Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
kat.

Re: Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)

Post autor: kat. » 08.11.2015, 23:43

I nie tylko na śląskim. A że nie mają kadrowej, to w Łodzi wisiała swego czasu na kadrze flaga PF.

iparts.pl
gość44

Post autor: gość44 » 09.11.2015, 00:41

FORZA ZKS pisze:Śledziłem w internecie dyskusję o Ruchu Chorzów i podczas tej dyskusji pojawił się temat flag Polski na meczach Ruchu Chorzów. Z tego co mi się wydaje to oni żadnej kadrowej flagi nie posiadają??? Gdy mecze narodowe były rozgrywane na stadionie śląskim można ich było ich spotkać na kadrze?
Pewnie że można było spotkać Ruch na kadrze na śląskim.
Pamiętam np. w 1989r. POLSKA - SZWECJA kiedy za bramką chyba 3 sektory były oflagowane przez Ruch i głównie te sektory kręciły doping, nie wiem czy nad tymi flagami siedzieli tylko kibice Ruchu...
Górnik Zabrze siedział wtedy po drugiej stronie stadionu z jedną flagą i było ich chyba kilkunastu no może góra kilkudziesięciu, nie daleko Górnika Zabrze siedział Górnik Wałbrzych z flagą.
Nie twierdzę że z Zabrza było wtedy tylko kilkanaście osób ale tyle siedziało przy ich fladze...

Ruch stadion śląski traktował w tych czasach jak swój, pamiętam np. jak na mecz Górnik- Real przyszedł ruch oczywiście w biało-niebieskich szalikach i dopingował Real, a co najciekawsze to Górnik ich nie zaatakował nawet przynajmniej podczas meczu.
Takie to były kiedyś dziwne czasy...

W 1980 roku podczas meczu Polska - Czechosłowacja nie przypominam sobie żeby były na stadionie śląskim jakiekolwiek klubowe akcenty, jedyne co mi utkwiło że stadion nawet w połowie nie był pełny ale w końcu to był tylko mecz towarzyski i w dodatku po wydarzeniach z sierpnia 80.
Doping ograniczał się wtedy praktycznie do Polska, Polska... oraz Włodek, Włodek... chodziło oczywiście o Włodka Lubańskiego bo to był chyba jego pożegnalny mecz.
Mogło mi coś umknąć bo wtedy młodziutki byłem i dawno temu to było hehehe...

'tje#

Post autor: 'tje# » 09.11.2015, 11:00

Suczysko pisze:ktorys z FC Ruchu zrobil sobie flage w Barwach narodowych, nie pamietam juz jaki ale bylo ze na ich forum rozne zdania byly na ten temat
Nie kojarzę żadnej flagi Ruchu w barwach narodowych, nawet FC.
Chyba, że to BARDZO stare czasy.

JedziemTam

Post autor: JedziemTam » 09.11.2015, 21:09

Moto Jelcz Oława to FC Śląska czy samodzielna ekipa? I co spowodowało taki zjazd do C klasy? Pozdro

remikalwi

Post autor: remikalwi » 09.11.2015, 23:37

gość44 pisze:
FORZA ZKS pisze:Śledziłem w internecie dyskusję o Ruchu Chorzów i podczas tej dyskusji pojawił się temat flag Polski na meczach Ruchu Chorzów. Z tego co mi się wydaje to oni żadnej kadrowej flagi nie posiadają??? Gdy mecze narodowe były rozgrywane na stadionie śląskim można ich było ich spotkać na kadrze?
Pamiętam np. w 1989r. POLSKA - SZWECJA kiedy za bramką chyba 3 sektory były oflagowane przez Ruch i głównie te sektory kręciły doping, nie wiem czy nad tymi flagami siedzieli tylko kibice Ruchu...
Górnik Zabrze siedział wtedy po drugiej stronie stadionu z jedną flagą i było ich chyba kilkunastu no może góra kilkudziesięciu, nie daleko Górnika Zabrze siedział Górnik Wałbrzych z flagą.
Nie twierdzę że z Zabrza było wtedy tylko kilkanaście osób ale tyle siedziało przy ich fladze...

