Zgody/Kosy/Układy reaktywacja.
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
Re: Zgody/Kosy/Układy reaktywacja.
Dwa pytania:
Jak wygląda aktualna sytuacja na linii ŁKS - Korona ?
Czy mógłby ktoś streścić mi sytuacje ze zgodami i kosami Anwilu Włocławek ?
ŁKS ustawiał się na Arkę kilka razy i niestety ciężko było ich trafić ...
W końcu po prostu ŁKS wjechał Arce pod kasy i troche ciśnienie zostało rozładowane, ale tylko na moment ;)
W końcu po prostu ŁKS wjechał Arce pod kasy i troche ciśnienie zostało rozładowane, ale tylko na moment ;)
-
Stadionowy
Pogoń L - Bałtyk to obecnie kosa ? neutral ?
-
walka__o_przetrwanie
2005 Arka - Piast i T. Znana postać ze starej ekipy śledzi skatowany na meczu przez kilkunastu śledzi z młodej ekipy. Nie było tak napewno ? Popytajcie starszych kolegów gimbusy, i zapytajcie za co został tak potraktowany. ŁKS- słowo klucz.
T. Zaczal jezdzic w sezonie 2000-2001 ja go pierwszy raz widzialem w tamtym sezonie w Pobiedziskach, takze jeśli to jest "znana postac" w dodatku ze starej gwardii no to beka...walka__o_przetrwanie pisze:2005 Arka - Piast i T. Znana postać ze starej ekipy śledzi skatowany na meczu przez kilkunastu śledzi z młodej ekipy. Nie było tak napewno ? Popytajcie starszych kolegów gimbusy, i zapytajcie za co został tak potraktowany. ŁKS- słowo klucz.
nie mozna kojarzyć T. W kontekście starej bandy Arki, wcześniejszego bicia się za klub...gościu mieszkał zdaje się w Katowicach kiedyś nagle pojawił się w Gdyni około 2000 roku, wiem co mówię bo do tego czasu od mniej więcej 1992 odpuściłem jedynie pojedyncze wyjazdy i T. nigdy w życiu nie widziałem. A
w latach 90 nie było takich kos jak teraz tzn nawet Arka - ŁKS to była kosa na meczu wyzywanie itd spójrzcie nawet na filmik gdzie gra ŁKS z Śląskiem i jest awantura a dużo osób się lubi i szanuje to nic że leja się po mordzie by potem zasiąść do stołu
Anwil WłocławekonlyZKS pisze:Dwa pytania:
Zgody - brak
Byłe zgody - Noteć Inowrocław, Stal Ostrów Wlkp
Kosy - Śląsk Wrocław (mowa o koszykarskich kibicach), Czarni Słupsk, było też kilka lokalnych m.in. Polpak Świecie, ale te kluby grają w niskich ligach i nie widzieliśmy się od lat lub poupadały
-
Bałuciarz 1908
To Arka robiła z nas swoją kosą nr.1 To oni na swoich meczach nas systematycznie ''pozdrawiali". Były jak najbardziej chęci z naszej strony aby się z nimi spotkac , ale nie można nazwac Arki największą kosą ŁKSu. Gdyby tak było jak piszesz ,to przy okazji naszego wyjazdu na mecz GKS Katowice - GKS Tychy w pociągu na Śląsk grupa około 30 arkowców dostała by srogie lanie . Nie pamiętam dokąd jechała w tamtym dniu Arka z nami tym samym pociągu. Pamiętam że był to okres nawiększych ciśnień z ich stronyKumatyinaczej pisze:Mi się zawsze ( No dobra lata 2005- do teraz) wydawało że większe ciśnienie mieliście Wy na Arkę, które w pewnym momencie urosło do tego że Arka stała się Waszą jedną z większych kos. Według mnie do 2011 to nawet Jaga była większą kosą dla Was niż Arka. Kiedy urosła u Was aż taka niechęć do Gdynian to pewnie sami wiecie. Jak dla mnie ta kosa odkąd interesuje się meczami nigdy nie była tak wielka do jakiej urosła.Falls pisze:W kwestii Arka - ŁKS i nie tylko
Nie wiem jak wyglądała sprawa od strony sekcji gimnastycznej obu ekip ale na ŁKSie pośród normalnych zjadaczy kiełby pierwsze większe ciśnienie na Śledzi zauważyłem po sławetnej umawianej bójce w której nie wszystko było w porządku (nie wnikam...każda ze stron ma swoje pretensje) Wcześniej Arka postrzegana była jako taka...normalna kosa. Ekipy rzadko spotykały się na kadrze (układ przeciw ALC w którym ŁKSu nie było...za to byli sąsiedzi) jeszcze rzadziej "w Polsce".
