Województwo Pomorskie
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
-
BAŁTYK_LĘBORK
Re: Województwo Pomorskie
Słyszałem o tym gościu ;-) . Może i ja, ale nie używajmy ksyw, OK? Jestem na widelcu tropiony przez konfidentów, więc zostańmy przy Bałtyk_Lębork.
W Sobowidzu była kiedyś na wyjeździe Wisła Tczew i wspominała, że nic na tej wsi sie nie działo, nic nie widzieli, nigdy nic o tej miejscowości w kontekście kibicowania nie słyszałem, więc pewnie pustynia, choć nigdy też nie można wykluczyć jakichś partyzantów jeżdżących na Lechię czy Arkę...
Jakiś Słodki Cham pisze bloga. Jest na nim o Bałtyku, polityce i różnych pierdołach. jak ktoś lubi czytać pierdoły, niech zajrzy, skomentuje itp. Zapraszam.
www.wielka-polska.blog.pl
W Sobowidzu była kiedyś na wyjeździe Wisła Tczew i wspominała, że nic na tej wsi sie nie działo, nic nie widzieli, nigdy nic o tej miejscowości w kontekście kibicowania nie słyszałem, więc pewnie pustynia, choć nigdy też nie można wykluczyć jakichś partyzantów jeżdżących na Lechię czy Arkę...
Jakiś Słodki Cham pisze bloga. Jest na nim o Bałtyku, polityce i różnych pierdołach. jak ktoś lubi czytać pierdoły, niech zajrzy, skomentuje itp. Zapraszam.
www.wielka-polska.blog.pl
ok,dzięki za info! czytałem poprzedni blog,nawet nie wiedziałem,że jest już nowy heheh zajrzę na bank.
-
sawik92sawik
jak wygląda sytuacja w Kartuzach na linii Cartusia - Lechia? Ostatnio przejeżdżałem i paru biało - zielonych wyszło z dworca. Dodam, że dzień powszedni, niemeczowy.
-
BAŁTYK_LĘBORK
Dziś u mnie na blogu wywiad z legendą Bałtyku - Bolesławem Błaszczykiem. Polecam!
http://wielka-polska.blog.pl/2016/04/10 ... szczykiem/
http://wielka-polska.blog.pl/2016/04/10 ... szczykiem/
-
DancingManatee
Kosa.sawik92sawik pisze:jak wygląda sytuacja w Kartuzach na linii Cartusia - Lechia? Ostatnio przejeżdżałem i paru biało - zielonych wyszło z dworca. Dodam, że dzień powszedni, niemeczowy.
Wierzyca Pelplin-Baltyk Gdynia,40 kibicow w sektorze dla gosci oraz 9 na trybunie.Dwie flagi.
-
dziuraweportki
10 lat temu w Pruszczu grała w PP Jagiellonia Białystok. Byli goście, działy się jakieś harce?
-
obserwator z uefa
Pamiętam byłem na tym meczu, goście byli. Lechii trochę się zebrało z okolicznych fan clubów i z Oruni głównie młodych. Trochę podbić z jednej i drugiej strony do płotu, nic wielkiego się nie wydarzyło, wpadła trochę psiarni i koniec zabawy.dziuraweportki pisze:10 lat temu w Pruszczu grała w PP Jagiellonia Białystok. Byli goście, działy się jakieś harce?
-
dziuraweportki
Dzięki.
Jeszcze podpytam - jest jakieś foto z tego meczu?
Jeszcze podpytam - jest jakieś foto z tego meczu?
Kilka może kilkanaście osób od nas przeskakuje do bufora, Jaga ogranicza się do kopania i szarpania płotu, potem większą grupą wbiegamy na murawę wcześniej wyłamując jakąś lichą furtkę, Jaga robi to co poprzednio, po tym nie widząc możliwości konfrontacji na stadionie większość z nas opuszcza stadion. Nas chyba ponad setka.obserwator z uefa pisze:Pamiętam byłem na tym meczu, goście byli. Lechii trochę się zebrało z okolicznych fan clubów i z Oruni głównie młodych. Trochę podbić z jednej i drugiej strony do płotu, nic wielkiego się nie wydarzyło, wpadła trochę psiarni i koniec zabawy.dziuraweportki pisze:10 lat temu w Pruszczu grała w PP Jagiellonia Białystok. Byli goście, działy się jakieś harce?
