Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
Re: Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)
To że nie po drodze to ja wiem, bardziej pytałem, czy doszło do typowej awantury a nie sprzeczki.
Gdzie ty dzbanie widziales zebysmy wspierajac Ślask napierdalali sie Wisła/Lechia.zawijaj sie do szynobusa
-
jestemzbandy
a to pewnie Wisla/Lechia napierdalala was, soreczka
-
independentfanatic
Swego czasu po necie kursowalo pewne zdjecie bodajze z jednego wyjazdu R gdzie pod kasa jedna osoba w bluzie ekipy Apatora (SNA) prawie obok typa w bluzie Elany stala. Pozniej ktos z chorzowskich napisal ze jedna z tych 2 byla osoba od nich. Pewnie kazdy wie o ktore zdjecie mowa.
-
Ultrakraina
kojarzę, fotka z wyjazd Ruchu do Wrocławia jeszcze na stary stadion na Oporowskiej. Rzeczywiście gość w bluzie Elany był z Ruchu, fotka mimo wszystko specyficzna :).
-
dziecko armageddonu
Później los był dla nich złosliwy i natknęłi się na ŁKS/Zawisze? Nie jestem pewien do konca, może ktoś przybliżyc?independentfanatic pisze:Apator zaatakowany przez Elane na jednym z WDS na stadionie slaskim.Lari pisze: - Czy doszło kiedyś do sytuacji, że ekipy wspierające innę ekipę, ale mające ze sobą kosę, zaczęły się tłuc na sektorze/w okolicy stadionu?
1.Jaka ekipa wystawiła najwięcej osób do bicia się "banda na bandę"
2.W Jakiej ustawce znajdowało się najwięcej osób na "polu"
3.Która ekipa ma najwięcej układów
4.Która ekipa ma najwięcej zgód
2.W Jakiej ustawce znajdowało się najwięcej osób na "polu"
3.Która ekipa ma najwięcej układów
4.Która ekipa ma najwięcej zgód
-
jemkotlety
[quote="Misiek90"
4.Która ekipa ma najwięcej zgód[/quote]
Chyba Arka - 7 obecnie
4.Która ekipa ma najwięcej zgód[/quote]
Chyba Arka - 7 obecnie
Cracovia ma też 7.. (O ile liczyć zagraniczny układ z Ajaxem).
-
DancingManatee
Najwięcej układów ma chyba Hutnik Nowa Huta.
-
warszawski styl
więcej niż 7?
-
szwadron97
DancingManatee pisze:Najwięcej układów ma chyba Hutnik Nowa Huta.
Wisla Plock tez zalicza sie do ukladow Hutnika? jesli tak to maja najwiecej ukladow + Magdeburg Stomil Dynamo
-
szkieletor123
Do kiedy Lechia Gdańsk ma zakaz wyjazdowy? podobno mieli najdłuższy zakaz bo jak pamiętam od tamtego roku nie jeżdżą po meczu z Jagiellonią.
-
independentfanatic
Nie liczac zagraniczne kontakty ukladziki to zdecydowanie Stalowka (PP, Lada, Gorzyce, Orleta Radzyn), choc oni to juz sami nie potrafia sie okreslic czy to zgody czy uklady czy moze fc. ;)szwadron97 pisze:DancingManatee pisze:Najwięcej układów ma chyba Hutnik Nowa Huta.
Wisla Plock tez zalicza sie do ukladow Hutnika? jesli tak to maja najwiecej ukladow + Magdeburg Stomil Dynamo
-
nowonarodzony
szkieletor123 pisze:Do kiedy Lechia Gdańsk ma zakaz wyjazdowy? podobno mieli najdłuższy zakaz bo jak pamiętam od tamtego roku nie jeżdżą po meczu z Jagiellonią.
a nie przypadkiem Ruch dostał najdluższy?
Orlęta i Stalówka? Chyba zostało to wyjaśnione niedawno, czy się mylę?
czy jakaś kobieta zaczęła rodzić w trakcie wyjazdu? w drodze lub na sektorze ?
