Małopolska kibolska

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany

ODPOWIEDZ
Zbyszko_z_Bogdańca

Re: Małopolska kibolska

Post autor: Zbyszko_z_Bogdańca » 07.05.2016, 17:22

Ustosunkuje się ktoś z Tarnovii do zarzutów odnośnie dzielenia klatki gości z Wojtkiem Współpracującym z rodu Motak? Czy dalej temat tabu.

iparts.pl
Zbedny_balast

Post autor: Zbedny_balast » 07.05.2016, 17:36

ich odpowiedź będzie następująca .."będziesz ojcem to zrozumiesz" :) o ironio

tarnow

Post autor: tarnow » 07.05.2016, 17:45

I już na sam koniec :)

Pamiętajmy ,że porównanie do Dębicy to porównanie do miasta fenomenalnego, a nie typowego. Derbowe liczby o ile pamiętam 1,5 tys Wisłoki i 600 Igloopolu (Zielony wybacz jeśli się myle, ale nie śledze sceny od lat jak ty a pamięć zawodna) to tak jakby Stali było 5 tys a Resovii 2 tys (albo na odwrót) Swoją droga ciekawe, że chyba jedyne derby w miastach niemetropolitalnych to akurat pas południowy

Chyba każdemu chodzi, żeby być lepszym od tych drugich, a nie żeby derby były "fajne"

kat.

Post autor: kat. » 07.05.2016, 17:58

Zupełnie Zielony pisze:Jeszcze jednej wpis odnośnie (buahaha) wypłakiwań ze Tarnów nie jest już miastem wojewódzkim. I całe szczęście, bo cała kasa w tym okresie zamiast do Dębicy, Bochni czy pomniejeszych miast była wpompowywana w Tarnów, stąd narosły ponad dwu krotne różnice demograficzne między (m.in.) naszymi miastami, a inne w regionie stanęły w rozwoju.
Tutaj to pojechałeś. W 75. Tarnów był już niemal stutysięcznym miastem, a Dębica bodajże 30 tys. Ale pamiętam, że bardzo źle Wam było w tarnowskim i ciągnęło Was do Rzeszowa (referendum).

Poza tym powyrywałeś różne rzeczy z kontekstu. Nikt z Tarnowa nie kreuje tego miasta na wielki ośrodek (kibicowski czy jakikolwiek inny) w regionie, a wręcz przeciwnie - piszemy o "ograniczającej" bliskości Krakowa. To inni są zdziwieni, że w takim ogromnym mieście :) nie ma tysięcznych młynów z obu stron. Sam pisałem wyżej, żeby pominąć Dębicę (i Podkarpacie) jako pewien fenomen na kibicowskiej mapie Polski i spojrzeć na inne miasta tej wielkości.

Ale zrobił się socjologiczny oftop, wystarczy.

HAHAHA2010

Post autor: HAHAHA2010 » 07.05.2016, 19:25

Ty zielony ,wracaj na to Twoje podkarpacie , stary juz chlop jestes ale w tych Twoich kolorowych opisach nie ma jak w latach 80-tych wlasciwie zawsze Unia Was klepala u siebie w miescie ,pomijajac juz to ze do Tarnowa odwagi nie starczalo zeby przyjechac ,chyba 88-lub89 pierwszy raz wybraliscie sie zostawiajac w drodze powrotnej zeby i barwy wiec nie polemizuj tu z miastami .Dzisiaj oba miasta sa slabe czy to sie Wam (Unia ,Tarnovia ,Wisłoka , Iglopool ) podoba czy nie

Zupełnie Zielony.

Post autor: Zupełnie Zielony. » 07.05.2016, 19:54

80te to jeszcze nie moje lata ale pojechałeś trochę z tym ciągłym klepaniem. Owszem byliście silni, ale trochę ciebie poniosło. Jeśli chcesz rozwinąc wątek to zapraszam na nasze forum, na pewno znajdą się tacy co odświeżą ci pamięć o ile piszesz z własnych doświadczeń...
Licytowac się też nie ma co, bo was na początku lat 90tych nie było a i zaliczyliście zero u nas (nawet sie nie wybieraliście, wiem o tym bo osoby z Tarnovii obstawiły wtedy kontrolnie Główny).

kat. - ująłem to dosyć ogólnikowo i źle mnie zrozumiałeś. Chodzi o to że przystopowano inne miasta z woj. tzw "tarnowskiego" stąd miały one niemal zerową mozliwość podgonienia do Tarnowa. Przy czym u nas i tak o ile o tyle nie było źle, bo Brzostowski (założyciel ogromnego kombinatu Igloopol) wybudował dużą część miasta (Zatorze), linia trolejbusowa miała być rozbudowana na całe miasto itd itd... (ale to osobny temat). Tak czy owak w tym okresie były chude lata dla miasta i wspominamy je bardzo źle.
Może jeszcze taka ciekawostka na tematy regionalne. Otóż po ostatniej reformie administracyjnej bardzo duża ilośc mieszkańców opowiadała się za włączeniem do woj. małopolskiego. Po prostu od dziejów Dębica była związana z Małopolską (Krakowem) niż Lwowem a linia podziałów była w okolicach Sędziszowa Młp. Ostatecznie włodarze zadecydowali że lepiej być silnym w biednym podkarpackim niż na obrzeżach Małopolskiego ;)
Tyle odemnie na ten temat.
Za stary już jestem na internetowych bajarzy tworzących alternatywną rzeczywistość!
Spadam z tego forum!
Adminów proszę o usunięcie tego konta!

z_lasu

Post autor: z_lasu » 07.05.2016, 20:01

budzii pisze:Wy sie czytacie? Goscie zebrali 200 osob na derby i sie dobrze pokazali? Znacie druga taka ekipe derbowa w kraju?a koledze wyzej cos sie pomylilo... mecz z Hutnikiem 700 z Oks 600 wyjazdy Zabno Garbarnia 300 z Motorem gdzies 400+Wisla ze Stala 300 z Ruchem 300..

