2.05.2015 Kibic z Knurowa zamordowany przez policję
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Re: 2.05.2015 Kibic z Knurowa zamordowany przez policję
Jesli potrzeba ubrania,jedzenie jakies dla rodziny tego chłopaka prosze o kontakt kogos komu można wyslac paczke.Rowniez prosze jak cos o dokladny rozmiar dla dzieciaka.
Good Night Left Side
-
-
https://www.facebook.com/policjanciknurow
juz 5k idiotow sie uzbieralo
napinaczy z komentarzami debilnymi przybywa z minuty na minute
trzeba wylapywac skurwieli i pisac z lewych kont do ich znajomych jakies bekowe tresci typu ze debil kase wisi i nie raczy oddawac w przeciwienstwie do swietowania smierci kibica
jak jeden debil z drugim w robocie bedzie musial sie tlumaczyc przed innymi debilami ze to nieprawda to mu sie odechce napinania w internecie
juz 5k idiotow sie uzbieralo
napinaczy z komentarzami debilnymi przybywa z minuty na minute
trzeba wylapywac skurwieli i pisac z lewych kont do ich znajomych jakies bekowe tresci typu ze debil kase wisi i nie raczy oddawac w przeciwienstwie do swietowania smierci kibica
jak jeden debil z drugim w robocie bedzie musial sie tlumaczyc przed innymi debilami ze to nieprawda to mu sie odechce napinania w internecie
-
Acha, jutro komunikat w sprawie pogrzebu.
" nieoficjalnie" czwartek
" nieoficjalnie" czwartek
-
Ruch Radzionków

Z tego co sie dowiedziałem to chłopak od nas jest w posiadaniu jakiś zdjęć z naszego sektora które mogą się przydać w ujebaniu psów więc pewnie lada moment zostaną przesłane do odpowiednich osób z Torcidy

Z tego co sie dowiedziałem to chłopak od nas jest w posiadaniu jakiś zdjęć z naszego sektora które mogą się przydać w ujebaniu psów więc pewnie lada moment zostaną przesłane do odpowiednich osób z Torcidy
-
Mały reportaż o Dawidzie + jego zdjęcia
Łezka w oku się kręci...
https://www.facebook.com/pierydolefisku ... =2&theater
Łezka w oku się kręci...
-
22:41 - Jeden z kibiców został postrzelony z broni gładkolufowej. Na miejscu karetka pogotowia.
Sytuacja ogólnie jest spokojna.
Sytuacja ogólnie jest spokojna.
-
Na stronie Ruchu R. pojawiła się galeria zdjęć, a w tym są również zdjęcia z perspektywy sektora gości. ([link]).
Jednak jest tam chyba najważniejsze jedno zdjęcie, które może sporo obrazować:

Na zdjęciu widać najbliżej sektora gości kibica tuż przed oddaniem strzałów.
- Dobrze widać jaka odległość dzieli go od policjantów.
- Warto popatrzeć jak mierzą policjanci swoje strzelby (na pewno nie są wymierzone w nogi).
- Tuż za linią końcową widać fotografa, który równie dobrze w tym momencie mógł oberwać.
- Nie jestem ekspertem od balistyki i nie wiem jaką odległość pokonują kule wystrzelone z tej broni, jednak teoretycznie zagrożeni są wszyscy po drugiej stronie boiska gdzie widać dość duże skupisko ludzi.
- Dodatkowo na zdjęciu widać, że niektórzy już zaczęli się wycofywać, więc nawet jeśli najbliżej stojący kibic zbliżył się na niebezpieczną odległość to w pojedynkę nie stanowił takiego zagrożenia aby do niego strzelać.
Jednak jest tam chyba najważniejsze jedno zdjęcie, które może sporo obrazować:

Na zdjęciu widać najbliżej sektora gości kibica tuż przed oddaniem strzałów.
- Dobrze widać jaka odległość dzieli go od policjantów.
- Warto popatrzeć jak mierzą policjanci swoje strzelby (na pewno nie są wymierzone w nogi).
- Tuż za linią końcową widać fotografa, który równie dobrze w tym momencie mógł oberwać.
- Nie jestem ekspertem od balistyki i nie wiem jaką odległość pokonują kule wystrzelone z tej broni, jednak teoretycznie zagrożeni są wszyscy po drugiej stronie boiska gdzie widać dość duże skupisko ludzi.