-
szwadron97
kumkumkum pisze:czy jakaś kobieta zaczęła rodzić w trakcie wyjazdu? w drodze lub na sektorze ?
ciekawe jaka normalna kobieta w zawansowanej ciazy pojechalaby na mecz? haha
-
Wyznawca Wisełki
co w tym dziwnego? jak kobitka zajarana futbolem to jezdzi ile moze a przecież przedwczesne porody się zdarzają
szwadron, oj zdziwiłbyś się..
kiedys pod stadionem obok mnie normalna dziewczyna, choc fakt ze mega fanatyczka, przechodzila przez plot w zaawansowanej ciazy. Z mezem :)jestesmywaszastolica pisze:przecież on jasno napisał NORMALNA kobieta.
-
AJAX AMSTERDAM
Moja byla tydzien przed i 3 dni po.kumkumkum pisze:czy jakaś kobieta zaczęła rodzić w trakcie wyjazdu? w drodze lub na sektorze ?
https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/ ... e=576DE44C
kojarzy ktoś co to za ekipa i jaka flaga Gieksy jest tam do góry kołami?
kojarzy ktoś co to za ekipa i jaka flaga Gieksy jest tam do góry kołami?
-
Ene due rabe
Odpowiedź się wydaje oczywista ale jak nie rozumisz , to voilaMiliard pisze:
Taka mapa z fan clubami jest na stronie Zawiszaków, w związku z tym pytanie, bo być może coś przegapiłem na temat Włocławka, jeszcze kilka miesięcy wstecz byli autokarem jako fc ŁKS-u w Warszawie. Mowa o innych osobach w tym mieście niż miejscowi ełkaesiacy?
Włocławska Patologia - jedyna kibolska siła panująca w miescie jest za ŁKSem , wiec jest też za Zawiszą .
Fakt , że Włocławek jest kilkadziesiąt km od Bydgoszczy działa na korzyść dla wszystkich .
Chlopaki od dawna wspierają Zawisze , w zacnych liczbach i z regularnością większą , niż niektórzy jak widac mają świadomość...
!! oSUCh c*** !!
Ps . a jak tam Wasz Widzewski FC kujawiak hydrobudowa ;)
jeżdżą jeszcze na Rts ??
( żartowałem, nie interesuje mnie to nic a nic ....)
-
Ene due rabe
A mnie trapi od jakiegoś czasu - która z większych ekip najdłużej utrzymuje obecny stan zgod ?
Znaczy że nie zrywali przez jakis okres czasu żadnej zgody i nie wiązali nowej ....
Znaczy że nie zrywali przez jakis okres czasu żadnej zgody i nie wiązali nowej ....
Ciekawa kwestia, ale trudna do rozkminienia (lokalne układy itd.)
Tak na szybko jako "ustabilizowane" zgodowo przychodzą mi na myśl Motor i Lechia. Jeszcze Zagłębie S., ale ich "gubi" chyba epizod z Pogonią.
Tak na szybko jako "ustabilizowane" zgodowo przychodzą mi na myśl Motor i Lechia. Jeszcze Zagłębie S., ale ich "gubi" chyba epizod z Pogonią.
-
jestemzbandy
Zaglebie nie mialo zgody z Pogonia
Napisałem ostrożnie "epizod". Różnie nazywane jest to krótkie porozumienie pod auspicjami Legii, wiadomo też, że w latach 90. pojęcie sztamy znaczyło coś innego, a układu dopiero się kształtowało. Zresztą, do dziś granice bywają płynne.
Na marginesie i w temacie: wiadomo, kto zawarł na polskiej scenie pierwszy OFICJALNY układ?
-
patriota85
Podbijam;).patriota85 pisze:Może nie do końca w temacie... .
Poszukuję fotki skrojonych barw Stali BB przez Podbeskidzie.Kilka lat temu typ z Podbeskidzia wrzucił tutaj takie zdjęcie, pamiętam, że było w nocy robione.
