Skrojone Flagi, Szale, Dywany ... (komentarze)

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

dr_Martens

Re: Skrojone Flagi, Szale, Dywany ... (komentarze)

Post autor: dr_Martens »

FLAGA ''ULTRAS GÓRNIK''

Co jakiś czas jak bumerang powraca temat flagi ''Ultras Górnik''. Przez wiele lat kibice Hutnika Kraków rozpowszechniali ''swoją'' kłamliwą wersję i tak jest do dnia dzisiejszego:
http://hutnik.org/hutnikkrakowpl/old/ksg.html

W żaden sposób nie zamierzam się szczegółowo ustosunkowywać do tego opisu kibiców Hutnika, pełnego sprzeczności i wybujałej fantazji. Wystarczy go racjonalnie przeanalizować, aby samemu wyciągnąć wnioski, że jest to jeden wielki farmazon.

A jak to wszystko wyglądało naprawdę, postaram się wyjaśnić poniżej.
Wraz z kilkoma chłopakami własnoręcznie uszyliśmy flagę ''Ultras Górnik''. Z racji swoich rozmiarów i kilogramów jakie ważyła, postanowiliśmy przechowywać ją w klubie. Gdy 4 kwietnia 1998 roku przed meczem w Zabrzu z Zagłębiem Lubin poszliśmy aby ją odebrać z magazynu, ku naszemu zdziwieniu okazało się, że flagi nie ma. Na początku myśleliśmy, że było to celowe działanie klubu, któremu nie podobało się że na fladze była trupia czaszka i mieli do tego obiekcje. Po wyjaśnieniu sprawy wyszło na jaw, że ówczesny gospodarz obiektu, pan Szołtysek wydał flagę jakimś kibicom, którzy chcieli do niej doszyć sznurki i zabrać na wyjazd do Poznania (29.03.1998). Pan Szołtysek wspominał również, że kibiców było kilku i przyjechali na stadion białym busem. Gospodarz obiektu był zdziwiony kradzieżą, gdyż bardziej by się spodziewał, że ktoś będzie chciał ukraść wiertarkę niż flagi z magazynu. Na naszą prośbę kradzież nie została zgłoszona. Oprócz flagi ''Ultras Górnik'' złodzieje zabrali jeszcze flagę ''Wisłoka Dębica''.
Wówczas nie wiedzieliśmy kto nam ukradł flagi z magazynu. Jak się później okazało stali za tym kibice Hutnika Kraków, którzy w ten sam sposób weszli w posiadanie sporych rozmiarów flagi ''Ruch 1920 Chorzów''. Ten sam numer próbowali wykręcić jeszcze kibicom Polonii Bytom, co im się jednak nie udało. Wszystko za sprawą Janusza Grześko, ówczesnego działacza Polonii, który był blisko związany z fanami z Bytomia.
W tamtym czasie kibice Hutnika zdobyli jeszcze flagi Unii Tarnów, lecz nie posiadam informacji w jaki sposób je zdobyli. Czy skroili je w normalny sposób, czy również wynieśli z magazynu?

Zastanawiające było, w jakich okolicznościach tak niewielka ekipa, jaką wówczas był Hutnik Kraków, weszła w posiadanie takiej liczby flag, i do tego tak sporych rozmiarów.
Po pewnym czasie kibice Hutnika postanowili oddać fanom Ruchu ich flagę, przyznając się równocześnie do wyniesienia jej z magazynu. Być może w ten sposób chcieli uwiarygodnić swoją wersję wydarzeń, jakoby nam skroili flagę w normalny sposób.

Faktem jest, że flaga ''Ultras Górnik'' znalazła się w posiadaniu kibiców Hutnika Kraków. Nie mniej jednak nigdy nie zgodzimy się z wersją jaką przedstawiają kibice z Suchych Stawów jakoby flaga została nam skrojona. Po prostu ukradli ją nam z magazynu.
Kibice Hutnika jako pierwsi w naszym kraju zdobyli flagi w ten sposób.

Flaga ''Ultras Górnik'' została spalona na meczu Hutnik Kraków - Wisłoka Dębica (6.05.2007)

DR.MARTENS - DENTAL PLAN
iparts.pl
SH1910

Post autor: SH1910 »

A czy flaga Górnika została w końcu przez Lechię spalona /zniszczona na ostatnim meczu?
Co do flag wywieszonych po kilkunastu olatach to również Górnik Zabrze zrobił cos podobnego z flagą Górnika Wałbrzych w tamtym sezonie na meczu Wałbrzych-Row Rybnik zdaje się?
dr_Martens

SH1910 pisze:A czy flaga Górnika została w końcu przez Lechię spalona /zniszczona na ostatnim meczu?
Co do flag wywieszonych po kilkunastu olatach to również Górnik Zabrze zrobił cos podobnego z flagą Górnika Wałbrzych w tamtym sezonie na meczu Wałbrzych-Row Rybnik zdaje się?
Nie widzieliśmy,aby flaga ''Forza Górnik'' była spalona i zniszczona na ostatnim meczu w Gdańsku.

