Masz racje ,nie bylo dziewczyn na trybunach ,drogi byly gorsze ,policji mniej bylo ,gorsze fury ,brak kamer no i te lyse paly fotki slabej jakosci i jak zyc?patojudek pisze:Lata 90 to nie był złoty czas kibolstwa w sensie stricte, frekwencja na meczach topowych ekip to 5 tyś często poniżej wyjazdy tylko sporadycznie były liczne, jak na meczach o finału Pucharu Polski czy tych "elektrycznych" Lech-Legia,Widzew-Legia,Górnik-Ruch derby Łodzi i Krakowa, lata 90 to rozkwit chuligaństwa na pewno i tylko to.
Komentarze-30 września-2 października
Moderatorzy: Automoderation, LechiaCHWM
-
WafenSS
Re: Komentarze-30 września-2 października
W wiekszych miastach sa jeszcze dzielnice/osiedla/ulice biedniejsze.To zycie uliczne istnieje.To z tych rejonow ciagnie najwiecej mlodych na mecze.To w tych rejonach miast nadzieja na nowe pokolenia KIBICOW z krwi i koscie.Oczywiscie nie na taka skale jak we wspominanych latach.W miesie derbowym dochodzi rywalizacja z wrogiem po sasiedzku.Nowych kibicow "sportowcow" generuje najczesciej osiedle stykowe.Tu juz bez znaczenia czy blokowisko czy kamienice.Nic tak nie mobilizuje do dzialania jak wrog za rogiem.
kolejka się skończyła a tu dalej lamenty ZL podnieta jakby jakiś sukces osiągneli skoro Śląsk jest słaby to czemu AS chciało wyciąć numer a nie na odwrót? tak po prawdzie mówiąc mecze z ZL dla mnie osobiście są po prostu nudne przyjadą raz do roku popyskują i cisza na rok owszem to Derby ale brakuje trochę aspektów pod znaku H gdzie wiadomo że Śląsk jest śmiertelnym wrogiem więc biorąc pod uwagę odległość miedzy Wrocławiem a Lubinem to takie rzeczy ze świecą szukać. nie przypominam sobie by w przeciągu 20lat chodzenia na mecze coś było we Wrocku. Wszelkie spotkania były w większości z incjatywy Śląska. Nie pisze że AS jest zajebiste ale działają zapewne więcej niż nie jedna ekipa w tych pacyfistycznych czasach więc pisanie o Śląsku pt. Malinowi to się można przejechać bo towarzystwo odłożyło picie na umur i powoli się ogarnia pozdro
-
Galimatias
Wpływ mediów na ruch kibicowski? Znikomy.
Kiedyś faktycznie trzeba było się zrywać na mecz, bo na stadionach się działo i to sporo i nikt tam nie chciał puszczać dzieciaków.
Teraz przecież same kluby zapraszają rodziny czy dzieciaki wraz z całymi klasami i szkołami, więc mi nie mówcie że na stadionach nam się pogorszyło przez wpływ mediów, właściwe czynniki podał ODRAFan, a do tego dodałbym notoryczne cięcie w c**** braci po szalu na siano przy wszystkich okazjach, więc część ludzi zaangażowanych też idzie w pizdu a zostają biznesmeny latające w Lacoście i Armanim.
Niezłe liczby w młynach nie będą się przekładać na rzeczywisty procent osób zaangażowanych, jeśli ktoś dobrze zapozna z czym wiąże się to bagienko kibicowskie XXI wieku i tyle. Zwęszenie interesu i stałe żerowanie na niedecyzyjnych też ma swe negatywne konsekwencje!
Jak taki młody dojrzeje i przejrzy na oczy a nie jest w tym układzie, to kto normalny będzie co 2 tygodnie płacić po stówie za wyjazd warty połowę tego? Gdy ktoś się dowiaduje co to są naprawdę te potrzeby kibicowskie i zbiórki, to albo przełyka gorzką pigułkę i grzecznie siedzi cicho, albo zniesmaczony powoli usuwa się w cień i następców nie ma.
Wiele ekip kibolskich uczyniło sobie z rosnących liczb dobre źródło dochodów, a pewna granica została przekroczona i część ludzi nie będzie chciała na to patrzeć.
Kiedyś faktycznie trzeba było się zrywać na mecz, bo na stadionach się działo i to sporo i nikt tam nie chciał puszczać dzieciaków.
