Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
Re: Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)
Wolne Miasto Gdańsk, czyli nawiązanie do lat świetności naszego miasta, które swego czasu było najbogatsze w całej Polsce.
Przypominam że Gdańsk ma ponad 1000 lat i bardzo bogatą historię, więc skupianie się tylko na okresie około wojennym jest bez sensu.
Przypominam że Gdańsk ma ponad 1000 lat i bardzo bogatą historię, więc skupianie się tylko na okresie około wojennym jest bez sensu.
-
walka__o_przetrwanie
A czy miasto Gdańsk jest tylko naszą Polska tradycją ? Nie podoba mi sie taki szowinizm jaki prezentują np. Ukraińcy odnośnie Lwowa.krzycho_ASR pisze:@walka_o_przetrwanie - Nie jest do końca tak jak piszesz, ponieważ gdańscy Niemcy byli bardzo rozczarowani odłączeniem od Rzeszy już w 1920 r. Ale to już nieistotne - ważne jest to, czy tradycja Frei Stadt jest w ogóle naszą, polską tradycją. Widzę tu po prostu pewną sprzeczność, bo albo "Lechia znaczy Polska", albo Danzig i jaramy się mitycznymi danzigierami, którzy tak naprawdę byli zwykłymi szwabami jak pokazała historia. Z mojej strony EOT.
W łamanej polsko-angielskiej transkrypcji, ale jest:
http://ultras.org.ua/photo/fcpif/fcpif_20100324_1.jpg
Iwano - Frankowsk (Frankiwsk po ukraińsku) to nazwa komusza. Ukraińcy mają, jak wiadomo, dość niewielką tradycję, która tworzy tożsamość narodu. Mają Banderę, mitycznych kozaków i tyle. W lokalnych społecznościach też się to przejawia. W takim Iwano-Frankiwsku mają do wyboru tę polską, albo sowiecką tożsamość miasta. Czasem, jak widać, kierują się ku tej pierwszej.
http://ultras.org.ua/photo/fcpif/fcpif_20100324_1.jpg
Iwano - Frankowsk (Frankiwsk po ukraińsku) to nazwa komusza. Ukraińcy mają, jak wiadomo, dość niewielką tradycję, która tworzy tożsamość narodu. Mają Banderę, mitycznych kozaków i tyle. W lokalnych społecznościach też się to przejawia. W takim Iwano-Frankiwsku mają do wyboru tę polską, albo sowiecką tożsamość miasta. Czasem, jak widać, kierują się ku tej pierwszej.
edyta, nie tyle polsko-angielska transkrypcja, co zukrainizowana polska nazwa, zapisana łaciną.
-
Bartekkibic
Szczytem w tym wszystkim jest "Twierdza Wrocław". Festung Breslau była jednym z najdłużej fanatycznie broniącym się miastem nazistów. Ostatecznie oczywiście musiała się poddać. Wrocław bronił się dłużej niż Berlin, ale miało to swoją cenę. Masa ofiar oraz zniszczone miasto. Teraz to ja nie wiem czy kibice Śląska szczycą się tym, że Breslau się tak długo bronił czy tym, że miasto zdobyła Armia Czerwona?
-
walka__o_przetrwanie
Napisz do Pankowskiego,nadajecie na podobnych falach.Szczytem w tym wszystkim jest "Twierdza Wrocław". Festung Breslau była jednym z najdłużej fanatycznie broniącym się miastem nazistów.
Masz jeszcze oprawe żeby dupsko bardziej piekło:

-
paramedic4
Wolne Miasto Gdańsk - przez zdecydowaną większość kibiców Lechii "Wolne" jest rozumiane jako niezależne, niepodległe, niezłomne, niepokorne.
Używana jest zdecydowanie częściej forma Wolne Miasto Gdańsk, nie Freie Stadt Danzig. Gdańsk ma bardzo długą i burzliwą historię i zawsze był miastem niepokornym. Utożsamianie się z Wolnym Miastem Gdańsk nawiązuje właśnie do takiej tradycji i historii. Przypomnę, że Gdańsk jest jednym z miast obok Wrocławia, Krakowa i Warszawy gdzie młodzież w biało - zielonych szalikach bardzo aktywnie walczyła z komuną na ulicach, dworcach, stadionach czy też demonstracjach po mszach w Brygidzie (polecam książkę Jarosława Wąsowicza - Biało - Zielona Solidarność). Wiele osób straciło zdrowie, a niektórzy jak choćby Tolek Browarczyk oddali swoje życie. Dużo do powiedzenia w temacie ma oczywiście j_ag nie rozumiejąc sensu identyfikowania z tym przez nas. Zresztą pojedyncze osoby z Arki też przyjeżdżały pod Brygidę do Wolnego Miasta Gdańska i uczestniczyły w awanturach z ZOMO, bo właśnie wtedy i w tym miejscu można było przez chwilę poczuć się Wolnym człowiekiem w tych obrzydliwych czasach..