- Dodatkowo na zdjęciu widać, że niektórzy już zaczęli się wycofywać, więc nawet jeśli najbliżej stojący kibic zbliżył się na niebezpieczną odległość to w pojedynkę nie stanowił takiego zagrożenia aby do niego strzelać.
-
23:21 - Postrzelony kibic prawdopodobnie dostał w okolice biodra.
-
Co do zdjęcia to otwórzcie je w nowej karcie abyście mogli je zobaczyć w pełnym wymiarze, na forum jest ono ucięte i nie widać tego co ma ono pokazać.

-
Widać opatrunek na szyi, to samo można zobaczyć na filmikach gdzie w kilka sekund jest zalany krwią, więc jakim prawem sekcja wykazuje że został postrzelony w ramię tracąc przy tym 1,5 litra krwi???
-
Te zdjęcie jest dobrym dowodem, że policja działała nie prawidłowo blisko sektora gości był właśnie tylko jeden ten kibic reszta trochę dalej po za tym widać też, że policjant który strzelał miał wymierzoną lufę w głowę, a nie w nogi (co nie potwierdza różnym teoriom, że kibic mógł się schylić, albo takie pierdolenie) po prostu pies nie był wyszkolony na pewno sytuacja by się uspokoiła gdyby w zwartym szyku policja ruszyła szturmem niż strzelanie na oślep.
-
Film stworzony przez Zbigniewa Stonogę o naszym zmarłym Bracie
Film stworzony przez Zbigniewa Stonogę o naszym zmarłym Bracie
-
Nie martw się sekcja wykazała prawdziwą przyczynę śmierci i miejsce postrzału ale wynik jej nie ujrzy światła dziennego więc lepiej poscic scieme w mediach ze dostał w ramie (lepiej brzmi niz w szyje prawda?). I tak najlepsze co wczoraj uslyszalem w mediach chyba w rmfie ze najprawdopodobniej przyczyna smierci to krwotok wewnetrzny i byc moze zewnetrzny (a przez 10sekund na filmiku Dawid ma czerwona bluze, krwotok wewnetrzny w c***).. myslalem ze rozjebie radio. Jeśli ta kula rozerwala tetnice szyjna a po filmie na to wychodzi to przez 14 minut podobno tyle trwal dojazd karetki to krwi sie o wiele wiecej wylalo niz 1,5l.gimbazanet pisze:Widać opatrunek na szyi, to samo można zobaczyć na filmikach gdzie w kilka sekund jest zalany krwią, więc jakim prawem sekcja wykazuje że został postrzelony w ramię tracąc przy tym 1,5 litra krwi???
-
Musiałem założyć konto tutaj, czego się nigdy nie spodziewałem... jakoś zawsze w świecie kibicowskim byłem na bieżąco i śledziłem uważnie tematy, oraz angażowałem się w sprawy swojego klubu, bez większego rozgłosu, bez napinek, bez echa... ale ku*** nie wytrzymałem dnia dzisiejszego.
Jak można komuś życzyć śmierci? Trzeba być ostatnią kurwą, by coś takiego mówić, nawet największemu wrogowi nie życzy się czegoś takiego. Jest pełno zdjęć w internecie, gdzie widać ewidentną winę wąsów... Każdy z nas kto wbiega na murawę, liczy się z konsekwencjami- zakaz stadionowy, grzywna, w******* na komendzie... ale czy wbiegnięcie na stadion kosztuję życie? Czy Policja jest naprawdę tak niedorozwinięta, że nie potrafi obezwładnić 1 kibica (na zdjęciu w promieniu 20 m. nie ma nikogo poza nim)? To już kolejny przypadek gdzie policja pokazuję swoją nieudolność! Nie tak dawno zabito w sądzie w Kutnie skazanego (postrzelono) ponieważ dwóch policjantów nie potrafiło obezwładnić skutego kajdankami skazańca! Czy to jest ku*** normalne? Oczywiście że nie... Bo do policji trafiają osoby które były całe życie poniżane, jebane na dzielnicach, wyśmiewane w szkole, nie potrafiły kopnąć prosto piłki na boisku, a ucieczka z lekcji czy bójka na korytarzu to było jak przestępstwo.... znam przypadek, gdzie brat mojej sąsiadki jak dostał wezwanie na pobór do wojska to chciał się wieszać, płakał, uciekał z domu... a dwa lata później wielki bohater po szkółce policyjnej w szczytnie... Który niczego się nie boi i nic mu nie jest straszne jak tylko dostanie pistolet, pałkę i hełm... Tu problemem jest policja, która jest nie wyszkolona... To się ku*** w głowie nie mieści jak nas traktują... A pizdusie internetowi tylko poklaskują na onecie, wp, tvn24 bo podburzają społeczeństwo... Ale na całe szczęście tylko i wyłącznie w internecie sobie piszą bo w 4 oczy nikt i nic takiego by nie powiedział, bo bałby się, że dostanie liścia i zęby wypadną... takie niestety jest 80% społeczeństwa.... napinać się ku*** w jedną lub drugą stronę, a w cztery oczy jest milczenie...
