flagi.To był mecz chyba z Legią i w okolicy tzw nowej hali i starego boiska kortowego z busa wysypała się ekipa gości.Naszym udało się, krótko mówiąc spierdolić, ja stałem jak wryty;) ale tylko przebiegli koło mnie, nawet nie krojąc(12?13? latka) z szalika.

Teraz wyjazdy z obstawą, Ci co jeżdżą własnymi ścieżkami flag raczej nie wożą, wyjebać flagę na stadionie, szczególnie w ekstraklasie, praktycznie niemożliwe - większość pokitrana w magazynach a już na tych nowych stadionach, dobrze pilnowanych, nawet do magazynu dostać się to by była wielka sztuka.

Dlatego jestem zdania że przy takim układzie, często jedyną możliwością jest właśnie włam bo flag powinno się pilnować a nie żeby pilnował je cieć.
R.E. Bells

Post autor: R.E. Bells »

MENTOL1 pisze:To chyba jakies stare czasy z tymi flagami Wisły nawet w zinie nigdzie nie czytałem .Cracovia zdobyła czy Hutnik?
Wtedy już wchodził fejsboock także nikomu już się nie chciało robić zinów :). Cracovia opędzlowała magazyn Wiśle z kilku flag, w tym ABG, TKWM i którąś starą dzielnicową, Kazimierz? Kleparz?
ts06 pisze:Oczywiście za wzór można postawić sobie takie akcje jak Legia na Koronę czy Jagę, Łks na Widzew czy starą naszą akcję na 'akademicką' sąsiadki ale czasy się zdecydowanie zmieniły..
Na liście kozackich akcji podmieniłbym Waszą z akcją Zagłębia. Akademicka była po prostu pojedyńczą flagą wyciągniętą z autobusu o ile dobrze kojarze a przy naszej akcji gdyby Polonia miała wywieszonych 44 flag na meczu, dosłownie oddaliby nam prosto w ręce 44.
Szpicbródka

Post autor: Szpicbródka »

R.E. Bells pisze:[...] Wtedy już wchodził fejsboock także nikomu już się nie chciało robić zinów :). Cracovia opędzlowała magazyn Wiśle z kilku flag, w tym ABG, TKWM i którąś starą dzielnicową, Kazimierz? Kleparz?[...]
Bzdura. ABG nigdy Pasom nie udało się dźwignąć. O ile dobrze pamiętam zwinęli wówczas TKWM, "Super Wisła" i chyba "Wisła Kraków" - które spalili w Poznaniu.
ODPOWIEDZ