Pamiętam że kilka osób od dostania po głowach od Lecha i chyba Arki uratowała na kadrze Cracovia (np. po Polska-Luksemburg w Warszawie)
Arka miała wtedy bardzo dobrą markę w kraju. Pamiętam, że kilka osób wspominało coś o polowaniu na Śledzi w drodze do Piotrkowa (Piotrcovia-Arka) ale jak zobaczyły ekipę zółto-niebieskich zrezygnowały.
Druga akcja to wyjazd ŁKSu na turniej do Piły z wiadomymi wydarzeniami. Wtedy już P. ostro działał w Gdyni a w czerwonej częsci Bałut powstawały grafy Arki (!!!)
Nie mogło być inaczej...Czasem wydawało mi się że częściej inwektywy na ŁKS kierowane były z Gdyni niż z Piłsudskiego.
Inna sprawa że w tym czasie ŁKS grał w Sopocie w jajo z Arką i był totalny jajowy luz mimo tego że parę osób znało się...bliżej : ) Takie sympatyczne rugbowe klimaty : )
Wiem że wiele osób szczególnie starszych ma senstyment do gdynian. Może przez ostatnie przetasowania na rynku transferowym oraz biegania częsci ŁKSu z Lechem coś się lekko uspokoiło ale...
osobiście w to nie wierzę. Mam nadzieję że powrót niektórych osób na trybuny przy Bułgarskiej wzmocni stare kontakty Pyrów i osłabi nowe.
Zgody ŁKSu wrosły już mocno w świadomość Łodzian i oby nie udało się tego spartolić bo sytuacja może być podobna do tej z Reymonta (takie luźne moje przemyślenia) a wiele osób na al.Unii dałoby się za Zawiszę i Tychy pokroić.
Standardowo pozdrawiam nisc ; )
Nie moje, łódzkie klimaty, ale ŁKS-Arka swego czasu była mocna kosa - raz, że Arka na umówionej bitce zrobiła w chu ja ŁKS ( nadkomplet obserwatorów włączył się do walki i przeważył szalę walki, chyba po 30 się lali), potem był wjazd pod kasy ŁKS-owi przez Akowców, chyba na meczu z Lechem właśnie.