Ruch stadion śląski traktował w tych czasach jak swój, pamiętam np. jak na mecz Górnik- Real przyszedł ruch oczywiście w biało-niebieskich szalikach i dopingował Real, a co najciekawsze to Górnik ich nie zaatakował nawet przynajmniej podczas meczu.

W 1980 roku podczas meczu Polska - Czechosłowacja nie przypominam sobie żeby były na stadionie śląskim jakiekolwiek klubowe akcenty, jedyne co mi utkwiło że stadion nawet w połowie nie był pełny ale w końcu to był tylko mecz towarzyski i w dodatku po wydarzeniach z sierpnia 80.
Doping ograniczał się wtedy praktycznie do Polska, Polska... oraz Włodek, Włodek... chodziło oczywiście o Włodka Lubańskiego bo to był chyba jego pożegnalny mecz.
Jak w latach 90-tych jeździłem na kadrę, chłopaki z Ruchu byli normalką. Pamiętny wyjazd do Paryża sierpień 1993, śląska siła i spinka na parkingu autokarowym na jakiejś tam ulicy. Ale to były czasy gdy jeszcze nie wiedzieli, że są naród śląski heh.

ozi64

Post autor: ozi64 » 10.11.2015, 19:14

remikalwi pisze:Jak w latach 90-tych jeździłem na kadrę, chłopaki z Ruchu byli normalką. Pamiętny wyjazd do Paryża sierpień 1993, śląska siła i spinka na parkingu autokarowym na jakiejś tam ulicy. Ale to były czasy gdy jeszcze nie wiedzieli, że są naród śląski heh.
Slazacy zawsze byli, sa i beda na trybunach kazdego slaskiego klubu w wiekszym lub mniejszym stopniu, a ze teraz oficjalnie nie jezdza na kadre, bo nastapila wymiana pokoleniowa oraz mocniej postawili na identyfikacje tylko z Gornym Slaskiem.
Ξ GÓRNY Ξ ŚLONSK Ξ PRZAJA CI Ξ

ATM1920

Post autor: ATM1920 » 10.11.2015, 19:38

"Fani Ruchu mecze reprezentacji na poważnie traktowali tylko na terenach Śląska, i to też tylko wybrane. Praktycznie nigdy nie pojechali większą bandą gdzieś w Polskę, czy na wyjazd. Wynika to z mentalności zakorzenionej w "Niebieskich", która odrzuca polskość. Fani Ruchu uważają się za rodowitych Ślązaków, dlatego też mecze reprezentacji nigdy nie były, nie są i nie będą dla nich czymś wyjątkowym. Działalność Ruchu na reprezentacji ogranicza się tylko i wyłącznie do akcji chuligańskich. W tym miejscu trzeba nieco więcej miejsca poświęcić zgodzie, jaka została zawarta pomiędzy Ruchem, Górnikiem, GieKSą, Polonią i Tychami na reprezentację. Była to odpowiedź na ogólnopolski pakt na mecze reprezentacji, za którym opowiedziały się niemal wszystkie znaczące bandy w Polsce (z wyjątkiem ekip z Krakowa). Jedynymi wielkimi nieobecnymi na tym spotkaniu w Gdyni byli Górnik, Ruch, GieKSa i Tychy (Polonia w Gdyni była obecna). Poskutkowało to wzajemnym połączeniem sił niechcianych grup. Problem był tym głębszy, że kadra wtedy rozgrywała wszystkie mecze na stadionie Górnika Zabrze, bo tak chciał ówczesny trener reprezentacji Henryk Apostel. Nie trudno odgadnąć, że na te mecze mobilizowała się cała Polska przeciw "Śląskiej Sile". Jak było jednak do przewidzenia, układ śląskich ekip szybko upadł, a sami fani Ruchu mówią o tym niechętnie i kwitują to machnięciem ręką.

