Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

Psiak

Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

Post autor: Psiak »

Sagat14 pisze:nikt nie zył w czasach PRLu albo sie nie zna a tylko Wy i wzystko co tu mowicie i wszystkie ''fakty'' z historiawisly.pl to najczystrsza prawda, tak wlasnie wygląda dyskusja w tym temacie z Waszej strony.
Bardzo mi przykro, ze nie masz żadnych obiektywnych źródeł informacji.
moim zdaniem jest manipulacja, i mozes pozostawisz to żeby kazdy miał swoje zdanie na temat Waszej historii,stety niestety nie macie Wiślacy wyłączności na prawde.
Ty piszesz o historii, czy o czasach PRLu, o sytuacji społeczno-kibicowskiej w tych czasach, których byłeś świadkiem?
W ogóle wiesz o czym piszesz, czy masz jakiś kłopot ze zrozumieniem siebie?
Moja odpowiedź dotyczyła tego drugiego a więc sytuacji społeczno-kibicowskiej, ze tak to nazwę.
Z jednej strony laliśmy się z milicją z drugiej kibicowaliśmy Wiśle. Nie łączyliśmy polityki ze sportem.
mowiłem o zorganizowanych grupach kibicowskich a nie o krzyczących januszach, jest chyba różnica miedzy raczkującym ruchem kibicowskim z konca lat 70-tych a tym przedwojennym
W takim razie pisz jaśniej, bo z poniższego cytatu mozna wnioskować, ze chodzi ci również o doping:
najwyższa klasa rozgrywek, to i samo z siebie sie doping pojawił zorganizowane grupy kibiców
teraz ja ci moge zarzucić nie znajomość czasów PRLu jesli przytaszasz pijackie zgody zawarte przez waszych meneli w latach 80-90tych gdzie ludzie nie mieli dostepu do mediów tak jak dzisiaj i sami nie mogli ocenić jak dany klub w rzeczywistości funkcjonuje to sie tylko chłopie ośmieszasz, to że mieliscie zgody z połową Polski obrazuje tylko pewien schemat dzialający w tamtych latach, kazdy klub moze sie pochwalić takimi liczbami, jedni byli Waszymi przyjaciołmi w sobote a w nastepną niedziele jechali Wam do zomowców, ot takie czasy i tyle.
K.rwa, aż mi się nie chce wierzyć, że doświadczony facet, jak się wydaje, może napisać taką bzdurę.
Z Wisłą zgodę miała cała prawie Liga, kilkadziesiąt klubów! i to ekip kibicowskich z pierwszej ligowej półki, w wielu przypadkach zgody przynajmniej kilkuletnie, w tym kilkuletnia zgoda z Cracovią!!!, tą, cierpiącą od ubeków/milicjantów/zomowców/komuny, tą samą Cracovią, która tak nienawidziła ubeków i innych tego typu gadów! A ty tu sobie napiszesz, że to pijackie zgody na dzień/tydzień.
Uwaga!!! Przez kilka lat kibice różnych klubów nie mieli dostępu do mediów!!!
A tu informacja co do menelskiej zgody pomiędzy Lechią i Wisłą:
Geografia upodobań ma również pewien solidarnościowy posmak. Regułą jest niechęć do klubów milicyjnych i wojskowych /z dwoma wszakże wyjątkami/. I tak nie lubi się ekip milicyjnych, czyli wszelkich Gwardii, wojskowych, czyli Legii W-wa /i to bardzo/ oraz Zawiszy Bydgoszcz. Tradycją jest brak zaufania do dużyn bogatych zespołów górnośląskich /Hanysy!/, z wyjątkiem Ruchu Chorzów, pogardza się drętwymi Poznaniakami - Lechem /"Lech - zdechł - Kolejorz"/ i Olimpią /MSW/. W stosunku do ŁKS-u pokutuje jeszcze upiór antysemityzmu /"ŁKS - Jude, Jude, Jude"/. Szczecińską Pogoń dyskwalifikuje podejrzany flirt z Legią i Lechem, zaś chyba jeszcze z czasów prekambru pozostał sąsiedzki antagonizm z Bałtykiem i Arką. Natomiast istna miłość panuje pomiędzy Lechią a Śląskiem Wrocław - podobne charaktery obu tych mocnych w oporze miast przebiły fakt, że Śląsk jest klubem pionu wojskowego. Wielka sympatia łączy również lechistów z chłopcami z ulic Nowej Huty - młynem gwardyjskiej /!/ Wisły. Trójkąt najsilniejszych ośrodków "S" - Wrocławia, Gdańska i Nowej Huty pokrywa się z więzami przyjaźni piłkarskiej kibiców ich klubów.[...]
Całość tu: http://historiawisly.pl/wiki/index.php? ... iej_Lechii

Przypomniałem sobie, że mieliśmy jeszcze menelskie zgody z Odrą Opole i Zagłębiem Wałbrzych.
Mam nadzieje, ze chłopaki z tych ekip się nie obrażą.

Każdy klub moze pochwalić się takimi liczbami?
Wymień, chociaż trzy!!!

Jedyne przyśpiewkę, którą zanm z tamtego okresu, to "GTS, GTS to Wisełka ku.wa jest!" zreszta śpiewana przez Legię i cracovię po dziś dzień.

Pytam cie po raz kolejny! Kto jechał nam od zomowców przez cały czas lub w jakimś okresie tamtego czasu!!!!?????
ja nie wklejałem tu żadnych zdjęc, bo zdaje sobie sprawe że na stronach Cracovii tez nie wszystko jest prawdziwe na Wasz temat, chłopie pokory troche, co do spiewania odpiwiedziałem wyżej.
Nikt cię zdjecia nie prosi i nic nie odpowiedziałeś.
Proszę cię o to żebyś napisał jakie kluby śpiewały!!!
Nie rozumiesz słowa pisanego???
iparts.pl
Sagat14

Post autor: Sagat14 »

Bardzo mi przykro, ze nie masz żadnych obiektywnych źródeł informacji.
moim zdaniem obiektywne na pewno nie jest wszystko co wrzucacie tu z historiawisly.pl i na siłe wtłaczacie ludzim jako najczystrzą prawde
Z jednej strony laliśmy się z milicją z drugiej kibicowaliśmy Wiśle. Nie łączyliśmy polityki ze sportem.