Ostro cięty ŁKS był na Arkę , nie pamiętam, czy rewanżował im się i jak rewanżował (chyba z Zetką wjechali im pod kasy kilka lat temu)
Ostro cięty ŁKS był na Arkę , nie pamiętam, czy rewanżował im się i jak rewanżował (chyba z Zetką wjechali im pod kasy kilka lat temu)
Będąc w Gdyni na pytanie skąd jestem koleś usłyszał że z Łodzi to od razu że Widzew nie mówiłem tak ani nie bo wiedziałem czym to się może skończyć to było za czasów właśnie tych co Widzew z Arką miał dobre kontakty,np w Gdańsku już nie bałem się powiedzieć że jestem za ŁKSem wiedziałem że kibice z Lechii i ŁKsu się lubią szanują .A jak mowa o Gdyni to akt nie lubiani byli tam kibice ŁKSu dało się zauważyć nawet w wakacje co pozdrawiali nas po imprezach alkoholowych.na pewno w tym wszystkim wtedy dopełnił Widzew i to chyba słowo klucz
Arka jechała wtedy na Cracovie chyba.Nas 150 a ich w tym pociagu 18 sztuk.Bałuciarz 1908 pisze:To Arka robiła z nas swoją kosą nr.1 To oni na swoich meczach nas systematycznie ''pozdrawiali". Były jak najbardziej chęci z naszej strony aby się z nimi spotkac , ale nie można nazwac Arki największą kosą ŁKSu. Gdyby tak było jak piszesz ,to przy okazji naszego wyjazdu na mecz GKS Katowice - GKS Tychy w pociągu na Śląsk grupa około 30 arkowców dostała by srogie lanie . Nie pamiętam dokąd jechała w tamtym dniu Arka z nami tym samym pociągu. Pamiętam że był to okres nawiększych ciśnień z ich stronyKumatyinaczej pisze:Mi się zawsze ( No dobra lata 2005- do teraz) wydawało że większe ciśnienie mieliście Wy na Arkę, które w pewnym momencie urosło do tego że Arka stała się Waszą jedną z większych kos. Według mnie do 2011 to nawet Jaga była większą kosą dla Was niż Arka. Kiedy urosła u Was aż taka niechęć do Gdynian to pewnie sami wiecie. Jak dla mnie ta kosa odkąd interesuje się meczami nigdy nie była tak wielka do jakiej urosła.Falls pisze:W kwestii Arka - ŁKS i nie tylko
Nie wiem jak wyglądała sprawa od strony sekcji gimnastycznej obu ekip ale na ŁKSie pośród normalnych zjadaczy kiełby pierwsze większe ciśnienie na Śledzi zauważyłem po sławetnej umawianej bójce w której nie wszystko było w porządku (nie wnikam...każda ze stron ma swoje pretensje) Wcześniej Arka postrzegana była jako taka...normalna kosa. Ekipy rzadko spotykały się na kadrze (układ przeciw ALC w którym ŁKSu nie było...za to byli sąsiedzi) jeszcze rzadziej "w Polsce".
Pamiętam że kilka osób od dostania po głowach od Lecha i chyba Arki uratowała na kadrze Cracovia (np. po Polska-Luksemburg w Warszawie)
Arka miała wtedy bardzo dobrą markę w kraju. Pamiętam, że kilka osób wspominało coś o polowaniu na Śledzi w drodze do Piotrkowa (Piotrcovia-Arka) ale jak zobaczyły ekipę zółto-niebieskich zrezygnowały.
Druga akcja to wyjazd ŁKSu na turniej do Piły z wiadomymi wydarzeniami. Wtedy już P. ostro działał w Gdyni a w czerwonej częsci Bałut powstawały grafy Arki (!!!)
Nie mogło być inaczej...Czasem wydawało mi się że częściej inwektywy na ŁKS kierowane były z Gdyni niż z Piłsudskiego.
Inna sprawa że w tym czasie ŁKS grał w Sopocie w jajo z Arką i był totalny jajowy luz mimo tego że parę osób znało się...bliżej : ) Takie sympatyczne rugbowe klimaty : )
Wiem że wiele osób szczególnie starszych ma senstyment do gdynian. Może przez ostatnie przetasowania na rynku transferowym oraz biegania częsci ŁKSu z Lechem coś się lekko uspokoiło ale...
osobiście w to nie wierzę. Mam nadzieję że powrót niektórych osób na trybuny przy Bułgarskiej wzmocni stare kontakty Pyrów i osłabi nowe.
Zgody ŁKSu wrosły już mocno w świadomość Łodzian i oby nie udało się tego spartolić bo sytuacja może być podobna do tej z Reymonta (takie luźne moje przemyślenia) a wiele osób na al.Unii dałoby się za Zawiszę i Tychy pokroić.