Teraz przecież same kluby zapraszają rodziny czy dzieciaki wraz z całymi klasami i szkołami, więc mi nie mówcie że na stadionach nam się pogorszyło przez wpływ mediów, właściwe czynniki podał ODRAFan, a do tego dodałbym notoryczne cięcie w c**** braci po szalu na siano przy wszystkich okazjach, więc część ludzi zaangażowanych też idzie w pizdu a zostają biznesmeny latające w Lacoście i Armanim.
Niezłe liczby w młynach nie będą się przekładać na rzeczywisty procent osób zaangażowanych, jeśli ktoś dobrze zapozna z czym wiąże się to bagienko kibicowskie XXI wieku i tyle. Zwęszenie interesu i stałe żerowanie na niedecyzyjnych też ma swe negatywne konsekwencje!
Jak taki młody dojrzeje i przejrzy na oczy a nie jest w tym układzie, to kto normalny będzie co 2 tygodnie płacić po stówie za wyjazd warty połowę tego? Gdy ktoś się dowiaduje co to są naprawdę te potrzeby kibicowskie i zbiórki, to albo przełyka gorzką pigułkę i grzecznie siedzi cicho, albo zniesmaczony powoli usuwa się w cień i następców nie ma.
Wiele ekip kibolskich uczyniło sobie z rosnących liczb dobre źródło dochodów, a pewna granica została przekroczona i część ludzi nie będzie chciała na to patrzeć.
Zamilcz,błagam.więc pisanie o Śląsku pt. Malinowi to się można przejechać bo towarzystwo odłożyło picie na umur i powoli się ogarnia pozdro
-
Kefirjagodowy
Dokładnie. Pamiętam jak miałem 14-17 lat pare lat temu, śmigałem na młyn co mecz, kołowałem pieniądze na wyjazdy, oglądałem różne filmiki z oprawami, pokazywałem kumplom mecze od strony kibicowskiej, byłem tym zajarany, potem jak już się mocniej wkręciłem i przeczytałem jak się kroi braci po szalu, to poczułem zażenowanie. Specjal 200 kilometrów + bilet na mecz + GADZET = 150zł, gdzie inna drużyna jadąc prawie dwa razy dalej płaciła tyle samo. Zbiórki do puszek tak samo, na oprawy....taaaa :) Dalej chodzę na młyn, ale do puch nic nie wrzucam. Rozejrzyjcie się po swoich młynach, kiedyś byli łysi chłopacy w dresach, teraz wyspa na głowie, koszulki od armaniego, polówki od tommiego, modne torebeczki, kilkanaście dziewczyn na sektorze, telefony w ręku i lansik nie? Kiedyś w przerwie meczu albo szedłeś się odlać i coś wszamać, albo od razu gadałeś z kumplami po szalu, teraz gwizdek na przerwę i każdy głowa w telefon.Galimatias pisze:
SZACUNEK DLA POGONI SZCZECIN ZA TO CO ZROBILI Z WYJAZDAMI. Jeszcze rok temu jeździli bardzo dobrze, jak na odległości, ale pojawiały się głosy, że ktoś tnie na kasę i od tego sezonu można jeździć na własną rękę, zorganizowanym transportem (żaden specjal, zwykła rejsówka) mogą jeździć ci co byli mecz wcześniej na młynie + FC
Dokładnie, cięcie na kasie jest wszędzie czy to Ruch czy Gieksa czy Legia. Wszędzie gdzie są liczne wyjazdy ogólnie, ale to chyba żadna nowość :)
-
Galimatias
Żadna nowość, ale przy tym, że ponad 50% wyjazdów to już specjale, reszta autokary też na przycince to masz już odpowiedź. Niektórzy przy klubach dobrze z tego żyją a ciągle chcą więcej i więcej.
Wiadomo że działa tak cała tematyka okołokibicowska i biorą w kieszeń nie tylko na samych kosztach wyjazdu, chodzi mi o skalę na jaką się towarzystwo rozhulało w biznesach, robionych na rzekomych kolegach z sektora.
Wiadomo że działa tak cała tematyka okołokibicowska i biorą w kieszeń nie tylko na samych kosztach wyjazdu, chodzi mi o skalę na jaką się towarzystwo rozhulało w biznesach, robionych na rzekomych kolegach z sektora.
Gdzie znajdę relację Korony z wyjazdu do Krakowa ??
widziałem tylko oświadczenie w zwiazku z rozklekotanymi autokarami mpk kraków
widziałem tylko oświadczenie w zwiazku z rozklekotanymi autokarami mpk kraków
Lubin jak zwykle na forum górą.