no własnie to jest najzabawniejsze biorąc pod uwage jacy dzisiaj wzorowi z Was patrioci he he
K.rwa, aż mi się nie chce wierzyć, że doświadczony facet, jak się wydaje, może napisać taką bzdurę.
Z Wisłą zgodę miała cała prawie Liga, kilkadziesiąt klubów! i to ekip kibicowskich z pierwszej ligowej półki, w wielu przypadkach zgody przynajmniej kilkuletnie, w tym kilkuletnia zgoda z Cracovią!!!, tą, cierpiącą od ubeków/milicjantów/zomowców/komuny, tą samą Cracovią, która tak nienawidziła ubeków i innych tego typu gadów! A ty tu sobie napiszesz, że to pijackie zgody na dzień/tydzień.
Uwaga!!! Przez kilka lat kibice różnych klubów nie mieli dostępu do mediów!!!
A tu informacja co do menelskiej zgody pomiędzy Lechią i Wisłą:
kilkadziesiąt zgód czyli ile dokłądnie? podaj chociać 50? ok? jak zwykle wszędzie ta historiawisły.pl jedyna prawda na świecie, dzieci sie będą ucząć w podstawowkach a jak nie to sharksinternethooligans bedzie naganiało maczetą i widlami do lektury itd itd moglbym złosliwie napisać że klamstwo powtarzane 1000 razy staje sie prawdą ale mi sie po prostu nie chce, chyab za stary jestem na walki na klawiatury
Przypomniałem sobie, że mieliśmy jeszcze menelskie zgody z Odrą Opole i Zagłębiem Wałbrzych.
Mam nadzieje, ze chłopaki z tych ekip się nie obrażą.

Każdy klub moze pochwalić się takimi liczbami?
Wymień, chociaż trzy!!!
Górnik Zabrze, Łks i nie wiem np pierwsze z brzegu Stal Rzeszów, moze nie kilkadziesiąt jak wielka Wisła ale co najmniej kilkanasie i to w zupełności wystarczy bo doskonale obrazuje tamte czasy jak wszystko funkcjonowało w raczkującym ruchu kibicowskim i jaką dużą siłe pojednania miał alkohol :) za cholere nie porównywałm bym tamtejszych zgód do dzisiejszych obecnych a odnosze takie wrażenie że własnie Ty Psiak to robisz

Kod: Zaznacz cały

wiedze że bardzo sie starasz złapać na słowie, wiec mowie np na kadrze, np spotkanie z reprezentacją związane nie koniecznie tylko na stadionie a ekipy które z Wami czy tez Wy z nimi zrywaliscie zgody również początki lat 90-tych gdzie wszystko sie kreowało i w zasadzie pozostało do dzisiaj, mozna by powiedzieć ze wszystkie zgody Cracovii, i ich zgody które w mniejszym bądź wiekszym stopniu byly pro ACL ale wedlug Ciebie tylko Legia i Pasy tak wam jechały, to ok nie mam pytań
Psiak

Szkoda czasu na ciebie.
Przeanalizuj jeszcze raz dyskusję, może zrozumiesz, co pisałeś i czego ona dotyczyła.
Sagat14

no własnie ludzie ten temat tak wygląda od strony R22, na dzien dobry historiawisly.pl ponad wszystko, potem wysyp Wiślackich wszystkoznawców, potem wrzuty że nie rozumiecie PRLu albo jesteś małolatem a na koniec że szkoda czasu :)
SkalbmierzRCK

Post autor: SkalbmierzRCK »

Psiak, nie znasz piosenki o dzielnicowym Nawałce i drugiej zwrotki o Kapce?
TT1909

Post autor: TT1909 »

może ktoś objaśnić mi młodemu człowiekowi na czym polegała w tamtym czasach zgoda Wisły i Cracovii ?
jck

Post autor: jck »

Wisła zawsze dziewica.A i z pisaniem historii w ostatnich latach nie ma nic wspólnego.Psiak skąd z się wam nagle wziął maj przy dacie powstania?
Psiak

Sagat14 pisze:no własnie ludzie ten temat tak wygląda od strony R22, na dzien dobry historiawisly.pl ponad wszystko, potem wysyp Wiślackich wszystkoznawców, potem wrzuty że nie rozumiecie PRLu albo jesteś małolatem a na koniec że szkoda czasu :)
Dyskusja z tobą wyglądała tak:
Sagat14 pisze:mieliście zgody z kibicami innych klubów ktorym to nie przeszkadzało ale mozna tez odpowiedzieć że reszta polski wam zawsze z tego powodu jechała
Napiszesz, która reszta Polski nam "zawsze jechała z tego powodu" i dlaczego nie ma wśród niej Cracovii?
np duzo bylo śpiewów typu ''Niebieski mundur gumowa pałka maszeruje sierżant Nawałka" Wisła z Krakowa milicja bezmundurowa" itd itd
Ja Cię pytałem, która reszta Polski nam zawsze! jechała!!!
Nie rozumiesz?
jedni byli Waszymi przyjaciołmi w sobote a w nastepną niedziele jechali Wam do zomowców, ot takie czasy i tyle.
I w dodatku twierdzisz, ze
co do spiewania odpiwiedziałem wyżej
Pytam cie po raz kolejny! Kto jechał nam od zomowców przez cały czas lub w jakimś okresie tamtego czasu!!!!?????
wiedze że bardzo sie starasz złapać na słowie, wiec mowie np na kadrze, np spotkanie z reprezentacją związane nie koniecznie tylko na stadionie a ekipy które z Wami czy tez Wy z nimi zrywaliscie zgody również początki lat 90-tych gdzie wszystko sie kreowało i w zasadzie pozostało do dzisiaj, mozna by powiedzieć ze wszystkie zgody Cracovii, i ich zgody które w mniejszym bądź wiekszym stopniu byly pro ACL ale wedlug Ciebie tylko Legia i Pasy tak wam jechały, to ok nie mam pytań
Umiejętnie przeszedłeś z lat PRL-u do lat 90-tych innymi słowy wywróciłes kota do góry ogonem, tak jak to macie w zwyczaju!

Drugi przykład.
Sagat14 pisze:klub Wisła zostaje przeszterzolny przez resort (zreszta jak wiele innych wtedy) to sie na niego nie chodzi z nimi nie utorzsamia, proste zasady dla kazdego, wszyscy w Polsce tak wlasnie robili a u was niby wielka miłość do Wisełki, no bez jaj takie kity ludziom po latach wciskać
Wierutna bzdura!
Oto zgody Wisły z tego okresu (kolejność przeklejona z tabeli ekstraklasy, reszta dopisana)
Tu wymieniam ci zgody…
W większym lub mniejszym stopniu, kibice tych klubów utożsamiali się z Wisłą!!!
To dobitnie świadczy o tym, że nie wiązano polityki ze sportem.
teraz ja ci moge zarzucić nie znajomość czasów PRLu jesli przytaszasz pijackie zgody zawarte przez waszych meneli w latach 80-90tych gdzie ludzie nie mieli dostepu do mediów tak jak dzisiaj i sami nie mogli ocenić jak dany klub w rzeczywistości funkcjonuje to sie tylko chłopie ośmieszasz,
Z Wisłą zgodę miała cała prawie Liga, kilkadziesiąt klubów! i to ekip kibicowskich z pierwszej ligowej półki, w wielu przypadkach zgody przynajmniej kilkuletnie, w tym kilkuletnia zgoda z Cracovią!!!,
kilkadziesiąt zgód czyli ile dokłądnie? podaj chociać 50? ok?
Znów odwróciłeś kota ogonem pytając o ilość, mimo, ze czarno na białym dostajesz ją jak na tacy, ale co ważniejsze już przestaje być istotne to, że przez kilkadziesiąt zgód Wisły udowodniłem Ci twoje kłamstwo z pierwszej wypowiedzi w tym przykładzie, w której twierdziłeś, że wszyscy w Polsce nie utożsamiali się z klubami resortowymi w tym przypadku gwardyjską Wisłą!