Standardowo pozdrawiam nisc ; )
napisane masz już dużo co jeszcze chcesz wiedzieć?
zaraz się okaże ze Jaga to kosa numer 1 a Widzew to 10 hehe
-
fanatyczny_jędrzej
Dzięki!JerseyStilon pisze:Suche fakty na temat Stilonu mogę Tobie jak i innym przedstawić, a nie gościu z jakiejś innej ekipy.fanatyczny_jędrzej pisze:Aha. Dzięki za info. Wcześniej nie wiedziałem jaka to ekipa.Noga z Familoka pisze:Bo np Polonia Bytom to taka ekipa ktora bardziej woli tu podlizac tu zalizać tu zrobić uklad tu zgoda i tak się robią plecy w kazdej czesci kraju. Później można jezdzic na wyjazdy bezpiecznie i cykać fotki w kominarkach z klatami na wierzchu
A znasz jeszcze inne ekipy tak dobrze? Chętnie usłyszę coś o Pogoni Szczecin i Stilonie Gorzów.
ZKS Stilon Gorzów
Zgody: Chrobry Głogów, Royal Charleroi Sporting Club (dokładniej z grupą "h" czyli RCSC Boys'91).
Kosy: Pogoń Szczecin, Falubaz Zielona Góra, Stal Gorzów, Raków Częstochowa i parę innych ekip.
Fan-cluby: Lubniewice, Barlinek, Skwierzyna, Międzyrzecz.
Grupy: SFH (h), USTD'07 (u).
Jak widać są osoby, które w normalny sposób potrafią opisać sytuację
-
JerseyStilon
Bliskość miast (około 100 km), a tym samym graniczące tereny wpływów. Do tego dochodzą zaszłości z wcześniejszych lat, szczególnie lat 90'tych. Od kilku lat z racji całkiem innych lig nie mamy możliwości się spotkać, a szkoda.nikodem pisze:Wyjasni ktoś,skąd taka niechęć na lini Pogoń-Stilon ?
ps Zadyma z ostatniego spotkania pomiędzy tymi ekipami w Gorzowie, na filmiku mało widać, więcej działo się od tyłu sektora gości.
https://www.youtube.com/watch?v=XB6JxpmHAJk
-
JerseyStilon
Nigdy jakiś pozytywnych kontaktów pomiędzy nami nie było, co nie oznacza, że była jakaś wielka kosa, która nasiliła się w latach 90'tych. My flagi w plecy, oni to samo. Do tego sporo starć na trasach (Pogoń swego czasu często jeździła przez Gorzów na swoje wyjazdy). Co do naszych historycznych zgód/układów, których nie mieliśmy za wiele to: Widzew Łódź, Bałtyk Gdynia, Chrobry (pierwsza zgoda w latach 90'tych), układ z Chemikiem Kędzierzyn-Koźle oraz coś co działało na zasadzie układu ze Stalą Gorzów tzw. "układ gorzowski". O jakiś dobrych relacjach z innymi ekipami nie ma sensu mówić, bo trochę ich było/jest, a oficjalnie nic nie było/nie jest przyklepane. Pozdrawiam!
-
brunobannani
mógłby ktoś wymienić byle zgody/układy Bałtyku, bo chyba trochę tego było
Jakie obecnie sa relacie miedzy Wisla Krakow a Baltykiem Gdynia.Czy panuje Jakas duza Kosa, jak Wisla Arka Gdynia.
Z tych co pamiętam to: Lech Poznań,Stomil Olsztyn,GKS Bełchatów,Pogoń Lębork,Kotwica Kołobrzeg,Cartusia Kartuzy,Ferencvaros Budapeszt,Karkonosze Jelenia Góra,Olimpia Grudziądz,Drwęca NML i Elana Toruń.brunobannani pisze:mógłby ktoś wymienić byle zgody/układy Bałtyku, bo chyba trochę tego było
-
zdrowa krowa
Noworoczne pytanie zupełnie z innej beczki :) Od lat wiadomo ,że Zawisza to on. Zawisza pojechał,a nie pojechała na wyjazd itd.... A Pogoń? pojechał czy pojechała? Najlepszego w nowym roku!