Jak można komuś życzyć śmierci? Trzeba być ostatnią kurwą, by coś takiego mówić, nawet największemu wrogowi nie życzy się czegoś takiego. Jest pełno zdjęć w internecie, gdzie widać ewidentną winę wąsów... Każdy z nas kto wbiega na murawę, liczy się z konsekwencjami- zakaz stadionowy, grzywna, w******* na komendzie... ale czy wbiegnięcie na stadion kosztuję życie? Czy Policja jest naprawdę tak niedorozwinięta, że nie potrafi obezwładnić 1 kibica (na zdjęciu w promieniu 20 m. nie ma nikogo poza nim)? To już kolejny przypadek gdzie policja pokazuję swoją nieudolność! Nie tak dawno zabito w sądzie w Kutnie skazanego (postrzelono) ponieważ dwóch policjantów nie potrafiło obezwładnić skutego kajdankami skazańca! Czy to jest ku*** normalne? Oczywiście że nie... Bo do policji trafiają osoby które były całe życie poniżane, jebane na dzielnicach, wyśmiewane w szkole, nie potrafiły kopnąć prosto piłki na boisku, a ucieczka z lekcji czy bójka na korytarzu to było jak przestępstwo.... znam przypadek, gdzie brat mojej sąsiadki jak dostał wezwanie na pobór do wojska to chciał się wieszać, płakał, uciekał z domu... a dwa lata później wielki bohater po szkółce policyjnej w szczytnie... Który niczego się nie boi i nic mu nie jest straszne jak tylko dostanie pistolet, pałkę i hełm... Tu problemem jest policja, która jest nie wyszkolona... To się ku*** w głowie nie mieści jak nas traktują... A pizdusie internetowi tylko poklaskują na onecie, wp, tvn24 bo podburzają społeczeństwo... Ale na całe szczęście tylko i wyłącznie w internecie sobie piszą bo w 4 oczy nikt i nic takiego by nie powiedział, bo bałby się, że dostanie liścia i zęby wypadną... takie niestety jest 80% społeczeństwa.... napinać się ku*** w jedną lub drugą stronę, a w cztery oczy jest milczenie...
-
Wczoraj prominentny poseł PO, dał jasno do zrozumienia, że państwo ma monopol na przemoc i ta śmierć jest ostrzeżeniem dla reszty kiboli w tym kraju.nzo90 pisze: Czy Policja jest naprawdę tak niedorozwinięta, że nie potrafi obezwładnić 1 kibica (na zdjęciu w promieniu 20 m. nie ma nikogo poza nim)?
-
Przecież to zdjęcie przedstawia egzekucję..
NIECH WAS PIEKŁO POCHŁONIE!!!!!!
NIECH WAS PIEKŁO POCHŁONIE!!!!!!
Z przedmieść sto(L)icy..Legii fanatycy PIASECZNO 100% LEGIA
-
Kur*a tego pseudoeksperta z polsat news nie da sie sluchac. Bandyta wpadnie Ci do domu z pistoletem, Ty go zabijesz w obronie wlasnej rodziny,idziesz siedziec na 25 lat za przekroczenie obrony koniecznej. Tutaj chlopak zostaje usmiercony przez policjanta,chociaz nie mial zadnej broni w reku, ani nawet nie biegl w kierunku policjantow, i jest wszystko w porzadku
-
Mam nadzieje ze koledzy tego chlopaka stana na wysokoscu zadania I wynajmia jakas odpowiednia ekipe adwokacka ktora zajmie sie najaktywniejszymi uczestnikami wysmiewania smierci tego chlopaka...Szczegolnie gownazeria na pejsbuku jest bardzo aktywna .....Nerwy mnie biora strasznie jak taki jeden pajac z drugim robi sobie z tego beke....Zycze tym skurwysynom wszystkiego najgorszego!