Broń Radom.

starysadeczanin

Post autor: starysadeczanin » 07.05.2016, 21:32

budzii pisze:Tarnow jest liderem ale problemy z wyludnianiem ma wiele takich miastach. derby pokazaly ze ogromny potencjal tkwi w okol miasta.jakosc dopingu Tarnovii pokazuje video spod ich sektora w czasie oprawy. Ten co pisal o zablokowaniu wejscia rywalom zyje w swiecie wirtualnym:) . Problemy jakies tam mieli mecz wczesniej.
Co by nie mowic Tarnoe jednak doluje pod tym wzgledem moze faktycznie emigracja, studia albo poprostu mniejsze cisnienie
Poprostu sa w Polsce miasta gdzie kibicowanie jest wieksze i miasta gdzie mniejsze ot takie przyklady:
1.Wroclaw i Poznan miasta nie odbiegajace od siebie ludnosciowo a w Poznaniu gdzies wieksze cisnienie kibicowanie wyjazdy mlyn u siebie oprawy i tak dalej i kyo madry to wytlumaczy
2 Lubin male miasteczko a mobilizacja duza duza popularnosc itd a po drugiej stronie np Elblag duzo wiekszy a jakos kompletnie niewidoczny
Z tarnowem moze byc podobnie poprostu lata paletanie po nizszych ligach swoje zrobily

kat.

Post autor: kat. » 07.05.2016, 23:13

Na pewno w grę wchodzi dużo czynników. Moim zdaniem najsłabszy okres kibicowski miasta jako takiego to lata 90. i dominacja Tarnovii. Wtedy wyludnianie nie było jeszcze problemem, a Unia piłkarsko stała najlepiej w historii, grając w czubie ówczesnej drugiej ligi. Co z tego, jak nijak nie przekładało się to ani na poziom kibicowski (młyn Unii był w porywach 20-osobowy), ani na ogólną frekwencję (1000 osób to był standard, podczas gdy na żużlu stadion nieraz pękał w szwach).

Może jakąś przyczyną jest to, że piłka w Tarnowie nigdy nie była szczególnie popularna i nie była sportem pierwszego wyboru. Zaraz Leśny powie, że żużel nakręcił modę na Unię w mieście, ale pamiętam, jak ciężko było w tych latach kogokolwiek z młyna żużlowego czy koszykarskiego wyciągnąć na kopaną. Sorry, Zielony, że jeszcze raz zahaczę o Twoje miasto, ale w Dębicy, w czasach tego niedobrego tarnowskiego panowania, a ściślej na przełomie lat 80 / 90, kiedy w dużej mierze kształtowały się ekipy, było pod tym względem inaczej, był boom na piłkę, Igloo czy jak tam się wtedy zwali zahaczył nawet o pierwszą ligę, był na pewno sezon, że w 2., na szczeblu centralnym były derby miasta, więc chociaż Igloopol to młody klub, jakaś tradycja derbowa kształtowała się tam wcześniej i to nie na poziomie lig regionalnych.

budzii

Post autor: budzii » 08.05.2016, 00:24

Jakie to miasto derbowe by nie bylo to jeszcze tam gdzie sa derby w dzisiejszych czasach pozostaje cos z dawnych lat. Tu juz gimnazjalisci maja rywalizacje na codzien. Kibicowsko derby Tarnowa sa mlode. W latach 80 klimatu nie bylo bo byla tylko Unia a w 90 praktycznie derbow nie bylo... prawdziwe zaczely sie po 2000 roku i tez sie skonczyly szybko. Mlyny Unii wcale wtedy poza derbami nie byly wieksze. Do 250 osob. To wlasnie pozniej pojawily sie pojedyncze ciekawsze mecze. W latach 90 Tarnow byl slaby ale nie ma co patrzec na ogolna frekwencje bo bywala slaba w calej lidze. Ktos tam pisal o Wisle. Tak sie sklada ze za czasow zgody lat 80 obie ekipy mialy sie bardzo dobrze potem drogi sie rozeszly.. a potem znow zeszly a Unia wrocila, przynajmniej czesciowo do dawnej formy. Dzis czasy sa zupelnie inne. Dzis pilka na poziomie wyparlaby zuzel nawet w Tarnowie

Babangida

Post autor: Babangida » 08.05.2016, 12:38

Jako iż Oświęcim wzbudził sporo kontrowersji dorzuce swoje 3 grosze. Jest to moja subiektywna opinia. Nie jestem z Oświęcimia i z Unią nie mam nic wspólnego ( byłem jedynie na paru meczach z ciekawość i nawet byłem raz na wyjeździe ale nie poczułem chemii do hokeja i dałem sobie spokój). Jezdziłem za to z Oświęcimskimi Wiślakami na mecze. W skrócie przedstawię historię FC Wisły z Oświęcimia.