Przykład trzeci:
Sagat14 pisze:kazdy klub moze sie pochwalić takimi liczbami
Wymień, chociaż trzy!!!
Górnik Zabrze, Łks i nie wiem np pierwsze z brzegu Stal Rzeszów, moze nie kilkadziesiąt jak wielka Wisła ale co najmniej kilkanasie i to w zupełności wystarczy
Przeszedłeś z kilkudziesięciu na kilkanaście!

To był mój ostatni post komentujący twoje wypowiedzi, bo po prostu szkoda mi na ciebie czasu.
Psiak

jck pisze:Wisła zawsze dziewica.A i z pisaniem historii w ostatnich latach nie ma nic wspólnego.Psiak skąd z się wam nagle wziął maj przy dacie powstania?
Ja nie wiem, zapytaj "jakdzieci" od was, on tu się kiedyś powoływał na dokument, który datuje powstanie Wisły w maju 1906. Na pewno ci pomoże.
Psiak

SkalbmierzRCK pisze:Psiak, nie znasz piosenki o dzielnicowym Nawałce i drugiej zwrotki o Kapce?
Nie, jeśli znasz to może też będziesz jeszcze wiedział jakie kluby ją śpiewały?
Sagat14

Sagat14 pisze:Ale jaki temat?To wy każdy bieżący temat sprowadzacie ZAWSZE do tego samego rozpierdolu, a wasza historia kończy się na zmierzchu bohaterskiej bandy kanara.

ulżyło Ci? ja nie chce sie odnosić do spraw bieżących gdyż jak wiadomo wiele tematów jeszcze w toku i czas sam to wszystko zweryfikuje.
może ktoś objaśnić mi młodemu człowiekowi na czym polegała w tamtym czasach zgoda Wisły i Cracovii ?

zaraz ktos z R22 odeśle Cie na historiawisły.pl tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi na nurtujące Cie pytania.
SkalbmierzRCK

Psiak pisze: Nie, jeśli znasz to może też będziesz jeszcze wiedział jakie kluby ją śpiewały?
Bytom, Mielec, tam znaja na pewno.
Psiak

SkalbmierzRCK pisze:
Psiak pisze: Nie, jeśli znasz to może też będziesz jeszcze wiedział jakie kluby ją śpiewały?
Bytom, Mielec, tam znaja na pewno.
Rozumiem, ze nie tylko znają, ale też śpiewali.
W Bytomiu byłem w tamtym czasie w 89 a w Mielcu w 88 lub 87 i nie słyszałem. To samo w Krakowie w drugiej połowie lat 80-tych. Ale ok. nie mam powodu ci nie wierzyć.

W zasadzie to sie nawet cieszę, ze potwierdziłeś, bo to dowód na to, że jednak wbrew temu co wypisywał tu Sagat, ludzie mieli dostep do mediów tak jak dzisiaj i sami mogli ocenić jak dany klub w rzeczywistości funkcjonuje!
Czyli były ekipy, które nie wiązały polityki ze sportem i utożsamianie się z Wisłą im nie przeszkadzało, ale też były ekipy, którym to jednak przeszkadzało.
Pytanie jednak, czy na te drugie ekipy nie miała wpływu ich krakowska zgoda?

Nie będę licytował się, których było więcej, bo każdy może ocenić to sobie sam.
Sagat14

W-G pisze: "(nawet dzisiaj przy wódkce gdzieś tam czasem ktoś to zarzuci tak dla draki)" - aha hostriawisly.pl bee bo przypisy nie pewnie, pod Wisle pisana, a takie odnośniki jak najbardziej historyczne

nie pisze że calkiem beee ale generalnie jest dość tendencyjna i ewidentnie spisana pod Wiślaków, a wy traktujecie ją jak świetość juz tak bardzo w nią wierzycie że nie douszczacie że ktoś konkretne sprawy odbiera inaczej i zaraz z Waszej strony ma pociski że jest malolatem albo nie zna PRLu.
jakdzieci

Post autor: jakdzieci »

Może i historiawisly, podaje przypisy jednak teksty pisane na ich podstawie są dość swobodnie interpretowane i w dużej większości naciągane.
Oczywiście pisać o komunie i PRL to zaraz wiślak wyskoczy, ze nic nie wiecie o tamtych czasach, że dawno i nie było was na świecie. Ale jednocześnie nie przeszkadza im to pisać o czasach sprzed 1 wojny.

To wy zarzucacie Cracovii żydowstwo i antypolskość, a sobie przypsujecie na wyłączność prawa do nazywania "patryjotami".

Sami określając się jako "psy" wyzywając od "żydów".
Dlatego też podałem przykład Piłsudskiego i Jana Pawła II. Oni tego nie dostrzegali w czasach kiedy żyli, wy teraz owszem.

Ze skanu Psiaka:
"Wyżej przytoczone fakty świadczą dobitnie, iż oba kluby krakowskie, na meczach których gościem bywał także Pierwszy Marszałek Polski Józef Piłsudski, łączyły żywe związki z Legjonami. Dał temu wyraz w r. 1929 ówczesny inspektor armiji, a obecnie Marszałek Polski Śmigły-Rydz, który raczył objąć protektorat nad Towarzystwem Sportowym "Wisła". Stadjon zaś Cracovii nosi nazwę parku gier im. Marszałka Józefa Piłsudskiego."
Natomiast jednocześnie opieracie się na Piłsudskim i "paragrafie aryjskim" z lat 30., co następne? Autostrada na Prusy?
Tych antysemickich przepisów, wobec sprzeciwu władz państwowych, nie uchwalono na zjeździe PZPN.
dwie niebieskie gwiazdy zostały zastąpione jedną białą w drugiej połowie 1910 roku. W tym kontekście Biała Gwiazda staje się niezwykle wymownym symbolem – wraz z jej wprowadzeniem stroje Wisły przybrały patriotyczny, biało-czerwony wygląd, co podkreślało niepodległościowe nastawienie klubu.
To już kilka lat po powstaniu klubów, więc jak wytłumaczysz biało-czerwone barwy Cracovii? Żydostwem?
Bo idąc twoim tokiem rozumowania:
Nazwa, Wisła:
To dopiero musiał być patriotyzm, zaczerpnąć nazwę od długoletniej Stolicy, Miasta Królów Polski.
1910 roku. Pod koniec tego roku Wisła rozpoczęła starania o autonomizację polskiego ruchu sportowego i uniezależnienie polskich klubów od zaborcy austriackiego. W tym celu Wisła wystąpiła z Österreichischer Fußball-Verband, gdyż Austriacy nie wywiązywali się z obietnicy przekształcenia ÖFV w Związek Krajowych Organizacji Sportowych (obietnica taka padła w 1910 roku, gdy Wisła wstępowała do ÖFV). Wisła podała pomysł utworzenia Związku Footballistów Polskich i namawiała wszystkie polskie kluby do przyłączenia się do tej inicjatywy.
Na mocy uchwały walnego zgromadzenia Cracovia 19 lutego 1910 zgłosiła akces do ÖFV i została jego członkiem. Jeszcze w tym samym roku tak samo zrobiły Wisła Kraków, Czarni Lwów i Pogoń Lwów.

