Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
można by zapytać gdzie byli Ci jego przyjaciele kiedy miał kłopoty co teraz hucznie samobójcę chcą darzyć hołdami.
-
no i Magika też mamy na "koncie", ogarnijcie się bo tylko prowokujecie napinke a potem płacz że forum wygląda jak wyglądadrugi nick pisze:Daleki jestem od drwin ale....Obiektywny1906 pisze:W środę rano z szóstego piętra bloku na os. Oświecenia wypadł 35-letni mężczyzna. Policja wyjaśnia okoliczności jego śmierci.
Policja odebrała informację o zdarzeniu o godz. 7.48. Mimo prób reanimacji mężczyzna nie przeżył. W mieszkaniu, z którego okna wypadł, znajdowali się jego rodzice. W pokoju mężczyzny policjanci znaleźli szalik krakowskiej drużyny piłkarskiej. Nieoficjalnie wiadomo, że mężczyzna był zaangażowanym sympatykiem Cracovii, miał m. in. przewodzić dopingowi kibiców na trybunach.
Wstępnie policja wykluczyła udział osób trzecich w śmierci 35-latka. Trwa wyjaśnianie okoliczności sprawy.
Skoro tęgie łby umieszczają Iwana i Kompota po stronie skalpów to wcale się nie zdziwię jak i Kobra trafi na listy zdobyczy

-
Jak wygląda podział sił na kleparzu ?
Wydawało mi się, że północna część krakowa to Wisła a w Czwartek ok 16 dwóch nieprzypadkowych typów w czapkach Cracovi spacerowało po tej dzielnicy.
Wydawało mi się, że północna część krakowa to Wisła a w Czwartek ok 16 dwóch nieprzypadkowych typów w czapkach Cracovi spacerowało po tej dzielnicy.
-
Cracovia na Łokietka i Wrocławskiej. Reszta w około to raczej słaby gts.
-
Panie schabowy, więcej szacunku dla nazwy rywala zza miedzy. Lonsdale --> bo generalnie północna część Krakowa to spora przewaga Wisły, co nie znaczy że nie ma tam osiedli Cracovii
-
ale że co, że żydy są tam mocne?ku*** trochę ogłady;)
-
Studenciku,przestań się bardziej ośmieszać :) Na północy jest przede wszystkim Wisła,ale jest też XXX-lecia i Siemaszki,które na pewno dają sobie dobrze radę,i ty łbie pierdolony tam nie wychyliłbyś swojego zjebanego łba :)Ta północ na pewno lepiej się trzyma niż to co prezentujecie na południu miasta :)*** pisze:ale że co, że żydy są tam mocne?ku*** trochę ogłady;)
-
piszę o łokietka i części wrocławskiej cymbale.
-
Przecież sam Qrdwanów jest mocniejszy niż te wasze pseudo ekipki z XXX-lecia czy Siemaszek, daj spokój nie pij tyle to moze przestaniesz śnić o tej waszej potędze na południu ale chyba tylko ilościowej względem Wisły z południa bo jakościowej nie specjalnie.no to nieźle pisze:Studenciku,przestań się bardziej ośmieszać :) Na północy jest przede wszystkim Wisła,ale jest też XXX-lecia i Siemaszki,które na pewno dają sobie dobrze radę,i ty łbie pierdolony tam nie wychyliłbyś swojego zjebanego łba :)Ta północ na pewno lepiej się trzyma niż to co prezentujecie na południu miasta :)*** pisze:ale że co, że żydy są tam mocne?ku*** trochę ogłady;)
Także ja bym powiedział raczej że to Wisła na południu radzi sobie lepiej, niż Wy na północy - oj dużo lepiej.
-
Chcialbym sie spytac z ciekawosci jaka jest granica nowego oraz starego kleparza tzn jakie ulice obejmuja
-
Do pytania kolegi jeszcze bym dorzucił 5-tke ? Czy do 5 zaliczacie plac Axentowicza i Wrocławską ?