Próba scalenia kibiców Wisły z Oświęcimia udała się chyba w 2004r. Wtedy zebrała się pierwsza grupa która postanowiła uszyć flagę i jezdzić na R22 razem. Grupie przewodził K. który był znany w środowisku skinheads. Była to osoba oddana sprawie. Dbał o to by FC rozwijał się jak najlepiej. Wydawał vlepy, załatwiał busy na mecz, namawiał, załatwiał bilety, pisał bloga. Ogólnie było ok. FC Wisły zarzucał sieć na kibiców Unii bo tam był najlepszy werbunek. Wiele osób widywałem tylko raz, kilka osób mówiło że jedzie z ciekawości. W tym czasie w rankingu FC organizowanym przez Wisłę, Oświęcim stał bardzo wysoko. Kibice byli również na wielu wyjazdach w tym Ateny, Wiedeń, Roterdam. Wszystko pierdolnęło gdy K. wyjechał na emigrację. Stery w ekipie przejął C.
Bardzo szybko "urósł" i stał się coraz częstszym bywalcem w Krakowie. Otoczył się ekipą ( nie związaną z Unią ) a reszte FC miał w d****. Ciężko się było z nim dogadać, wolał ziomków z Wadowic wozić na mecze niż jechać z innymi Oświęcimianami. Już wtedy została garstka kibiców Wisły która musiała kombinować i szukać biletów na własną rękę. Najczęściej dołańczali się do FC Brzeszcze które w tym czasie działało bardzo aktywnie. Już wtedy biletów na mecze z puli FC na Oświęcim nikt nie kupował. Choć nowa władza miała ambitne cele. Stworzyć silny FC kosztem Unii. A w przyszłości przejąć miasto. Była raz sytuacja na wyjezdzie Unii do NT gdzie właśnie FC Ośw zaatakował Unię na trasie ze sprzętem ( chodziło o jakieś tam zwady) Unia przegoniła napastników a na jej czele stali ....... inni kibice Białej Gwiazdy z Oświęcimia. C. razem z bratem osławili się również felernym wywiadem który udzielili chyba w gazecie krakowskiej. Koniec C. i całego FC nastąpił w 2007 roku wraz z fatalną w skutku akcją Wisły w Kielcach gdzie zginął Małpa. C. który brał w tej akcji udział zmiękła d*** i tak skończył swój marny kibicowski żywot.

Kibice po tej akcji przez dłuższy czas nie pokazywali się na R22. W następnych latach w śladowych ilościach pokazywali się na meczach u siebie i na wyjazdach jeżdżąc z Brzeszczami.
Gdy skończyły się bilety FC, jezdzili na własną rękę sproradycznie i w małych ilościach. Jak dla mnie FC było już nieaktywne. Sami nawet nie widzieli gdzie są ich flagi ( mowa o Krakowie )
W ostatnich latach ciężko było znaleźć kogoś z Oświęcimia na wyjazdach. Na młynie u siebie pokazywali się tylko na ciekawszych meczach. FC Ośw oprócz vlepek wydanych przez K. nie miał chyba ani jednego wydanego gadżetu. Ostatnią aktywnością Oświęcimia był ich udział w turniejach halowych Cała Wisła Zawsze Razem. Po zdjęciach poznałem raptem 3 osoby które jezdziły na mecze. Reszta pewnie została dokoptowana poprzez umiejętności piłkarskie.

Co do relacji Unia – FC Ośw. Dziwi mnie stawianie Unii w relacji że są ekipą pro wiślacką. Pamiętam że z Brzeszcz jezdziła spora grupa kibiców Legii na mecze Unii. Wiele starej gwardii kibicowała Ruchowi Chorzów. Jeden z najaktywniejszych reprezentacyjnych kibiców w Polsce pojawiał się w barwach Górnika Zabrze. Były również oczywicie i Wiślackie barwy.
Normalna specyfika małego miasteczka który jest otoczony wieloma dużymi klubami.
Unia od dłuższego czasu stara działać tylko na swoje konto. Słyszałem że Unia T wybrała się w barwach na hokej do Oświęcimia bo myśleli że to Wiślackie miasto. Ostatecznie tylko kazano schować im barwy.

Co do chłopaków którzy aktywnie działali na Unii i jezdzili na Wisłę to jest to wg mnie grupka od 5 do 10 osób a nie tak jak pisali niektórzy pół ekipy. Czy te osoby dalej działają na Unii ? Nie wiem.. mam nadzieję że nie bo jak tak to h** im w dupska.

PS słyszałem że pare lat wcześniej Wisła nie chciała by Unia była FC Wisły, tylko żeby jezdziła jako FC Oświęcim. Ile w tym prawdy nie wiem. Powtarzam to są tylko moje wypociny.
Ave Wisła

Elita Tarnowa

Post autor: Elita Tarnowa » 08.05.2016, 12:53

ZKS UNIA TARNÓW

patriota85

Post autor: patriota85 » 08.05.2016, 18:36

el_romano pisze:[link]

zdobycze Podhala (znalezione w necie)
Te niby zdobycze Podhala, kilka lat temu pojawiły się w sieci jako zdobycze Lechii FC Nowy Targ.Były nawet na tym forum:
Re: Skrojone Flagi, Szale, Dywany ... (same fotki bez komentarz)

Postautor: WoJTeKnt » 23.04.2009, 22:16
Sory za post pod postem...
Lechia Gdańsk FC Nowy Targ:
[link]
Re: Skrojone Flagi, Szale, Dywany ... (same fotki bez koment

Postautor: SPS » 24.05.2011, 22:46
Lechia Gdańsk FC Nowy Targ
[link]
Liczba ciągle rośnie :)

sandro88

Post autor: sandro88 » 08.05.2016, 21:37

slowak pisze:Podhale Nowy Targ to jedno wielkie nieporozumienie.
Jak chodzi o nieporozuminie to zapytaj się ojca czemu nie ruszył dupą dwa razy więcej żeby Cię dorobić.