-
Galimatias
Coś kiepsko z tą mobilizacją wszystkich FC i osiedli należących do Cracovii.
Czy na tym się kończy ich potencjał w chwili obecnej?

Czy na tym się kończy ich potencjał w chwili obecnej?

Ta, cięcie na kasie... Brzmi jakby ktoś brał pieniądze do prywatnej kieszeni. To że cena wyjazdów nie jest równa cenie biletu + cenie za przejazd podzielonej na ilość uczestników wynika z prostej sprawy. Trzeba pokrywać kary finansowe za straty w pociągach/autokarach, większość ekip pokrywa też kary nakładane przez PZPN i ESA, trzeba nadrobić straty na niektórych wyjazdach (np. przez oszacowanie liczby uczestników na większą niż była w rzeczywistości), trzeba nadrobić pieniądze za niepełne autokary (np. brakuje 15 osób), trzeba ugościć zgody, zwrócić pieniądze za rozbite szyby, dorzucić komuś na adwokatów. Te wszystkie górki to widzą w większości ci, którzy jeżdżą tylko blisko, bo to tam się "zarabia". Ci co jeżdżą wszędzie, to widzą, że na daleki wyjazdy są dokładane pieniądze, by kwota była jak najniższa.
I tak jest z wszystkim, nie tylko z wyjazdami. Także z gadżetami, zbiórkami itd. Oprawy, mury, salki - same się nie zrobią i nie opłacą.
We wszystkich ekipach wiele osób ma do tego wgląd i kontroluje się wzajemnie. Czasem zdarza się, że ktoś kończy swoją karierę i trafia do worka. Tylko by mieć wgląd w te sprawy trzeba być aktywnym na jakiejkolwiek płaszczyźnie w swoim klubie. Tak więc jeśli ktoś uważa, że się na tym zarabia, to albo sądzi, że zarabia na tym kilkadziesiąt osób, albo wychodzi z założenia, że te kilkadziesiąt osób nie widzi nic złego w tym, że ktoś coś robi na boku dla siebie. Obie teorie niemożliwe - nawet największy kluby nie są w stanie wyżywić kilkudziesięciu osób, a nie znam też ekipy, która pozwoliłaby na robieniu reszty w c****. Dzięki kibicowaniu część osób zarabia, bo łapie kontakty, ma kolegów i różne dojścia, ale mało kto (według mnie nikt) w Polsce zarabia na kibicowaniu.
I tak jest z wszystkim, nie tylko z wyjazdami. Także z gadżetami, zbiórkami itd. Oprawy, mury, salki - same się nie zrobią i nie opłacą.
We wszystkich ekipach wiele osób ma do tego wgląd i kontroluje się wzajemnie. Czasem zdarza się, że ktoś kończy swoją karierę i trafia do worka. Tylko by mieć wgląd w te sprawy trzeba być aktywnym na jakiejkolwiek płaszczyźnie w swoim klubie. Tak więc jeśli ktoś uważa, że się na tym zarabia, to albo sądzi, że zarabia na tym kilkadziesiąt osób, albo wychodzi z założenia, że te kilkadziesiąt osób nie widzi nic złego w tym, że ktoś coś robi na boku dla siebie. Obie teorie niemożliwe - nawet największy kluby nie są w stanie wyżywić kilkudziesięciu osób, a nie znam też ekipy, która pozwoliłaby na robieniu reszty w c****. Dzięki kibicowaniu część osób zarabia, bo łapie kontakty, ma kolegów i różne dojścia, ale mało kto (według mnie nikt) w Polsce zarabia na kibicowaniu.
-
Galimatias
A jeśli wszelkie kary za wybryki pokrywa klub i zostaje tylko kwestia kar indywidualnych przy pojedynczych wtopach członków grup? Jeśli w zamian za spokój i promowanie meczów u siebie jako familijnych i dla wszystkich, klub tworzy etaty dla członków ekipy mających posłuch i za taki model tworzenia trybun mają jeszcze dopłacane + legalizacja zatrudnienia i czyste papiery? Jeśli te same osoby mają taką władzę, że mogą wykorzystywać gabinety zarządu pod trybunami do swoich własnych celów, a ich przedstawiciele spijają driny w skyboxach? To na co i do przedstawicieli jakiej grupy idzie "górka"? **
** jako osoba angażująca się w ogólnopolską działalność kibicowską, nie tylko przy własnym klubie, w 10 sekund powinieneś wiedzieć, o jakich klubach mogłem tu pisać.