-
Kleparz stary i nowy to nazwy dwóch bazarów, jednego bliżej plant, drugiego bliżej alei. Ale de facto jest tylko "Kleparz" miedzy alejami, pawią,plantami i krowoderską. Ewentualnie po drugiej stronie Alei do Kleparza można zaliczyć pętle mpków podmiejskich, fort , szpital i areszt śledczy. Ja przynajmniej nie słyszałem o podziale na stary i nowy.
Odnośnie 5-tki to od nazwy dzielnicy V Krowodrza więc i plac Axentowicza i Wrocławska w całości to 5-tka.
Odnośnie 5-tki to od nazwy dzielnicy V Krowodrza więc i plac Axentowicza i Wrocławska w całości to 5-tka.
-
Kleparze są mocno, mocno wymieszane ale wydaje mi się, że lepszą ekipkę ma tu Wisłą. Jest nawet flaga wiślackiego Kleparza i zgrabna ekipa stąd. Istotnie na Wrocławskiej wszystko jest dość skomplikowane i pojawiła się tam Cracovia, chodź to tereny między działaniem piątki i wiślackich Azorów. Generalnie-skomplikowane i trudne tereny oraz walka......głównie na murach. Kleparze są totalnie pomazane przez dwie ekipy
-
Wpływy KSC na Kleparzu od kiedy można datować i jaka jest geneza ich powstania? Bywałem bowiem wielokrotnie na Wrocławskiej (róg Wójtowska, okolice sklepu nocnego) w latach 2004-2012 i nigdy raczej tam wpływów KSC nie było widać. Baa nawet jedyne w swoim czasie napisy na rogu ww. ulic pro KSP/KSC wykonałem ja i nie utrzymały się one tam za długo. Cała tamtejsza okolica pachniała TSW. Kojarzę, że gdzieś tam bliżej 2012 zaczęły się dopiero pojawiać jakieś znaki istnienia KSC.
Chętnie widziana rzeczowa odp. Może być na PW
-
Ale Wrocławska to chyba nie Kleparz tylko Krowodrza a my gadamy o Kleparzu :) na Krowodzy kibiców cracovii można spotkać ale na Łokietka a na Wójtowska, Litewska itd to duża przewaga kibiców WisłyN'08 pisze:Wpływy KSC na Kleparzu od kiedy można datować i jaka jest geneza ich powstania? Bywałem bowiem wielokrotnie na Wrocławskiej (róg Wójtowska, okolice sklepu nocnego) w latach 2004-2012 i nigdy raczej tam wpływów KSC nie było widać. Baa nawet jedyne w swoim czasie napisy na rogu ww. ulic pro KSP/KSC wykonałem ja i nie utrzymały się one tam za długo. Cała tamtejsza okolica pachniała TSW. Kojarzę, że gdzieś tam bliżej 2012 zaczęły się dopiero pojawiać jakieś znaki istnienia KSC.
-
Ja osobiście nikogo nie widziałem tutaj w barwach dziewczyn,a w barwach Wisły kilkakrotnie.Lonsdale_London pisze:Jak wygląda podział sił na kleparzu ?
Można wiedzieć na jakiej to ulicy ich spotkałeś?
Co do posmarowania Kleparza to raczej widzę więcej napisów Wisły niż cracovii,której można na palcach policzyć napisy.
-
Alez wieje obiektywizmem w ostatnich kilku postach, jak Ci napisze gdzie Ich spotkal to pewnie zaraz pojdziesz i bedziesz tam czekal na "dziewczyny" ;) A gladiatorow z Qrdwanowa gdzie tam porownywac do naszych smiesznych ekipek na polnocy.
-
Chciałbym przypomnieć ,że w czwartek była Wigilia co wiele tłumaczy...
Możliwe,że nawet oni nie byli z tych rejonow,tylko w gościach.
Możliwe,że nawet oni nie byli z tych rejonow,tylko w gościach.
-
Mam pytanie do osób "kumatych" z Wisły .
Jak długo będzie jeszcze trzymany oficjalny konfident z Brzeszcz ?
