Legendarni kibole

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

Czarny1946

Re: Legendarni kibole

Post autor: Czarny1946 »

tetteh pisze:Ja to pamietam tak jak nisc.
Ustawka byla zima, po 7 lub 9 osob.

Szkoda goscia, w sumie mlody typ.
Na jego nieszczescie wybral niszowy klub, w lepszych okolicznosciach pewnie lepiej ustawilby sie w zyciu.
Jak Łysy zaczynał na Bałtyku to nie było aż takiej padaczki. Na derby mieli kilka stówek w młynie i zgrabną paczkę.
iparts.pl
nisc

Post autor: nisc »

Mieli mieli, na słynnym już turnieju zimą 95 pojawili się naprawdę dobrą ekipą (wtedy jak Uszol poszedł do nich i zerwał zgodę), natomiast nie można porównywać Łysego z Wolfem itp, jako że nie wzbudzał kompletnie żadnego strachu a przez swój realny fanatyzm był nieustannym celem...
Kumaty_janusz

Post autor: Kumaty_janusz »

JP90% pisze:Legenda Trójmiasta. Na równi z Wolfem z Lechii. Nie jeden Arkowiec zaliczył KO i nie jedną flagę Arka straciła na jego rzecz.

Jakie flagi Bałtyk wykroił Arce ? i w jakich latach ? są jakieś fotki owych fan ?
tetteh

Post autor: tetteh »

Nie ma fotek bo nic nie wykroil.
andgdynia

Post autor: andgdynia »

To nie jest temat na tą chwilę. Priorytetem jest jego pogrzeb.
Uszanujcie to.
B.G.
wrobloszczak

Post autor: wrobloszczak »

No to ładnie się porobiło :( ......starej daty fanatyk,już coraz rzadziej takich uświadczysz na meczach !!!

Bałtyk Gdynia na zawsze
enrico palazzo

Post autor: enrico palazzo »

tetteh pisze:Nie ma fotek bo nic nie wykroil.
https://lechia.net/multimedia/galerie-m ... 68#joomimg
tetteh

enrico palazzo pisze:
I twierdzisz, ze on to wykroil?
enrico palazzo

Post autor: enrico palazzo »

tetteh pisze:
enrico palazzo pisze:
I twierdzisz, ze on to wykroil?

Odpowiedziałeś "januszowi" ile Bałtyk fan wykroił
tetteh

enrico palazzo pisze:
Racja, sorry, zle przeczytalem.
PS.
W tamtym meczu to chyba Lechia skroila 2 fany Baltyku a Baltyk 1 flage Lechii.
tetteh

Tak napisal w swojej relacji z derbow s.p. Łysy.
Chyba nie odgrzebie tego z czelusci internetu.
Znalazlem tylko zdjecie 2 flag Baltyku/Pogoni wiec moze rzeczywiscie nic nie skroili Lechii.

https://photos.google.com/share/AF1QipM ... ZiU0tncUR3
patriota85

Post autor: patriota85 »

nisc pisze:Arkoholików z Działek Leśnych, spalona lub rozerwana na derbach Lechia-Bałtyk zdaje się
A nie skroili Arce jeszcze jednej flagi gdzieś w latach 90-ych ?
tetteh pisze:
enrico palazzo pisze:
Racja, sorry, zle przeczytalem.
PS.
W tamtym meczu to chyba Lechia skroila 2 fany Baltyku a Baltyk 1 flage Lechii.
Lechia skroiła 2 flagi Bałtyku po meczu.Bałtyk nie zdobył wtedy żadnej flagi Lechii.
tetteh pisze: Znalazlem tylko zdjecie 2 flag Baltyku/Pogoni wiec moze rzeczywiscie nic nie skroili Lechii.

https://photos.google.com/share/AF1QipM ... ZiU0tncUR3
To są flagi Pogoni Lębork zdobyte przez Pomezanię Malbork.