Jasne, że nie każdy ma takie eldorado, ale niezależnie od niego i tak tnie siano dalej. Jeśli akurat przy Twoim klubie tak nie jest i rozliczenia są w miarę czyste, to przynajmniej zasypiasz z czystym sumieniem, niektórzy nie mogą, od czasu przejścia na model modern ultra i modern hools.
** jako osoba angażująca się w ogólnopolską działalność kibicowską, nie tylko przy własnym klubie, w 10 sekund powinieneś wiedzieć, o jakich klubach mogłem tu pisać.
Jasne, że nie każdy ma takie eldorado, ale niezależnie od niego i tak tnie siano dalej. Jeśli akurat przy Twoim klubie tak nie jest i rozliczenia są w miarę czyste, to przynajmniej zasypiasz z czystym sumieniem, niektórzy nie mogą, od czasu przejścia na model modern ultra i modern hools.
-
nicdobrego
http://cracovia.pl/pilka-nozna/files_pl ... ce_023.jpg
Gejlimatias masz pod linkiem deklu cały sektor a nie wklejasz pół.
Gejlimatias masz pod linkiem deklu cały sektor a nie wklejasz pół.
@Galimatias
To już problem wewnętrzny tych klubów, a raczej tego jednego klubu.
To już problem wewnętrzny tych klubów, a raczej tego jednego klubu.
-
Galimatias
Napisałeś jednego, czyli dobrze wiesz, że odnosiłem się nawet tym opisem do realnego przykładu w naszym kraju.
Pomyśl tylko, ile rzeczy po prostu nie wypływa na światło dzienne. Akurat przy klubach z niższej klasy rozgrywkowej, gdzie domowa frekwencja waha się między trzy a czterocyfrową, wiadomo, że nie ma aż takich możliwości, bo kilka setek na wyjeździe to będzie rewelacyjny wynik.
Pomyśl tylko, ile rzeczy po prostu nie wypływa na światło dzienne. Akurat przy klubach z niższej klasy rozgrywkowej, gdzie domowa frekwencja waha się między trzy a czterocyfrową, wiadomo, że nie ma aż takich możliwości, bo kilka setek na wyjeździe to będzie rewelacyjny wynik.
-
Galimatias
Ale masz tu przedstawione dwie rozbieżne sytuacje, kolega opisał sytuację przy jednym z mniejszych klubów o znacznie mniejszym potencjale, także ze względu na tamtejszą aglomerację i specyfikę regionu, gdzie jest prawie klub na klubie. Ja opisałem nieco inną sytuację jednego z większych.
A Ty tylko teoretyzujesz.
A Ty tylko teoretyzujesz.
-
MISTRZ1908
Maćkos pisze:Wglad do kasy z wyjazdow, zbiorek itp. ma max 0,5% kiboli, reszta jest rznieta po calosci. Z kilka % jezdzi na wyjazdy za darmo ale wgladu nie maja, reszta sponsoruje. Na goszczenie zgod zbiera sie kase pod haslem: goscimy zgode, gdzie tez sie rznie wszystkich na kase. Na oprawy zbiera sie pod haslem: na oprawy. "Organizator" ma powazanie wsrod przecietnych i jak mowi, ze ma uklad z przewoznikiem, to wszyscy mu wierza. Jeszcze zjebie tych, ktorzy marudza, powie, ze doplaca z wlasnej kieszeni i koniec gadki, a faktyczne koszta wyjazdu sa o polowe mniejsze. Ciuchy to w wiekszosci przypadkow groszowe sprawy, a placisz jak za najlepsza jakosc. Okolicznosciowe koszulki, ktore po jednym praniu z xxl robia sie s. Dochodzilo nawet do przypadkow, gdzie regularnych wyjazdowiczow i mowa tu o topowych ekipach, zmuszano do skladek, a wrecz ich okradano. Zabawni sa ci, ktorzy wierza, ze panuje wielka solidarnosc kibicow i ze kibol kibola z jednej ekipy nie orznie na kase. Dla kilku/nastu osob jest to forma zarobku. Nie bede pokazywal palcem, bo nie wypada ale niektore, znow topowe ekipy, robily takie rzeczy na wyjazdach, o jakich wam sie nie snilo. Sprzeciwisz sie, to do domu na piechote 600km, chyba ze stopa zlapiesz. Przestaniesz chodzic na mecze? Przyjda do ciebie. Tak to sie kreci i nie ma tu