-
a ta internetowa akcja z karteczkami i napisem "wszystkich nas nie zabijecie" co ma na celu? robi się zjebana moda, że każde wydarzenie trzeba "uczcić" na facebooku. Pierdolnijcie sobie jeszcze ze 2 "selfi" w kominie i na pewno kogoś tym zainteresujecie. Zamiast robić z siebie pajaca z karteczką niech każdy wyśle nawet te 5zł na rodzinę ŚP. Dawida i pomoże, bo tymi karteczkami zniżacie się do poziomu gimbusów i tylko wkurwiacie oko. Mam 20lat, ale to co się odpierdala teraz w tych czasach to jakaś masakra. Zróbcie coś dobrego i pożytecznego - niekoniecznie ma to związek z tymi śmiesznymi kartkami.
-
Szkoda dzieciaka oby miał odpowiednią opieke
-
-
Uwaga!
Pogrzeb Ś.P Dawida Dziedzica odbędzie się w czwartek o godzinie 9:00 na cmentarzu przy ulicy Rakoniewskiego w Knurowie!
Zbiórka Kibiców o 8:00 pod stadionem w Zabrzu!!! Jedziemy wszyscy razem!
Pogrzeb Ś.P Dawida Dziedzica odbędzie się w czwartek o godzinie 9:00 na cmentarzu przy ulicy Rakoniewskiego w Knurowie!
Zbiórka Kibiców o 8:00 pod stadionem w Zabrzu!!! Jedziemy wszyscy razem!
-
Zdjęcie wyżej powini pokazać kurwą co zabiły. Smutny obraz dla nas wszystkich
-
CHUJOWY TEN APEL DO ZAGRANICZNYCH EKIP....
KTO TO PISMO NAPISAL ? REDAKTOREK TEJ STRONKI CZY JAKAS OFICJALNA EKIPA ?
ZENUJACE PROSIC SIE O TRANSPARENTY...
ECHO I TAK ODBILO SIE W EUROPIE WIEC KTO CHCIAL TEN WYWIESIL/WYWIESI.
MOZNA BYLOBY ZOBACZYC PRZY OKAZJI KTO SPONTANICZNIE WYWIESI TRANSPARENT Z SZACUNKU DO KIIBCA(NASZEJ SCENY - A TAKIE PROSZENIE SIE JEST ZENUJACE.
MOZNA BYLOBY ZOBACZYC PRZY OKAZJI KTO SPONTANICZNIE WYWIESI TRANSPARENT Z SZACUNKU DO KIIBCA(NASZEJ SCENY - A TAKIE PROSZENIE SIE JEST ZENUJACE.
-
Prawdopodobnie chodzilo o wiekszosc klikniec na nowa strone STADIONOWI OPRAWCY ,jestem podobnego zdania ,proszenie sie itp albo wrzucanie na sile transparentow nie trzeba nic wrzucac zeby wiedziec ze kazdy fanatyk ich wspiera ,zdjeciami nic sie nie zrobi :)sok pisze:CHUJOWY TEN APEL DO ZAGRANICZNYCH EKIP....
-
Mamy analogię do Słupska '98. Łącza oraz spotkania dot. pogrzebu jakie mają miejsce- w normalnej rzeczywistości nie do pomyślenia.
Szkoda że w takich okolicznościach ale będzie Nas w czwartek sporo!
Szkoda że w takich okolicznościach ale będzie Nas w czwartek sporo!
-
Co za pedały prowadzą w ogóle tą stronę ?
-
W tym wszystkim najbardziej wkurwiajacy jest ten jajogłowy rzecznik komendanta.... ku*** kłamie i manipuluje w mediach.
1. W prokuraturze toczy się postępowanie mające na celu wyjaśnienie czy pies mógł strzelać czy nie a ten pierdoli i ogłasza wszystkim lemingom ze POLICJANT mógł użyć broni - to po co trwa te postępowanie
2. Jajogłowy pierdoli, ze policjanci udzieli jako pierwsi pierwszej pomocy - czy podanie wacika to jest udzielenie pomocy ? wydaje mi się, że nie .... ale lemingi znów łykają to...