futbolowypatriota

Post autor: futbolowypatriota » 08.05.2016, 22:19

Akurat porównywanie Tarnowa do Rzeszowa ma się nijak, ponieważ jedni (Tarnów) ma pretensje, że dużo ludzi emigrowało do większego i łatwiejszego do zarobienia Krakowa, to samo można powiedzieć o Rzeszowie, że ludzie z Dębicy, Jasła, Krosna, Sanoka, Przemyśla itd emigrują do stolicy Podkarpacia. To, że w Krakowie sympatycy Unii śmigają na Wisłę, a Tarnovii na Cracovię to nie jest równoznaczne z tym, że przybysze do Rzeszowa przerzucają się na Resovię czy Stal. O ile obecnie ludzie z Krosna śmigają na Stal, a z Sanoka na Sovię to jednak osoby z innych miejscowości nie uczęszczają na żadne z obu klubów, są wierni swoim małym ojczyzną i bardzo dobrze. Podsumowując Rzeszów, że ma więcej mieszkańców niż Tarnów to nie znaczy, że akurat derby muszą być lepsze od tych Tarnowa. To kibice są siłą danego klubu a nie liczba mieszkańców, bo mimo wszystko, ale kilkakrotnie mniejsza Dębica prezentuje się dużo lepiej od wielkiego Tarnowa taka prawda. Bez spiny.

Elita Tarnowa

Post autor: Elita Tarnowa » 08.05.2016, 23:27

40. DERBY TARNOWA: ZKS Unia Tarnów - Tarnovia 4.05.2016

Derby Tarnowa, po raz pierwszy od 10 lat! Trudno w to uwierzyć, ale na trybunach stadionu przy ulicy Zbylitowskiej zdążyło się wychować się nowe pokolenie, które nie zaznało smaku derbów. Po raz ostatni graliśmy przecież z naszymi lokalnymi rywalkami w roku 2006 i od tego czasu nasze ligowe drogi się rozeszły. Dopiero wyniki rozgrywek pucharowych pozwoliły nam spotkać się z biało-czerwonymi. Można by rzec, że pora odpowiednia, ze względu na aktywizację kibiców z Bandrowskiego, którzy wracają do formy w kreowaniu wirtualnej rzeczywistości. Derby były więc okazją do pokazania jak się w realu sprawy mają.

Zacznijmy jednak od tego, że droga do meczu była długa i wyboista. Gospodarzem spotkania powinna być drużyna z niższej klasy rozgrywkowej, a więc nasza rywalka, której stadion był zamknięty. Na długie zimowe miesiące zapadła więc cisza w temacie derbów. Do publicznej wiadomości nie przedostawały się żadne informacje co do daty i godziny, jedynie od czasu do czasu krążyły różne plotki. Zirytowani przeciągającym się brakiem informacji i obawiając się, że derby zostaną rozegrane z zaskoczenia i w tajemnicy, wydaliśmy oświadczenie, że niezależnie od daty i godziny idziemy wszyscy, choćby tylko pod bramę obiektu biało-czerwonych, który nie wiadomo dlaczego bywa nazywany stadionem. Dopiero ta zapowiedź pobudziła organizatorów do działania. Rozpoczęły się żmudne uzgodnienia, na dzień dobry policja zapowiedziała, że nie widzi żadnej możliwości żeby derby zostały rozegrane z udziałem publiczności na stadionie naszych rywalek, a ponieważ ich prezes nie wykazywał jakichkolwiek chęci do organizowania tego meczu, nasi działacze zaproponowali, żeby spotkanie rozegrać na stadionie Unii, który jest stadionem miejskim. Ta wersja nie odpowiadała z kolei trenerowi Tovii, który ewidentnie szantażował rezygnacją z gry. Nam było w zasadzie wszystko jedno, tak naprawdę liczyło się tylko, żeby derby odbyły się z udziałem kibiców obu drużyn. Ostatecznie po kilku spotkaniach, w których uczestniczył nawet prezydent miasta, podjęto decyzję, że mecz zostanie rozegrany na stadionie Unii. Stadion jest wyposażony w system monitoringu i identyfikacji kibiców, więc niestety czekała nas nowość w postaci logistyki rozprowadzenia biletów, które należało kupić wcześniej. System jest mocno wadliwy i liczono się nawet z jego awarią w dniu meczu, ostrzegając, że może być wtedy zablokowana możliwość sprzedaży biletów.

Znając datę meczu rozpoczęliśmy intensywne przygotowania, rozklejono na mieście 300 plakatów i 12 tysięcy vlepek, wieszano okolicznościowe transy, była też zapowiedź wideo z dobra nutą. Cały czas zachęcaliśmy wszystkich do wcześniejszego kupowania biletów w przedsprzedaży. Efekty były bardzo dobre, na same listy osiedlowe zapisało się blisko 500 osób! To pokazało, że ciśnienie jest spore, po otworzeniu kas bilety również schodziły jak ciepłe bułeczki.

Atmosfera z każdym dniem gęstniała, jak to w mieście derbowym. Dokładając do tego niezdrową ekscytację kibiców MKSu, którzy sikając z radości po rajtuzach zapowiadali, że zostaniemy na derbach rozjebani, łatwo można się było domyślić, że do Tarnowa zawita jakaś większa ekipa Pasów. Nie zmieniło to naszych planów. Dzień przed derbami nasza ekipa wpada pod knajpę w której lubią przesiadywać fani Tovii. Mieli okazję by pokazać swoje aspiracje do władania miastem, ale woleli zabarykadować się w środku. Szturm na lokal nie zakończył się sukcesem, gdyż bardzo szybko na miejscu pojawiła się psiarnia. W dniu meczu atrakcje zapewniamy „rodowitym tarnowianom” z Woli Lubeckiej, którzy zostają rozgonieni. W samym mieście spokój ze względu na bardzo dużą mobilizację służb. Kibice Tarnovii docierają pod stadion 3 autobusami podstawionymi przez miasto. My w tym czasie zbieramy się pod halą tak aby przejście pod kasy skoordynować w czasie z przejazdem gości. Spora grupa podbiega w kierunku autobusów, ale nie ma mowy, żeby przebić się przez psiarnię, więc ograniczają się do powitań werbalnych.