I nie głupio wam ze straciliście przez to okoliczne miasta (sporo charakternej młodzieży ) na korzyść takiej osoby ?
I nie głupio wam ze straciliście przez to okoliczne miasta (sporo charakternej młodzieży ) na korzyść takiej osoby ?
-
może gość po prostu mieszka w tamtych rejonach i go zdziwiła taka sytuacja, ale dla żyda to trudne do zrozumienia.dwóch gości w czapeczkach cracovii to pewnie coś musi znaczyć, dobrze że nie byli w czapeczkach Ruchu.
-
Zróbcie tematy dzielnice i tu fancluby rozwijajcie.
-
Trochę wcześniej nie sprecyzowalem. Bo to że wrocławska należy do 5tki jako dzielnica to wiedziałem. Chodzi mi o to czy Wrocławska tzn. blokowisko przy tej ulicy oraz mazowieckiej i okolicznych działa jako Wisła 5, bo pamiętam że w drugiej połowie lat 90-tych była wywieszana flaga wrocławska hezbollah i były szaliki wrocławska stąd pytanie, czy tamtejsi wislacy określają się jako 5 tka czy wroclawska
-
!! Moja Opinia Na Temat Podziałów !!
Witam Często przemieszczam się samochodem w tamtych rejonach z tego co można zauważyć od skrzyżowania Wrocławska z Racławicka, ulice takie jak Kmieca, Litewska, Wójtowska, mała część Mazowieckiej, do Świętokrzyskiej i Cieszyńskiej można zauważyć działalność Cracovii. Kierując się w górę Obozna do Łokietka tez widać napisy pro Cracovii. Kierując się w dół Kijowska, Raclawiska,Rzeczna Tam 100% zobaczymy działalność Wisły.
PS. Jadąc przez Azory od Łobzowa,Stachewicza,Makowskiego,Palacha. Widać wojnę na murach z Xxx-Leciem dolne cześć zamlowana, lecz przy Palacha sporo napisów czystych.
Dziękuję to moja opinia z tego co można zauważyć jeżeli się porusza po mieście. Bez napinania! Do usłyszenia!
Witam Często przemieszczam się samochodem w tamtych rejonach z tego co można zauważyć od skrzyżowania Wrocławska z Racławicka, ulice takie jak Kmieca, Litewska, Wójtowska, mała część Mazowieckiej, do Świętokrzyskiej i Cieszyńskiej można zauważyć działalność Cracovii. Kierując się w górę Obozna do Łokietka tez widać napisy pro Cracovii. Kierując się w dół Kijowska, Raclawiska,Rzeczna Tam 100% zobaczymy działalność Wisły.
PS. Jadąc przez Azory od Łobzowa,Stachewicza,Makowskiego,Palacha. Widać wojnę na murach z Xxx-Leciem dolne cześć zamlowana, lecz przy Palacha sporo napisów czystych.
Dziękuję to moja opinia z tego co można zauważyć jeżeli się porusza po mieście. Bez napinania! Do usłyszenia!
-
Odpowiem trochę historycznie jak się pomylę to bez spinki ktoś mnie poprawi.
WrocławskaHezbollahto czasy bardzo dawne gdy faktycznie cała północ łącznie z XXXlecia to był trzon ekipy Wisły a Azory były najbardziej znanym, najmocniejszym osiedlem. Na "5" to wogóle jeszcze się mówiło Łobzów, ale to do połowy lat 90' później na fali przerzucania pojawiło sie KS na Wrocławskiej i Łokietka i przedewszystkim Krowodrzy Górce (nazwa z czasów komuny - XXXlecia PRL), wystarczyło parę ogarniętych osób w tym conajmniej jedna ze ścisłego topu, żeby trochę zachwiac równowagą.