Używana jest zdecydowanie częściej forma Wolne Miasto Gdańsk, nie Freie Stadt Danzig. Gdańsk ma bardzo długą i burzliwą historię i zawsze był miastem niepokornym. Utożsamianie się z Wolnym Miastem Gdańsk nawiązuje właśnie do takiej tradycji i historii. Przypomnę, że Gdańsk jest jednym z miast obok Wrocławia, Krakowa i Warszawy gdzie młodzież w biało - zielonych szalikach bardzo aktywnie walczyła z komuną na ulicach, dworcach, stadionach czy też demonstracjach po mszach w Brygidzie (polecam książkę Jarosława Wąsowicza - Biało - Zielona Solidarność). Wiele osób straciło zdrowie, a niektórzy jak choćby Tolek Browarczyk oddali swoje życie. Dużo do powiedzenia w temacie ma oczywiście j_ag nie rozumiejąc sensu identyfikowania z tym przez nas. Zresztą pojedyncze osoby z Arki też przyjeżdżały pod Brygidę do Wolnego Miasta Gdańska i uczestniczyły w awanturach z ZOMO, bo właśnie wtedy i w tym miejscu można było przez chwilę poczuć się Wolnym człowiekiem w tych obrzydliwych czasach..
-
nowonarodzony
Ma ktoś zdjęcie flagi kibiców GKSu "Banditen" z lat 90?
-
warszawski styl
Czemu z ultraską? Sentencja jak sentencja, o ile sie nie myle to znaczy coś w stylu "tylko ona Sandecja", więc jaki to ma związek z ultraską?
-
Super_Mario
od kiedy Miedź trzyma ze Sląskiem? (chodzi mi o rok) Mieli "ostrą" kose kiedyś czy zawsze im było po drodze ze sobą?
W tym roku jest bodaj 10 rocznica przybicia zgody Śląsk Miedź
Zastanawia mnie kiedy ostatnio jakaś ekipa "h" traci swoje flagi.
w maju bedzie 15 rocznica a nie 10-ta.W tym roku jest bodaj 10 rocznica przybicia zgody Śląsk Miedź
Pierwsza zgoda była w latach 1988-1994.
Trapi mnie dlaczego brat śp. Lenia z Jaworzna(z Wisły) który jest konfidentem i papiery nawet na tym forum były pokazywane lata z Wisłą a Jaworznie jest szefem Wiselki ? Mowa oczywiście o Andrzeju Lenarcie
-
jebaćMedia
podobno był za młody, a wtedy kodeks nie obowiązuje, kolega też chyba wybaczył i ogólnie jest już cacy/wszystko napisane z ironią, bo inaczej musiał bym wstawiać co chwili pseudo minki typu xD. Pozdro
Mieszkańcy Iwano-Frankiwśka nie traktują nazwy "Станіславів / Станіслав" jako polskiej, a po prostu historyczną. Musimy pamiętać, że na Ukrainie dużo częściej niż w Polsce dochodziło do zmiany nazw miast - i tak, jak spora część mieszkańców Kirowohradu używa też czasem nazwy Jelizawietgrad; tak jak mieszkańcy Dnipropetrowśka mówią o "Katerynosławie" itd., tak i mieszkańcy Stanisławowa sięgają do jego pierwotnej nazwy. Na straganach można kupić magnesy, koszulki czy inne gadżety właśnie z tym wariantem nazwy. I bynajmniej nie oznacza to (przynajmniej u większości) jakiegoś szczególnego sentymentu do wcześniejszej nazwy. Ot, po prostu można używać więcej niż jednej, to się używa.UdusiłemŻonę pisze:Są zdjęcia tej flagi? Dlaczego Ukraińcy mieli flagę o polskiej nazwie miasta, które dziś nazywa się 'iwano-frankowsk'?kat. pisze:
Na Ukrainie Prykarpattia miała flagę z polską nazwą miasta "Stanisławów", ale oni mają alternatywę komuszą, czyli też "zaborczą".