Nawet odrobinka wiki (z braku laku) to za dużo? :)
Naj(L)epszego.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pogo%C5%84_(herb)Pogoń, lit. Vytis, biał. Паго́ня (Pahonia) – herb Wielkiego Księstwa Litewskiego, będący równocześnie tradycyjnym symbolem narodowym Litwy i Białorusi.
Po raz pierwszy Pogoń została przedstawiona (przypuszczalnie) w 1366 r. jako znak wielkiego księcia litewskiego – Olgierda. W 1384 r. Pogoń stała się herbem Wielkiego Księstwa Litewskiego. Nazwa Pogoń (od czasownika gonić) po raz pierwszy w dokumentach pojawia się w XVI w. Herb włączony zostaje do herbu Rzeczypospolitej Obojga Narodów. W 1795 r., gdy Imperium Rosyjskie anektowało Białoruś, Pogoń została oficjalnie ustanowiona herbem tego regionu. W latach 1919–1940 i od 1991 herb państwowy Litwy.
Legenda herbowa: wspomnienie czasów gdy książę Narymunt Gleb umierając bezpotomnie zwołał poddanych i wezwał ich, aby najwaleczniejszego z nich obrać władcą. Gdy Litwa przyjęła chrześcijaństwo, herbowemu rycerzowi dodano na tarczy krzyż. (...)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pogo%C5%8 ... o%C5%BCna)Pogoń Lwów – polski klub piłkarski z siedzibą we Lwowie. Kontynuator tradycji powołanego wiosną 1904 roku w IV Gimnazjum we Lwowie piłkarskiego Klubu Gimnastyczno-Sportowego IV-go Gimnazjum, działającego od 1907 do 1939 roku pod nazwą LKS Pogoń i reaktywowanego w 2009. Obecnie zajmuje 32. miejsce w tabeli wszech czasów polskiej ekstraklasy[5], będąc zarazem jednym z najbardziej utytułowanych przedwojennych polskich klubów piłkarskich (cztery tytuły mistrza Polski). (...)
Polacy ze wschodnich ziem zabranych, przede wszystkim ze Lwowa, znaleźli się po wojnie wśród animatorów piłki nożnej na ziemiach zachodnich. W oparciu o byłych piłkarzy Pogoni (m.in. Michała Matyasa) odtworzono w Bytomiu – gdzie osiedliło się wielu lwowiaków – Polonię[34]. Klub przyjął niebiesko-czerwone barwy Pogoni Lwów. Na cześć lwowskiego klubu barwy takie przyjęły także Pogoń Szczecin, Piast Gliwice, Odra Wodzisław i Odra Opole.
Naj(L)epszego.
OT.zdrowa krowa pisze:Noworoczne pytanie zupełnie z innej beczki :) Od lat wiadomo ,że Zawisza to on. Zawisza pojechał,a nie pojechała na wyjazd itd.... A Pogoń? pojechał czy pojechała? Najlepszego w nowym roku!
Bez urazy, szkoła podstawowa klasa 2 odmiana rzeczowników przez rodzaje.
-
stary zgred
Nikodem bez urazy , ale zobaczył byś datę rejestracji kolegi i skąd pisze to ma prawo Ahgar nie wiedzieć co się dzieje , ale najlepiej zrobic sobie beke nie ....
Zawisza Czarny to ON
Zawisza Bydgoszcz to ONA
Zapamietajcie to sobie gimbusy, a jesli nie wierzycie mi ma slowo to popytajcie starszych kolegow w jakim rodzaju "pozdwawiali" Zawisze.