Na Kleparzu zaczęło się dziać źle w stronę rynku czyli te wszystkie ulice typu Sobieskiego, Bednarska, Karmelicka, Czysta itd. Wtedy też w związkuz tymi placami handlowymi zaczęto się określać jako stary i nowy kleparz. Generalnie z Kleparza i z 5 zawsze było bardzo dużo sportowców po stronie TS. Nie będę wymieniał nawet pierwszych liter ksyw, ale wiadomo o kogo chodzi - dwie znane osoby z założycieli Devilsów, akurat z Nowego Kleparza plus naprawdę sporo znanych chłopaków z 5 a wśród nich późniejszy słynny przerzut neo.
Ale to było ponad 10lat temu gdy sławę zdobywało się nożami i pięściami a nie tak jak teraz drogimi ciuchami i dragami. Aktualnie to się miesza ale nie tylko tam bo w połowie dzielnic dochodzi do nagłych zwrotów akcji, których 10-15 lat temu nikt by sobie nie wyobrażał.
WrocławskaHezbollahto czasy bardzo dawne gdy faktycznie cała północ łącznie z XXXlecia to był trzon ekipy Wisły a Azory były najbardziej znanym, najmocniejszym osiedlem. Na "5" to wogóle jeszcze się mówiło Łobzów, ale to do połowy lat 90' później na fali przerzucania pojawiło sie KS na Wrocławskiej i Łokietka i przedewszystkim Krowodrzy Górce (nazwa z czasów komuny - XXXlecia PRL), wystarczyło parę ogarniętych osób w tym conajmniej jedna ze ścisłego topu, żeby trochę zachwiac równowagą.
Na Kleparzu zaczęło się dziać źle w stronę rynku czyli te wszystkie ulice typu Sobieskiego, Bednarska, Karmelicka, Czysta itd. Wtedy też w związkuz tymi placami handlowymi zaczęto się określać jako stary i nowy kleparz. Generalnie z Kleparza i z 5 zawsze było bardzo dużo sportowców po stronie TS. Nie będę wymieniał nawet pierwszych liter ksyw, ale wiadomo o kogo chodzi - dwie znane osoby z założycieli Devilsów, akurat z Nowego Kleparza plus naprawdę sporo znanych chłopaków z 5 a wśród nich późniejszy słynny przerzut neo.
Ale to było ponad 10lat temu gdy sławę zdobywało się nożami i pięściami a nie tak jak teraz drogimi ciuchami i dragami. Aktualnie to się miesza ale nie tylko tam bo w połowie dzielnic dochodzi do nagłych zwrotów akcji, których 10-15 lat temu nikt by sobie nie wyobrażał.
-
Coś wiecej ?ciekawski1312 pisze:Mam pytanie do osób "kumatych" z Wisły .
-
koleś usłyszał coś 5 przez 10, bo kolega kolegi powiedział, no i teraz chciałby zabłysnąć na forumwymaginowanyswiatx pisze:Coś wiecej ?ciekawski1312 pisze:Mam pytanie do osób "kumatych" z Wisły .
swoja drogą jakbyś był taki "kumaty" to wiedziałbyś co jest grane, a tak w ogóle co to znaczy stracić okoliczne miasta na korzyść jakiejś osoby, co ty p*********?

-
mysle ze lepiej nie ujawniac faktów o osobie z Brzeszcz :) zalamało by to cały obraz charakternej Wisły .
Mysle ze wystrczy powiedziec ze z Brzeszcz wszyscy zrezygnowali z udzielania sie na Wisle, stąd z dwa miesiące temu rozwiązał się fanclub.
oczywscie ze osoby z Wisly beda sie wybielac w tym momencie, taka natura wszystkich slepo wierzących w rozne rzeczy ::)
Mysle ze wystrczy powiedziec ze z Brzeszcz wszyscy zrezygnowali z udzielania sie na Wisle, stąd z dwa miesiące temu rozwiązał się fanclub.
oczywscie ze osoby z Wisly beda sie wybielac w tym momencie, taka natura wszystkich slepo wierzących w rozne rzeczy ::)
-
co ty nie powiesz?Wiśle nie chciałeś dojebać, taki tylko tajemniczy jesteś...