Ogólnie ciekawy temat, nie wiem, czemu od razu pojazdka do gościa, jakby się napinał.
Podobnie zresztą jest często na Śląsku. To, że obok "Siemianowic Śląskich" używam "Laurahütte", nie oznacza jakiegoś wybitnego sentymentu do niemieckości.
-
Psychoza1999
Tak jak Dynamo Drezno/Rostok tez mieli taka fane.
Ogolnie Dniepr trzyma z Dynamem Kijow i Zalgirisem i razem tworza triade. Do tego nastroje anty polskie ( nie liczac kontaktow Dynama z Hutnikiem) takze raczej sie nami nie jaraja a flaga jest cos na wzor acab;)
Ogolnie Dniepr trzyma z Dynamem Kijow i Zalgirisem i razem tworza triade. Do tego nastroje anty polskie ( nie liczac kontaktow Dynama z Hutnikiem) takze raczej sie nami nie jaraja a flaga jest cos na wzor acab;)
Przecież tak jak "Wolne Miasto Gdańsk" jak i "Twierdza Wrocław" są hasłami nieodłącznie pojmowanymi z polskością. Nikt z kibiców używających tych haseł nie implikuje im jakiś germańskich konotacji. Tak jak wyżej pisano oznacza to niezależność, chęć walki, jak w przypadku Lechii podkreślenie ideałów przyświecających zresztą od setek lat Gdańskowi. Więc to takie szukanie dziury w całym zwłaszcza, że jako kibice Śląska jesteśmy środowiskiem które dba o polskość Wrocławia i Dolnego Śląska.Bartekkibic pisze:Szczytem w tym wszystkim jest "Twierdza Wrocław". Festung Breslau była jednym z najdłużej fanatycznie broniącym się miastem nazistów. Ostatecznie oczywiście musiała się poddać. Wrocław bronił się dłużej niż Berlin, ale miało to swoją cenę. Masa ofiar oraz zniszczone miasto. Teraz to ja nie wiem czy kibice Śląska szczycą się tym, że Breslau się tak długo bronił czy tym, że miasto zdobyła Armia Czerwona?
Jakby było tak jak piszesz to zamiast pomnika Chrobrego który jest częstym punktem kończącym wszystkie manifestacje chodzilibyśmy pod niemieckie bunkry :)
Rozumiem ze flaga z wujkiem Rudkiem Hessem to dbalosc o polskie idealy brawo. Wiem bledy mlodosci wtedy jeszcze nie bylo mody na NSZ czy Wykletych.
-
krzycho_ASR
Nikt normalny nie twierdzi, że Śląsk czy Lechia to ekipy antypolskie. Po prostu zestawienie Białego Orła z Festung Breslau jest co najmniej specyficzne, możne powiedzieć że pasuje jak pięść do pizdy :) Choć pomysł odwrócenia o 180 stopni znaczenia tego historycznego terminu, tj. z niemieckiego Festung Breslau robimy Twierdzę Wrocław jako twierdzę polskości też ma w sumie jakiś sens. Taka jest zresztą historia tego miasta - wczoraj był szkopski Breslau, dziś jest polski Wrocław.
A jeszcze w temacie Ukrainy. Czy jakaś większa ekipa nie splamiła się banderowskimi szmatami? Jak to jest na Czernomorcu - wewnętrzny podział? Zawsze kojarzyłem ich jako prorosyjskich, ale w czasach walk w Odessie często słyszało się o kibicach po drugiej stronie barykady. A Tawrja? Sewastopol?
czemu Anglicy na kadrze potrafia 90minut leciec z mistrzowskimi chóralnym dopingiem, a na meczach ligowych dopinguja jedynie momentami?
w lidze tez potrafia 90 minut leciec z mistrzowskim choralnym dopingiemlsz pisze:czemu Anglicy na kadrze potrafia 90minut leciec z mistrzowskimi chóralnym dopingiem, a na meczach ligowych dopinguja jedynie momentami?