20 grudnia 1910 Wisła została zawieszona w prawach członka ÖFV, po czym wystąpiła z tego związku, zgłaszając swój akces do Union International Amateur de Football Association (UIAFA).

Zrzeszał on wówczas tylko trzy związki: amatorów Anglii, jedną z federacji francuskich oraz Czeski Związek Piłkarski. Kluby UIAFA były objęte bojkotem ze strony FIFA co oznaczało zakaz gry z nimi.

Polecam porównać sobie to do FIFA: http://pl.wikipedia.org/wiki/FIFA#Pocz.C4.85tki

W maju 1911 Wisła zgłosiła inicjatywę utworzenia niezależnego Polskiego Związku Towarzystw Sportowych Piłki Nożnej (PZTSPN), tzw. Związku Footbalistów Polskich, do którego przystąpiło jedynie kilka klubów prowincjonalnych. Po zaledwie 2 miesiącach nastąpiło rozwiązanie PZTSPN i powrót drużyn pod patronat ÖFV.

Już wcześniej bo w 1910 na żądanie m.in polskich klubów rozpoczęły się prace nad przekształceniem ÖFV w federację krajowych związków. 25 czerwca 1911 – z inicjatywy prezesa Cracovii – powołano Związek Polski Piłki Nożnej (ZPPN). Jako, że Galicja wchodziła wówczas w skład monarchii austro-węgierskiej, ZPPN musiał być zrzeszony w ÖFV, ponieważ FIFA dopuszczała istnienie w jednym państwie jedynie jednego związku piłkarskiego.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_ni ... ej#Galicja

Celem uniknięcia tarć narodowościowych przystąpił Austrjacki Związek Footballowy do przeobrażenia się w organizację naczelną, w skład której wchodziłyby Związki krajowe i do tej pracy zaprosił Cracovię, jako najstarszy klub polski w "Verbandzie".
Skutkiem prac przygotowawczych Cracovii odbyło się dnia 25. czerwca 1911 we Lwowie posiedzenie prezesów i delegatów klubów, należących do Austrjackiego Związku, a mianowicie: I. L.K.S. Czarni, L.K.S. Pogoń, K.S. Cracovia i Robotniczego Klubu Sportowego w Krakowie.
W ten sposób założono podwaliny pod budowę Związki Polskiego Piłki Noznej (Z.P.P.N.) w byłym zaborze austrjackim.

[...] Dzięki przystąpieniu klubów polskich do Związku Austrjackiego, a później dzięki zorganizowaniu Związku własnego, mogły kluby polskie wejść w ścisły kontakt z klubami zagranicznymi, co znów przyczyniło się do olbrzymiej mierze nie tylko do podniesienia się formy naszych piłkarzy, lecz do zainteresowania się tym sportem szerokich warstw publiczności, która uczęszczając licznie na matche footballowe, umożliwiła klubom także rozwój materjalny.
Prasa codzienna nie mogła zostać głucha na tak nagły i szybki rozwój sportu - siłą faktu musiała się sportem footballowym zainteresować i informować opinję publiczną.
- Rocznik Polskiego Związku Piłki Nożnej. Pięciolecie PZPN (1919-1924), Kraków 1925

W tym okresie czasu zaczyna Wisła rozgrywać matche z drużynami czeskimi, które ówcześnie zaliczano do pierwszych na kontynencie. [...]
Zawodami tymi zerwała Wisła swoją dotąd lojalną przynależność do Austriackiego Związku footballowego i z końcem 1910r. przystąpiła do Union International Football Association”, a tem samem od tej pory weszła w bliższe stosunki z Czeskim Związkiem footballowym.
- Przegląd Sportowy nr 21 z 1921

z protokołu I Walnego Zgromadzenia KS Cracovia, 19 lutego 1910:
Walne Zgromadzenie uchwala zgłosić przystąpienie KS „Cracovia” do Austryackiego Związku Footballowego.
W umotywowaniu wniosku przedstawił p. Miller, iż położenie geograficzne Krakowa, dalej trudność sprowadzania drużyn czeskich z powodu wygórowanych warunków, jakie te kluby stawiają i bojkot jaki groziłby Klubowi, gdyby ten nie przystąpił do międzynarodowej federacji zmuszają dotychczasowy Zarząd do postawienia takiego wniosku, tembardziej, że organizacya Austr. Zw. Foot. zmieni się na szereg organizacyi krajowych względnie narodowych.
Na terenie Austro-Węgier początkowo zakaz ten nie był przesadnie przestrzegany. ÖFV patrzyła na niego przez palce i udzielała zezwolenia klubom na grę z Czechami. W 1910 Cracovia grała 6-krotnie, a Wisła Kraków 5-krotnie z czeskimi klubami. Na jesieni 1910 Wisła zagrała jednak kolejne trzy mecze tym razem bez zgody, a w jednym przypadku wyraźnie mimo zakazu gry. Za łamanie bojkotu w listopadzie ÖFV zawiesił Wisłę w prawach członka, a ta odpowiedziała wystąpieniem z ÖFV i struktur FIFA. Dla polskich klubów oznaczało to zakaz gry z Wisłą.

Chcąc nakłonić kogokolwiek do grania ze sobą Wisła sięga do metod nie-fair wykorzystując do tego patriotyczną retorykę. Otóż nieoczekiwanie ogłosiła ona w prasie, że zamierza zagrać z Cracovią 3 maja 1911, a zysk z meczu przeznaczy na cel funduszu TSL (organizacja utrzymująca polskie szkoły). Podstęp nie udał się - biało-czerwoni odmówili gry proponując, że przekażą na TSL dokładnie tyle ile zechce wcześniej wpłacić Wisła, a na wypadek gdyby Wisła nic nie chciała wpłacić dokładając jeszcze dochód brutto z tego dnia ze wszystkich swoich kortów tenisowych.