3. kolejna sprawa to użyli broni bo... kibice rzucali niebezpiczenymy przedmiotami w policje.. jak coś poleciało to już PO ZABÓJSTWIE a nie przed
4. Policjanci oddali w niebo strzały ostrzegawcze.... no ku*** widać na filmach ze nie ma ani jednego strzału....
Niech ta ku*** jajogłowa to sprostuje bo manipuluje opinią innych, czy idzie w takiej sprawie wszcząć postępowanie przeciwko temu psu ?
1. W prokuraturze toczy się postępowanie mające na celu wyjaśnienie czy pies mógł strzelać czy nie a ten pierdoli i ogłasza wszystkim lemingom ze POLICJANT mógł użyć broni - to po co trwa te postępowanie
2. Jajogłowy pierdoli, ze policjanci udzieli jako pierwsi pierwszej pomocy - czy podanie wacika to jest udzielenie pomocy ? wydaje mi się, że nie .... ale lemingi znów łykają to...
3. kolejna sprawa to użyli broni bo... kibice rzucali niebezpiczenymy przedmiotami w policje.. jak coś poleciało to już PO ZABÓJSTWIE a nie przed
4. Policjanci oddali w niebo strzały ostrzegawcze.... no ku*** widać na filmach ze nie ma ani jednego strzału....
Niech ta ku*** jajogłowa to sprostuje bo manipuluje opinią innych, czy idzie w takiej sprawie wszcząć postępowanie przeciwko temu psu ?
-
założyciele to frendzle ze Stali Gorzów a współtwórcy nie mam pojęcia. Najlepsze jest to, że niektóre małe ekipki robią transy tylko po to by podesłać im na strone i sie podlansować...
-
Dokladnie. Po za tym niech mi ktos powie co ma na celu proszenie sie o transparenty na stadionach !?
Wole zeby 10 ekip w calej europie wywiesilo spontanicznie transparenty z szacunku, niz 200 bo jakis lamus o to poprosil w internecie..no ja p*******..na prawde mnie to zazenowalo.
I w swiat pojdzie opinia ze Polacy sie prosza o transparenty....takie pierdolone niesprawdzone rury tylko psuja nam wizerunek !!!!!
Duma by mi nie pozwolila prosic sie o cokolwiek, tak w ogole to nie ma zadnej satysfakcji z zobaczenia transparentow na prosbe jakiegos pajaca, jak napisalem wyzej.Wole zobaczyc malo ale szczerych trans. niz setki na prosbe jakiegos balwana.
Wole zeby 10 ekip w calej europie wywiesilo spontanicznie transparenty z szacunku, niz 200 bo jakis lamus o to poprosil w internecie..no ja p*******..na prawde mnie to zazenowalo.
I w swiat pojdzie opinia ze Polacy sie prosza o transparenty....takie pierdolone niesprawdzone rury tylko psuja nam wizerunek !!!!!
Duma by mi nie pozwolila prosic sie o cokolwiek, tak w ogole to nie ma zadnej satysfakcji z zobaczenia transparentow na prosbe jakiegos pajaca, jak napisalem wyzej.Wole zobaczyc malo ale szczerych trans. niz setki na prosbe jakiegos balwana.
-
nie da sie edytowac : [link]
juz szwaby to podlapaly i pisza ze Polacy prosza o transparenty...nosz ku*** !!!!!!!!
dajcie mi tego pedala z Gorzowa to mu chetnie przemowie do rozumu.
Nie zidziwlbym sie jakby sie okazal jakas rura ktora nie ma nic wspolnego z kibicowaniem a tylko zalozyl strone bo wyczul hajs..
pierdolone scierwo niszczace nasz wizerunek !!!!!!!
juz szwaby to podlapaly i pisza ze Polacy prosza o transparenty...nosz ku*** !!!!!!!!
dajcie mi tego pedala z Gorzowa to mu chetnie przemowie do rozumu.
Nie zidziwlbym sie jakby sie okazal jakas rura ktora nie ma nic wspolnego z kibicowaniem a tylko zalozyl strone bo wyczul hajs..
pierdolone scierwo niszczace nasz wizerunek !!!!!!!
