Ligowy Klasyk Górnik Zabrze-Ruch Chorzów.

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

Zablokowany
Barto

Ligowy Klasyk Górnik Zabrze-Ruch Chorzów.

Post autor: Barto » 16.08.2007, 21:00

j.w. Po 4 latach wracają Grand Derby Górnego Śląska Piątek 17.08.2007r. godz 20:00...w Zabrzu pełna mobilizacja...w Chorzowie mecz oglądać bedziemy na Telebimie...

Górnik Zabrze i Ruch Chorzów: 28 tytułów mistrza Polski. To duuuuuużo więcej niż dorobek Warszawy, Poznania, Wrocławia i Gdańska razem wziętych. Dwie najbardziej utytułowane drużyny w polskiej ekstraklasie ostatni ligowy mecz rozegrały 19 marca 2003 roku. Potem Ruch spadł do II ligi, a Górnik kilkakrotnie desperacko, ale i szczęśliwie, bronił się przed degradacją. Jako że Ruch zdołał awansować, już za kilkanaście godzin zobaczymy 89. Wielkie Derby Śląska! Niektórzy powiedzą, że dopiero 89., ale przecież Ruch i Górnik rywalizują zaledwie od pół wieku. Wprawdzie oba miasta miały znakomite zespoły już przed wojną, ale rozdzielała je granica, więc w jednej lidze grać nie mogły. Jednak trzech wychowanków znakomitej drużyny Preussen Hindenburg (klubu z dzielnicy Zaborze) po wojnie zdążyło jeszcze zdobyć z Górnikiem Zabrze mistrzostwo Polski (Józef Kaczmarczyk, Antoni Franosz i Henryk Czech).

Nigdy nie zdarzyło się, żeby dwie drużyny z Warszawy, Łodzi czy Poznania zajęły miejsce na ligowym podium w tym samym sezonie! Z Górnikiem i Ruchem jest inaczej. Wiele lat walczyły ze sobą naprawdę dwie najlepsze polskie drużyny. Oba kluby w jednym sezonie zajmowały miejsce na pudle aż siedmiokrotnie (1960, 63, 67, 68, 70, 74, 89). To jest klasyk! A że ostatnio podupadły? Grunt, że wraca, wierzę, że w wielkim stylu.

Pierwsze WDŚ odbyły się w marcu 1956 roku. Tak się złożyło, że był to debiut Górnika w lidze i od razu przyjechał wielki Ruch (jeszcze z Cieślikiem). Ponad 25 tys. ludzi oglądało sensacyjne zwycięstwo gospodarzy 3:1. Od tego momentu rywalizacja obu gigantów śląskiego futbolu zawsze budziła wielkie emocje. Do legendy przeszło mnóstwo genialnych zagrań, fenomenalnych goli, zuchwałych bramkarskich parad. Kibice na trybunach grali w skata, wypijali pół litra i... dopingowali. Rekord, który już nigdy nie zostanie pobity, padł w czerwcu 1968 roku. Ligowe derby numer 26 zobaczyło aż 80 tys. kibiców! Uwierzycie?! Miejsce: Stadion Śląski. Dwa lata później odbyło się spotkanie, o którym słyszałem od świadków, że było najlepszym ligowym meczem wszech czasów. Pierwszy gol padł w 1. min, ostatni tuż przed końcem. Po wspaniałej grze i dramatycznych zwrotach akcji Ruch wygrał 3:2.

W WDŚ było wiele momentów fantastycznych i wiele mniej chlubnych. Między kibicami stopniowo narastała niechęć, która przerodziła się w nienawiść...

Zdarzyło się po meczu w Zabrzu, kiedy Ruch przegrał mecz, że kopalniana orkiestra zagrała piłkarzom gości marsz żałobny. Fani z Chorzowa aż drżeli wówczas z wściekłości.

Zdarzyło się, że po przegranym meczu prezes Górnika z pianą na ustach wyzywał w szatni swoich piłkarzy od baranów, a prezesowi Ruchu kazał się wynosić ze stadionu.