Przy okazji meczu z Aberdeen 21 maja 1911 Wisła podjęła desperacką próbę założenia związku konkurencyjnego wobec powstającego właśnie w ramach struktur FIFA Związku Polskiego Piłki Nożnej. Brak pewności co do nazwy tej organizacji. "Czas" określił go jako Związek Towarzystw Piłki Nożnej, a w różnych opracowaniach spotykane są nazwy Polski Związek Towarzystw Sportowych Piłki Nożnej czy Związek Footbalistów Polskich, a nawet ... Związek Polski Piłki Nożnej.
Członkami-założyciela miałyby być oprócz Wisły następujące kluby:
Polonia Kraków, Diana Podgórze, Krakus Podgórze, Kresy Biała, Resovia Rzeszów, Sandecja Nowy Sącz, Skawa Wadowice, Wisłoka Dębica, KF Mielec, KF Tarnów, Czarni Lwów i Lechia Lwów.

Brak jednak jakiś źródeł potwierdzających skład założycielski, a podana tu lista pochodzi z roku ... 1986.

Z pewnością natomiast związek powstał bo na kongresie UIAFA w Roubaix 28 maja 1911 zadeklarował wstąpienie do tej federacji co formalnie miało się uskutecznić na przyszłorocznym kongresie w Pradze.

I to w zasadzie wszystko co wiadomo o krótkiej działalności tego związku. Miesiąc później, 26 czerwca 1911 jeden z rzekomych członków-założycieli Czarni Lwów zakłada inne, należące tym razem do struktur FIFA zrzeszenie Związek Polski Piłki Nożnej. Mija raptem kolejny miesiąc i 26 lipca 1911 Wisła, nie czekając nawet na formalne zarejestrowanie ZPPN, prosi o ponowne przyjęcie do ÖFV. Austriacki Związek Piłki Nożnej przychyla się do tej prośby i 17 sierpnia 1911 Wisła znów staje się jego członkiem co kończy futbolową wojnę FIFA-UIAFA na polskim gruncie.

Wspomniany wcześniej zapowiadany na 1912 kongres UIAFA w Pradze już nie odbywa się z braku ... UIAFA.
http://www.wikipasy.pl/Austriacki_Zwi%C ... o%C5%BCnej
Związek Polski Piłki Nożnej (zwany również wymiennie Polskim Związkiem Piłki Nożnej) – stowarzyszenie sportowe (związek klubów piłkarskich), założone 25 czerwca 1911 we Lwowie z inicjatywy Stanisława Kopernickiego (prezesa Cracovii) przez cztery polskie kluby futbolowe: Czarnych Lwów, Pogoń Lwów, Cracovię i RKS Kraków.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zwi%C4%85z ... o%C5%BCnej

25 czerwca 1911 – z inicjatywy prezesa Cracovii, Stanisława Kopernickiego – powołano Związek Polski Piłki Nożnej (ZPPN).

Jako, że Galicja wchodziła wówczas w skład monarchii austro-węgierskiej, ZPPN musiał być zrzeszony w ÖFV, ponieważ FIFA dopuszczała istnienie w jednym państwie jedynie jednego związku piłkarskiego (z wyjątkiem Wielkiej Brytanii, co było uzasadnione historią rozwoju futbolu). Był jednak w pełni autonomiczny.

I tutaj przechodzimy do kuriozum, jak Reyman służył w armii austriackiej na froncie włoskim, to dlatego, że nie miał wyboru. Ale jak Cracovia tworzyła Polski związek, to już kolaboracja z zaborcą.

Sam Reyman powiedział "straciliśmy na świetności..." i dziś powiedziałby to samo.

Powyższe fakty niech każdy sobie zinterpretuje.

Oba kluby były patriotyczne, żydzi nieasymilujący mieli swoje kluby. Nie można powiedzieć, ze któryś był bardziej.
Natomiast to, który klub bardziej przyczynił się na tle narodowym, również dla polskiego sportu jest oczywiste.
Austrjacki Związek Footballowy do tej pracy zaprosił Cracovię, jako najstarszy klub polski w "Verbandzie".
- Rocznik Polskiego Związku Piłki Nożnej. Pięciolecie PZPN (1919-1924), Kraków 1925

Wisła została zawieszona i dopiero później wystąpiła z OFV. Wieczny kompleks bycia po Cracovii.

9 lutego 1949 roku rozpoczęła się stalinowsko-PRLowska reorganizacja polskiego sportu (...) Do tego czasu CRACOVIA BYŁA NAJBARDZIEJ UTYTUŁOWANYM I NAJPOPULARNIEJSZYM KLUBEM W POLSCE. ZDOBYŁA 24 TYTUŁY DRUŻYNOWEGO MISTRZA POLSKI w różnych dyscyplinach (Legia i Wisła razem wzięte miały ich 5).

Towarzystwo Sportowe Wisła tysiącami nici związane jest z Milicja Obywatelską.
Tak zaczyna się rozdział "Wisła - klubem niebieskich mundurów" w monografii tego klubu wydanej w 1966. Wewnątrz szalenie interesujące dane statystyczne. Otóż podają tam, że 57% członków Wisły to funkcjonariusze MO. Członków, nie działaczy!
jakdzieci

Twój Kolega, już się raczkiem wycofywał z mianowania "pułkownikiem" prezesa Wisły Miętty
Nie bądź smieszny, równie jak jesteś obiektywny. Myslisz, że jak podasz jedną pomyłkę, dorzucisz do tego kilka głupot, których nikt nie mówił to twój wpis będzie mądrzejszy?

Ludwik Miętta-Mikołajewicz, ma stopień "tylko" aspiranta sztabowego.
Otrzymuał Krzyż Komandorski za zasługi dla "bezpieczeństwa wewnętrznego kraju oraz dla sportu" i to nie od ministra sportu tylko od ministra spraw wewnętrznych (podlega mu policja) i to w obecności komendanta policji.
Był prezesem PFS ''Gwardia'' (do 2012(?))
PFS ''Gwardia'' jest ''Jest czlonkiem Miedzynarodowej (USIP) i Europejskiej (USPE) Policyjnej Unii Sportowej.''
Zajmują się min. szkoleniem sportowym policji .

A już po 1989 powiedział:

"To ucywilnienie funkcji prezesa wiąże się z ucywilnieniem całego klubu. Jest on nadal policyjny, ale działacze w niebieskich mundurach są już nie z nakazu, lecz z własnych zainteresowań i związków emocjonalnych z klubem. [...] W tej chwili w zarządzie na dwunastu członków jest czterech policjantów."

Ludwik Miętta-Mikołajewicz - Tempo 30-XII-1991

Miętta-Mikołajewicz do wybitnych prezesów Wisły zalicza: płk. Jabłońskiego.
Płk. Jabłoński który zdaniem obecnego prezesa jest zasłużony, ma swoje miejsce w książce "Twarze krakowskiej bezpieki". W milicji był od lat 50, komendantem wojewódzkim MO w Krakowie był od 15-X-1972. Komendantem miejskim od 1-VI-1975 i wtedy łączył obie funkcje.