-
Ene due rabe
Układ to układ , zgoda to zgoda , a nieoficjalne kontakty np z byłymi zgodowiczami albo ze zgodami zgody , to coś jeszcze innego ....kat. pisze:Ciekawa kwestia, ale trudna do rozkminienia (lokalne układy itd.)
A tak z ciekawości , w którym roku Motor bądź Lechia zawarły lub zerwały ostatnią ZGODĘ ??
Nie zawsze to takie proste. Choćby Lechiści w latach 90. różnie nazywali relacje z ekipami słupskimi czy Pomezanią. To nie był czas oficjalnych oświadczeń o zawarciu zgody na fejsbuku, a w zinach były często rozbieżne rzeczy. Nikt też nie przywiązywał do tego jakiejś wielkiej wagi - albo ktoś był przyjacielem, albo wrogiem i tyle.Ene due rabe pisze:Układ to układ , zgoda to zgoda ,
Jeśli chodzi o Motor to lepiej niech ktoś od nich się wypowie. Ja tylko napiszę, że koniec ich kontaktów z Wisłą to gdzieś koniec lat 80, a zgody ze Śląskiem i Chełmianką już wtedy istniały (choć tu też pewnie ciężko o konkretną datę, bo chłopaki z Chełma początkowo udzielali się głównie na Motorze, a nie na lokalnym podwórku).
-
Super_Mario
myśle że jest to nie do stwierdzenia, ten podział ze sztamy na sztamy, układy i układziki robił się stopniowo, więc zapewne ciężko dziś bedzie dojść czyj układ był pierwszy, niektore stare sztamy z dzisiejszego punktu widzenia były bardziej układami a nie sztamamikat. pisze:Na marginesie i w temacie: wiadomo, kto zawarł na polskiej scenie pierwszy OFICJALNY układ?
Czy był jakiś układ jednodniowy w Polsce?
oczywiści chodzi mi o wcześniej nieprzewidziane zerwanie układu tego samego dnia :)
oczywiści chodzi mi o wcześniej nieprzewidziane zerwanie układu tego samego dnia :)
mnie się wydaje, że pojecie "układu" zaczęło być używane na podstawie układu na reprezentacje.
a granica miedzy układem za zgodą zaczęła się zacierać po układzie Lecha z Widzewem, na podstawie którego Lech wpuscil chyba 2 razy Widzew w b.duzej ilosci i część stała na balkonie obok kibiców Lecha, od tej pory "uklady" zaczely sie pojawiac masowo w kontekscie relacji polskich ekip. to oczywiscie moja opinia. ja rozumiem "układ" jako po prostu nie napierdalanie sie miedzy sobą w przypadku spotkania obu ekip, a w dzisiejszych czasach wygląda to tak jak zgoda, tylko przez pewien czas formalnie jest to "układ", żeby sobie pozostawic swego rodzaju "furtkę" w razie gdyby cos sie popierdoliło i trzeba bylo zakonczyc relacje, a przecież to nie wypada zmieniac "braci" jak rękawiczki. nasza scena niestety w coraz większym zakresie opływa hipokryzją, ale przeciez to temat tabu...dlatego osobiscie bardzo szanuje takie relacje jak np. Stomil-Polonia, bo bardzo często przy podobnych przykładach przychodzi nowe pokolenie i z braku korzyści odcina się od zgodowicza, który aktualnie dołuje.
a granica miedzy układem za zgodą zaczęła się zacierać po układzie Lecha z Widzewem, na podstawie którego Lech wpuscil chyba 2 razy Widzew w b.duzej ilosci i część stała na balkonie obok kibiców Lecha, od tej pory "uklady" zaczely sie pojawiac masowo w kontekscie relacji polskich ekip. to oczywiscie moja opinia. ja rozumiem "układ" jako po prostu nie napierdalanie sie miedzy sobą w przypadku spotkania obu ekip, a w dzisiejszych czasach wygląda to tak jak zgoda, tylko przez pewien czas formalnie jest to "układ", żeby sobie pozostawic swego rodzaju "furtkę" w razie gdyby cos sie popierdoliło i trzeba bylo zakonczyc relacje, a przecież to nie wypada zmieniac "braci" jak rękawiczki. nasza scena niestety w coraz większym zakresie opływa hipokryzją, ale przeciez to temat tabu...dlatego osobiscie bardzo szanuje takie relacje jak np. Stomil-Polonia, bo bardzo często przy podobnych przykładach przychodzi nowe pokolenie i z braku korzyści odcina się od zgodowicza, który aktualnie dołuje.