-
W latach 90-tych piąteczka to działalność świetnej bandy skupionej wokół Podstawówki nr. 5. Nie wiem czy dziś V oznacza nazwę dzielnicy czy wywodzi się od Szkoły? Po napisach na murach Wisła 5 jest od Reymonta po Wrocławską ale istotnie pojawienie się na Wrocławskiej dość aktywnych Pasiaków jest dla mnie zaskoczeniem . Mieszkam niedaleko. Nawet w słynnym wiślackim Parku nieopodal ul Nawojki piękne wiślackie grafy są regularnie niszczone.
-
V to oczywiście odniesienie do całej dzielnicy.W latach 90-tych piąteczka to działalność świetnej bandy skupionej wokół Podstawówki nr. 5. Nie wiem czy dziś V oznacza nazwę dzielnicy czy wywodzi się od Szkoły? Po napisach na murach Wisła 5 jest od Reymonta po Wrocławską ale istotnie pojawienie się na Wrocławskiej dość aktywnych Pasiaków jest dla mnie zaskoczeniem . Mieszkam niedaleko. Nawet w słynnym wiślackim Parku nieopodal ul Nawojki piękne wiślackie grafy są regularnie niszczone.
Zawsze mnie śmieszy jak jest napisane, że no 'Wiślacki Qrdwanów' to wciąga nosem wszystkie dzielnice pasiaste...
-
naprawde nie wiesz czy tylko palisz jana?Wyznawca Wisełki pisze: koleś usłyszał coś 5 przez 10, bo kolega kolegi powiedział, no i teraz chciałby zabłysnąć na forum
swoja drogą jakbyś był taki "kumaty" to wiedziałbyś co jest grane, a tak w ogóle co to znaczy stracić okoliczne miasta na korzyść jakiejś osoby, co ty p*********?
-
Chłopaki z Wrocławskiej zarzucali taką przyśpiewkę, która zawierała coś w stylu "nie rzucimy cie dla k**** jak zrobili to niektórzy", przypomni ktoś całość?halodrol pisze:Odpowiem trochę historycznie jak się pomylę to bez spinki ktoś mnie poprawi.
WrocławskaHezbollahto czasy bardzo dawne gdy faktycznie cała północ łącznie z XXXlecia to był trzon ekipy Wisły a Azory były najbardziej znanym, najmocniejszym osiedlem. ...
-
Widzę że moje pytanie wywołało spore zamieszanie.
Nie jestem z Krakowa, nawet nie mieszkam w tym województwie ale często jestem w krk.
Dwie osoby, wyglądających na ogarniętych (wiek ok. 35 lat, siłownia) w barwach KSC widziałem na ul. Długa.
Dawniej myślałem że północ to tylko Wisła, trochę się pozmieniało.
Nie jestem z Krakowa, nawet nie mieszkam w tym województwie ale często jestem w krk.
Dwie osoby, wyglądających na ogarniętych (wiek ok. 35 lat, siłownia) w barwach KSC widziałem na ul. Długa.
Dawniej myślałem że północ to tylko Wisła, trochę się pozmieniało.
-
Chłopaki poszli się przejść a ty już sensacji szukasz
-
przecież ten cały teren po drugiej stronie alei dochodzący do Kleparza od dobrej końcówki lat 90tych nie był typowo Wiślacki, tzn spotkanie tam kibica Cracovii nie było czymś dziwnym, choć nikt się jakoś w barwach nie bujał to bliżej rynku bardziej można było czuć ich obecność.Od dobrych 10 lat te wszystkie okoliczne tereny to raczej posucha, jakieś bohomazy na ścianach, naciąć się można na kogokolwiek a najprędzej na jakąś najebaną grupę wracającą lub idącą na rynek, pewnie spowodowane jest to tym że stare kamienice w pobliżu rynku mają swoją wartość, ale też ich utrzymanie jest kosztowne nie mówiąc że spora ich część idzie pod najem.co do jakiejś Cracovii na V to najpierw kręcono propagandę o Kijowskiej, a jak zniknęli to o Łokietka choć tam Cracovia jest już od dawna.V to zajebiście duży rejon, Łokietka na mapie wygląda jak część V dzielnicy choć jest na obrzeżach w rzeczywistości można ich łączyć z paroma osobnymi rewirami co nie zmienia faktu że najwygodniej im na XXXL stąd pewnie się tam gnieżdżą+jakieś wacki z Wrocławskiej gdzie jak ktoś słusznie stwierdził nie ma nikogo kto by za ucho trzymał.Gdzieś tam na obrzeżach dzielnicy np. przy placu Axentowicza na K.Wielkiego, Wrocławskiej mogą mieszkać jakieś jednostki z Cracovii, ktoś się np. wprowadza ale co w tym dziwnego?Na takim Kozłówku, czy innych typowo Pasiastych rewirach też mieszkają Wiślacy tylko co z tego jak żyje się tak, żeby miejscowym nie wejść na celownik.