"Jesteśmy jedynym właścicielem spółki "Dyskam" przysparzającej niemały dochód z systemów alarmowych."

Ludwik Miętta-Mikołajewicz - Tempo 30-XII-1991

gen. Gruba był szefem milicji w Katowicach w czasie, gdy dokonano masakry górników w Kopalni "Wujek". Później brał udział w mataczeniu przy sprawie zabójstwa Grzegorza Przemyka.
W czasie, kiedy zarejestrowano go na esbeckim nagraniu, pełnił funkcje szefa bezpieki i milicji w Krakowie oraz prezesa klubu sportowego GTS Wisła Kraków. Właśnie jako prezes GTS Wisła na początku stycznia 1988r. zwołał do swego gabinetu kilku ludzi, w tym przedstawicieli Urzędu Postępu Naukowego i Wdrożeń, i nakazał im założenie pierwszej w Polsce prywatnej firmy ochroniarskiej. Tak powstał Dyskam spółka z o.o. Formalnie udziały objęły w nim klub sportowy GTS Wisła Kraków oraz UPNiW.

A tych bezimiennych z huty, co walczyli z komuną na wiśle już dawno nie ma. Bo ich szarki pogoniły przed 2000 rokiem jeszcze.
A resztę pózniej: https://www.youtube.com/watch?v=g01TMSz ... verified=1

Jak to się mówi sorry Winetou :) ale to ty pierniczysz trzy po trzy bo starasz się przedstawiać sprawy inaczej niż ja je osobiście widziałem. Zwykle nazywa się to propagandą.Pisałem o drugiej połowie lat 80 tych czyli mniej więcej 88/89
U was skini pojawili się po roku 2000, w osobie krystianka z... a jakże Oświęcimia.
Psiak

Proponuje wszystkim, by nie komentowali wypowiedzi "jakdzieci".
To już wszystko było przerabiane w tym temacie, łącznie z jego kłamstwami i manipulacjami:
http://www.kibice.net/forum/viewtopic.p ... start=1280
jakdzieci

Zanim napiszecie o cyrankiewiczu, dajcie znać kto był patronem 90-lecia wisły?
Wklejcie też zdjęcie z flagą Ogniwa, tak jak u was gościły gts-u, nawet na wyjeździe w Białymstoku.

Obiektywny artykuł: http://www.wikipasy.pl/Jak_dyskryminowano_Cracovi%C4%99

Źródło: Tempo nr 91 z 30 lipca 1990
jakdzieci

To już wszystko było przerabiane w tym temacie, łącznie z jego kłamstwami i manipulacjami:
haha, gdzie bo nie widzę.

żródła: "tempo", "wikipedia", "Rocznik Polskiego Związku Piłki Nożnej. Pięciolecie PZPN (1919-1924), Kraków 1925 ", "Przegląd Sportowy " i inne dokumenty jak: protokuł I Walnego Zgromadzenia KS Cracovia, 19 lutego 1910

vs

historiawisly :))
lsz

Post autor: lsz »

w tym temacie brakuje już tylko Bogusława Wołoszańskiego
jakdzieci

w tym temacie brakuje już tylko Bogusława Wołoszańskiego
Przydałby się, zresztą obejrzyjcie sami, Historia Cracovii przygotowana przez Discovery Channel: https://www.youtube.com/watch?v=kJ0mDuzLFmo

A, warto przpominać o tym, bo każdego dnia ktoś tworzy historię na nowo:
Cel: wyrwać Cracovię

Gazeta powinna liczyć pięć szpalt, liczy ... trzy i pół. Wyrwano jedną, bo właśnie na drugiej stronie po lewej powinna być rubryka "Kronika krakowska", a w niej zawiadomienie o powstaniu Akademickiego Klubu Footballistów.
http://fortart.blox.pl/html/1310721,262 ... tml?599942
Bogusław Wołoszański

Post autor: Bogusław Wołoszański »

lsz pisze:w tym temacie brakuje już tylko Bogusława Wołoszańskiego
Fakt, materiał na sensacje XX wieku ogromny. Pozdrawiam serdecznie

B. Wołoszański
jakdzieci

A ja widzę potencjał na 3 część "Resortowych dzieci" pt. trybuny.

gts teraz będzie rozmywał, bo fakty, które podałem pokrywają się z dokumentem Discovery.
nrth

Post autor: nrth »

Raczej Bareja niż Woloszański ale scenariusz już jest prawie gotowy. Dwa miejsca akcji, dwie grupy bohaterów.
W pierwszym przypadku menelsko - pijackie, c**** warte i nic nie mówiące zgody Wisły z lat 80tych.
Drugi przypadek to też menelsko - pijackie ale tym razem już o poważnym wydźwięku śpiewy o Nawałce czy innym Kapce.
Oba epizody kręcone będą z logo discovery gang.
drugi nick

Post autor: drugi nick »

Myślę że teraz powinieneś wkleić zdjęcie flag GTS, tabliczki z hali i przypomnieć o Czerwińskim. Później napisać o dyskamie, grubie, pułkowniku sb Mięcie, flagach gts, tabliczkach z hali, Czerwińskim i dyskamie, grubie, esbeku Mięcie, flagach, tabliczkach i Czerwińskim. Później arturze fortuno vel jakdzieci vel farciarzu2 odpocznij i napisz o dyskamie, flagach GTS, tabliczkach z hali, Mięcie i Czerwińskim.

Dla nowo zarejestrowanych nie wiedzacych wszystkiego przydałyby się jeszcze informacje o dyskamie, flagach gts, tabliczkach z hali mięcie i Czerwińskim.
Mam jeszcze osobistą prośbę, mógłbyś napisać o dyskamie, flagach gts, tabliczkach z hali, Mięcie i Czerwińskim.
WS1906

Post autor: WS1906 »

Miałem mu odpisywać ale jednak zrezygnowałem..
Mogę tylko Ci przyklasnąć bo jednym postem obnażyłeś całą jego propagandę..
redrum781

Post autor: redrum781 »

jakdzieci pisze:A ja widzę potencjał na 3 część "Resortowych dzieci" pt. trybuny.

gts teraz będzie rozmywał, bo fakty, które podałem pokrywają się z dokumentem Discovery.
No ale czy trzeba waszemu gniazdowemu poświęcać cały odcinek?