-
Lechia Gdańsk
I w nim pozostań !sawik92sawik pisze:Stąd moje pytanie odnośnie Kartuz po wpisie o układzie. Jeśli to fakt, no to jestem w szoku.northpoland pisze:Mają układ :) kiedyś może i była kosa, ale jak wszyscy Cartusie olali za donosicielstwo to oni do Lechii i jej FC (Bytów) zaczęli się pucować.sawik92sawik pisze:jak wygląda sytuacja w Kartuzach na linii Cartusia - Lechia? Ostatnio przejeżdżałem i paru biało - zielonych wyszło z dworca. Dodam, że dzień powszedni, niemeczowy.
-
BAŁTYK_LĘBORK
Krótko - bo nie bardzo jest o czym pisać - o wizycie Bałtyku na Bałtyku (w Koszalinie)
http://wielka-polska.blog.pl/2016/05/03/po-koszalinie/
"Gdzieś podjazdu do 5 naszych próbowało 13 z Gwardii Koszalin, nic się nie wydarzyło jednak, szczegółów nie znam".BAŁTYK_LĘBORK pisze:Krótko - bo nie bardzo jest o czym pisać - o wizycie Bałtyku na Bałtyku (w Koszalinie)
Za szybko uciekacie.
Mam pytanko czy to wyjazd Lechii na Olimpię Elbląg?
https://www.facebook.com/Fototifopl/pho ... =3&theater
Dzięki za pomoc!
https://www.facebook.com/Fototifopl/pho ... =3&theater
Dzięki za pomoc!
W którym roku powstała flaga ARKA GDYNIA z trupią czaszką po środku? Ta która wisiała w centrum młyna w meczu z Chojniczanką. Nie mogę znaleźć foto. Zarzuci ktoś?
KS.Chwaszczyno-Baltyk Gdynia (2-2) 43 osoby na sektorze dla gosci z flaga oraz 20 osob na sektorze gospodarzy.
Ta która wisiała na meczu z Chojniczanką (Ultras Arka), powstała w 2009 roku. Jest to odświeżona wersja fany z początku lat 90tych, która również istnieje ale wieszana już nie będzie.eMTe4 pisze:W którym roku powstała flaga ARKA GDYNIA z trupią czaszką po środku? Ta która wisiała w centrum młyna w meczu z Chojniczanką. Nie mogę znaleźć foto. Zarzuci ktoś?
oryginał

kopia

-
nieogar_nieogar
Krótkie pytanie do zorientowanych - jak wygląda sytuacja w Orłowie? Przyjechałem do Gdyni na kilka tygodni z pracy (nie napiszę skąd żeby nie być posądzonym o faworyzowanie kogokolwiek) i myślałem że podział jest dosyć klarowny w Trójmieście. Czytałem też o akcjach na Karwinach i tamtejszym FC Lechii, ale dzisiaj w okolicach centrum handlowego w Orłowie zauważyłem dwóch konkretnych typów w koszulkach Lechii i nie chodzili jakoś zdenerwowani po ulicy. Czy z racji bliskości Sopotu takie widoki w tej dzielnicy są normalnością? Czy to była raczej "próba samobójcza" tych typów z takimi barwami w tym mieście?
PS. Zaznaczam że nie jestem psem bo nie obchodzi mnie kto, co i jak, tylko po prostu byłem zaskoczony takim widokiem bo do tej pory jedynymi barwami jakie widziałem w Gdyni to te Arki i jej zgód.
PS. Zaznaczam że nie jestem psem bo nie obchodzi mnie kto, co i jak, tylko po prostu byłem zaskoczony takim widokiem bo do tej pory jedynymi barwami jakie widziałem w Gdyni to te Arki i jej zgód.
Po to się zarejestrował es? Orłowo jak i Karwiny to arka. A jeżeli ktoś się zapuszcza w obce tereny w barwach to niekiedy kończy się to nie ciekawie o czym mogli się przekonać lechisci z Sopotu paradujacy w barwach po Orłowie.