-
WIDZEWSKAduma
nie tak dawno była akcja że Górnik jechał na wyjazd i była katastrofa kolejowa, kibice pomagali poszkodowanym, dajcie jakiś link z jakichs portali bo nie moge znaleść, a potrzebuje
tak jak anglicy na reprezentacji
Pewnie lepiej mieć zgodę z Marsylią... Czy to też "błędy młodości"?J_ag pisze:Rozumiem ze flaga z wujkiem Rudkiem Hessem to dbalosc o polskie idealy brawo. Wiem bledy mlodosci wtedy jeszcze nie bylo mody na NSZ czy Wykletych.
Nigdy z Marsylia zgody nie mieliśmy, były kontakty osób z jednej z grup na Arce. Zresztą wyjaśniane dziesiątki razy. To co już waszym wzorem nie jest wujek Rudolf?
-
Marcin Plichta
Od momentu jak walczyliście z kłódką w magazynie flag już nie.....J_ag pisze:Nigdy z Marsylia zgody nie mieliśmy, były kontakty osób z jednej z grup na Arce. Zresztą wyjaśniane dziesiątki razy. To co już waszym wzorem nie jest wujek Rudolf?
Tak myślałem,dzieki.
Było wyjaśniane dziesiątki razy.J_ag pisze:Nigdy z Marsylia zgody nie mieliśmy, były kontakty osób z jednej z grup na Arce. Zresztą wyjaśniane dziesiątki razy. To co już waszym wzorem nie jest wujek Rudolf?
-
dziecko armageddonu
http://sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna/ ... tastrofie-WIDZEWSKAduma pisze:nie tak dawno była akcja że Górnik jechał na wyjazd i była katastrofa kolejowa, kibice pomagali poszkodowanym, dajcie jakiś link z jakichs portali bo nie moge znaleść, a potrzebuje
-
nowonarodzony
pełno takich artykułów byłó, od wyboru do kolorudziecko armageddonu pisze:http://sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna/ ... tastrofie-WIDZEWSKAduma pisze:nie tak dawno była akcja że Górnik jechał na wyjazd i była katastrofa kolejowa, kibice pomagali poszkodowanym, dajcie jakiś link z jakichs portali bo nie moge znaleść, a potrzebuje
http://slaskie.naszemiasto.pl/artykul/k ... id,tm.html
http://www.gol24.pl/news/a/kibice-gorni ... h,9647250/
http://www.legia.sport.pl/legia/1,13932 ... trofy.html
Dawno mnie nie było w Bielsku...
Dziś przy dworcu pks spotkałem grupke - sądzę że uczniów z okolicznych liceów, budowlanki czy przemysłówki - i wśród nich jakby nigdy nic paradowała laska w bluzie Wierność.. :D W BB powstał jakiś FC Wisły? Czy poprostu to jakaś osoba z np. Skawiny?
Co prawda w okolicach dworca pkp jest pełno - zerwanych lub nie - vlep Lechii ale sądziłem że przyjezdni i tyle. Tu się okazuje że dziewczyna sobie chodzi w bluzie wiślackiej ot tak...
Dziś przy dworcu pks spotkałem grupke - sądzę że uczniów z okolicznych liceów, budowlanki czy przemysłówki - i wśród nich jakby nigdy nic paradowała laska w bluzie Wierność.. :D W BB powstał jakiś FC Wisły? Czy poprostu to jakaś osoba z np. Skawiny?
Co prawda w okolicach dworca pkp jest pełno - zerwanych lub nie - vlep Lechii ale sądziłem że przyjezdni i tyle. Tu się okazuje że dziewczyna sobie chodzi w bluzie wiślackiej ot tak...
A pamięta ktoś w ogóle czemu on jest nazywany introwertykiem ? Miał kiedyś taki nick ,czy ktoś go nazwał intorem ? :)
Nie da się edytować ,przez to co wypisuje ?S.J. pisze:A pamięta ktoś w ogóle czemu on jest nazywany introwertykiem ? Miał kiedyś taki nick ,czy ktoś go nazwał intorem ? :)
taki miał nick gdy pisał,że coś rozjebał młotkiem a ktoś inny zapodał linka w którym było,że jakiś pacjent rozkurwił szyby w szynobusie.Skojarzono z nim i tak zostało.S.J. pisze:A pamięta ktoś w ogóle czemu on jest nazywany introwertykiem ? Miał kiedyś taki nick ,czy ktoś go nazwał intorem ? :)