Na pewno nie, wcześniej taki układ łaczył Lecha z Ruchem (2000r) a i wcześniej też sie coś pewnie znajdzielsz pisze:mnie się wydaje, że pojecie "układu" zaczęło być używane na podstawie układu na reprezentacje.
a granica miedzy układem za zgodą zaczęła się zacierać po układzie Lecha z Widzewem, na podstawie którego Lech wpuscil chyba 2 razy Widzew w b.duzej ilosci i część stała na balkonie obok kibiców Lecha, od tej pory "uklady" zaczely sie pojawiac masowo w kontekscie relacji polskich ekip
-
holendrowie i beldzy
Zagłębie Sosnowiec-Śląsk Wrocław
połowa lat '90 czyli czas kiedy połowy użytkowników tego forum nie było jeszcze na świecie.
połowa lat '90 czyli czas kiedy połowy użytkowników tego forum nie było jeszcze na świecie.
Mi chodzi o układ na reprezentację przybity na turnieju w Gdyni w 95r. Oczywiście on nie przetrwał, ale wydaje mi się, że właśnie w drugiej połowie lat 90' po tym turnieju zaczęły powstawać układy klubowe, które w założeniu miały wyglądać podobnie do tego na kadrze, czyli po prostu brak agresji wobec siebie. Z biegiem lat to pojęcie zaczęło nabierać innego wymiaru też z powodu zmian sceny kibicowskiej, coraz mniej awantur na stadionach, więc przez pewien czas uklad sprowadzal sie np do wspolnych akcji "w terenie", aż do czasów dzisiejszych, gdzie układowicze jeżdzą razem na mecze, pozdrawiaja się w trakcie meczów i razem balują. Ja zacząłem jeżdzić kilkanascie lat temu, nie znam drugiej połowy lat 90' ale nie wydaje mi się żeby np. Śląsk z ZS wspierali się systematycznie na wyjazdach, pozdrawiali na meczach czy pili przy kazdej okazji.
ale pierwsze dwa przyklady to jednorazowe (jednodniowe) uklady, a co do śląskiej siły to chodzi o Ksg-Hks tak? jesli tak to to byla zgoda, a nie układ i wlasnie potwierdza to tezę o tym , że dzisiejszy układ to takie pozostawienie sobie furtki na wypadek "gdyby".jestesmywaszastolica pisze:jaka jest różnica pomiędzy układem, a zgodą ? bo bądźmy szczerzy to wszystko jest mocno umowne. a te układy z lat 90 to można ich szukać do woli - Polonie Legia na Lecha - akcja na centralnym, Cracovia Wisła vs konsulat ZSRS :), czy tam śląska siła. Na siłę to w połowie lat 70 też był układ Legia - Polonia, ale autorowi pytania chodziło chyba o układ typowo chuligański i tu wydaje mi się, że pierwszy był Lech z Ruchem.
tutaj wlasnie mozna przytoczyc układ ZS-Śląsk. Był układ o nieagresję, który trwał trochę czasu i z tegoco wiem tak naprawdę nikt go nie zerwał nigdy, po prostu układ sobie trwał, pokolenia się zmieniły a on wygasł śmiercią naturalną co chyba ostatecznie pokazała walka BKS/ZS z Oławą, bo jeszcze 5-6 lat temu to część chłopaków z obu stron sama nie potrafiła znaleźć odpowiedniego słowa na opisanie tego co jest na linii Śląsk-ZS a wszystko właśnie przez to, że pojęcie układu tak się zmieniło na przestrzeni lat i dla młodszego pokolenia te dziwne było nazywanie tych stosunków układem.