Bałtyk zdobył małą flagę z napisem "Lechia", ale czy była to flaga należąca do Lechii, czy jakiejś ekipy która fan-clubowała Lechii to nie pamiętam.
patriota85

Post autor: patriota85 »

Fotka wspomnianej przeze mnie wyżej flagi Lechii zdobytej przez Bałtyk.
https://zapodaj.net/b5e6ca7c7b3d7.jpg.html
Iras88

Post autor: Iras88 »

https://ostatniakohorta.wordpress.com/2017/02/04/3290/

Tylko czekac az drugi bedzie chcial zejsc.
Widzicie co robi z bania za duzo riki-tiki...
GtWładzię

Post autor: GtWładzię »

wielu tym którzy byli swego czasu na świeczniku- w opinii innych - odbija na starość. może i tak było z Łysym, którego młodsi będą kojarzyć jako Malkontenta.

w każdym razie to był pasjonat. dużo razy na własne oczy widziałem Go na glebie. ale zawsze stawał do walki. pamiętam po jakimś tam starciu na ich meczu w Starogardzie Gdańskim jak - w pozytywnym tego słowa znaczeniu- podniecony pisał na forum, że ich banda zawsze będzie stawiać czoła jak wtedy tam.
nie minęło wiele czasu a znów na dworcu we Wrzeszczu leżał cały zakrwawiony.ale zawsze wstawał. za to szacunek mu się zawsze będzie należał. owszem były z Jego strony krzywe akcje ale z racji tego, że jest już po drugiej stronie nie warto do tego wracać...
Egon1983

Post autor: Egon1983 »

Chłopak jeszcze ciepły a wy się bawicie w rozkminy. Był czas gdy żył na to aby źle o nim mówić, teraz wypada albo dobrze albo wcale.
Temat przez kilka najbliższych dni toczył się będzie wokół śp. Łysego, ale może ktoś to przeczyta i odpowie. Swego czasu dość regularnie czytałem zina Fan Śląsk w papierowym wydaniu. Na ostatniej stronie zawsze były relacje od Łysego z Bałtyku oraz Bąbla ( wydaje mi się , że pisało Bombel ) i Białego z Górnika Wałbrzych ( określali się jako Hooligans Biały Kamień lub coś w ten deseń). To znane persony ? Aktywni jeszcze ?
gulik1977

Post autor: gulik1977 »

w d*** teraz sobie wsadźcie wasze rozkminy na temat Ś.P. Łysego. Jedyna informacja, która teraz jest istotna to godzina/ data/ miejsce pogrzebu.
krokiet_z_grzybami

Post autor: krokiet_z_grzybami »

wpisów na temat śmierci Łysego pełno, na fan pejdzach to samo.., a ja zapytam o to co juz wiele osób pytało i bez odpowiedzi, wie ktoś jaka przyczyna zgonu???
gulik1977

Post autor: gulik1977 »

a jakie to ma teraz k... znaczenie. Nie żyje i tyle. Lepiej byście zapytali się o pogrzeb. Ruszyli d*** i godnie zachowali się na uroczystości.
haban

Post autor: haban »

A ja pomyślałem że zrobię coś z czego Łysy pewnie by się ucieszył, pogrzebałem w szafie w starych numerach TMK i znalazłem kultowy (przynajmniej dla mnie) TOP 100, byłem w tamtych czasach nastolatkiem, kupowałem każdy numer TMK i zawsze czekałem na ten ranking, wzbudzał on wiele hejtu, ja nawet po latach uważam że był super, autorowi należy się szacunek za tyle włożonej pracy i ja osobiście rozumiem że nierealne jest napisanie tak żeby wszyscy byli zadowoleni, pamiętam że wiele kumatych osób brało naprawdę ten ranking do siebie choć twierdzili zupełnie co innego:)
https://zapodaj.net/1c51c8f49c8c4.jpg.html
https://zapodaj.net/ef97dcb9339cf.jpg.html
https://zapodaj.net/3706a6130cfbb.jpg.html
https://zapodaj.net/bb01f934ad622.jpg.html
https://zapodaj.net/9030c5cc7a2a1.jpg.html

Łysego znałem tylko jako czytelnik ale łączy mnie z nim to że ja również nie akceptuję tego w jakim kierunku poszedł ruch kibicowski w Polsce i głównie z tego powodu nie jestem już aktywnym kibicem i muszę przyznać że chyba niczego mi w życiu tak nie brakuje.
walka__o_przetrwanie

Post autor: walka__o_przetrwanie »

tetteh pisze:Ja to pamietam tak jak nisc.
Ustawka byla zima, po 7 lub 9 osob.