Tarnovia zasiadła w klatce, a my na trybunie. Z każdą minutą nasz młyn gęstniał i ostatecznie prezentował się bardzo okazale. Szacujemy, że tego dnia w naszym młynie mogło zasiąść nawet do 1200 osób – w tym ok. 150 Wisła Kraków i 8 Eto Gyor. Od razu kilka słów wyjaśnienia, ponieważ wiemy, że zaczną się komentarze i porównania. Liczba jest szacunkowa i wynika z oceny pojemności trybuny oraz liczby sprzedanych biletów, wiemy ile biletów zeszło w przedsprzedaży, wiemy ilu było gości w klatce, wiemy ilu było Vipów i zwykłych widzów. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że było nas mniej niż na derbach w roku 2005 kiedy to szacowaliśmy naszą liczbę na ok. 1000 osób, tegoroczne derby pokazują, że tamta cyfra była mocno niedoszacowana. Goście zasiedli w klatce w ok. 350 osób, w tym Jarota Jarocin oraz 150 Cracovii, która uratowała ich ilościowo i jakościowo. Jeszcze przed meczem na trybunie wyczajamy pojedynczych partyzantów, którzy wypierają się kibicowania, ale mimo to zostają "wyproszeni".
Na barierkach wieszamy flagi „Ultras”, „Jaskółki”, ”Mafia”, a pod dachem „ZKS Unia Tarnów”, bracia z Eto również wieszają swoją flagę. Na łuku wieszamy transparent Unia – Wisła oraz pozdrowienia dla naszych braci, którzy aktualnie przebywają w kryminale – Cezar, Młody Koper, Guzik, Mylfon – PDW. W trakcie meczu prezentujemy również okazjonalny transparent o treści „Transparenty wieszacie, a do baru spierdalacie”. Prowadzimy głośny doping, ale nie ma co ukrywać – jego koordynacja pozostawiała trochę do życzenia. Jednak w tych momentach kiedy rozciągnięty młyn łapał rytm, z naszej strony było mocne pierdolnięcie. Tarnovia doping zaczęła z animuszem, ale z czasem słabli. Były nawet chwile, że śpiewało im tylko pół młyna. Z atrakcji ultras po naszej stronie przeciętnie – pokazujemy flagowisko z 250 flag na kijach oraz 18 metrowy transparent w barwach, z herbem i napisem Jaskółki.

Goście na otwarcie prezentują transparent „Triumf woli” (chyba Lubeckiej? Emotikon smile ), wieszają flagi z Motorem, "MKS Tarnovia Tarnów", "Emigranci", z boku Rodowitych Tarnowian. Na płocie widać też flagę "Jude Gang" i Jaroty. Pokazują starą sektorówkę w barwach, transparent „Morda chamie bo cię złamię” z sektorówką, która już zapewniła sporo radości czytelnikom profilu Ultras płakał jak malował. Robią akcję z numerkami i transem „Macie problem z twarzówkami? Każdy stoi z numerkami”. Jedynie dla porządku przypomnimy, ze taki motyw zrealizowaliśmy już w roku 2006... Plus należy im się jedynie za pirotechnikę, którą przemycili na stadion. Nam niestety się nie udało.

Doping z obu stron, jak przystało na derby, mocno anty. Sporo pocisków personalnych i nawiązań do sprawy wypadku samochodowego w którym został potrącony i zmarł kibic rywalek, a sprawcą był kibic Unii. Wypominamy im, że w młynie tego dnia mieli ze sobą ojca ofiary, obecnie przerzuta i oskarżyciela posiłkowego w procesie. Nawiasem mówiąc widziani byli również konfidenci G. i Sz., ten ostatni wsławił się tym, że sprzedawał nawet swoich kolegów.
W trakcie meczu palimy na barierkach zdobyczne fanty – flagę , kilka szalików i koszulek. Była to jedynie niewielka część naszej kolekcji. Ponieważ baliśmy się, że mogą nam zostać zarekwirowane, większość palimy jeszcze przed meczem pod stadionem. Generalnie mecz spokojny, bez incydentów, Jaskółki wygrywają gładko 4:0, choć cztery gole to powinny paść do samej przerwy. Weselej było tuż po zakończeniu spotkania. Jednego ze schodzących do szatni piłkarzy Tarnovii, kopem w ryj żegna rozentuzjazmowany kibic, którego niestety zatrzymują służby porządkowe. Poszkodowany nie wykazał zrozumienia dla takich atrakcji, co dziwi, wszakże sam posiada pamiątkową fotografię jak w szaliku Unii uczestniczy w awanturze z psami na derbach przy Bandrowskiego.