Co do innej flagi to:
30 października 1999 roku jechaliśmy na mecz Lech Poznań - Górnik Zabrze. Podczas przesiadki na dworcu we Wrocławiu natknęliśmy się w pociągu na kibiców Górnika Wałbrzych jadących na swój mecz do Kościana na Obrę. Naszym łupem padł plecak, w którym była flaga Górnika Wałbrzych ''Official Hooligans'' i szal. Flagę udało się zdobyć mimo tego, że na dworcu było pełno policji.
Przez wiele lat nie mieliśmy kontaktu z kibicami Górnika Wałbrzych, gdyż ich drużyna grała w niższych ligach.
Dopiero 12 maja 2012 roku kibice ROW-u Rybnik pojechali na ligowy mecz do Wałbrzycha, na którym to flaga została zniszczona.

DR.MARTENS - DENTAL PLAN
pijany powietrzem

Post autor: pijany powietrzem »

Z Flagą Górnika Wałbrzych sytuacja mimo wszystko inna, przez brak bezpośrednich spotkań, na pierwszym spotkaniu powiesili i spalili, a że nastąpiło to po takim czasie to już siła wyższa, przecież nie było co palić tej flagi na meczu z inną drużyną
Wyznawca Wisełki

Post autor: Wyznawca Wisełki »

pijany powietrzem pisze:Z Flagą Górnika Wałbrzych sytuacja mimo wszystko inna, przez brak bezpośrednich spotkań, na pierwszym spotkaniu powiesili i spalili, a że nastąpiło to po takim czasie to już siła wyższa, przecież nie było co palić tej flagi na meczu z inną drużyną
Grali ze zgodami Górnika W. niejednokrotnie, więc tam też mogli ją zabrać, a nie czekać 15 lat (skoro już tak was oburza ta flaga powieszona przez Lechię). Lechia powiesiła - c****** akcja, Wy wieszacie - spoko zajebiście. Typowy na tym forum zabrzański obiektywizm
Oldhopper

Post autor: Oldhopper »

Roznica taka ze flaga Gornika W. zostala od razu na pierwszym meczu vs G.Walbrzych zniszczona(inna rzecz ze to niestety az 12 lat trwalo) a Lechia ta flage juz nieraz zaprezentowala i nawet teraz po 19 lat ja dalej trzymaja a po co to chyba sami nie wiedza. Kroisz szal Cracovii to tez go trzymiesz do konca twoich dni? No wlasnie, barwy sie kroi po to by je niszczyc a nie po to by je dumnie trzymac przez cale zycie.
dr_Martens

Wyznawca Wisełki pisze:
pijany powietrzem pisze:Z Flagą Górnika Wałbrzych sytuacja mimo wszystko inna, przez brak bezpośrednich spotkań, na pierwszym spotkaniu powiesili i spalili, a że nastąpiło to po takim czasie to już siła wyższa, przecież nie było co palić tej flagi na meczu z inną drużyną
Grali ze zgodami Górnika W. niejednokrotnie, więc tam też mogli ją zabrać, a nie czekać 15 lat (skoro już tak was oburza ta flaga powieszona przez Lechię). Lechia powiesiła - c****** akcja, Wy wieszacie - spoko zajebiście. Typowy na tym forum zabrzański obiektywizm
Niestety nie mogę się zgodzić z twoją opinią.
Prawda jest taka, że większości zgody Górnika Wałbrzych grały przez ostatnie lata w niższych ligach. Pisząc to miałem na myśli Zawiszę Bydgoszcz, GKS Tychy, Gwardię Koszalin i Polonię Świdnica. Wyjątek stanowiły jedynie mecze z Arką Gdynia. Jednak wówczas nasze stosunki z Arką należały do poprawnych z uwagi na sentyment po wieloletniej zgodzie i prywatnych znajomościach jakie po niej zostały. Nikt z nas nawet nie wpadł na pomysł, aby przy okazji meczu z Arką niszczyć flagę Górnika Wałbrzych. Zresztą mecze Górnika z Arką bardziej uaktywniały ich inne zgody, z Bytomia i z Krakowa, aniżeli z Wałbrzycha.
Mam nadzieję, że odpowiednio wytłumaczyłem ci jak to wyglądało z naszej perspektywy.

Ps. Co do obiektywizmu, to zawsze punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia!