Polska - Mołdawia '96: 300 fanów Ruchu, przed meczem w Chorzowie trafiają Polonię Bytom.
Polska - Anglia '97: 500
Polska - Włochy '97: 400, z Lechem (150) i Arką (30) wyszli wcześniej z meczu i wraz z ekipami "Triady" zaatakowali bandę "Koalicji", w skład której wchodziły m.in. Legia Warszawa, Zagłębie Sosnowiec, Lechia Gdańsk czy Śląsk Wrocław. Proporcje przedstawiały się następująco: 800 "Triady" na 500 "Koalicji". Kilkominutowe starcie wygrywa banda "Triady".
Polska - Szwecja '99: najliczniejsza banda na Stadionie Śląskim na tym meczu. Siedzieli razem z Arką, Cracovią i Lechem. Wynikało to z bardzo dobrych chuligańskich układów, jakie w tamtych czasach "Niebiescy" mieli z poznaniakami. Dwie pierwsze ekipy jednak ostro zaprotestowały przeciwko takiej sytuacji i przez to Ruch Chorzów nie został ostatecznie jednym z członków sławnej "Triady" A-L-C.
Polska - Węgry '03: w doborowym składzie jest 200 chuliganów Ruchu wspólnie z łódzkim Widzewem. Pod stadionem rozbijają w mak bytomską Polonię.
Polska - Szwecja '03: po meczu na trasie połączone ekipy Ruchu i Widzewa po wyrównanej walce ostatecznie pokonują bardzo dobrą ekipę ŁKS-u Łódź.

nisc

Post autor: nisc » 10.11.2015, 19:54

remikalwi pisze:
gość44 pisze:

Jak w latach 90-tych jeździłem na kadrę, chłopaki z Ruchu byli normalką. Pamiętny wyjazd do Paryża sierpień 1993, śląska siła i spinka na parkingu autokarowym na jakiejś tam ulicy. Ale to były czasy gdy jeszcze nie wiedzieli, że są naród śląski heh.
Paryz - sierpien 1995 a nie 1993
TYBET JEST SERBSKI

UTYMAN

Post autor: UTYMAN » 10.11.2015, 22:45

ATM1920 pisze:

Polska - Szwecja '99: najliczniejsza banda na Stadionie Śląskim na tym meczu. Siedzieli razem z Arką, Cracovią i Lechem. Wynikało to z bardzo dobrych chuligańskich układów, jakie w tamtych czasach "Niebiescy" mieli z poznaniakami. Dwie pierwsze ekipy jednak ostro zaprotestowały przeciwko takiej sytuacji i przez to Ruch Chorzów nie został ostatecznie jednym z członków sławnej "Triady" A-L-C.
.

w tym dniu pod stadionem gonimy Giekse ktora jest w okolo 150
RUCH 1920 CHORZÓW

remikalwi

Post autor: remikalwi » 11.11.2015, 00:35

nisc pisze: Paryz - sierpien 1995 a nie 1993
Prawda nisc, to był sierpień 1995! Posypuję głowę popiołem. Starość nie radość. Ta uliczka, w p**** polskich auokarów i wybuch adrenaliny jak ktoś rzucił hasło "śląska siła". Pamiętam pierwsi ruszyli chłopaki z Wisły. Stare, dobre czasy.
Co do śląskości. Gdzie byliście w cudownych latach 90-tych narodzie śląski? Gdybyście nie negowali wsystkiego co polskie, gdybyście nie gloryfikowali tylko swojego niemieckiego pana. moglibyście być coś na wzór Katalonii. Stety dla was, będziecie tylko jak ten książkowy goralenvolk, marny koniec.

ATM1920

Post autor: ATM1920 » 11.11.2015, 19:48

UTYMAN pisze:
ATM1920 pisze:

.

Pod stadionem moze,ale na sektorze gonimy Gornik z dołu sektora do góry.

UTYMAN

Post autor: UTYMAN » 11.11.2015, 21:39

ATM1920 pisze:
UTYMAN pisze:
ATM1920 pisze:

.

Pod stadionem moze,ale na sektorze gonimy Gornik z dołu sektora do góry.

Nie wiem czy z dolu tez ale my atakowali z góry i tam słyszałem ze zabole z nożami.
RUCH 1920 CHORZÓW

'tje#

Post autor: 'tje# » 12.11.2015, 10:21

remikalwi pisze:
Prawda nisc, to był sierpień 1995! Posypuję głowę popiołem. Starość nie radość. Ta uliczka, w p**** polskich auokarów i wybuch adrenaliny jak ktoś rzucił hasło "śląska siła". Pamiętam pierwsi ruszyli chłopaki z Wisły. Stare, dobre czasy.
Co do śląskości. Gdzie byliście w cudownych latach 90-tych narodzie śląski? Gdybyście nie negowali wsystkiego co polskie, gdybyście nie gloryfikowali tylko swojego niemieckiego pana. moglibyście być coś na wzór Katalonii. Stety dla was, będziecie tylko jak ten książkowy goralenvolk, marny koniec.
Boli Cię ten Naród Śląski, oj boli. :)