Zawisza Bydgoszcz to ONA
Zapamietajcie to sobie gimbusy, a jesli nie wierzycie mi ma slowo to popytajcie starszych kolegow w jakim rodzaju "pozdwawiali" Zawisze.
wg Zawiszaków Zawisza Bydgoszcz to ON . A chyba nie ma znaczenia jak pozdrawia ich ktoś inny.
Jeżeli już przy Zawiszy jesteśmy to ile lat trwały zgody Zawisza-Raków, Zawisza-Sandecja i przy okazji zapytam jak długo były dobre relacje na linii GKS Tychy-GKS Katowice?
Odpowiedz mu normalnie albo sie nie odzywaj. Po to jest forum - jeden pyta, dtugi odpowiada jeśli wie.nikodem pisze:Tak Wisła ma dużą kose z Bałtykiem,więszka od.Cracovii,Legii,Arki,ŁKS,Motoru,Jagi,Lechii,Śląska,Zagłębia,Korony itp...hehe ;)Avgar pisze:Jakie obecnie sa relacie miedzy Wisla Krakow a Baltykiem Gdynia.Czy panuje Jakas duza Kosa, jak Wisla Arka Gdynia.
stawiam na iloraz inteligencji...
Jaki powód jeśli coś takiego było?071 pisze:Motor odmówił Jadze układu,lecz żyją w bardzo poprawnych stosunkach.
-
old school CRBB
Dziś żadne męskie imię w Polsce nie kończy się na a. ,przeciwnie do imion żeńskich,-wszystkie. Co innego z staropolszczyzną, Zawisza, Jarema itd. stąd kolega uległ pomieszaniu z poplątaniem.
-
esyfloresy
Maria jest również imieniem męskim i kończy się na a.old school CRBB pisze:Dziś żadne męskie imię w Polsce nie kończy się na a. ,przeciwnie do imion żeńskich,-wszystkie. Co innego z staropolszczyzną, Zawisza, Jarema itd. stąd kolega uległ pomieszaniu z poplątaniem.
-
xxx123xxx-80
Szukaj a ku*** znajdziesz.old school CRBB pisze:Dziś żadne męskie imię w Polsce nie kończy się na a. ,przeciwnie do imion żeńskich,-wszystkie. Co innego z staropolszczyzną, Zawisza, Jarema itd. stąd kolega uległ pomieszaniu z poplątaniem.
Żadne męskie imię w Polsce nie kończy się na A...
Andrzej, Antoni, Adam a to dopiero literka A :)
I żeńskie nie kończące się na A to Beatrycze :)
Wracając do tematu czy oprócz Pogoni i Jagi na ten moment jest klub bez zgód w Polsce ?
Andrzej, Antoni, Adam a to dopiero literka A :)
I żeńskie nie kończące się na A to Beatrycze :)
Wracając do tematu czy oprócz Pogoni i Jagi na ten moment jest klub bez zgód w Polsce ?
-
twierdza śródmieście
Pewno niejeden ;)SinNombre pisze:Wracając do tematu czy oprócz Pogoni i Jagi na ten moment jest klub bez zgód w Polsce ?
Hutnik Nowa Huta. Tylko niech nikt mi nie wyskakuje z Magdeburgiem bo zgoda nie była nigdy z nimi oficjalnie przybita..
-
esyfloresy
OficjalnieSinNombre pisze:
Hetman Zamość
Avia Świdnik
Orlęta Radzyń Podlaski
Unia Hrubieszów
Unia Tarnów
-
twierdza śródmieście
tez nie ma zgody :)nikodem pisze:A ja wyskocze z Petrą i Stomilem.
Zgód nie mają: Bałtyk, Apator, Unia Leszno (?) , Stal Gorzów, Odra Wodzisław, Ruch Radzionków, Szczakowianka, Iglopol i pewnie ktos tam jeszcze
O Wiśle Kraków zapomnieliście?