DR.MARTENS - DENTAL PLAN
eNGie

Post autor: eNGie »

Dawno temu to było. Po meczu Wisły z Legią w Warszawie trafione zostaje auto na krakowskich blachach wraz z "niespodzianką" w środku.
bednar

Post autor: bednar »

w Mcdonaldzie.
Igloopol1978

Post autor: Igloopol1978 »

Apropo tematu ostatnie fanty Wisłoki:
http://oi61.tinypic.com/95t1s1.jpg
Riposta Igloopolu Dębica :)

http://i62.tinypic.com/2m7b41t.jpg
Zupełnie Zielony.

Post autor: Zupełnie Zielony. »

Nie abym sie licytował, ale sam chyba najlepiej wiesz jak to jest z barwami w Dębicy. Od nas można spotkać całą mase ludzi na osiedlach, centrum miasta o każdej porze roku. Do tego dochodzą dosyć liczne fc.
Z wami jest "troche" inaczej, bo nawet na własnych terenach cięzko jest kogoś spotkać w jakichkolwiek barwach i to nawet w dniu meczu. Bynajmniej nie pisze tego z uszczypliwości, a z faktów które w porównaniu są bardzo osobliwe.
Igloopol1978

Post autor: Igloopol1978 »

Wy wrzuciliście swoje zdobycze, My odpowiedzieliśmy naszymi. Masz rację nie ma co się licytować kto, kiedy i gdzie chodzi w barwach. Wystarczy popatrzyć na fotki naszego młyna żeby zobaczyć czy można spotkać kogoś w barwach czy też nie.
STOMILOWIEC

Post autor: STOMILOWIEC »

Obrazek
zdrowa krowa

Post autor: zdrowa krowa »

Nie chcę zakładać nowego tematu, zresztą pewnie już kiedyś był... Chodzi mi o sytuacje, w której ekipa odbija straconą wcześniej fanę/szale. Kojarzę taką sytuację między Arką i Lechią ( Lecha odbija swoje flagi ), znacie inne?
abu dhabi

Post autor: abu dhabi »

Nie pamiętam dokładnie roku ale coś w okolicach 98/99 Górnik odbija swoją flagę "Wrębowa Rybnik" na derbach KSG- Ruch w Zabrzu, fana która zawisła do góry kołami, zostaje zerwana z płotu.
Sławol79

Post autor: Sławol79 »

Arka Gdynia odbiła flage Lecha FC Ostrów w Kaliszu w 2000 roku.
https://www.youtube.com/watch?v=vZn06qTT7uA

Post autor: *** »

w Białymstoku Arka zerwała palącą się flagę FC koleżanek z KSC (2004?)
Ja

Post autor: Ja »

Lech odbija swoją flage grając u siebie z Ruchem jeśli mnie pamięć nie okłamuje.
Ja

Jeszcze Arka odbija na Bułgarskiej z rąk Legii Pyrlandie
ciekawski83

Post autor: ciekawski83 »

*** pisze:w Białymstoku Arka zerwała palącą się flagę FC koleżanek z KSC (2004?)
https://www.youtube.com/watch?v=F6OEDHbdCnQ
aLvaro

Post autor: aLvaro »

Pogoń Szczecin - FC Chojna

W kwietniu 99 roku strata na dworcu w Wodzisławiu flagi FC Chojna, na rzecz Odry. 13 osób z Pogoni.

W październiku też 99 roku Odra wywiesiła tą flagę na swoim sektorze jako zdobyczną. Nie wiedzieli jednak, że w młynie Odry zasiadło kilku kibiców Pogoni którzy w odpowiednim momencie zerwali flagę i udali się w stronę sektora gości.

Flaga wisi na Pogoni do dziś

Obrazek
aLvaro

Post autor: aLvaro »

Pogoń Szczecin - Wrocław 1995

350 osób na tym wyjeździe. Podrzucony pod sektor gości gaz łzawiący. W wyniku zagazowania ktoś ze Śląska zerwał flagę Duma Pomorza, którą uratował Radek Majdan. Policja wyrzuciła ze stadionu kibiców Pogoni. Flagi z płotu piłkarze.
Beha

Post autor: Beha »

Kiedy Arka odbiła "Pyrlandię" Lecha skrojoną przez Legię ?

Szczerze, nie pamietam takie zdarzenia, a pamietam, jak ta fana skończyła żywot na którymś meczu, chyba w 98 albo 99 r.
Ale szczawik wtedy byłem, więc mogę się mylić.
Ja

Beha pisze:Kiedy Arka odbiła "Pyrlandię" Lecha skrojoną przez Legię ?