InteligentnyIdiota

Post autor: InteligentnyIdiota » 13.11.2015, 14:33

'tje# pisze:
remikalwi pisze:
Prawde napisal przeciez.Moze uzasadnij swoja wypowiedz zamiast obracac w zart?

pijany powietrzem

Post autor: pijany powietrzem » 13.11.2015, 17:36

UTYMAN pisze:
ATM1920 pisze:

.

i bardzo dobrze dla polskiego ruchu kibicowskiego, bo wtedy przepaść między "drugą siłą" byłaby zbyt wielka

19SK20

Post autor: 19SK20 » 16.11.2015, 13:20

Banowiec88 pisze:
'tje# pisze:
Jak może go boleć coś co nie istnieje ?

gdyby nie istniało to by o tym nie pisał.Boli i ma boleć.
FREISTATT OBERSCHLESIEN!

Bartekkibic

Post autor: Bartekkibic » 16.11.2015, 13:43

Raczej "Freistaat" Niemcu kiełbasiany!
Jak nie atakujemy my to akatują oni!

walka_o_przetrwanie2

Post autor: walka_o_przetrwanie2 » 16.11.2015, 15:13

Bartekkibic pisze:Raczej "Freistaat" Niemcu kiełbasiany!
Obrazek

19SK20

Post autor: 19SK20 » 16.11.2015, 16:47

Bartekkibic pisze:Raczej "Freistaat" Niemcu kiełbasiany!
No tak mój błąd.Ważne,że zrozumiałeś o co mi chodziło.Pytanie tylko dlaczego od razu się spinasz?
Też mógłbym napisać" polaczku" ale po co? kompleksy i spiny zostawiam takim jak Ty

Bartekkibic

Post autor: Bartekkibic » 16.11.2015, 19:16

Bzdura. Z ciebie taki Niemiec jak ze mnie Eskimos. Nie umiesz nawet płynnie posługiwać się językiem niemieckim i nie chodzi mi tu o ten jeden błąd w wyrazie, a za Odrą bywasz tylko na robotach.
Tacy jak ty mają jeden podstawowy problem. W Polsce chcesz uchodzić za Niemca co można odebrać nie inaczej jak pajacowanie, a w Niemczech zawsze będziesz polaczkiem. Takie życie ludzi z rozdwojoną jaźnią.

WIDZEWSKAduma

Post autor: WIDZEWSKAduma » 16.11.2015, 20:45

Bartekkibic pisze:Bzdura. Z ciebie taki Niemiec jak ze mnie Eskimos. Nie umiesz nawet płynnie posługiwać się językiem niemieckim i nie chodzi mi tu o ten jeden błąd w wyrazie, a za Odrą bywasz tylko na robotach.
Tacy jak ty mają jeden podstawowy problem. W Polsce chcesz uchodzić za Niemca co można odebrać nie inaczej jak pajacowanie, a w Niemczech zawsze będziesz polaczkiem. Takie życie ludzi z rozdwojoną jaźnią.
a teraz powiedź podobnie do swoich ultrasow którzy na flagach mają angielskie hasła
Na temat Ślązaków/niby Niemców myslałem kiedyś za małolata podobnie do ciebie, na szczęscie człowiek uczy się całe życie
poznałem ludzi ze Śląska, tamtejsze zwyczaje, kulturę i chyba musiałbyć zrobić to samo by zrozumieć pewne rzeczy

Bartekkibic

Post autor: Bartekkibic » 16.11.2015, 20:54

Z oczywistej przyczyny nie jesteś tu obiektywny.

Tak czy tak mam ponad 40 lat więc nie patrzę na to jak małolat. Źle mnie zrozumiałeś. Ja bardzo szanuję Ślązaków i bardzo szanuję Niemców. Nie szanuję za to Polaków którzy udają Niemców. I uwierz mi Niemcy też nie szanują takich dziwaków i nie uważają ich za swoich. Tu jest zgrzyt.

