Myślisz gagatku że ktoś uwierzy w bajki opowiadane przez tego gościa?? Przecież to jest propagandowy bełkot , stworzony na potrzebę waszego "stulecia" istnienia .
Każdy wie ,że historię można falszowac i przklamywac do woli - tym bardziej jeśli jest niejasna i była zmieniana na przełomie stu lat wielokrotnie . Nie problem jest ulozyc wszystko tak , żeby zrobic z waszego klubu najbardziej zasłużony i historycznie - najbardziej Polski klub.
Tyle że dokumenty i materiały z tamtych czasów mówią co innego.
Ja rozumiem że Widzew miał ogromną potrzebe popracować nad swoją historią , tak zeby ja wzbogacic - bo przecież w latach 70 stał sie jednym z popularniejszych Polskich klubów i zyskał naprawdę całe rzesze kibicow ( wcześniej był klubem niszowym i mało znanym ) , tym bardziej ze patrząc na historię miał w mieście rywala który w tym aspekcie byl raczej nie do pobicia ...
Widzewiacy mam na koniec pytanie apropo tego " reportażu " , który przypomina co prawda predzej czytanie jakis bajek ns dobranoc -
Ten pseudohistoryk wyraźnie mówi - ze 1 prezesem klubu TMRF była osobą o typowo Polskim nazwisku ( Stanisław Kułakowski ), tymczasem w innych opracowaniach sami dowodziwcie ze był to Emil Piatti.
Moje pytanie trochę ironiczne , ale czy jest drugi klub gdzie nie wiadomą jest nawet kto go założył ??
Czy po tak oczywistym bledzie historycznym, ten program ma jakąkolwiek wartość merytoryczna ?? Owszem co do komuny pewnie ma , ale wcześniejsze czasy nawet dla was są jak widać niejasne...