-
Co do komentarzy społeczeństwa na różnych forach na temat tego wydarzenia to przypominam sprawę żołnierzy z Afganistanu którzy przypadkowo ostrzelali wioskę z moździerzy a potem ich za to aresztowano.W tym czasie na forach nazywano ich mordercami i bandytami ale tępi komentatorzy nie wzieli pod uwagę że to dowódcy byli odpowiedzialni za to ostrzelanie a nie ci szeregowi żołnierze którzy tylko wykonali rozkaz! Ale kumple tych żołnierzy oraz rodzina swoimi sposobami wyłapała co bardziej "odważnych" internetowych szczekaczy którzy mieli zakładane sprawy w sądzie.
-
Z tego co widziałem to te pajace pisały o transach w kilku językach, stąd się wzięły te wszystkie zagraniczne transy. Z tego co pamiętam sami od siebie przygotowali coś kibice Schalke.
Teraz mają jakąś nową akcję z karteczkami "wszystkich nas nie zabijecie" bo coraz więcej tego się wala po necie
Teraz mają jakąś nową akcję z karteczkami "wszystkich nas nie zabijecie" bo coraz więcej tego się wala po necie
-
To jest żenujące, na pejsbuku, te różne niby-kibicowskie portale wklejają foty typów lub typa z karteczką w ręce, i co to ku*** da nabazgrają flamastrem po kartce, i przygrywają chuliganów. Az tym proszeniem się o transparenty to niezła wpadka, i buractwo. W świat poszło że środowisko Polskie żebra o transparenty, bez jaj ku***.
j**** POlicje !
-
No własnie o tych karteczkach pisałem wcześniej Kto to zapoczątkował?
Kolejny hit to czwartkowe wydarzenie na fb i klikanie wezmę udział ...
Kolejny hit to czwartkowe wydarzenie na fb i klikanie wezmę udział ...
-
Nawigator pisze:No własnie o tych karteczkach pisałem wcześniej Kto to zapoczątkował?
Jako pierwsi widoczni na internecie byli goście z ŁKSu. Teraz czasu się nie cofnie. Najważniejsze jest to by każdy wiedział gdzie jego miejsce, niezależnie od tego co się stało.
Wie ktoś jak najbardziej "OBIEKTYWNY", jak wygląda sytuacja w Knurowie?
-
sok pisze:CHUJOWY TEN APEL DO ZAGRANICZNYCH EKIP....
Odpowiedz "SO"
Krótka piłka...
To co robimy dla Dawida uważamy za nasz obowiązek, wszyscy jesteśmy kibicami, a mając tak silne medium w rękach możemy naprawdę wiele zdziałać. Wiele osób zarzuca nam, że żerujemy na czyimś nieszczęściu, reklamując w ten sposób swój serwis... Normalnie ręce opadają jak czyta się te wypociny.
Jako największy serwis kibicowski w Polsce czujemy się zobowiązani do reagowania, a szczególnie w takim przypadku. Apel został wystosowany przez nas w porozumieniu z kibicami Górnika, którzy koordynują całą akcję. Dzięki nam informacja o śmierci obiegła cały świat, największe serwisy światowe i krajowe o tematyce kibicowskiej zamieściły u siebie apel opisujący sytuację w Polsce. Efekty zobaczycie w weekend.
Pamiętajcie, że rodzinie Dawida potrzebna jest pomoc!
Wpłat można dokonywać tutaj: http://www.stadionowioprawcy.net/…/2039 ... acac_pieni…
Pogrzeb odbędzie się w czwartek o godzinie 9:00 na cmentarzu przy ulicy Rakoniewskiego w Knurowie.
Z powodu ogromnej ilości wiadomości (tylko 700 dzisiaj) wyłączyliśmy tą opcję - prosimy o kontakt pod emailem [email protected]
-
Wybieram się na pogrzeb.
Planuję wyjechać z Krakowa, pociągiem.
Na jakiej stacji wysiąść?
Planuję wyjechać z Krakowa, pociągiem.
Na jakiej stacji wysiąść?
niezalezny obserwator polskiej sceny kibicowskiej
-
Dobra, spadaj z nimi. Gdyby chcieli rozpowszechniać informacje to udostępnialiby żródło a nie tworzyli newsy o tej samej treści na swoich stronach.