Zdarzyło się, że piłkarze Ruchu podczas meczu otoczyli wianuszkiem sędziego i go skopali, a kiedy pytałem potem, dlaczego arbiter upadł, usłyszałem, że "akurat krety drążyły w ziemi".

Zdarzyło się, że niezadowolony "kibic" rzucił w sędziego owocem (chyba jabłkiem).

Zdarzyło się, że kasjer rwał sobie włosy z głowy, bo przed jednym ze spotkań przekazał kibicom rywala 2 tys. biletów. Potem skarżył się, że ci kupili jedynie 50, a resztę podrobili i w kilka tysięcy przyjechali na stadion.

Zdarzyło się, że emocji nie wytrzymał arbiter i już po kilkunastu minutach karetka odwiozła go na oddział intensywnej terapii Wojewódzkiego Ośrodka Kardiologii...

Co zdarzy się dziś? Jedno jest pewne: to będzie niezwykły mecz. Jeszcze nigdy nie czekaliśmy na niego tak długo jak teraz!

w piątek - po latach posuchy i beznadziei - wracają wreszcie Wielkie Derby Śląska! Bez nich polski futbol jest jak Teletubisie bez Tinky Winky.

źródło:GW-Katowice
Ostatnio zmieniony 16.08.2007, 23:09 przez Barto, łącznie zmieniany 2 razy.
Dzisiaj jesteśmy Tymi , przed którymi ostrzegali nas rodzice

iparts.pl
tom

Post autor: tom » 16.08.2007, 22:46

Może to zabrzmi głupio ale wg mnie lepiej zamykac ten temat bo zaczna(lub mogą sie zaczac) napinki i/lub Bóg jeden wie co jeszcze...

Wiadomo WIELKIE DERBY :) mecz na który ja osobiście sie juz doczekac nie umie zreszta u mnie w miesce wszyscy tym meczem żyją

8) ale tak jak napisałem napoczatku. Bo czy z Górnika czy z Ruchu znajda sie osoby wiedzące wszystko najlepiej:(.

Bez obrazy(to dla założyciela tego tematu) ale takie jest moje zdanie.

ps. 2:0 dla Górnika 8)
pozdr.
Obrazek

brak danych
ban

Post autor: brak danych » 16.08.2007, 22:53

CO TO ZA DERBY BEZ PRZEJZDNYCH??
RM pisze:jestem Kibicem Realu Madryt chcemy z wami zgode! popisujemy?? warmiak wysle ci na e-mail wszytskie potrzebne dokumenty!
Warmiak pisze:moge zrobic zgode z twoją stara
warmiak to faszol pisze:Niestety, ale ona ma kosę z komuchami...
Ale możesz zrobić zgodę z moim chomikiem.

micgree

Post autor: micgree » 16.08.2007, 23:13

bez kibiców to nie derby, szkoda takich derbów...ale na szczęście będą jeszcze inne śląskie derby.
I te noci kada izdahnem, zadnje pivo za tebe popijem,
I na nebu tom na koje idem ja, Sija moja Wielka Polonia !

Fighting Dragon Tokyo

Post autor: Fighting Dragon Tokyo » 16.08.2007, 23:13

brak danych pisze:CO TO ZA DERBY BEZ PRZEJZDNYCH??
Tym bardzo przemyślanym i trafnym postem możemy zakończyć dyskusję. Dlaczego? Pseudoforumowicz Ruchu nazwie kibica Górnika mordercą, ten jemu z kontry i wjo 72 strony napinki. Admin wiesz co robić 8)

napakowana musztarda

Post autor: napakowana musztarda » 16.08.2007, 23:19

po c*** ten temat jak mecz bez przyjezdnych? :lol:

derby może i tak, ale piłkarskie nie kibicowskie a chciałbym przypomnieć że jesteśmy w dziale kibicowskim , a druga sprawa to taka że mecze 3 ligowe będą pod względem kibicowskim dużo lepsze niż Górnika z Ruchem, z racji braku gości.

Bene Natus

Post autor: Bene Natus » 16.08.2007, 23:20

sorry ale nikogo nie zamordowałem :shock:
Są starsi nie ma lepszych GÓRNIK ZABRZE 1948-2008

Zablokowany