-
wielkipigmej
Olimpia Elbląg czasami próbuje powalczyć z kibicami z pomorskiego? Nie piszę tutaj o takim szaleństwie jak wjazd na Morene, ale np do takiego Malborka jest już całkiem blisko. Czy kiedykolwiek podnieśli pięść na drużyny z trójmiasta, czy żyją w myśl zasady, aby być niezauważonym i liczyć na tolerancje potężnych rywali zajętych sobą?
Wyjazdowe podsumowanie rundy Baltyk Gdynia http://baltyk.gdynia.pl/index.php/858-k ... anie-rundy
-
MKS Iskra Pszczyna
Chciałbym zapytać o parę miejscowości w woj. pomorskim.
Sopot- Czy działa tam jakaś zorganizowana ekipa Arkowców, czy miasto w 100% zdominowane przez Lechię?
Władysławowo, Puck, Jastarnia, Hel - komu się tam kibicuje?
Sopot- Czy działa tam jakaś zorganizowana ekipa Arkowców, czy miasto w 100% zdominowane przez Lechię?
Władysławowo, Puck, Jastarnia, Hel - komu się tam kibicuje?
-
keszkewmeszke
Sopot to na pewno nie 100 proc Lechia. Jak juz to 70-80. Reszta to oczywiście Arka. Zresztą temat juz był walkowany.
nie nosza saszetek/nerek/damskich mini-torebek i bluz pitbulla, znaczy ze ich nie ma, Slavicamber Arka w Sopocie jest od poczatku ruchu kibicowskiego w Polsce...ale sorry nie wala zbiorowych fotek z zacisnietymi piesciami wiec pewnie nie istnieja.....
mam ziomka w sopocie co pamieta latajace kosze na smieci co derby w latach 90
wielu sledzi w sopocie ma teraz okolo 35 lat ze sprejami i wlepkami nie chce sie moze biegac ale jak na wage ciezka to wiek idealny jak co :) wlepki grafy barwy nacodzien to pod tym wzgledem totalna dominacja betonow (nie liczac typowo turystycznych rewirow gdzie mozna oczywiscie spotkac wlepki z calej polski) w dniu meczu tez pewnie tamtejsze skmki bardziej bialo zielone
okazjonalnymi barwami na monciaku nie ma sie co sugerowac bo pod kamerami pol kraju na wakacjach lubi sie pokazac na kilka minut
w szkolach pewnie prawie wszyscy za betonami ale ag w sopocie konkretne osoby ma i nic nie wskazuje zeby wygineli
kilka lat temu kilkunastu betonow pokrojonych w sopocie z barw jak wracali z meczu niby normalka w derbowej aglomeracji ze zawsze cos ktos gdzies ale jak widac nawet aktualnie dominujaca strona nie moze czuc sie bezkarnie
wielu sledzi w sopocie ma teraz okolo 35 lat ze sprejami i wlepkami nie chce sie moze biegac ale jak na wage ciezka to wiek idealny jak co :) wlepki grafy barwy nacodzien to pod tym wzgledem totalna dominacja betonow (nie liczac typowo turystycznych rewirow gdzie mozna oczywiscie spotkac wlepki z calej polski) w dniu meczu tez pewnie tamtejsze skmki bardziej bialo zielone
okazjonalnymi barwami na monciaku nie ma sie co sugerowac bo pod kamerami pol kraju na wakacjach lubi sie pokazac na kilka minut
w szkolach pewnie prawie wszyscy za betonami ale ag w sopocie konkretne osoby ma i nic nie wskazuje zeby wygineli
kilka lat temu kilkunastu betonow pokrojonych w sopocie z barw jak wracali z meczu niby normalka w derbowej aglomeracji ze zawsze cos ktos gdzies ale jak widac nawet aktualnie dominujaca strona nie moze czuc sie bezkarnie
ok, moze tak, w Sopocie nie ma przedstawicieli ekipy chuliganskiej Arki, kiedys sprawa byla prosta Kamionka jako tereny S. Lechia 95%, Kadluby w okolicach trasy na Bordwino/Karwiny na samym wjezdzie do Sopotu (kilku), Arka starsi w Centrum, oczywiscie procentowo przewaga Lechii w kazdej dzielnicy, moze poza mikroskopijnym Brodwinem.albtraum pisze:mam ziomka w sopocie co pamieta latajace kosze na smieci co derby w latach 90
Oczywiscie specyfika Sopotu nalezy do osobnego tematu, jak tez cala historia wystepow Milana z Lechii w Ogniwie, ich rywalizacji z Lechia na boisku, kibicowania Ogniwu przez ludzi ktorzy potem zalozyli Arke Rugby (w tym kilku z owczesnej ekipy) i w zwiazku z tym obecnosci czesci ekipy Arki na wielu meczach Ogniwa z Lechia i innych
To juz w pewnej chwili Karwiny (1993-1998 mniej wiecej) bardziej naprzykrzaly sie Arce niz ten caly wyolbrzymiany Sopot, na akcjach krojenia w latach 1995-98 w Sopocie ani razu nie udal osie Arce trafic na zorganizowana ekipe tamtejszego podobno mega FC Lechii, jesli do czegos dochodzilo to sytuacje ratowaly osoby z Gdanska i Karwin.