Po meczu również spokój. Jedynie grupa młodszych fanów podbiega w kierunku wejścia do sektora gości, ale w sytuacji gdy pozamykano i obstawiono siłami porządkowymi teren w promieniu ponad stu metrów od stadionu było to z góry skazane na niepowodzenie. Tarnovia jest przetrzymywana dość długo na stadionie i znów autobusami odwieziona pod eskortą. Po drodze przed konwój wyskakuje jeden z kibiców Jaskółek powodując zatrzymanie całej kolumny. Psy profilaktycznie zagazowały Tarnovię i konwój pojechał dalej. My bawimy się w tarnowskich klubach i na Rynku. Załoga dwóch samochodów zmierzająca w jego kierunku zapragnęła zasmakować południowych klimatów odpalając race. Niestety, zabawę zepsuli ci co zawsze.
Podsumowując - nikt nie powinien mieć wątpliwości dla kogo były derby. Pokazały, że transparentowe deklaracje naszych rywalek to jedynie myślenie życzeniowe, cyfrą nie błysnęli, sztycha w mieście nie zrobili. Tak więc w Tarnowie bez zmiany – żyd w mordę kopany! Na koniec jeszcze raz pozdrawiamy chłopaków za kratami, a zgodom dziękujemy za wsparcie!
ZKS UNIA TARNÓW

orthodox1981

Post autor: orthodox1981 » 09.05.2016, 10:56

Ten stek kłamstw w tym opisie przerasta chyba was samych 1200 na sektorze to razem z piknikami liczyli -a tak wogóle dlaczego nie zajliście 1 łuku jak wcześniej zapowiadaliście? A po 2 to ta ekipa według was wyszła nas powitać jak jechaliśmy to chyba widmoa po 3 napiszcie jak paliliście gumy 3 dni przed derbami -NIE POZDRAWIAM

Elita Tarnowa

Post autor: Elita Tarnowa » 09.05.2016, 11:22

Bilety plus zaproszone osoby, vip około 2000 widzów, ekspercie.
Kto ci zapowiadał pierwszy wiraż? :)) Tylko przez cyrki organizacyjne istniało zagrożenie zamknięcia głównej trybuny, taka była sraka. Za to twoje informacje, które tu wypisywałeś były z pierwszej ręki.
ZKS UNIA TARNÓW

króluzłoty

Post autor: króluzłoty » 09.05.2016, 11:51

Sory ale czy opis derbów napisal ktoś z ekipy Unii?
Sprzedajesz zawodnika Tarnovii że bral udział w awanturze z policją tu i ówdzie? Sory stary ale doszlo tutaj chyba do grubego nieporozumienia. Fajnie gdyby adminiostrator z urzędu usuwał takie informacje na forum...

budzii

Post autor: budzii » 09.05.2016, 12:01

A co to za tajemnica jak sa to publiczne zdjecia obecne na portalach przez 11 lat. Caly sektor Unii byl wtedy gazowany i palowany czyli 700 osob.
Pojemnosc dwoch sektorow poza balkonem to ponad 1500 miejsc wiec niech kazdy szacuje sobie sam.

króluzłoty

Post autor: króluzłoty » 09.05.2016, 12:06

A co to są publiczne zdjęcia?
To znaczy jak teraz ktoś wklei zdjęcia z awantury to będą one już publiczne i będzie poidpisywać nazwiskami kto w tej awanturze uczestniczył? Rozumiem że to ma być teraz taka gra w której ekipa w której ktoś kogoś sprzedał będzie miala prawo sprzedać kogoś z drugiej strony. Biednie to wygląda.

Coke1982

Post autor: Coke1982 » 09.05.2016, 12:34

Witam mam pytanie o sytuację kibicowską w tych miastach :
-Zator
-Bieruń
-Jaworzno
Zwłaszcza chodzi mi o Jaworzno, czy Antifa stamtąd stanowi jakąś silniejszą grupę, czy to tylko banda zjebanych gimbusów?

Zbyszko_z_Bogdańca

Post autor: Zbyszko_z_Bogdańca » 09.05.2016, 13:24

Pejsatym pozostało tylko wojowanie w necie, zaczęło się od zrobienia szumu w okół spalonego godła na szaliku, teraz nie potrafią czytać ze zrozumieniem i hasła "szacunkowo" "przewinęło się" są dla nich obce więc przypierdalają się, że Unia zawyżyła liczbę. Nie udało się wykazać na mieście i derbach to próbują w inny sposób zdyskredytować Unię. Dalej cisza odnośnie Wojtka na sektorze i oczywiście ze swoją relacją czekali by i rok gdyby Unia do tego czasu nie wrzuciła. Plus pierdolenie o przerzutach z dwernickiego. Był któryś z tych przerzutów kiedyś na meczu Tarnovii? Bo to młode chłopaki więc na ostatnią "aktywność" tarnovii mogli się nie załapać, coś tam ponoć gdzieś krzyczeli? To w takim razie kim jest na fladze wasz motor kochany, który przecież grał na turnieju kibiców Unii. Boli was d***, że Dwernickiego, które ma w Tarnowie renomę jaką ma skierowało swoje zainteresowanie ku Unii gdzie przez większość czasu było neutralne i nie zainteresowane kibicowaniem. Mieliście pionka stamtąd który obecnie siedzi na emigracji i twierdzicie, że tam Tarnovia kiedyś była i teraz się na Unie przerzuciła, śmiech na sali. Możecie się dalej prężyć i pozować na c*** wie kogo, ale na ulicy nic się nie zmieniło dalej jedyne barwy widywane na mieście za dnia i wieczorami to biało-niebieskie i nie zmienicie tego odpaleniem kilku rac na sektorze oraz okazjonalnymi gadżetami z okazji derbów ;)

Paterr

Post autor: Paterr » 09.05.2016, 15:18

Elita Tarnowa pisze:Pokazują starą sektorówkę w barwach, transparent „Morda chamie bo cię złamię” z sektorówką, która już zapewniła sporo radości czytelnikom profilu Ultras płakał jak malował.
Jakoś nie widzę tych salw śmiechu

Obrazek

Za to "artyści" z Unii Tarnów mieli okazję zadebiutować na tej stronie swoim "arcydziełem" otwierając wiosenne zestawienie :)

Obrazek

Link do tego "arcydzieła" w większych rozmiarach:

https://www.facebook.com/14975122538007 ... =3&theater

Elita Tarnowa

Post autor: Elita Tarnowa » 09.05.2016, 15:37

To jest akurat Argentyna i Old School, nie ma tam nic do malowania, ale profilowe jest lepsze. :)
Mamy trochę dystansu do świata. Przez kilkanaście lat zrobiliśmy ponad 100 opraw, bardzo różnej jakości.
ZKS UNIA TARNÓW

kat.