Co do reszty twoich postów to widzę je co 10 stron w tym temacie. Ktoś prostuje twoje manipulacje, uciszasz się i za 10 stron wklejasz to samo. Nie ma sensu odpowiadać na te wypociny.
ŻMUDZIN

Post autor: ŻMUDZIN »

szczyt hipokryzji? wyszydzać powoływanie się na historiawisly.pl samemu powołując się na wikipasy.pl. Ta gwiazda dawida do was idealnie pasuje- odwrócić kota ogonem, pupilka austriackiego (klub cracovia) nazwać patriotycznym, czysto polski klub (Wisła) nazwać ubeckim, bohatera dwóch wojen Reymana bez dowodów podejrzewać o uległośc (delikatnie mówiąc) wobec komuny, swojego prezesa Żura (też bez dowodów) wykreować na conajmniej Żołnierza Wyklętego, z Wisły zrobić klub który utuczył się na komunie (całe 2 mistrzostawa- to w 49 obiektywnie trudno uznać za zdobyte dzięki komunie) podczas gdy samemu zdobyło się tylko jeden mniej i miało inne sekcje z sukcesami, własne parady w komunistyczne święta, honorowych prezesów marginalizować, Wiślackich prezesów czasów komuny wyolbrzymiać, własnego komucha Filipiaka -właściciela klubu - niedostrzegać, wiślackiego pracownika najemnego Czerwińskiego uważać za conajmniej Bieruta, własne mistrzostwo przez IIWŚ przy zielonym stoliku uważać za rzecz normalną, robić flagi z gwiazdą dawida jednocześnie rywalizować na patriotyzm która wygląda tak : wizyta widoczną grupą na 2 marszach w Krakowie , odgrzewany kotlet z koszulką dla kpt.Kopfa i hit! fotki sprzed kilku dni z por.Szaconiem którym od ponad roku opiekuje się grupa wiślacka vs wszystkie marsze i wydarzenia patriotyczne w Krk od kilku lat (13 grudnia,1 marca,11 listopada,1 sierpnia odsłonięcia pomników), akcje dla kombatantów na Kresach od lat w tym wyjazdy wiślaków do Wilna, na Białoruś,Ukraine i Rumunie- zebrane w sumie od początku pewnie dobrze ponad tysiąc paczek , akcja paczkowa w Krk i małopolsce z ostatniego tygodnia - blisko 100 kombatantów odwiedzonych przez Wiślaków, wystawy,współpraca z IPN ,spotkania z Leszkiem Żebrowskim,Tadeuszem Płużańskim, dr.Korkuciem, dr.Szarkiem,prof.Szwagrzykiem, za tydzień z prof.Nowakiem, z legendą płk.Bieńkowiczem którymi WP też się opiekuje,z por.Szaconiem , premiera filmu M.Pilisa o patriotycznej stronie polskich kibiców (pełna hala), patriotyczne grafy, pielgrzymki kibicowskie od wielu lat do Cz-wy. O czym my k....a mówimy. Jesteście bandą meneli jadącej na propagandzie - wystarczy że pierdniecie i wg.was ma to wielki wydźwięk patriotyczny , co tam jakieś byle działania Wiślaków- że wielokrotnie więcej,częściej i dłużej- nie ma znaczenia -u pasiaków nawet smród jest arcypolski,antykomunistyczny i patriotyczny
Sagat14

Psiak no i wracamy do punktu wyjscia, ja wyrażnie zwracalem uwage jak wyglądały wiekszości zgód w latach 80-tych, i ludzie tez to dobrze wiedzą z autopsji choc pewnie im tez byś zarzucił że nie znają PRLu, nawet w późniejszych czasach zdarzyały sie podobne sytuacje np w 2004 Ruch&Widzew tez wspólnie z Łks biegaly po boisku za psiarnią i jakoś nie przeszkadzało to jednym i drugim i takich przypadków bylo w Polsce wiecej juz w miare we współczesnych czasach, a chwilowych układzików na psiarnie za komuny było we wszystkich ekipach na peczki, ile z nich przetrwało widac dzisiaj a jeszcze lepiej bylo je widac w latach 90-tych gdzie polska byla mniej wiecej podzeilona na ekipy pro TKWM i ACL, i własnie wtedy ci drudzy jechały wam od zomowców, oczywiscie zwracam uwage że mniej wiecej bo byly ekipy działające nie zależnie
Psiak

W takim razie przeczytaj jeszcze raz naszą dyskusję. Nawet ci ja streściłem. Mam ci ponownie wkleić?
Doktor

Post autor: Doktor »

Kiedys nie wiem czy dobrze pamietam czytalem w jakims zinie ze byla u Was grupa FOSSA.faszystowska organizacja SS Azory.dawno to bylo nie wiem czy dobrze pamietam
nrth

Post autor: nrth »

Sagat14 pisze:polska byla mniej wiecej podzeilona na ekipy pro TKWM i ACL, i własnie wtedy ci drudzy jechały wam od zomowców
Po czym razem balują z Gwardia Koszalin na turniejach plażwoych.
To dopiero hipokryzja.

Mowa była o scenie skinheads w pierwszej połowie lat 90tych.
Ja dodam coś o drugiej połowie, niepowaznym będzie ten kto powie że Wisła nie brala udziału w różnych że tak powiem inicjatywach jak kontry do marszow anarchistów (mieli takie np raz do roku w zimie podczas jakiegoś balu charytatywnego władz miasta) czy tez polowania na punków podczas pierwszych orkiestr światecznej przemocy itd itp
SkalbmierzRCK

Psiak pisze: Ciekawe dlaczego dopiero po tak długim czasie, skro ponoc funkcjonowały już piosenki o Nawałkach i Kapkach?
Psiak pisze:Nie będę licytował się, których było więcej, bo każdy może ocenić to sobie sam.
Też nie mam powodów nie wierzyć ci, że nie znasz tej piosenki. Piosenka ma korzenie w latach 70 i skierowana była do samych piłkarzy. Jeden czy drugi był przy piłce to im się przypominało o milicyjnym rodowodzie, żeby ich ośmieszyć. Ja wspominam o Mielcu i Bytomiu bo wiem, że tam spiewali, natomiast sądzę, że tam gdzie grała wisła z Nawałka i kapka w składzie, to tam piosenka była spiewana. Za Deyną, też się wołało dej na piwo np na śląsku. Taki przytyk.
Obaj grali w wiśle do połowy lat 80-tych, więc w drugiej połowie mogłeś jej nie słyszeć, bo po co było śpiewać skoro ich na boisku już nie było.
Wysnułeś jednak błędny wniosek. Nie chodziło mi o Polonie Bytom, tylko Bytom cały, tzn. Polonia i Szombierki, nawet bardziej ze wskazaniem na stadion Szombierek, ze względu na waszą rywalizacje sportową.
Druga rzecz to czy zgoda z Cracovią miała wpływ na śpiewy na stadionach w Bytomiu czy Mielcu. Otóż nie mogła mieć wpływu, bo takich zgód w tym czasie jeszcze nie było. Co miało wpływ nie będę się licytował, bo każdy może ocenić to sobie sam. Wesołych Świąt.
Sagat14