WIDZEWSKAduma

Post autor: WIDZEWSKAduma » 16.11.2015, 20:58

Subiektywna ocena, podparta wiedzą/doświadczeniem oznacza że jest to ocena niezgodna z prawdą?
Zrozum że wiekszość nie udaje Niemców, a czuje się po prostu Ślązakami i dla nich język niemiecki to nic złego, jak dla wielu polskich patriotów angielski, a przecież też mamy im co nieco do zarzucenia

'tje#

Post autor: 'tje# » 17.11.2015, 09:09

Bartekkibic pisze:Z oczywistej przyczyny nie jesteś tu obiektywny.

Tak czy tak mam ponad 40 lat więc nie patrzę na to jak małolat. Źle mnie zrozumiałeś. Ja bardzo szanuję Ślązaków i bardzo szanuję Niemców. Nie szanuję za to Polaków którzy udają Niemców. I uwierz mi Niemcy też nie szanują takich dziwaków i nie uważają ich za swoich. Tu jest zgrzyt.
Sami robicie z nas Niemców na siłę, a Freistaat Oberschlesien jest hasłem dość popularnym (żebyś nie zrozumiał, że na porządku dziennym i używanym przez każdego Ślązaka) na Górnym Śląsku i posługują się nim osoby tu mieszkające (swego czasu na forum kibiców Ruchu szło zauważyć).
Kolega z Widzewa podał Ci fajny przykład, jak żeście tacy wielcy Polacy, to po co Wam angielskie hasła na flagach czy innych gadżetach.

Bartekkibic

Post autor: Bartekkibic » 17.11.2015, 10:44

Nie wiem skąd teksty do mnie o angielskich hasłach na flagach? Nie mam z tym nic wspólnego:). Zgadzam się jednak z tym, że angielskie teksty na flagach i innych gadżetach to u nas niestety norma. Język polski jest od dawna zaśmiecany niepotrzebnymi zwrotami z angielskiego. To niezaprzeczalny fakt! To dziwi zwłaszcza dlatego, że nasze środowisko kibicowskie jest od lat mocno narodowe więc powinno promować język polski.

Trzeba jednak mieć na uwadze inny ciężar gatunkowy używania języka niemieckiego w naszym kraju, a zwłaszcza na Śląsku, który to przez wieki był obszarem spornym, gdzie ścierały się dwa żywioły: polski i niemiecki. I teraz kiedy to po wszystkich wojnach i zawirowaniach Śląsk należy do Polski to pojawiają się osoby, które urodziły się w Polsce i nie znają niemieckiego, a idąc z nurtem mody rzucają niemieckie hasła. To jest dziwne. To tak jak hasło Oberschlessien na fladze Ruchu. Przecież przed II wojną to Ruch Wielkie Hajduki był ostoją polskości na Górnym Śląsku! Pro-niemiecki był AKS Chorzów. No ale to już stare dzieje ... .

Pozdrawiam!

remikalwi

Post autor: remikalwi » 17.11.2015, 10:56

Z perspektywy aktywnego w latach 90-tych z całą powagą zapytam ponownie: gdzie byłeś narodzie ślaski w tych w/w niezapomnianych latach? Nie pytam o to dzieci play-station, tylko chłopów z którymi mi dane było spotkać się na szlaku czy w woju 20 lat temu! Był Hanys, trochę inaczej mówił, wpierdzielał to co my albo i nie, czasami miał rodzinę w Rajchu (podobnie jak ja), ale jakieś narody, oberszchlesien, autonomie? Były zgody, były kosy, był równy chłop albo p****, ale żeby ktoś mi jechał od polaczka albo Hanysowi od szwaba? Dzieci, jutro Abdullah będzie gwałcił waszą córkę, może i syna, a wy rozprawki o jakichś narodach z d*** wyciągniętych przez pedałów na stołkach politycznych.

_JG_

Post autor: _JG_ » 17.11.2015, 14:11

remikalwi pisze:Z perspektywy aktywnego w latach 90-tych z całą powagą zapytam ponownie: gdzie byłeś narodzie ślaski w tych w/w niezapomnianych latach? Nie pytam o to dzieci play-station, tylko chłopów z którymi mi dane było spotkać się na szlaku czy w woju 20 lat temu! Był Hanys, trochę inaczej mówił, wpierdzielał to co my albo i nie, czasami miał rodzinę w Rajchu (podobnie jak ja), ale jakieś narody, oberszchlesien, autonomie? Były zgody, były kosy, był równy chłop albo p****, ale żeby ktoś mi jechał od polaczka albo Hanysowi od szwaba? Dzieci, jutro Abdullah będzie gwałcił waszą córkę, może i syna, a wy rozprawki o jakichś narodach z d*** wyciągniętych przez pedałów na stołkach politycznych.