Post autor: kat. » 09.05.2016, 15:43

Nie no, fejsbuk jest nieomylny.

No cóż, "derby dla Tarnovii". Czekamy na oficjalną relację z obszernym uzasadnieniem. Z opcją "lubię to".

kat.

Post autor: kat. » 09.05.2016, 16:16

Jeśli chodzi o Zator nazwałbym to miasteczko pustynią kibicowską.
ale patrząc na wrzuty (byłem niedawno) okolica prowiślacka.

z innej beczki, Sułkowice. Pytałem wcześniej o Gościbię, brak odpowiedzi, a jest w okolicy jakiś FC Cracovii? Też byłem niedawno i odwrotnie niż w Zatorze - sporo wrzutów antyWisła.

budzii

Post autor: budzii » 09.05.2016, 16:23

Opis unistow w starym stylu, sarkastyczny teraz rywale w pocie czola koryguja swoj. To jest normalne w miescie derbowym. Na stronie Tarnovii jakby pilkarze opisuja zwyciestwo na trybunach, na meczu to zwykle chamidlo rzucajace proporczyk na ziemii i sapiace sie po meczu w sprawie organizacji kiedy to ich klub mial sie tym zajac

Silnoręki

Post autor: Silnoręki » 09.05.2016, 16:34

Coke1982 pisze:Witam mam pytanie o sytuację kibicowską w tych miastach :
-Zator
-Bieruń
-Jaworzno
Zwłaszcza chodzi mi o Jaworzno, czy Antifa stamtąd stanowi jakąś silniejszą grupę, czy to tylko banda zjebanych gimbusów?
Jaworzno: GieKSa, Ruch, Wisła i Zagłębie. Kolejność celowa.
KATOWICE

halodrol

Post autor: halodrol » 09.05.2016, 16:46

Pytanie chyba do kogoś z Górnika Libiąż bo chyba jako jedyni jeżdzicie na wyjazdy w swojej lidze, ewentualnie do kogoś z Beskidu. Na jakie stadiony w IV lidze zachodniej mogą wejść kibice gości?
(oczywiście nie pytam gdzie mogliście być a nie byliście i dlaczego)

energyy

Post autor: energyy » 09.05.2016, 17:52

tak czytając "relację" unii z derbów, u nas również pojawia się uśmiech na twarzach. Na prawdę Goebbels byłby z was dumny :)
Obrazek

a to, to jest hit :)

kat.

Post autor: kat. » 09.05.2016, 18:07

Chyba z tego śmiechu przerwaliście lekturę po tym zakreślonym fragmencie i dlatego nie zrozumieliście kontekstu.

"Przypadkowo" skreślony fragment:

Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że było nas mniej niż na derbach w roku 2005 kiedy to szacowaliśmy naszą liczbę na ok. 1000 osób, tegoroczne derby pokazują, że tamta cyfra była mocno niedoszacowana

Zbedny_balast

Post autor: Zbedny_balast » 09.05.2016, 18:21

Czekamy na waszą relacje,tylko nie zapomnijcie wyjasnic wszystkim co robil Wojtek M z wami na sektorze :)

HAHAHA2010

Post autor: HAHAHA2010 » 09.05.2016, 20:39

Motaka Wojtka do działu Legendarni Kibole mozna umiescic z obszernym opisem jego bogatej kariery kibicowskiej ;-)

Quorth

Post autor: Quorth » 09.05.2016, 21:17

Można coś więcej o tym Wojtku? Cała Polska wie, że gdyby nie bez honorowe przerzuty-ekipy Cracovii w ogóle by nie było/np połowa Nowej Huty itp, itd/. Teraz widać, że odradzająca się Tarnovia idzie śladami przyjaciółki