Nie zgadzam sie z toba, ze w czasach PRL-u wiazano politykę ze sportem!
czyli jak wytlumaczysz teksty naszych ojców starszych braci "tu nie chodzi sie na tą milicyjną k**we"
Nie wiązano! Chodzi o grupy szalikowców. Nie byłoby zgód kibicowskich!
zgody wtedy(70te i 80te) a zgody pozniej to wg mnie różne światy, nie chce mi sie setny raz o tym samym, do ciebie widac nie dociera, no c***, mieliscie te kilkadziesiąt zgód. wszyscy Was szanowali i podziwlali i w ogole nie ma tematu jak ktos cos nie rozumie to historiawisly.pl albo maczetą przez łeb
Nikt mi nie powie, ze dana ekipa, majaca zgodę z Wisłą przez kilka lat nie wiedziała z kim trzyma.
czyli wszystkie wiedziały w pełni i świadomie że istniejecie na sportowym topie tylko i wyłącznie dzięki milicyjnemu resortowi? temu samemu który ich pacyfikowal na Śląsku czy Pomorzu?
Ewidentny przykład to wy, juz wy tam najlepiej wiedzieliście z kim trzymacie :) Przypomnę, że z Wisłą trzymaliście kilka lat!
nie wiem jak Ty ale ja z wami nigdy nie trzymałem nie piłem wódki tfu znaczy wina :) ale widocznie nie znam PRLu
Ludzie mieli dostep do informacji m.in przez układy kibicowskie, ale też media, głównie codzienna prasa, czy programy meczowe, gdzie stało jak byk; GTS Wisła!
tekst roku !!!!! to tak jak by powiedzieć ludzie w PRLu mieli świety dostęp do wszystkiego i ogólnie zyło sie ekstra

zresztą na to odpoowiedziałem wczesniej jak ja to widze:
Sagat14 pisze:Szpicbródka uważam że gdyby np resort przejął Wawel, Garbarnie czy Cracovie i inwestowal w te kluby tyle co w Wisłe, zapewniał im cały czas I lige, reprezentantów Polski, ścisłą czolówke w tabeli to tam też były by frekwencje po 40 kola i ludzie im by "kibicowali" mimo resortowego patrona, Piękna Przedwojenna Historia Wisły moim zdaniem nie ma tu nic do rzeczy, ludzie wtedy nie mieli dostepu do medióów tak jak dzisiaj i interesowały ich wynik czysto sportowy a to że pod koniec lat 70-tych w calej Polsce tworzył sie ruch kibicowski to siłą rzeczy z rozpędu musił i powstac na milicyjnej Wiśle- klubie grającym ciągle w najwyższej klasie rozgrywek w sicisłej czołówce. Moim zdaniem argument z historiwisły.pl odnośnie tej niby WIERNOSCi jest w tym przypadku zupełnie nie trafiony, mozemy sobie tak gdybać ale kto wie czy Wisła obecnie bez swojego dawnego patrona nie istniała by na poziomie Wawelu, Garbarni czy nawet Warty Poznań mimo tej cudownej historii przed wojną
Wy zobaczyliscie w nas psów mniej wiecej w połowie lat 90-tych.
myśle że sporo wczesniej mimo tej naszej jakiejś mitycznej zgody ale niech Ci bedzie, na taką skale jaką mamy dzisiaj to mozna przyjąc srodek lat 90tych
Ciekawe dlaczego dopiero po tak długim czasie, skro ponoc funkcjonowały już piosenki o Nawałkach i Kapkach?
własnie dlatego wtedy bo były wspolne wyjazdy na kadre(zwracam uwage że zorganizowanych grup a nie jak w latach 80tych wycieczki zakladowe czy jakies tam menelskie wypady brzuchatych januszów pod wąsem) pierwsze ziny(myśle że miały bardzo duzy wpływ, szerokie grono odbirców o jakim w PZPR mozna bylo pomażyć) ogolnie mozna bylo iść przez Szewską krzycząc ''Urban c***'' i zero rekacji od mundurowych
fan79

Post autor: fan79 »

WiślakBSNT

Post autor: WiślakBSNT »

protektormalopolska pisze:Libiąż Kęty dalej kibicuja śląskim klubom? Jak tam wygląda sytuacja na dzień dzisiejszy? Fajnie jak by ktoś opisał sytuacje w trochę szerszym zakresie niż ino Ruch ino Gornik. Chelmek z tego co mi wiadomo Wisła i GKS. Małe to miasteczko ale jak tam wygląda rozkład sił?
Libiąż - trochę młodej Gieksy działa, razem z Chełmkiem. Żabole i Wisła ograniczają sie do jeżdżenia na mecze. Miejscowy Górnik na wymarciu.
Chełmek - tu sie sporo dzieje, mocna Wisła i Gieksa. Gieksy chyba troche wiecej, ale raczej wyrównane siły.
Kęty - Ruch i sporo Wisły
B&K

Post autor: B&K »

Libiąż - trochę młodej Gieksy działa, razem z Chełmkiem. Żabole i Wisła ograniczają sie do jeżdżenia na mecze. Miejscowy Górnik na wymarciu.
Chełmek - tu sie sporo dzieje, mocna Wisła i Gieksa. Gieksy chyba troche wiecej, ale raczej wyrównane siły.
Kęty - Ruch i sporo Wisły[/quote]

Liban-na wymarciu to może jest tam Wisła,od zawsze miasto Żaboli
Chełmek-Przewaga Gieksy nad Wislą.Sporo to się tam dzieje najwyżej na murach
Kęty-Ruch,Wisła zabunkrowana.Wisły sporo w okolicznych wioskach

Post autor: *** »

Obrazek

Jak to się mówi na forum, boli i ma boleć ;)Z dzisiejszego meczu z Lechią.
cpc88

Post autor: cpc88 »

Nic dziwnego że wydają takie szale skoro Siemaszki jak i XXX-lecia mają ciężkie życie z Prądnikiem :)
Hutnik220

Post autor: Hutnik220 »

Luźno Ci odpowiem kilkoma zdaniami jednoczesnie cieszac sie ze nikt z HKSu tutaj juz nie dywaguje z wami.
Po pierwsze to nie mam pojecia o jaka sytuacje chodzi.
Drugie to juz od jakiegos czasu Hutnik nie ma w Krakowie/Hucie zadnej "sprzetowej" taryfy ulgowej.
90% wszystkich Hksow zawsze bedzie brzydzila sie waszym sposobem walki I jemu nie podola, odpusci..itd.
Znajda sie napewno rowniez osoby ktore widzac co sie dzieje siegna/siegaja po to samo.
To juz walka o byc albo nie byc.

Konkludujac swoja wypowiedz to pytanie Twoje bylo z kategorii tych "inteligentnych" znajac sytuacje I nowohuckie akcje(jak ja rymuje:) ) w waszym wykonaniu.
Na kibice.net mozna wiele wiec moze sprobujcie wszystkim teraz wmawiac do okola ze to Hutnik w Krakowie sprzet wprowadzil:)

Tyle z mojej strony. Nie bedzie polemiki.
Normalnym zycze spokojnych Swiat.
ODPOWIEDZ