Cały czas bylismy i pokazywalismy naszą odrębność w latach 90 tak więc o czym ty piszesz zawsze dbaliśmy o bycie Ślązakiem.
Wielu tez myśli na Śląsku że są Niemcami i przez to robiły i teraz w mniejszym stopniu robią konflikty i zamęt.
Polacy są stworzeni z wielu regionów i ludzi jak Dziadoszanie, Ślężanie(Ślązacy), Golęszyce, Głubczyce, Chrobaci, Wiślanie, Lędzianie, Bużanie, Wołynianie, Dulebowie, Goplanie, Zeriuani, Wolinianie i Pyrzyczanie,Polanie, Bobrzanie, Trzebowianie, Mazowszanie i Pomorzanie i pewnie cos by sie jeszcze znalazło.
Wyglada to tak Ślązak-Polak-Europejczyk przykładowo tak to jest z naszym regionem i Ślązakami.
GKS Katowice 1911 Tak historia sie zaczeła STARY ŚLĄSKI KLUB .
http://pl.tinypic.com/r/2s5za6q/5

nisc

Post autor: nisc » 17.11.2015, 14:18

_JG_ pisze:
remikalwi pisze:Z perspektywy aktywnego w latach 90-tych z całą powagą zapytam ponownie: gdzie byłeś narodzie ślaski w tych w/w niezapomnianych latach? Nie pytam o to dzieci play-station, tylko chłopów z którymi mi dane było spotkać się na szlaku czy w woju 20 lat temu! Był Hanys, trochę inaczej mówił, wpierdzielał to co my albo i nie, czasami miał rodzinę w Rajchu (podobnie jak ja), ale jakieś narody, oberszchlesien, autonomie? Były zgody, były kosy, był równy chłop albo p****, ale żeby ktoś mi jechał od polaczka albo Hanysowi od szwaba? Dzieci, jutro Abdullah będzie gwałcił waszą córkę, może i syna, a wy rozprawki o jakichś narodach z d*** wyciągniętych przez pedałów na stołkach politycznych.

Cały czas bylismy i pokazywalismy naszą odrębność w latach 90 tak więc o czym ty piszesz zawsze dbaliśmy o bycie Ślązakiem.
Wielu tez myśli na Śląsku że są Niemcami i przez to robiły i teraz w mniejszym stopniu robią konflikty i zamęt.
Polacy są stworzeni z wielu regionów i ludzi jak Dziadoszanie, Ślężanie(Ślązacy), Golęszyce, Głubczyce, Chrobaci, Wiślanie, Lędzianie, Bużanie, Wołynianie, Dulebowie, Goplanie, Zeriuani, Wolinianie i Pyrzyczanie,Polanie, Bobrzanie, Trzebowianie, Mazowszanie i Pomorzanie i pewnie cos by sie jeszcze znalazło.
Wyglada to tak Ślązak-Polak-Europejczyk przykładowo tak to jest z naszym regionem i Ślązakami.
Polacy eksterminowali niektóre z wymienionych przez ciebie narodów, wymieniasz jednym tchem czesci skladowe b. Królestwa Piastów i ich najwiekszych wrogów (Wolinanie, Pyrzyczanie itp.). Fajnie tez ze uwzgledniles masowo mordowanych przez ksiecia Boleslawa Krzywoustego Pomorzan, nie mowiac juz o Mazowszanach,jesli Mieclaw (Maslaw) Ci cos mowi ;-)
TYBET JEST SERBSKI

_JG_

Post autor: _JG_ » 17.11.2015, 14:33

nisc pisze:
_JG_ pisze:

Polacy eksterminowali niektóre z wymienionych przez ciebie narodów, wymieniasz jednym tchem czesci skladowe b. Królestwa Piastów i ich najwiekszych wrogów (Wolinanie, Pyrzyczanie itp.). Fajnie tez ze uwzgledniles masowo mordowanych przez ksiecia Boleslawa Krzywoustego Pomorzan, nie mowiac juz o Mazowszanach,jesli Mieclaw (Maslaw) Ci cos mowi ;-)
Kilku Pomorzan i innych plemiona nie wiadomo ile tego było i inne regiony buntowały sie bo nie chcieli byc pod Władzą Bolesława K. nie byli w innych Panstwach.Bolesław przyłączył regiony i tak powstała Polska i tak jest do dzisiaj.
GKS Katowice 1911 Tak historia sie zaczeła STARY ŚLĄSKI KLUB .
http://pl.tinypic.com/r/2s5za6q/5

Bartekkibic

Post autor: Bartekkibic » 17.11.2015, 15:47

Chcecie analizować sytuację na Śląsku 1000 lat temu? Pogieło was?

19SK20

Post autor: 19SK20 » 17.11.2015, 16:43

Bartekkibic pisze:Bzdura. Z ciebie taki Niemiec jak ze mnie Eskimos. Nie umiesz nawet płynnie posługiwać się językiem niemieckim i nie chodzi mi tu o ten jeden błąd w wyrazie, a za Odrą bywasz tylko na robotach.
Gdzie ja napisałem,że czuję się Niemcem? Ja nie umiem się posługiwać językiem niemieckim? hehe aż tak dobrze mnie znasz? Masz w domu szklaną kulę czy z kart sobie to wywróżyłeś.Ty pewno pisząc w języku polskim nigdy literówki czy błędu nie popełniłeś alfo i omego.Prześledź swoje posty tylko na tym forum i dojdziesz do wniosku,że ty nie potrafisz się językiem polskim dobrze posługiwać.Co do bywania za Odrą bywam bardzo często,ale nie na robotach.Nie pracuję w rajchu.Tłumaczył ci się jednak nie będę kompleksiarzu

'tje#

Post autor: 'tje# » 18.11.2015, 09:04

Bartekkibic pisze: Trzeba jednak mieć na uwadze inny ciężar gatunkowy używania języka niemieckiego w naszym kraju, a zwłaszcza na Śląsku, który to przez wieki był obszarem spornym, gdzie ścierały się dwa żywioły: polski i niemiecki. I teraz kiedy to po wszystkich wojnach i zawirowaniach Śląsk należy do Polski to pojawiają się osoby, które urodziły się w Polsce i nie znają niemieckiego, a idąc z nurtem mody rzucają niemieckie hasła. To jest dziwne. To tak jak hasło Oberschlessien na fladze Ruchu. Przecież przed II wojną to Ruch Wielkie Hajduki był ostoją polskości na Górnym Śląsku! Pro-niemiecki był AKS Chorzów. No ale to już stare dzieje ... .

Pozdrawiam!
Kolego... my wiemy, że to AKS był pro niemiecki, a założyciele naszego klubu mieli polskie zaloty, nie nasza to wina. :)
Jak to się mówi - zmiana pokoleń. Nie ma u nas żadnej mody na niemieckość, a śląskość to co innego. Tak samo można wspomnieć o modę na "śmieszny patriotyzm" (oczywiście nie mówię tu o tych, którzy od zawsze dbają o polskie narodowe święta, pamięć o Żołnierzach Wyklętych etc.). Niemieckie hasła na Ruchu były od dawna i jakoś się zachowały. "Hasło" Oberschlesien oznacza Górny Śląsk po niemiecku - taką mamy flagę i nikomu nic do tego. WISŁA SHARKS czy inne AVE SILESIA / YOUNG FREAKS też mają flagi w innych językach i nikt o to nie płacze. :)

PS. Nie jestem Niemcem i nie posługuję sie j. niemieckim.
Niech zgadnę - Banti? ;]

nowonarodzony

Post autor: nowonarodzony » 22.11.2015, 21:00

remikalwi pisze:Z perspektywy aktywnego w latach 90-tych z całą powagą zapytam ponownie: gdzie byłeś narodzie ślaski w tych w/w niezapomnianych latach? Nie pytam o to dzieci play-station, tylko chłopów z którymi mi dane było spotkać się na szlaku czy w woju 20 lat temu! Był Hanys, trochę inaczej mówił, wpierdzielał to co my albo i nie, czasami miał rodzinę w Rajchu (podobnie jak ja), ale jakieś narody, oberszchlesien, autonomie? Były zgody, były kosy, był równy chłop albo p****, ale żeby ktoś mi jechał od polaczka albo Hanysowi od szwaba?
w latach 90 niektóre śląskie kluby (Ruch, GKS) wieszały niemieckie flagi, więc juz wtedy widac było pewna odrębność, nie wiem czy niewiedza kazała ci wyskoczyć z latami 90 ale ewidentnie nie wyszło