dziadyga

Post autor: dziadyga » 09.05.2016, 23:51

Raczej nie wypowiadam się na tym forum, ale czytając posty o Motorze i jego ojcu wypada mi napisać moją osobsitą wersję i odczucia.
Motora poznałem na Tarnovii. Nie znałem w ogóle jego ojca Wojtka i nie miałem pojęcia, że jest kibicem Unii. W każdym razie były to czasy przymiarków do odrodzenia, gdyż wtedy Tarnów był całkowicie biało-niebieski i większość inicjatyw Tarnovii była szybko tłumiona. Motor jak wiele osób wyjechał na emigrację. Mimo wszystko będąc ponad 1000 km od Tarnowa chciał Tarnovii dawać więcej niż wg mnie mógł dać...
Ale nie chce tu gadać o Mateuszu...
Zaraz po jego śmierci wybuchła afera czy wypadek był przypadkiem... Zainteresowani wiedzą.
Wojtek jest jego ojcem. Nie znam go osobiście, nigdy w życiu z nim nie gadałem. Pierwszy raz w życiu- i pewnie ostatni- zobaczyłem go na derbach Tarnowa. W 2-giej połowie pojawił się w naszym sektorze (być może był wcześniej, ale nie zauważyłem go). Sam jestem kibicem Tarnovii od ok 14 lat (sam mam 25). Znam wszystkich udzielających się w życiu kibicowskim, znam wielu przyjaciół Motora, a jednocześnie wrogów Wojtka.
Zmierzając do sedna i zarzutów kierowanych w stronę kibiców Tarnovii i Wojtka ...
Nigdy nie będę uważał Wojtka za kibica Tarnovii. Ma swoją przeszłość, która dla mnie jak i dla chyba wszystkich kibiców Tarnovii jest nie do przyjęcia. NIE JEST I NIGDY NIE BĘDZIE JEDNYM Z NAS!
W każdym razie... Mateusz był jego synem! Wyśmiewacie to, że "jak będziesz ojcem to zrozumiesz". a ciekawe który z Was oddałby własne dziecko na rzecz klubu? Chodzi mi o posądzanie go jako konfi, bo jest oskarżycielem posiłkowym. Zastanówcie sie jak w jego sytuacji zachowalibyście sie? W tym momencie nie chodzi o w******* tylko o spowodowanie śmierci jego dziecka. A co? Wy Sztywniaki stalibyście murem za oprawcą Waszego dziecka? Rozmawiałem o tym wypadku z wieloma osobami i prawda jest taka, ze sprawcę potrącenia można wsadzić na ćwiarę, ale rozmawiając z wieloma osobami, mowili, że Motor na pewno by tego nie chcial zeby sie rozjebać.

Jeśli chodzi o przerzutów... Motak nie jest kibicem Tarnovii!! ma kontakt ludzmi od nas, ale tylko z najbliższymi przyjaciółmi Motora. Idąc dalej... jeśli chodzi o przrzutów DWR, PWST... To jest wiele osob, ale u Was stanowią czołówkę... Zapytajcie P z PWST komu oddał szal Tarnovii jak przestał kibicowac Tarnovii, a zaraz potem widziano go na Unii... Zapytajcie braci K z DWR skad znaja A z Tarnovii... dziś na Unii tez sie liczą... Tarnów małe miasto... wszyscy sie znają... Lecąc dalej Ć DWR...
Przestancie pierdolic. WM nawet gdyby chcial przejść na nasza strone to sorry, ale nie ma miejsca.
Ostatnio zmieniony 10.05.2016, 01:22 przez dziadyga, łącznie zmieniany 1 raz.

janusz88

Post autor: janusz88 » 10.05.2016, 00:10

zastanawiam sie po co wy rozkminiacie czy bylo 1000 czy 1200? to i tak kilka razy więcej niż tarnovi,zwykle nieprzykuwam zbytnio uwagi do bezsensownej napinki ale niektórzy z tutaj obecnych sa rzeczywiście jacyś niedojebani(a ide w zakłąd że to ci sami co robią szum na małopolskich fanatykach na fb).
@Dziadyga ,nawiąże do ostatnich kilku zdań. Tu nie chodzi o to kto kogo wyśmiewa,obraża,kto jest sztywniakiem i kto jakby sie zachował. Sama jego obecność na waszym sektorze to jakaś paranoja chyba nie zaprzeczysz.
Derby dla Unii czy komuś sie to podoba czy nie :)

dziadyga

Post autor: dziadyga » 10.05.2016, 01:47

janusz88. Edytowałem posta zanim zobaczyłem Twoja odpowiedz i teraz nie pamiętam do ktorego zdania się odnosiłeś. W każdym razie M przyszedl na nasz sektor. Chłopaki zamienili z nim pare zdan. Mnie przy tym nie bylo. Nie znam go, ale z tego co widze i wiem, to są prywatne relacje z przyjaciółmi Mateusza. Powtarzam jeszcze raz. Wojtek- ojciec Motora nie jest kibicem Tarnovii.

A jeśli o niego chodzi, to warto wspomniec o oświadczeniu wydanym przez Unie nt flagi EMIGRANCI, którą zrobił i trzymał. Unia bała się, żeby W nie oddał jej nam. Powiedział jednak otwarcie, że flagę zrobił, ma i nie odda, na co nasza odpowiedz była, że nawet jej nie chcemy.
Jeśli chodzi o zdobywanie flag nie będziemy ich pozyskiwać przez to, że komuś się coś odmieniło, tak jak to było w przypadku flagi spalonej na derbach, która trafiła w ręce jaskółek od przerzuta, który jeszcze za czasów kibicowania Tarnovii trzymał ją, a potem ją oddał

PARODIA

Post autor: PARODIA » 10.05.2016, 07:59

Paterr pisze:
Elita Tarnowa pisze:Pokazują starą sektorówkę w barwach, transparent „Morda chamie bo cię złamię” z sektorówką, która już zapewniła sporo radości czytelnikom profilu Ultras płakał jak malował.
Jakoś nie widzę tych salw śmiechu

Obrazek

Za to "artyści" z Unii Tarnów mieli okazję zadebiutować na tej stronie swoim "arcydziełem" otwierając wiosenne zestawienie :)

Obrazek

Link do tego "arcydzieła" w większych rozmiarach:

https://www.facebook.com/14975122538007 ... =3&theater

To Tylko potwierdza, że obie ekipy nadaja się ku*** do cyrku a nie na stadion....

Pytanie do obu ekip, czemu nie spotkacie się banda na bande na ubitej? Wtedy nie będziecie pajacować kto rządzi w Tarnowie...

Zbyszko_z_Bogdańca

Post autor: Zbyszko_z_Bogdańca » 10.05.2016, 08:28

PARODIA pisze:Pytanie do obu ekip, czemu nie spotkacie się banda na bande na ubitej? Wtedy nie będziecie pajacować kto rządzi w Tarnowie...
Twój nick wszystko wyjaśnia :)

ODPOWIEDZ