Szkoda goscia, w sumie mlody typ.
Na jego nieszczescie wybral niszowy klub, w lepszych okolicznosciach pewnie lepiej ustawilby sie w zyciu.
W czasach gdy Łysy został kibicem Bałtyku to nie był niszowy klub, pózniej nastąpiło masowe przeżucanie sie kadłubów na Arkę, jak np. Mariego który zaczynał swoją kibicowską przygode od Bałtyku. Multum starych śledzi ma w szafie jeszcze mocno przykurzony szalik Bałtyku.
Mojżesz

Post autor: Mojżesz »

Kolega wyzej ma racje. Po cholere pisac o jakis tam szmaciarzach. Piszmy o legendach i ludziach zasluznych. Na pewno takich nie brakuje.
Wózek

Post autor: Wózek »

Info od kibiców Pogoni Lebork

Pogrzeb Łysego odbędzie się w sobotę 11 lutego na cmentarzu w Lęborku, ostatnie pożegnanie i msza święta odbędzie się kościele pw. Kolbego na tym cmentarzu.

Cmentarz znajduje się na ulicy Kaszubskiej (droga na Nawcz).
Jak wjeżdżacie do Lęborka drogą nr 6 na dużym rondzie skręcanie w lewo (wlot od Gdyni) bądź w prawo (wlot od Słupska). Jedziecie ok. 500 metrów prosto i na małym rondzie skręcacie w lewo (droga na Nawcz), na to małe rondo wlatuje droga z Bytowa, to na tym rondzie od razu w prawo. Jedziecie prosto ok. kilometra i jest cmentarz. Wzdłuż jego możecie parkować samochody po prawej stronie ulicy lub na małych parkingach. Kościół jest na początku cmentarza (I brama), natomiast jego grób będzie obok kapliczki w środku cmentarza (II brama). Bardzo łatwo tam trafić.
Osoby, które przyjadą do Lęborka pociągiem wychodząc z dworca idą od razu w prawo, po 300 metrach dochodzą do głównej drogi i cały czas prosto do cmentarza. Miną ronda o których piszę wyżej. Odległość to ok.2-2,5 km. Z chęcią pomożemy w transporcie na cmentarz, dajcie tylko nam znać.

Trumna będzie otwarta od 10.30 do 11.00, do rozpoczęcia mszy.
Mszę poprowadzi ks. Darek Leman, znany w kibolskim towarzystwie.
Po mszy udamy się w ostatnią drogę z Rafałem na miejsce jego spoczynku.

Przed pochowaniem Rafała będzie można powiedzieć coś od siebie, proszę tylko o wcześniejszą informację, że chcecie to zrobić.

Oczywistą sprawą jest, że Rafał będzie chowany w blasku setek rac, proszę jedynie o zabranie i wyrzucenie wypalonych rac.
Proszę też o pełną kulturę by jego najbliżsi i najważniejsi w życiu - mama, córka i kobieta mogły się z nim pożegnać w swój sposób.

Niestety pod cmentarzem zapewne będą też niechciani goście w mundurach. Znając ich sraczkę mogą być przygotowani jak na derby, już głowią się nad tą uroczystością i chcieli wymóc ode mnie pozwolenie na race ode mnie (tj. zgody z miasta i straży pożarnej). Mam nadzieję, że mają na tyle rozumu by nie próbować zakłócić tych uroczystości i skoro muszą być, by byli w cieniu.

Po pogrzebie jedziemy do restauracji Perła (ulica Kossaka, droga na Łebę).
Ludzie z Lęborka lub znający Lębork proszeni o parkowanie przy Remondisie (jeden wjazd wcześniej przed Perłą), tam jest duży parking. Natomiast przy Perle jest miejsce na około 30-40 aut. Drogę z cmentarza do Perły pokonamy w jednej kolumnie, więc bez problemu traficie. A policja zamiast prowokacjami może zająć się na tą chwilę blokadą rond, ułatwiło by to znacznie nasz przejazd, bo w tych godzinach Lębork jest strasznie zakorkowany.
Każdy kto przybędzie na jego pogrzeb jest na tą stypę zaproszony, dla każdego będzie miejsce. Restauracja jest w stanie przyjąć max. 350 osób, na razie mam zamówione 200 miejsc, ale nie ma problemu w powiększeniu tej liczby. Jeszcze raz powtarzam, proszę się nie zastanawiać, każdy kibic niezależnie od barw klubowych i różnych frakcji stadionowych jest mile widziany. ŁYSY NA PEWNO BY SOBIE TEGO ŻYCZYŁ.
Aci