-
szukanie dziury w całym . 5tka z przeżytkiem czy bez i tak jest lepsza niz bezjajowie centrum kazimierskie co tylko po scieżce sie na k 21 pokazuje
Kto najlepiej napierdala po gębie?? -- Oczywiście 1000-lecia osiedle
-
Co do takich rejonów jak Długa itp. Są to takie rejony,że można tutaj spotkać "niemiejscowego" w barwach ,wydaję mi się,że tych 2 typków w czapkach to albo kazimierz lub poprostu szli na wigilie gdzieś..Na co dzień o wiele częściej można spotkać osoby w barwach Wisły (osoby tu mieszkające) niż osoby w innych barwach,ja osobiście w ciągu jakiś 3lat spotkałem na swojej drodze bodajże 5 osób w barwach żydowskich,z tego co wiem to osoby te zabłądziły :)
A co do kamienic to prawda,ze dużo jest tutaj zabytkowych,co dodaję innego klimatu niż na osiedlach..
Chociaż kazimierz tez posiada kamienice,a udało im się wypracować znaną markę,myślę ,że tutaj to kwestia czasu i będzie tutaj głośno :))
A co do kamienic to prawda,ze dużo jest tutaj zabytkowych,co dodaję innego klimatu niż na osiedlach..
Chociaż kazimierz tez posiada kamienice,a udało im się wypracować znaną markę,myślę ,że tutaj to kwestia czasu i będzie tutaj głośno :))
-
ch*ja wiesz baranie , to bezjajowe centrum jak nazwałeś kzm chociażby wczoraj hasało sobie jak chciało po pewnych rewirach. A miejscowi jak w końcu zebrali się do tańca to starczyło ich na pierwsze 10 metrów , potem już tylko można było pooglądać plecy ;)kornik drukarz pisze:szukanie dziury w całym . 5tka z przeżytkiem czy bez i tak jest lepsza niz bezjajowie centrum kazimierskie co tylko po scieżce sie na k 21 pokazuje
A co do 5 to moim zdaniem bardzo rozległy teren ... pewne części są bardziej fanatyczne drugie mniej ale na pewno drzemie w tym rejonie potencjał,czas pokaże jak zostanie wykorzystany ;)
-
Kilkanaście lat temu mieszkałem przez 3 lata na Bydgoskiej. Tereny 5, Młody Park, Kijowska, Wrocławska to były 100% Wisła.
Jak nie atakujemy my to akatują oni!
-
Jako obiektywny obserwator, w trakcie studiów (kilka lat wstecz) mieszkałem na ulicach Nawojki, Racławickiej, Mazowieckiej i Krowoderskiej (często zmieniałem lokum). Trzy pierwsze ulice i okolica to 100 % Wisła. Inaczej sytuacja miała się w okolicach aresztu na Monte i Rynku Kleparskiego, tam już były wrzuty Cracovii i Wisły co chwile pobazgrane wzajemnie. Generalnie mieszkając na Krowoderskiej, wieczór i w nocy dało się słyszeć śpiewy wysławiające wszystkie 3 krakowskie kluby. Zdarzali się też śpiewający fani Ruchu Chorzów, Widzewa i Czarnych Jasło.
IGLOOPOL DĘBICA