wyjatkow, chyba tylko te potwierdzajace regule. Wszystkie topowe ekipy przycinaja na kasie i nie mowa tu o kilku tysiach, czasem rozchodzi sie o setki tysiecy. Sam doskonale pamietam uklad, gdzie byl wyjazd autokarowy i koszt przejazdu na jedna osobe wynosil ok.20zl, zeby bylo na zero. Kilka procent nie placilo nic, kolejnych kilka tyle ile powinno, a reszta, powiedzmy 80% mialo koszt 50zl albo i wiecej. Rznieci na kase sa prawie wszyscy. Dziwie sie, ze tyle razy bylo to powtarzane i nadal tak wielu nie wierzy.Kosa pisze:Ta, cięcie na kasie... Brzmi jakby ktoś brał pieniądze do prywatnej kieszeni. To że cena wyjazdów nie jest równa cenie biletu + cenie za przejazd podzielonej na ilość uczestników wynika z prostej sprawy. Trzeba pokrywać kary finansowe za straty w pociągach/autokarach, większość ekip pokrywa też kary nakładane przez PZPN i ESA, trzeba nadrobić straty na niektórych wyjazdach (np. przez oszacowanie liczby uczestników na większą niż była w rzeczywistości), trzeba nadrobić pieniądze za niepełne autokary (np. brakuje 15 osób), trzeba ugościć zgody, zwrócić pieniądze za rozbite szyby, dorzucić komuś na adwokatów. Te wszystkie górki to widzą w większości ci, którzy jeżdżą tylko blisko, bo to tam się "zarabia". Ci co jeżdżą wszędzie, to widzą, że na daleki wyjazdy są dokładane pieniądze, by kwota była jak najniższa.
No to przestań jeździć(jeśli kiedykolwiek byłeś na wyjeździe +300km) i zamilcz wreszcie. Każdy wie jak to wygląda i ja jakoś problemu z tym nie mam żeby z 100zł za wyjazd 20czy nawet 40poszło na inne cele. Ktoś kto jest w to wkręcony będzie jeździł, a Tobie pozostaje płacz tutaj. Mój najdalszy wyjazd trwał 50h,1800km łącznie i jakieś 200zł przejazd plus "przyjemności". Wiem,że to malutka kwota i zapłaciłbym nawet i kilka razy tyle za te wspomnienia z podróży ze zgodą(to ich mecz na drugim koncu Polski a pojechaliśmy najpierw do nich w odwrotnym kierunku). Także albo to czujesz albo nie i nic nie stanie na przeszkodzie a takie się pojawiają w "ekipie" i ja to rozumiem,że wtedy potrzeba na pewne sprawy. Elo.
-
Slavia_ZSC
masz rację, ale są skutki uboczne, jak zakaz wojaży na własną rękę, czyli spontanu lat 90tych...Kosa pisze:Ta, cięcie na kasie... Brzmi jakby ktoś brał pieniądze do prywatnej kieszeni. To że cena wyjazdów nie jest równa cenie biletu + cenie za przejazd podzielonej na ilość uczestników wynika z prostej sprawy. Trzeba pokrywać kary finansowe za straty w pociągach/autokarach, większość ekip pokrywa też kary nakładane przez PZPN i ESA, trzeba nadrobić straty na niektórych wyjazdach (np. przez oszacowanie liczby uczestników na większą niż była w rzeczywistości), trzeba nadrobić pieniądze za niepełne autokary (np. brakuje 15 osób), trzeba ugościć zgody, zwrócić pieniądze za rozbite szyby, dorzucić komuś na adwokatów. Te wszystkie górki to widzą w większości ci, którzy jeżdżą tylko blisko, bo to tam się "zarabia". Ci co jeżdżą wszędzie, to widzą, że na daleki wyjazdy są dokładane pieniądze, by kwota była jak najniższa.
-
Galimatias
Temat komentarzy do minionej kolejki już wyczerpany, natomiast zainteresowanych dyskusją na temat zmian na krajowej scenie, tego czy i jak bardzo widoczny jest ogólnopolski regres itd. zapraszam tutaj:
http://www.kibice.net/forum/viewtopic.php?f=1&t=32729
http://www.kibice.net/forum/viewtopic.php?f=1&t=32729
-
Galimatias
To ruszcie tamten temat który podlinkowałem. Może będzie się dało normalnie wymienić uwagi, tak jak w słowniku pojęć kibicowskich?