Szczerze, nie pamietam takie zdarzenia, a pamietam, jak ta fana skończyła żywot na którymś meczu, chyba w 98 albo 99 r.
Ale szczawik wtedy byłem, więc mogę się mylić.
93 lub 94 rok jakoś, Arka podała się za zgode Legii i wparowała na sektor gości odbijając flage.
note

Post autor: note »

To o czym piszesz miało miejsce poźniej, jakoś w latach 96-98 bodajże.
Cece

Post autor: Cece »

Jakaś sekcja KSZO ostatnio coś gubi?
Beha

Post autor: Beha »

Czy na pewno?
W 98 Legia drapnęła na Bułgarskiej Podgórze Arki Gdynia.
Pyrlania poszła z dymem, ale chyba w 94 albo 95 Legia straciła coś swojego.
KSZO GANG

Post autor: KSZO GANG »

Cece pisze:Jakaś sekcja KSZO ostatnio coś gubi?
jakiś czas temu gamonie z siatkówki tracą chyba w Legionowie jakies flagi.nie kojarzyc ich z nami bo są to osoby które uczęszczają tylko na siatkówke i żyją w innych realiach.KSZO jako ekipa utożsamia sie tylko z piłką kopaną ewentualnie boks.
w_harringtonce

Post autor: w_harringtonce »

Śląsk odbija na meczu straconą kilka godzin przed meczem fanę Lechii na rzecz Zawiszy / Jastrzębia.
Hercules Poirot

Post autor: Hercules Poirot »

Na innej stronie piszą że Polonia Bytom straciła 3 swoje największe flagi na rzecz Zagłębia Sosnowiec i BKS-u Bielsko . Ale się porobiło . Fiu fiu .
R.E. Bells

Post autor: R.E. Bells »

Gdybym miał wybrać 2 flagi Polonii, które chciałbym zobaczyć do góry kołami to byłyby to: jedna z pierwszych wielkich flag w Polsce "Blue-Reds" i Księstwo Bytomskie.
SH1910

Post autor: SH1910 »

Swoją drogą czy ktoś kojarzy kiedy ostatnim razem Polonia straciła jakąś flagę? Wydaje mi się, że w ostatnich kilkunastu latach mieli czyste konto pod tym względem.
plemplem81

Post autor: plemplem81 »

SH1910 pisze:Swoją drogą czy ktoś kojarzy kiedy ostatnim razem Polonia straciła jakąś flagę? Wydaje mi się, że w ostatnich kilkunastu latach mieli czyste konto pod tym względem.
Myślę, że uderzyłeś w sedno. W ostatnich 20 latach Polonia nie straciła żadnej flagi. Ostatnią flagę jaką PB straciła to było płótno POGODA na rzecz...Ruchu Chorzów - na początku lat 90-tych.
Emigrant_85

Post autor: Emigrant_85 »

Obrazek
mms

Post autor: mms »

Obrazek
Hercules Poirot

Post autor: Hercules Poirot »

Zrobiłem sobie małe podsumowanie i tak . Z klubów ekstraklasy nie kojarze żeby flagi straciły kiedyś :

- Górnik Łęczna
- Piast Gliwice
- Nieciecza

Reszta napewno straciła flagi .

Z I ligii nie kojarze strat :

- Olimpii Grudziądz
- Chojniczanki Chojnice
- Dolcana Ząbki
- Wigier Suwałki
- Pogoni Siedlce
- Zagłębia Sosnowiec
- MKS-u Kluczbork

Z II ligii natomiast :

- Stali Mielec
- Wisły Puławy
- Radomiak Radom
- Okocimski Brzesko

Mam racje czy się mylę że w/w kluby nie straciły żadnej flagi od ponad 20 lat ?
GtWładzię

Post autor: GtWładzię »

odważny ranking, ale chyba nie do końca będzie zgody z rzeczywistością.rozumiem, że brałeś pod uwagę cały okres działalności klubów, to jest od powstania?
całej kibicowskiej Polski nie mam w głowie, musiałbym się podpierać sporym archiwum które mamy,ale...
Piast, jeśli mnie jeszcze demencja nie łapie, potracił jakieś flagi pod koniec lat 90.CHYBA,powtarzam CHYBA na rzecz Górnika.Jako,że tamtych latach rzadko mieli okazję do spotkań na samych meczach- inne klasy rozgrywkowe- to musiało to być na jakimś innym meczu, gdzie gościł Piast.Ale to już musi ktoś z PG potwierdzić.
BezimiennyCzłek

Post autor: BezimiennyCzłek »

Parę lat temu Zawisza wjechał na mecz Chojniczanki i skroił im parę flag.
1.3.1.2

Post autor: 1.3.1.2 »

Stomil wykroił 2 flagi Stali Mielec
Powiślanka kroi Radomiaka (Jak dobrze pamiętam to małolatów)
Górnik Łęczna stracił flagę na rzecz Avii Świdnik
Piasta Gliwice kroił Górnik Zabrze
ODPOWIEDZ