Post autor: Aci »

PERFECT. Szacun dla Ciebie i dla Łysego - kiedyś tam wszyscy się spotkamy, nie ważne skąd. Cudownie to opisałeś.
noremorse

Post autor: noremorse »

JP90% pisze:Legenda Trójmiasta. Na równi z Wolfem z Lechii. Nie jeden Arkowiec zaliczył KO i nie jedną flagę Arka straciła na jego rzecz.
Oj chyba słabo u co poniektórych z czytaniem ze zrozumieniem...a ten opis wyżej idealnie pasuje (nie opisuje) do osoby Łysego, prawie jakby sam to napisał ;)

Szkoda, że tak mało jest takich kadłubów. Gdyńska rzeczywistość byłaby ciekawsza. Świeć Panie nad jego duszą.
jak.wodospady

Post autor: jak.wodospady »

Czemu Łysy ostatnimi latami już się nie udzialał na Bałtyku?
ps. Lechia miała kiedyś zgodę z Bałtykiem ?
Oldfreak

Post autor: Oldfreak »

Ponieważ doszło do tam do podziału.Jedni zostali na Bałtyku który niby tolerował konfidentów,inni odpuścili,a jeszcze inni założyli Kategorię C.
JP90%

Post autor: JP90% »

Wywiad z chuliganem Śląska Wrocław. Mimo upływu lat cały czas aktywny na scenie hool's dlatego ukrywa przed kamerą twarz w przeciwieństwie do Uszola z Lecha.
https://www.youtube.com/watch?v=D5zTBjjcWsc
Carlsberg
Kontakt:

Post autor: Carlsberg »

Pytanie nie tylko do kibiców Legii.
Juras z KSW. Legenda, fanatyk?
whiskey

Post autor: whiskey »

Żaden fanatyk a tym bardziej legenda
89piotrekski

Post autor: 89piotrekski »

Chodzi na żyletę,śpiewa jeździ na wyjazdy ,w źródle też często można go spotkać.Nie gwiazdorzy.
Sylwester89

Post autor: Sylwester89 »

Postac przytaczana juz w temacie, ale pokrótce prosze o przedstawienie postaci Śp. Bambera z Bytomskiej Polonii. Często pisano o nim jako konrowersyjnej osobie dlaczego?
tt.

Post autor: tt. »

ObrazekObrazek

Wywiad z fanatykiem Pogoni Szczecin lat 80. (niepełny, wybrane pytania) z 2001 roku.

"W tym numerze Pogoń fansa prezentujemy kolejnego zasłużonego przedstawiciela tzw. starej gwardii w latach 80 - czyli swietności kibiców Pogoni, jednego z przywódców szczecińskich fanów. Teraz na mecze w Szczecinie zabiera swoje dzieci, ale nie przestał uczestniczyć w wyjazdach."

Na Pogoń chodzisz juz ponad 20 lat, kiedy 1 raz wybrałeś sie na stadion?

Czaja: Miałem wtedy 8 lat, niestety nie pamiętam z kim graliśmy, troche czasu minęło zanim po raz pierwszy mogłem wejść na nasze szczecińskie piekiełko, to były zupełnie inne czasy, żeby w ogóle zdobyć barwy trzeba było nieźle kombinować, bo szalików nie można było kupić tak jak teraz w sklepie, a chcialeś uszyć flagę to musialeś jakoś załatwić materiał, najlepsza ku temu okazją było swięto 1 maja.

Od kilkunastu lat jeździsz z oryginalną flagą Pogoni:

Czaja: Takich flag było tylko kilka i postaraliśmy się je zdobyć. Moja flaga była już na wielu stadionach, zabieram ją wszędzie tam gdzie jadę, przez jakiś czas można było ją zobaczyć także na meczach Tsv1860 Monachium w czasach, gdy grali tam Piotr Nowak i Marek Leśniak.