-
Oberschlesien14
Nie wiem z jakich jesteście drużyn sporo wszyscy was chcą ciulać na kasie, na szczęście na GieKSie jest tak jak pisze Kosa. Nawet średnio zorientowany wyjazdowicz wie na co idzie kasa i ile z własnych kieszeni dopłacają "decyzyjni"
Widocznie chłopak pisze jak jest u niego. Fajnie, że jest na tyle myślący, żeby się nie dawać nabrać na wałki swoich decyzyjnych. No ale Maćkos, zrozum - nie wszędzie jest tak jak piszesz. Nie możesz wszystkich mierzyć swoją miarą.
Ludzie chyba nie zdają sobie sprawy, że osoby które te wyjazdy ogarniają muszą poświęcić na to swój czas który mogliby poświęcić na pracę. Ludzie ci też biorą pełną odpowiedzialność na siebie za pociągi, autokary i jak jeden z drugim coś rozjebie to płaci osoba która wzięła pociag, autokar. Kary, grzywny etc. też muszą się z czegoś pokrywać. A ja osobiście nie mam nic przeciwko jak osoba która ogarnia to wszystko przytnie sobie 10 czy 20 zł na osobie na wyjeździe. Każdy musi z czegoś żyć :)
chlopie 10 zl x 1000 osob przy masówce to kazdy by sam chciał tak życ. Nie wiem czy patrzyłeś ile to wychodzi jak ktoś skubnie to do kieszenilosiar pisze:Ludzie chyba nie zdają sobie sprawy, że osoby które te wyjazdy ogarniają muszą poświęcić na to swój czas który mogliby poświęcić na pracę. Ludzie ci też biorą pełną odpowiedzialność na siebie za pociągi, autokary i jak jeden z drugim coś rozjebie to płaci osoba która wzięła pociag, autokar. Kary, grzywny etc. też muszą się z czegoś pokrywać. A ja osobiście nie mam nic przeciwko jak osoba która ogarnia to wszystko przytnie sobie 10 czy 20 zł na osobie na wyjeździe. Każdy musi z czegoś żyć :)
Akurat widziałem kiedyś rachunek za szkody z PKP po takiej masówce i uwież mi, że kilka modnych ciuszków trzeba sprzedać, żeby zapłacić za zerwaną firankę :) I tak poza tym ile tych masówek jest tymi specjalami?? Jak ktoś wyżej napisał mi nie przeszkadza dorzucenie 10 czy 20 zł do normalnej ceny wyjazdu bo zdaję sobie sprawę co ile ksztuje :)Suczysko pisze:chlopie 10 zl x 1000 osob przy masówce to kazdy by sam chciał tak życ. Nie wiem czy patrzyłeś ile to wychodzi jak ktoś skubnie to do kieszenilosiar pisze:Ludzie chyba nie zdają sobie sprawy, że osoby które te wyjazdy ogarniają muszą poświęcić na to swój czas który mogliby poświęcić na pracę. Ludzie ci też biorą pełną odpowiedzialność na siebie za pociągi, autokary i jak jeden z drugim coś rozjebie to płaci osoba która wzięła pociag, autokar. Kary, grzywny etc. też muszą się z czegoś pokrywać. A ja osobiście nie mam nic przeciwko jak osoba która ogarnia to wszystko przytnie sobie 10 czy 20 zł na osobie na wyjeździe. Każdy musi z czegoś żyć :)
Szkoda, że osoba narzekająca nie wskaże ekipy, z której jest ;-) A nie chce mi się u każdego wertować wcześniejszych postów, by to sprawdzać (o ile ktoś kiedykolwiek przypucował się do swojego klubu). Uogólnianie sytuacji - nawet jeśli jest prawdziwa, w co jednak wątpię - z jednego klubu na wszystkie, to postawa rodem z mainstreamowych mediów.
-
pio-robert
Pewnie nie wszędzie, lecz u niektórych na adwokata jest płacone nie tylko dla tych, którzy mają sprawy związane z chuliganką kibicowską. Kasę na adwokatów dostają ci którzy są z ekipy i mają kłopoty w związku z własnym zarabianiem na życie. Kasa kibicowska idzie na kogoś, kto sobie "pracował".
-
Cherry Lady
- Kontakt:
Hej, zanim zaczęłam regularnie chodzić na siłownię też zastanawiałam się jak cwiczyc i przyznam, że na to pytanie długo szukałam odpowiedzi aż w końcu obejrzałam filmy ćwiczenia - solidna dawka wiedzy. Zdałam sobie również sprawę z tego jak ważna jest muzyka dopingująca i dzięki temu już wiem jak najlepiej ćwiczyć w domu a to ważne zwłaszcza gdy nie można iść na siłownię :)