Ogolnie Sopot jest kibicowsko slaby i tyle...
Co do Sopotu-największą siłą tego miasta są przyjezdni:).Czy to z Gdańska,Gdyni czy Warszawy.Z Sopotu wywodzi się wielu znanych kibiców Lechii,od legendarnego Wolfa po np Grzesia:)Miasto oczywiście jest zdominowane przez Lechię,byli tam też od zawsze arkowcy(ale na podobnej zasadzie można napisać,że od zawsze np w Gdyni byli i są lechiści),kiedyś udzielał się na Arce Sz.,na Kamionce mieszkało też kiedyś kilku Kadłubów.Historia sopockiego rugby jest faktycznie specyficzna,bo w Ogniwie grał przecież nie tylko Milan,ale i inni aktywni kibice Lechii.I oczywiście grali śledzie-ot chociażby jeden z bohaterów filmu "To my rugbiści".Nie jest żadną tajemnicą,że osoby te mają ze sobą dobry kontakt do tej pory-mówię tutaj o chuliganach L i A.Wracając do teraźniejszości-w Sopocie można spotkać kibiców prawie z każdej ekipy,co absolutnie nie świadczy o niczym,taki urok turystycznych miast i miasteczek.
a w Lajbie Arka i Lechia latami bawila sie bez spiny (szatniarzem byl tam strongman Dymek haha), solidarnie podrywajac studentki a nastepnie udawala sie na polowanaia na samotne zony marynarzy ;-) ot caly Sopot...
-
makaron_gdansk
Z perspektywy czasu i napływającej wody do Bałtyku to duzo się zmienia. Kiedyś Sopot był zdominowany Lechią. Każdorazowe derby w Gdyni to Sopot był miejscem zbiórki i stamtąd w całym składzie jechała Lechia na mecz do Gdyni. Arka na derby spotykała się w Gdyni. Teraz Sopot jest miejscem imprez dla mieszkańców zarówno Gdyni jak i Gdańska a nawet z odleglejszych części Polski. Jednak nie zauważyłem ani tez nie słyszałem zeby nocami ktoś przesadnie kogoś ganiał z podtekstem przynależności do którejś z drużyn pilkarskich
-
KumatyBiegacz
W Gdyni już nie ma mocnej ekipy chuliganów. Dawniej mieli dość mocną grupę składająca się w większości z rugbystow Arki Gdynia i Ogniwa Sopot. Teraz juz ich czas minął - wiek powyżej 40-tki i juz nie te zdrowie. Obecnie gdynska młodzież woli się najarac zielskiem i nawalic alkoholem zamiast trenować i bawić się w chuliganke. Gdynscy kibice to głównie pikniki i stare czasy już nie wrócą. To samo dotyczy Lechii Gdańsk. Istnieje stara gwardia, część osób z Lwów Północy, również rugbystow, niektórych chuliganów z GKS Wybrzeże i bramkarzy klubów. Nie jest też prawdą ze Sopot jest w większości Lechii Gdańsk. Tak naprawdę Sopot to taka neutralna strefa buforowa i rzadko się widzi żeby ktoś chodził w barwach Lechii czy Arki.