Podczas pobytu w Niemczech jeździłeś na mecze Tsv, siadałeś w ich młynie, ale wcześniej przez wiele lat byłeś jednym z przywódców szczecińskich kibiców. Jak wyglądało kibicowanie w latach 80?

Czaja: Przede wszystkim kibice Pogoni stanowili siłę, choć to nieskromnie zabrzmi, ale w latach 80 naprawdę byliśmy potęgą, choć nie było takich możliwości organizacyjnych, nie można było zamieścić komunikatu w gazetach, nie było komórek, w ogóle mało kto miał telefon domowy, ale potrafiliśmy się zebrać i pojechać na wyjazd bardzo dużą grupą. Podczas meczu śpiewaliśmy, że jedziemy tam a tam i na dworcu zbierało się kilkaset osób i mogliśmy jechać do każdego miasta i zmierzyć się z tamtejszymi kibicami. W tamtych czasach o kibicach Pogoni było głośno, odpowiednia frekwencja i 'aktywność' nie tylko na stadionie. Pamiętam jak to się zaczęło.. na piekiełko nagle zaczęło przychodzić trzy razy więcej osób, na wyjazdy również organizowały się duże ekipy, nie trzeba było nikogo specjalnie zachęcać, bo uczestniczenie w tych eskapadach to był zaszczyt, sprawa prestiżowa. Jeśli jechaliśmy autokarami to małolaci przychodzili kilka godzin wcześniej, żeby się załapać, nieważne czy mieli kase czy nie, byliśmy solidarni i jechaliśmy wszyscy, pomagaliśmy sobie nawzajem, kibice Pogoni to była jedność i potęga.
Ukochane Miasto

Post autor: Ukochane Miasto »

a mnie zawsze zastanawiało skąd u was w Szczecinie była taka zajawka na metali?
na Górnym Śląsku to w tamtych latach wiem że były konkretne brygady no ale tam dużo metalowych festiwali ,koncertów...a u Was?
może mnie coś ominęło z tamtych lat :-)

wiem że kiedyś byliście na Widzewie w kilkadziesiąt osób i praktycznie wszyscy długie włosy, pieszczochy ,glany , skóry z nazwami kapel metalowych, skończyło się wtedy mała kamionką na Kaliskim. A obiektywnie patrząc jakbyście na nas ruszyli to mieliśmy w******* murowany i pewnie na pamiątkę parę ćwieków od pasa w głowie ;-)
roku nie pamiętam ale końcowe lata 80-te
hdg

Post autor: hdg »

ma ktoś jakieś foto z wyjazdów Pogoni z tamtych lat zrobione z bliska? nie dane mi było nigdy widzieć bandy złozonej z metali heheh,a zawsze ciekawiła mnie ta kwestia ,słyszałem kiedys ,że jakaś zadyma z ich udziałem była na koncercie w spodku w na początku lat 90-tych
hdg

no dobra a te dymy były na tle kibicowskim ,czy poprostu podbijali do byle kogo na tych koncertach?
hdg

Poszukałem troche po necie i znalazłem dość ciekawą historię,coprawda nie o Pogoni,ale fajnie sie czyta :) http://www.czarzly.friko.pl/art-metalmania.htm
merek13

Post autor: merek13 »

na Metalmanii po prostu cała Polska się jednoczyła na Szczecin żeby wpierdolu nie dostać
Inny klient niż kibic terażniejszy-koks.mma,torebki.Raczej-mecze muzyka mordobicie hehe
Wariaty w c*** po obu stronach.Metale rządziły,słynna śmierć skina w spodku.
No ale ze Szczecina była banda pewnie w większości % z trybun ale to już sami napiszą.
STARE LATA ja pamiętam 85,87-90 tak jakoś ale raczej to już nie pamiętam więcej jak pamiętam.Pozdrawiam dziadków
rick.k

Post autor: rick.k »

Pamietam, ze na przelomie lat 80/90 istniala taka kategoria jak Metal-Nazi i dotyczyła przede wszystkim chlopakow ze Szczecina. Takie czasy :D
ODPOWIEDZ