Oberschlesien14

Post autor: Oberschlesien14 » 23.11.2015, 10:05

Na starych zdjęciach to Ruch nie miał jakoś dużo tych niemieckich flag. Tam chyba głównie panowała moda na angielskie i barwy polski co z resztą widać na starych szalach i zdjęciach,ale mogę się mylić.

Foxx

Post autor: Foxx » 23.11.2015, 10:45

Ruch flagę RFN po raz pierwszy wywiesił na Superpucharze '89 w Zamościu (Ruch - Legia). Pierwsza połowa lat '90 - było tego dużo (myślę, że średnio ok. trzech małych flag w sektorze). Górnik i GKS dołączyli trochę później. Jakoś w '91 - na GKS-ie na którymś z pucharowych meczów pojawiła się flaga w ich barwach z napisem "FC Kattowitz" i później trochę powisiała. Ewidentnie nie chodziło o FC Kattowitz z 1905 roku ;)

Z perspektywy Warszawy nie odbieraliśmy tego w sposób taki, jak o śląskiej odrębności mówi się dzisiaj, tylko po prostu jako sympatie proniemieckie części osób decyzyjnych w niektórych ekipach aglomeracji. Zwłaszcza, że wtedy "wybuchł" ruch skinheads i o ile mimo używania swastyk itp. ekipy z reszty kraju nawiązywały raczej do brytolskiej wersji/stylu NS, na Górnym Śląsku widoczna część zdecydowała się na odniesienia bez wyspiarskiego pośrednictwa ;)
A co tam w komentarzach na Onecie?

Bartekkibic

Post autor: Bartekkibic » 23.11.2015, 12:40

Potwierdzam - flagi czarno-czerwono-żółte były widoczne na Ruchu, GKS i Górniku początkiem lat 90-tych.

S.G.

Post autor: S.G. » 23.11.2015, 13:46

Flagi niemieckie na Górniku wisiały w latach 80 i na początku 90 od około 94 roku flagi te i inne na dobre skończyły swój żywot.
Druga sprawa mecz Górnika z Realem na śląskim. Ktoś wspomniał wyżej że Górnik nic nie zrobił kiedy pojawił się Ruch, to dlaczego zniknęli przed końcem pierwszej połowy i drugą widzieli już w domu :).
NAJLEPSZE LATA DZIEWIĘĆDZIESIĄTE!

Wyznawca Wisełki

Post autor: Wyznawca Wisełki » 23.11.2015, 17:24

Na Śląsku zawsze były takie pojebane klimaty w tych sprawach, pamietam jak pierwszy raz widziałem te flagi w Chorzowie, sezon później (lub dwa, ręki uciąć sobie nie dam) flagi te wisiały też na GieKSie, na Górniku osobiście nie pamietam. Co ciekawe z flagami typu Oberchlesien i Naród Śląski było podobnie, najpierw Ruch, później GieKSa, niby tak się nie lubią a jedni drugim wyznaczają wzroce.
Ale te niemieckie flagi to jest jeszcze c***, może mi ktoś to wytłumaczyć?:

Obrazek
Obrazek

Foxx

Post autor: Foxx » 23.11.2015, 18:07

Chodzi o zszytą z czterech mniejszych płócien zgodową flagę Górnika, Arki i Zagłębia Lubin? No nie mów, że widzisz tam Ukrainę, Irlandię i –€“€“ na dole –€“€“ Federację Rosyjską ;)
A co tam w komentarzach na Onecie?

HC

Post autor: HC » 23.11.2015, 18:59

tak mi się dzisiaj przypomniało:
Flaga Futbolowi Patrioci znalazła się w końcu?
HUTNIK&MAZOVIA

ODPOWIEDZ