z tym GKS wybrzeze zajechales z grubej rury, a poza tym dziekujemy za wyczerpujaca informacje o scenie kibicowskiej TrojmiastaKumatyBiegacz pisze:W Gdyni już nie ma mocnej ekipy chuliganów. Dawniej mieli dość mocną grupę składająca się w większości z rugbystow Arki Gdynia i Ogniwa Sopot. Teraz juz ich czas minął - wiek powyżej 40-tki i juz nie te zdrowie. Obecnie gdynska młodzież woli się najarac zielskiem i nawalic alkoholem zamiast trenować i bawić się w chuliganke. Gdynscy kibice to głównie pikniki i stare czasy już nie wrócą. To samo dotyczy Lechii Gdańsk. Istnieje stara gwardia, część osób z Lwów Północy, również rugbystow, niektórych chuliganów z GKS Wybrzeże i bramkarzy klubów. Nie jest też prawdą ze Sopot jest w większości Lechii Gdańsk. Tak naprawdę Sopot to taka neutralna strefa buforowa i rzadko się widzi żeby ktoś chodził w barwach Lechii czy Arki.
-
makaron_gdansk
I chyba to jest na + dla tego miejsca. Frekwencja w pubach i clubbach jest większa. Wyobraźmy sobie wjazdy na Sopot w stylu krakowskim bo ktoś kogoś rozpoznał... to miejsce straciło by swój klimat.KumatyBiegacz pisze:Tak naprawdę Sopot to taka neutralna strefa buforowa i rzadko się widzi żeby ktoś chodził w barwach Lechii czy Arki.
Sopot to Lechia tak było i jest. z Sopotu na Lechii było/jest wiele dużo znaczących osób. śledzie owszem są jednostki i incognito.
W Sopocie zdecydowanie Lechia, Arka jest obecna.KumatyBiegacz pisze:W Gdyni już nie ma mocnej ekipy chuliganów. Dawniej mieli dość mocną grupę składająca się w większości z rugbystow Arki Gdynia i Ogniwa Sopot. Teraz juz ich czas minął - wiek powyżej 40-tki i juz nie te zdrowie. Obecnie gdynska młodzież woli się najarac zielskiem i nawalic alkoholem zamiast trenować i bawić się w chuliganke. Gdynscy kibice to głównie pikniki i stare czasy już nie wrócą. To samo dotyczy Lechii Gdańsk. Istnieje stara gwardia, część osób z Lwów Północy, również rugbystow, niektórych chuliganów z GKS Wybrzeże i bramkarzy klubów. Nie jest też prawdą ze Sopot jest w większości Lechii Gdańsk. Tak naprawdę Sopot to taka neutralna strefa buforowa i rzadko się widzi żeby ktoś chodził w barwach Lechii czy Arki.
Ekipa Lechii to Rugbiści ? Wybrzeże ? Stara Gwardia ?
Proszę cię idź pobiegać :)
Spoćkowo to spoćkowo. Głównie miejsce baletów trójmiasta i okolic. Wszelkie ganianki spowodowane głównie przez bawiących się przyjezdnych, co nie zmienia faktu, że miasto w większości Lechii. A co do G. to bywał gścinnie na meczach w Gdyni za czasów dołowania piłkarskiej Lechii. Ot specyfika prawej strony Trójmiasta.
Sorki za błędy, ale pisane z telefonu.
-
nieogar_nieogar
pytano o rozkład w Trojmiescie, Tczewie a mnie ciekawi rozkład sił w Kościerzynie. Wiem że Arka jest tam w większości, ale Lechii podobno tam nie brakuje. Ktoś z tego miasta jest w stanie obiektywnie to opisać?
Mam pytanie do Arki, zamalowaliście już te napisy bRudnych paznokci o ich ruszku i gurnym ślunsku (pisownia oryginalna) wokół waszego stadionu od strony lasu, tuż przy ścieżce rowerowej?
Dobre 2-3 lata sobie były te kulfony i jakoś wam to nie przeszkadzało, ale chyba Lecha i Cracovię bolały oczy, nie?
Dobre 2-3 lata sobie były te kulfony i jakoś wam to nie przeszkadzało, ale chyba Lecha i Cracovię bolały oczy, nie?